Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στους δρόμους του αγώνα μαθητές και φοιτητές

Κινητοποιήσεις την Παρασκευή στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Σε νέα μαθητική αγωνιστική κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη, μέρα που συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, δίνοντας ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και καλώντας τους μαθητές να διαδηλώσουν ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και να καταδικάσουν την καταστολή ενάντια σε όσους αγωνίζονται.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή καλεί την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ. στην Γκράβα, σε Συντονιστικό για να αποφασίσουν οι μαθητές για τη συνέχεια της δράσης τους και για εκλογή της νέας, φετινής Συντονιστικής Επιτροπής.

Στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η μόρφωση είναι δικαίωμά μας - Δεν το χαρίζουμε! Δε φτάνει που πηγαίνουμε σε ένα σχολείο που ήδη μας γεμίζει άγχος και ανασφάλεια, είναι γεμάτο κενά και προβλήματα, μας στερεί γνώση και μόρφωση και αδειάζει τις τσέπες των γονιών μας...

...Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τον Γαβρόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να το κάνει ακόμα χειρότερο με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και τη χρήση της για εξετάσεις κάθε χρόνο στο Λύκειο, που θα μετράνε όλες για την εισαγωγή μας στα πανεπιστήμια μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου, αλλά και τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε αυτά. (...)


Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχέδια για τους μαθητές κατά νου, γι' αυτό και αυξάνει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό στους μαθητές που αγωνίζονται. Το ίδιο κάνει και στους αγωνιζόμενους φοιτητές, με αποκορύφωμα την καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ, την αύξηση της καταστολής με ΜΑΤ και χημικά στην τελευταία τους κινητοποίηση.

Μαζί με την καταστολή έρχεται και η συκοφάντηση του αγώνα μας. Διευθυντές και άλλοι κάνουν επίθεση στη Συντονιστική μας, στα 15μελή μας, στις ανακοινώσεις και τις δράσεις μας.

Ολα αυτά τα κάνουν γιατί ξέρουν πως ο συντονισμένος αγώνας των μαθητών έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια. Το 'χουμε ξανακάνει όταν καθυστερήσαμε τον νόμο Γαβρόγλου, που ήταν από χρόνια προαποφασισμένος! Δεν επιτρέψαμε το κλείσιμο δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και την υποβάθμιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων! Κατακτήσαμε το 10% εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια! Παλιότερα δεν επιτρέψαμε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, "αποσύραμε" την Τράπεζα Θεμάτων.

Γι' αυτό, το δηλώνουμε ακόμα μια φορά: Δεν μας σταματά τίποτα, τώρα είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι!

Απέναντι σε όλα αυτά, χρειάζεται αγώνας με σχέδιο, πείσμα, διάρκεια και αντοχή, κόντρα στις κυβερνήσεις και στα σχέδιά τους, αγώνας που να διεκδικεί το σχολείο που έχουμε πραγματικά ανάγκη».

Συνεχίζουν και οι φοιτητές

Στους δρόμους του αγώνα συνεχίζουν και οι φοιτητές, καταγγέλλοντας την εντεινόμενη καταστολή και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στις σπουδές και τη ζωή.

Στην Αθήνα ήδη έχουν πάρει αποφάσεις και καλούν την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, μαζί με τους μαθητές, επτά φοιτητικοί σύλλογοι, που αναμένεται να γίνουν περισσότεροι, αφού και για σήμερα είναι προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις. Αναλυτικά, καλούν οι Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Τουρκικών Σπουδών και Πολιτικού Νομικής.

Κινητοποιήσεις για την Παρασκευή προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, σε συλλαλητήρια ενάντια στην καταστολή και το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων: Φαρμακευτικής, Πολιτικών Επιστημών, Αγγλικού, ΜΜΕ, Γεωλογικού, Ψυχολογικού, Δασολογίας του ΑΠΘ και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ. Τα αγωνιστικά φοιτητικά ραντεβού στη Θεσσαλονίκη είναι για αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου (θα ακολουθήσει σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο), αλλά και για την Παρασκευή, στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο.

Στα Γιάννενα, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση επίσης την Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία, αλλά και σε άλλες δράσεις, όπως συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και κινητοποιήσεις σε διοικήσεις Τμημάτων και σχολών, με αίτημα να τοποθετηθούν για τον νέο νόμο - πλαίσιο και να πάρουν απόφαση ότι δεν θα τον εφαρμόσουν. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Ιατρικής και ΒΕΤ, που μάλιστα χτες προχώρησαν και σε κοινή σύσκεψη συντονισμού.

Τέλος, στην Κομοτηνή, Φοιτητικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου καλούν σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο, αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ., απέναντι στα μεγάλα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, απέναντι στην ένταση της επίθεσης στους όρους σπουδών και συνολικά στη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ