Κυριακή 30 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κλιμακώνει την επίθεση η κυβέρνηση

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, νομοθετικές και πολιτικές, η κυβέρνηση υπονομεύει τις συμβάσεις, χτυπά μισθούς και μεροκάματα, ενισχύει την εργοδοτική αδιαλλαξία, αμφισβητεί όχι μόνο το εργατικό εισόδημα αλλά και το σύνολο των όρων και των συνθηκών εργασίας που καλύπτονται απ' αυτές.

Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση κλιμάκωσε την επίθεση κατά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επί της ουσίας δεν θέτει σε ισχύ καμία κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση που ορίζει όρους καλύτερους απ' αυτούς που προβλέπει η επαίσχυντη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι στο γραφείο της υπουργού βρίσκονται ήδη 5 κλαδικές συμβάσεις προκειμένου με την υπογραφή της να τεθούν σε ισχύ και παράλληλα να επεκταθούν σε ολόκληρο τον κλάδο ή στο επάγγελμα που αφορούν. Οπως δήλωσε η υπουργός την προηγούμενη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, όσες συμβάσεις δεν πληρούν τους όρους της ΕΓΣΣΕ και ορίζουν καλύτερους όρους μισθολογικούς και εργασιακούς, θα τις αναπέμπει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας «για πληρέστερη αιτιολόγηση», δηλαδή επί της ουσίας δεν επιτρέπει την εφαρμογή τους. Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αν κάποιο συνδικάτο με τους αγώνες του καταφέρει να αποσπάσει κάποια συλλογική σύμβαση, καλύτερη απ' αυτά που προβλέπει η άθλια ΕΓΣΣΕ, θα βρεθεί μπροστά στο αξεπέραστο τείχος που σηκώνει η κυβέρνηση.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αφορά όχι μόνο «μισθολογικούς όρους» αλλά και «όρους που αφορούν εργασιακά θέματα». Δηλαδή η κυβέρνηση επεκτείνει την παρέμβασή της σε ότι αφορά τους όρους εργασίας, που σημαίνει στο σύνολο των συνθηκών μέσα στους χώρους δουλειάς. Πρόκειται για μια καραμπινάτη αντεργατική παρέμβαση, προς όφελος της εργοδοσίας, που έρχεται να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο του ΣΕΒ για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Γίνεται μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση δεν έχουν υπογράψει κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις για το 2010, ενώ ήδη «τρέχει» το 2011, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την αδιαλλαξία τους. Είναι μια πρόσθετη και χειροπιαστή απόδειξη του απύθμενου ψεύδους, περί της «ουδετερότητας» του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του και του μύθου για την «ελεύθερη αγορά» και τις «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» στην αγορά εργασίας.

Στρατηγικό σχέδιο

Ερχεται μάλιστα να «δέσει» με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις της, να υπηρετήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και να προστεθεί:

  • Στην τροπολογία που ψήφισε τον περασμένο Ιούλη με την οποία δεν αναγνώριζε και δεν έθετε σε ισχύ οποιαδήποτε διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) η οποία προέβλεπε αυξήσεις πέραν απ' αυτές της ΕΓΣΣΕ.
  • Στην επιβολή με νόμο των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας, με τις οποίες άναβε το πράσινο φως προς τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη μείωση μισθών και μεροκάματων, να καταργούν δηλαδή την ισχύ κλαδικών συμβάσεων. Με τον ίδιο νόμο η εργοδοσία απόκτησε τη δυνατότητα να επιβάλει απολύσεις, να ανατρέπει όλες τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, ωράρια, αργίες, άδειες, επιδόματα, να επιβάλουν όλες τις μορφές ευελιξίας - μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες κ.λ.π.
  • Στην εξαίρεση από το καθεστώς των συμβάσεων μιας μεγάλης κατηγορίας εργαζομένων και ειδικά των νέων σε ηλικία. α) Οπως των νέων μέχρι 25 ετών οι οποίοι θα αμείβονται μόλις με το 84% της ΕΓΣΣΕ, β) των νέων εργαζόμενων σε καθεστώς μαθητείας οι οποίοι αμείβονται με το 70% της ΕΓΣΣΕ , γ) των χιλιάδων ενοικιαζόμενων εργαζόμενων οι οποίοι δεν εργάζονται με τους ίδιους όρους με αυτούς που προβλέπουν οι συμβάσεις συναδέλφων τους που προσφέρουν την ίδια εργασία αλλά δεν είναι σε καθεστώς ενοικίασης.
Οι υπηρεσίες της ΓΣΕΕ

Η επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και οι εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, αποκαλύπτουν και τον υπονομευτικό ρόλο που έπαιξε η επαίσχυντη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Δεν είναι μόνο ότι στα κατώτερα μεροκάματα και μισθούς επιβλήθηκε 0% «αύξηση» το 2010, 0, 75% το 2011, και 0,85% το 2012. Δεν χτυπήθηκαν δηλαδή μόνο τα κατώτερα μεροκάματα που στην τριετία θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να χάνει περί το 15%. Η ΕΓΣΣΕ έγινε στα χέρια της κυβέρνησης, η Δαμόκλειος Σπάθη με την οποία «κουρεύονται» όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όλης της εργατικής τάξης. Μετατράπηκε σε όπλο αδιαλλαξίας στα χέρια των βιομηχάνων. Ποια είναι η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης; Καμία διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ δεν πρέπει να δίνει αύξηση πάνω από αυτή της ΓΣΕΕ. Καμία κλαδική σύμβαση μεταξύ συνδικάτου και εργοδοτικών οργανώσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτά που ορίζει η υπογραφή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Η ΕΓΣΣΕ αποδείχτηκε ο γύψος για να αιχμαλωτιστούν όλα τα συνδικάτα, όλες οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Και από την απόψη αυτή πράγματι αποδείχτηκε πολύτιμη για το κεφάλαιο. Ηταν η καλύτερη υπηρεσία της ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία για να κλιμακωθεί η επίθεση στην εργατική τάξη, να χτυπηθούν γενικά οι συμβάσεις, απογυμνώντάς τες από το ουσιαστικό περιεχόμενο, να γίνει ακόμα πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.


Γ.Ζ.

Ολομέτωπη ταξική σύγκρουση

MotionTeam

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ύστερα από αναβολές και κυνηγητό αποφάσισε απεργία για τις 23 Φλεβάρη, παρακάμπτοντας την απόφαση για απεργία στις 10 Φλεβάρη από δεκάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Η πορεία των εξελίξεων επικυρώνει την καταλληλότητα της παρέμβασης του ΠΑΜΕ με το κάλεσμα των ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για πανεργατική πανελλαδική απεργία. Η αναστάτωση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς λόγω των απολύσεων, ο πολλαπλασιασμός των εργοδοτικών πιέσεων για μειώσεις μισθών έχοντας ως όπλο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τα συνεχόμενα κρούσματα για εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, το ανοιχτό μέτωπο για την υπεράσπιση των ΒΑΕ, η συζήτηση που άνοιξε εκ νέου για την κατάργηση της Κυριακής - αργίας, οι αγώνες των συμβασιούχων που διεκδικούν πλήρη και σταθερή εργασία, το γενικευμένο κύμα ακρίβειας είναι πλευρές που συνολικά επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση της εργατικής τάξης. Η απόφαση για απεργία και κλιμάκωση του αγώνα έρχεται να απαντήσει στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και στα κόμματα της πλουτοκρατίας που αξιώνουν ακόμα περισσότερο φτηνό - ευέλικτο εργατικό δυναμικό, απαιτούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση, αλλά παράλληλα επιδιώκουν να θεμελιωθούν σήμερα οι όροι της μελλοντικής υποταγής και εξαθλίωσης των εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, φτωχών αγροτών, νέων και γυναικών. Η σύγκρουση των εργαζομένων με το κεφάλαιο και με αυτές τις επιδιώξεις είναι αναπόφευκτη.


Το ΠΑΜΕ στα δώδεκα χρόνια ζωής του έχει αποδείξει με όλους τους τρόπους και σε κάθε στιγμή της ταξικής πάλης σε ποια ρότα κινείται, δεν έχει διστάσει να τα βάλει με θεούς και δαίμονες, έχει βγει μπροστά στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης. Χωρίς να προσπερνάμε ή να αγνοούμε το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει και επιδρά, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό αρνητικό περιβάλλον, δεν υποτασσόμαστε σε αυτόν, δεν τον θεωρούμε αναλλοίωτο, αλλά προσπαθούμε με μαζικούς όρους στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, να τον αλλάξουμε. Με βάση αυτό, η απόφαση για απεργία στις 10 Φλεβάρη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η πίεση που ασκήθηκε, ήταν σωστή και επιβεβλημένη, έφερε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη άμεσης απάντησης με επίκεντρο την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί η κυρίαρχη πολιτική του μαύρου μπλοκ κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΔΝΤ και των συμμάχων τους.

Η απόφαση για διαφορετική ημερομηνία απεργίας, ενώ ήδη υπήρχαν αποφάσεις πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεν είναι πρωτόγνωρη. Οταν πιέζονται από τους εργάτες, οι αντιδράσεις τους είναι προκαθορισμένες, ξεκινώντας από το γνώριμο παιχνίδι επιλογής διαφορετικής ημερομηνίας, η οποία θα δυσχεραίνει τη συγκέντρωση και τη συσπείρωση δυνάμεων. Αυτή η προσπάθεια αποπροσανατολισμού συνοδεύεται από κούφια αγωνιστική ρητορεία που καλεί γενικά και αόριστα σε ενότητα ενάντια στη διασπαστική τακτική του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.


MotionTeam

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να παίξουν την κολοκυθιά για την ημερομηνία μιας απεργίας. Η απεργία δεν είναι παιχνίδι, δεν αποτελεί τεχνικοργανωτικό ζήτημα, αλλά σκληρή ταξική μορφή πάλης που η μάχη για το περιεχόμενο, τα συνθήματα και τα αιτήματα είναι κρίσιμη και πρωταρχική για την εργατική τάξη. Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση στην καθημερινή πολύμορφη και πολύπλευρη δραστηριότητα.

Οι μέρες μέχρι την απεργία, ο επιπλέον χρόνος για την προετοιμασία θα πρέπει να σημάνει για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για όλα τα σωματεία γενικό ξεσηκωμό. Οργάνωση και δουλειά εργάτη τον εργάτη, σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς. Να μην αφήσουμε ούτε έναν εργάτη που δε θα τον ενημερώσουμε για τις βρωμιές τους, για την άθλια και ελεεινή τακτική τους, για τον ύπουλο ρόλο τους. Ο πόλεμος της τάξης μας στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει ο ταξικός αντίπαλος έχει απαράβατο όρο τη συντριπτική ήττα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη οι εργαζόμενοι όχι απλά να προσπεράσουν αυτές τις ηγεσίες αλλά να απαντήσουν με πόλεμο. Η απεργία στις 23 Φλεβάρη είναι ευκαιρία να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, να υψώσει ανάστημα, να απελευθερωθεί από το φόβο και τη μοιρολατρία, να ξεθαρρέψει και να πιστέψει στη δύναμή της. Να οργανωθεί στα σωματεία της, να πυκνώσουν οι αγωνιστικοί πυρήνες και οι επιτροπές αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ. Το σύρσιμο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε απεργία, την οποία δεν επιθυμούσαν, πιστώνεται στο ΠΑΜΕ και στη δουλειά που αναπτύχθηκε από τα κάτω, αλλά απαιτείται συνεχής αποκάλυψη του ρόλου τους. Είναι δυνάμεις που δεν επιθυμούν αγώνες σε με περίοδο που η κυβερνητική πολιτική συντρίβει κάθε δικαίωμα, δουλεύουν για την υποταγή της εργατικής τάξης, βρίσκονται στην απέναντι όχθη, αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας. Προσφέρουν σταθερά έμπιστες και σημαντικές υπηρεσίες στο κεφάλαιο, για να περνά όσο πιο ανώδυνα γίνεται η σφοδρή επίθεση και το τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτές οι δυνάμεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι απλά στάθηκαν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια των εργατών να σηκώσουν κεφάλι, αλλά αποτελούν βαρίδι στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, γενικεύουν την ηττοπάθεια, σκορπούν τη μοιρολατρία.

Το συνεχώς αυξανόμενο κύρος και η δυναμική του ΠΑΜΕ σε όλα τα επίπεδα τους τρομάζει. Ομως, ο φόβος αυτός δεν τους αναχαιτίζει, τους κάνει πιο επικίνδυνους άρα και η απομόνωσή τους είναι ταξικά επιβεβλημένη.

Το κύρος τους να πιάσει πάτο

Η εμπειρία που κατακτάται βήμα - βήμα, η πλούσια δραστηριότητα του προηγούμενου χρόνου αποτελούν εφόδια που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν μπορεί να υπάρχει εργάτης που να «τσιμπάει» σε αγωνιστικά τσιτάτα και να οχυρώνεται πίσω από θολά αιτήματα και συνθήματα που μας τραβούν συνολικά πίσω. Δεν μπορεί να υπάρχει στη δοσμένη φάση αξίωση για καλύτερους όρους ζωής της εργατικής οικογένειας χωρίς αυτή να συνοδεύεται με μαζικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και από τους συνδικαλιστικούς φορείς τους.

Να μην κουραζόμαστε να θυμίζουμε σε κάθε εργάτη, σε ποια κατεύθυνση καλούσαν το λαό οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να αγωνιστεί και να παλέψει το προηγούμενο διάστημα, ποιο ήταν το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Οτι, δηλαδή, οι εργάτες θα έπρεπε να στηρίξουν την «πραγματική οικονομία», κόντρα στους «κερδοσκόπους», ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν «οι έχοντες και κατέχοντες», οι φοροφυγάδες, οι «αεριτζήδες» και οι off shore εταιρείες. Καμία κουβέντα για εκμετάλλευση, εργοδοσία και μονοπώλια αλλά μοναδικός στόχος πώς θα στηριχθεί η πλουτοκρατία ώστε να ξεπεράσει την κρίση της.

Είναι επικίνδυνοι, αποτελούν τους παραστάτες της εργοδοσίας και το αποδεικνύουν σε κάθε περίοδο. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες, όταν μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση η ΠΑΣΚΕ αναφέρθηκε στις «ασάφειες» των αντιασφαλιστικών μέτρων, καλλιεργώντας την αναμονή. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες μέρες από την πρεμιέρα των αρνητικών, για την εργατική τάξη, επιχειρησιακών συμβάσεων που μειώνουν τους μισθούς και αυξάνουν την εκμετάλλευση, σε χώρους που πρωτοστάτησαν στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Να θυμίσουμε τον όχι πολύ μακρινό Δεκέμβρη του 2009 που, παραμονή της απεργίας που είχαν αποφασίσει δεκάδες σωματεία πανελλαδικά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με μια πρωτοφανή και κατάπτυστη ανακοίνωση ξεπέρασε και τα δικαστήρια, μιλώντας για παράνομη κινητοποίηση, καλώντας τους εργαζόμενους ανοιχτά και καθαρά σε απεργοσπασία.

Να θυμίσουμε τον ασυναγώνιστο τυχοδιωκτισμό των δυνάμεων που βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ, που, από τη μια, κόπτονται και υπερθεματίζουν για την «επανάκτηση της αξιοπιστίας και της νομιμοποίησης της ΓΣΕΕ» και του «ταξικού επαναπροσανατολισμού της», κάνοντας υπόκλιση στους θεσμούς και την ίδια στιγμή εμφανίζονται σε διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία μαζί με άλλες δήθεν αριστερές και αυτοαποκαλούμενες «αντικαπιταλιστικές δυνάμεις» να κοντράρουν τη ΓΣΕΕ, να κριτικάρουν δήθεν την τακτική της και να δουλεύουν την οργάνωση του εργατικού κινήματος τάχα από τα κάτω. Τη σταθερή τους αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ γραμμή δεν την αφήνουν δευτερόλεπτο, αλλά ως γνήσιο τέκνο του οπορτουνισμού μπορούν ταυτόχρονα να συνδυάζουν την επίθεση με εκκλήσεις κοινής δράσης και ενότητας.

Οι ταξικές μηχανές στο φουλ

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το διάστημα που απομένει, πρέπει να σαρώσουν κάθε εργασιακό χώρο, να φτάσει παντού η πρόταση αγώνα που εξασφαλίζει την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων και αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγώνων, για διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε συνθήκες επίθεσης της πλουτοκρατίας και καπιταλιστικής κρίσης.

Η μετατροπή των εργασιακών χώρων σε σύγχρονα κάτεργα, το γκρέμισμα των συλλογικών συμβάσεων, το θέριεμα της ανεργίας και το άπλωμα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες, το συνεχόμενο κύμα ακρίβειας σε όλα τα αγαθά ξεκινώντας από την Υγεία και την Παιδεία, δεν αποτελούν προσωρινά μέτρα, αλλά αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ολες οι πολύμορφες πρωτοβουλίες που παίρνονται και θα παρθούν από τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τις λαϊκές επιτροπές, που απαντούν επιθετικά στην επιδείνωση της ζωής της εργατικής οικογένειας πρέπει να δένονται, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, με την αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης.

Την ίδια στιγμή που οι εργατοπατέρες, σκούζουν και πονάνε για την ανταγωνιστικότητα και περιφρονούν τη θέληση και τη δύναμη των εργαζομένων προετοιμάζοντας αγώνες εκτόνωσης και αξιοποιώντας τις κινητοποιήσεις ως κύρια εργαλεία αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης της τάξης μας, αναδεικνύεται ως άμεσο καθήκον η ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος.

Καμία απεργία δεν είναι ίδια. Καμία ταξική μάχη δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Δε χωράνε αυταπάτες ότι η απεργία με τα νέα δεδομένα, θα είναι πιο εύκολη. Η επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη κάτω από τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, η συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τους φοβίζει και τους ανησυχεί. Μια απεργία προφανώς δεν μπορεί να φέρει την οριστική λύση, αλλά μπορεί να προκαλέσει τριγμούς, όταν έχει σωστή κατεύθυνση, όταν εντάσσεται σε σχεδιασμό και προοπτική. Χρειάζεται επιμονή, να αποκρουστεί η ιδεολογική τρομοκρατία, να τσακιστεί η επίδραση του οπορτουνισμού που σε κάθε φάση προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Με αιτήματα που ούτε καν γρατζουνίζουν το κεφάλαιο, σπέρνει συστηματικά αυταπάτες, κρατάει εγκλωβισμένο το λαό, τον θέλει στη γωνία χωρίς ελπίδα διεξόδου.Το τελευταίο διάστημα με κοκτέιλ προτάσεων που ντύνονται με φλογερά αντικαπιταλιστικά συνθήματα που ξεκινούν από απόψεις επαναδιαπραγμάτευσης και ρύθμισης του χρέους με καλύτερους όρους, προτάσεις που αναφέρουν πως ένα ισχυρό μαζικό κίνημα μπορεί να επιβάλει αλλαγή πορείας της ΕΕ στον αντίποδα του «νεοφιλελευθερισμού», αιτήματα περί εθνικοποίησης των τραπεζών και επανακρατικοποίησης πρώην ΔΕΚΟ ως φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, γνωστές επαναλαμβανόμενες θέσεις που συμπυκνώνονται στο σύνθημα «να φύγει η κυβέρνηση», αποτελούν δούρειο ίππο στις γραμμές του εργατικού κινήματος. Χρειάζεται με αμείωτη ένταση να προβληθεί επιθετικά ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που αντικειμενικά συμφέρει την πλειοψηφία του λαού που έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Η συνολική επιδείνωση της ζωής της εργατικής οικογένειας δε χωρά καθυστερήσεις και αναμονή. Η γενικευμένη ακρίβεια, το πνιγηρό στρίμωγμα από παντού απαιτεί άμεσα μέτρα ανακούφισης, σύνθετες πρωτοβουλίες που θα αγκαλιάζουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους στη δράση και στη συμβολή τους. Η οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση πρέπει να γίνει σύνθημα και να φωναχτεί από κάθε εργάτη και εργάτρια, αλλά αυτό που θα δώσει ώθηση και ελπίδα είναι όταν αυτές μετατραπούν σε πράξη.


Του
Θανάση ΓΚΟΓΚΟΥ*
*Ο Θανάσης Γκόγκος είναι μέλος του Τμήματος για την Εργατική Συνδικαλιστική Δουλειά

Αποφασιστική μάχη στον ταξικό πόλεμο

Για όλ' αυτά και τ' άλλα που θα φέρουν, η απεργία πρέπει να είναι σεισμός που να κλονίζει το κεφάλαιο και την εξουσία του

MotionTeam

Για όλ' αυτά και τ' άλλα που θα φέρουν, η απεργία πρέπει να είναι σεισμός που να κλονίζει το κεφάλαιο και την εξουσία του
Η εργατική τάξη δέχεται κυριολεκτικά τον πιο σφοδρό, καθολικό και ανελέητο πόλεμο των χρόνων μετά τη μεταπολίτευση, απο μια αδίστακτη κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση, καταληστεύοντας την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υποφέρει από την επιθετικότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που απαιτεί δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ και μέχρι τα βαθιά γεράματα για ένα μισό κομμάτι ψωμί. Υποφέρει από τις κυβερνητικές πολιτικές, που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τις απαιτήσεις των μονοπωλίων, προασπίζοντας τα συμφέροντά τους με τον κρατικό μηχανισμό, που θωρακίζουν και εκσυγχρονίζουν. Η εργατική τάξη έχει απέναντί της το ισχυρό μέτωπο εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών, και των αστικών κομμάτων με ενιαία γραμμή. Η γνώση αυτής της πραγματικότητας, η συνειδητοποίησή της, που κάνει κόλαση τη ζωή των εργαζομένων, του λαού, αποτελεί τη βάση για να αντιστοιχηθούν οι ταξικοί αγώνες, ο πόλεμος της εργατικής τάξης, των συμμάχων της, ενιαία, στον κοινό αντίπαλο. Πόλεμος που έχει και θα έχει πολλές μάχες, σκληρές ταξικές συγκρούσεις, τις οποίες μπορεί να φέρει σε πέρας η ανεξάντλητη δύναμη των εργατών, οργανωμένα στα ταξικά συνδικάτα, συσπειρωμένα στο ΠΑΜΕ, κόντρα στην πολιτική του μαύρου μετώπου καπιταλιστών, κυβέρνησης, ΕΕ, των κομμάτων τους. Πολύμορφες σκληρές ταξικές μάχες και συγκρούσεις, όχι μεμονωμένα στον κάθε εργοδότη, αλλά στο σύνολο της αδίστακτης τάξης των καπιταλιστών.

Οι πολιτικές και τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί και εφαρμόζονται δεν έχουν σταματημό. Ερχονται νέα και συνεχώς θα έρχονται προκειμένου να μειώνουν συνεχώς την τιμή της εργατικής δύναμης, για να εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, για να βγει όσο γίνεται αλώβητο από την κρίση. Μόνο τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση χτύπησε σε βασικά μέτωπα, κλιμακώνοντας με νέα ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα την επίθεση.

  • Η υπουργός Εργασίας δεν εγκρίνει κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και ζητά απόφαση μη εφαρμογής τους επειδή οι αυξήσεις είναι πάνω από το ποσοστό που υπέγραψαν στην επαίσχυντη Σύμβαση οι δυνάμεις του κεφαλαίου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Προβάλλοντας ταυτόχρονα την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που μειώνουν δραστικά τους μισθούς, καταργούν τα ωράρια, επεκτείνοντας την ευέλικτη εργασία, καταργούν μια σειρά άλλες κατακτήσεις, ομολογώντας ότι συνεχίζεται η δραστική περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. (Βλέπε σελ.10 στο σημερινό «Ρ»). Την ίδια μέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση απαίτησε από τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε δραστική μείωση μισθών.
  • Στο στόχαστρο ξαναμπαίνουν και οι συντάξεις. Στοχοποιούνται οι επικουρικές, ενώ η τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, όπου παρουσιάστηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, προεξοφλούν ότι μετά από το 2015 το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο τη βασική σύνταξη και αυτή για 12 μήνες και όχι για 14. Που σημαίνει ότι η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης είναι το πρώτο βήμα για την οριστική κατάργησή τους στο άμεσο μέλλον, ενώ ετοιμάζουν και περικοπές στην ήδη πενιχρή σύνταξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων. (Βλέπε σελ.13 στο σημερινό «Ρ»).
  • Ζοφερή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Υγεία. Το νέο νομοσχέδιο ρίχνει στον Καιάδα της πιο άγριας εμπορευματοποίησης τις υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας, επιβάλλει νέα χαράτσια στη λαϊκή οικογένεια, μέσω των ενοποιήσεων των Ταμείων, οδηγεί και σε νέες σκληρές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, για τις οποίες, εκτός από τις εισφορές τους υποχρεώνονται να ξαναπληρώσουν για εξετάσεις και φάρμακα, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία που λειτουργούν ήδη ολοήμερα ως επιχειρήσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του τομέα Υγείας. (Βλέπε σελ.16-17 στο σημερινό «Ρ»).
  • Αυξήθηκαν εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και διόδια, τιμολόγια της ΔΕΗ, το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ με το φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζονται νέοι φόροι σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση του ΦΠΑ. Η ακρίβεια φουντώνει.
  • Ετοιμάζονται ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση νερού, (θα πούμε το νερό νεράκι), στα σκουπίδια, οι συμβασιούχοι απολύονται και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί εκτός του ότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες, συρρικνώνονται από προσωπικό και αυξάνουν τα τροφεία. Αυξάνονται οι οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
  • Ηδη η ανεργία καλπάζει οδηγώντας σε αφόρητη κατάσταση τους ανέργους, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον περασμένο Δεκέμβρη ξεπέρασαν τις 800.000. Απ' αυτούς, 2 στους 3, πάνω από 500.000, δε λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα των 454 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες καταδικάζονται στην εξαθλίωση, οδηγούνται στην αδυναμία να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, σε τροφή, ένδυση, στέγη, θέρμανση, τσακίζεται η ζωή τους. Πληρώνουν την προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας να φορτώσει στις πλάτες τους την καπιταλιστική κρίση, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους, πληρώνουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που αφαιρεί πόρους από τον ΟΑΕΔ, που προορίζονται για τους ανέργους και τους προσφέρει στις επιχειρήσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Ολα αυτά καταγράφουν τον ταξικό πόλεμο του κεφαλαίου που απαιτεί ανάλογη ταξική απάντηση από την εργατική τάξη. Ταξικό πόλεμο που δε θα κριθεί μια και έξω με μια απεργία, αλλά όπως είπαμε πιο πάνω από πολύμορφες ταξικές μάχες και σ' αυτές εντάσσεται και η απεργία στις 23 Φλεβάρη. Για όλ' αυτά και τ' άλλα που θα φέρουν, η απεργία πρέπει να είναι σεισμός που να δημιουργεί ρωγμές στο κεφάλαιο και την εξουσία του. Πρέπει από συμμετοχή, οργάνωση, και μαχητικότητα να είναι τεράστιο βήμα μπροστά σε σχέση με τις προηγούμενες. Ηδη οι αστοί ανησυχούν. Να τους τρομάξουμε. Να κάνουμε αυτή την απεργιακή μάχη μια ακόμη μάχη συγκέντρωσης των δυνάμεων που θα κάνουν τις επόμενες μάχες του ταξικού πολέμου, τις επόμενες απεργίες, ποτάμι που φουσκώνει, δύναμη ακατανίκητη κόντρα στους καπιταλιστές. Ηδη μετράμε βήματα από τον προηγούμενο χρόνο. Με ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στις απεργίες, μεγαλύτερη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ. Με επιτροπές αγώνα των κλαδικών συνδικάτων στους τόπους δουλειάς, λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, με αύξηση της συμμετοχής εργατών σε πρωτοβουλίες και αυτενέργεια, για τράβηγμα στις μάχες και άλλων δυνάμεων, ο οποίος την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου δεν είναι εύκολος. Να οπλιζόμαστε και να οπλίζουμε με αντοχή πείσμα ταξικό και δύναμη αντεπίθεσης..

Ηδη οι απεργίες, και πρέπει να το πετύχουμε και σ' αυτήν, ανεβάζουν τη συμμετοχή και την ταξική οργάνωση και ενότητα. Ναι ξέρουμε ότι μια ή μερικές απεργίες μόνο, δε φτάνουν για να κερδηθεί ο πόλεμος. Ο αντίπαλος έχει την εξουσία, αλλά η εργατική τάξη μπορεί να κατακτά την ταξική ενότητα και τη δύναμη της ολοένα και μεγαλύτερης οργάνωσης για να τους πολεμά. Και είναι το κέρδος από κάθε ταξική μάχη, από κάθε απεργία. Μόνο που για να έχουμε τέτοιες κατακτήσεις, οργάνωσης, συμμετοχής, συνειδητοποίησης του μακρόχρονου δρόμου ως τη νίκη, απαιτείται η ακούραστη δράση της πρωτοπορίας, των κομμουνιστών, των Κνιτών, των οπαδών και φίλων μας, των άλλων ριζοσπαστών στο εργατικό κίνημα, αδιάλλακτη απέναντι στον αντίπαλο. Και συνδυασμός της δράσης για οργάνωση, συμμετοχή για την επιτυχία της απεργίας, έκφραση δυναμικής για την επόμενη ταξική μάχη. Που απαιτεί δράση με ικανότητα να κινητοποιούμε και να οργανώνουμε πλατιές εργατικές δυνάμεις, με τη συσπείρωση ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Την ικανότητα να συνδυάζουμε το κάλεσμα στην απεργία με τη διαφώτιση, την ιδεολογικοπολιτική στήριξή της, να οπλίζουμε τους εργαζόμενους με τη δύναμη που θα ξεπερνά οριστικά τις συγχύσεις, τις αμφιβολίες, τη μοιρολατρία, με την οργανωμένη στα συνδικάτα συμμετοχή. Για να απαλλάσσει από το σφίξιμο της αστικής μέγγενης στη συνείδησή τους, να την ανεβάζει ως την αναγκαιότητα ανάπτυξης της ταξικής πάλης κόντρα στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και στην εξουσία του, στα κόμματά του, για να χειραφετούνται από την αστική πολιτική που θα αλλάζει τους συσχετισμούς στο κίνημα και στο πολιτικό σύστημα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Να σκάβουμε τις συνειδήσεις τους για να μπολιάζονται με την ωρίμανση και τη συμμετοχή όχι μόνο στις απεργιακές και άλλες ταξικές μάχες, αλλά στην πολιτική πάλη, για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Για την τελική ρήξη που θα κάνει τον ταξικό πόλεμο νικηφόρο για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.


Ι.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ - ΟΑΕΕ
Τους κλέβουν 11,3 δισ. ευρώ μέσα σε μια 5ετία
  • Μείωση μέχρι και 27% στις συντάξεις με το νέο νόμο αποκαλύπτουν οι αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία
  • Καταργούν οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη

Η δραματική μείωση των συντάξεων και κατ' επέκταση του εισοδήματος των συνταξιούχων, η απόδοση 12 αντί 14 συντάξεων, το πετσόκομμα του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων και συνολικά όλων των παροχών των Ταμείων αποτυπώνονται στις αναλογιστικές μελέτες που με περηφάνια παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα. Ομολογούνται έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο τα πραγματικά επώδυνα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του νόμου 3863/2010.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι άμεσα, αλλά όχι προσωρινά. Αρχισαν ήδη από το 2010 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2060! Για τα επόμενα πενήντα χρόνια, οι συντάξεις και οι παροχές των Ταμείων θα μειώνονται, οι συνταξιούχοι θα χάνουν εισοδήματα, η απώλεια για τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς ασφαλισμένους ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Το ομολογούν άλλωστε και οι ίδιοι οι συντάκτες των μελετών. Οπως επισημαίνεται στο ολιγόλογο σημείωμα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει τις μελέτες: «Οι συνολικοί δείκτες παροχών βαίνουν μειούμενοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τροποποιήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης από τη μεταρρύθμιση. Ο δείκτης αναπλήρωσης μειώνεται».


Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, τραγικές είναι οι συνέπειες για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους (εν δυνάμει συνταξιούχους) του ΙΚΑ. Η ψήφιση του 3863/2010 έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση - μέσα σε μια πενταετία (2011-2015) - του συνολικού κονδυλίου για τις συντάξεις κατά 8,344 δισ. ευρώ. Ετσι, ενώ με τους όρους που ίσχυαν πριν την ψήφιση του νόμου 3863, το ΙΚΑ, την επόμενη πενταετία, θα απέδιδε συντάξεις ύψους 50,346 δισ. ευρώ, μετά την ψήφιση του νόμου, το ΙΚΑ θα αποδώσει στους συνταξιούχους του μόνο 42,002 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, το 2011, η απώλεια για τους συνταξιούχους στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 1,184 δισ. ευρώ, το 2012 οι απώλειες για τους συνταξιούχους αυξάνονται στα 1,449 δισ. ευρώ, το 2013 στα 1,738 δισ. ευρώ, το 2014 οι απώλειες φτάνουν στα 1,879 δισ. ευρώ και το 2015 οι απώλειες για τους συνταξιούχους ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ (2,094 δισ.)!

Μείωση συντάξεων μέχρι και 27%

Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η εικόνα των απωλειών όταν αυτές υπολογίζονται στη μέση ετήσια σύνταξη για κάθε νέο συνταξιούχο ξεχωριστά. Ετσι ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός νέου συνταξιούχου, σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν πριν την ψήφιση του νόμου, για το 2011 θα ανερχόταν στο ποσό των 11.451 ευρώ, μετά την ψήφιση και με βάση τους νέους υπολογισμούς, η μέση ετήσια σύνταξη θα δίνει εισόδημα 9.860 ευρώ! Δηλαδή η μέση ετήσια σύνταξη -άρα και το αντίστοιχο εισόδημα για κάθε νέο συνταξιούχο- για φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου, μειώνεται κατά 1.691 ευρώ. Οσο μάλιστα απομακρυνόμαστε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου, το ύψος των απωλειών αυξάνεται. Ετσι για τους νέους συνταξιούχους, συγκρίνοντας τη μέση ετήσια σύνταξη που δικαιούνταν πριν την ψήφιση του νόμου και μετά την ψήφισή του, οι απώλειες διαμορφώνονται ως εξής: Το 2011 για τους νέους συνταξιούχους η μέση ετήσια σύνταξη θα μειωθεί κατά 13,90%, το 2012 η μείωση θα είναι 17,80%, το 2013 ο νέος συνταξιούχος του ΙΚΑ θα πάρει το 79,68% της σύνταξης που εδικαιούτο πριν την ψήφιση του νόμου (ποσοστό μείωσης 20,32%), το 2014 το 78,7% (μείωση 21,30%), ενώ το 2015 θα λάβει μόλις το 73,04% της σύνταξης που θα επαιρνε αν δεν είχε επιβληθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος. Δηλαδή το 2015 η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, για τους νέους συνταξιούχους, θα είναι μικρότερη περίπου κατά 27%, ως αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ(Βλέπε Πίνακα). Εννοείται ότι εδώ πρόκειται για τη μείωση στη «μέση σύνταξη». Στην πραγματικότητα θα υπάρξουν κατηγορίες συντάξεων που η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτές οι μειώσεις επιβάλλονται στις ήδη πενιχρές συντάξεις που δίνει το ΙΚΑ, ακόμα και με τον παλιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Ανάλογες είναι οι απώλειες για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη για το συγκεκριμένο Ταμείο, οι παροχές του για τις συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου θα μειωθούν κατά 396 εκατομμύρια ευρώ το 2011, κατά 501 εκατ. ευρώ το 2012, κατά 602 εκατ. ευρώ το 2013, κατά 657 εκατ. ευρώ το 2014 και κατά 728 εκατ. ευρώ το 2015. Συνολικά οι απώλειες για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ την πενταετία 2011-2015 θα φτάσουν τα 2,884 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι απώλειες στις συντάξεις για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ την επόμενη πενταετία, ως αποτέλεσμα του νέου νόμου, θα φτάσουν 11,228 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το κόστος της περίφημης μεταρρύθμισης -και μάλιστα στο άμεσο μέλλον- για το ασφαλιστικό, όπως το αποτυπώνουν οι αναλογιστικές μελέτες που έκανε η ίδια η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, σε βάρος των συνταξιούχων, «καλύπτονται» και τα περίφημα «ελλείμματα» με τα οποία τρομοκρατούσε η κυβέρνηση τους εργαζόμενους πριν την ψήφιση του νόμου.

Οριστική κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης

Οι ίδιες αυτές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πλέον για την κυβέρνηση η 13η και 14η σύνταξη δεν θα αποδίδονται. Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στο σχετικό σημείωμα «Στον υπολογισμό της σύνταξης, πλην ΟΓΑ, ελήφθη υπόψη ότι αυτή θα καταβάλλεται 12 φορές το χρόνο από τον Ιούνιο του 2010»! Ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στη Βουλή, ότι αυτό αφορά μόνο στη βασική σύνταξη, αποδεικνύεται αναληθής. Οι αναλογιστικές μελέτες έχουν συνταχθεί με δεδομένο ότι τα Ταμεία από εδώ και στο εξής θα αποδίδουν μόνο 12 συντάξεις το χρόνο. Αρα οι περικοπές που επιβλήθηκαν στη 13η και 14η σύνταξη το 2010 ήταν μόνο η προειδοποιητική βολή ενόψει της οριστικής κατάργησής τους.

Εξίσου ανησυχητική είναι και μια άλλη παραδοχή, με την οποία συντάχθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες. Με το γεγονός δηλαδή, ότι στον υπολογισμό των εσόδων - εξόδων των Ταμείων -προφανώς με εντολή της κυβέρνησης- δεν υπολογίζονται ως έσοδα οι θεσμοθετημένοι πόροι που πρέπει να καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός. Βέβαια πολλές φορές ως τώρα η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να επιβληθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, επικαλούνταν τα «ελλείμματα», τα οποία «φούσκωναν» με λογιστικά κόλπα. Ενα απ' αυτά ήταν ο μη υπολογισμός στα έσοδα της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο μη υπολογισμός της κρατικής χρηματοδότησης στα έσοδα των Ταμείων δείχνει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η οριστική παύση της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Αλλωστε ο ίδιος ο νόμος 3863 προβλέπει ότι το κράτος συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ μόνο με την κάλυψη της ελεημοσύνης που ονόμασε «βασική σύνταξη».

Τσεκούρι στις αναπηρικές

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την περικοπή κατά 40% του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί και με αυτόν τον τρόπο η μείωση του κόστους -όπως λέει- των συντάξεων. Μάλιστα όρισε ότι ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων από το 14,5% σήμερα θα μειωθεί στο 8,5% το 2020. Δηλαδή η κυβέρνηση προεξοφλεί -και ως μάντης Κάλχας- μαντεύει και τον ακριβή αριθμό των αναπηρικών συντάξεων μετά από μια δεκαετία. Δεν μας λέει βέβαια με ποιο τρόπο θα μειώσει τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν στους χώρους δουλειάς και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους να χάνουν την υγεία τους και την αρτιμέλειά τους, μαζί και την ικανότητά τους προς εργασία. Είναι και αυτό ένα ακόμη δείγμα πως οι πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων υποτάσσονται και θυσιάζονται στις σκοπιμότητες της πολιτικής και όχι η πολιτική στις ανάγκες των ανθρώπων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ