Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά

Από τις εκδηλώσεις στην Πρέβεζα
Από τις εκδηλώσεις στην Πρέβεζα
Με πολιτικές συγκεντρώσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ανάδειξη των ιδιαίτερων ζητημάτων κάθε τόπου και αναφορές στην πενηντάχρονη πορεία του, με το κεντρικό σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες μια σειρά εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο Νεστόριο

Η μεγάλη συμμετοχή χαρακτήρισε την εκδήλωση της ΚΝΕ στην πλατεία πάνω Νεστορίου. Οπως ανέφερε στην ομιλία της η Ζωή Σιδοπούλου, στέλεχος της ΚΝΕ: «Εδώ που πραγματοποιούμε σήμερα το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να αναδειχτεί η ιστορική προσφορά του λαού του Νεστορίου στους αγώνες για τη λευτεριά, στους αγώνες για την κατάργηση της αδικίας. Το Μουσείο - Μνημείο στο χωριό, το νοσοκομείο στον Γράμμο, που φτιάχτηκαν και αναδείχτηκαν από την ΚΕ του ΚΚΕ με τη συμβολή δεκάδων μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ αλλά και με την προσφορά των κατοίκων του χωριού, μας γεμίζουν υπερηφάνεια και δύναμη για τους αγώνες που δίνουμε στο σήμερα», σημείωσε αναφερόμενη στην ιστορική παρακαταθήκη που αποτελεί για την ΚΝΕ ο αγώνας του λαού του Νεστορίου μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τον ΔΣΕ.

Ακολούθησε γλέντι με τον Κώστα Αντάρα και τον Γιώργο Τίγκα, που ξεσήκωσαν την πλατεία του χωριού.

Στη Σιάτιστα

Στην πλατεία Γεράνεια, εκεί όπου το 1976 είχε πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», επέστρεψε την Πέμπτη το Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τον Κυριάκο Μπαντόλα και τους Croosstheline με ροκ τραγούδια. Στο διαχρονικό πέρασμα του Φεστιβάλ από τη Σιάτιστα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χρήστος Ορφανίδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Παράλληλα μετέφερε το κάλεσμα προς τον λαό της πόλης να συστρατευτεί στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ώστε να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους, να αναπτυχθεί μαζικός αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Μπούρινο.

Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκά ρεμπέτικα τραγούδια με τους Κώστα Αντάρα και Νίκο Αδαμόπουλο.

Στην Πρέβεζα

Στο Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» έγιναν οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πρέβεζα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συζήτηση με θέμα: «Αθλητισμός: Δικαίωμα για τους πολλούς ή πολυτέλεια για τους λίγους», με τον Χρύσανθο Κυριαζή, πρώην διεθνή βολεϊμπολίστα και νυν προπονητή βόλεϊ, και συνεχίστηκε με σύντομο χαιρετισμό από την Γραμματέα της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, Ζήνα Μαλεζά.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι από τους Χ. Πρέτζα, Αντ. Νόλα, Γ. Γκόλια και Μ. Μόσχο.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές με θέμα: «50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", μια αναδρομή στην 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ στην Πρέβεζα.

Κατά την κεντρική πολιτική ομιλία, ο Γρηγόρης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, τόνισε μεταξύ άλλων πως την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί και οι κίνδυνοι γενικευμένης ανάφλεξης, με την κυβέρνηση της ΝΔ να είναι «βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό» στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας στο πολεμικό σφαγείο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, η σημασία οργάνωσης του αγώνα του λαού και της συμπόρευσής του με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Τις εκδηλώσεις έκλεισαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και οι «Ρεβάνς» σε μια αξέχαστη συναυλία.

Στην Κω

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στην Κω, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28 Ιούλη, στο Πάρκο Ξενία.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Δουλεύεις στον Τουρισμό... Διακοπές πας;». Μέσα από τις παρεμβάσεις της Ιωάννας Λάμπρου, μέλους της Τομεακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, και του Παντελή Μυτιληνιού, στελέχους του ΚΚΕ και Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, αναδείχθηκαν μία σειρά σύγχρονες αντιφάσεις όπως το ότι δίπλα στα υπερπολυτελέστατα ξενοδοχεία, βρίσκονται σχολεία σε κοντέινερ, οδικό δίκτυο - καρμανιόλα, υποστελεχωμένο νοσοκομείο και ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας.

Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Τσάμπαλλας, Γραμματέας της Οργάνωσης Βάσης Κω της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο νησί από το 1976, σημειώνοντας πως οι εκδηλώσεις του γίνονταν πάντα σε χώρους παρατημένους από το κράτος και τις δημοτικές αρχές, ενώ μέσα από την προσφορά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναδείχθηκαν και διεκδικήθηκαν από τον λαό του νησιού για να γίνουν πάρκα και παιδικές χαρές.

Ο Κώστας Λουλές, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις γύρω από το Νοσοκομείο της Κω, τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος και την ανάγκη να φωτιστεί ακόμα περισσότερο η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό και λαϊκό τραγούδι από μουσικό σχήμα με τους Ιπποκράτη Πατάκο, Κυριάκο Παππούλη, Μεχμέτ Τσελεπή και Κώστα Αγκιναρασταχάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ