Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ματαιοπονούν

Οι κομμουνιστές - και όχι μόνον αυτοί - γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι του ΚΚΕ. Κι όπως δεν κρύβουν τη συμμετοχή και την ολόπλευρη στήριξή τους σ' αυτό, άλλο τόσο αναγνωρίζουν και σέβονται τη συμμετοχή και την προσφορά αρκετών ακόμη συνδικαλιστικών δυνάμεων, που δεν ανήκουν ιδεολογικά και πολιτικά στο ΚΚΕ. Αλλωστε, η ανταπόκριση των εργαζομένων στην προχτεσινή, πετυχημένη πανεργατική πανελλαδική απεργία, η μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στις 55 συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις όλης της χώρας, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του συνεχώς ανερχόμενου κύρους του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της αδιαμφισβήτητης ανάδειξής του σε ταξικό πόλο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, απαντοχή κι ελπίδα για το σήμερα και το αύριο των εργατικών αγώνων και δικαιωμάτων.

Αναρωτιόμαστε, μετά απ' όλ' αυτά, λοιπόν, γιατί συνεχίζουν μια σειρά δημοσιογράφοι να γράφουν και να λένε «το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ». Εχουν την αυταπάτη, ότι με τη συνειδητή αυτή λαθροχειρία θα πλαγιοκοπήσουν το ΠΑΜΕ και θα βάλουν εμπόδια στην παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξή του; Ματαιοπονούν. Και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, αποδείχνουν ποιους υπηρετούν και ποιον θεό πιστεύουν...

Ευρω-βασιλικότεροι...

Πρέπει να τους απονεμηθεί ο τίτλος των πλέον ευρω-λιγούρηδων. Χωρίς αμφιβολία, τον δικαιούνται και τον αξίζουν. Συμπεριφέρονται ως ευρω-βασιλικότεροι του «βασιλέως» Μπαρόζο. Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μιλάμε, όπως και για μια σειρά φιλικά προσκείμενους στην αξιωματική αντιπολίτευση «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης και τη στάση τους σχετικά με το νόμο περί «βασικού μετόχου». Υποτίθεται πως κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά, στην πραγματικότητα, φωνάζουν και οδύρονται για την ενδεχόμενη παραβίαση των ευρωενωσιακών ντιρεκτίβων και οδηγιών. Τέτοια ευρω-πίστη και τόση ευρω-αφοσίωση δε διακρίνει μήτε τους επιτρόπους της ευρωένωσης.

Και να σκεφθείτε ότι είναι οι ίδιοι, που πριν μερικά χρόνια είχαν κεντρικά τους συνθήματα και φώναζαν «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», «Πρώτα η Ελλάδα», και άλλα τέτοια εύηχα...

Ο μονόδρομος του κεφαλαίου...

Η λογική και τα σχετικά επιχειρήματα δεν είναι καινούρια. Αυτή ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ακολουθεί τώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ. Μπορεί, να τη διαβάσετε ή να την ακούσετε, με τη μορφή περισπούδαστων οικονομικών αναλύσεων, περί της ανάγκης προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, τη δημιουργία ελκυστικού για το σκοπό αυτό περιβάλλοντος με την αποφασιστική εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, κλπ., κλπ. Μπορεί, να την ακούσετε, όμως και με περισσότερο απλά λόγια, όπως: Αν δεν μπει κάνα δολάριο στη χώρα, δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στις αναγκαίες ρήξεις και τομές. Στο κάτω κάτω της γραφής - τονίζουν - πώς να έρθουν τα δολάρια στην Ελλάδα, όταν δίπλα στη χώρα μας, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, ακόμη και στην Τουρκία, θα πληρώνουν δυο και τρεις φορές μικρότερα μεροκάματα και φορολογικά βάρη.

Πράγματι, έτσι έχουν σήμερα τα πράγματα. Οι καιροί, που συνδύαζαν σ' ένα κάποιο βαθμό την καπιταλιστική ανάπτυξη με την ικανοποίηση ορισμένων αναγκών του λαού, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα, οι κεφαλαιοκράτες τα θέλουν όλα και, μάλιστα, εδώ και τώρα. Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός δεν αστειεύεται, έχει πάρει, ήδη, τεράστιες διαστάσεις και εντείνεται καθημερινά, ενώ τα φαινόμενα ύφεσης και τα συμπτώματα της κρίσης πάνε κι έρχονται.

... και ο δρόμος του λαού

Τι σημαίνουν όλα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο για τους εργαζόμενους και το λαό; Πάρα πολλά, αλλά θα σταθούμε σε ορισμένα: Πρώτον, εξηγούν την εντεινόμενη συνεχώς επιθετικότητα του κεφαλαίου και τις αντίστοιχες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, μέχρι και το αδιαμφισβήτητο φαινόμενο της τόσο μεγάλης σύμπτωσης - αν όχι ταύτισης - θέσεων των λεγομένων συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Δεύτερον, αποκαλύπτουν τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις, που «σφραγίζουν» τις θέσεις όλων όσοι μιλούν για τον όποιο «εξανθρωπισμό» του σύγχρονου καπιταλισμού και ονειρεύονται έναν κόσμο, όπου θα ζουν αρμονικά και ευτυχισμένοι κεφαλαιοκράτες και εργαζόμενοι. Τρίτον, δικαιώνουν την από αρκετά χρόνια εκτίμηση του ΚΚΕ, για το κρίσιμο σταυροδρόμι των δυο δρόμων ανάπτυξης, που βρίσκεται μπροστά στην εργατική τάξη και το λαό μας. Αυτόν του καπιταλισμού και αυτόν του σοσιαλισμού. Και φανερώνουν, πόσο ώριμη, επιτακτικά αναγκαία, αλλά και ρεαλιστική είναι η πρόταση του ΚΚΕ, για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, την κατάκτηση της εξουσίας και την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας.

Και σταφίδα από τις ΗΠΑ!

Τέτοια και πολύ χειρότερα θα γίνονται, όσο οι κεφαλαιοκράτες και η μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών τους αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο, βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και την υπ' αριθμόν μία «αξία» της κοινωνίας. Οσο όλα, από τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα, μέχρι τους νόμους, το περιβάλλον, κλπ., κλπ., πρέπει να υποτάσσονται και να θυσιάζονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημειώνουμε τα παραπάνω με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία της τοπικής Γραμματείας της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) Ν. Ηρακλείου. Σύμφωνα με την καταγγελία αυτή, η γνωστή εταιρία «TASTY FOOD» εισάγει αμερικανική σταφίδα, με σκοπό τη διάθεσή της στην εγχώρια αγορά. Την ίδια στιγμή, τονίζεται στην ανακοίνωση, στις αποθήκες της ΚΣΟΣ (Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Σταφίδας) παραμένουν 6.500 τόνοι αδιάθετης σταφίδας.

Απόλυτα δικαιολογημένα η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι αγρότες πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των εμποροβιομηχάνων και των πολιτικών εκφραστών τους στη χώρα μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που μας κοροϊδεύουν. Να παλέψουμε για μια άλλη πολιτική προς όφελός μας, που θα στηρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη».

ΒΙΒΛΙΟ
Επεσαν τον Δεκέμβρη του 1944

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την προσχεδιασμένη πριν την απελευθέρωση ιμπεριαλιστική επέμβαση της «συμμάχου» Αγγλίας το Δεκέμβρη του 1944, ώστε, αιματοκυλώντας το ΕΑΜικό κίνημα, να ποδηγετήσει τη μεταπολεμική Ελλάδα, η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε τον 5ο τόμο μιας μακρόχρονης, κοπιώδους αναζήτησης πηγών και διασταύρωσης των τεκμηρίων, συστηματική ιστοριογραφική έρευνα, υπό τον τίτλο «ΕΠΕΣΑΝ για τη ΖΩΗ». Πρόκειται για το ονομαστικό «εικονοστάσι» των αμέτρητων, κυρίως ανωνύμων, αλλά και επωνύμων «αγίων», ηρώων - μαρτύρων των λαϊκών και απελευθερωτικών αγώνων του λαού μας. Ο -εικονογραφημένος με αποκαλυπτικές ιστορικές φωτογραφίες - 5ος τόμος, περιλαμβάνει πρόλογο, που με χαρακτηριστικά ντοκουμέντα καταρρίπτει τα αγγλικά ψεύδη ότι ο Στάλιν «παραχώρησε» την Ελλάδα στην Αγγλία και μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή, η οποία, παραθέτοντας, επίσης, ντοκουμέντα, συνοψίζει: Τα γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας. Τις δολοπλοκίες των Αγγλων σε συνεργασία με τους ξεπουλημένους Ελληνες πολιτικούς της αστικής τάξης - με πρώτιστο τον Γ. Παπανδρέου, δολοπλοκίες που κορυφώθηκαν μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα, από 18/10-27/11/1944 και τέθηκαν σε εφαρμογή στις 3/12/1944. Τα μεγάλα λάθη της καθοδήγησης του ΕΑΜ - με μέγιστο τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Γεγονότα που προηγήθηκαν του Δεκέμβρη και τον ηρωικό, επί 33 μέρες, αγώνα του ΕΑΜίτη λαού μας, που εκείνες τις μέρες θρήνησε 5.000 περίπου νεκρούς (άμαχους και ΕΛΑΣίτες) στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Στον 5ο τόμο περιλαμβάνονται και παραρτήματα - συμπληρώματα και των τεσσάρων προηγούμενων τόμων, με ονόματα πεσόντων αγωνιστών σε διάφορες περιόδους, ονόματα που εντοπίστηκαν και διασταυρώθηκαν μετά την έκδοση των τόμων, καθώς η έρευνα και συλλογή ονομάτων δε σταματά. Το μεγαλύτερο, βέβαια, μέρος του τόμου αφορά στην ονομαστική καταγραφή, πρωτίστως, των ηρωικών θυμάτων του Δεκέμβρη σε Αθήνα και Πειραιά. Με αρκετά βιογραφικά στοιχεία (για όποιον υπάρχουν αρκετά και φωτογραφίες) ή με τα βασικά βιογραφικά στοιχεία τους «απαθανατίζονται» πρώτα οι ομαδικοί θάνατοι αγωνιστών στην Αθήνα από τις 3/12/1944 - 13/1/1945, και ακολουθούν (αλφαβητικά) τα ονομαστικά και βιογραφικά στοιχεία πολλών εκατοντάδων πεσόντων (όσων τα στοιχεία διασταυρώθηκαν) στην ηρωική αντίσταση κατά του αγγλικού ιμπεριαλισμού και των ντόπιων συνεργατών του, αποδείχνοντας την τραγική αλήθεια του πρωτοσώμενου στην έκδοση, ανώνυμου λαϊκού ποιητή, τετράστιχου: «Γυναίκες και μωρά παιδιά/ με μπόμπες τα χτυπάνε/πάντα οι Εγγλέζοι τόλεγαν/ ότι μας αγαπάνε».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Εμίλ Λαχούντ

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, αν και μια τέτοια κίνηση δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Ο Λαχούντ, η παράταση της θητείας του οποίου πυροδότησε κύμα αντιδράσεων που κατέληξε στις σημερινές εξελίξεις, συμφώνησε με τον Σύρο ομόλογό του, πριν από λίγες μέρες, σε μια σταδιακή συριακή στρατιωτική αποχώρηση από το Λίβανο, της οποίας η πρώτη φάση, ήδη, ολοκληρώθηκε. Η δεύτερη θα συγκεκριμενοποιηθεί στις αρχές Απρίλη. Τόσο ο Λαχούντ, όσο και ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας του Τάεφ, την οποία παρακάμπτει προκλητικά το ψήφισμα 1559 του ΟΗΕ, που ζητά άμεση και ολική αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.

Οι προσπάθειές του, όμως, να διατηρήσει στοιχειώδεις ισορροπίες στην πολιτική σκηνή της χώρας του, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ομάρ Καράμε, που εξασφάλισε την ψήφο της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου λίγες μέρες μετά την εξώθησή του σε παραίτηση, δεν έχει καταφέρει, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, να εκμαιεύσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντι-συριακής αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οσο η κρίση σοβεί και κλιμακώνεται εξαιτίας των διαρκών ξένων παρεμβάσεων, τόσο διογκώνεται ο φόβος αρκετών αναλυτών ότι ένας νέος εμφύλιος δεν είναι τόσο μακριά όσο πολλοί νομίζουν.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ