Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις εδώ και τώρα!

Την Τετάρτη 5 Ιούλη η απεργία στον κλάδο, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΣΦΕΕ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 5 Ιούλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΦΣΕΕ). Με την κινητοποίησή τους, Ομοσπονδία, σωματεία και εργαζόμενοι δίνουν απάντηση στην προσπάθεια των εργοδοτικών ενώσεων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) να συνεχίσουν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς, μέσα από όρους που θέλουν να επιβάλουν στη Σύμβαση.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2 Ιούλη στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (στάση Μετρό «Αγ. Αντώνιος», έναντι ΟΤΕ).

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ». «Βάζουμε μπροστά τις συλλογικές μας απαιτήσεις για να καλυφθούν τα δικά μας συμφέροντα», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν «βολεύονται» με τα «τυράκια» που τους πετά η εργοδοσία της ΦΑΜΑΡ, όπως τα προσωρινά tickets - που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπούν - και οι αυξήσεις της τάξης του 4%, «που σαν ποσό δεν έφτασαν ούτε στην κατηγορία του "παυσίπονου"». «Ενώνουμε τις φωνές μας με συναδέλφους του κλάδου που βιώνουν στην εργασία τους ακριβώς τα ίδια με εμάς. Αντλούμε δύναμη από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε το περασμένο έτος και εμπνεόμαστε από τις μάχες που δόθηκαν και κερδήθηκαν σε άλλα εργοστάσια και κλάδους», σημειώνει.

Στην απεργία συμμετέχει και το νεοσύστατο επιχειρησιακό Σωματείο στην «Demo», μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Παράλληλα προχωρά σε αρχαιρεσίες στις 3 και 4 Ιούλη, καλώντας κάθε εργαζόμενο «να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια, μαζί να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στον χώρο εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας».

Στην απεργία και τη συγκέντρωση συμμετέχει και το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα. Σε ανακοίνωσή του σχολιάζει ιδιαίτερα την ανοδική πορεία στον υποκλάδο των καλλυντικών: «Ο τζίρος για το 2021 κινήθηκε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση στο εξαγωγικό κομμάτι. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές στον χώρο του Καλλυντικού αυξήθηκαν κατά 20% στο πρώτο 11μηνο του 2021, υπερβαίνοντας τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς», αναφέρει. Στο φόντο αυτό, ο όμιλος «Σαράντη», που δραστηριοποιείται στην περιοχή, «εντός του 2022 πραγματοποίησε εξαγορά νέας εταιρείας αλλά και άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων στην Πολωνία», ενώ το 2023 καταγράφει ήδη «σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων και αξιοσημείωτη άνοδο λειτουργικής κερδοφορίας». Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στον όμιλο «επιβαρυνθήκαμε με περικοπές στους μισθούς μας», καταγγέλλει, ενώ οι αυξήσεις που δόθηκαν «επιλεκτικά και μεμονωμένα» μαζί με το «τυράκι» των tickets «δεν έφτασαν για να καλύψουν τις αυξημένες μας ανάγκες». Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η εταιρεία έχει αρνηθεί τα αιτήματα που της έχει καταθέσει και στηρίζει τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης.

Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία διεκδικούν: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτατο μισθό. 8ωρη και 5ήμερη εργασία Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών, με επιδόματα 5% έως 9%. Επιδόματα πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ - φορητού υπολογιστή και βοηθού φαρμακείου. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%. Εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ και 700 ευρώ για κάθε παιδί έως 6 ετών. Ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας.

Το σχέδιο που έχουν αντιπροτείνει οι εργοδοτικές ενώσεις περιλαμβάνει ένα ελάχιστο μέρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων και παράλληλα έχει εξοβελίσει κορυφαίες διεκδικήσεις που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όπως η ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας (π.χ. εργολαβικοί εργαζόμενοι) και ο καθορισμός σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή με 5ήμερο - 8ωρο.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «η εργοδοτική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση 5% επί του κατώτατου νομοθετημένου μισθού, που μεταφράζεται σε 819 ευρώ μεικτά, δηλαδή 52 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο κλαδικό μισθό του 2009 και ενώ το κόστος ζωής των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατακόρυφα όλα αυτά τα χρόνια!». Επιπλέον, οι φαρμακοβιομήχανοι αξιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου να ...ξεχάσουν επιδόματα και τριετίες, ενώ φροντίζουν να στρώσουν τον δρόμο για το ξήλωμα της πενθήμερης εργασίας και την εφαρμογή της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, στα πρότυπα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ