Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Υποχώρηση της εργοδοσίας η κατάργηση των συμβάσεων εξαήμερης εργασίας

Την ανάγκη φιλοτιμία κάνει η εργοδοσία στον «Σκλαβενίτη» κάτω από τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, τις αμέτρητες παραιτήσεις λόγω των αφόρητων συνθηκών που φέρνουν ακόμα και θανάτους εν ώρα εργασίας, γι' αυτό και ανακοίνωσε την κατάργηση των συμβάσεων εξαήμερης απασχόλησης. Με βάση τις ανακοινώσεις, από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η μετατροπή των εξαήμερων συμβάσεων σε συμβάσεις πενθήμερης εργασίας, με κυλιόμενη μέρα ανάπαυσης. Οι ώρες εργασίας ανά βδομάδα θα παραμείνουν ίδιες, το ίδιο και οι μηνιαίες αποδοχές (οι 6ωροι - 6ήμεροι θα δουλεύουν 4 μέρες 7ωρο και μία μέρα 8ωρο, δηλαδή συνολικά 36 ώρες τη βδομάδα, οι εργαζόμενοι με 6ήμερο και ημερήσιο ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά θα δουλεύουν 8ωρο - 5ήμερο, δηλαδή 40 ώρες εβδομαδιαίως).

«Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί αναγκαστική επιλογή της διοίκησης της επιχείρησης λόγω των χιλιάδων παραιτήσεων των τελευταίων χρόνων και της μεγάλης δυσαρέσκειας των εργαζομένων για τις συνθήκες δουλειάς, της αφόρητης εντατικοποίησης που φέρνει αμέτρητα εργατικά ατυχήματα», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων «Σκλαβενίτη». «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο μετράμε δύο θανάτους συναδέλφων που προκλήθηκαν εν ώρα εργασίας. Συνάδελφοι ζητούσαν ξανά και ξανά να γίνουν πλήρους απασχόλησης απευθυνόμενοι σε υπευθύνους, σε διευθυντές και μεγαλοστελέχη της επιχείρησης», υπενθυμίζει.

Στο φόντο αυτό, όπως εξηγεί, καθημερινά πληθαίνουν οι προσπάθειες των εργαζομένων να πιέσουν για καλύτερα και ανθρώπινα ωράρια, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. «Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα κεντρικά, σε καταστήματα, έδρες περιφερειών, η αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων στις απεργίες συντέλεσαν για να σπάει η σιγή νεκροταφείου που επιδίωκε η εργοδοσία», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Αναφερόμενη στη στάση του πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου που έσπευσε να πανηγυρίσει για τη μετατροπή των εξαήμερων συμβάσεων, σχολιάζει ότι η ίδια συνδικαλιστική οργάνωση «πριν λίγους μήνες υπέγραψε σύμβαση που ουσιαστικά διαιώνιζε τα 6ήμερα, τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας, τους συμψηφισμούς στους μισθούς μας. Οχι απλά δεν στήριξε και δεν στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, βοηθώντας την εργοδοσία στην προσπάθειά της να μην κουνιέται φύλλο, αλλά δεν έχει βγάλει άχνα ούτε σε μία ανακοίνωση για αυτά που συμβαίνουν στους χώρους που δουλεύουμε. Στον πρόσφατο τραγικό θάνατο του συναδέλφου μας επέλεξε τη σιωπή...».

«Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τη δύναμη που θα είχαν «αν αυτό το σωματείο οργάνωνε τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων, αν γινόταν η φωνή μας».

«Καταφέραμε να ταρακουνήσουμε μία μεγάλη εργοδοσία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά στην αγανάκτηση. Προχωράμε πιο δυναμικά, η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε τα προϊόντα στα ράφια, αυτά που εμείς βάζουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς!», διαμηνύει. Με νέα ώθηση η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

-- Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες και κυλιόμενο ρεπό. Πενθήμερο - οκτάωρο για όλους.

-- 10% αυξήσεις στους μισθούς όλων, να σταματήσει το παιχνίδι με τους συμψηφισμούς.

-- Επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων και παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας και ασφάλειας (ΜΑΠ) και των επιδομάτων.

-- Εκτακτο βοήθημα 200 ευρώ στην προπληρωμένη.

-- Μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας, τώρα μέτρα πρόληψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αμοιρη ευθυνών» δηλώνει η Κομισιόν για τον εργασιακό μεσαίωνα (2024-09-27 00:00:00.0)
Η πραγματικότητα απέναντι στα μυθεύματα (2024-07-20 00:00:00.0)
«Να αποσυρθεί το έκτρωμα» απαιτούν τα εργατικά σωματεία (2024-07-02 00:00:00.0)
Μέσα από το σωματείο τους απέτρεψαν την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα (2023-02-10 00:00:00.0)
Στάση εργασίας αύριο στα μεταλλεία βωξίτη (2021-01-27 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την επιβολή 6ήμερης εργασίας στα «Jumbo» (2019-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ