Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις εδώ και τώρα!

Την Τετάρτη 5 Ιούλη η απεργία στον κλάδο, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΣΦΕΕ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 5 Ιούλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΦΣΕΕ). Με την κινητοποίησή τους, Ομοσπονδία, σωματεία και εργαζόμενοι δίνουν απάντηση στην προσπάθεια των εργοδοτικών ενώσεων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) να συνεχίσουν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς, μέσα από όρους που θέλουν να επιβάλουν στη Σύμβαση.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2 Ιούλη στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (στάση Μετρό «Αγ. Αντώνιος», έναντι ΟΤΕ).

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ». «Βάζουμε μπροστά τις συλλογικές μας απαιτήσεις για να καλυφθούν τα δικά μας συμφέροντα», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν «βολεύονται» με τα «τυράκια» που τους πετά η εργοδοσία της ΦΑΜΑΡ, όπως τα προσωρινά tickets - που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπούν - και οι αυξήσεις της τάξης του 4%, «που σαν ποσό δεν έφτασαν ούτε στην κατηγορία του "παυσίπονου"». «Ενώνουμε τις φωνές μας με συναδέλφους του κλάδου που βιώνουν στην εργασία τους ακριβώς τα ίδια με εμάς. Αντλούμε δύναμη από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε το περασμένο έτος και εμπνεόμαστε από τις μάχες που δόθηκαν και κερδήθηκαν σε άλλα εργοστάσια και κλάδους», σημειώνει.

Στην απεργία συμμετέχει και το νεοσύστατο επιχειρησιακό Σωματείο στην «Demo», μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Παράλληλα προχωρά σε αρχαιρεσίες στις 3 και 4 Ιούλη, καλώντας κάθε εργαζόμενο «να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια, μαζί να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στον χώρο εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας».

Στην απεργία και τη συγκέντρωση συμμετέχει και το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα. Σε ανακοίνωσή του σχολιάζει ιδιαίτερα την ανοδική πορεία στον υποκλάδο των καλλυντικών: «Ο τζίρος για το 2021 κινήθηκε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση στο εξαγωγικό κομμάτι. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές στον χώρο του Καλλυντικού αυξήθηκαν κατά 20% στο πρώτο 11μηνο του 2021, υπερβαίνοντας τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς», αναφέρει. Στο φόντο αυτό, ο όμιλος «Σαράντη», που δραστηριοποιείται στην περιοχή, «εντός του 2022 πραγματοποίησε εξαγορά νέας εταιρείας αλλά και άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων στην Πολωνία», ενώ το 2023 καταγράφει ήδη «σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων και αξιοσημείωτη άνοδο λειτουργικής κερδοφορίας». Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στον όμιλο «επιβαρυνθήκαμε με περικοπές στους μισθούς μας», καταγγέλλει, ενώ οι αυξήσεις που δόθηκαν «επιλεκτικά και μεμονωμένα» μαζί με το «τυράκι» των tickets «δεν έφτασαν για να καλύψουν τις αυξημένες μας ανάγκες». Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η εταιρεία έχει αρνηθεί τα αιτήματα που της έχει καταθέσει και στηρίζει τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης.

Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία διεκδικούν: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό. 8ωρη και 5ήμερη εργασία Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών, με επιδόματα 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών. Ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας.

Το σχέδιο που έχουν αντιπροτείνει οι εργοδοτικές ενώσεις περιλαμβάνει ένα ελάχιστο μέρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων και παράλληλα έχει εξοβελίσει κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όπως η ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας (π.χ. εργολαβικοί εργαζόμενοι) και ο καθορισμός σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή με 5ήμερο - 8ωρο.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «η εργοδοτική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση 5% επί του κατώτατου νομοθετημένου μισθού, που μεταφράζεται σε 819 ευρώ μεικτά, δηλαδή 52 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο κλαδικό μισθό του 2009 και ενώ το κόστος ζωής των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατακόρυφα όλα αυτά τα χρόνια!». Επιπλέον, οι φαρμακοβιομήχανοι αξιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου να ...ξεχάσουν επιδόματα και τριετίες, ενώ φροντίζουν να στρώσουν τον δρόμο για το ξήλωμα της πενθήμερης εργασίας και την εφαρμογή της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, στα πρότυπα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ3

Με τρίωρη στάση εργασίας χτες από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., και σήμερα Πέμπτη από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, καλλιτέχνες και διοικητικοί υπάλληλοι, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην υποβάθμιση και τη συρρίκνωση του προγράμματός της.

Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο τον τελευταίο μήνα, τα δύο βράδια των εκλογικών αναμετρήσεων της 21ης Μάη και της 25ηςΙούνη, η ΕΡΤ3 περιορίστηκε στην αναμετάδοση του προγράμματος του ΕΡΤNews, ενώ δεν διαφοροποιήθηκε το πρόγραμμά της σε έκτακτα γεγονότα.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 διεκδικούν την ενίσχυση του σταθμού και του προγράμματός του, προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

Στη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις της τηλεόρασης και αποφάσισαν τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους, συντονισμένα, μέσα από τα σωματεία τους αλλά και το άνοιγμά του στον λαό και τους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κουρμούλη, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα τους και ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού της πάλης με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Χωρίς θεραπεία ασθενείς με AIDS, επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ!

Σε αργό θάνατο καταδικάζονται τουλάχιστον τρεις πάσχοντες στη χώρα μας

Την αναγκαία για τη ζωή τους θεραπεία στερούνται ασθενείς με AIDS επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης, που από 1η Ιούνη εφαρμόζει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Ετσι, όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, κατά κύριο λόγο μετανάστες και πρόσφυγες, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά και το κόστος τους είναι απαγορευτικό, καθώς κυμαίνεται από 350 - 800 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο περίπου 600 ευρώ τον μήνα.

Πολύ σοβαρή είναι η καταγγελία που έφτασε στον «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με την οποία στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Συγγρός», τρεις ασθενείς καταδικάζονται σε αργό θάνατο εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής απόφασης.

Η πρώτη περίπτωση αφορά μετανάστρια από την Αιθιοπία, η οποία έχει καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα για να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Μέχρι τότε δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ και φυσικά δεν διαθέτει το υπέρογκο ποσό για την αναγκαία θεραπεία. Και η δεύτερη περίπτωση αφορά βαριά πάσχοντα μετανάστη, ο οποίος νοσηλεύεται το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στερείται τη θεραπεία του επειδή επίσης δεν έχει ΑΜΚΑ. Στο μεταξύ οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι ουσιαστικά απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων, μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και οι διαδικασίες χρονοβόρες. Η τρίτη περίπτωση αφορά Αμερικανό τουρίστα, που έπεσε θύμα ληστείας και οι δράστες του πήραν και τα φάρμακά του. Ο ίδιος απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο «Συγγρός» και του απάντησαν ότι θα πρέπει να πληρώσει για να τα έχει.

«Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις να βγουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τον κόσμο που θα πεθαίνει επειδή δεν έχει ΑΜΚΑ. Να μη βάζουν μπροστά τους γιατρούς. Τι να πούμε στους ανθρώπους που στέκονται έξω από το ιατρείο μας, περιμένοντας να πάρουν τη θεραπεία τους; Πέθανε ή κλέψε τράπεζα; Εχουμε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους και υποσχέθηκαν ότι ..."θα το δουν"», καταγγέλλει εργαζόμενος στη Μονάδα.

Η παραπάνω άθλια κατάσταση έρχεται σε συνέχεια του σοβαρού περιστατικού με μετανάστη, ο οποίος χρειάστηκε ασθενοφόρο και τελικά αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «διακομίσθηκε» στο κρατητήριο, επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ!

Το γεγονός έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και πρόκειται για ασθενή που χρειάστηκε να διακομισθεί από το Κέντρο Υγείας Αίγινας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, όμως το ΕΚΑΒ ειδοποίησε την αστυνομία, επειδή ήταν αλλοδαπός, χωρίς ΑΜΚΑ και «χαρτιά».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μαρτυρούν ότι εντέχνως εκβιάζονται, αφού αυτό που καλλιεργείται είναι ότι αν δεν ειδοποιούν την αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να ...διωχθούν ποινικά σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση παράνομων μεταναστών !

«Κάθε ανθρώπινη ζωή, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, φυλής, φύλου, οικονομικής κατάστασης, κάθε άνθρωπος ξεριζωμένος από τον τόπο του, από την πατρίδα του εξαιτίας της φτώχειας και των πολέμων, μετανάστης, πρόσφυγας, οφείλει να τυγχάνει της προσοχής και της φροντίδας των γιατρών, των νοσηλευτών, του ΕΚΑΒ και εν γένει όλων των εμπλεκομένων στην παροχή φροντίδας», ξεκαθαρίζει η ΟΕΝΓΕ. Και τονίζει ότι «οι χώροι παροχής φροντίδας υγείας οφείλουν να λειτουργούν ως άσυλο για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και όχι να λειτουργούν ως χώροι διαχωρισμού "νόμιμων" και "παράτυπων" οικονομικών μεταναστών».

Η Ομοσπονδία διαμηνύει λοιπόν ότι η υποχρέωση που έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί απέναντι στους ασθενείς είναι να τους περιθάλπουν και καμία άλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ