Τρίτη 8 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μάη 2012

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ (7 Μάη 2012) προκειμένου να διατυπώσει μια καταρχήν εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ηςΜάη 2012. Η εκτίμηση αυτή θα συζητηθεί στα όργανα και τις ΚΟΒ, καθώς επίσης και στα όργανα και τις ΟΒ της ΚΝΕ. Επίσης το εκλογικό αποτέλεσμα θα το συζητήσει και με τους συνεργαζόμενους, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος. Μετά από αυτόν τον κύκλο συζητήσεων και τοποθετήσεων η ΚΕ θα ολοκληρώσει την εκτίμησή της.

1. Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί στην ενίσχυση της τάσης για αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού όπως αυτό είχε διαμορφωθεί για τρεις δεκαετίες ως εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση, καθώς τα δύο αυτά κόμματα υπέστησαν βαριά ήττα. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με τη μορφή που πήρε με το εκλογικό αποτέλεσμα δε συνιστά ανατροπή πολιτικής. Νίκησε, κάτω από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή, η λογική της τιμωρίας και της αυταπάτης, ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις, από τα πάνω με διαπραγματεύσεις. Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει και τη θετική τάση που διαγράφεται, για ριζική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε αντίθεση με τις χίμαιρες για εύκολη λύση. Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά τη θεαματική μείωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δε συνιστά νέα εποχή, στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ του λαού και των μονοπωλίων, ανατροπή ή «ειρηνική επανάσταση», όπως διατυπώθηκε.

2. Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που βρίσκεται ακόμα σε μεταβατική φάση, εξυπηρετεί επίσης την προσπάθεια αναχαίτισης της τάσης ριζοσπαστικοποίησης, απεγκλωβισμού από την αστική ιδεολογική και πολιτική επιρροή. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι: Η αναστήλωση της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, η ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας με πυρήνα αρχικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξουσία των μονοπωλίων θέλει το αναπαλαιωμένο αστικό πολιτικό σύστημα με τη δημιουργία ενδεχομένως και νέων κομμάτων, να δίνει έτσι ανάλογες συμμαχίες και κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή η δυνατότητα να επιχειρήσει την αναπαλαίωση πατάει στο γεγονός ότι δεν μειώθηκαν συνολικά οι δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, του καπιταλιστικού συστήματος.

3. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των δύο αστικών κομμάτων διασκορπίστηκαν κυρίως σε συγγενείς ιδεολογικά πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν την πολιτική του «ευρωμονόδρομου». Σε πολύ μικρότερο βαθμό κατευθύνθηκαν στο ΚΚΕ. Στα παραπάνω πλαίσια η ποικιλόμορφη διασπορά ψήφων κατευθύνθηκε και σε αντιδραστικά και εθνικιστικά κόμματα όπως είναι οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», η φασιστική ναζιστική «Χρυσή Αυγή». Σημαδεύεται επίσης το εκλογικό αποτέλεσμα με τη μεγάλη αποχή που εκφράζει επίσης αδιέξοδη αγανάκτηση, αλλά και την οικονομική δυσκολία μετακίνησης των ετεροδημοτών. Η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» είναι η πρόσθετη απόδειξη ότι σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και λαϊκής εξαθλίωσης, ενώ το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει στην αντεπίθεση και η πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα ή παραπέμπει στην αυταπάτη του εξανθρωπισμού του, δυναμώνει ο κίνδυνος επίδρασης των εθνικιστικών και νεοφασιστικών απόψεων. Οταν μάλιστα στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη - μέλη έχει υιοθετηθεί ως κρατική ιδεολογία η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Μόνο ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα και πανίσχυρο ΚΚΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις επικίνδυνες απόψεις, να τις μετατρέψουν σε περιθωριακές και ακίνδυνες. Η «Χρυσή Αυγή» δεν αντιμετωπίζεται με αντιφασιστικά κηρύγματα και πολύ περισσότερο με την επίκληση της εθνικής ενότητας και της αντιφασιστικής συναίνεσης.

4. Ο λαός δεν πρέπει να κρατήσει στάση αναμονής μπροστά σ' αυτές στις διεργασίες που ξεκινάνε με την απόπειρα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Στην αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος ενεργό ρόλο θα παίξει ο πιο σκληρός πυρήνας της αστικής τάξης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όσο και οι μηχανισμοί και τα ηγετικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο λαό υποκατάστατα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, πριν δυναμώσει και μαζικοποιηθεί ο εργατικός λαϊκός ριζοσπαστισμός, η οργάνωση και λαϊκή αυτενέργεια. Ανεξάρτητα πώς θα εξελιχθούν οι προσπάθειες, η κύρια κατεύθυνση θα είναι η επιτάχυνση των ενεργειών, προκειμένου να ανακοπεί έγκαιρα, η όξυνση της ταξικής πάλης και η συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να έλθουν σε αντιπαράθεση και ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την ίδια την ΕΕ και τις επιλογές του ΝΑΤΟ, να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική συνείδηση. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα είναι τεράστια απέναντι στο λαό, για τα απροκάλυπτα ψέματα που είπε πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τις αυταπάτες που έσπειρε και σπέρνει, ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

5. Η αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να συναντήσει τη λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα με τη μαζική οργάνωση και πάλη στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στα γραφεία, στη λαϊκή γειτονιά, στην ύπαιθρο, στους χώρους της μάθησης, στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, με άμεσους στόχους πάλης για απόκρουση των νέων μέτρων που έρχονται. Καμία επανάπαυση γύρω από τα συνθήματα της επαναδιαπραγμάτευσης, της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση, στα πλαίσια των οργάνων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

6. Η ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς, τους συνεργαζόμενους που ως τώρα έδωσαν τη μάχη στους αγώνες και στην εκλογική δουλειά με το κεφάλι ψηλά, να είναι από αύριο κοντά και μέσα στους εργαζόμενους, συνεπείς υπερασπιστές των δικαιωμάτων και του δίκιου τους. Αυξάνεται ο ρόλος και η ευθύνη του ΚΚΕ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ για την κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας, οικονομίας, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον παραγωγικό λαϊκό συνεταιρισμό, τον πανεθνικό σχεδιασμό για την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, με εργατικό λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω.

7. Η ΚΕ εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κάτω από τη γενικευμένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, σε συνθήκες οξυμένης, παρατεταμένης, οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και ενώ η ΕΕ με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προχώρησαν στην κλασική και τυπική προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων διέξοδο, με άναρχη χρεοκοπία σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, την ελεγχόμενη χρεοκοπία του κεφαλαίου. Τα μνημόνια και η δανειακή σύμβαση περιλαμβάνουν μέτρα που βασίζονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ, η έναρξη των οποίων ξεκίνησε σταδιακά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Βασίζεται επίσης σε όλες τις κατοπινές αποφάσεις και στην ευρωπαϊκή συνθήκη που εκτείνεται μέχρι το έτος 2020. Γι' αυτό και το ΚΚΕ ανέδειξε τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του διαχωρισμού των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» σε «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά».

Το ΚΚΕ πέρασε από συμπληγάδες των δυνάμεων του συστήματος και των αναχωμάτων, ενωμένων μεταξύ τους, παρά τις διαφορές τους, με την προσήλωση της ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ, άρα με κριτήριο την πάση θυσία συμμόρφωση του λαού στις ταξικές της επιλογές, στο όνομα του ευρώ. Πήραν τη μορφή από τη μια μεριά της τυφλής αγανάκτησης και από την άλλη των αυταπατών ότι μπορεί μια κυβέρνηση των ονομαζόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων να δώσει λύση και ανακούφιση σε πιεστικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο μέρος των δυσαρεστημένων και οργισμένων εργαζομένων και ανέργων υπέκυψε στην ανυπομονησία και την πίεση της χίμαιρας του άμεσου θετικού αποτελέσματος, της λύσης «εδώ και τώρα», χωρίς να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη άμεση πείρα από τη συμμετοχή στην οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων. Υπέκυψε στη γενικευμένη προπαγάνδα ότι δεν μπορεί να γίνει ριζική αλλαγή ή ότι αυτή θα γίνει στη «δευτέρα παρουσία», ένα προσφιλές και επικίνδυνο για το λαό σύνθημα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ εκτιμάει τα εκλογικά αποτελέσματα και τις τάσεις με κριτήριο τις αντικειμενικές εξελίξεις, δεν ετεροκαθορίζεται από την εκλογική δύναμη ή την εκλογική πτώση των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Το ΚΚΕ σημείωσε μικρή άνοδο στην εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο η τελική εκτίμηση της ποιότητας της παρέμβασης και δράσης του Κόμματος σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα θα ολοκληρωθεί με τη συγκέντρωση των γνωμών και των στοιχείων κατά περιοχή και οπωσδήποτε με τη συλλογική γνώμη των ΚΟ.

Και με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα και τις αλλαγές στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων που σημειώνεται, ανεξάρτητα των τελικών εκτιμήσεων που θα διαμορφωθούν μέσα από τη συλλογική κομματική διαδικασία, η ΚΕ εκτιμά ότι για μια ακόμη φορά επαληθεύεται η θέση του Κόμματος ότι η πρόοδος και όξυνση της ταξικής πάλης καθορίζει την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, την εκλογική του επίδοση. Επιβεβαιώνεται επίσης η δημόσια εκτίμηση του ΚΚΕ με το αρχικό ξέσπασμα της κρίσης ότι σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που αυξάνει η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση του λαού συνυπάρχουν και οι δύο εκδοχές: Και το κίνημα να τραβήξει μπροστά αλλά και να υποχωρήσει προσωρινά. Οτι τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης, οι άνεργοι και μισοάνεργοι, τμήματα των μικροαστικών στρωμάτων που έχασαν απότομα το εισόδημά τους, δέχονται την επιρροή και τις τάσεις που αναπτύσσουν δυσαρεστημένα μικροαστικά στρώματα, που αντέχουν ακόμα οικονομικά αλλά δε θέλουν να τα χάσουν όλα, τα οποία προς το παρόν είναι εχθρικά προς τη ριζική αλλαγή, πιστεύοντας στη διαρκή επιβίωσή τους. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η δεύτερη εκδοχή, δηλαδή της υποχώρησης, δεν έχει κριθεί ακόμα. Υπάρχουν δυνατότητες στο επόμενο διάστημα η ταξική πάλη να οξυνθεί και το κίνημα να κατακτήσει νέα δύναμη για να υπάρξει ελπίδα και θετική προοπτική.

Η ΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, εργαζόμενες, άνεργους, άνεργες, που εκτίμησαν την αγωνιστικότητα, τη συνέπεια και την κρυστάλλινη αλήθεια του λόγου του, τη μαχητικότητα και ανιδιοτέλεια των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, το στήριξαν στην κάλπη, άσχετα από το ποσοστό συμφωνίας τους με τη συνολική πολιτική του πρόταση. Μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων αλλά και ένα τμήμα των ψηφοφόρων του Κόμματος, κάτω από την πίεση της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, τα παραπλανητικά συνθήματα περί αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, δεν μπόρεσε να κατανοήσει και να ενστερνισθεί τη διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην πραγματική εξουσία. Η ΚΕ, συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των Κομματικών Οργανώσεων, θα δει καλύτερα αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν πριν απ' όλα στη δράση μας στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της και θα εκτιμήσει και πιο ειδικά την προεκλογική περίοδο.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την πάλη υπέρ της εργατικής λαϊκής εξουσίας θα βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα στο λαό, καθώς θα γίνεται όλο και πιο καθαρή η διαφορά κυβέρνησης και πραγματικής λαϊκής εξουσίας, όπως και η συνολική πρόταση για τα άμεσα ζητήματα της λαϊκής επιβίωσης και για την εργατική λαϊκή εξουσία. Από την άποψη αυτή η πολιτική εκλογική δράση του ΚΚΕ σε αρμονία με τη στρατηγική του, ως όφειλε, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιασδήποτε σύνθεσης κυβέρνηση προκύψει από τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και αν έχει. Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε θετικό για το λαό. Αντίθετα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Για να γίνει δεκτή η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, δεν απαιτείται απλώς το Κόμμα να κάνει μια μικρή υποχώρηση, αλλά να αναποδογυρίσει το πρόγραμμα και την πολιτική του, να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς για το σήμερα και βέβαια για το αύριο των λαϊκών συμφερόντων. ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤOΙΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ.

8. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βρεθούν από την πρώτη στιγμή και κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή της πάλης. Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό που υποφέρει, τους ανέργους και συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, να συναντηθούν για μια ακόμη φορά με τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, τους κνίτες και τις κνίτισσες, τους συνεργαζόμενους με το ΚΚΕ και τις ριζοσπαστικές εργατικές λαϊκές δυνάμεις στην πάλη για την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων, στην απόκρουση των χειρότερων μέτρων που έρχονται. Κανένα σύνθημα διαπραγμάτευσης και αναδιαπραγμάτευσης δεν ακουμπά ούτε στο ελάχιστο τις οξυμένες ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων. Απαιτείται ετοιμότητα και εύστοχη προσαρμογή σε κάθε στροφή του αγώνα. Πάνω απ' όλα χρειάζεται άμεση δράση στο βαθμό που δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και προκηρυχτούν νέες εκλογές, που θα επαναφέρουν ακόμα πιο ισχυρά εκλογικά διλήμματα και πιο ισχυρές αυταπάτες.

ΑΘΗΝΑ 7/5/2012

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συναντήσεις με Παπαδήμο, Πετσάλνικο και Σαμαρά

Με την παράδοση της διερευνητικής εντολής στη ΝΔ δρομολογήθηκαν χτες οι μετεκλογικές εξελίξεις

Με την υποβολή της παραίτησης Παπαδήμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την παράδοση της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης στον Α. Σαμαρά, δρομολογήθηκαν χτες οι μετεκλογικές εξελίξεις. Πριν τη συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, ο Κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος επέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

Σύμφωνα με αυτά, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 18,85% και 108 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8% και 52 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 13,18% και 41 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 10,60% και 33 έδρες, το ΚΚΕ 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,97% και 21 έδρες και η ΔΗΜΑΡ 6,1% και 19 έδρες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν βλέπει σύντομα να σχηματίζεται κυβέρνηση, εξέφρασε την ευχή «να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη χώρα (που) πρέπει να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στην Ευρωζώνη».

Στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Λ. Παπαδήμος είπε στον Κ. Παπούλια ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας» και ότι «η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί», εννοώντας προφανώς την παραπέρα εξόντωση του λαού με τη δανειακή συμφωνία και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, σημείωσε ακόμα ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της δύσκολης πορείας για την εξυγίανση και ανόρθωση της οικονομίας και για τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης» και ζήτησε «να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας». Τον κίνδυνο του «αδιεξόδου», σε περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση, ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα χτες το πρωί με τον Φ. Πετσάλνικο.

Να σημάνει συναγερμός στη θύελλα που φέρνουν

Η κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης επιβάλλει να μη χαθεί ούτε λεπτό στην οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης

Τώρα, χωρίς να χαθεί χρόνος σε αυταπάτες και αναμονή, ο λαός να οργανώσει την πάλη του απέναντι στα χειρότερα που έρχονται
Τώρα, χωρίς να χαθεί χρόνος σε αυταπάτες και αναμονή, ο λαός να οργανώσει την πάλη του απέναντι στα χειρότερα που έρχονται
Απόλυτα δεδομένες είναι οι αντιλαϊκές «εκκρεμότητες», τα νέα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το όποιο «νέο» διάδοχο κυβερνητικό σχήμα. Προκειμένου να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης της μιας ή της άλλης μορφής, αλλά με κοινό γνώρισμα να διαχειρίζεται τις υποθέσεις των μονοπωλίων, κυβερνητικά στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών κινδυνολογούσαν χτες ότι «αν δεν υπάρξει κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επόμενη δόση με την τρόικα», τότε από το τέλος του Ιούνη και για τη συνέχεια θα υπάρχει «πρόβλημα ρευστότητας»!

Το διαμορφωμένο αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

-- Για σήμερα Τρίτη έχουν προγραμματίσει την έκδοση νέου κρατικού δανείου (έντοκα γραμμάτια, προκειμένου να εξοφλήσουν προηγούμενα δάνεια στους τραπεζίτες.

-- Για τις 14 - 15 Μάη προγραμματίζουν τη σύγκλιση των Γιούρογρουπ - Εκοφίν, με θέμα τις «εκκρεμότητες» μαζί και τα νέα μέτρα για τον Ιούνη.

-- Στις 15 Μάη λήγουν ομόλογα σε ρήτρα ξένου δικαίου, αξίας 450 εκατ. ευρώ οι κάτοχοι των οποίων εξαιρέθηκαν και αρνήθηκαν να ενταχτούν στο λεγόμενο «εθελοντικό» κούρεμα. Με τα συγκεκριμένα παράσιτα βρίσκονται ακόμη στα παζάρια.

-- Στις 18 Μάη λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημερινός «ιδιοκτήτης» φέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επίσης εξαίρεσαν από το «κούρεμα». Η Τράπεζα της λυκοσυμμαχίας είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα κομμάτια «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά, περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τώρα περιμένουν να τα πληρωθούν στο ακέραιο, βγάζοντας και αστρονομικό κέρδος 2 δισ. ευρώ.

-- Προς διεκπεραίωση παραμένουν ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Την περασμένη βδομάδα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με «πράξη του υπουργικού συμβουλίου» χάρισε στους τραπεζίτες ακόμη 18 δισ. ευρώ, ποσά που προέρχονται από τα δάνεια της τρόικας. Πρόκειται μόνο για την πρώτη από τις δόσεις για την ενίσχυσή τους, που προδιαγράφεται στα 50 δισ. ευρώ.

-- Γύρω στις 20 Μάη ήταν προγραμματισμένος ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας και προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα μέτρα του Ιούνη.

-- Στην «ουρά» περιμένει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας, όπως για την «εισφορά αλληλεγγύης» (εισοδήματα 2011 για μισθωτούς - επαγγελματίες), «τέλος επιτηδεύματος» (αυτοαπασχολούμενοι), χαράτσια στη λαϊκή κατοικία μέσω λογαριασμών ΔΕΗ (2012) κ.ά.

--Τέλη Μάη προγραμματίζονται οι «εξειδικεύσεις» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, τα νέα μέτρα από 11,5 μέχρι 15 δισ. ευρώ. Στην ημερήσια διάταξη ήταν και παραμένει η απογείωση των φόρων στο λαϊκό εισόδημα, την κατοικία και την κατανάλωση, μαζικές απολύσεις και λουκέτα σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, σφαγή προνοιακών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ κ.ά.) κατεδάφιση άλλων κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ζητάνε συγκυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Αναγορεύουν τώρα και σε δικό τους στόχο την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Επαναδιαπραγμάτευση ρυθμίσεων του μνημονίου ζητάνε τώρα και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, μία μέρα μετά τις εκλογές. Εχοντας ως άμεσο στόχο να χειραγωγήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και ζητώντας παράλληλα να αξιοποιήσουν τη ψήφο του λαού για να εξασφαλίσουν επιμέρους προσαρμογές της δημοσιονομικής πολιτικής, που να ανταποκρίνονται στα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων προβάλουν το αίτημα για αλλαγές στο μνημόνιο.

«Ψήφο οργής, ψήφο αντιμνημονιακή, ψήφο τιμωρίας», που οδήγησε σε «ένα γόνιμο αδιέξοδο» (!) χαρακτηρίζει την προχτεσινή ψηφοφορία και το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που επιδιώκουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο Δ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα «ευκταίο θα ήταν μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας και λαϊκής νομιμοποίησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε και το μεγάλο νικητή των εκλογών -τον ΣΥΡΙΖΑ- με τη σαφή αντιμνημονιακή θέση».

Η συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, που όπως προκύπτει από τη δήλωση Δασκαλόπουλου θα αντιστοιχούσε στα συμφέροντα και τις βλέψεις των μεγαλοβιομηχάνων, θα έδινε την «ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο, που θα διεκδικούσε από μία Ευρώπη που αλλάζει, νέους όρους αντιμετώπισης της Ελλάδας, με βάση ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Από τις νέες εκλογές που θα γίνουν αν δεν καταλήξουν οι διερευνητικές εντολές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ελπίζει σε «μία καθαρή, ομοιογενή εντολή στις όποιες δυνάμεις ο λαός θα επιλέξει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αυτό που σήμερα προκρίνουν οι βιομήχανοι είναι μια «βιώσιμη διακυβέρνηση και βιώσιμο εθνικό μέλλον μέσα στη νέα Ευρώπη», το οποίο θα προκύψει από την «αναδημιουργία ενός πολιτικού συστήματος, ηθικά αδιάβλητου και λειτουργικά αποτελεσματικού, ικανού να δώσει άμεση και μακροπρόθεσμη λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας».

Κυβέρνηση συνεργασίας με γνώμονα την επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου, ζητά η μερίδα του κεφαλαίου που εκπροσωπεί ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ).

«Το εκλογικό αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων καθιστά δύσκολο αλλά όχι αδύνατο το σχηματισμό κυβέρνησης», σχολίασε χτες, καλώντας τα κόμματα από τα οποία προσδοκά το κεφάλαιο να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση μαύρου μετώπου «να σταματήσουν να λαϊκίζουν και να σκέφτονται μόνο τα μικροκομματικά τους οφέλη, να ομονοήσουν και να βάλουν πάνω απ' όλα την πατρίδα και την έξοδό της από την κρίση». «Πρωτίστως», τόνισε, «απαιτείται να υπάρξει μια επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, ζητώντας και αυτός να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί επιβάλλεται και οφείλουν πάση θυσία να σχηματίσουν».

Μια «μεταβατική περίοδο που ενέχει σοβαρούς κινδύνους» διακρίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, που τάσσεται υπέρ της «συνεννόησης» για την παραμονή στο ευρώ ως «εθνικό ζητούμενο». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κάνει υποδείξεις στους εργαζόμενους και το ΚΚΕ, λέγοντας ότι η θετική εξέλιξη της τουριστικής περιόδου απαιτεί «ηρεμία και ομαλότητα» και ότι ο «τουριστικός κόσμος της χώρας απαιτεί» να αρθούν στο ύψος των «κρίσιμων περιστάσεων» όλες οι «εκλεγείσες πολιτικές δυνάμεις»!

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Καταγγέλλει πόλεμο από τα «συμφέροντα»!

Ανησυχία για το «αύριο στη χώρας», εκφράζει ο Γ. Καρατζαφέρης, αφού όπως λέει το αποτέλεσμα των εκλογών δε δίνει βιώσιμη λύση και απαιτεί συνεργασία τριών κομμάτων. Ο πολιτικός που είχε μόνιμο στασίδι σε κανάλια και ραδιόφωνα, εκτιμά τώρα ότι η αποτυχία του ΛΑ.Ο.Σ. να μπει στη Βουλή οφείλεται στον «πόλεμο από συμφέροντα»! Ο ίδιος κάλεσε το κόμμα του σε ετοιμότητα, «γιατί πιθανότατα θα πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο».

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
Ζητούν επανέλεγχο των άκυρων

Σε επανέλεγχο των άκυρων ψηφοδελτίων προσανατολίζονται οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», καθώς, όπως δήλωσε η επικεφαλής τους Ι. Κοντούλη, «έχουμε σκοπό να ελέγξουμε τα άκυρα για να διαπιστώσουμε πραγματικά ότι το ποσοστό μας είναι αυτό γιατί για λίγες ψήφους δεν μπήκαμε στη Βουλή». Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων διαμορφώθηκε στο 2,93%, με το όριο εισόδου στη Βουλή να βρίσκεται στο 3%, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.

ΔΗΜ.ΑΡ.
Θέλει συνεργασία, αλλά χωρίς τη ΝΔ

Στελέχη της πιέζουν για «ευρύτερες συμφωνίες», με στόχο να φτιαχτεί το κράτος που διαλύθηκε!

Απέκλεισε ο Φ. Κουβέλης το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έχοντας άλλωστε ήδη απ' την προεκλογική περίοδο ξεκαθαρίσει ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. ενδιαφέρεται για μια συνεργασία αποκλειστικά με το ΠΑΣΟΚ.

«Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» o πρόεδρός της, μετά από σύσκεψη του κόμματος για την τακτική που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες. «Θα συμμετείχαμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, εάν ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί μας όροι: απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου και παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε.

Τα ίδια δήλωσε και μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Α. Σαμαρά. Οπως είπε, η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητάει «συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής (...) θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο».

Δε φαίνεται όμως να έχει την ίδια άποψη και ο Γ. Πανούσης, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκλέγεται βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μιλώντας στον ρ/σ «ΦΛΑΣ», τάχτηκε υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Εγώ νομίζω εδώ πέρα, στο μεσοδιάστημα πρέπει να γίνει μία ευρύτερη συμφωνία για ένα χρόνο τουλάχιστον με πρόσωπα κοινής αποδοχής να φτιάξουμε το κράτος μας. Δεν είναι μόνο το μνημόνιο, είναι ένα κράτος το οποίο έχει διαλυθεί (...) Αρα το να συζητάς ποιοι θα κυβερνήσουν τι, με ποιους κλπ., δεν έχει κανένα νόημα».

Στο ερώτημα ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτήν, απάντησε: «Εγώ νομίζω ότι θα πηγαίνανε όλοι, δεν ξέρω τώρα, δε μιλάω για τη Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ, έχουν μια διαφορετική άποψη. Αλλά θα πηγαίνανε όλοι, διότι όλοι έχουν ανάγκη και ωφελούνται και να κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να δούνε τι γίνεται στα κόμματά τους μέσα και από την άλλη μεριά να μπορέσουν να έχουν ένα χρόνο να φτιαχτεί το κράτος».

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Επιμένει σε συγκυβέρνηση των ευρωενωσιακών κομμάτων

Πέντε όρους για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας έθεσε, χτες, στον Αντ. Σαμαρά

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με τις προτάσεις του να δώσει διέξοδο στην αστική διαχείριση και να διασφαλίσει τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Τη θύελλα που φέρνουν η ΕΕ και τα κόμματά της μόνο ο λαός οργανωμένος μπορεί να την αποκρούσει
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με τις προτάσεις του να δώσει διέξοδο στην αστική διαχείριση και να διασφαλίσει τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Τη θύελλα που φέρνουν η ΕΕ και τα κόμματά της μόνο ο λαός οργανωμένος μπορεί να την αποκρούσει
Το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, με τη συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, πρότεινε χτες ο Ε. Βενιζέλος, προβάλλοντας την αναγκαιότητα από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας για «αντιμετώπιση του προβλήματος της διακυβέρνησης της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά παρουσίασε την πρότασή του για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στη βάση της εφαρμογής των μέτρων και πολιτικών που έχουν ψηφιστεί και απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Με πρωτεύοντα στόχο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στην όποια συγκυβέρνηση, τάχτηκε και αυτός υπέρ της «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για θέματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο»!

Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τα πέντε σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Συγκεκριμένα:

-- Πρότεινε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ «που ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών».

-- Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση συνεργασίας και ότι δε θέτει όρο για τη συγκρότησή της τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σ' αυτήν.

-- Εβαλε ως όρο ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που, όπως υποστήριξε, «θα απηχεί τη νέα τάση που κατέγραψε το εκλογικό αποτέλεσμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναζητά «αντιμνημονιακό» πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Χτες βράδυ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, διευκρίνισε ότι θα προτείνουν πρωθυπουργό «από την αριστερά».

-- Εθεσε ως «θεμέλιο» της κυβέρνησης και «μίνιμουμ της προγραμματικής συμφωνίας» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Δηλαδή, όρους που συνυπογράφουν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ε. Βενιζέλος φρόντισε να σπείρει και τις γνωστές αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατίας και των «παραφυάδων» της περί διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας: «Μέσα στο όριο αυτό, πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο».

-- Πρόβαλε ως «ελάχιστο στόχο» της κυβέρνησης συνεργασίας την «επιμήκυνση» της εφαρμογής του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2015, ισχυριζόμενος ότι αυτό σημαίνει πως η προσαρμογή θα «γίνει χωρίς νέους φόρους, χωρίς να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων». Κρύβει ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των φόρων κ.ά.

Υπερασπίζονται όλοι την ίδια «ανάπτυξη»

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε ως στρατηγική της συγκυβέρνησης την υλοποίηση μιας σειράς φιλομονοπωλιακών μέτρων που είχε προτείνει και προεκλογικά, στο όνομα της «ανάπτυξης», τα οποία έρχονται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Προτάσεις, ωστόσο, τις οποίες δεν απορρίπτει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΔΗΜΑΡ, που τάσσονται υπέρ της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε τη «σημασία λήψης μέτρων για την κοινωνική προστασία», προκειμένου να ντύσει με φιλολαϊκό προσωπείο το εγχείρημα της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Εξάλλου, σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, συζητήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν και οι σχεδιασμοί για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας και με ξεκάθαρο στόχο - όπως τον θέτει πλέον η ηγεσία του - την αναστήλωση της κεντροαριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε περίπου 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ οδήγησε εκτός Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, τους πρώην υπουργούς Α. Διαμαντοπούλου, Π. Γερουλάνο, Π. Οικονόμου, Χρ. Παπουτσή, Γ. Ραγκούση, Γ. Κουτρουμάνη, Δ. Ρέππα, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Βερμπαλισμοί και φιλοδοξίες

Σε βερμπαλισμούς για «ανάκτηση της ελευθερίας και της κυριαρχίας της χώρας μας, να φύγουν οι δυνάμεις κατοχής και οι εδώ υπάλληλοί τους» αναλώθηκε και χτες ο Π. Καμμένος, στην πρώτη του μετεκλογική δήλωση. Διαισθανόμενος το ρόλο του στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού είπε ότι το κόμμα του θα είναι «ο πρωταγωνιστής του νέου πολιτικού κύκλου που ανοίγει από σήμερα στη χώρα μας», με «πρώτο στόχο να επαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική και να καταργηθούν τα μνημόνια των εδώ εντολοδόχων με τους τοκογλύφους τραπεζίτες».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στερεύουν οι λαγοί απ' το καπέλο της δημαγωγίας

Ενόψει της διερευνητικής εντολής, επιμένει να παραπλανά το λαό με το ψέμα περί «αριστερής κυβέρνησης»

Τρόπο να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού αναζητά η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να σπέρνει αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση από μια «αριστερή κυβέρνηση» στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ. Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον Αντ. Σαμαρά, στα χέρια του οποίου βρισκόταν η διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, και λίγο αργότερα δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή η συνεργασία με τη ΝΔ, επειδή ο πρόεδρός της έχει υπογράψει και δεσμευτεί για την εφαρμογή του μνημονίου.

Συμπλήρωσε ότι το κόμμα του κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και παρότι έχει εμπεδώσει πλέον τη θέση του ΚΚΕ, επιμένει να μπλοφάρει και να κοροϊδεύει το λαό, λέγοντας πως «θα επιδιώξουμε συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της αριστεράς, ώστε να έχουμε εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση». Μάλιστα, προειδοποίησε «όλους εντός και εκτός της χώρας να μην προχωρήσουν σε νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου τουλάχιστον σχηματιστεί κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή» και λεοντάρισε στην «ευρωπαϊκή ηγεσία» ότι η πολιτική της λιτότητας «ήρθε η ώρα άμεσα να αποσυρθεί»!

Σήμερα το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει ως δεύτερο κόμμα τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε χτες να βγάλει κι άλλο λαγό από το καπέλο της δημαγωγίας, διαρρέοντας ότι σκέφτεται να διερευνήσει τη δυνατότητα νομικής προσφυγής κατά του μπόνους των 50 εδρών, που σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο δόθηκε στη ΝΔ. Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά στο θέμα του εκλογικού νόμου, υπερασπιζόμενος συνεργασία «με βάση το πρόγραμμα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Δείχνοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα της ΕΕ γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες, ο ίδιος ζήτησε απ' τον Αντ. Σαμαρά να τοποθετηθεί «με ποιο πρωθυπουργό θέλει να φτιαχτεί κυβέρνηση, αν θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ (...) και αν κυρίως (...) σκοπεύει να ζητήσει κάποιες αλλαγές σε αυτό που έχει υπογράψει και εγγυηθεί για την εφαρμογή του». Πρόσθεσε στα παραπάνω πως, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πολιτική του ώστε να μην υπάρξει ως εξέλιξη «η επιστροφή στη δραχμή, που εμείς όχι απλώς δεν επιθυμούμε αλλά θεωρούμε πολύ αρνητική».

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Παρέδωσε αυθημερόν τη διερευνητική εντολή

Ακαρπες οι επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», όπως την αποκάλεσε

Η ΝΔ βρέθηκε μαζί με το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα. Η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», που θέλει, αφορά τη σωτηρία της αστικής τάξης, με τσάκισμα των εργαζομένων και του λαού
Η ΝΔ βρέθηκε μαζί με το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα. Η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», που θέλει, αφορά τη σωτηρία της αστικής τάξης, με τσάκισμα των εργαζομένων και του λαού
Να αποσείσει από τις πλάτες της ΝΔ την ευθύνη για το μη σχηματισμό κυβέρνησης επιχείρησε χτες ο Α. Σαμαράς, μετά την άκαρπη ολοκλήρωση των επαφών που είχε με πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται!», τόνισε χαρακτηριστικά μετά το πέρας των επαφών ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον ο σχηματισμός κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» δεν είναι εφικτός, η νέα προσφυγή στις κάλπες, μέσα στον Ιούνη, είναι αναπόφευκτη. Ηδη, χτες το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα την παραδίδει στον Αλ. Τσίπρα.

Με το βλέμμα στις κάλπες και για την περίσταση, ο Α. Σαμαράς φόρεσε ξανά τις αντιμνημονιακές μάσκες, δηλώνοντας ότι «ήμασταν, άλλωστε, το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει, λόγω της απέραντης δυστυχίας που προκάλεσε, κι αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα». Θέλησε έτσι να κρύψει ότι το κόμμα του στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ακόμα και όταν καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο, ψηφίζοντας όμως στη συνέχεια τα 2/3 των φιλομονοπωλιακών μέτρων που προέβλεπε.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ έλεγε χτες ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», στο πλαίσιο που επανέλαβε ο Α. Σαμαράς, «να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου με αναπτυξιακά μέτρα», εννοείται προς όφελος της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεχθεί να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, υποχωρώντας από παλαιότερη θέση του, ενώ συνεργάτες του προτείνουν να στηρίξει η ΝΔ με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαδοχικές συναντήσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε χτες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε διαδοχικές ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τέλος με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αναφερόμενος αργότερα στην άρνηση των αρχηγών που συνάντησε, ο Α. Σαμαράς είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση Ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ». Οπως είπε, εξήγησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση», ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ζήτησε συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια τέτοια συνάντηση. Ο ίδιος στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην επικοινωνία με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όπου «συμφωνήσαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούμε, αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική».

Την πλήρη στήριξή του στο κόμμα της ΝΔ και στον Α. Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε με ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Β. Μάρτενς. Στην ανακοίνωσή του συγχαίρει τον Α. Σαμαρά για τα αποτελέσματα των εκλογών και επισημαίνει ότι ο αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε την πρόθεσή του να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του Α. Σαμαρά να κρατήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Δική τους είναι η «Χρυσή Αυγή»

Εμπλεοι υποκρισίας, κόμματα, στελέχη τους, αστικά ΜΜΕ, οδύρονται για την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή, μιλώντας για «ιστορική μνήμη» που «ασθένησε» και εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός. Ομως το αυγό του φιδιού επωάζεται προπάντων με τη δική τους συμβολή. Δε θα αναλύσουμε εδώ το γεγονός ότι τέτοια «εκτρώματα» αποτελούν κομμάτι από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος. Ούτε θα απαριθμήσουμε τις αποδείξεις που αφθονούν στην Ιστορία για τη συνειδητή ενίσχυσή τους από το σύστημα και τα κατεξοχήν κόμματά του, όταν αυτό κρίθηκε σκόπιμο απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Θα αρκεστούμε σε ορισμένα πιο πρόσφατα γεγονότα, που αποδεικνύουν την υποκρισία όσων ωρύονται σήμερα για την άνοδο της «Χρυσής Αυγής».

-- Είναι οι ίδιοι που με κάθε ευκαιρία ανασύρουν τη «θεωρία των άκρων». Αυτοί που προκειμένου να αποτρέψουν λαϊκές δυνάμεις απ' τη συμμετοχή τους στον οργανωμένο αγώνα, δεν έχαναν την ευκαιρία να ταυτίσουν τη δράση κάθε είδους προβοκατόρων, παρακρατικών, εθνικιστών με τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος και να αποδίδουν και στα δύο τον ίδιο τάχα τυφλό στόχο, την πρόκληση του χάους.

-- Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ που βασίζεται στην αισχρή εξίσωση του φασισμού - ναζισμού με το σοσιαλισμό, σαν «εγκληματικά καθεστώτα». Διαστρέβλωση που στόχο έχει να κρύψει -πέρα απ' όλα τα άλλα- ακόμα και το γεγονός ότι ο ναζισμός αξιοποιήθηκε από τις αστικές δυνάμεις της εποχής σαν δύναμη κρούσης ενάντια στην ΕΣΣΔ και ότι στην ήττα του ο Κόκκινος Στρατός είχε την πιο καθοριστική συμβολή απ' όλους τους «συμμάχους». Χτες, για παράδειγμα, το «Βήμα», στην ηλεκτρονική του έκδοση, απ' τη μια έριχνε τάχα «κλάμα» για τις επιδόσεις της «Χρυσής Αυγής» κι απ' την άλλη αναλώνονταν σε αναλύσεις του τύπου «μπορεί (...) να αλλάξει άρδην και να γίνει νέα η γηραιά μας ήπειρος, όπως το 1917 με τους μπολσεβίκους, το 1923 με τους φασίστες και το 1933 με τους ναζί»...

-- Είναι τελικά αυτοί που την ίδια ώρα που συκοφαντούσαν με ζήλο το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του, κανάκευαν τους «αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος, κλείνοντας σκόπιμα τα μάτια στο γεγονός ότι κομμάτι αυτής αποτέλεσε «φυτώριο» όπου «άνθισαν» οι πιο αντιδραστικές, μισαλλόδοξες θέσεις και προτάσεις. Το «οι 300 στο Γουδή» και «κρεμάλα στους προδότες», που ακούγοντας όλες εκείνες τις μέρες στην πλατεία και αναπαράγοντας από τα αστικά ΜΜΕ σαν το απαύγασμα της λαϊκής αυτενέργειας και εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική, είναι τα ίδια συνθήματα πάνω στα οποία «πάτησε» η «Χρυσή Αυγή» για να νομιμοποιήσει την παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ας αφήσουν τα σάπια και την υποκρισία. Δίκη τους είναι η «Χρυσή Αυγή», όσο κι αν τώρα προσπαθούν να την αποποιηθούν, ακριβώς για να παίξει το ρόλο για τον οποίο την προετοίμασαν και την ανέδειξαν στο πολιτικό σκηνικό. Μόνο ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα και πανίσχυρο ΚΚΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις επικίνδυνες απόψεις, να τις μετατρέψουν σε περιθωριακές και ακίνδυνες. Η «Χρυσή Αυγή» δεν αντιμετωπίζεται με αντιφασιστικά κηρύγματα και πολύ περισσότερο με την επίκληση της εθνικής ενότητας και της αντιφασιστικής συναίνεσης.


Β.

ΕΕ - ΔΝΤ
Πιέζουν για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Δυναμώνουν τις παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι όλοι όσοι διεκδικούν ρόλο στη διαχείριση, δηλώνουν πίστη στην ΕΕ

Οι εξελίξεις ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματά της
Οι εξελίξεις ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματά της
Πολύμορφη πίεση, για να επιταχυνθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα και να προχωρήσει η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ασκούν οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ, έχοντας δεδομένο ότι το σύνολο των κομμάτων που συμμετέχουν στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού είναι δηλωμένες φιλο-ευρωενωσιακές δυνάμεις και έχουν για στρατηγικό τους στόχο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου της Π. Αρενκίλντε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει» στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και ότι «η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αλλος εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «με πνεύμα υπευθυνότητας, να συγκροτήσουν μια σταθερή κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στην οδό των μεταρρυθμίσεων στην οποία συμφώνησε με την τρόικα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε κάλεσε τα ελληνικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ «για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας».

Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση «ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού» και δείχνοντας πως στόχος της λυκοσυμμαχίας είναι με αντιλαϊκά μέτρα να δυναμώσει τα μονοπώλια στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει «να ξεχαρβαλωθεί», αλλά να συνεχίσει ενωμένα, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική.

Με δόλωμα την «ανάπτυξη»

Πιο ξεκάθαρη απ' όλους ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία δήλωσε χτες ότι όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει συμφωνήσει. Η ίδια έδειξε να έχει εμπιστοσύνη στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που εξελίσσεται στη χώρα μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να δει μόνη της ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να είναι εφικτή μετά τις εκλογές». Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος της καγκελαρίας διαβεβαίωσε ότι «η Γερμανία θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Τη θέση ότι μετεκλογικός στόχος στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, που θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, διατύπωσε χτες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι τo αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να αναλυθεί «με ηρεμία», ώστε «να εξευρεθεί το τι είναι εφικτό».

Ο ίδιος, ρίχνει στο λαό το δόλωμα της «ανάπτυξης», που του σερβίρουν όλα τα αστικά και οπορτουνίστικα κόμματα, λέγοντας ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ζήτησε, μάλιστα, οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη. Καταλήγοντας, ανήγγειλε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις «δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις» της χώρας.

«Η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους αυτών που εξέλεξε ο ελληνικός λαός» δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες και ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν. «Η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος. Οι πολίτες της ψήφισαν και εξέλεξαν αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη της χώρας» πρόσθεσε και ζήτησε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι πώς να βοηθήσουμε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία εθνικής ενότητας» και δείχνοντας ότι στόχος της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση του λαού για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, είπε: «Πρέπει να διατηρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αλλά και «να εκτιμήσουμε» την κατάσταση της χώρας, καθώς στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ «υπάρχουν μηχανισμοί εκτίμησης, προσαρμογής, ρύθμισης».

Βλέπουν πρόβλημα με το ευρώ

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμήνυσε ότι θα «παγώσει» την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας. Ο ίδιος αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η τρόικα δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί, «σε εξαιρετικά περιορισμένα πλαίσια», όπως είπε.

Η Goldman Sachs σημειώνει σε ανάλυσή της ότι «η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες», όπως η ολοκλήρωση του PSI, οι περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ, οι μεταρρυθμίσεις (βλέπε παραπέρα απελευθέρωση) στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, «με τρόπο που θα καθιστά εύκολο για τις τράπεζες την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στο μέλλον».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, «το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να απομακρύνει περαιτέρω την Ελλάδα από τον πυρήνα της Ευρώπης». Σε παρόμοιο κλίμα, η Citigroup αναθεώρησε χτες στο 75% από 50% την εκτίμησή της για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξαιτίας του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών. «Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα μία νέα ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει να πετύχει τον επόμενο γύρο στόχων της, και άρα μεγαλύτερο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12 με 18 μήνες», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε έκθεσή τους.

«Αν και υπάρχει ενδεχομένως η δυνατότητα να τροποποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες του Μνημονίου, μας φαίνεται δύσκολο να καταφέρει η νέα ελληνική κυβέρνηση να πετύχει σημαντικές αλλαγές στις λεπτομέρειες του προγράμματός της με την τρόικα, παρά την επιρροή του Ολάντ από την πλευρά των Ευρωπαίων», ήταν το αποκαλυπτικό σχόλιο των αναλυτών.

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2012

Icon

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα πίνακες με αναλυτικά στοιχεία για τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα ολόκληρης της επικράτειας στις εκλογές της 6ης Μάη 2012 και τα αντίστοιχα των εκλογών της 4ης Οκτώβρη 2009, ώστε ο κάθε αναγνώστης μας να έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να μελετήσει το αποτέλεσμα. Στις σελίδες που ακολουθούν δημοσιεύουμε τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών σε όλους τους νομούς της χώρας σε ψήφους και σε ποσοστό, συγκριτικά και με αυτά των εκλογών του 2009. Επίσης, και άλλα στοιχεία για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων.



Eurokinissi



Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2012 σε όλους τους νομούς της χώρας

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2012 σε όλους τους δήμους της χώρας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ