Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων με σύνδεση χρηματοδότησης και «αξιολόγησης»

Παρουσιάστηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

Eurokinissi

Εμβαθύνοντας τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση και Ερευνα από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση προχωρά με νομοθετική ρύθμιση στη σύνδεση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την «αξιολόγηση».

Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το σχέδιο νόμου με το οποίο ιδρύεται νέα ανεξάρτητη Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το οποίο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για «απελευθέρωση και ευελιξία» στην Ερευνα και άλλες διατάξεις για την Εκπαίδευση.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου, που μετά τη δημόσια διαβούλευση θα εισαχθεί στη Βουλή στην αρχή του νέου έτους, είναι η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που αντικαθιστά την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Ως αρμοδιότητές της περιγράφονται ο στρατηγικός σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η «αξιολόγηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κατάτμηση, η κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, οι προγραμματικές συμφωνίες υπουργείου - ιδρυμάτων και η κατανομή του 20% της χρηματοδότησης μέσω «αξιολόγησης». Με δεδομένο πως η «αξιολόγηση» αποτελεί τον μοχλό για την προσαρμογή των πανεπιστημίων στις αναδιαρθρώσεις, η υπουργός Παιδείας περιέγραψε ως ενδεικτικά κριτήρια, προκειμένου τα ιδρύματα να λάβουν το ποσοστό αυτό από τη χρηματοδότηση, την «ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», την ερευνητική δραστηριότητα και τις δράσεις εξωστρέφειας των ιδρυμάτων. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το 80% της χρηματοδότησης, περιλαμβάνουν τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση συνολικά συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένη πίσω από τις ανάγκες. Οπως σημείωσε χτες η υπουργός, η αναγκαία αύξησή της παραμένει «στόχος» και για αυτή την κυβέρνηση, με «παράλληλο στόχο» την εξασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να έχουν κι άλλες πηγές εσόδων, π.χ. πληρέστερο θεσμικό πλαίσιο για τις δωρεές, έσοδα από spin off εταιρείες, από υλοποίηση πατεντών κ.ο.κ., που περιγράφουν μεγαλύτερη στροφή και εξάρτηση των ιδρυμάτων από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για την Ερευνα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποφυγή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του υφιστάμενου πλαισίου» και «μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των ΕΛΚΕ». Πρόκειται για τους ειδικούς λογαριασμός μέσω των οποίων περνά ο κύριος όγκος της ιδιωτικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και αποτελούν μοχλό σύνδεσης με τις ανάγκες της αγοράς. Οι ρυθμίσεις οδηγούν ουσιαστικά στην αποκοπή της ερευνητικής από την υπόλοιπη δραστηριότητα των πανεπιστημίων και κατευθύνουν στην πώληση της νέας γνώσης στις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αποτελεί το επόμενο βήμα των συνολικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικοδόμηση του αποκεντρωμένου και αυτοτελούς πανεπιστημίου της αγοράς. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της για ένα συνολικό πλαίσιο αναδιαρθρώσεων που θα ακολουθήσει, ενώ χτες η υπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, την «αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», όπως χαρακτήρισε την κατάργηση του ασύλου, που, παρά τις διακηρύξεις και τα προσχήματα, έδειξε ήδη ότι στόχος της είναι οι διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος και η ένταση της καταστολής.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας.
  • Νέες κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών αυτήν τη βδομάδα.
  • Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για την απάντηση του λαϊκού κινήματος στην καταστολή.
  • Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στην Κύπρο για την 20ή Συνέλευση της ΠΟΔΝ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην επιτραπεί η παραπέρα παράδοση των ΑΕΙ στα νύχια των μεγάλων επιχειρήσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας

Για τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σχετικά με τα πανεπιστήμια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια συνεχίζεται ο κύκλος της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Μετά την κατάργηση του ασύλου, τη βίαιη καταστολή και συκοφάντηση των αγωνιστικών διεργασιών των φοιτητών, έρχεται νέο νομοσχέδιο που εισάγει νέους ταξικούς κόφτες στη νεολαία που σπουδάζει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστά ευθυγραμμισμένη κι αυτή στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προχωρά στη συγκρότηση μιας νέας δομής, μετεξέλιξης της παλιάς Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, που θα συστηματοποιήσει την κατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, των πτυχίων και των αποφοίτων σε α, β και γ κατηγορίες. Προχωρά η βαθύτερη σύνδεση της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων, του προσωπικού τους και κάθε πτυχής της λειτουργίας τους με την κρατική χρηματοδότηση, με κριτήριο τα ζητούμενα της αγοράς. Ετσι, θα "ανταμείβονται" τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Τμήματα εκείνα που "έχουν πέραση" στην αγορά, που προσελκύουν ιδιώτες χορηγούς, ενώ όσα Τμήματα "μένουν στα αζήτητα", δεν αξιολογούνται θετικά από τους επιχειρηματίες, θα υποχρηματοδοτούνται και τελικά θα κλείνουν. Το μάρμαρο, για άλλη μια φορά, θα το πληρώσουν οι φοιτητές, όπως το πλήρωσαν και με τις "πανεπιστημιοποιήσεις" της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την περαιτέρω απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), στην ουσία η έρευνα αποδεσμεύεται από τα τελευταία ψήγματα της σύνδεσής της με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα ΑΕΙ. Τα ερευνητικά Ινστιτούτα και Εργαστήρια θα γίνουν έτσι καλοστημένες επιχειρήσεις με τις υποδομές των ΑΕΙ, χωρίς καμία υποχρέωση να τροφοδοτούν οικονομικά και επιστημονικά την ακαδημαϊκή λειτουργία.

Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, το προσωπικό των ΑΕΙ δεν πρέπει να επιτρέψουν την παραπέρα παράδοση των ΑΕΙ στα νύχια των μεγάλων επιχειρήσεων που θα κατακρεουργήσουν ό,τι έχει απομείνει από την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία αξιολόγηση από και για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, διεκδικούμε τώρα αναβάθμιση των σπουδών, με γενναία αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα Ιδρύματα, με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες της κάθε επιστήμης και με στόχο την πραγματική λαϊκή ευημερία».

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την Προσχολική Αγωγή

Την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας, οργανώνουν εκδήλωση οι ΚΟ στο χώρο της Εκπαίδευσης με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή. Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων της ΚΝΕ
  • Εκδηλώσεις και συσκέψεις, με θέμα «Αντεπίθεση! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό!», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλίας της ΚΝΕ:

Στη Λάρισα, οι ΟΒ ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Λάρισας οργανώνουν εκδήλωση, σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. στο μικρό αμφιθέατρο της ΣΔΟ (κεντρικός διάδρομος πρώην ΤΕΙ Λάρισας). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στον Βόλο, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Βόλου διοργανώνει εκδήλωση αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα Μ, στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής.

  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας διοργανώνουν συσκέψεις - εκδηλώσεις με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για σπουδές - δουλειά - ζωή με δικαιώματα! Η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων στα πανεπιστήμια»:

Στο Πανεπιστήμιο στη Λαμία, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα 3. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Πανεπιστήμιο στη Χαλκίδα, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Β105. Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Επίσης, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνουν τις εξής εκδηλώσεις:

Στα Γιαννιτσά, το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Βενιζέλου 105), escape room, με τίτλο «Ελα και συ να λύσουμε το μυστήριο του πολέμου και της προσφυγιάς».

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας, στις 6 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Μέσα από το Hip Hop συζητάμε για τον πόλεμο και την προσφυγιά» και συναυλία με τους Urban Pulse και τον Retro από τους Rebellion Connexion.

Στη Θεσσαλονίκη (Αλ. Συμεωνίδη 18), την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., εκδήλωση, με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για την απάντηση του λαϊκού κινήματος στην καταστολή

Εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ για την καταστολή

Από τη μεγάλη συμμετοχή φοιτητών χαρακτηρίστηκε η εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε, τη Δευτέρα, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η καταστολή από το αστικό κράτος και οι θέσεις του ΚΚΕ για την απάντηση του λαϊκού κινήματος, με κεντρική ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία της ανέφερε: «Το αστικό κράτος, με τις λειτουργίες του, τους θεσμούς του και τους μηχανισμούς του - όπως είναι η κυβέρνηση, η νομοθεσία, οι δυνάμεις καταστολής, η εκπαίδευση - έχει έναν και μόνο στόχο. Πώς να εξυπηρετήσει καλύτερα, να θωρακίσει περισσότερο τα συμφέροντα αυτών που έχουν τον πλούτο όλης της κοινωνίας στα χέρια τους, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των ιδιοκτητών συνολικά των μέσων μεταφοράς, των επισιτιστικών και εμπορικών αλυσίδων, της αστικής τάξης συνολικά.

Αυτό, όμως, έχει διπλό μέτωπο, από τη μια να τους ατσαλώσει απέναντι στα άλλα κράτη, τους άλλους καπιταλιστές. Μέσω των διαφόρων θεσμών και μηχανισμών του, των διακρατικών ενώσεων να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία για την εγχώρια αστική τάξη. Μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που εφαρμόζονται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις, φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και άλλα προνόμια προς αυτό, η μείωση στη χρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας και άλλων κοινωνικών παροχών, οι συμμαχίες και οι ανταγωνισμοί για την εύρεση νέων αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών ακόμα και η διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.


Η Παιδεία παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο διαχρονικά στη διευκόλυνση και οργάνωση της καπιταλιστικής παραγωγής: Η διαμόρφωση της αυριανής βάρδιας της εργατικής τάξης και συνολικότερα των λαϊκών στρωμάτων, η παραγωγή νέας γνώσης, η ανακάλυψη νέων εφαρμογών της γνώσης είναι πλευρές που καθόλου αμελητέες δεν είναι για το κεφάλαιο, γι' αυτό και είναι σταθερά στο επίκεντρο των εξελίξεων με προσαρμογές που γίνονται σε αυτήν, με βάση και τις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς. (...)

Παίρνουν μέτρα ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Το αστικό κράτος έχει και μια δεύτερη στόχευση, να τους προστατέψει από τον εχθρό - λαό, από το ενδεχόμενο να κινητοποιηθεί, να διεκδικήσει την εξουσία. Αυτό μπορεί να το πετύχει με διάφορους τρόπους, ιδεολογικούς, κατασταλτικούς κ.ο.κ. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών τέτοιων προσπαθειών, διαχρονικά και από κάθε κυβέρνηση ανεξαρτήτως απόχρωσης:

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ εξέλιξε το πόρισμα Παρασκευόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας στην κατάργηση του ασύλου. Ακόμα, προώθησε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, την απονέκρωση των συνδικάτων δηλαδή, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα εμπόδια που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κήρυξη απεργίας, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στη συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση των εργαζομένων, ενισχύοντας το φακέλωμα στους τόπους δουλειάς, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

Από την τωρινή και προηγούμενη κυβέρνηση έγινε προσπάθεια να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί ο Ποινικός Κώδικας, βάζοντας στο μάτι του κυκλώνα ακόμα περισσότερο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, διατηρώντας τον "τρομονόμο" και μια σειρά ακόμα από αντιδραστικά μέτρα.

Διαρκώς επιστρατεύουν τη συκοφάντηση των αγώνων, την τρομοκρατία ("αν απεργήσεις θα σε απολύσω", "αν κάνεις κατάληψη θα χάσεις το εξάμηνο"). Επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Επιδιώκουν να πείσουν τους νέους και τις νέες, όσους πλήττονται και δεν έχουν συμφέρον από τη σημερινή κατάσταση συνολικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι μονόδρομος και γι' αυτό πρέπει να συμβιβαστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η καταστολή.

Τα προηγούμενα χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές να χτυπιούνται επειδή κινητοποιήθηκαν, με βάση τον "τρομονόμο" να σέρνονται σε δίκες και τη φυλακή για παράδειγμα η Ηριάννα και ο Περικλής, να βγαίνουν μετά από χρόνια, ενώ από την άλλη το 90% των απεργιών να κρίνονται παράνομες.

Ακόμα παλιότερα, επί ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν τα "αγροτοδικεία" στην Ελλάδα, εισήχθη ο "τρομονόμος", καταργήθηκε για πρώτη φορά το άσυλο στα πανεπιστήμια το 2011. Βέβαια, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, η ΝΔ κατάφερε να το επαναφέρει για να προσπαθήσει ξανά να το καταργήσει τώρα.

Στην πράξη, συναντώνται τα αντιλαϊκά μέτρα, η καταστολή και η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις

Μιλώντας ειδικότερα για τη συζήτηση που γίνεται στο φοιτητικό κίνημα μπροστά στην ένταση της καταστολής, τόνισε:

«Σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας που χτυπάει στην καρδιά του προβλήματος, που θα παλεύει όχι μόνο ενάντια στην καταστολή, αλλά συνολικά για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Για ολοκληρωμένες και σύγχρονες σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο μας, για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, για ουσιαστική και ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Αυτός ο αγώνας είναι ο μόνος αγώνας που μπορεί να αγκαλιάσει πολλούς, γιατί οι ανάγκες μας αγγίζουν τους πολλούς. Είναι ο μοναδικός μαζικός και ελπιδοφόρος αγώνας. Γιατί δεν συμβιβάζεται με τα λίγα, γιατί διεκδικεί.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας που θα πηγαίνει κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις. Γιατί, αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται τόσα χρόνια και μας έχουν στήσει στον τοίχο και με αυτές είναι που πρέπει να συγκρουστούμε».

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους φοιτητές να δίνουν ραντεβού στις επερχόμενες Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους για τη συνέχεια και οργάνωση του αγώνα, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των φοιτητών βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια αναφέρει:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Αθήνας που τον τελευταίο καιρό μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις συγκρούονται αποφασιστικά με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, υποβαθμίζει τις σπουδές και το πτυχίο, κλιμακώνει την καταστολή, καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο, χτυπώντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, όπως έκανε στην ΑΣΟΕΕ, στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Οι φοιτητές έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν, αφού, με το νέο νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, προετοιμάζει την παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, τη σύνδεση της αξιολόγησης με την κρατική χρηματοδότηση και με τις επιδόσεις φοιτητών. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ιδρύματα με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση των σπουδών.

Η ΝΔ μαζί με την κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις σπουδές των φοιτητών εντείνει την καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων των φοιτητών. Ο νόμος για την κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΚΚΕ πως η αντιλαϊκή πολιτική, η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου απαιτούν την καλλιέργεια κλίματος "σιγής νεκροταφείου", επιβεβαιώνουν πως η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που χάραξε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκρύψει την ουσιαστική τους συμφωνία στο κύριο: Οτι δηλαδή και οι δύο κάνουν πράξη τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, όπου η γνώση θα είναι εμπόρευμα, κομμένη και ραμμένη στις εκάστοτε ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε το διαχωρισμό μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, δίνοντας τη δυνατότητα σήμερα στη ΝΔ να ανοίγει τη συζήτηση για πιθανό νομοσχέδιο που θα απειλεί με διαγραφή το 30% των φοιτητών της χώρας. Οπως και τη σκυτάλη για την ισοτιμία των κολεγίων με τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση της ΝΔ την πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ που πρώτος άνοιξε το δρόμο.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να σκεφτεί:

Γιατί τώρα αυτές οι αλλαγές, πού στοχεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να κάνει πράξη τις περαιτέρω προσαρμογές των πανεπιστημίων στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, προσαρμογές που σε μεγάλο βαθμό προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της "πανεπιστημιοποίησης" των πρώην ΤΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης πτυχίων και αποφοίτων, τη συνολικότερη προσαρμογή των ιδρυμάτων στις ανάγκες της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η ΝΔ επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων στην ευρωπαϊκή αγορά. Να κάνει πιο "ανταγωνιστικά" στην ευρωπαϊκή και διεθνή κατάταξη τα ελληνικά πανεπιστήμια, με κριτήρια που δεν αφορούν την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού αλλά με επιχειρηματικά κριτήρια. Για να γίνει αυτό, η λειτουργία, η δράση και το περιεχόμενο των ιδρυμάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν ακόμη περισσότερο, προκειμένου να λειτουργούν καλύτερα ως επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από το κράτος.

Ποιες είναι όμως οι "ευρωπαϊκές τομές" που σχεδιάζει να φέρει η Νέα Δημοκρατία στα πανεπιστήμια μέσα από το νέο νόμο - πλαίσιο:

Μεγαλύτερη απελευθέρωση των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η αρχή έγινε με το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που γενίκευσε τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Τώρα η Νέα Δημοκρατία τα απελευθερώνει και μάλιστα ενισχύει την κατεύθυνση για προπτυχιακά επί πληρωμή. Η αρχή έγινε με το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Το αυτοδιοίκητο - η εξωστρέφεια - η αυτονομία των ιδρυμάτων. Με όχημα την "ευελιξία των ιδρυμάτων" η ΝΔ δίνει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα στα ιδρύματα να προχωρούν συμφωνίες, να αναπτύσσουν περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα, να προωθούν τη συνεργασία με ιδιώτες σε ερευνητικές δραστηριότητες, να απλοποιούν τις συμπράξεις μέσω ΣΔΙΤ ιδιαίτερα για τη φοιτητική μέριμνα. Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές είναι στοιβαγμένοι σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, χάνουν μαθήματα και παρατείνουν σπουδές γιατί δεν μπορούν να τα δηλώσουν, η κυβέρνηση, με την αγαστή συνεργασία των πρυτανικών αρχών, ετοιμάζεται να βγάλει "στο σφυρί" τις υποδομές των ΑΕΙ, να δώσει ακόμα περισσότερο χώρο και ελευθερία στις επιχειρήσεις να αλωνίζουν μέσα στα ιδρύματα. Ελευθερία και διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, καταστολή και ΜΑΤ για τους φοιτητές...

Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων θα καθορίζει τη χρηματοδότησή τους από το κράτος. Η χρηματοδότηση θα είναι στενά δεμένη με "την αξιολόγηση", όπως λένε, "των επιδόσεων των φοιτητών". Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: Το πανεπιστήμιο ή το Τμήμα που δεν κάνει καλές μπίζνες, που δεν έχει πέραση στην αγορά, θα υποχρηματοδοτείται μέχρι να κλείσει. Επιπλέον, θα αυξηθεί η πίεση προς τους φοιτητές με εντατικοποίηση των σπουδών, ενώ το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν πρώτα οι φοιτητές που εργάζονται, όσοι μένουν μακριά από τον τόπο σπουδών, οι φοιτητές που για λόγους οικονομικούς, και όχι μόνο, δυσκολεύονται να τελειώσουν τις σπουδές τους. Πιο ταξική λοιπόν εκπαίδευση, αυτό είναι το πρότυπο όλων των κυβερνητικών κομμάτων και έτσι το προωθούν.

Προσπάθεια παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα, στα όργανα και τις δομές του. Η συζήτηση που άνοιξε με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας σχετικά με την κατάργηση των παρατάξεων, η συλλογή υπογραφών από την κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τη "θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση", αποδεικνύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να βάλει "στο γύψο" τους αγώνες των φοιτητών, να τους απομακρύνει από τη συλλογική οργάνωση και πάλη.

Οι φοιτητές έχουν πείρα από το τι σημαίνει "σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο".

Ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση των ιδρυμάτων με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν τα κάνει καλύτερα, αλλά χειρότερα για τις σπουδές των φοιτητών. Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις προωθείται η κατάργηση των μετεγγραφών, η μείωση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων.

Η σύνδεση με την καπιταλιστική αγορά εργασίας δεν αναβάθμισε τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των νέων, αλλά αντίθετα τα διέλυσε. Οδήγησε στη διάσπαση πτυχίων και τίτλων σπουδών, στην αποσύνδεση πτυχίου και επαγγέλματος, στην αντικατάσταση της πραγματικής και ουσιαστικής γνώσης με δεξιότητες.

Ο επιχειρηματικός τρόπος λειτουργίας των πανεπιστημίων οδήγησε στη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στην υποβάθμιση τμημάτων και σχολών.

Τα ΤΕΙ δεν αναβαθμίστηκαν, αλλά υποβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια 2ης κατηγορίας. Τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, η λειτουργία των ιδρυμάτων είναι "στον αέρα".

Μπροστά σε όλα αυτά, οι φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας αυτά που έχουν ανάγκη!

Καλούμε κάθε φοιτητή και νέο επιστήμονα,

Να ορθώσει ανάστημα απέναντι στο πανεπιστήμιο και το εργασιακό μέλλον που του ετοιμάζουν, να μη συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση.

Να παλέψει για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και όλη τη γνώση στο πτυχίο, που θα αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα.

Σήμερα είναι ανάγκη το φοιτητικό κίνημα να αντιπαρατεθεί συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΕΕ και όσους την υπηρετούν, να δυναμώσει η γραμμή σύγκρουσης με τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ιδρύματα, να δυναμώσει η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των φοιτητών βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Στην πρόταση αυτή η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία, γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, ανώτατου, πανεπιστημιακού δηλαδή επιπέδου. Η ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Ολα τα ιδρύματα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές, με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται καθόλου για τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο.

Η πρόταση αυτή προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με πραγματικά φιλεργατικό - φιλολαϊκό χαρακτήρα, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων. Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι το ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!».

Η ΚΝΕ στην Κύπρο για την 20ή Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ

Για την Κύπρο αναχώρησε αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες της 20ής Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) που διεξάγεται 3 - 6 Δεκέμβρη στη Λευκωσία και φιλοξενείται από την ΕΔΟΝ, με σύνθημα «Εμπρός για το μέλλον μας! Μέχρι να χτίσουμε τον κόσμο που έχουμε ονειρευτεί και για τον οποίο έχουμε παλέψει».

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ αποτελείται από τους Νίκο Ζαχαρόπουλο και Θανάση Σγούρο, μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τον Πασχάλη Καγιάννη, μέλος του ΚΣ και άλλα μέλη της ΚΝΕ που συμβάλλουν στη διοργάνωση της Συνέλευσης.

Στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ συμμετέχουν συνολικά 95 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο, ενώ έχουν προσκληθεί και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ) και η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ). Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα απευθύνει χαιρετισμό στις εργασίες της Συνέλευσης, θα ενημερώσει για τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Ελλάδα, θα επιδιώξει να συμβάλει στα πολιτικά ντοκουμέντα που θα καθορίσουν και τους βασικούς άξονες δράσης της ΠΟΔΝ για την επόμενη τετραετία. Θα εκφράσει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς και τη νεολαία όλου του κόσμου και ιδιαίτερα στη νεολαία της Κύπρου, που γεννήθηκε και μεγαλώνει σε συνθήκες κατοχής μεγάλου τμήματος της χώρας.

Στους δρόμους του αγώνα μαθητές και φοιτητές

Κινητοποιήσεις την Παρασκευή στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Σε νέα μαθητική αγωνιστική κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη, μέρα που συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, δίνοντας ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και καλώντας τους μαθητές να διαδηλώσουν ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και να καταδικάσουν την καταστολή ενάντια σε όσους αγωνίζονται.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή καλεί την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ. στην Γκράβα, σε Συντονιστικό για να αποφασίσουν οι μαθητές για τη συνέχεια της δράσης τους και για εκλογή της νέας, φετινής Συντονιστικής Επιτροπής.

Στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η μόρφωση είναι δικαίωμά μας - Δεν το χαρίζουμε! Δε φτάνει που πηγαίνουμε σε ένα σχολείο που ήδη μας γεμίζει άγχος και ανασφάλεια, είναι γεμάτο κενά και προβλήματα, μας στερεί γνώση και μόρφωση και αδειάζει τις τσέπες των γονιών μας...

...Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τον Γαβρόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να το κάνει ακόμα χειρότερο με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και τη χρήση της για εξετάσεις κάθε χρόνο στο Λύκειο, που θα μετράνε όλες για την εισαγωγή μας στα πανεπιστήμια μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου, αλλά και τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε αυτά. (...)


Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχέδια για τους μαθητές κατά νου, γι' αυτό και αυξάνει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό στους μαθητές που αγωνίζονται. Το ίδιο κάνει και στους αγωνιζόμενους φοιτητές, με αποκορύφωμα την καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ, την αύξηση της καταστολής με ΜΑΤ και χημικά στην τελευταία τους κινητοποίηση.

Μαζί με την καταστολή έρχεται και η συκοφάντηση του αγώνα μας. Διευθυντές και άλλοι κάνουν επίθεση στη Συντονιστική μας, στα 15μελή μας, στις ανακοινώσεις και τις δράσεις μας.

Ολα αυτά τα κάνουν γιατί ξέρουν πως ο συντονισμένος αγώνας των μαθητών έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια. Το 'χουμε ξανακάνει όταν καθυστερήσαμε τον νόμο Γαβρόγλου, που ήταν από χρόνια προαποφασισμένος! Δεν επιτρέψαμε το κλείσιμο δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και την υποβάθμιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων! Κατακτήσαμε το 10% εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια! Παλιότερα δεν επιτρέψαμε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, "αποσύραμε" την Τράπεζα Θεμάτων.

Γι' αυτό, το δηλώνουμε ακόμα μια φορά: Δεν μας σταματά τίποτα, τώρα είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι!

Απέναντι σε όλα αυτά, χρειάζεται αγώνας με σχέδιο, πείσμα, διάρκεια και αντοχή, κόντρα στις κυβερνήσεις και στα σχέδιά τους, αγώνας που να διεκδικεί το σχολείο που έχουμε πραγματικά ανάγκη».

Συνεχίζουν και οι φοιτητές

Στους δρόμους του αγώνα συνεχίζουν και οι φοιτητές, καταγγέλλοντας την εντεινόμενη καταστολή και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στις σπουδές και τη ζωή.

Στην Αθήνα ήδη έχουν πάρει αποφάσεις και καλούν την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, μαζί με τους μαθητές, επτά φοιτητικοί σύλλογοι, που αναμένεται να γίνουν περισσότεροι, αφού και για σήμερα είναι προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις. Αναλυτικά, καλούν οι Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Τουρκικών Σπουδών και Πολιτικού Νομικής.

Κινητοποιήσεις για την Παρασκευή προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, σε συλλαλητήρια ενάντια στην καταστολή και το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων: Φαρμακευτικής, Πολιτικών Επιστημών, Αγγλικού, ΜΜΕ, Γεωλογικού, Ψυχολογικού, Δασολογίας του ΑΠΘ και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ. Τα αγωνιστικά φοιτητικά ραντεβού στη Θεσσαλονίκη είναι για αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου (θα ακολουθήσει σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο), αλλά και για την Παρασκευή, στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο.

Στα Γιάννενα, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση επίσης την Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία, αλλά και σε άλλες δράσεις, όπως συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και κινητοποιήσεις σε διοικήσεις Τμημάτων και σχολών, με αίτημα να τοποθετηθούν για τον νέο νόμο - πλαίσιο και να πάρουν απόφαση ότι δεν θα τον εφαρμόσουν. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Ιατρικής και ΒΕΤ, που μάλιστα χτες προχώρησαν και σε κοινή σύσκεψη συντονισμού.

Τέλος, στην Κομοτηνή, Φοιτητικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου καλούν σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο, αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ., απέναντι στα μεγάλα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, απέναντι στην ένταση της επίθεσης στους όρους σπουδών και συνολικά στη ζωή τους.

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης PISA του ΟΟΣΑ

Στη 42η θέση μεταξύ 78 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης PISA του ΟΟΣΑ για το 2018, που ανακοινώθηκαν χτες. Θυμίζουμε ότι η εν λόγω έκθεση βγαίνει κάθε τρία χρόνια και μετρά τις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στην κατανόηση κειμένου, στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες. Το πρόγραμμα PISA αποτελεί ένα εργαλείο του ΟΟΣΑ για να σχεδιάζει και να προωθεί τις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί κάθε φορά το κεφάλαιο για τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Στα τεστ της PISA 2018 πήραν μέρος 6.403 μαθητές από 256 σχολεία της χώρας μας και οι επιδόσεις τους βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, συγκεντρώνοντας πάντως βαθμολογίες πάνω - κάτω παρόμοιες με αυτές που σημείωναν στις προηγούμενες μετρήσεις, του 2015 και του 2012. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συγκέντρωσε 451 μονάδες στα Μαθηματικά, 457 μονάδες στην κατανόηση κειμένου και 452 μονάδες στις Φυσικές Επιστήμες, ενώ ο μέσος όρος από όλους τους συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 487- 489 μονάδων. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του 2015, η Ελλάδα συγκέντρωσε δέκα μονάδες λιγότερες στην κατανόηση κειμένου και από τρεις λιγότερες μονάδες σε Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες. Πάντως, διαχρονικά από το 2000 που ξεκίνησε το πρόγραμμα PISA, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογίες που κυμαίνονταν σε 450 - 480.

Συνολικά στη μέτρηση PISA 2018, το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Jiangsu και η Zhejiang (Κίνα) και η Σιγκαπούρη σημείωσαν σημαντικά υψηλότερη επίδοση από όλες τις υπόλοιπες χώρες που έλαβαν μέρος, ενώ η Εσθονία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Ιρλανδία σημείωσαν την υψηλότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία οι μετρήσεις του PISA και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αποθέωναν το «σκανδιναβικό εκπαιδευτικό μοντέλο», ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν στρέψει το βλέμμα στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα που εντοπίζουν στις χώρες της Ασίας, κάτι που επαναλαμβάνεται και στο PISA 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ