Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Υποχώρηση της εργοδοσίας η κατάργηση των συμβάσεων εξαήμερης εργασίας

Την ανάγκη φιλοτιμία κάνει η εργοδοσία στον «Σκλαβενίτη» κάτω από τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, τις αμέτρητες παραιτήσεις λόγω των αφόρητων συνθηκών που φέρνουν ακόμα και θανάτους εν ώρα εργασίας, γι' αυτό και ανακοίνωσε την κατάργηση των συμβάσεων εξαήμερης απασχόλησης. Με βάση τις ανακοινώσεις, από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η μετατροπή των εξαήμερων συμβάσεων σε συμβάσεις πενθήμερης εργασίας, με κυλιόμενη μέρα ανάπαυσης. Οι ώρες εργασίας ανά βδομάδα θα παραμείνουν ίδιες, το ίδιο και οι μηνιαίες αποδοχές (οι 6ωροι - 6ήμεροι θα δουλεύουν 4 μέρες 7ωρο και μία μέρα 8ωρο, δηλαδή συνολικά 36 ώρες τη βδομάδα, οι εργαζόμενοι με 6ήμερο και ημερήσιο ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά θα δουλεύουν 8ωρο - 5ήμερο, δηλαδή 40 ώρες εβδομαδιαίως).

«Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί αναγκαστική επιλογή της διοίκησης της επιχείρησης λόγω των χιλιάδων παραιτήσεων των τελευταίων χρόνων και της μεγάλης δυσαρέσκειας των εργαζομένων για τις συνθήκες δουλειάς, της αφόρητης εντατικοποίησης που φέρνει αμέτρητα εργατικά ατυχήματα», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων «Σκλαβενίτη». «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο μετράμε δύο θανάτους συναδέλφων που προκλήθηκαν εν ώρα εργασίας. Συνάδελφοι ζητούσαν ξανά και ξανά να γίνουν πλήρους απασχόλησης απευθυνόμενοι σε υπευθύνους, σε διευθυντές και μεγαλοστελέχη της επιχείρησης», υπενθυμίζει.

Στο φόντο αυτό, όπως εξηγεί, καθημερινά πληθαίνουν οι προσπάθειες των εργαζομένων να πιέσουν για καλύτερα και ανθρώπινα ωράρια, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. «Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα κεντρικά, σε καταστήματα, έδρες περιφερειών, η αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων στις απεργίες συντέλεσαν για να σπάει η σιγή νεκροταφείου που επιδίωκε η εργοδοσία», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Αναφερόμενη στη στάση του πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου που έσπευσε να πανηγυρίσει για τη μετατροπή των εξαήμερων συμβάσεων, σχολιάζει ότι η ίδια συνδικαλιστική οργάνωση «πριν λίγους μήνες υπέγραψε σύμβαση που ουσιαστικά διαιώνιζε τα 6ήμερα, τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας, τους συμψηφισμούς στους μισθούς μας. Οχι απλά δεν στήριξε και δεν στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, βοηθώντας την εργοδοσία στην προσπάθειά της να μην κουνιέται φύλλο, αλλά δεν έχει βγάλει άχνα ούτε σε μία ανακοίνωση για αυτά που συμβαίνουν στους χώρους που δουλεύουμε. Στον πρόσφατο τραγικό θάνατο του συναδέλφου μας επέλεξε τη σιωπή...».

«Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τη δύναμη που θα είχαν «αν αυτό το σωματείο οργάνωνε τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων, αν γινόταν η φωνή μας».

«Καταφέραμε να ταρακουνήσουμε μία μεγάλη εργοδοσία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά στην αγανάκτηση. Προχωράμε πιο δυναμικά, η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε τα προϊόντα στα ράφια, αυτά που εμείς βάζουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς!», διαμηνύει. Με νέα ώθηση η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

-- Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες και κυλιόμενο ρεπό. Πενθήμερο - οκτάωρο για όλους.

-- 10% αυξήσεις στους μισθούς όλων, να σταματήσει το παιχνίδι με τους συμψηφισμούς.

-- Επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων και παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας και ασφάλειας (ΜΑΠ) και των επιδομάτων.

-- Εκτακτο βοήθημα 200 ευρώ στην προπληρωμένη.

-- Μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας, τώρα μέτρα πρόληψης.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός, αγωνία και «Γολγοθάς» για τους γονείς

Υπέρογκα τροφεία ακόμα και για όσους πήραν το πολυπόθητο voucher

«

Σας πήραν φέτος;», «εμείς ακόμα περιμένουμε», «ευτυχώς πήραμε ΕΣΠΑ και βρήκαμε θέση», «μας έδωσαν voucher, αλλά ψάχνουμε ακόμα παιδικό σταθμό, ζητάνε 200 ευρώ». Τέτοιοι διάλογοι κυριαρχούν αυτές τις μέρες σε παιδικές χαρές και όπου αλλού συγκεντρώνονται νέοι γονείς με τα παιδιά τους, αποτυπώνοντας την απόγνωση στην οποία βρίσκονται για μία ακόμα χρονιά οι λαϊκές οικογένειες.

Κι αυτό γιατί και φέτος χιλιάδες είναι τα παιδιά που μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής (ηλικίες κάτω των 4 ετών) σε ό,τι αφορά τις θέσεις που δίνονται μέσω voucher, με τις πιο τυχερές οικογένειες να είναι όσες καταφέρνουν να πάρουν το «κουπόνι» αλλά και να βρουν θέση σε κάποια δημόσια δομή.

Οι υπόλοιπες οικογένειες παραμένουν «στον αέρα» και αναγκάζονται είτε να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς σταθμούς, βάζοντας το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, είτε να φέρουν «τούμπα» ωράρια και οικογενειακή ζωή.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα επιδότησης θέτει εξαρχής εισοδηματικά κριτήρια, π.χ. μια οικογένεια με δύο παιδιά πρέπει να έχει συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για να μπορέσει να διεκδικήσει το πολυπόθητο «κουπόνι».

Τα ψέματα λοιπόν που διακινεί η κυβέρνηση ότι «όλα τα παιδιά μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς» αποκαλύπτονται, αφού τα vouchers χορηγούνται «μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού» του προγράμματος, οπότε και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός επειδή οι γονείς τους δεν έχουν καν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση.

Στους δήμους τώρα, για να αντιμετωπιστεί η ελλιπέστατη κρατική χρηματοδότηση, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων διατίθεται σε όσους γονείς πήραν την επιδότηση του voucher, αφού αυτό σημαίνει σίγουρο «κονδύλι». Τις υπόλοιπες οικογένειες τις περιμένουν τα τσουχτερά, συνήθως, τροφεία.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι σταθμοί και οι υποδομές - επομένως και οι θέσεις που υπάρχουν - δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες ακόμα και για όσους περάσαν από τις «συμπληγάδες» της επιδότησης, πόσο μάλλον για όλα τα παιδιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με περσινά στοιχεία, ενώ τα παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών ανέρχονται σε 180.000, υπάρχουν μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Οι θέσεις δηλαδή αρκούν μόνο για το 14% των βρεφών. Στους δημόσιους βρεφικούς σταθμούς γίνονται δεκτά βρέφη από 8 μηνών, αλλά υπάρχουν και δήμοι όπου το όριο είναι ακόμα πιο ψηλά, όπως στο Περιστέρι, όπου γίνονται δεκτά βρέφη 16 μηνών και πάνω.

Και το πρόβλημα διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, διότι αφενός νέοι σταθμοί φτιάχνονται με το σταγονόμετρο (με βάση και τις απαραίτητες προδιαγραφές του Π.Δ.99/2017), αφετέρου κλείνουν συνεχώς παλιότεροι.

Στον δήμο της Αθήνας, για παράδειγμα, η χρονιά ξεκίνησε με 4 σταθμούς λιγότερους, ενώ μειώνεται η συνολική δυναμικότητα των παιδικών σταθμών κατά εκατοντάδες θέσεις. Αυτήν τη στιγμή, περίπου 500 παιδιά μένουν εκτός δομών.

Αντίστοιχα, στο Παλαιό Φάληρο, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε την απόφασή της να δεχτεί φέτος 314 βρέφη και νήπια, από 450 που δέχτηκε την περσινή χρονιά. Εναν δημοτικό παιδικό σταθμό λιγότερο μετράει ο δήμος Παπάγου - Χολαργού, λόγω μη στατικής επάρκειας, κ.ά.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση πολλοί γονείς στρέφονται σε ιδιωτικούς σταθμούς, όπου το κόστος είναι δυσβάσταχτο, ενώ ακόμα και voucher να διαθέτει κάποιος, καλείται να πληρώσει πρόσθετα ποσά για εγγραφή, μηνιαία συνδρομή κ.ά.

Ετσι κι αλλιώς από μόνη της η «οδύσσεια» για την αναζήτηση θέσης και η αβεβαιότητα που χτυπάει «κόκκινο», με τα οριστικά αποτελέσματα στην πλειοψηφία των δήμων να ανακοινώνονται μέσα Σεπτέμβρη, οδηγούν αρκετούς να επιλέγουν εξαρχής τον ιδιωτικό σταθμό, για να μην τρέχουν να βρουν θέση - αν τα καταφέρουν - την τελευταία στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ιδιωτικοί σταθμοί που ζητάνε μέχρι και 400 ευρώ προεγγραφή για την επόμενη χρονιά.

Αυξήσεις - «φωτιά» σε τροφεία και των δημόσιων δομών

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του δήμου Δελφών Φωκίδας, όπου η δημοτική αρχή αυξάνει φέτος τα τροφεία από 100% έως 450%!

Τη συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Γιάννης Δελής και Νίκος Καραθανασόπουλος, απαιτώντας την άμεση κατάργηση της αύξησης των τροφείων και την αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να μειωθεί η οικονομική αφαίμαξη των γονέων.

Πιο συγκεκριμένα, τα τροφεία από 30 ευρώ που ήταν μέχρι πέρυσι για όλα τα παιδιά θα ανέρχονται φέτος σε 60 έως 120 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, ενώ προβλέπεται και ποσό επιπλέον 15 ευρώ για τα βρέφη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «η Προσχολική Αγωγή θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως καθολικό κοινωνικό δικαίωμα για γονείς και παιδιά και να παρέχεται δωρεάν, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από το κράτος και τους φορείς του, πέρα από λογικές ανταποδοτικότητας και υπολογισμούς κόστους - οφέλους».

Και ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα πρόκειται να πάρει «για να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς τον δήμο Δελφών, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση που αφορά τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, να αποφευχθεί η οικονομική αφαίμαξη των γονέων και να καταργηθεί άμεσα η αύξηση στα τροφεία που αποφασίστηκε από τον δήμο Δελφών».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Να παρθούν πίσω τα «χαράτσια» του νερού

Παρέμβαση στη δημοτική αρχή ενάντια στους λογαριασμούς 1.000 ευρώ για νερό που δεν... πίνεται

Σε δυναμική παρέμβαση στις υπηρεσίες του δήμου Ηλιδας, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόφαση της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) για τους «αναδρομικούς» λογαριασμούς νερού που καταφθάνουν στα λαϊκά σπίτια για την περίοδο 2021 - '23 (μαζί με τα τρέχοντα πάγια και καταναλώσεις), ξεπερνώντας ακόμη και τα 1.000 ευρώ κατά περίπτωση, προχώρησαν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας και συνταξιουχικά σωματεία.

Καλώντας να παρθεί άμεσα πίσω η άδικη απόφαση, που έρχεται να προσθέσει μεγάλα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν καμία ευθύνη (οι εισπράξεις δεν έγιναν στην ώρα τους λόγω ελλείψεων προσωπικού, τεχνογνωσίας κι άλλων προβλημάτων), οι συνδικαλιστικοί φορείς απαίτησαν, επιπλέον, η πληρωμή να γίνει ανάλογα με την πραγματική δυνατότητα κάθε εργαζόμενου και λαϊκού ανθρώπου, όχι με δύο δόσεις που απαιτεί η δημοτική αρχή.

«Οχι άλλα χαράτσια στους δημότες - Πάρτε πίσω την απόφαση για το νερό», τόνισε το Εργατικό Κέντρο, με την πρόεδρό του, Νατάσα Παναγιωτάρα, να καταγγέλλει ταυτόχρονα την κατάσταση που επικρατεί, αφού το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, δεν συντηρείται και το νερό δεν πίνεται. «Δεν γίνεται να πληρώνουμε υπέρογκους λογαριασμούς, το νερό που παρέχει η ύδρευση να είναι ακατάλληλο για πόση και να θέλουν να είμαστε και ευχαριστημένοι», σημείωσε.

Κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το κράτος για τα αναγκαία έργα, καθώς και προσλήψεις προσωπικού, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν δεν σταματήσει το μέτρο που χρεώνει χωρίς μετρήσεις, με «βάση» κατανάλωση και πάγια του 2018 και τις καταναλώσεις των ετών 2021 - '23.

«Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουμε άλλους εισπρακτικούς μηχανισμούς», σημείωσαν από την πλευρά τους εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αυτές οι πληρωμές, την ίδια ώρα μάλιστα που τα λαϊκά σπίτια επιβαρύνονται και για την αγορά εμφιαλωμένου νερού για πόση.

Τη στήριξή του στους συγκεντρωμένους και στην κινητοποίηση δήλωσε με την παρουσία του ο Βησσαρίων Πολύδωρας, δημοτικός σύμβουλος Πηνειού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σωματεία μένουν άστεγα, φοιτητικές εστίες δεν υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση κάνει real estate

Η περιουσία των εργαζομένων και των Ταμείων τους «τζογάρεται» στο πλαίσιο της Αθήνας - τουριστικού πάρκου

Οι φοιτητές δεν βρίσκουν στέγη, καθώς ουσιαστικά οι εστίες είναι ανύπαρκτες στην Αθήνα. Σωματεία πετιούνται στον δρόμο και χάνουν την «έδρα» τους μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Κι όμως, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΦΚΑ δίνουν τα «ρέστα» τους στο real estate, ρίχνοντας στην αγορά μια τεράστια περιουσία αποκτημένη από τις εισφορές των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα προέκυψε το πρόβλημα της στέγασης περίπου 60 σωματείων, καθώς το κτίριο που σήμερα ενοικιάζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από ιδιώτη προορίζεται για άλλη χρήση. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, τόσο η παράταξη της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο όσο και τα ίδια τα σωματεία έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει ένα από τα αναξιοποίητα κτίρια του ΕΦΚΑ ή της ΔΥΠΑ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας αρνείται να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, παρότι υπάρχουν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν φτιαχτεί ή αποκτηθεί και συντηρηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων και δεν στεγάζουν κάποια από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Παρόμοιες αρνήσεις εισπράττουν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και οι φοιτητικοί σύλλογοι όταν απαιτούν αξιοποίηση άδειων ξενοδοχείων ή κτιρίων που κατέχει το κράτος για να μετατραπούν σε εστίες με δωρεάν δωμάτια.

Η εύλογη διεκδίκηση λοιπόν «σκοντάφτει» στην πολιτική που επιδιώκει την εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων, τα οποία αποτελούν περιουσία των εργαζομένων.

Οι ...επενδύσεις που προκρίνονται μάλιστα εντάσσονται στη στρατηγική της Αθήνας - τουριστικού πάρκου, αφού τα κτίρια μετατρέπονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, χώρους στάθμευσης κ.ά. Κριτήριο πάντα η «οικονομική απόδοση» και η «ορθολογική διαχείριση» της ακίνητης περιουσίας των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως το 2022 συστάθηκε και η «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» (νόμος 4892/2022), με σκοπό τη «διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, των προσόδων και της οικονομικής απόδοσής της». Η περιγραφή της αποστολής της δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες: Η εταιρεία έχει στόχο «να ανταποκριθεί στον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της αγοράς ακινήτων και του ανταγωνισμού»! Να λειτουργήσει δηλαδή σαν μια επιχείρηση real estate με χαρτοφυλάκιο τα κτίρια και τα οικόπεδα των ασφαλιστικών ταμείων, κάνοντας μπίζνες με τις υποδομές που δημιουργήθηκαν με τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι ο ΕΦΚΑ διαθέτει περισσότερα από 500 ακίνητα, έκτασης σχεδόν 1.000 στρεμμάτων, με αντικειμενική αξία που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και εμπορική αξία πολύ μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο του ΕΦΚΑ για real estate 1,5 δισ. ευρώ!

Από το εντυπωσιακό αυτό χαρτοφυλάκιο, τα καλύτερα «φιλέτα» προορίζονται για τα δόντια τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από τη μετατροπή τους σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και άλλων «επενδυτών» που αναζητούν να στεγάσουν τα γραφεία των επιχειρήσεών τους στο κέντρο της πόλης. Είτε μέσα από την άμεση πώληση, είτε μέσα από συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης και εκμετάλλευσης, τα κτίρια των ασφαλιστικών ταμείων περνούν στα χέρια επιχειρήσεων, και προφανώς σε μια τέτοια πολιτική δεν χωρούν ούτε οι ανάγκες των φοιτητών για στέγαση ούτε των σωματείων για να εξασφαλίζεται η δραστηριότητά τους.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής ...«φιλέτα», που προσφέρονται για «αξιοποίηση» και πάντα μακριά από τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας: Το παλιό Εφετείο στη Σωκράτους με συνολική επιφάνεια πάνω από 10.000 τ.μ. Το τριώροφο διατηρητέο στην Πραξιτέλους και Παπαρρηγοπούλου επιφάνειας 1.152,00 τ.μ. Διατηρητέο ακίνητο στη Σωκράτους 53. Γραφεία πάνω από 400 τ.μ. στην Ακαδημίας, όπως και στην Οθωνος σχεδόν 1.000 τ.μ. Διατηρητέο 5ώροφο στην Κολοκοτρώνη επιφάνειας άνω των 4.000 τ.μ. Οικόπεδο μισού στρέμματος στην Κριεζώτου που προορίζεται για ...πάρκινγκ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυξήσεις» και «παροχές» με ανακάτεμα της φτώχειας και νέους «κόφτες» στα επιδόματα

Παίρνουν «τρία» από την τσέπη του λαού, του επιστρέφουν «ένα» και «ταΐζουν» τους ομίλους

Eurokinissi

Την κοροϊδία και τον εμπαιγμό του λαού συνεχίζει η κυβερνητική προπαγάνδα περιφέροντας από υπουργείο σε υπουργείο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για να αντιστρέψει την πραγματικότητα σχετικά με τις λεγόμενες «παροχές» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι συντάξεις αυξάνονται, η αγοραστική δύναμη μειώνεται

Νέο επεισόδιο «παίχτηκε» χτες με τη διυπουργική συνέντευξη από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής. Εκεί ξεχώρισε η κοροϊδία για τις συντάξεις, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως «κοσμογονία» π.χ. τις «αυξήσεις» 2,2% έως 2,5% στους συνταξιούχους το 2025. Αυξήσεις που την ίδια στιγμή οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς η αναπροσαρμογή αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός το 2024 κινείται στο 3% και βέβαια είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε τρόφιμα, Ενέργεια. Και βέβαια, ειδικά οι συνταξιούχοι πλήττονται από τις ανατιμήσεις στα φάρμακα, που ροκανίζουν το εισόδημά τους, και οι οποίες ξεκινούν από 10%, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στον υπερδιπλασιασμό της μηνιαίας δαπάνης για συγκεκριμένα σκευάσματα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την ονομαστική αυτή αύξηση θα τη λάβει τουλάχιστον το 30% των συνταξιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από το αίσχος της «προσωπικής διαφοράς» και αυτό συμβαίνει για τρίτο κατά σειρά χρόνο. Αντί αυτού σε περίπου 670.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν ούτε την ονομαστική αύξηση, θα αποδοθεί το ποσό των 100 έως 200 ευρώ εφάπαξ. Οπως δεν θα δοθεί ούτε το ποσό των 243 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που υποσχόταν η κυβέρνηση από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και τόσο προπαγανδιστικό μελάνι είχε χυθεί.

Και βέβαια, για άλλη μια χρονιά δεν υπάρχει η παραμικρή αύξηση στις επικουρικές συντάξεις, που η ακρίβεια τις έχει εξανεμίσει, ενώ η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ και δεν κάνει καν κάποια ελάφρυνση στο χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ετσι, για πολλές περιπτώσεις, η «αύξηση» θα αλλάξει και τα όρια παρακράτησης οδηγώντας σε μείωση της καταβαλλόμενης πραγματικής σύνταξης.

Στον αντίποδα, όμως, η κυβέρνηση επιφύλαξε νέα γενναία απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 1 μονάδα, αντί για το 0,50 που είχε προγραμματιστεί, εξασφαλίζοντας στα ταμεία τους το ποσό των 440 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. Απαλλαγή που έρχεται να προστεθεί στις 4,4 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης πενταετίας, με στόχο το 2027 να φτάσει τις 6 μονάδες και η κυβέρνηση ανοιχτά προπαγανδίζει για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Μισθοί πείνας στα «μέτρα» της ανταγωνιστικότητας ενώ η κερδοφορία εκτοξεύεται

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει προκλητικά να προπαγανδίζει τον κατώτατο μισθό που το ...2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ μεικτά με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ΣΣΕ συμπιέζει όλους τους μισθούς προς τα κάτω. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 μέχρι το 2023 η κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 23,53%, και για την ίδια χρονική περίοδο ο μέσος πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 14,81%. Ταυτόχρονα, διατηρείται η κλοπή των τριετιών, που χαρίζονται στην εργοδοσία.

Και ως ...κερασάκι στην τούρτα της κοροϊδίας και της πρόκλησης τα κυβερνητικά επιτελεία ψάχνουν, λέει, να καταστήσουν πιο «δίκαιο» το επίδομα ανεργίας, ήδη δηλαδή επεξεργάζονται τις περικοπές σε εργαζόμενους και ένταση των εκβιασμών για να αποδέχεται ο άνεργος τις κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και τις συνθήκες γαλέρας ώστε να μη θεωρείται ...μπαταχτσής.

Νέοι «κόφτες» και στο επίδομα παιδιού

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν χτες και οι αναφορές στα λεγόμενα «μέτρα κοινωνικής πολιτικής» που παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας για «πλέγμα επιδομάτων» που δημιουργούν δίχτυ προστασίας των πλέον «ευάλωτων», ανακατεύοντας τη φτώχεια.

Ενδεικτικό είναι το ότι ως «στήριξη» των οικογενειών ανακοινώθηκαν κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση (!) με κατάργηση του φόρου 15% στις δαπάνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για προγράμματα παιδιών μέχρι 18 ετών, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη πελατεία και κέρδη για τα «κοράκια» της ιδιωτικής Υγείας!

Αντίστοιχα, η πολυδιαφημισμένη αύξηση που δίνει η κυβέρνηση στο επίδομα στέγασης, κάτω και από τη γενικευμένη οργή που επικρατεί για το οξυμένο πρόβλημα της λαϊκής στέγης, ουσιαστικά θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ενοικίων! Είναι ενδεικτικό ότι με το που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση το περιβόητο πρόγραμμα «Σπίτι μου» σπρώχνοντας τις οικογένειες στα νύχια των τραπεζών, οι τιμές των ακινήτων προς πώληση ανέβηκαν μέσα σε μια μέρα!

Οσο για το επίδομα παιδιού, ανακοινώθηκε ότι εισάγονται και περιουσιακά στοιχεία, ως ένας ακόμα «κόφτης» που προστίθεται στα εισοδηματικά όρια τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα, πετώντας «εκτός» της πενιχρής αυτής «στήριξης» εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας θα διατηρείται εφ' όρου ζωής, την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 250 ευρώ κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ