Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τα εργοδοτικά εγκλήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης

Στα στοιχεία της Εκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, όπου καταγράφονται 14.920 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα για το 2023, αναφέρεται η Ερώτηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Τα στοιχεία - σημειώνει η Ερώτηση - δείχνουν σχεδόν έναν νεκρό εργάτη ανά τρεις εργάσιμες μέρες, χωρίς να περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών. Μόνο τις τελευταίες 4 μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι (βλέπε ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).

Ο επίσημος αριθμός θανάτων είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της βάρβαρης πραγματικότητας, καθώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλάσιοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν καταγράφονται.

Παράλληλα, «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων. Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα».

Οπως σημειώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων, με πιο πρόσφατη την ενεργοποίηση της εξαήμερης εργασίας από 1η Ιούλη, που εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου: Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος 37271/21-06-2024 (σ.σ. αφορά τις Οδηγίες για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας). Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Να ενισχυθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας με όλο το απαραίτητο προσωπικό (επιθεωρητές, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ.), για να μπορεί να προβαίνει άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας.

Παρεμβάσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς και εκβιασμούς

Παρέμβαση στην εταιρεία «Cepal» έκαναν χτες το πρωί σωματεία και φορείς για την αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών σε μια σειρά περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στο Ιλιον, στην Ελευσίνα και στο Πέραμα.

Στο μεταξύ, στην Ελευσίνα η μάχη που έδωσαν σωματεία και φορείς το προηγούμενο διάστημα για να κατοχυρωθεί στη Διονυσία, άτομο με αναπηρία και αθλήτρια με διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και την οικογένειά της η κατοικία τους, είχε αίσιο τέλος. Το κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν, οι συνεχείς βάρδιες για την περιφρούρηση του σπιτιού από κάθε προσπάθεια έξωσης, ανάγκασαν την κυβέρνηση να φέρει πρόταση που κατοχυρώνει το σπίτι στο όνομα της Διονυσίας.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το βράδυ της Παρασκευής στήθηκε στην οδό που βρίσκεται το σπίτι ένα μικρό γλέντι. Κάτοικοι της γειτονιάς, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, άνθρωποι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις γιόρτασαν τη νίκη τους. Παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Μέσα σε 12 μέρες χάθηκαν 4 εργαζόμενοι!

Καθοριστικός παράγοντας η εντατικοποίηση σε συνθήκες καύσωνα και οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας

Τρεις ακόμα εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο. Μαζί με τον θάνατο του 63χρονου συνταξιούχου - εργαζόμενου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 24/7, ο αριθμός των νεκρών εργαζομένων ανεβαίνει στους 4 μέσα σε διάστημα 12 περίπου ημερών.

Καθένα από αυτά τα «ατυχήματα» είναι ατράνταχτη απόδειξη ότι για τους εργοδότες τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια είναι εμπόδιο στην κερδοφορία τους και ότι η ασύδοτη δράση τους, με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης, μεγαλώνει με κάθε νέο αντεργατικό νόμο που προωθούν οι κυβερνήσεις τους.

Σε αποθήκη της «Σκλαβενίτης»

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η ΔΑΣ «Σκλαβενίτη» σε ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τον θάνατο εργαζόμενου που δούλευε σε αποθήκη της «Σκλαβενίτης» στο Καματερό. Το θανατηφόρο σημειώθηκε, όπως ενημέρωσαν συνάδελφοί του το Σωματείο, στις 18 Ιούλη, δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα.

Ο Σύλλογος την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε παρέμβαση στον συγκεκριμένο χώρο για να διαπιστώσει ότι «η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, τα κλιματιστικά ακόμα και μία βδομάδα μετά τον θάνατό του παραμένουν στα κουτιά τους και δεν έχουν τοποθετηθεί! Οι συνάδελφοί του συνεχίζουν να δουλεύουν στον ίδιο χώρο χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο (...) Ολοι καταλαβαίνουμε ότι, αν σε αυτές τις συνθήκες προστεθούν η εντατικοποίηση, οι πιέσεις για να βγει η δουλειά, τα σερί 6ήμερα, τα ωράρια και προγράμματα - λάστιχο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα, αλλά για συνειδητά εργοδοτικά εγκλήματα».

Από τη διαμαρτυρία στο Καματερό
Από τη διαμαρτυρία στο Καματερό
Αναφέρει επίσης το εξοργιστικό γεγονός ότι «ο άτυχος συνάδελφός μας στην "Σκλαβενίτης" ψυχορραγούσε πάνω από δύο ώρες μέσα στην αποθήκη του καταστήματος, περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο!». Το σωματείο τονίζει ότι το 2024 «δεν μπορεί να δουλεύουμε χωρίς κλιματισμό και εξαερισμό, μέσα σε τρώγλες, με απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά μας. Δεν μπορεί ο γιατρός Εργασίας και ο τεχνικός Ασφαλείας να είναι μόνο στα χαρτιά». Χτες το σωματείο προχώρησε σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Από τη μεριά της, η ΔΑΣ υπογραμμίζει τα εξής: «Ενώ ήδη υπήρχαν πολλά ερωτήματα σχετικά με την όλη διαχείριση του περιστατικού, ήρθε η στάση της διεύθυνσης του καταστήματος να γεννήσει κι άλλα. Στην παρέμβασή μας δήλωσε πως ο εργαζόμενος "έφυγε από τον χώρο εργασίας χωρίς τις αισθήσεις του αλλά όχι νεκρός" και το ότι μια βδομάδα μετά το συμβάν "περιμένει να ενημερωθεί για την αιτία θανάτου από τους... οικείους του θύματος". Απορίας άξιο βέβαια είναι και το γεγονός πως οι εργαζόμενοι του καταστήματος, που δεν πρόλαβαν καλά καλά να μάθουν το όνομα του καινούριου συναδέλφου, έχουν ενημερωθεί για το ιατρικό του ιστορικό και για τα προβλήματα υγείας που είχε. Ξεκαθαρίζουμε: Να ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ να επικαλεστούν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας για να επισκιάσουν τις συνθήκες που δούλευε ο συνάδελφος! Ως νέα πρόσληψη ο ιατρός Εργασίας όφειλε να ήταν ενήμερος και να είχε δώσει κάρτα καταλληλότητας».

Χτες το απόγευμα, συνάδελφοι του αδικοχαμένου εργαζόμενου, άλλοι εργαζόμενοι σε καταστήματα και αποθήκες της αλυσίδας και σε χώρους του εμπορίου, κάτοικοι της περιοχής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Καματερό.

«Στον βωμό του κέρδους θυσία οι ζωές μας. Δεν είναι ατυχήματα, είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ήταν το μήνυμα που έστειλαν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Με την ανακοίνωση που μοίρασαν στους πελάτες και στο προσωπικό απαίτησαν μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, να πάψουν οι «ανθρωποθυσίες» στον βωμό του κέρδους.

Την οργή των εργαζομένων, δίπλα στην αισχρή στάση της εργοδοσίας, προκάλεσε η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο. «Θα έπρεπε να ήταν εδώ τις προηγούμενες μέρες όταν ο συνάδελφος έφυγε όπως έφυγε», κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Ντίνα Γκογκάκη, και απαίτησε να αποχωρήσουν.

«Μία βδομάδα μετά οι συνθήκες παραμένουν ίδιες», σχολίασε ο Μιλτιάδης Κρητικός, αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου και εργαζόμενος στη «Σκλαβενίτης». Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέσα στο κατάστημα, με την απαίτηση να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στο αεροδρόμιο Ζακύνθου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει τον θάνατο 38χρονου εργαζόμενου στο αεροδρόμιο του νησιού. Ο θάνατος σημειώθηκε την τελευταία βδομάδα του πρόσφατου καύσωνα. Ο εργαζόμενος, αναφέρει το ΕΚ, αποχώρησε από την εργασία του, στην πίστα του αεροδρομίου, κάτω από συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, γιατί αισθάνθηκε αδιαθεσία και διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Παρά τη μάχη που έδωσαν οι γιατροί να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε. Η γνωμάτευση αναφέρει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Το ΕΚ απαιτεί από υπουργείο Εργασίας και Επιθεώρηση Εργασίας να ελεγχθεί εάν υπάρχει γιατρός Εργασίας στο αεροδρόμιο και αν ο συνάδελφος είχε εξεταστεί. Εάν λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από την εργοδοσία για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, «ιδιαίτερα όταν στην πίστα του αεροδρομίου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου» κ.ά.

Ακόμα απαιτεί την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο αεροδρόμιο, ενώ ανακοίνωσε ότι για τους παραπάνω λόγους θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, την Κυριακή 4 Αυγούστου και ώρα 11 το πρωί.

Στον δήμο Αθηναίων

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει ότι εργαζόμενος - οδηγός απορριμματοφόρου, στον δήμο Αθήνας, βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες νεκρός στις ρόδες του οχήματος που οδηγούσε, την Κυριακή 28 Ιούλη, στη χωματερή.

«Και γι' αυτό το εργοδοτικό έγκλημα», τονίζει, «την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια». Σε άλλο σημείο ρωτά να μάθει από τον δήμο Αθήνας για τις συντηρήσεις που κάνουν στα οχήματα και ποιας χρονολογίας ήταν το συγκεκριμένο όχημα. Ακόμα απαιτεί να διερευνηθεί άμεσα το δυστύχημα και το πόρισμα να δοθεί στη δημοσιότητα.

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΔΑΣ

Τον σοβαρό κίνδυνο να μείνει χωρίς κτίριο και έδρα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας μέχρι το τέλος του χρόνου αναδεικνύουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στη διοίκηση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας. Ο ιδιοκτήτης της έδρας του ΕΚΑ πούλησε το κτίριο για να γίνει ξενοδοχείο!

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το ΕΚΑ βρίσκεται χωρίς ιδιόκτητο ή παραχωρημένο από τη ΔΥΠΑ κτίριο εδώ και δεκαετίες με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, των διοικήσεων του ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ και των πλειοψηφιών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης, πριν από λίγους μήνες δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένη και μόνιμη λύση, υποσχόμενος ότι θα παραχωρήσει κτίριο της ΔΥΠΑ στο κέντρο της Αθήνας. Αποδείχτηκε όμως ψεύτης αφού δεν έκανε τίποτα.

Αλλά και η διάδοχός του, η κα Μιχαηλίδου, έκανε πως δεν ήξερε καν το γεγονός, αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ που εφάρμοσε μια τακτική "μη πίεσης" και "καλοπιάσματος".

Τελικά, στις 19 Ιούλη έγινε συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την κα Κεραμέως και τον κ. Καραγκούνη, που είπαν ότι αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να γίνει, όμως δεσμεύτηκαν για μόνιμη και άμεση λύση μέσα στις επόμενες 3 - 4 μέρες.

Μάλιστα, ενώ είπαν ότι θα εξετάσουν θετικά ορισμένα άδεια και αναξιοποίητα κτίρια του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ στο κέντρο της Αθήνας που τους υπέδειξε η αντιπροσωπεία του ΕΚΑ, ταυτόχρονα μας είπαν να κοιτάξουμε και την αγορά... λες και δεν ξέρουν ότι κτίρια με τα τετραγωνικά που απαιτούνται για τη λειτουργία του ΕΚΑ έχουν ενοίκιο δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Παρά τα λόγια τα μεγάλα και ενώ έχουν περάσει 10 μέρες από τη συνάντηση, πάλι από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας... ούτε φωνή ούτε ακρόαση!!!

Δεν θα δεχτούμε κανέναν εμπαιγμό. Καμία άλλη αναμονή. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το ΕΚΑ, με πάνω από 300 σωματεία - μέλη, να μην έχει μόνιμη έδρα για τη δραστηριότητά του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη, απαιτούμε να λύσει άμεσα το θέμα αξιοποιώντας ένα από τα κτίρια που έχουμε υποδείξει στην ηγεσία του υπ. Εργασίας. Κτίρια αναξιοποίητα, που όμως ανήκουν στους εργαζόμενους, έχουν χτιστεί ή αγοραστεί με χρήματα από τις ασφαλιστικές κρατήσεις των εργαζομένων, είναι δική τους περιουσία. Θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΑ αν δεν αναλάβει ακόμα πιο αποφασιστική δράση σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα επανέλθουμε να ενημερώσουμε τα σωματεία - μέλη του ΕΚΑ για κάθε εξέλιξη».

Μεθόδευση και στην Εύβοια

Την κάθετη αντίθεσή του στις προθέσεις της δημοτικής αρχής Κύμης - Αλιβερίου να ζητήσει από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) την παραχώρηση των κτιρίων του Εργατικού Κέντρου σε Αλιβέρι και Κύμη εκφράζει με επιστολή του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Τονίζει ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς παραχώρησης των κτιρίων που αφορά την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των σωματείων τους.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με επιστολή του εκφράζει ομόφωνα την κάθετη αντίθεσή του στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Σημειώνει μάλιστα πως το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν απευθύνθηκε καν στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου προκαλεί «αλγεινή εντύπωση».

Απαγορεύσεις μετακινήσεων για την πανώλη που εξαπλώνεται

Την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε όλη τη χώρα αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης και στην Πελοπόννησο, σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του δήμου Συκιώνος στην Κορινθία.

Στη Θεσσαλία το πρόβλημα μεγαλώνει, αφού εντοπίστηκε κρούσμα και στη Φαλάνη στη Λάρισα. Ωστόσο, ακόμα επίσημα δεν υπάρχει απάντηση πώς έφτασε η πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Δείγμα της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους να προστατέψει τους κτηνοτρόφους από μια επικίνδυνη ζωονόσο, που μπορεί να ξεκληρίσει τα αιγοπρόβατα της Ελλάδας.

Ηδη η ζημιά είναι σημαντική σε Λάρισα και Τρίκαλα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα σε 22 μονάδες και έχουν θανατωθεί 7.177 ζώα και τις επόμενες μέρες θα θανατωθούν 9.257 ζώα. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της βδομάδας στις έως τώρα ζώνες επιτήρησης στη Θεσσαλία.

Ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ, δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε τα εύσημα για το πλάνο δράσης της». Ομως η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες, διότι με βάση την ΚΑΠ απαγορεύει τους συνοριακούς ελέγχους για ζωονόσους μεταξύ των κρατών - μελών.

Δεν επιτρέπει επίσης τη γενική απαγόρευση εισαγωγής ζώων μεταξύ χωρών - μελών, με αποτέλεσμα αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις να έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι και απόδειξη είναι η είσοδος και η διασπορά της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Τέλος, κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε χτες σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, που είναι το πρώτο στην Αττική. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα για μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Βγάζουν σήμερα τα τρακτέρ στον Ε65 για την κοροϊδία με τις αποζημιώσεις

Οργή για τα ψίχουλα στο βαμβάκι που δίνει η κυβέρνηση. Κινητοποιήσεις και στο νομό Λάρισας

Από τη σύσκεψη στον Παλαμά
Από τη σύσκεψη στον Παλαμά
Ξεσηκωμό έχουν σημάνει Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας για τις αποζημιώσεις - κοροϊδία που δόθηκαν για τις πλημμύρες του «Ντάνιελ».

Τρακτέρ στον Ε65 βγάζουν στις 9 σήμερα το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας για τις απαράδεκτες αποζημιώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μόλις 4 ευρώ το στρέμμα για τις ζημιές στο βαμβάκι. Η οργή είναι τόσο μεγάλη, που παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες είναι στο απόγειό τους, αποφάσισαν ομόφωνα σε ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή 26 Ιουλίου στον Παλαμά Καρδίτσας να βγάλουν τα τρακτέρ στον δρόμο!

Στη σύσκεψη όσοι αγρότες πήραν τον λόγο μίλησαν για κοροϊδία και εξαπάτηση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που διαβεβαίωνε ότι η συνολική αποζημίωση για το βαμβάκι θα ήταν 210 ευρώ το στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα.

Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά υπήρξε και διαφοροποίηση στην εξοφλητική αποζημίωση αφού πολλοί αγρότες έλαβαν μόλις 4 ευρώ το στρέμμα, άλλοι 40 ευρώ και ορισμένοι 70 ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές είχαν λάβει 140 ευρώ προκαταβολή αποζημίωσης και έπειτα από 11 μήνες μετά την καταστροφή πήραν την εξόφληση της αποζημίωσης. Τα συνολικά ποσά είναι κάτω του κόστους παραγωγής, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έλαβαν από 144 έως 180 ευρώ το στρέμμα.

Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, διότι οι αγρότες περίμεναν την αποζημίωση για να ξεπληρώσουν εφόδια, καύσιμα, ρεύμα, γεωπόνους και για τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Να σημειωθεί ότι πολλοί αγρότες που καλλιεργούσαν ντομάτα, πιπεριά, καπνό δεν έλαβαν αποζημιώσεις. Το πρόβλημα αγγίζει και τα καταστήματα, αφού πελάτες τους είναι αγρότες.

«Ολοι μαζί πρέπει να δράσουμε για να δοθεί σε όλους τους αγρότες το ανώτερο ποσό αποζημίωσης που δόθηκε στη Θεσσαλία», τόνισε στη σύσκεψη ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Χρήματα υπάρχουν για τους εφοπλιστές και για όπλα στην Ουκρανία αλλά όχι για μας», τόνισε ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πατάει πάνω στην καταστροφή για να διώξει πιο γρήγορα τους βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια και υπογράμμισε: «`Η θα φύγουμε ή θα πολεμήσουμε».

Ανέφερε ακόμα πως μεγάλο είναι και το πρόβλημα άρδευσης ως απόρροια της έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής, για τα οποία υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων.

Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν προχωρούν, ούτε καν τα αναχώματα στα ποτάμια με κίνδυνο νέων πλημμυρών με τις πρώτες δυνατές βροχές. Αναδείχθηκε το πρόβλημα των κτηνοτρόφων που δεν αποζημιώνονται για τις σταυλικές εγκαταστάσεις, λόγω των αποτρεπτικών προϋποθέσεων που θέτει το πρόγραμμα 5.2 αλλά και για τα χαμηλά ποσά που έλαβαν για την απώλεια ζώων της τάξης των 150 ευρώ, όταν η αγορά είναι στα 300 ευρώ.

Επίσης, ειπώθηκε ότι στο υψηλό κόστος παραγωγής προστίθεται και το σημαντικό κόστος φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι. Σοβαρό παραμένει και το θέμα με τα μπαζωμένα χωράφια από την πλημμύρα που δεν καλλιεργούνται και δεν αποζημιώνονται.

Σύσκεψη έγινε χτες και στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Εκεί αποφασίστηκε οι αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στον κόμβο του Πλατύκαμπου και να παραμείνουν εκεί, περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, μετά από πολύ μαζική συγκέντρωση στη Ζαγορά Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου συνεχίζουν και κλιμακώνουν με νέα κινητοποίηση την Τετάρτη στο κέντρο του Βόλου με αγροτικά μηχανήματα.

Κοψοχρονιά τα συμπύρηνα ροδάκινα

Αντιμέτωποι για ακόμα μια χρονιά με την προσπάθεια των βιομηχάνων να πάρουν τσάμπα την παραγωγή τους βρίσκονται οι ροδακινοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, που διεκδικούν 0,50 κατώτατη εγγυημένη τιμή και αναπλήρωση της όποιας απόκλισης με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι μεταποιητές βιομήχανοι επιδιώκουν να πάρουν τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου με τιμές μικρότερες και από 0,35 και 0,38 ευρώ το κιλό. Τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και βρίσκονται μακριά από το αίτημα των αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος και να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν.

«Για μία ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο "στημένο παιχνίδι". Θέλουν τζάμπα την παραγωγή μας οι βιομήχανοι. Να ξεζουμίσουν τον μόχθο μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και αναδεικνύει την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ - όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - που αντί για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών, επικαλείται τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημειώνει επίσης τις μεγάλες ευθύνες και των λεγόμενων «συλλογικών σχημάτων» συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) που κατηγοριοποιούν την παραγωγή: «Κατέβασαν απαράδεκτα την οροφή της διεκδίκησης των αγροτικών συλλόγων, που είναι τα 0,50 λεπτά, ανοίγοντας την όρεξη των βιομηχάνων για ακόμη μειωμένη τιμή και από αυτή των 0,35-0,38 λεπτών που άφησαν να διαρρεύσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ