Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών
  • Στη Ναύπακτο, στην πλαζ, την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει hip hop συναυλία με τον «Materialist», ομιλία από τον Τίμο Παπανικολάου, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και έντεχνο λαϊκό γλέντι με τους Σταύρο Ναθαναήλ (κιθάρα - τραγούδι), Γιώργο Αγγελόπουλο (κιθάρα - τραγούδι), Παναγιώτη Μαρκόπουλο (μπουζούκι). Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» και έκθεση ζωγραφικής από τοπικούς καλλιτέχνες.
  • Στη Θάσο, το Σάββατο 10 Αυγούστου στα Λιμενάρια, στις 20.30 στις Αποθήκες Μεταλλείων. Ομιλητής θα είναι ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Λιτόχωρο, στις 10 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο, με ομιλητή τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην Ικαρία, στις 12 Αυγούστου, στον Προφήτη Ηλία, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σε πορεία κορύφωσης οι εκδηλώσεις

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18 - 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το επόμενο διάστημα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και νησιά, ενώ ήδη ανακοινώνονται πλευρές του πλούσιου προγράμματος του κεντρικού τετραημέρου στην Αθήνα.

Στις 7 Σεπτέμβρη στου Ζωγράφου

Στο μεταξύ, η ζωντανή αναδρομή του Φεστιβάλ στα σημεία της Αττικής που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις του αυτά τα 50 χρόνια, ολοκληρώνεται με εκδήλωση στο γήπεδο Ζωγράφου, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1975, εκεί που ξεκίνησαν όλα.

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί εκεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979.

Θα παρουσιαστεί σε Α' προβολή το ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ενα ντοκιμαντέρ που φωτίζει την ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», γνωστές και άγνωστες πτυχές του «ταξιδιού» του στον χρόνο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διηγήσεις και αναμνήσεις μερικών από όσους έζησαν τη γέννησή του και όσων συνεχίζουν να χτίζουν την κόκκινη πολιτεία κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Συμμετέχουν οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ (με χρονολογική σειρά): Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος, Θοδωρής Κωτσαντής.

Ακόμη συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι εξής: Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κλείσει με συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

ΑΘΛΗΤΙΚΟ CAMP ΤΗΣ ΚΝΕ
Με ψηλά τον πήχη και δυνατά μηνύματα

Οι δραστηριότητες του αθλητικού camp στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Από τον λαϊκό αγώνα δρόμου στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Από τον λαϊκό αγώνα δρόμου στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Ενας θεσμός που μεγαλώνει με τη δύναμη του Φεστιβάλ και την ανάγκη των νέων για αθλητισμό είναι το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ. Χρόνο με τον χρόνο, παίρνει δύναμη από τους αθλητές και τα σωματεία που το στηρίζουν, εξελίσσεται με βάση την πρωτοπόρα πρόταση και δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον χώρο του αθλητισμού. Ετσι και φέτος, στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», ο πήχης για το camp έχει ανέβει αρκετά. Οσοι συμμετέχουν και παρακολουθούν τις αθλητικές δραστηριότητές του «έχουν να το λένε»... Γι' αυτό φέτος το πρόγραμμά του επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις αλλά και θέαμα.

Οι αθλητικές δραστηριότητες του camp θα συμβάλλουν στη συζήτηση, στον συντονισμό και την οργάνωση της πάλης γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας άνθρωπος στον χώρο του αθλητισμού, απέναντι στα οποία το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν με κάθε τρόπο.

Επίσης, μέσα από τις δραστηριότητες του camp θέλουμε να στείλουμε τα δικά μας δυνατά μηνύματα, έτσι όπως πρέπει να περνάνε μέσα από τον αθλητισμό και μας δίνουν δύναμη. Τέτοιο παράδειγμα θα είναι η 3η επίδειξη μαχητικών αθλημάτων. Τα προηγούμενα χρόνια είχε ως σύνθημα την πάλη απέναντι στα ναρκωτικά, την πάλη απέναντι στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Φέτος το σύνθημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη στήριξη στον περήφανο λαό της Παλαιστίνης, που δίνει καθημερινά εδώ και δεκαετίες τον δικό του αγώνα. «Μέσα στη μάχη - ψηλά τη γροθιά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» θα είναι το φετινό σύνθημα των μαχητικών επιδείξεων από μαχητές της πυγμαχίας, kick boxing και muay thai. Βέβαια, θα υπάρχουν εκπλήξεις και σε αυτό το τουρνουά...

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp της ΚΝΕ στην Αθήνα έχει ως εξής:

  • Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, 17.00: Αναρρίχηση στο πεδίο «Πέτρα Λιάγκου» στη Βαρυμπόμπη.
  • Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, 9.00: Λαϊκός αγώνας Δρόμου στο Πάρκο Τρίτση (είσοδος Σπ. Μουστακλή)
  • Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, 18.00: Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων (Πάρκο Τρίτση, θεατράκι)
  • Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 20.00: Εκδήλωση - συζήτηση στο Στέκι Αθλητισμού του Φεστιβάλ με τίτλο «Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 2004-2024 - Μύθοι και πραγματικότητα για την ανάπτυξη των υποδομών και της στήριξης των αθλητών»

Θα μιλήσουν οι:

Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ

Νίκος Γελαδάς, καθηγητής ΣΕΦΑΑ

Γιώργος Ζαραβίνας, ομοσπονδιακός προπονητής handball

Δημήτρης Κωνσταντινίδης, δημοσιογράφος «gazzetta»

Συντονιστής της συζήτησης: Κώστας Πασακυριάκος, δημοσιογράφος «Ριζοσπάστη»

  • Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Επίδειξη parkour από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στον χώρο του Αθλητικού Στεκιού του Φεστιβάλ.
  • Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Επίδειξη τραμπολίνο από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία στον χώρο του Αθλητικού Στεκιού του Φεστιβάλ
  • Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου: Επίδειξη σιμουλτανέ σκάκι στον χώρο του Αθλητικού Στεκιού του Φεστιβάλ.
«Μικροί και μεγάλοι γινόμαστε "ένα" και σχεδιάζουμε τον κόσμο»

Ενα πρόγραμμα γεμάτο δημιουργία και διασκέδαση στον Παιδότοπο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

«Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά

να μάθει έστω και για μια μέρα ο κόσμος τη φιλία»

«Μικροί και μεγάλοι γινόμαστε "ένα" και σχεδιάζουμε τον κόσμο», στον Παιδότοπο, το μέρος συνάντησης των παιδιών και των νέων γονιών, που θα λειτουργήσει τις τέσσερις μέρες του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Με πρόγραμμα πλούσιο, ψυχαγωγικό, που καλλιεργεί τη συλλογικότητα, την αγάπη για τη γνώση, τη δημιουργία και την ανακάλυψη, με αξιόλογες παραστάσεις, υπόσχεται αξέχαστες στιγμές για τους μικρούς επισκέπτες. Αναλυτικά οι δραστηριότητες ανά μέρα έχουν ως εξής:

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

19.00 «Μικροί αρχαιολόγοι» - εκπαιδευτικό εργαστήρι

20.00 Μία παράσταση μαγείας για μικρούς και μεγάλους με τον μάγο Τριστάν.

20.30 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

18.30 «Μικροί αρχαιολόγοι» - εκπαιδευτικό εργαστήρι

19.00«Ο μαγικός κόσμος της σαπουνόφουσκας». Παράσταση με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες από την «Fundastick Performing Arts».

20.00 Ψέματα ή αλήθεια; Ετσι είν' τα παραμύθια! - Αφήγηση παραμυθιών για μεγάλους και μικρούς από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης


Τρία λαϊκά παραμύθια της Κούβας και δύο στιγμιότυπα από την Επανάσταση, σαν παραμύθια! Με ζωντανή μουσική και τραγούδια!

Αφήγηση παραμυθιών: Ανεζούλα Κατσιμπίρη. Επιμέλεια κειμένων και αφήγηση ιστοριών της Επανάστασης: Σαπφώ Διαμάντη. Μουσική και τραγούδια από μέλη του συγκροτήματος της ΣΕΑΑΝ.

21.00 Παράσταση θεάτρου μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

18.30 Δημιουργούμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε μέσα από τα μάτια των παιδιών.

19.00 «Εργαστήρι Ζογκλέρ» από την «Fundastick Performing Arts».

20.00 «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» - Παράσταση από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «White Puppet»

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

19.00 Κουκλοθεατρική παράσταση «Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού» από την Animagnet.

21.30 «Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο» της Μαρίας Παπαγιάννη με τη μουσική και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου! (για παιδιά από 2,5 έως 10 ετών). Να μένεις σε μια ποντικότρυπα δίπλα στη σκηνή του θεάτρου και να μην έχεις δει ποτέ σου παράσταση. Γίνεται; Ο Ρωμαίος δεν αντέχει άλλο. Κι ας λένε οι γονείς του ότι είναι μικρός ακόμα. Αυτός θέλει πολύ, τόσο πολύ, που θα τα καταφέρει. Κι έτσι όταν όλοι κοιμούνται, θα ξεκινήσει την εξερεύνηση. Θα συναντήσει άραγε τη μαγεία του θεάτρου; Στον δρόμο του θα κάνει πολλούς καινούργιους φίλους, τον διευθυντή σκηνής, το τρίτο κουδούνι, τον σκηνοθέτη, το φως και τα κουστούμια. Απ' όλους κάτι θα μάθει κι όλοι θα τον βοηθήσουν στον σπουδαιότερο ρόλο της ζωής του. Να σώσει την αγαπημένη του Ιουλία από μια συμμορία αρουραίων που μασουλάνε τα κουστούμια στα υπόγεια του θεάτρου.

Ο Διευθυντής σκηνής, το Τρίτο Κουδούνι, το Φως, ο Σκηνοθέτης, τα Σκηνικά, τα Κοστούμια, γίνονται οδηγοί του μικρού Ρωμαίου που ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Χειροποίητες κούκλες φτιαγμένες από χαρτοπολτό και ύφασμα, κούκλες μαρότ, άμεσης κίνησης, ανθρωπίνων διαστάσεων, μάπετ ζωντανεύουν μια τρυφερή ιστορία. Στο τέλος της μεγάλης περιπέτειας ο Ρωμαίος θα γνωρίσει τη μαγεία του θεάτρου, τη χαρά της συνεργασίας και της φιλίας. Ολοι μαζί θα καταφέρουν να φέρουν τα πάνω κάτω.

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη

Διασκευή - Σκηνοθεσία - Σχεδιασμός κούκλας - κουστουμιών - σκηνικών: Μαρία Παπαγεωργίου και Σπυριδούλα Παπαγεωργίου

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Χορογραφίες: Δήμητρα Κρητικίδη

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Ηχοληψία: Γεωργία Ηλιοπούλου

Παίζουν: Μαρία Παπαγεωργίου και Σπυριδούλα Παπαγεωργίου

  • Ολες τις μέρες, οι επισκέπτες του Παιδότοπου θα μπορούν να συμμετάσχουν σε χειροτεχνίες - κατασκευές με θέμα τη φιλία των λαών, face painting και καλλιτεχνικό εργαστήρι κούκλας με την Ιρίνα Μπόικο.
Εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά

Από τις εκδηλώσεις στην Πρέβεζα
Από τις εκδηλώσεις στην Πρέβεζα
Με πολιτικές συγκεντρώσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ανάδειξη των ιδιαίτερων ζητημάτων κάθε τόπου και αναφορές στην πενηντάχρονη πορεία του, με το κεντρικό σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες μια σειρά εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο Νεστόριο

Η μεγάλη συμμετοχή χαρακτήρισε την εκδήλωση της ΚΝΕ στην πλατεία πάνω Νεστορίου. Οπως ανέφερε στην ομιλία της η Ζωή Σιδοπούλου, στέλεχος της ΚΝΕ: «Εδώ που πραγματοποιούμε σήμερα το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να αναδειχτεί η ιστορική προσφορά του λαού του Νεστορίου στους αγώνες για τη λευτεριά, στους αγώνες για την κατάργηση της αδικίας. Το Μουσείο - Μνημείο στο χωριό, το νοσοκομείο στον Γράμμο, που φτιάχτηκαν και αναδείχτηκαν από την ΚΕ του ΚΚΕ με τη συμβολή δεκάδων μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ αλλά και με την προσφορά των κατοίκων του χωριού, μας γεμίζουν υπερηφάνεια και δύναμη για τους αγώνες που δίνουμε στο σήμερα», σημείωσε αναφερόμενη στην ιστορική παρακαταθήκη που αποτελεί για την ΚΝΕ ο αγώνας του λαού του Νεστορίου μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τον ΔΣΕ.

Ακολούθησε γλέντι με τον Κώστα Αντάρα και τον Γιώργο Τίγκα, που ξεσήκωσαν την πλατεία του χωριού.

Στη Σιάτιστα

Στην πλατεία Γεράνεια, εκεί όπου το 1976 είχε πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», επέστρεψε την Πέμπτη το Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τον Κυριάκο Μπαντόλα και τους Croosstheline με ροκ τραγούδια. Στο διαχρονικό πέρασμα του Φεστιβάλ από τη Σιάτιστα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χρήστος Ορφανίδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Παράλληλα μετέφερε το κάλεσμα προς τον λαό της πόλης να συστρατευτεί στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ώστε να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους, να αναπτυχθεί μαζικός αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Μπούρινο.

Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκά ρεμπέτικα τραγούδια με τους Κώστα Αντάρα και Νίκο Αδαμόπουλο.

Στην Πρέβεζα

Στο Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» έγιναν οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πρέβεζα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συζήτηση με θέμα: «Αθλητισμός: Δικαίωμα για τους πολλούς ή πολυτέλεια για τους λίγους», με τον Χρύσανθο Κυριαζή, πρώην διεθνή βολεϊμπολίστα και νυν προπονητή βόλεϊ, και συνεχίστηκε με σύντομο χαιρετισμό από την Γραμματέα της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, Ζήνα Μαλεζά.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι από τους Χ. Πρέτζα, Αντ. Νόλα, Γ. Γκόλια και Μ. Μόσχο.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές με θέμα: «50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", μια αναδρομή στην 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ στην Πρέβεζα.

Κατά την κεντρική πολιτική ομιλία, ο Γρηγόρης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, τόνισε μεταξύ άλλων πως την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί και οι κίνδυνοι γενικευμένης ανάφλεξης, με την κυβέρνηση της ΝΔ να είναι «βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό» στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας στο πολεμικό σφαγείο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, η σημασία οργάνωσης του αγώνα του λαού και της συμπόρευσής του με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Τις εκδηλώσεις έκλεισαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και οι «Ρεβάνς» σε μια αξέχαστη συναυλία.

Στην Κω

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στην Κω, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28 Ιούλη, στο Πάρκο Ξενία.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Δουλεύεις στον Τουρισμό... Διακοπές πας;». Μέσα από τις παρεμβάσεις της Ιωάννας Λάμπρου, μέλους της Τομεακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, και του Παντελή Μυτιληνιού, στελέχους του ΚΚΕ και Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, αναδείχθηκαν μία σειρά σύγχρονες αντιφάσεις όπως το ότι δίπλα στα υπερπολυτελέστατα ξενοδοχεία, βρίσκονται σχολεία σε κοντέινερ, οδικό δίκτυο - καρμανιόλα, υποστελεχωμένο νοσοκομείο και ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας.

Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Τσάμπαλλας, Γραμματέας της Οργάνωσης Βάσης Κω της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο νησί από το 1976, σημειώνοντας πως οι εκδηλώσεις του γίνονταν πάντα σε χώρους παρατημένους από το κράτος και τις δημοτικές αρχές, ενώ μέσα από την προσφορά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναδείχθηκαν και διεκδικήθηκαν από τον λαό του νησιού για να γίνουν πάρκα και παιδικές χαρές.

Ο Κώστας Λουλές, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις γύρω από το Νοσοκομείο της Κω, τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος και την ανάγκη να φωτιστεί ακόμα περισσότερο η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό και λαϊκό τραγούδι από μουσικό σχήμα με τους Ιπποκράτη Πατάκο, Κυριάκο Παππούλη, Μεχμέτ Τσελεπή και Κώστα Αγκιναρασταχάκη.

Τιμούν το έργο του ερμηνευτή και δάσκαλου Χρόνη Αηδονίδη

Αφιέρωμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αλεξανδρούπολη

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος απ' όταν άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 19 Σεπτέμβρη του 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου στην Αθήνα, προς τιμήν των 7 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ, μέσα στα χρόνια της δικτατορίας!

Πενήντα χρόνια τώρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ απλώνονται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, σε κάθε πόλη, σε δεκάδες χωριά και νησιά, μεταφέροντας τις πιο φρέσκιες ιδέες που αποτελούν την πηγή της νεότητάς του, παρά τον μισό αιώνα ζωής του, προβάλλοντας την πάλη για να μπορέσει να απολαύσει η εργατική τάξη τους καρπούς της δικιάς της δουλειάς, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Μέσα και απ' τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γενιές και γενιές γνώρισαν την ΚΝΕ και το ΚΚΕ και πήραν την απόφαση να παλέψουν μέσα απ' τις γραμμές τους, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με την προοδευτική τέχνη, όλων των ειδών! Πραγματικά χρειάζονται βιβλία ολόκληρα για να περιγράψει κανείς όσα έχουν ζήσει όσοι και όσες παρευρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις εκδηλώσεις του!

Η σημερινή γενιά της ΚΝΕ νιώθουμε τεράστια τιμή που συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο! Εχουν ήδη γίνει βήματα και στη δική μας περιοχή, όπου, για παράδειγμα, πριν από περίπου 15 χρόνια κάναμε για πρώτη φορά ξεχωριστά φεστιβάλ σε Ροδόπη και Εβρο, ενώ σήμερα κάνουμε φεστιβάλ σε πολύ περισσότερα μέρη!


Νιώθουμε όμως και τη μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί, για να αναβαθμίζουμε συνεχώς αυτόν τον πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό, τον μεγαλύτερο στη χώρα, ιδιαίτερα φέτος που κλείνει μισό αιώνα ζωής και σε αυτήν τη βάση συζητήσαμε πιο νωρίς φέτος για τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Βήμα προβολής για την παραδοσιακή μουσική

Το Φεστιβάλ ανέκαθεν προέβαλλε το ποιοτικό λαϊκό - παραδοσιακό τραγούδι (και όχι μόνο), μια σειρά από τραγούδια πολύ γνωστών καλλιτεχνών τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ! Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και προετοιμάζονται και για φέτος σε όλη την Ελλάδα μια σειρά από μουσικά αφιερώματα σε όλο το φάσμα των ειδών του λαϊκού, παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού.

Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, αλλά και όλη την Ελλάδα, αποτελεί ένα τεράστιο «μουσικό κεφάλαιο» το έργο που μας άφησε «φεύγοντας», στις 23 Οκτώβρη του 2023, ο ερμηνευτής και δάσκαλος της δημοτικής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης. Το έργο του αποτελεί πραγματική πηγή μελέτης και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές ερμηνευτών, μουσικών, αλλά και χορευτών.

Αποφασίσαμε λοιπόν στο Φεστιβάλ της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6/9 στο Πάρκο Ακαδημίας, να τιμήσουμε το έργο του μεγάλου αυτού ερμηνευτή, με ένα μουσικό αφιέρωμα στο οποίο θα συμμετάσχουν εξαίρετοι μουσικοί και ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Δημούδης, μαθητής του Αηδονίδη, με καταγωγή επίσης απ' τον Εβρο και άξιος ερμηνευτής ιδιαίτερα του θρακιώτικου τραγουδιού, ο Νίκος Αλβανόπουλος στο κλαρίνο, που συμμετείχε σε αρκετούς δίσκους του Αηδονίδη και αποτέλεσε συνεργάτη του για πολλά χρόνια, όπως και ο Γιώργος Γιαρένης στο ούτι και το τραγούδι.

Φιλοδοξούμε το αφιέρωμα αυτό να γίνει πραγματικό γεγονός στην πόλη της Αλεξανδρούπολης αλλά και στα γύρω χωριά του Εβρου, ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επικοινωνία με μια σειρά από πολιτιστικούς συλλόγους, χορευτικούς ομίλους για να συμμετάσχουν και αυτοί στο Φεστιβάλ! Δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεσμών με χορευτές και μουσικούς, ανθρώπους της πόλης με πραγματικό μεράκι και έγνοια, που διατηρούν ζωντανή την παράδοσή μας, τη μουσική και τους χορούς της Θράκης, πράγμα που θα αφήσει παρακαταθήκη και μετά το Φεστιβάλ!

Συμβολή στη διάδοση της θρακιώτικης μουσικής

Ο Χρόνης Αηδονίδης, το «αηδόνι της Θράκης», τον οποίο θα τιμήσουμε, γεννήθηκε στις 23 Σεπτέμβρη του 1928 στην Καρωτή, ένα χωριό του Βόρειου Εβρου, κοντά στο Διδυμότειχο. Τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα τα έλαβε απ' τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ιερέας. Ωστόσο, και απ' την πλευρά της μητέρας του, όπως ο ίδιος έλεγε σε συνεντεύξεις του, πήρε ερεθίσματα, καθώς ήταν καλλίφωνη και γνώριζε πολλά τοπικά δημοτικά τραγούδια. Δεν υπήρχαν τότε ούτε ραδιόφωνο ούτε δίσκοι και κασέτες ούτε φυσικά, πολύ περισσότερο, η εύκολη και άμεση πρόσβαση που έχουμε σήμερα στη μουσική μέσω του διαδικτύου. Ο κόσμος τραγουδούσε στο χωράφι, στη δουλειά, παντού, κι έτσι από στόμα σε στόμα διαδιδόταν το δημοτικό τραγούδι, το οποίο πάντα περιέγραφε τη ζωή των πολλών με απλό τρόπο, τους έρωτες, τα βάσανα, τις δυσκολίες, τη φτώχεια, όλα. Ετσι, απ' τα παιδικά του χρόνια πήγαινε σε καφενεία του Διδυμοτείχου και άκουγε εκεί όσους μαζεύονταν και τραγουδούσαν απ' τα γύρω χωριά, το Ελληνοχώρι, τη Βύσσα κ.ά., και αυθόρμητα κρατούσε τις σημειώσεις του, φτιάχνοντας ουσιαστικά το αρχείο του.

Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας πήγαινε και κατέγραφε ακόμα περισσότερα τραγούδια στα διάφορα πανηγύρια των γύρω χωριών, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το ρεπερτόριό του. Ολα αυτά χωρίς να γνωρίζει από τότε τη μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μουσική. Ο Αηδονίδης έκανε κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή του, και μαζί φυσικά και με τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη διέσωσαν και διέδωσαν το θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι, κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους. Οπως έλεγε σε πολλές συνεντεύξεις του ο Αηδονίδης, ιδιαίτερα την περίοδο της χούντας, το θρακιώτικο τραγούδι ήταν δυσφημισμένο, λόγω του ότι στη γειτονική Βουλγαρία, κομμάτι της οποίας είναι η Βόρεια Θράκη, οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός. «Ηθελαν να παίζουμε μόνο τσάμικα και καλαματιανά», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Το θρακιώτικο δημοτικό τραγούδι είναι εκ των πραγμάτων αρκετά πλούσιο σε ό,τι αφορά τόσο τους διάφορους ρυθμούς αλλά και τον τρόπο που τραγουδιέται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνδυάζονται αρμονικά τόσο τα στοιχεία της βαλκανικής μουσικής, λόγω της Βόρειας Θράκης που ανήκει στη Βουλγαρία, όσο και της βυζαντινής, λόγω της Ανατολικής Θράκης που ανήκει στην Τουρκία. Η συνύπαρξη στα χωριά του Εβρου ανθρώπων με καταγωγή είτε απ' την Ανατολική είτε απ' τη Βόρεια Θράκη οδήγησε στο να φτιαχτεί ουσιαστικά αυτό το μουσικό κράμα που μετεξελίχθηκε στο θρακιώτικο δημοτικό τραγούδι.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, από μαθητής ακόμα, διδάχθηκε τη βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του και κατόπιν στο Διδυμότειχο από τους ψάλτες Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και Δημήτριο Μανάκα, ενώ αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, δίπλα στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Ξεχώρισε ωστόσο για τον τρόπο που αξιοποίησε τις γνώσεις της βυζαντινής μουσικής με ομαλό τρόπο - αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι - στο δημοτικό τραγούδι, προσεγγίζοντάς το πάντα με ματιά εξελικτική.

Αργότερα συμμετείχε και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά, ενώ από το 1957 ανέλαβε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας τον μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ηταν η πρώτη φορά που τα θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Φυσικά, τα επόμενα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, κατάφερε το θρακιώτικο τραγούδι να ακουστεί και να διαδοθεί και έξω απ' τα σύνορα της χώρας μας, σχεδόν σε όλο τον κόσμο! Οπως έλεγε σε συνεντεύξεις του, όταν τον ρωτούσαν «Πού πήγες;», απαντούσε «Καλύτερα να με ρωτάς πού δεν πήγα!».

Η βασική του δουλειά απ' το 1950 που βρέθηκε στην Αθήνα ήταν λογιστής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, εκεί από όπου συνταξιοδοτήθηκε κιόλας. Δούλεψε βέβαια νωρίτερα και για λίγα χρόνια ως δάσκαλος στα Πετρωτά Ροδόπης μέχρι να πάει στην Αθήνα. Ωστόσο, πάντοτε το μεράκι του και η μεγάλη του αγάπη ήταν η μουσική.

Πάντοτε στη μουσική του πορεία είχε το μάτι στραμμένο στα νέα παιδιά που ασχολούνταν είτε με το δημοτικό τραγούδι είτε με τη μουσική και σε κάθε περίπτωση έχει συμβάλει και προσωπικά στο ότι σήμερα έχει διαμορφωθεί μία άξια γενιά μουσικών και τραγουδιστών που συνεχίζουν τη θρακιώτικη και όχι μόνο μουσική παράδοση! Παράλληλα, ήταν έντονο το ενδιαφέρον του και για τα Μουσικά Σχολεία και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται σε αυτά, παρά τις σοβαρές ελλείψεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, όπως συχνά έχει αναδείξει το ΚΚΕ, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων αυτών.

Αυτά και άλλα πολλά θα αναδείξουμε στο Φεστιβάλ μας στην Αλεξανδρούπολη και με ένα μικρό ένθετο αφιέρωμα που ετοιμάζει η ΤΟ του Εβρου και θα μοιραστεί στους παρευρισκόμενους τη μέρα του Φεστιβάλ, όπου το κέφι και ο χορός θα είναι δεδομένα! Καλή αντάμωση λοιπόν στις 6/9 στο Πάρκο Ακαδημίας!


Νικόλας ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ