Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σωματεία μένουν άστεγα, φοιτητικές εστίες δεν υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση κάνει real estate

Η περιουσία των εργαζομένων και των Ταμείων τους «τζογάρεται» στο πλαίσιο της Αθήνας - τουριστικού πάρκου

Οι φοιτητές δεν βρίσκουν στέγη, καθώς ουσιαστικά οι εστίες είναι ανύπαρκτες στην Αθήνα. Σωματεία πετιούνται στον δρόμο και χάνουν την «έδρα» τους μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Κι όμως, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΦΚΑ δίνουν τα «ρέστα» τους στο real estate, ρίχνοντας στην αγορά μια τεράστια περιουσία αποκτημένη από τις εισφορές των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα προέκυψε το πρόβλημα της στέγασης περίπου 60 σωματείων, καθώς το κτίριο που σήμερα ενοικιάζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από ιδιώτη προορίζεται για άλλη χρήση. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, τόσο η παράταξη της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο όσο και τα ίδια τα σωματεία έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει ένα από τα αναξιοποίητα κτίρια του ΕΦΚΑ ή της ΔΥΠΑ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας αρνείται να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, παρότι υπάρχουν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν φτιαχτεί ή αποκτηθεί και συντηρηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων και δεν στεγάζουν κάποια από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Παρόμοιες αρνήσεις εισπράττουν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και οι φοιτητικοί σύλλογοι όταν απαιτούν αξιοποίηση άδειων ξενοδοχείων ή κτιρίων που κατέχει το κράτος για να μετατραπούν σε εστίες με δωρεάν δωμάτια.

Η εύλογη διεκδίκηση λοιπόν «σκοντάφτει» στην πολιτική που επιδιώκει την εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων, τα οποία αποτελούν περιουσία των εργαζομένων.

Οι ...επενδύσεις που προκρίνονται μάλιστα εντάσσονται στη στρατηγική της Αθήνας - τουριστικού πάρκου, αφού τα κτίρια μετατρέπονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, χώρους στάθμευσης κ.ά. Κριτήριο πάντα η «οικονομική απόδοση» και η «ορθολογική διαχείριση» της ακίνητης περιουσίας των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως το 2022 συστάθηκε και η «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» (νόμος 4892/2022), με σκοπό τη «διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, των προσόδων και της οικονομικής απόδοσής της». Η περιγραφή της αποστολής της δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες: Η εταιρεία έχει στόχο «να ανταποκριθεί στον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της αγοράς ακινήτων και του ανταγωνισμού»! Να λειτουργήσει δηλαδή σαν μια επιχείρηση real estate με χαρτοφυλάκιο τα κτίρια και τα οικόπεδα των ασφαλιστικών ταμείων, κάνοντας μπίζνες με τις υποδομές που δημιουργήθηκαν με τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι ο ΕΦΚΑ διαθέτει περισσότερα από 500 ακίνητα, έκτασης σχεδόν 1.000 στρεμμάτων, με αντικειμενική αξία που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και εμπορική αξία πολύ μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο του ΕΦΚΑ για real estate 1,5 δισ. ευρώ!

Από το εντυπωσιακό αυτό χαρτοφυλάκιο, τα καλύτερα «φιλέτα» προορίζονται για τα δόντια τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από τη μετατροπή τους σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και άλλων «επενδυτών» που αναζητούν να στεγάσουν τα γραφεία των επιχειρήσεών τους στο κέντρο της πόλης. Είτε μέσα από την άμεση πώληση, είτε μέσα από συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης και εκμετάλλευσης, τα κτίρια των ασφαλιστικών ταμείων περνούν στα χέρια επιχειρήσεων, και προφανώς σε μια τέτοια πολιτική δεν χωρούν ούτε οι ανάγκες των φοιτητών για στέγαση ούτε των σωματείων για να εξασφαλίζεται η δραστηριότητά τους.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής ...«φιλέτα», που προσφέρονται για «αξιοποίηση» και πάντα μακριά από τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας: Το παλιό Εφετείο στη Σωκράτους με συνολική επιφάνεια πάνω από 10.000 τ.μ. Το τριώροφο διατηρητέο στην Πραξιτέλους και Παπαρρηγοπούλου επιφάνειας 1.152,00 τ.μ. Διατηρητέο ακίνητο στη Σωκράτους 53. Γραφεία πάνω από 400 τ.μ. στην Ακαδημίας, όπως και στην Οθωνος σχεδόν 1.000 τ.μ. Διατηρητέο 5ώροφο στην Κολοκοτρώνη επιφάνειας άνω των 4.000 τ.μ. Οικόπεδο μισού στρέμματος στην Κριεζώτου που προορίζεται για ...πάρκινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ