Κυριακή 9 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Επιμέλεια: Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ
Αττικοί έρωτες

Κρατάμε στα χέρια μας ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα βιβλίο γραμμένο από τον Δ.Γρ. Καμπούρογλου, τον επονομαζόμενο και Αθηναιογράφο. Κρατάμε στα χέρια μας ένα ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά και γλωσσικό μνημείο. Κρατάμε στα χέρια μας τους «Αττικούς Ερωτες» (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») και ζούμε τη ζωή των κατοίκων τις παραμονές της Επανάστασης. Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο, γράφει γι' αυτό: «Είναι πολύ ριψοκίνδυνα τα λογοτεχνήματα και, μάλιστα, τα μυθιστορήματα, που παίρνουν ήρωες ιστορικά πρόσωπα, μεγάλα, ένδοξα, θρυλικά, λατρευτά, όπως είναι για μας ο Μπάυρον. Συνήθως τα ελαττώνουν και κάποτε τα γελοιοποιούν. Ο κ. Καμπούρολογου, όμως, μπορεί να καυχηθεί πως το τόλμημα δεν ήταν ανώτερο από την ποιητική του πανοπλία. Στο μυθιστόρημα, ο Μπάυρον, ηρωικός και μεγαλοφυής, όπως τον φανταζόμαστε. Τίποτε δε λέει, τίποτε δεν κάνει ανάξιό του. Απεναντίας και τα λόγια και οι πράξεις του ταιριάζουν. Κι αυτό δίνει τη μεγαλύτερη αξία στους "Αττικούς Ερωτες", ένα ιστορικό μυθιστόρημα μοναδικό στη λογοτεχνία μας».

Μικρές ιδέες
...Για μεγάλες αποστάσεις

Μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, λέμε να πεταχτούμε μέχρι τη Σρι Λάνκα! Σας φαίνεται μακριά; Κάτι μας λέει μέσα μας ότι πολύ σκληρές μέρες μας περιμένουν. Αν, λοιπόν, έχετε στην άκρη 330.000 δραχμές, αν δεν έχετε χάσει και την τελευταία σας δεκάρα στο Χρηματιστήριο, αποφασίστε ένα μεγάλο ταξίδι. Τουλάχιστον στην επιστροφή θα σας μείνουν όμορφες αναμνήσεις. Τηλεφωνήστε αύριο κιόλας στο MARATHON Travel (τηλέφωνο 38.18.069) και κλείστε θέση. Είναι σίγουρο πως ένα τέτοιο ταξίδι θα είναι μια ξεχωριστή, συναρπαστική αλλαγή. Από την Αθήνα θα φτάσετε στο Κολόμπο, πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, με ενδιάμεσο σταθμό στο Μπαχρέιν. Τη 2η μέρα θα κάνετε μια περιήγηση στην πόλη για τη γνωρίσετε και να θαυμάσετε την ολλανδική εκκλησία του 1749 και το ιστορικό Ντεφαταγκάχα. Επειτα, θα διασχίσετε τη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας και τη λεωφόρο Γκέιλ Φέις, θα περάσετε στη συνοικία της Κανέλας και, γενικά, θα δείτε όλα τα αξιοθέατα. Ολες οι μέρες θα είναι ευχάριστες και ενδιαφέρουσες, αλλά η τρίτη παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα επισκεφτείτε ένα ορφανοτροφείο ελεφάντων, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μάχα Ογια. Δε σας τα λέμε όλα, θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Και μην ξεχνάτε: Οσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα.

...Για γλυκές στιγμές

Οπως και να το κάνουμε, όσο και να παριστάνουμε τους αδιάφορους, αυτή η μέρα είναι ατέλειωτη και πρέπει κάτι να κάνουμε, για να κυλήσουν οι δείκτες του ρολογιού γρηγορότερα και γλυκύτερα. Θα φτιάξουμε ένα γλυκό, μια κρέμα καραμελέ. Οχι πως είναι εύκολο, στην ουσία τίποτε δεν είναι εύκολο, και, για να ομολογήσουμε την πικρή αλήθεια, μαζί σας θα τη φτιάξουμε και εμείς για πρώτη φορά. Ας ελπίσουμε ότι θα επιτύχει. Μας χρειάζονται: Ενα κιλό γάλα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 6 αυγά και 3 χαρτάκια βανίλιας. Και για την καραμέλα: 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/4 φλιτζάνι νερό, ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό του λεμονιού να βράσει. Την ανακατεύουμε για να πιάσει και αφήνουμε να δέσει μέχρι να πάρει ένα χρώμα καφετί. Αδειάζουμε την καραμέλα σε στρογγυλή φόρμα. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να κάψει, όχι να βράσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ρίχνουμε λίγο - λίγο το γάλα μέχρι να ενωθούν καλά και αμέσως μετά τα αδειάζουμε στη φόρμα. Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε το νερό και μέσα στο νερό τοποθετούμε τη φόρμα (το νερό να φτάνει λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της κρέμας) και τα βάζουμε σε μέτριο φούρνο επί μία ώρα περίπου (προσοχή, το νερό στο ταψί δεν πρέπει να βράζει, αλλά να διατηρείται καυτό). Μετά τη βγάζουμε να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Φυσικά μετά την τρώμε, αν τρώγεται, διαφορετικά την πετάμε! Η ώρα πέρασε ευτυχώς, έτσι και αλλιώς.

Εις υγείαν...

Απόψε άλλοι θα πίνουν σαμπάνια και άλλοι τον καφέ της παρηγοριάς. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να ετοιμάσουμε ένα λικέρ σπιτικό, ένα λικέρ που δεν κοστίζει και που πίνεται ευχάριστα. Ας δούμε πώς θα το καταφέρουμε: Λικέρ με άνθη πορτοκαλιάςή μανταρινιάς. Θα μας χρειαστούν 2 κουταλιές της σούπας πέταλα από άνθη πορτοκαλιάς, 1/2 κιλό ζάχαρη, 1/2 λίτρο οινόπνευμα καθαρό των 95 βαθμών, και ένα ποτήρι του νερού γάλα. Πλένετε τα άνθη και τα στραγγίζετε. Τα βάζετε σε μια εμαγιέ ή πήλινη σουπιέρα. Βράζετε το γάλα και το ρίχνετε καυτό επάνω στα άνθη. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα περνάτε από τουλπάνι, σφίγγοντάς το λίγο και ρίχνετε το υγρό σε βάζο. Προσθέστε το οινόπνευμα και το αφήνετε σκεπασμένο 24 ώρες (προσέξτε να μην κλείσετε το βάζο τελείως, πρέπει να παίρνει λίγο αέρα). Την επόμενη μέρα το μείγμα που θα έχει πήξει θα το περάσετε από ένα τουλπάνι. Θα έχετε εν τω μεταξύ βράσει τη ζάχαρη με λίγο νερό επί 2-3 λεπτά (αναλογία 2 μέρη ζάχαρη και ένα νερό) και έτσι θα είναι έτοιμο το σιρόπι. Το προσθέτετε στο μείγμα και τα ανακατεύτε πολύ καλά. Επειτα θα ρίξετε το ποτό σε ένα ωραίο κρυστάλλινο μπουκάλι. Το κλείνετε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και πολύ περίπλοκο. Στην υγεία μας!

Η ιστορία της καρδιάς

Τελικά, τι είναι η καρδιά; Μια μάζα, που δίκην αντλίας τροφοδοτεί τον ανθρώπινο οργανισμό με αίμα; Τι είναι αυτή η καρδιά που μας ταλαιπωρεί και την ταλαιπωρούμε με τους έρωτές μας, με τα πάθη μας, τους πόθους μας, τις πίκρες μας.

Ναι, μια αντλία περίπου είναι, γιατροί δεν είμαστε για να γνωρίζουμε την ακριβή ορολογία, όμως παρά ταύτα συνεχίζουμε να λέμε «μου ράγισε την καρδιά», «τον ή την αγάπησε με όλη του την καρδιά». Ετσι ακριβώς, όπως συμβαίνει και με τη σελήνη. Ξέρουμε πια περίπου πώς είναι. Είναι ψυχρή και άσχημη μαθαίνουμε, μα να που όμως συνεχίζουμε από μακριά να την κοιτάζουμε. Να τη θαυμάζουμε, να μας κάνει πιο ευαίσθητους, πιο ευάλωτους, πιο ερωτικούς, πιο ρομαντικούς. Ας επιστρέψουμε στην καρδιά και ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της. Κυριακή είναι ό,τι θέλουμε κάνουμε με την καρδιά μας η για την καρδιά μας.

Το 1242 ένας Αραβας επιστήμονας, ο Ιμπν αν Ναφίς, είχε γράψει ένα βιβλίο στο οποίο υποστήριζε ότι η δεξιά και αριστερή κοιλία της καρδιάς δεν επικοινωνούν. Σύμφωνα δηλαδή με τη θεωρία του, το αίμα προωθείται από τη δεξιά κοιλία στις αρτηρίες που οδηγούν στους πνεύμονες. Εκεί οι αρτηρίες χωρίζονται σε όλο και μικρά αιμοφόρα αγγεία, μέσα στα οποία το αίμα προσλαμβάνει οξυγόνο από τους πνεύμονες. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται η λειτουργία της διπλής αντλίας. Η μία αντλία χρειάζεται για να διοχετεύει το αίμα στους πνεύμονες, όπου γίνεται η πρόσληψη οξυγόνου, Η άλλη αντλία εξυπηρετεί την κυκλοφορία του υπόλοιπου σώματος. Ο Αν Ναφίς είχε ανακαλύψει τη λεγόμενη «μικρή ή πνευμονική κυκλοφορία». Το βιβλίο του όμως έγινε γνωστό μόνον το 1924!

Το 1533, ο Ισπανός γιατρός Μιγκέλ Σερβέτο εξέδωσε το βιβλίο στο οποίο περιέγραψε και αυτός τη μικρή κυκλοφορία και έκανε το λάθος να ταξιδέψει στη Γενεύη, όπου «βασίλευε» η σκέψη του Ιωάννη Καλβίνου, με αποτέλεσμα να πεθάνει στην πυρά. Στη συνέχεια ο Καλβίνος προσπάθησε να καταστρέψει όλα τα αντίτυπα του βιβλίου του Σερβέτο και σχεδόν το κατόρθωσε, μερικά όμως, ευτυχώς, διασώθηκαν και ανακαλύφθηκαν το 1694.

Ο τρίτος άνθρωπος που κατανόησε το μηχανισμό της μικρής κυκλοφορίας, στα 1550, ήταν ο Ιταλός ανατόμος Ρενάτο Κολόμπο. Ο επόμενος ήταν ένας Αγγλος γιατρός, ονόματι Γουίλιαμ Χάρβεϊ (1578-1657), ο οποίος μελέτησε προσεκτικά την καρδιά και πρόσεξε ότι σε κάθε πλευρά της υπάρχουν βαλβίδες, που επιτρέπουν στο αίμα να εισέρχεται στις δυο κοιλίες, αλλά δεν του επιτρέπουν να εξέλθει. Ο Χάρβεϊ έζησε αρκετά χρόνια έτσι ώστε κατόρθωσε να δικαιωθεί εν ζωή... Αυτά τα λίγα έχουμε σήμερα να πούμε για την καρδιά και την ιστορία της, την καρδιά που όλους μας απασχολεί πολύ για πολλούς και διάφορους λόγους. Και όπως δε γνωρίζουμε την πίσω πλευρά της σελήνης που ποτέ δεν την είδαμε, έτσι και με την καρδιά υπάρχουν ακόμη πολλά μυστικά, επιστημονικά και μη, ερωτικά μυστικά τα οποία αγνοούμε. Μα, γιατί να τα απομυθοποιούμε όλα;

Καθ ' ...οδόν
Στη λίμνη Κερκίνη θα βρούμε γαλήνη

Ενας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις. Αλλά και προτάσεις... Οχι, δεν παραφράζουμε το παλιό αγαπητό τραγούδι του Σώτου Παναγόπουλου. Κυριολεκτούμε. Ετσι ακριβώς έγινε, όχι φυσικά απόψε, αλλά πριν από μερικές μέρες. Ο καλός φίλος και αναγνώστης μας, που είχαμε να δούμε και να ακούσουμε πάνω από 8 χρόνια, μάς τηλεφώνησε. Θυμηθήκαμε τα παλιά και αμέσως μετά μάς «φόρτωσε» με χιλιάδες ξεκούραστες και ενδιαφέρουσες προτάσεις για μικρές και μεγάλες δραπετεύσεις.

Σήμερα, λοιπόν, θα επισκεφτούμε για πρώτη φορά, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε ξαναπάει, τη Λίμνη Κερκίνη. Διότι σήμερα έχουμε ανάγκη από γαλήνη.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του πολύτιμου φυλλαδίου που μας προμήθευσε ο «φίλος από τα παλιά», θα βρούμε την ξεκούραση και την ηρεμία, που τόσο μας χρειάζεται, αμέσως μόλις ψηφίσουμε και καθώς θα παρατηρούμε τη φύση, τα πουλιά και τον πανέμορφο υδρότοπο, που αποτελεί ένα σπουδαίο πεδίο επιστημονικής έρευνας. Θα βρεθούμε, λοιπόν, ως διά μαγείας στο Νομό Σερρών και θα φτάσουμε στη Λίμνη Κερκίνη, που είναι πραγματικά ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, με αξιοθαύμαστη πανίδα και χλωρίδα, ένα θαύμα της φύσης, ένα θαύμα που συντελέστηκε στο δικό μας τόπο. Στην Ελλάδα. Αυτό το θαύμα της φύσης, που αξίζει τόσο, από αυτά που έχουμε ακούσει, διαβάσει ή δει στις πανέμορφες φωτογραφίες, αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε. Από κοντά, για να τον μελετήσουμε καλά. Μόνο, που σήμερα, απλώς νοερά, βρισκόμαστε εκεί. Με οδηγό το φυλλάδιο, θα φτάσουμε ως την υπέροχη λίμνη.


Διαβάζουμε: Σήμερα, η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών, και αμφίβιων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε και πριν από την κατασκευή του φράγματος. Η κατασκευή της τεχνητής λίμνης δάμασε τα νερά του Στρυμόνα, συντέλεσε στην καταπολέμηση του εφιάλτη της ελονοσίας και βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη των 85.000 προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στα 1982, η συνεχής μείωση της χωρητικότητας της λίμνης, λόγω των φερτών υλών που μετέφερε ο Στρυμόνας, οδήγησε στην κατασκευή του νέου φράγματος, που ύψωσε τη στάθμη της λίμνης. Οι εκτεταμένοι καλαμώνες με υδροτοπικά είδη, όπως τα βούρλα και το ψαθί, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Οι υδρολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη ενός ονειρικού χρωματιστού τάπητα με νούφαρα στα βόρεια άκρα της λίμνης, που είναι και η μεγαλύτερη περιοχή σε όλη την Ελλάδα. Εως πριν από λίγα χρόνια, συναντούσε ο επισκέπτης πολλά είδη δένδρων, όπως φράξους, αρμυρίκια και άλλα πανέμορφα φυτά, αλλά τώρα έχουν απομείνει μονάχα οι «κλαίουσες» Ιτιές. Τα γύρω βουνά της Κερκίνης, Μπέλλες και Μαυροβούνι (Κρούσια) καλύπτονται από δασική βλάστηση, κυρίως οξιά στα ψηλότερα μέρη, και πολλά είδη δρυός ανάμεικτα με φλαμουριές, φουντουκιές, γαύρους και άλλα φυλλοβόλα και αείφυλλα θαμνώδη είδη στις χαμηλότερες περιοχές. Πανέμορφα αγριολούλουδα κοσμούν με το χρώμα τους τις πλαγιές με τη φυσική βλάστηση, που καταστράφηκε από τις ανθρώπινες επεμβάσεις (λαθροϋλοτομίες, εκχερσώσεις). Εξασφαλίζουν, εκτός από τα δασικά προϊόντα, στους κατοίκους, την προστασία του εδάφους της λεκάνης απορροής από τη διάβρωση, αλλά και την ποικιλότητα των φυτών και ζώων της περιοχής.


Μα, και τα ζώα που θα δούμε στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, είναι πολλά, εξαιρετικά και σπάνια. Οπως η βίδρα, το ζαρκάδι, το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, ενώ υπάρχουν αρκετά κοινά είδη, όπως η αλεπού, η νυφίτσα, ο αγριόχοιρος, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, ο ασβός.

Σπουδαία είναι, επίσης, και η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης - Στρυμόνα, έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά, δυο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη, οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής Χερσονήσου από κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέες αποικίες και νέα είδη για την περιοχή, όπως η νανόχηνα, το φοινικόπτερο, ο κυνηκογέρακας, ο νανόκυκνος.

Η Κερκίνη αποτελεί έναν από τους 11 υδρότοπους Διεθνούς Σημασίας (της σύμβασης Ραμσάρα) και μια από τις 113 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. Οι νομαρχιακές αποφάσεις ρυθμίζουν το κυνήγι, την αλιεία κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και τις υλοτομίες. Σ' αυτόν τον ακριτικό Νομό των Σερρών που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της Ελλάδας, θα ξαναπάμε σύντομα. Τώρα, άρχισε να σκοτεινιάζει και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε, να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ