Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαθιά υποκριτική η φραστική αντίδραση συνδικαλιστών που ανήκουν στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην τροπολογία που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση και με την οποία παρατείνεται η σκανδαλώδης ρύθμιση χρεών προς όφελος των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Οι συνδικαλιστές αυτοί έκαναν λόγο «για χαριστική ρύθμιση που δυναμιτίζει το κλίμα του διαλόγου». Ας μην κουράζονται, κανείς δεν τους πιστεύει. Από τη στιγμή που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής σε ένα προσχηματικό διάλογο με προαποφασισμένες λύσεις, η κυβέρνηση αισθάνθηκε, δικαιολογημένα, ότι μπορεί να προχωρήσει στη «λύση» του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τις θέσεις της. Μία από αυτές είναι το «χάρισμα» των εισφορών από μεγάλες εταιρείες στο ΙΚΑ και στα άλλα Ταμεία... Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι στα μάτια των εργαζομένων, γιατί στην πράξη έχουν δώσει το «πράσινο φως» σε τέτοιες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Τα συμφέροντα στη μαύρη ήπειρο

H μαύρη ήπειρος είναι μια περιοχή του πλανήτη που μαστίζεται από προβλήματα, συγκρούσεις και περιφερειακούς πολέμους. Ολα αυτά είναι απότοκο της αποικιοκρατίας και της πολύμορφης ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις μέρες και εκπόνησαν τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις η Oxfam International (OXFAM), το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Μικρά Οπλα (IANSA) και η βρετανική οργάνωση «Saferworld» («Πιο Ασφαλής Κόσμος») σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθε το κόστος των συγκρούσεων στην Αφρική από το 1990 έως το 2005. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δαπάνες από τις συγκρούσεις σε μόνο 23 χώρες έφτασαν στο ύψος της οικονομικής βοήθειας που όλη η Αφρική έλαβε τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να επιλυθεί η κρίση του AIDS, να ληφθούν μέτρα κατά της φυματίωσης και να παρέχεται πόσιμο νερό, υγιεινή και εκπαίδευση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Στην υποσαχάρια Αφρική υπάρχει το 63% των περιπτώσεων μόλυνσης από AIDS παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 24,7 εκατομμύρια άνθρωποι οροθετικοί και νοσούντες. Η OXFAM υπολογίζει το κόστος για την αντιμετώπιση του ιού στην Αφρική και για την παροχή θεραπείας, πρόληψης και φροντίδας στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ομως, το εμπόριο όπλων είναι μια παγκόσμια βιομηχανία, και πρωτίστως τα αμερικανικά μονοπώλια (και ο εκφραστής τους η κυβέρνηση) δε θέλουν να ακούσουν κουβέντα για απαγόρευση πώλησης. Και εξάλλου, όσο η Αφρική είναι σε αναβρασμό τόσο πιο εύκολο είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να απομυζούν τον πλούτο της. Πράγμα, βεβαίως, αναμενόμενο και φυσιολογικό για τη φύση αυτού του απάνθρωπου συστήματος.

Αντιφάσεις...

Το 10% των Αυστραλών (ανάμεσά τους 365.000 παιδιά) ζει πολύ πιο κάτω απ' το όριο της ανεκτής φτώχειας, ανέφερε πριν ένα δίμηνο επίσημη έκθεση. Οι συντάκτες της, μάλιστα, υπολόγιζαν ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε κατά 7,6%...

Προχτές, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν τα τελευταία στατιστικά σχετικά με το πάθος των Αυστραλών για τον τζόγο. Υπολόγισαν έτσι πως η μέση οικογένεια στην Αυστραλία ξοδεύει περισσότερα χρήματα στις μηχανές πόκερ παρά για ένδυση. Και ότι απ' το 1996 - 2005 οι Αυστραλοί έχασαν περισσότερα από 45 δισ. ευρώ στη βιομηχανία του τζόγου...

Ο αρχηγός των εργατικών Κέβιν Ραντ έσπευσε να κατακεραυνώσει τους τζογαδόρους και να διακηρύξει (ενόψει και των επικείμενων εκλογών) ότι θα πάρει «μέτρα». Ξέχασε, ωστόσο, πάνω στο ρητορικό του μένος δύο πράγματα: Πρώτον, το κόμμα του διαθέτει τις δικές του επιχειρήσεις τζόγου, τα λεγόμενα «παλάτια του πόκερ», απ' τα οποία χρηματοδοτεί τις προεκλογικές εκστρατείες. Δεύτερον, ότι δέχεται δωρεές από επιχειρήσεις του τζόγου...

Νέες αυξήσεις φόρων στο Δήμο Αθήνας

«Χρόνια τώρα στο Δήμο της Αθήνας, εν αντιθέσει με άλλους Δήμους, η αύξηση των δημοτικών τελών ήταν πάντοτε ίση, είτε και λίγο παρακάτω από τον πληθωρισμό. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (...) η ίδια εισήγηση θα υπάρχει και φέτος».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στο δήμαρχο Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος προεξοφλεί εισήγηση για νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την προσκόλληση της διοίκησης του Δήμου Αθήνας, στην ανταποδοτικότητα και στην παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Πόσο μάλλον, όταν από το 1995 - όταν και ανέλαβε για πρώτη φορά δήμαρχος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - μέχρι και το 2007 (διοίκηση Κακλαμάνη) τα ανταποδοτικά τέλη έχουν αυξηθεί στα τέλη κατοικίας 92,68%, στα τέλη καταστημάτων 99,34%, όταν το βασικό μεροκάματο των εργαζομένων, τα ίδια χρόνια, αυξήθηκε 78,92%!

«Επιτάχυνση» της Δικαιοσύνης

Ολοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης εδώ και αρκετά χρόνια με το που αναλαμβάνουν τον υπουργικό θώκο, στα πρώτα μέτρα που ανακοινώνουν είναι και ένα πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης. Από αυτή την «παράδοση για το υπουργείο Δικαιοσύνης» δεν ξέφυγε και ο Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύντομη κατάρτιση ενός «ειδικού πολυνομοσχεδίου» για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο λαός χρόνια τώρα εισπράττει την αρνησιδικία των δικαστηρίων.

Βέβαια, για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, όπως πληροφορούμαστε, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο περιορισμός «της αλόγιστης άσκησης πολλαπλών ένδικων μέσων», καθώς και υποθέσεις μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος να μην υπόκεινται στη δικαστική προστασία. Με απλά λόγια, θα έχουμε προσπάθεια να εμποδιστεί η πρόσβαση στα δικαστήρια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

ΒΙΒΛΙΟ
Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων

Πρόκειται για κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ όπου παρατίθεται επιγραμματικά η κριτική για τα κυριότερα ιδεολογήματα, αστικής και μικροαστικής προέλευσης, τα όποια προπαγανδίστηκαν και προπαγανδίζονται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και ασφαλώς έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική αντιπαράθεση που διεξάγεται και στην Ελλάδα. Στην έκδοση συγκεντρώνεται η παρουσίαση των ιδεολογημάτων καθώς και η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ επεξεργασμένη σε πιο ειδικά κείμενα ή άρθρα. Σκοπός της έκδοσης δεν είναι η ενδελεχής ανάλυση αλλά η κωδικοποιημένη μορφή τόσο των κύριων επιχειρημάτων που διατυπώνονται για τη στήριξή τους από την πλευρά των πολιτικών και θεωρητικών εκπροσώπων αστικών και μικροαστικών ρευμάτων όσο και των απαντήσεων που δίνονται. Η αναγκαιότητα ενός τέτοιου κειμένου φάνηκε από το πλήθος σχετικών ερωτήσεων που γίνονται κυρίως από νέους κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον για βαθύτερη μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού, ώστε να καταχτιέται μια πιο βαθιά θεωρητική ικανότητα αντιπαράθεσης με αυτά τα ιδεολογήματα. Για τις ανάγκες αυτού του κειμένου δίνονται βασικές πηγές άντλησης των σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων καθώς και των ιδεολογικών θέσεων και επιχειρημάτων του ΚΚΕ.Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Αλ Γκορ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Αλ Γκορ, μερικούς μήνες μετά τη βράβευσή του με το «Οσκαρ» για το ντοκιμαντέρ του «Μία Αβολη Αλήθεια», είναι από την Παρασκευή και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη από κοινού με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές... για την «ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Τεχνηέντως τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν μόνο ότι υπήρξε πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που έχασε με το γνωστό τρόπο τις προεδρικές εκλογές του 2000 από τον Τζορτζ Ου. Μπους. Πρόκειται για μία καταφανή προσπάθεια καθαγιασμού ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, όπως ο συνεχής βομβαρδισμός του Ιράκ και το δεκαετές εμπάργκο που κόστισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύρια παιδιά και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας.

Πότε ακριβώς απέκτησε «οικολογικές ευαισθησίες» ο Αλ Γκορ; Μήπως όταν καταδίκαζε γενιές Ιρακινών ή Βαλκάνιων με τη μόλυνση από απεμπλουτισμένο ουράνιο με το οποίο βομβάρδιζαν οι αμερικανικές δυνάμεις; Γιατί άραγε δεν έπραξε τίποτα τα 8 χρόνια που ήταν αντιπρόεδρος, για το διαβόητο «Πρωτόκολλο του Κιότο» για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, που υπογράφτηκε τον Ιούνη του 1992, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Κλίντον - Γκορ; Οι ΗΠΑ παρά τις «οικολογικές ευαισθησίες» δεν το έχουν υπογράψει ποτέ... Απλώς, ο Γκορ πάντα υπηρετούσε συμφέροντα και την εξουσία, είτε ως γερουσιαστής, είτε ως αντιπρόεδρος, είτε σήμερα ως ...«οικολόγος».


Χρ. Μ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η Πέμπτη

Κόντρα σε όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης

Σε μέρα πανελλαδικής δράσης για την παιδεία εξελίσσεται η Πέμπτη, 18 Οκτώβρη. Ηδη έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται σχετικές πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, για την κινητοποίηση της Πέμπτης, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, έχει απευθύνει σχετικό κάλεσμα η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Εχουν πάρει ήδη απόφαση οι φοιτητικοί σύλλογοι Νοσηλευτικής και Γεωλογικού, ενώ πολλές Γενικές Συνελεύσεις είναι προγραμματισμένες για αυτή τη βδομάδα. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ στις συνεδριάσεις των ΔΣ βάζει ζήτημα για να πάρουν απόφαση για διευκολυντική στάση εργασίας. Ακόμα, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας καλεί τους γονείς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για την Πέμπτη και τους συλλόγους γονέων να πάρουν σχετικές αποφάσεις. Το θέμα έχει μπει ήδη και στις διοικήσεις εργατικών σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζεται συγκέντρωση την Πέμπτη στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο, με απόφαση των συλλόγων φοιτητών Φυσικού, Γεωλογικού και Παιδαγωγικού.

Στο στόχαστρο μπαίνει η Οδηγία 36/05, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 20 Οκτώβρη. Με βάση την Οδηγία αυτή επιχειρείται να εξισωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των διάφορων ψευτοκολλεγίων, που συνεργάζονται με ιδρύματα της ΕΕ, με τα πτυχία των αποφοίτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Στις κινητοποιήσεις, που αποτελούν την πρώτη αγωνιστική απάντηση για τη νέα χρονιά, μπαίνει ξεκάθαρα η απαίτηση να μην εφαρμοστεί - να αποσυρθεί ο νόμος πλαίσιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και την υποβάθμιση των σπουδών. Βασική διεκδίκηση η πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, η ριζική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αξιολόγηση» με αγοραίους δείκτες

Η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι πλαισιωμένη από όμορφες και εύηχες λέξεις. Οπως η «αξιολόγηση» και η «διασφάλιση ποιότητας», που ως λέξεις και μόνο μπορεί να ακούγονται θετικές, στην πραγματικότητα όμως μόνο την ποιότητα του επιστημονικού έργου δεν προασπίζουν. Πίσω από τις όμορφες λέξεις κρύβεται ένας μηχανισμός ελέγχου της προσαρμογής των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή, πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά τα ιδρύματα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Αλλωστε, η ποιότητα του ανταγωνιστικού πανεπιστημίου - επιχείρηση μετριέται με ποσοτικούς δείκτες και αγοραία κριτήρια. Και αναλόγως γίνεται και η κατηγοριοποίησή τους, στα ιδρύματα που «πιάνουν τους στόχους» και σε εκείνα που τα κουτσοκαταφέρνουν.

Οπως αναφέρεται και στο νόμο για την «αξιολόγηση» (3374/2005), το αντικείμενο της διασφάλισης ποιότητας «συνίσταται στη συστηματική, τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση, ανάδειξη και καταγραφή του έργου των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και στην κριτική ανάλυση του έργου». Οπως προκύπτει από την «ανάλυση κριτηρίων διασφάλισης ποιότητας ακαδημαϊκών μονάδων» της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), τα «αντικειμενικά» κριτήρια δεν είναι άλλα από τη συμμόρφωση των πανεπιστημίων στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση, με μπούσουλα τη στρατηγική της Μπολόνια.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις υπάρχουν δείκτες που μετρούν συγκεκριμένα την πειθήνια εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου - πλαισίου. Από τις πιο «αθώες» - αν ο καθηγητής έχει ανακοινωμένες ώρες γραφείου για συνεργασία με τους φοιτητές - μέχρι τις πιο βασικές και ουσιαστικά αντιδραστικές πλευρές του νόμου - αν υπάρχει διαδικασία διαμόρφωσης, παρακολούθησης και δημοσιοποίησης σχεδίου ανάπτυξης από το ίδιο το τμήμα.

Κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων

Στην ενότητα «στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης», ελέγχεται αν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης του τμήματος, «τι προσπάθειες κάνει το τμήμα προκειμένου να προσελκύσει μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού με το σχέδιο ακαδημαϊκής ανάπτυξης του τμήματος» και για να «προσελκύσει φοιτητές υψηλού επιπέδου»... Τι προσπάθειες κάνει δηλαδή το τμήμα για να προσελκύσει τα καλύτερα μυαλά και να έχει έναν ακόμα «κράχτη» στην προσέλκυση πελατείας.

Ακόμα, για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ελέγχεται «ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης» (που προφανώς δεν είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά τα δίδακτρα και οι χορηγίες). Για το λόγο αυτό ερωτάται το τμήμα «πώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος» και «πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι που διατίθενται στο πρόγραμμα». Είναι επικερδής επιχείρηση ή όχι; Αξίζει να επενδύσει κανείς τα χρήματά του (αν είναι επιχείρηση) ή το μέλλον του (αν είναι φοιτητής);

Ενώ για την έρευνα, ανάμεσα σε άλλα, ελέγχεται το «πώς χρηματοδοτείται η προμήθεια, συντήρηση και ανανέωση των ερευνητικών υποδομών», ενώ στην αναγνώριση της έρευνας στοιχεία που μετριούνται είναι «πόσα διπλώματα ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκαν σε μέλη ΔΕΠ/ΕΠ του τμήματος» και αν «υπάρχει πρακτική αξιοποίηση (π.χ., βιομηχανικές εφαρμογές) των ερευνητικών αποτελεσμάτων». Κατά πόσον, δηλαδή, η ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος είναι προσαρμοσμένη στις άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. Οχι αν γίνεται βασική έρευνα, για την προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης και την ευημερία του λαού.

Οσο για τη φοιτητική μέριμνα, τα στοιχεία που ερευνώνται είναι, ανάμεσα σε άλλα, ο θεσμός του «συμβούλου καθηγητή», «η υπηρεσία υποστήριξης εργαζόμενων φοιτητών» και των «περισσότερο αδύναμων φοιτητών και εκείνων που δεν ολοκληρώνουν εμπρόθεσμα τις σπουδές τους», οι υποτροφίες (πέραν του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών), η ομαλή ένταξη νεοεισερχομένων, η υποστήριξη των αλλοδαπών φοιτητών. Ουδεμία ερώτηση για το αν υπάρχουν φοιτητικές εστίες και αν καλύπτουν τις ανάγκες, αν υπάρχουν εστιατόρια και φοιτητικές λέσχες, πώς γίνεται η μετακίνηση των φοιτητών... όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν φοιτητική μέριμνα! Αντίθετα, φοιτητική μέριμνα θεωρείται η ψυχολογική υποστήριξη των εργαζόμενων φοιτητών και οι υποτροφίες (ανταποδοτικές με μαύρη εργασία ή από κάποια «φιλεύσπλαχνη» επιχείρηση που θέλει να κατοχυρώσει από νωρίς τους αριστούχους φοιτητές).

«Ποιοτικό» το πανεπιστήμιο - επιχείρηση

Δεν είναι τυχαίο ότι το ερωτηματολόγιο έχει ξεχωριστή ενότητα για τις «σχέσεις με κοινωνικούς, πολιτιστικούς, παραγωγικούς φορείς» (ΚΠΠ φορείς) του τμήματος. Το πανεπιστήμιο στα μέτρα της αγοράς, πρέπει να συνάπτει και επιχειρηματικές συμφωνίες και να μπορεί να προσελκύει πελατεία. Ετσι, στοιχείο της «ποιότητας» είναι τα έργα συνεργασίας με ΚΠΠ φορείς που εκτελούνται, πόσοι καθηγητές και φοιτητές λαμβάνουν μέρος σε αυτά, αν «αξιοποιούνται οι εργαστηριακές υποδομές του τμήματος στις συνεργασίες με ΚΠΠ φορείς», δηλαδή πόσο έχει γίνει το πανεπιστήμιο μαγαζάκι των εταιρειών. Ακόμα, «πώς αναγνωρίζεται και προβάλλεται η επιστημονική συνεργασία του τμήματος με ΚΠΠ φορείς», δηλαδή πώς διαφημίζεται ότι το τμήμα παρέχει επιστημονικές υπηρεσίες για να προσελκύσει μεγαλύτερη πελατεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, την «αντικειμενική» αξιολόγηση ενδιαφέρει αν «ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των έργων συνεργασίας σε ειδικά περιοδικά ή στον Τύπο», αν οργανώνονται εκδηλώσεις για την ενημέρωση των φορέων, αν υπάρχει συνεργασία με αποφοίτους του τμήματος που είναι στελέχη ΚΠΠ φορέων, αν εντάσσονται οι επισκέψεις φοιτητών σε ΚΠΠ χώρους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αν οργανώνονται διαλέξεις στελεχών ΚΠΠ φορέων και αν απασχολούνται στελέχη ΚΠΠ φορέων ως διδάσκοντες. Γιατί στο «ανταγωνιστικό» πρόγραμμα σπουδών δε χρειάζονται επιστήμονες αλλά «επαγγελματίες», που να παρέχουν στους φοιτητές την κατάρτιση που θεωρεί αναγκαία το κεφάλαιο. Ακόμα, την «αξιολόγηση» ενδιαφέρει αν «συνάπτονται προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ τμήματος και ΚΠΠ φορέων», αν «εκπροσωπείται το τμήμα σε τοπικούς ή περιφερειακούς οργανισμούς και αναπτυξιακά όργανα», αν «συμμετέχει ενεργά το τμήμα στην εκπόνηση τοπικών/περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης», αν «αναπτύσσει το τμήμα και διατηρεί σχέσεις με την τοπική και περιφερειακή κοινωνία, καθώς και με την τοπική, περιφερειακή ή/και εθνική οικονομική υποδομή». Ποιοτικό, δηλαδή, είναι το πανεπιστήμιο που συνάπτει τις καλύτερες εμπορικές συμφωνίες και αναλαμβάνει μεγάλα έργα...

Ποιότητα για ποιον;

Η «ποιότητα» αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με το ποιος την επικαλείται. Οταν την επικαλείται το κεφάλαιο, η ποιότητα είναι δείκτης κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντά του για αύξηση της κερδοφορίας. Στην προκειμένη περίπτωση, για πανεπιστήμια που λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και ελέγχονται μέσω και του μηχανισμού «αξιολόγησης» για το αν συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτή η «ποιότητα» δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα στην εκπαίδευση, με το επίπεδο μόρφωσης, με την ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Μέχρι σήμερα, από το 2005 που έχει θεσμοθετηθεί νομικά, η «αξιολόγηση» στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων μπλοκάρεται - και δικαιολογημένα, τέτοια ψευδεπίγραφη που είναι - συστηματικά από κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων, η επαγρύπνηση για να μην εφαρμοστεί η «αξιολόγηση» με αγοραία κριτήρια, συνδέεται και με τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο. Γιατί η «αξιολόγηση» αποτελεί πλέον και προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, καθώς η «συμμόρφωση προς τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης» λαμβάνεται υπόψη από τον υπουργό Παιδείας στην εκτίμηση της πρότασης για τα τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ