Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε θέση μάχης από την πρώτη μέρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

«Σε θέση μάχης από την πρώτη μέρα» καλεί το ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθαρίζοντας ότι «η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση των εργαζομένων και των συνδικάτων, όλου του λαού».

Κάνει λόγο για τους προβληματισμούς που έχουν οι εργαζόμενοι για τους όρους που θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αναγκαία ανάσα, ώστε μετά από μία δύσκολη διετία να ξεκινήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τα σχολεία, είδαμε τα αποκαΐδια της κυβερνητικής πολιτικής σε περιβαλλοντικό, υγειονομικό αλλά και μορφωτικό επίπεδο να "μαυρίζουν" τη ζωή μας».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Η στάση και οι επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχει επιλέξει τα σχολεία να είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοΐου.

Αρνείται πεισματικά, εδώ και δύο χρόνια, να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο ελέγχου της διάδοσης του ιού στα σχολεία. Είναι πραγματική πρόκληση να προχωρά σε αύξηση μαθητών ανά τμήμα, μέσα από κλείσιμο σχολείων, συγχώνευση τμημάτων, κατάργηση ολιγομελών. Ολες οι πρωτοβουλίες της, αντί να στοχεύουν στο να διασφαλίσει περισσότερους χώρους και εκπαιδευτικούς, στοχεύουν στη μείωση του προσωπικού στην Εκπαίδευση τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε βοηθητικό προσωπικό (κατεύθυνση για μείωση 6.500 οργανικών θέσεων, προσαρμογή των κενών με βάση τις προσλήψεις, περιορισμός της παράλληλης στήριξης μέχρι δύο εκπαιδευτικούς σε κάθε σχολείο κ.ά.).

Αρνείται να εφαρμόσει το αίτημα για περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή. Το αίτημα αυτό το απέρριπτε την περσινή σχολική χρονιά μέχρι τις 2 Νοέμβρη, λέγοντας ότι "τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού" και μία βδομάδα μετά τα έκλεισε για έξι ολόκληρους μήνες! Είναι καθαρή υποκρισία να πετάει η κυβέρνηση το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας το θέμα του εμβολιασμού, τη στιγμή που ξέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί. Η μεγάλη πλειοψηφία της σχολικής κοινότητας, που είναι οι μαθητές, θα περιοριστούν στα self test με τα γνωστά προβλήματα. Τα σωματεία, οι Σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Γονέων είναι υπέρ του δημόσιου και δωρεάν μαζικού εμβολιασμού.

Οι νόμοι για το Λύκειο, την Τεχνική Εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, με αποκορύφωμα την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, διαλύουν τα μορφωτικά δικαιώματα και ορθώνουν νέους ταξικούς φραγμούς.

Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, και ειδικότερα τους θερινούς μήνες, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων, υλοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη δομή και το περιεχόμενο λειτουργίας του σχολείου, υλοποιώντας κατευθύνσεις και επιλογές που έχουν σχεδιαστεί εδώ και είκοσι χρόνια και πλευρές τους έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν και προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς. Διαχωρίζει τα παιδιά "σ' αυτά που παίρνουν και σ' αυτά που δεν παίρνουν τα γράμματα", υποβαθμίζοντας το περιεχόμενο της μόρφωσης. Βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχονται κατά πόσο εφαρμόζουν και προωθούν αυτές τις αλλαγές. Γενικεύονται ακόμα περισσότερο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Αγαπητοί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί,

Το μέλλον που ετοιμάζουν για τους μαθητές μας είναι αποκρουστικό. Η νέα γενιά καλείται να ζήσει σε καθεστώς επιφανειακής μόρφωσης και εφήμερων δεξιοτήτων, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ανασφάλειας. 40 χιλιάδες νέοι αποκλείστηκαν από τα πανεπιστήμια με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Οι επιλογές της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πιο ξεκάθαρες από ποτέ! Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 30 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ώστε να αστυνομεύει τα ντουβάρια στις άδειες σχολές, άλλα μόνο 1,7 εκατ. ευρώ πανελλαδικά για την πυρόσβεση, 30.000 ευρώ στα δασαρχεία της Αττικής για να ανοίξουν δασικούς δρόμους και βέβαια ούτε 1 ευρώ ώστε να επισκευαστεί έστω και μια αίθουσα σε όλη τη χώρα, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία.

Μόνο σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των ομίλων, υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τους εργαζόμενους.

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!
  • Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες - 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος!
  • Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.
  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων.
  • Οχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δεν θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις.

Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Με τη συμμετοχή μας στους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στα Μαθητικά Συμβούλια, με την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από τα συνδικάτα μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κάλεσμα του ΠΑΜΕ μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Ματιές στο πρόγραμμα στα Στέκια του Φεστιβάλ της Αθήνας. Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στον χώρο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζονται η προφεστιβαλική δραστηριότητα και οι εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις τις επόμενες μέρες.
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα.
ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσιο πρόγραμμα προφεστιβαλικών εκδηλώσεων

Πλούσιο πρόγραμμα προφεστιβαλικών εκδηλώσεων οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ αυτές τις μέρες. Αναλυτικά:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνει στις 20.00 στο θέατρο Κορδελιού συζήτηση για το περιβάλλον και τη διεκδίκηση χώρων πράσινου.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Σερρών οργανώνει στις 20.00 στην Πεντάπολη μαθητική δραστηριότητα.

  • Αύριο, Πέμπτη, οργανώνεται στις 20.00 στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ηλιούπολη, συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Την Παρασκευή 3/9

-- Οι ΤΟ ΔΙΠΑΕ και Υγείας της Σπουδάζουσας διοργανώνουν στις 19.30 συζήτηση με τίτλο «Η Υγεία στον σοσιαλισμό: Η πείρα από την ΕΣΣΔ φωτεινό παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα» και στις 20.30 συζήτηση με ομιλητή τον Βασίλη Μπαλτίκα, στέλεχος του ΚΚΕ, και τίτλο «Μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία και την παραγωγή χωρίς το κίνητρο του κέρδους;».

-- Στο θέατρο Συκεών στις 20.00 γίνεται βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό», από τον Παναγιώτη Χαριτίδη, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Στο πάρκο Κερασούντος, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα για το μπλόκο της Καλαμαριάς με τίτλο «Μαθαίνουμε την Ιστορία το τόπου μας, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε».

-- Στη Νέα Παραλία στο ύψος του αγάλματος Καραμανλή, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός από την Γεωργία Πελετίδου, μέλος του ΤΓ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσουν συζήτηση με μαθητές με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό» και μουσικό πρόγραμμα.

-- Στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

  • Το Σάββατο 4/9:

-- Η ΤΟ Πολυτεχνείου της Σπουδάζουσας οργανώνει στις 19.30 συζήτηση με τίτλο «Πολιτική προστασία: Οι ανάγκες του λαού πάντα χαμένες στο ζύγι του κέρδους», με ομιλητή τον Μάριο Καρεκλά, πολιτικό μηχανικό, στέλεχος του ΚΚΕ, στο αίθριο του Πολυτεχνείου. Στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ομιλητή τον Λευτέρη Μαμάτα, αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, με τίτλο «Τι είναι πραγματικά καινούργιο σήμερα; Η αλματώδης ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στον σοσιαλισμό».

-- Στην πλατεία Ευόσμου, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

-- Στην πλατεία Κήπου του Κιλκίς, στις 20.00, θα γίνει παρουσίαση workshop με τίτλο «Σοσιαλισμός: Η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και η θέση της γυναίκας».

-- Η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας οργανώνει στις 20.00, στην πλατεία Σκύδρας, προβολή ταινίας.

  • Την Κυριακή 5/9, στις 20.00 στο αμφιθέατρο Κουφαλίων, θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ιστορικός περίπατος «στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ»

Μία ενδιαφέρουσα και όμορφη πρωτοβουλία πήραν οι Μαθητικές Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή: Με έναν ιστορικό περίπατο «στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ», είχαν μία ευκαιρία γνωριμίας με την ιστορία του Πηλίου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του ΕΑΜικού κινήματος και τη συμβολή του ΚΚΕ και της Νεολαίας του εκείνη την εποχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στην Τσαγκαράδα, όπου έγινε παρουσίαση των γεγονότων και της πρώτης μάχης που έδωσαν οι σκόρπιοι τότε αντάρτες του ΕΛΑΣ Πηλίου ενάντια στην ιταλική φρουρά, από τον Θανάση Βογιατζή, δημοσιογράφο, συγγραφέα και πρόεδρο του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Εγινε αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο που δρούσαν οι αντάρτες εκείνη την περίοδο, τονίστηκε η σύνδεση της δράσης του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ με το ντόπιο εργατικό κίνημα και η προσπάθεια οι αντάρτες να συγκροτηθούν στο μετέπειτα θρυλικό 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που έγραψε ηρωικές σελίδες στην ιστορία του Βόλου.

Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική περιγραφή των γεγονότων της μάχης ενάντια στην ιταλική φρουρά, που ήταν νικηφόρα από πολλές απόψεις, αφού και εξουδετέρωσε τους Ιταλούς, εξόπλισε τις ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις στο Πήλιο και βοήθησε να οργανωθούν και να συγκροτηθούν καλύτερα.

Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέροντα ερωτήματα μαθητών που επικεντρώθηκαν στην αναγκαία ύπαρξη οργανωμένου λαού με μπροστάρη το Κόμμα του με επαναστατικές ιδέες, που να βάζουν στην πρώτη γραμμή την αλλαγή τάξης στην εξουσία, καθώς και την παραχάραξη της Ιστορίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τα σχολικά βιβλία και τον τρόπο που παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα, καθώς και το ποιος καθορίζει τι θα γραφτεί και ποιον εξυπηρετεί.

Οπως χαρακτηριστικά είπαν οι μαθητές στο τέλος της συζήτησης, «μετά από αυτόν τον ιστορικό περίπατο, βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο σίγουροι ότι όταν ο λαός οργανώνεται και παίρνει τη ζωή στα χέρια του, δεν υπάρχει κανένας εχθρός που δεν νικιέται!».

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με στιγμές χαλάρωσης σε κοντινή παραλία, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες πήραν ως αναμνηστικό μια ανατύπωση της εφημερίδας του ΕΑΜ Βόλου «Η Αναγέννηση» που αναφέρεται στη μάχη στην Τσαγκαράδα.

Αλλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

Σήμερα Τετάρτη, στον Τύρναβο στο γήπεδο βόλεϊ Τούμπας (δίπλα στο Αναψυκτήριο) στις 8.30 μ.μ. γίνεται εκδήλωση με απόσπασμα του από το «Ημερολόγιο Καραντίνας» από την Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, ομιλία από την Ελλη Κοντογιάννη, μέλος του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ, μουσικό πρόγραμμα με hip hop live από την Ευαγγελία Μήνου, ενώ στην συνέχεια συναυλία με τους Στέλιο Καραβίδα, Δέσποινα Μαύρου και το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 3/9, σε εκδήλωση στην Ελασσόνα, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Η εκδήλωση θα ανοίξει με τη Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και το «Ημερολόγιο Καραντίνας», ενώ μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεκίνησαν η προετοιμασία και η ενημέρωση για το Φεστιβάλ

Με μαχητικότητα, μεράκι και ενθουσιασμό ξεκίνησαν οι εργασίες προετοιμασίας και προπαγάνδισης του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στην Πολίχνη στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη.

Φίλοι και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ βρέθηκαν από το πρωί του Σαββάτου στον χώρο, σε μέρα αφιερωμένη στην προπαγάνδιση του Φεστιβάλ.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ, «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό», έφτασε σε όλες τις γειτονιές και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα για ακόμα μια φορά.

Η Κυριακή σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας στον χώρο του Φεστιβάλ και τις επόμενες μέρες όλα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα δουλέψουν με ιδιαίτερο ζήλο για να στηθεί για ακόμη μια φορά η «κόκκινη πολιτεία» και να δοθεί ένα μεγάλο αγωνιστικό νεολαιίστικο ραντεβού.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με καθαριότητα, σε έναν χώρο καταπράσινο, με ιδιαίτερη ομορφιά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μια πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί το στρατόπεδο, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής ανοιχτό σε όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής. Ηδη, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» έχουν αρχίσει να αλλάζουν εικόνα χάρη στη δουλειά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ.

Το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Λεωνίδα Στολτίδη, συναντήθηκε με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση γνωστοποιήθηκαν η αλλαγή χώρου του Φεστιβάλ καθώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής του. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι ανάγκες στην πυροπροστασία και πυρασφάλεια στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Τέλος, μέσα σε θετικό κλίμα έγινε η παρουσίαση των προτάσεων του ΚΚΕ γύρω από τα ζητήματα της πυροπροστασίας με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις με τις πυρκαγιές.

Κάλεσμα για δημιουργία καλλιτεχνικών έργων

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και κατά τις μέρες της προετοιμασίας του η ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και νέους αποφοίτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ για καλλιτεχνική πρακτική - ζωγραφική (artist residency), που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Σεπτέμβρη σε ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Το περιεχόμενο των έργων θα βασίζεται στο σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ.

Για τη δημιουργία των έργων παρέχονται: Τελάρο 100x130 εκατοστά, ακριλικά χρώματα και απλά πινέλα. Αν απαιτείται περαιτέρω εξοπλισμός (ειδικά πινέλα, χρώματα, σπάτουλες κ.τ.λ.) για τη δημιουργία των έργων τέχνης, θα χρειαστεί να τον φέρουν μαζί τους οι καλλιτέχνες.

Τα έργα θα εκτεθούν στον χώρο του Φεστιβάλ για τους επισκέπτες τις μέρες των εκδηλώσεων και στη συνέχεια θα τα παραλάβουν οι καλλιτέχνες.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 6975.745.212 & 6977.715.193 και στο email: stekiknethess@gmail.com

Τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τις μέρες του Φεστιβάλ

Για τις μέρες του Φεστιβάλ έχει εξασφαλιστεί η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ προς το στρατόπεδο «Καρατάσιου» προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση του κόσμου σε αυτό. Οι γραμμές των λεωφορείων είναι οι εξής:

-- 38 στάση «κεντρική πύλη»

-- 29 στάση «Ευκλείας»

-- 27 στάση «στροφή Καρατάσιου»

Οδικώς η πρόσβαση από τον κόμβο Ευκαρπίας, περιφερειακή οδός.

Σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών

Αυτήν τη βδομάδα το 47ο Φεστιβάλ κορυφώνεται σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών. Αναλυτικά:

Στην Αρτα, στις 3 και 4 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο. Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζήτηση στο Μαθητικό Στέκι και συναυλίες με τον Στάθη Αρτινό, την Φωτεινή Βελεσιώτου και τους Χαγιάλ. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Ζιώρη, Χρήστο Σιάνα.

Στην Κατερίνη, στις 3 και 4 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο. Οι εκδηλώσεις την πρώτη μέρα περιλαμβάνουν την κωμωδία «Ποίος είμαι;» από την Ενωση Ποντίων Πιερίας και γλέντι με τους Κώστα Ζούνζουρα και Διονύση Φτεργιώτη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνουν συναυλίες με τους Μαρία Γιαννούλη - Δημήτρη Χόντα, «Μελωδούς της παράδοσης» και Unmute us.

Στα Τρίκαλα, στις 3 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ θα γίνει στον Μύλο Ματσόπουλου. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Στη Σπάρτη, στις 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ.

Στο Ναύπλιο, στις 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στον Πύργο, στις 4 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Ξυστρή, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα επίσης ξεχωρίζουν συναυλίες με τους «Σφάλμα», Banda Morena.

Στη Ζάκυνθο, στις 4 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Σολωμού, θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν συναυλίες με τους Sober on Tuxedos, Ζωγράφος.

Στην Κεφαλονιά, στις 4 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ μεταξύ άλλων συναυλία θα δώσουν οι Replica.

Στη Λευκάδα, στις 4 Σεπτέμβρη, στο πάρκο παραλίας, θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και μουσικό πρόγραμμα με τους Στέλιο Κοτίδη και Αλεξάνδρα Ρίζου, Σταύρο Γιαβρή, Ανέστη Τσαρτσιανίδη και Ηλία Αράπογλο.

Στην Κόρινθο, στις 4 Σεπτέμβρη, στον Φλοίσβο, θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων hip hop με τους Raibo και Ryhme riot.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 4 Σεπτέμβρη, στο Πέτρινο σχολείο, θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται συναυλία με την Μιρέλα Πάχου.

Στη Βέροια, στις 4 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Δράμα, στις 4 Σεπτέμβρη, στα Γρασίδια Αγίας Βαρβάρας, θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στη Θήβα, στις 4 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ.

Στη Λήμνο, στις 4 Σεπτέμβρη, στη Μύρινα, θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ. Περιλαμβάνονται ακόμα βιντεοπροβολή και μουσική από τοπικό συγκρότημα.

Στην Κάλυμνο, στις 4 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Χριστού, θα μιλήσει ο Νίκος Λάππας, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Στη Σύρο, στις 5 Σεπτέμβρη, στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη, θα μιλήσει η Ελένη Μητικάρη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ. Περιλαμβάνονται ακόμα συζήτηση με θέμα «Το πράσινο New Deal και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στη Γυάρο» με την Αννα Μαραβέλια, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ και συναυλία με τίτλο «20 ζεϊμπέκικα για τη Γυάρο».

Ξεχωριστή θέση για τον Αθλητισμό στο Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα στο Στέκι Αθλητισμού στις κεντρικές εκδηλώσεις και στο 9ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ

Η πρόταση για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή που έχουν σήμερα ανάγκη ο λαός και η νεολαία, αναδεικνύεται στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ μέσα από ένα πλούσιο, πολύμορφο πρόγραμμα. Το Στέκι Αθλητισμού, που θα λειτουργεί στον χώρο με αγωνίσματα και επιδείξεις αθλημάτων, θα αποτελεί συνέχεια και θα εντάσσεται στο 9ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, οι δραστηριότητες του οποίου θα ξεκινήσουν από τις 11 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 3 Οκτώβρη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

9ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ

11 - 12 Σεπτέμβρη: Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 στο γήπεδο Τρίτωνα Σεπολίων (γηπεδάκια Αντετοκούνμπο - ώρα 7 μ.μ).

19 Σεπτέμβρη: Λαϊκός Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων και παιδικός Αγώνας δρόμου 1 χλμ. στο πάρκο Τρίτση, με ώρα έναρξης 10 π.μ στην Πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη και Σπύρου Μουστακλή).

2 - 3 Οκτώβρη: Διήμερο αναρρίχησης, που δίνει συνέχεια στις προηγούμενες συναντήσεις «Γνωριμίας με την Αναρρίχηση» με ένα διήμερο σκαρφάλωμα σε πεδία της νοτιοδυτικής Πάρνηθας και του Υμηττού.

Στέκι Αθλητισμού στο κεντρικό Φεστιβάλ

23 Σεπτέμβρη: Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων: ΓΟΥΣΟΥ (Τάο Λου, Σάντα) από την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού - Κουνγκ Φου (Επίλεκτη Ομάδα εκπαιδευτών και αθλητών), ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ, από την Ελληνική Ακαδημία Τάι Τσι Τσουάν της Οικογένειας Γου, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ (IKMF) από την Αvant Garde, ΑΪΚΙΝΤΟ από το Athens Bushido Center, KATORI SHINTO RYU (Ιαπωνικό Σπαθί) από το Athens Bushido Center, ΚΑΠΟΕΪΡΑ από την Abada Minotavros Team.


24 Σεπτέμβρη: Επίδειξη - Παρουσίαση των αθλημάτων Αεροβικής Γυμναστικής, Ακροβατικής Γυμναστικής, Γυμναστικής για όλους σε συνεργασία με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία.

25 Σεπτέμβρη: Τουρνουά Σκάκι.

25 Σεπτέμβρη: Σεμινάριο - Workshop ορειβατικής πεζοπορίας, βασικές αρχές και τεχνικές κίνησης στο βουνό (χώρος πίστα αναρρίχησης).

Τις τρεις μέρες στο χώρο θα υπάρχουν: Πίστα αναρρίχησης, τραπέζια πινγκ πονγκ, σκάκι.

Δηλώσεις συμμετοχών μπορούν να γίνονται στο email: kne@kne.gr και στο τηλέφωνο: 6951165574.

Οι δηλώσεις συμμετοχών για το τουρνουά σκάκι θα γίνονται τις μέρες του Φεστιβάλ.

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Χαλάμε τα σχέδια όσων επιδιώκουν να συμβιβαστούμε με τα ναρκωτικά ως άλλο «φυσικό φαινόμενο»

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό»! Με αυτό το σύνθημα απευθύνεται η ΚΝΕ σε κάθε νέο και νέα με τις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που απλώνονται σε όλη τη χώρα και κορυφώνονται στην Αθήνα, στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση του περιεχομένου στους χώρους του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεχωριστή θέση θα έχει το Στέκι κατά των ναρκωτικών, δίνοντας και το μήνυμα της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το συγκεκριμένο μέτωπο στην πάλη των νέων κομμουνιστών.

Εξάλλου, η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης ώστε η νεολαία «να ζει, να τολμά, να προχωρά, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!», όπως λέει και το σύνθημα του Φεστιβάλ.

Την προηγούμενη περίοδο αποκαλύφθηκε γλαφυρά η διπλή στόχευση του καπιταλιστικού συστήματος μέσω των ναρκωτικών: Αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και κοινωνική καταστολή!


Ολη τη χρονιά οι δυνάμεις της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης, τον αγώνα για να κερδηθεί η μάχη ενάντια στις αντιεπιστημονικές θεωρίες και την προβολή τους για να καλλιεργηθεί ανοχή στη χρήση, τον αγώνα ενάντια στο χτύπημα στα «στεγνά» προγράμματα και στο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ενάντια συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα ναρκωτικά.

Και μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε, κάνοντας πράξη την απόφασή μας να χαλάσουμε τα σχέδια όσων επιδιώκουν να συμβιβαστούμε με τα ναρκωτικά ως άλλο «φυσικό φαινόμενο» που νομιμοποιούν με τις πολιτικές τους τη χρήση και το εμπόριο, ενώ ταυτόχρονα διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση χτυπώντας κυριολεκτικά τον αγώνα εξαρτημένων για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους.

Ξεχωριστή θέση στο φετινό Στέκι θα έχει η έκδοση του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο: «Με το ΚΚΕ μπροστά για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», που αποτελεί την εξέλιξη των επεξεργασιών και την επικαιροποίηση των θέσεων του ΚΚΕ γύρω από το φαινόμενο. Μέσα από μια δημιουργική κατασκευή οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με μέλη της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών της ΚΝΕ για τις επεξεργασίες του Κόμματος για το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, για το πώς η πολιτική της νομιμοποίησης της χρήσης συμπληρώνει την πολιτική της καταστολής και τις διαχρονικές ευθύνες των αστικών κομμάτων, αλλά και για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου από την εργατική εξουσία στη χώρα μας, βασισμένη στα επιστημονικά δεδομένα και την πείρα από την ΕΣΣΔ που έφτασε στην εξάλειψη της χρήσης.


Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο αντιπροσωπείες «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, κέντρων, του ΕΣΥΝ θα βρίσκονται στο Στέκι, προκειμένου να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δράσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ στις 21.00.

Η ΚΝΕ θα δώσει και μέσα από το Φεστιβάλ ηχηρό μήνυμα ενάντια σε όσους θέλουν τη νεολαία θεατή των εξελίξεων. Αλλωστε, η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά αποτελεί τρανό μήνυμα ελπίδας, συλλογικότητας και αγώνα για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, όπου η χρήση, η εξάρτηση, η «φυγή», η αποκοπή από την κοινωνία θα γίνουν περιττές!

Να παρθούν μέτρα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας

Μέτρα για τη στήριξη των αναπληρωτών, που αυτήν την περίοδο μετακινούνται στις περιοχές τοποθέτησής τους, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.

Οπως επισημαίνεται, οι προσλήψεις αναπληρωτών είναι πολύ πίσω από τις πάγιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τη διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων να προσλαμβάνονται αναπληρωτές, με κάθε είδους σχέση εργασίας.

«Πέρυσι, προσλήφθηκαν περίπου 52.000 αναπληρωτές. Μαζί με τις φετινές συνταξιοδοτήσεις (περίπου 8.000), τα κενά, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, διαμορφώνονται στις 60.000. Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών είναι μόλις 25.000 στην πρώτη φάση, αρχίζοντας τον "Γολγοθά" των φάσεων, δηλαδή των προσλήψεων με το σταγονόμετρο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναμένοντας να καλυφθούν τα βεβαιωμένα κενά κάποια στιγμή μέσα στο σχολικό έτος. Επιπλέον, οι φετινές προσλήψεις μονίμων είναι μόλις 11.700, άρα, με έναν απλό υπολογισμό, το κουδούνι της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα υποδεχτεί τους μαθητές με χιλιάδες κενά στα σχολεία τους», τονίζεται.

«Ταυτόχρονα, οι χιλιάδες προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές, με μια βαλίτσα στο χέρι, περιπλανώμενοι, αναπληρώνοντας στην ουσία τον ίδιο τον εαυτό τους, αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, δίνοντας τεράστια ποσά για να μετακινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή πρόσληψής τους, και από εκεί αρχίζει ο αγώνας ανεύρεσης κατοικίας, δίνοντας υπέρογκα ποσά για ενοικίαση, αλλά και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών όπως είναι η σίτισή τους. Η καθημερινότητα καθίσταται αβίωτη, με τους ίδιους να πρέπει να ανταποκριθούν σε έναν σύνθετο ρόλο, αυτό του παιδαγωγού - εκπαιδευτικού», τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέτει ο βουλευτής Γ. Δελής, ζητώντας μέτρα:

  • Για τη δωρεάν μετακίνηση των αναπληρωτών στις περιοχές τοποθέτησης, την επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, για τη δωρεάν σίτιση όλων στις φοιτητικές λέσχες ή τις λέσχες αξιωματικών.
  • Για την εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών με αυτά των μονίμων - πλήρη δικαιώματα σε περίπτωση ασθένειας, αναγνώριση προϋπηρεσίας καθ' όλη τη διάρκεια της άδειας, πλήρη άδεια ανατροφής, άδεια ειδικού σκοπού για όσους την έχουν ανάγκη, 12μηνες συμβάσεις για όλους τους αναπληρωτές.
  • Για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και την κάλυψη όλων των κενών από μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Διαμαρτυρία των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης απαιτώντας μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Επίσης, κατήγγειλαν την προσπάθεια ολοκλήρωσης των υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι τις 25/8, δηλαδή πριν ανοίξουν τα σχολεία και πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων όπου θα γίνουν οι αναθέσεις μαθημάτων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές μαθητών και η έγκριση ολιγομελών τμημάτων, χωρίς τα κενά να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα του κάθε σχολείου, χωρίς καν να ξέρει κάποιος εκπαιδευτικός αν είναι υπεράριθμος ή όχι!

Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση χώρων στα σχολεία

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο 8ο Γυμνάσιο Αθήνας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στο 8ο Γυμνάσιο Αθήνας
Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που έγινε τη Δευτέρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσαν εκ νέου το θέμα της στέγασης της Προσχολικής Αγωγής και γενικότερα της σχολικής στέγης στον δήμο.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Την προηγούμενη βδομάδα συμμετείχαμε και στηρίξαμε μία έκφραση του μεγάλου αγώνα που υπάρχει στην Αθήνα ενάντια στα σχέδια της διοίκησης Κ. Μπακογιάννη να μετατρέψει αυλές σχολείων σε προκάτ χώρους για την Προσχολική Αγωγή ή αδόμητα οικόπεδα τα οποία προορίζονται για την ανέγερση Σχολείων. Στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην οδό Νικοπόλεως, σε μία υποβαθμισμένη γειτονιά της 6ης δημοτικής κοινότητας, των κατοίκων της περιοχής, γονιών και εκπαιδευτικών από τα σχολικά συγκροτήματα στα οποία μέσα στον Αύγουστο, σαν τους κλέφτες, η διοίκηση του δήμου έστησε τα συγκεκριμένα προκάτ.

Θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, θεωρούμε ότι είναι ανοιχτό μέτωπο να διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τους ελεύθερους χώρους των σχολείων τους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες του τέταρτου κύματος πανδημίας, για το οποίο η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή δεν έχουν πάρει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 του Σεπτέμβρη.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η ανάγκη ενός καθολικού προγράμματος εμβολιασμών των μαθητών στα σχολεία, με ενημέρωση των γονιών και όλου του κόσμου για να μπορέσει να ανέβει ο βαθμός εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες. Φυσικά ο εμβολιασμός δεν πρέπει να κρύψει τα άλλα μέτρα που πρέπει να παρθούν, όπως η αραίωση των μαθητών σε κάθε τμήμα, η ενισχυμένη καθαριότητα στις σχολικές αίθουσες, η αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν στα σχολεία της Αθήνας».

Ο Στέλιος Λάμπρου, επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, πρόσθεσε το εξής θέμα:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας "Κτιριακές Υποδομές ΑΕ" (πρώην ΟΣΚ ΑΕ), με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, αποφάσισε να προτείνει την ανάκληση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το χώρο που προορίζεται για την ανέγερση του 149ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με την αιτιολογία ότι δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα η απαλλοτρίωση. Βεβαίως, η ευθύνη της μη συντέλεσης της απαλλοτρίωσης είναι της ΚΤΥΠ ΑΕ, όμως σήμερα εδώ έχουμε το πρόβλημα της στέγασης της Προσχολικής Αγωγής και της έλλειψης κτιρίων στην Αθήνα. Από αυτά τα λίγα οικόπεδα που είχαν τεθεί προς απαλλοτρίωση με πόρους που θα απελευθερώνονταν με τη σύναψη του δανείου, υπήρχαν λίγες απαλλοτριώσεις για σχολεία, αλλά αυτές ανακαλούνται.

Τι θέση παίρνει περί αυτού η δημοτική αρχή; Τι θα κάνει ώστε να αξιοποιηθεί έστω και το ένα τμήμα του οικοπέδου που δικαστικά παραμένει ως χαρακτηρισμένος χώρος; Η δημοτική αρχή από τη μια σταματά κάθε απαλλοτρίωση, δεν σχεδιάζει την κατασκευή κανενός σχολικού κτιρίου και από την άλλη βάζει κοντέινερ για τη στέγαση της Προσχολικής Αγωγής. Θα επανέλθουμε σε επόμενες συνεδριάσεις για όλους αυτούς τους δεσμευμένους χώρους, τους οποίους η δημοτική αρχή έχει αφήσει στο έλεος των εκάστοτε ιδιοκτητών».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους

Συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή

Συνέχιση του αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους αποφάσισε η Επιτροπή Σπουδαστών ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει κινητοποίηση τη μέρα απονομής των πτυχίων τους.

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης τους, μέλη της Επιτροπής Σπουδαστών συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή. Εδωσαν ό,τι έγγραφα είχαν συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα τα οποία πιστοποιούν ξεκάθαρα αυτό που διεκδικούν, δηλαδή να μην υποβαθμιστεί το πτυχίο τους. Συζήτησαν επίσης για διαπιστωμένα προβλήματα των επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ, όπως τα υποστελεχωμένα εργαστήρια, η ανεπάρκεια σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, οι άθλιες κτιριακές δομές καθώς και ζητήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως αυτό της μη καταβολής των ενσήμων κατά τη διάρκεια της αναστολής εργασίας.

Ο Γ. Δελής κάλεσε τους σπουδαστές να μην αρκεστούν στις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους μέχρι τα αιτήματά τους να ικανοποιηθούν, ενώ δεσμεύθηκε για νέα παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ