Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Χωρίς θεραπεία ασθενείς με AIDS, επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ!

Σε αργό θάνατο καταδικάζονται τουλάχιστον τρεις πάσχοντες στη χώρα μας

Την αναγκαία για τη ζωή τους θεραπεία στερούνται ασθενείς με AIDS επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, ως αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης, που από 1η Ιούνη εφαρμόζει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Ετσι, όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, κατά κύριο λόγο μετανάστες και πρόσφυγες, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά και το κόστος τους είναι απαγορευτικό, καθώς κυμαίνεται από 350 - 800 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο περίπου 600 ευρώ τον μήνα.

Πολύ σοβαρή είναι η καταγγελία που έφτασε στον «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με την οποία στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Συγγρός», τρεις ασθενείς καταδικάζονται σε αργό θάνατο εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής απόφασης.

Η πρώτη περίπτωση αφορά μετανάστρια από την Αιθιοπία, η οποία έχει καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα για να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Μέχρι τότε δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ και φυσικά δεν διαθέτει το υπέρογκο ποσό για την αναγκαία θεραπεία. Και η δεύτερη περίπτωση αφορά βαριά πάσχοντα μετανάστη, ο οποίος νοσηλεύεται το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στερείται τη θεραπεία του επειδή επίσης δεν έχει ΑΜΚΑ. Στο μεταξύ οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι ουσιαστικά απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων, μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και οι διαδικασίες χρονοβόρες. Η τρίτη περίπτωση αφορά Αμερικανό τουρίστα, που έπεσε θύμα ληστείας και οι δράστες του πήραν και τα φάρμακά του. Ο ίδιος απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο «Συγγρός» και του απάντησαν ότι θα πρέπει να πληρώσει για να τα έχει.

«Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις να βγουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τον κόσμο που θα πεθαίνει επειδή δεν έχει ΑΜΚΑ. Να μη βάζουν μπροστά τους γιατρούς. Τι να πούμε στους ανθρώπους που στέκονται έξω από το ιατρείο μας, περιμένοντας να πάρουν τη θεραπεία τους; Πέθανε ή κλέψε τράπεζα; Εχουμε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους και υποσχέθηκαν ότι ..."θα το δουν"», καταγγέλλει εργαζόμενος στη Μονάδα.

Η παραπάνω άθλια κατάσταση έρχεται σε συνέχεια του σοβαρού περιστατικού με μετανάστη, ο οποίος χρειάστηκε ασθενοφόρο και τελικά αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «διακομίσθηκε» στο κρατητήριο, επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ!

Το γεγονός έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και πρόκειται για ασθενή που χρειάστηκε να διακομισθεί από το Κέντρο Υγείας Αίγινας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, όμως το ΕΚΑΒ ειδοποίησε την αστυνομία, επειδή ήταν αλλοδαπός, χωρίς ΑΜΚΑ και «χαρτιά».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μαρτυρούν ότι εντέχνως εκβιάζονται, αφού αυτό που καλλιεργείται είναι ότι αν δεν ειδοποιούν την αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να ...διωχθούν ποινικά σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση παράνομων μεταναστών !

«Κάθε ανθρώπινη ζωή, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, φυλής, φύλου, οικονομικής κατάστασης, κάθε άνθρωπος ξεριζωμένος από τον τόπο του, από την πατρίδα του εξαιτίας της φτώχειας και των πολέμων, μετανάστης, πρόσφυγας, οφείλει να τυγχάνει της προσοχής και της φροντίδας των γιατρών, των νοσηλευτών, του ΕΚΑΒ και εν γένει όλων των εμπλεκομένων στην παροχή φροντίδας», ξεκαθαρίζει η ΟΕΝΓΕ. Και τονίζει ότι «οι χώροι παροχής φροντίδας υγείας οφείλουν να λειτουργούν ως άσυλο για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και όχι να λειτουργούν ως χώροι διαχωρισμού "νόμιμων" και "παράτυπων" οικονομικών μεταναστών».

Η Ομοσπονδία διαμηνύει λοιπόν ότι η υποχρέωση που έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί απέναντι στους ασθενείς είναι να τους περιθάλπουν και καμία άλλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πόρτα» σε ανασφάλιστους και μετανάστες(2021-04-20 00:00:00.0)
Χιλιάδες ξεριζωμένοι χωρίς πρόσβαση σε δωρεάν και τακτική φροντίδα Υγείας(2019-12-25 00:00:00.0)
Δεν περιέθαλψαν μετανάστρια επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ!(2019-11-29 00:00:00.0)
Εκρηκτικές συνέπειες στον «πιλότο» της παραπέρα εμπορευματοποίησης(2019-08-10 00:00:00.0)
Δεκάδες ασθενείς περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ(2016-01-09 00:00:00.0)
Λυκουρέντζος(2012-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ