Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αθλια επιχείρηση συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών τους για τις καταστροφές

Το προπαγανδιστικό «γαϊτανάκι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να συγκαλύψει τις εγκληματικές της πολιτικές ευθύνες για τις μεγάλες καταστροφές στην Ανατολική Αττική, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανακοίνωση των μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων, σε συνδυασμό με την παρουσίαση του σχεδίου για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, αποτέλεσαν ένα ακόμα επεισόδιο σε αυτήν την επιχείριση. Και επιπλέον, έδωσαν το έναυσμα για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, σε πεδία ιδιαίτερα βολικά, αφού βασική επιδίωξή τους είναι να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η συζήτηση από τις τεράστιες ευθύνες τους για τη μεγάλη καταστροφή στην Ανατολική Αττική.

Εάν κωδικοποιήσει κάποιος αυτήν την εξέλιξη, θα βγάλει ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα και θα διαπιστώσει πως: Μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, η συζήτηση έφυγε από το θέμα των πολιτικών ευθυνών, της ανυπαρξίας έργων υποδομής για την προστασία από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς και τα τηλεοπτικά πλάνα των αστικών μέσων ενημέρωσης «γέμισαν» με κάποιες μπουλντόζες που εκτελούσαν κατεδάφιση μάντρας κάπου στη ...Χαλκιδική.

Από αυτήν την άποψη, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί με ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τα μέτρα - κοροϊδία για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων αλλά και το σχέδιο για την κατεδάφιση αυθαιρέτων.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά και ας θυμηθούμε τους κύριους σταθμούς αυτής της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης:

1. Το πρώτο επεισόδιο της αντιπαράθεσης εκτυλίχθηκε πάνω στο ζήτημα του συντονισμού και της διαχείρισης της κατάστασης. Η κυβέρνηση εστίασε στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», για να πείσει ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, ωστόσο, άφηνε σαφείς αιχμές για κάποιους κρίκους του κρατικού μηχανισμού, φωτογραφίζοντας τους υπεύθυνους σε συγκεκριμένα πρόσωπα και διαρρέοντας ότι θα αντικατασταθούν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα αστικά κόμματα περιορίζουν την κριτική τους στους «χειρισμούς», στη «λάθος διαχείριση της κατάστασης», στην «ανικανότητα προσώπων που είναι ακατάλληλα».

Τι είναι αυτό που μένει;

Οτι πιθανά κάποια άλλα πρόσωπα ή κάποιοι άλλοι χειρισμοί θα μπορούσαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα αναφερθούμε μόνο στο γεγονός ότι και στο παρελθόν διαφορετικά πρόσωπα και διαφορετικοί χειρισμοί οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Νεκροί σε φωτιές, νεκροί σε πλημμύρες, μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες του λαού. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι όλοι τους βολεύονται με αυτήν την αντιπαράθεση, με αυτά τα επιχειρήματα για να κρύψουν το κύριο: Την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και τον ανεπαρκή σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, οι οποίοι έρχονται ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν δίνει προτεραιότητα στα έργα υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, αλλά, αντίθετα, όταν πρόκειται για παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, στη διαμόρφωση και ενίσχυση του μνημονιακού αντιλαϊκού πλαισίου, στην υπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων, στη στήριξη επενδύσεων, στις φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, στην υπηρέτηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, δίνουν ρέστα στην ικανότητα και την ταχύτητα των αποφάσεων. Αυτήν την πολιτική αντανακλούν τα μειωμένα κονδύλια για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, οργανωμένων και επαρκώς στελεχωμένων υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, που μπορούν να αποδειχτούν μοιραίες σε περιπτώσεις όπως αυτή της πυρκαγιάς στο Μάτι. Αυτή η επικίνδυνη για το λαό πολιτική αντανακλάται στην εμπορευματοποίηση της γης, στο χωροταξικό σχεδιασμό για το κεφάλαιο, στους «αναπτυξιακούς» νόμους που προβλέπουν κίνητρα και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά μόνο μέτρα διαχείρισης της φτώχειας για το λαό, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην αναγωγή της λαϊκής στέγης, της αναψυχής, των διακοπών σε ατομική ευθύνη.

2. Αλλο επεισόδιο της αντιπαράθεσης ήταν το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης. Πρώτος έσυρε το χορό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για όσα έγιναν στα αυθαίρετα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση παρουσίασε μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης. Προανήγγειλαν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μίλησαν για μητρώα «κατεδαφιστών», παρουσιάζουν εντυπωσιακά στοιχεία για τις «οικιστικές πυκνώσεις» (τα αυθαίρετα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) και δηλώνουν αποφασισμένοι να τα γκρεμίσουν όλα! Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση την Παρασκευή Σταθάκη - Τσίπρα, την οποία ακολούθησαν ανακοινώσεις για 61 κατεδαφίσεις σε Μάνδρα, Σαρωνικό, Ανάβυσσο, Πόρτο Ράφτη, Καπανδρίτι, Λαύριο και Πεντέλη και αφορούν κτίσματα που βρίσκονται εντός ρεμάτων, που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες και σε αναδασωτέες περιοχές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ωρύονται κυριολεκτικά ότι υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα κατεδάφισης που δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια και καταγγέλλουν την ολιγωρία.

Τι είναι αυτό που μένει;

Οτι αιτία του κακού είναι ο «αυθαίρετος» που έχτισε πάνω στο κύμα. Και στον όρο «αυθαίρετο» τσουβαλιάζουν τον μεροκαματιάρη που προσπάθησε με την ανοχή και την παρότρυνση του αστικού κράτους να φτιάξει ένα κεραμίδι για να βάλει την οικογένεια, με τις «βίλες πάνω στο κύμα», με τα ξενοδοχεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αυτά είναι «ανάπτυξη»... Συσκοτίζεται έτσι ότι όλοι τους, που εμφανίζονται τώρα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα δάση, τους αιγιαλούς κ.λπ. με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια και την αλλαγή των χρήσεων γης, έχουν διαχρονικά νομιμοποιήσει στρατηγικές καπιταλιστικές επενδύσεις, ιδιωτικοποιώντας γη - δάσος και θάλασσα και αποκλείοντας την πρόσβαση στην παραλία σε μεγάλες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού, όπως στο Ελληνικό ή στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και όχι μόνο. Κρύβουν από το λαό ότι η πιο πρόσφατη ρύθμιση για «τακτοποίηση αυθαιρέτων» το 2017 ψηφίστηκε και από τους δύο με χέρια και με πόδια.

3.Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τα μέτρα αποκατάστασης για τους πυρόπληκτους υπήρξε μια χλιαρή αντιπαράθεση, που μάλλον ήταν για τα μάτια του κόσμου. Πολύ λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις πληγέντων από το σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα ή τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, που οι φάκελοί τους δεν έκλεισαν ποτέ... Δεν έφτιαξαν ποτέ τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους, πολύ απλά διότι η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα «πάρτι» για τις τράπεζες, που τελικά μέσω των δανείων που τους έδωσαν, τους πήραν και τα όποια ακίνητα είχαν.

Οι αποζημιώσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και άλλους, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες, αλλά πολύ περισσότερο «φωτογραφίζουν» ότι τώρα ξεκινά ένας τεράστιος Γολγοθάς για όσους έμειναν πίσω να βλέπουν τα συντρίμμια που προκάλεσε η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ως κονδύλι για τη στήριξη μιας ολόκληρης κατεστραμμένης περιοχής; Τα 5.000 ευρώ που δίνουν για ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, τους οποίους οδηγούν στην αγκαλιά των τραπεζών; Τα μέτρα που αφορούν σε ...προσωρινή απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας για καμένα (!) αυτοκίνητα ή εκείνα που προβλέπουν προσωρινή απαλλαγή από την πληρωμή φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, για έναν χρόνο, ενώ μιλάμε για καμένα σπίτια; Πώς να μη συμφωνούν σε αυτό, λοιπόν, όταν μοιράζουν τα ίδια ψίχουλα;

* * *

Οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, όλος ο λαός δεν πρέπει να πέσει ξανά θύμα αυτής της αισχρής προπαγανδιστικής αθλιότητας της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Δεν πρέπει να «τσιμπήσει» από την «κούφια» αντιπαράθεση που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής που σκοτώνει ανθρώπους, καταστρέφει σπίτια, διαλύει ζωές. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να ξεχαστούν οι καταστροφές και οι πραγματικοί ένοχοι μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, όπως έγινε σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Δεν πρέπει να παγιδευτούν στις εξαγγελίες των άλλων αστικών κομμάτων που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.


Κ. Πασ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων, προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού

Με τη δράση του μέσα από τα συνδικάτα και τους φορείς και με Ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή

«

Οπλο» στα χέρια των πυρόπληκτων, των λαϊκών στρωμάτων της Ανατ. Αττικής, συνολικά του λαού, για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης, αποκατάστασης και προστασίας, μετά τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και συμβολή στην πάλη που διεξάγουν προς αυτήν την κατεύθυνση συνδικάτα και φορείς της περιοχής, με κέντρο οργάνωσης και συντονισμού το Στέκι Αλληλεγγύης, αποτελούν οι προτάσεις και τα αιτήματα του ΚΚΕ για τους πληγέντες, όπως καταγράφονται και στην Ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη το Κόμμα στη Βουλή.

Το ΚΚΕ σημειώνει στην Ερώτηση ότι το έγκλημα «έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά κάθε χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Συνέπεια είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό».

Προσθέτει ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στην αρχή ότι "τα έκανε όλα καλά" και στη συνέχεια να αποδώσει την καταστροφή σε πιθανούς εμπρησμούς, στην κλιματική αλλαγή, ακόμη και στους ίδιους του κατοίκους που "αυθαιρέτησαν", έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες στη συνέχιση αυτής της εμπρηστικής πολιτικής.

Αυτή η πολιτική, που θυσιάζει τα - αναγκαία για την ανθρώπινη ζωή - έργα στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων, ευθύνεται και για την άναρχη οικιστική επέκταση και την εμπορευματοποίηση της γης, για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για την απουσία προγραμμάτων για τη λαϊκή στέγη και την αναψυχή, αφήνοντας ουσιαστικά το λαό απροστάτευτο.

Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, με τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον απάνθρωπο και βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που υπηρετούν η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».

Στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι «ήταν συνεχείς οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη, στις 7 και τις 15 Ιούνη, για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών. Σε όλες αυτές τις εκκλήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθησύχαζε με διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα», ενώ αποδείχτηκε το τελείως αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους πληγέντες, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι αυτά «δεν επαρκούν στο ελάχιστο προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις και καταστροφές, π.χ. Μάνδρα, που ελήφθησαν αντίστοιχα μέτρα».

Τέλος, σημειώνεται με έμφαση ότι «πρέπει άμεσα να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πιο μακρόχρονες επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, συνολικά στην υγεία και την προστασία της ζωής των κατοίκων».

Τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τα αιτήματα που έχουν ήδη διατυπώσει εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για:

1. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

3. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

4. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

5. Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

6. Να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

Συγκεκριμένα, να υπάρξει:

  • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια πλήρης διαγραφή των δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, για την κύρια και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες:

-- Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

-- Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, την επομένη της πυρκαγιάς, περιοδεύει στα καμένα
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, την επομένη της πυρκαγιάς, περιοδεύει στα καμένα
Επί 12 ολόκληρες μέρες, πολλές από αυτές σε 24ωρη βάση, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, να δώσουν όποια βοήθεια μπορούσαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Τα συνεργεία που συγκρότησαν οι Κομματικές Οργανώσεις, έμειναν στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά, στην Κινέτα όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ενώ όλες αυτές τις μέρες, αρκετά από τα μέλη του Κόμματος δεν έχουν δει ακόμα τα σπίτια τους και βρίσκονται πλάι στο λαό που παλεύει να σταθεί στα πόδια του, τώρα που τα μέτρα αποκατάστασης της κυβέρνησης φανερώνουν ότι ακολουθούν πολύ δύσκολες μέρες.

Το ΚΚΕ, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών, με ανακοίνωσή του απαίτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή, να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μία μέρα μετά, το Κόμμα με νέα ανακοίνωσή του απαίτησε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Τη βδομάδα που πέρασε, με Ερώτηση στη Βουλή ζήτησε να παρθούν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα, για να μπορέσουν οι πληγέντες και οι οικογένειές τους να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο από το «πεντοχίλιαρο» της κυβέρνησης.

Την περιοχή που επλήγη, επισκέφτηκε άμεσα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Την περιοχή που επλήγη, επισκέφτηκε άμεσα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Εκτός από τις περιοδείες που έγιναν τις πρώτες μέρες μετά τη φωτιά με κλιμάκια που επισκέφτηκαν επί ώρες τον τόπο της καταστροφής και την περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Ραφήνα, περιοδείες γίνονται όλες αυτές τις μέρες σε Πυροσβεστικά Κλιμάκια και περιοχές όλης της χώρας. Σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Χαλκιδική, Θεσσαλία, Αχαΐα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ βρίσκονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και σημεία που ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος. Επισημαίνουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών αλλά και των πλημμυρών.

Δίπλα στους πυρόπληκτους της Κινέτας τα σωματεία του Θριασίου

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους κατοίκους της Κινέτας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 23/7, εξέφρασαν το πρωί της Παρασκευής σωματεία και φορείς του Θριασίου. Τα σωματεία συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης και τα διένειμαν στην περιοχή.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν τα Σωματεία Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας (παράρτημα Θριασίου), Ενέργειας, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μαγούλας - Μάνδρας, Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας της ΟΓΕ.

Τα σωματεία έστησαν κιόσκι στο Πανόραμα, έναν οικισμό που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τη φωτιά. Εκεί διένειμαν τη βοήθεια που συγκέντρωσαν, μοίρασαν την ανακοίνωσή τους και συζήτησαν με τους κατοίκους για την ανάγκη να οργανωθεί η διεκδίκηση μιας σειράς αιτημάτων για την ανακούφιση και την προστασία τους.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει επαφές και συναντήσεις με τους οικιστικούς συλλόγους που υπάρχουν στην περιοχή και την Ομοσπονδία τους, μέσα από τις οποίες τα σωματεία ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία τους και συγκέντρωσαν ορισμένες πρώτες πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες των σωματείων, 470 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά, ανάμεσα στα οποία 250 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.


Τα σωματεία ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους όσον αφορά την υποστήριξη των πυρόπληκτων. Στην κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζεται συνάντηση με τους οικιστικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και να συζητηθεί η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα σωματεία στη διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων και στις πρωτοβουλίες για τη διεκδίκησή του.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Κυριακή η συγκέντρωση για την καλύτερη οργάνωση της αλληλεγγύης και της δράσης

Στις 7 μ.μ., στο Στέκι στη Νέα Μάκρη

Σε συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης με αντικείμενο τα προβλήματα των πυρόπληκτων καλούν την Κυριακή 5 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης (Λ. Μαραθώνος 33, Νέα Μάκρη) το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, τα συνδικάτα της περιοχής και η ΟΓΕ.

Το κάλεσμα απευθύνεται τόσο στους φορείς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους μέσα από το Στέκι όσο και στους ίδιους τους πυρόπληκτους. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει όσον αφορά την αλληλεγγύη, να γίνει συζήτηση γύρω από τη συνέχεια που θα δοθεί το επόμενο διάστημα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι και τα αιτήματά τους.

Το Στέκι Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την ανάγκη της συγκέντρωσης και της διανομής αναγκαίων ειδών στους πυρόπληκτους, της προσφοράς βοήθειας στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά και συμβολής στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν συνολικά στις ανάγκες των πυρόπληκτων.

Σχεδόν δύο βδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά, μετρά ήδη μια σειρά από βήματα: Αποτελεί το χώρο όπου συγκεντρώνεται η βοήθεια που στέλνουν σωματεία και φορείς από τη χώρα. Στην προσπάθεια η βοήθεια να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα στις ανάγκες του λαού της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα καλούν τα σωματεία και τους φορείς να έρχονται σε επαφή με τα τηλέφωνα του Στεκιού (6977120661, 6984928944, 6986659312), προκειμένου να ενημερώνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε φάση.

Με αφετηρία το Στέκι, μέλη σωματείων προσφέρουν με τη φυσική τους παρουσία στην περιοχή, τις γνώσεις και την εργασία τους, παίρνοντας μέρος στις προσπάθειες αποκατάστασης κατοικιών. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη πάρει το Συνδικάτο Οικοδόμων και σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), με συνεργεία οικοδόμων, ηλεκτρολόγων και άλλων τεχνιτών που συμβάλλουν σε εργασίες αποκατάστασης.

Παράλληλα, το Στέκι γίνεται για το λαό της περιοχής ένα σημείο όπου μπορεί να απευθυνθεί για να αναζητήσει βοήθεια μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας γυναίκας που στράφηκε στο Στέκι όταν χρειάστηκε φαρμακευτικό υλικό για τα εγκαύματα που έφερε. Την ίδια μέρα επέστρεψε στο χώρο, αυτή τη φορά μαζί με τα παιδιά της για να τους πει: «Σας έφερα εδώ για να δείτε τι σημαίνει αλληλεγγύη», δείχνοντας με τα λόγια της και τη σημασία που έχει αυτή η προσπάθεια, την ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει.

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Εκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν σωματεία και φορείς, με θέμα τα μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας, την προστασία του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας.

Το ΕΚ Πάτρας έχει πάρει την πρωτοβουλία να συγκροτήσει ομάδες πυρασφάλειας, αποτελούμενες από δεκάδες εργαζόμενους και συνδικαλιστές, που σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία του δήμου Πατρέων και την Πυροσβεστική θα συμβάλουν ώστε να προστατευτούν οι δασικές περιοχές και εκτάσεις της περιοχής. Οι ομάδες θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες δράση με βάση τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΠΑΜΕ
Διεκδικήσεις με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες

Πλαίσιο αιτημάτων που απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων και των εργαζόμενων της Ανατολικής Αττικής, έχει διαμορφώσει το ΠΑΜΕ, αξιοποιώντας την πείρα και τη δράση σωματείων και άλλων φορέων της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί άμεσα:

  • Μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Να υπάρξουν άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών κ.ά.

Ταυτόχρονα, διεκδικεί:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την κύρια και την εξοχική κατοικία. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξουν ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Εξειδικεύοντας τα αιτήματα στον κλάδο, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Παράρτημά του στα Νοτιοανατολικά Προάστια καλούν, καταρχάς, «τους συναδέλφους που εργάζονται στις πληγείσες περιοχές να μην υποκύψουν σε πιέσεις για "οικειοθελείς παραιτήσεις" και να καταγγείλουν στο Συνδικάτο κάθε προσπάθεια να περικοπούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία». Ακόμα, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί, διεκδικούν:

Να καλυφθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, δηλαδή μέχρι το τέλος της σεζόν, οι μισθοί (με ελάχιστο ποσό αποζημίωσης τα 600 ευρώ για κάθε μήνα) και η ασφάλιση των εποχικών εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, να ενταχθούν όλοι οι εποχικοί στο Ταμείο Ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις. Να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων για την επόμενη τουριστική περίοδο. Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν όλο το χρόνο, η μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη να ισχύσει μέχρι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία: Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Καμία περικοπή σε μισθούς - ένσημα - δικαιώματα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας να εντείνουν τους ελέγχους στις περιοχές που έχουν πληγεί για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας προβάλλει αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των πυρόπληκτων αυτοαπασχολούμενων. Εξαρχής σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεσα:

  • Να υπάρξει αναλυτική καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι μικροεπιχειρήσεις. Να δοθεί πλήρης αποζημίωση που να καλύπτει τα πραγματικά έξοδα που απαιτούνται προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν, δηλαδή αποζημίωση που να καλύπτει το σύνολο των ζημιών στο κατάστημα, στα εμπορεύματα, αλλά και στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (μηχανήματα κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, διεκδικεί την εφαρμογή άμεσων μέτρων στήριξης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και όχι μόνο για το περιορισμένο διάστημα που ανακοινώθηκε, που αφορούν:

  • Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο, ΔΕΗ, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων για όσο χρειαστεί. Καμία κατάσχεση κατοικίας.
  • Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ που έληγαν τέλη Ιούλη μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές για όσο χρόνο είναι πραγματικά απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο.
  • Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι αυτή να ξαναλειτουργήσει, στο ύψος του βασικού μισθού. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου.
  • Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση χορήγηση όλων των προβλεπόμενων παροχών και επιδομάτων.
  • Αμεση έκδοση και χορήγηση σύνταξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο πλευρό των πυρόπληκτων για ουσιαστική στήριξη και οργάνωση των διεκδικήσεων

Συζήτηση με τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, για το Στέκι Αλληλεγγύης που λειτουργεί στα πυρόπληκτα

Η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και συνδικάτων της περιοχής ήταν άμεση με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, σε μια προσπάθεια να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς και της διάσωσης των κατοίκων. Από την επόμενη κιόλας μέρα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, στην ημερήσια διάταξη της δράσης των συνδικάτων μπήκε η οργάνωση της αλληλεγγύης, αλλά και της διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων στήριξης, ανακούφισης και προστασίας των πληγέντων.

Μ' αυτόν τον στόχο, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα σωματεία - μέλη του, αυτοαπασχολούμενοι και η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ στην περιοχή συγκρότησαν και λειτουργούν από τις 26/7 το Στέκι Αλληλεγγύης, στη Νέα Μάκρη, επί της λεωφόρου Μαραθώνος 33, στην Αγία Μαρίνα, μέσα στην πυρόπληκτη περιοχή. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα συνδικάτων και φορέων να συνδράμουν με κάθε τρόπο το έργο του Στεκιού βρήκε εύφορο έδαφος και πλέον η συμβολή του στην οργάνωση της αλληλεγγύης αναγνωρίζεται πλατιά.

Κάθε σωματείο που θέλει να προσφέρει, μπορεί να έρχεται σε επαφή με τα τηλέφωνα 6977120661, 6984928944, 6986659312, προκειμένου να ενημερώνεται για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τη συζήτηση που έκανε με τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Λαυρίου και υπεύθυνο για την οργάνωση της αλληλεγγύης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για τη δράση των συνδικάτων από την πρώτη μέρα και για την πείρα που βγαίνει από τη λειτουργία του Στεκιού μέχρι σήμερα.

Αυτονόητη και δεδομένη η αντίδραση των συνδικάτων

Από τη συζήτηση με τον Βάλσαμο Συρίγο
Από τη συζήτηση με τον Βάλσαμο Συρίγο
-- Τι έγινε τη μέρα της πυρκαγιάς και πώς αντέδρασαν τα σωματεία της περιοχής;

-- Τα Συνδικάτα έχουμε ένα χώρο ευθύνης, είναι οι χώροι δουλειάς και οι τόποι κατοικίας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Οπως δρούμε στο χώρο εργασίας που ενδιαφερόμαστε για τη Σύμβαση, το μισθό, τα θέματα ασφάλειας κ.ά., έτσι και στον τόπο κατοικίας μας ενδιαφέρει σε τι συνθήκες ζουν οι συνάδελφοί μας, η εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Με αυτήν την έννοια, η άμεση κινητοποίηση των συνδικάτων ήταν αυτονόητη και αυτό κάναμε. Είχαμε άμεσα επικοινωνία με την περιοχή που καιγόταν. Μέλη των συνδικάτων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εδώ για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση. Είχαν πληροφορίες από νωρίς για τους νεκρούς, ότι υπάρχει αυτή η τραγική εξέλιξη. Ξεκίνησαν και άλλοι συνάδελφοι να έρθουν. Αν και τις ώρες εκείνες ήταν πολύ δύσκολη η προσέγγιση στην περιοχή, γιατί είχαν φρακάρει οι δρόμοι, έγιναν προσπάθειες να έρθει κόσμος να βοηθήσει από τα συνδικάτα.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση συνδικάτων και εργαζομένων. Ταυτόχρονα ξεκίνησε να διαμορφώνεται μια έκφραση αλληλεγγύης. Να συμπαρασταθούν στους πληγέντες και ψυχικά αλλά και να δοθούν είδη πρώτης ανάγκης, νερό, φάρμακα, γάζες. Αυτά γίνονταν ταχύτατα και αυτόματα. Πριν ακόμα ξεκινήσουν τα συνδικάτα να βγάζουν καλέσματα οι εργαζόμενοι εξέφραζαν ήδη την αλληλεγγύη τους.

Το μέγεθος της καταστροφής επέβαλε το βάθεμα της αλληλεγγύης

Είδη πρώτης ανάγκης έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά του Στεκιού Αλληλεγγύης
Είδη πρώτης ανάγκης έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά του Στεκιού Αλληλεγγύης
-- Για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε το Στέκι;

-- Την επόμενη μέρα η επαφή με το χώρο μάς έδειξε το μέγεθος της καταστροφής. Καταλάβαμε ότι αυτή η έκφραση αλληλεγγύης έπρεπε να συνεχιστεί, να βαθύνει. Ηρθαμε σε επαφή και με τους δήμους για να δούμε τι γίνεται και τι χρειάζεται και θεωρήσαμε σκόπιμο να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός χώρου - κέντρου αλληλεγγύης, γιατί ξέρουμε ότι μόλις σβήσουν τα φώτα των καμερών οι άνθρωποι θα μείνουν αβοήθητοι.

Μέσω αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών της περιοχής βρέθηκε ο συγκεκριμένος χώρος που παραχωρήθηκε δωρεάν από επαγγελματία της περιοχής. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και κοντά στους πληγέντες. Ετσι στήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και των εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των ΕΒΕ και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ της περιοχής το Στέκι Αλληλεγγύης, που ξεκίνησε να λειτουργεί τρεις μέρες μετά τη φωτιά.

-- Πώς «περπάτησε» η λειτουργία του μέχρι τώρα;

-- Το Στέκι είναι γνωστό στους πυρόπληκτους. Με την καθημερινή δράση κλιμακίων στα «καμένα» δίνεται ό,τι βοήθεια χρειάζεται και παράλληλα ενημερώνουν για την ύπαρξη και λειτουργία του Στεκιού ώστε να απευθύνονται σε αυτό για ό,τι χρειαστούν, για είδη πρώτης ανάγκης και εργασίες.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι έχουμε φτιάξει κάποια συνεργεία με τη συμβολή και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και των ΕΒΕ, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.ά. για τη σύνδεση του ρεύματος, του νερού. Ακόμα συνεργεία βοηθούν σε ξεμπαζώματα, αποκατάσταση στεγών κ.ά. Αυτά γίνονται σε καθημερινή βάση και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Η αλληλεγγύη έχει πολλές πλευρές

-- Απευθύνονται πυρόπληκτοι στο Στέκι;

-- Από τη μέρα που στήθηκε το Στέκι έχουν περάσει πολλοί πυρόπληκτοι για να πουν τι χρειάζονται. Να πούμε ότι έρχονται και πολλοί άνθρωποι που δεν είναι πυρόπληκτοι για να προσφέρουν βοήθεια. Φυσικά η έκφραση αλληλεγγύης έχει πολλές πλευρές. Να πιει ένα νερό ο άνθρωπος, τη στιγμή που το έχει ανάγκη, να γίνει μια εργασία που χρειάζεται αλλά και να αναδείξουν τα συνδικάτα τα αιτήματα, τις ανάγκες των πυρόπληκτων.

-- Γίνονται τέτοιες συζητήσεις;

-- Στις επαφές μας με τους πυρόπληκτους δεν μένουμε μόνο στο ότι «είμαστε εθελοντές και σας δίνουμε ένα νερό». Δεν είμαστε απλά «φιλάνθρωποι», αλλά επειδή αγαπάμε τη ζωή αντιπαλεύουμε την εκμετάλλευση, τη βαρβαρότητα, την αδικία. Ετσι κι αλλιώς η κουβέντα πάει από μόνη της για το τι συνέβη και τι φταίει. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες και να ρίξει ευθύνες ακόμα και στους νεκρούς προκαλεί οργή και αναστάτωση στους κατοίκους. Ετσι, από μόνη της η συζήτηση γίνεται πιο ουσιαστική, για τις αιτίες της καταστροφής και ποια είναι η διέξοδος.

Ζούμε σε μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία σε μια νέα μεγαλούπολη, με αεροδρόμιο, λιμάνια, βιομηχανικές ζώνες, μόνιμη κατοικία εκατοντάδων χιλιάδων, χωρίς καμία υποδομή. Η καταστροφή έδειξε την πλήρη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Ολόκληρη Ανατολική Αττική και δεν έχει νοσοκομείο! Στο Κέντρο Υγείας, το μοναδικό στην περιοχή που έπληξε η πυρκαγιά, δεν υπήρχε πνευμονολόγος! Ποιος θα διεκδικήσει ανατροπή αυτής της κατάστασης, χρηματοδότηση για υποδομές για να μην πνιγόμαστε το χειμώνα, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι, αν δεν το κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους;

Ταυτόχρονα, καλούμε αυτόν τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση και επιφυλακή γιατί τα μεγάλα λόγια τα έχει ακούσει πολλές φορές. Τους φέρνουμε τα παραδείγματα άλλων καταστροφών, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2017 στη Μάνδρα και άλλα. Θυμίζουμε τα κούφια λόγια των κυβερνήσεων που όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκουν προφάσεις, δικαιολογίες για να μην αποζημιωθούν οι άνθρωποι.

Κάθε φορά τους έχουν στο περίμενε και στο τέλος αναγκάζονται να χρεωθούν για να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους και γίνονται έρμαια των τραπεζικών ομίλων. Αυτά υπάρχουν ως πείρα στο κίνημα και τα μεταφέρουμε στον κόσμο, να είναι ψυλλιασμένος για το τι συμβαίνει και να είναι έτοιμος να διεκδικήσει κινηματικά αυτά που δικαιούται.

Για να βρουν τη ζωή που έχασαν

-- Μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα από τη μέχρι τώρα δράση του Στεκιού;

-- Η δημιουργία του ήταν σημαντική και αναγκαία γιατί η έκφραση της αλληλεγγύης πρέπει να συνδέεται και με τη στήριξη των πυρόπληκτων στην πράξη, στα αιτήματα που πρέπει να διαμορφώσουν. Δε γίνεται να πείσουμε για την αξία της οργανωμένης, συλλογικής δράσης και πάλης μέσα από τα συνδικάτα, το κίνημα, χωρίς να είμαστε σε επαφή με αυτόν τον κόσμο. Το Στέκι βοηθά να γνωρίσουμε και να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης.

Είναι ένα Στέκι στήριξης των πυρόπληκτων πολύπλευρα, για να βρουν ξανά τη ζωή που έχασαν. Αυτό σημαίνει και οργάνωση κινητοποιήσεων, και διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων, που μπαίνουν από τους ίδιους τους πυρόπληκτους με βάση τις ανάγκες τους, και στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς ως συνδικάτα αξιοποιώντας την πείρα που έχουμε.

Την Κυριακή 5/8 κάνουμε συγκέντρωση ενημέρωσης εδώ στο Στέκι, να εκτιμήσουμε τη μέχρι τώρα δράση και πώς θα στηρίξουμε τους πυρόπληκτους.

Να υπογραμμίσουμε ότι τα Συνδικάτα έχουν από τη φύση τους την υποχρέωση να κάνουν τέτοιες παρεμβάσεις που αφορούν σε κάθε πλευρά της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, είναι ανάγκη να υπάρχει υποδομή τέτοιας άμεσης επέμβασης. Δυστυχώς, αυτή η καταστροφή δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία. Καταστροφές θα ξανασυμβούν όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, που η γη είναι εμπόρευμα, που είναι ατομική ευθύνη η κατοικία, που οι ανάγκες των ανθρώπων υποτάσσονται στις «αγορές», θα ερχόμαστε ξανά και ξανά αντιμέτωποι με καταστροφές όπως η τωρινή.

Να θυμίσουμε ότι οι φορείς που ξεκινήσαμε την προσπάθεια με το Στέκι Αλληλεγγύης, βρεθήκαμε δυστυχώς πριν από λίγους μήνες να διαδηλώνουμε για τα ίδια αιτήματα στο Λαύριο, τότε που η κυβέρνηση έστηνε τη φιέστα που είχε ονομάσει «Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής».

Τότε οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους διαδηλωτές, είχαν κλείσει όλους τους δρόμους, μυστικοί κι ένστολοι ήταν για μέρες έξω από τις πόρτες μας. Οταν είναι να τρομοκρατήσει το λαό, να καταστείλει τις δίκαιες κινητοποιήσεις, ο κρατικός μηχανισμός είναι καλοκουρδισμένος. Αλλά όταν είναι να προστατευτεί η ζωή μας, είναι ασυντόνιστος!


Χ. Μ.

Στους 88 έφτασαν οι νεκροί

Μία γυναίκα που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» κατέληξε την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής στους 88, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δίνονται επίσημα και που είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για τη μητέρα του βρέφους ηλικίας μόλις έξι μηνών, που επίσης κατέληξε συνεπεία της φωτιάς στο Μάτι. Ωστόσο, 40 εγκαυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 9 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ενα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμα άτομο εξακολουθεί να είναι δηλωμένο ως αγνοούμενο. Τέλος, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και δύο σοροί για τις οποίες υπάρχει γενετικό υλικό (DNA), αλλά δεν έχουν βρεθεί συγγενικά πρόσωπα να τις αναζητούν.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάθεση των αιτήσεων από τους πυρόπληκτους σε Ανατ. Αττικής και Κινέτα για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Υποδομών είχαν κατατεθεί συνολικά 1.761 αιτήσεις πυρόπληκτων, από τις οποίες οι 629 κατατέθηκαν στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 602 στο δήμο Μαραθώνα, οι 364 στο δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 166 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τέλος, στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 35χρονος που κατηγορείται ως υπαίτιος εμπρησμών στην περιοχή Ριζάρη στο δήμο Μαραθώνα κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως 31 Ιούλη. Η εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό από πρόθεση που είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο. Αντίγραφο της εν λόγω δικογραφίας συσχετίστηκε με την προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσον αφορά στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιούλη στην Ανατολική Αττική, προκειμένου να διερευνηθεί αν ο 35χρονος έχει σχέση και με αυτή.

Κάηκε το 70%

Χάρτη με λεπτομερή αποτίμηση της καταστροφής σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου στο Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά, δημοσίευσε χτες το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η αναλυτική φωτο-ερμηνεία των αεροφωτογραφιών αυτών, οι οποίες ελήφθησαν δύο μέρες μετά την πυρκαγιά, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από την καλυφθείσα έκταση ποσοστό επιφανείας της τάξης του 70% αντιστοιχεί σε πλήρως καμένες εκτάσεις, και της τάξης του 30% αντιστοιχεί σε μερικά ή μη καμένες εκτάσεις. Ο ορθοφωτοχάρτης καλύπτει συνολική έκταση 4.318 στρεμμάτων.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Θα χρωστάμε δάνεια και για τα σπίτια που κάηκαν...

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους για όσα αντιμετωπίζουν, τώρα, στη φάση της λεγόμενης «αποκατάστασης» μέσω των μέτρων της κυβέρνησης

«Πώς και πότε θα ξαναγίνουν τα σπίτια;»
«Πώς και πότε θα ξαναγίνουν τα σπίτια;»
«Εγινε ο τόπος μας νεκροταφείο. Κοίτα γύρω σου. Πρώτα είναι οι άνθρωποι. Μετά είναι και τα σπίτια που τα περισσότερα κτίστηκαν λίγο - λίγο με οικονομίες μιας ζωής ή με δανεικά από τις τράπεζες. Πολλά από αυτά ήταν λυόμενα. Είναι, πλέον, νεκρά κουφάρια. Πώς θα κτιστούν πάλι; Με τι χρήματα; Ο τόπος ερήμωσε. Κανένας δεν έρχεται εδώ πια. Οι γείτονές μου χάθηκαν. Το σπίτι μου στο Μάτι το είχα παραχωρήσει στην οικογένεια του γιου μου. Δεν υπάρχει πια. Η νύφη μου και τα εγγόνια μου σώθηκαν στο παρά ένα». Λόγια του κυρ Κώστα, που είδε το μόχθο μιας ζωής κατεστραμμένο...

Γύρω - γύρω χιλιάδες πεύκα κείτονται όρθια και νεκρά. Κάποτε δίναν οξυγόνο και δροσιά στους κατοίκους στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι, στον Ν. Βουτζά. Οι δρόμοι της περιοχής που κάποτε «λούζονταν» στο πράσινο, τώρα είναι μαύροι από τα καμένα δέντρα.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε την Παρασκευή στο Μάτι και μίλησε με κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή, ζώντας την τραγική πραγματικότητα στον απόηχο των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τα «μέτρα αποκατάστασης»...

Μας κλέβουν...

Στην τοποθεσία Κιούπη η κυρία Κυριακή με τον αδερφό της και τον γιο της ψάχνουν στις στάχτες μήπως και βρεθεί κάτι γερό από τα αντικείμενα του σπιτιού. «Οι μηχανικοί χαρακτήρισαν το σπίτι "κόκκινο". Το σπίτι είναι εξοχικό. Οι γονείς μου είχαν πάρει άδεια για την οικοδομή πριν από τη μεταπολίτευση», θα μας πει. «Φανταστείτε πως η άδεια ήταν για 48 τετραγωνικά μέτρα και το σπίτι κτίστηκε σταδιακά. Εδώ μεγάλωσα τα καλοκαίρια. Μετά τα παιδιά μου. Ολη η οικογένεια μαζεύονταν εδώ. Το Πάσχα, την Πρωτομαγιά, ακόμα και τον χειμώνα», συνεχίζει. Οσον αφορά την αποκατάσταση των πυρόπληκτων αναφέρει πως «κανείς δεν λέει πώς θα γίνει αυτό. Με δάνεια; Να χρωστάμε πάλι; Τόσα πληρώνουμε με τα μνημόνια. Μας κλέβουν. Στο δρόμο μας οι άνθρωποι έφυγαν. Αλλωστε, δεν έχουν πού να μείνουν. Ακόμα είναι παραζαλισμένοι. Ποιος θα γυρίσει εδώ; Πώς και πότε θα ξαναγίνουν τα σπίτια;».

Εξι μήνες μετά το επίδομα αναπηρίας από τη φωτιά!

Ισοπεδωμένο σπίτι
Ισοπεδωμένο σπίτι
Στο μεταξύ, στο κλειστό γυμναστήριο στην αφετηρία της μαραθώνιας διαδρομής, δεκάδες πολίτες καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για το εφάπαξ επίδομα των 5.000 ευρώ, την οικονομική ενίσχυση που διαχειρίζεται ο δήμος Μαραθώνα, ύψους 586,94 (κάλυψη πρώτων αναγκών), την ...επισκευαστική (απλές επισκευαστικές εργασίες) ύψους 5.869,41 ευρώ, αλλά και την ενίσχυση σε όσους υπέστησαν αναπηρία 67% και άνω, από τραυματισμό στην πυρκαγιά.

Στη σειρά περιμένει ο Δημήτρης, για να καταθέσει τα δικαιολογητικά για τον φίλο του που νοσηλεύεται στο «Θριάσιο» με 40% εγκαύματα στο σώμα του. «Στα δικαιολογητικά για επίδομα αναπηρίας από την πυρκαγιά χρειάζεται και γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της. Αυτό, όμως, εκδίδεται μετά από έξι μήνες, ενώ θα ήταν αρκετή η γνωμάτευση του νοσοκομείου», θα μας πει. «Επίσης, δεν θα έπρεπε να προβλεφθεί βοήθεια για όσους τραυματίστηκαν βαριά;», προσθέτει.

Δεν γνώριζαν ότι η πυρκαγιά είχε περάσει τη Μαραθώνος

Λίγο πιο κάτω από την τοποθεσία Κιούπη βρίσκεται η στρογγυλή πλατεία, οι δρόμοι της οποίας συνδέουν τον Ν. Βουτζά με το Κόκκινο Λιμανάκι και τη Ραφήνα. Εκεί βρέθηκε το μοιραίο απόγευμα μαζί με κατοίκους της περιοχής ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η Αστυνομία ήρθε στο σημείο περίπου τρία τέταρτα μετά τους κατοίκους, οι οποίοι έδιωχναν, ήδη, τα αυτοκίνητα προς τη Ραφήνα. Ηταν αστυνομικοί της Ασφάλειας. «Η Αστυνομία έστελνε τους οδηγούς προς Μάτι - Κόκκινο Λιμανάκι. Είχα καταλάβει από την πείρα μου, αφού ξέρω την περιοχή και έχω έρθει σε φωτιές που έχουν εκδηλωθεί παλιότερα, ότι η πυρκαγιά έπρεπε να είχε περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος. Μάλλον οι αστυνομικοί δεν το γνώριζαν», λέει ο Ν. Στεφανίδης.

Ο κόπος μιας ζωής χαμένος για την κυρία Κατερίνα
Ο κόπος μιας ζωής χαμένος για την κυρία Κατερίνα
Οπως μας λέει κάτοικος της περιοχής, τη μέρα που μαινόταν η φωτιά, έμαθε από τους πυροσβέστες πως αυτή κατευθυνόταν προς την Αγ. Μαρίνα. Λίγο πριν φτάσει εκεί, φαίνεται πως άλλαξε ο άνεμος και οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το Μάτι, αλλιώς θα «πήγαιναν» προς τη N. Μάκρη.

Ψάχνουν μέσα στα αποκαΐδια

Σε έναν από τους δρόμους που καταλήγουν στην πλατεία, βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από το εξοχικό της Κατερίνας Κατσίκη. «Πενήντα χρόνια ήταν εδώ αυτό το σπίτι. Γέρασα εδώ», θα μας πει. «Ερχόμαστε πολύ συχνά για να ξεκουραστούμε. Τη μέρα της καταστροφής ο γιος μου ήταν στο Μάτι. Ισα που πρόλαβε και πήρε το μωρό του και σώθηκαν. Τι αποζημίωση θα πάρουμε άραγε;», αναρωτιέται. «Τα περισσότερα σπίτια τριγύρω έχουν ζημιές ή είναι κατεστραμμένα. Πολλοί έρχονται και ψάχνουν στα απομεινάρια. Φεύγουν με κατεβασμένο το κεφάλι. Δεν μπορούν να αντικρίσουν τους κόπους μιας ζωής καμένους», προσθέτει.

Στη συνέχεια, ο Νίκος δίνει άλλη μια μαρτυρία επιβίωσης, περιγράφοντας το πώς διασώθηκε, αφού βρέθηκε στην περιοχή, όπου είχε πάει για μπάνιο με τα δυο του παιδιά και το ανιψάκι του. Στη διαδρομή η Αστυνομία τους «έσπρωξε» στο Μάτι, από την Ποσειδώνος. «Παίρνει φωτιά το αυτοκίνητο, το οδηγώ σε ένα χωράφι. Το όχημά μου είχε οροφή. Βγαίνω από εκεί, μετά σπάω τα τζάμια, βγάζω τα παιδιά έξω, του ενός παιδιού είχαν πάρει φωτιά τα παπούτσια. Τα παιδιά είχαν εγκαύματα στα πόδια. Εσπασα την τζαμαρία πολυκατοικίας και μπήκα μέσα σε αυτήν, έσπασα και μια δεύτερη για να βγω με τα παιδιά σε ένα αίθριο, όπου τα κατάβρεξα με νερό. Οταν έφτασε κι εκεί η φωτιά, προχώρησα προς την παραλία, όπου είχε πολύ καπνό και η κατάσταση ήταν αφόρητη. Εκεί ήταν ένα καΐκι, το οποίο δεν μπορούσε να πλησιάσει γιατί ήταν αβαθή τα νερά. Κολύμπησαν και μου πέταξαν σκοινί με σωσίβια. Σε λίγο χρόνο ήρθε η ΕΜΑΚ και μας απεγκλώβισε. Είχα εγκαύματα στο πρόσωπο».

«Καταστραφήκαμε αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε τη ζωή μας»

Ο «Ριζοσπάστης» μιλά με έναν από τους ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφή για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος έξω από το καμένο σπίτι του
Ο Γιάννης Γιαννόπουλος έξω από το καμένο σπίτι του
Για όσους έζησαν τον εφιάλτη στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιούλη, στη μνήμη έχουν μείνει χαραγμένα πολλά... Το πώς κάποιοι κατάφεραν να σωθούν, το πώς κάποιοι δίπλα τους «έσβησαν» μέσα σε λίγη ώρα ψάχνοντας τρόπο διαφυγής, το πώς σπίτια γίνονταν στάχτη μέχρι να ανοιγοκλείσουν τα μάτια... Στιγμές συγκλονιστικές. Που δεν παίρνουν περιγραφές.

Περίπου δύο βδομάδες μετά, οι άνθρωποι στο Μάτι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Να βάλουν σε μια σειρά τα πράγματα και να ψάξουν να δουν τι θα κάνουν. Κάθε μέρα που περνά, διαπιστώνουν ότι έχουν μπροστά τους μακρύ δρόμο.

Το άκουσμα των μέτρων της κυβέρνησης, η αντιπαράθεση με τα άλλα αστικά κόμματα φέρνουν στο μυαλό τους το παρελθόν. Σεισμός Πάρνηθα 1999. Φωτιές Ηλεία 2007. Πλημμύρες Μάνδρα 2017. Και ακόμα πιο πίσω... Δεκάδες φορές το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται. Μετά από κάθε καταστροφή ένα πενιχρό έκτακτο επίδομα και όλα τα υπόλοιπα, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, να καταλήγουν να γίνονται προσωπική υπόθεση... Οποιος καταφέρει και αντέξει φτιάχνει το σπίτι του... Οι υπόλοιποι γίνονται μια ζωή πελάτες των εισπρακτικών εταιρειών που έχουν προσλάβει οι τράπεζες για να εισπράττουν τα δάνεια.

Ο «Ριζοσπάστης» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με έναν από τους πολλούς που έζησαν την κατάσταση από κοντά. Ενας άνθρωπος που ζει όλες αυτές τις μέρες την αγωνία τού «τι γίνεται τώρα;», «πώς θα ζήσουμε;», «τι θα κάνουμε;»


Ο Γιάννης Γιαννόπουλος, κάτοικος της περιοχής, είναι από εκείνους που έχουν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο.

Σημαντικό ρόλο παίζει το Στέκι Αλληλεγγύης

«Στην αρχή δεν ήθελα να δω κατεστραμμένο το σπίτι μου. Αυτό το σπίτι το έφτιαχνα 10 χρόνια με τον πατέρα μου. Ηταν ένα παλιό λυόμενο. Χτίσαμε, σοβατίσαμε. Εμενα δυο χρόνια. Ηταν ένα νομιμοποιημένο αυθαίρετο. Ενα παλιό εξοχικό ενός θείου μου, που το είχαμε αγοράσει με το εφάπαξ του πατέρα μου. Σιγά σιγά με δικιά μας δουλειά το κάναμε σπίτι. Αφού το πρόβλημα της στέγης δεν λύνεται με κοινωνικό τρόπο, αρκετοί είναι αυτοί που με δανεικά ή τους κόπους μιας ζωής έφτιαξαν εδώ μια κατοικία. Πολλοί έχασαν το μόχθο της ζωής τους και τώρα γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι φιλοξενούμενοι και με αβέβαιο μέλλον. Κάποιοι είναι και χωρίς δουλειά. Το χειρότερο; Κάποιοι σαν οικογένειες. Οπως μια γυναίκα που ήρθε στο Στέκι Αλληλεγγύης. Είχε κηδέψει την αδερφή της, τον σύζυγό της και το ένα τους παιδί. Απέμεινε άνεργη με το παιδί της και το ανίψι της που επέζησε».

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος επισημαίνει το σημαντικό ρόλο που παίζει το Στέκι Αλληλεγγύης στη βοήθεια προς τους πληγέντες. «Η δουλειά που κάνει το Στέκι είναι σημαντική, γιατί πέρα από την οργάνωση της αλληλεγγύης πρέπει να υπάρξει και αγώνας διεκδίκησης των αιτημάτων αποκατάστασης των πυρόπληκτων», λέει.

Πώς θα ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας;


Την ώρα που συμβαίνουν αυτά η Ενωση Τραπεζών προχωρά σε αναστολή πληρωμής δανείων για χρονικό διάστημα ...6 - 12 μηνών. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση κάποιος δανειολήπτης να πρέπει να πληρώνει δάνειο σε 6 μήνες, ακόμα κι αν το σπίτι για το οποίο δανείστηκε δεν υπάρχει πια. Ομως, απτόητοι οι τραπεζίτες, ανακοίνωσαν και ότι θα παράσχουν «χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια». Δηλαδή, ένας δανειολήπτης μπορεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και δόση δανείου για το κατεστραμμένο σπίτι του, όμως μπορεί να πάρει και νέο δάνειο για να το επισκευάσει, βγαίνοντας και χρεωμένος.

«Κάναμε αίτηση ως πυρόπληκτοι και περιμένουμε», λέει ο Γ. Γιαννόπουλος. «Και με μηδέν επιτόκιο να δώσουν δάνεια τι θα τα κάνουν οι άνθρωποι εδώ; Με κάποιο τρόπο η αγορά της οικοδομής θα τους ξαναπάρει χρήματα. Σύμφωνα και με τον ΣΕΒ η ανοικοδόμηση θα γίνει με όρους αγοράς. Τα κυβερνητικά μέτρα είναι συγκεχυμένα. Στις ουρές που σχηματίζουν οι πυρόπληκτοι στον δήμο της Ραφήνας για το εφάπαξ επίδομα των 5.000 ευρώ, στις συζητήσεις που είχα εξηγούσα ότι κανείς δεν θα δώσει χρήματα στους πυρόπληκτους για να ξαναχτίσουν το σπίτι τους. Επίσης, ότι όσοι ζούσαν στην περιοχή μας αν είχαν χρήματα δεν θα έχτιζαν εκεί. Πληρώσατε ΕΝΦΙΑ, φόρους, νομιμοποίηση και τώρα η κυβέρνηση σας λέει ότι φταίτε κι εσείς. Το χειμώνα με τις βροχές και τις πλημμύρες που θα έρθουν τι θα γίνει;», αναρωτιέται...

Γολγοθάς η διαδικασία για το επίδομα

Οπως είναι γνωστό, για να πάρει κάποιος το έκτακτο επίδομα χρειάζεται να υπάρχει πιστοποιητικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής μηχανικών για την κατάσταση του ακινήτου. Στη συνέχεια, αντίγραφό του κατατίθεται από τον πυρόπληκτο στο δήμο για να δοθεί το σχετικό πρωτόκολλο, ακολουθεί επίσκεψη στην Πυροσβεστική, όπου αφήνει τα στοιχεία του σε περίπτωση που τον καλέσει, και μετά επιστρέφει πάλι στο δήμο για την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Στο μεταξύ, όπως μας λέει ο Γ. Γιαννόπουλος, μετά τις πρώτες καταγραφές φαίνεται πως αρχίζει και η δράση τοπικών παραγόντων, επιχειρηματιών και φασιστοειδών που πλησιάζουν κατοίκους της περιοχής για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει από κατοίκους της περιοχής, φασιστοειδή επισκέφτηκαν το Μάτι και λένε σε κατοίκους ότι «μην ανησυχείτε, εμείς έχουμε λεφτά. Θα μπουν οι εταιρείες και θα τα φτιάξουν όλα». Οταν ήρθαν να μοιράσουν νερά και βοήθεια, τους έδιωξαν οι κάτοικοι. Ηταν η φορά που ήρθαν «επίσημα». Μετά ήρθαν χωρίς «στολή». Καλλιεργούν το ρουσφέτι και την αντίληψη ότι «έχουμε λεφτά και θα σας βοηθήσουμε». Οπως και την αντίληψη ότι τους πυρόπληκτους θα τους σώσουν οι εταιρείες... Μας λέει ότι έχουν εντοπιστεί εθελοντές που μοιράζουν βοήθεια λέγοντας ότι προέρχεται από συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Επίσης, τοπικοί παράγοντες πλησιάζουν κατοίκους λέγοντάς τους πως μόλις καταλαγιάσουν τα πράγματα, χωρίς να μαθευτεί, θα υπάρξει για ορισμένους πυρόπληκτους ιδιαίτερη μεταχείριση.

Ποιες είναι οι ανάγκες τώρα

«Τα σπίτια πρέπει να ξαναφτιαχτούν και να υπάρξει αντιπυρική, αλλά και αντιπλημμυρική προστασία για τον χειμώνα», μας λέει ο Γιάννης Γιαννόπουλος. «Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, ένδυσης, σίτισης, καθαριότητας και υγιεινής των πυρόπληκτων, να αποζημιωθούν οι λαϊκές οικογένειες για τις περιουσίες που χάθηκαν, αλλά και να αποζημιωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες. Να παγώσουν τα χρέη των πυρόπληκτων σε ΔΟΥ, ΟΑΕΕ, τράπεζες και για τα τραπεζικά δάνεια να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών λαϊκών οικογενειών για την πρώτη και την εξοχική κατοικία», καταλήγει ο συνομιλητής μας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ανδρούτσος

ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ
Ανεπαρκείς στις καθημερινές ανάγκες, πόσο μάλλον στις έκτακτες

Το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης σήκωσε το βάρος της μεγάλης καταστροφής, επαληθεύοντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και στον τομέα Υγείας

Eurokinissi

«Το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς εφημέρευαν στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Νέας Μάκρης δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια. Πηγαίνοντας προς το Μάτι κατά τις 6 και βλέποντας την πλήρη ανοργανωσιά και ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αρμόδιος να σταματήσει την κυκλοφορία ούτε ένα όχημα της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας και τα αυτοκίνητα να μπαίνουν μες στη φωτιά, κατάλαβα ότι θα έχουμε θύματα. Δεν ήμουν υπηρεσία στο ΚΥ, αλλά έτρεξα άρον άρον να πιάσω δουλειά, όπως κι άλλοι συνάδελφοί μου.

Οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να καταφτάνουν στο Κέντρο στις 7.15 μ.μ., κατά δεκάδες. Με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα ή εγκαύματα ή και με τα τρία μαζί. Πάνω από 90 τραυματίες κατέκλυσαν το Κέντρο. Πνευμονολόγος όμως στο ΚΥ δεν υπάρχει. Το Καρδιολογικό δουλεύει μέχρι τις 2 το μεσημέρι, γιατί δεν υπάρχει δεύτερος καρδιολόγος. Τμήμα Υπερήχων δεν υπάρχει ούτε αξονικός τομογράφος.

Επειδή μεγάλο κομμάτι του στόλου του ΕΚΑΒ είναι ακινητοποιημένο στο γκαράζ (μηχανικές βλάβες, λόγω παλαιότητας, έλλειψης προσωπικού κ.ά.), κάθε ασθενοφόρο παραλάμβανε τους εγκαυματίες τρεις - τρεις. Κατά τις 8 το βράδυ άρχισαν να καταφτάνουν και άνθρωποι που έψαχναν απεγνωσμένα τις οικογένειές τους. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα (...)

Πολλοί από τους άστεγους πυρόπληκτους έχουν μεταφερθεί στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Δε χρειάζεται να είσαι γιατρός για να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να παίρνεις έναν άνθρωπο που έζησε την τραγωδία και να τον βάζεις να ζήσει ανάμεσα στα αποκαΐδια. Να εισπνέει κάθε μέρα καρβουνόσκονη. Ακόμη και σήμερα έρχονται άνθρωποι από τις κατασκηνώσεις με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Χτες κάναμε διακομιδή μιας τέτοιας περίπτωσης στο Νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμινγκ". Στο μέλλον αυτοί οι άνθρωποι με μαθηματική ακρίβεια θα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Απόλυτη γύμνια σε σχεδιασμό και υποδομές

Το ΚΥ Ν. Μάκρης είναι η μοναδική δημόσια πρωτοβάθμια δομή που καλείται να «καλύψει» τις ανάγκες άνω των 35.000 μόνιμων κατοίκων και πολλαπλάσιων την καλοκαιρινή περίοδο
Το ΚΥ Ν. Μάκρης είναι η μοναδική δημόσια πρωτοβάθμια δομή που καλείται να «καλύψει» τις ανάγκες άνω των 35.000 μόνιμων κατοίκων και πολλαπλάσιων την καλοκαιρινή περίοδο
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Η παραπάνω μαρτυρία ανήκει σ' εργαζόμενο του Κέντρου, που παρά τις κυβερνητικές ...«συστάσεις» «να μη βγει τίποτα προς τα έξω», ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των συναδέλφων του εκείνο το βράδυ, αλλά και κάθε μέρα, που δίνουν αγώνα για να προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας, με ελάχιστα μέσα και λιγοστό προσωπικό.

Είναι το ίδιο προσωπικό που τους επόμενους μήνες πρόκειται να απολυθεί, όπως και χιλιάδες άλλοι από τις δημόσιες δομές Υγείας, επειδή λήγει η σύμβασή τους. Και μέχρι τότε θα είναι κακοπληρωμένο και απλήρωτο, με λειψά δικαιώματα. Η μαρτυρία του έχει διπλή αξία.

Πρώτα απ' όλα, επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία του λαού από τέτοιες καταστροφές, που δεν αφορά μόνο την πρόληψη, την κατάσβεση της φωτιάς ή την ασφαλή εκκένωση περιοχών, αλλά και την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όσους τις έχουν ανάγκη και ουσιαστικής φροντίδας σ' αυτούς που γλίτωσαν και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, έχοντας χάσει στις φλόγες όλο τους το βιος. Για να μην αναφερθούμε στην ψυχολογική στήριξη στους πληγέντες, καθώς από την περιοχή απουσιάζει οποιαδήποτε δομή Ψυχικής Υγείας.

Κατά δεύτερο, η μαρτυρία του αποκαλύπτει όλη τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και σε ό,τι αφορά το σύστημα Υγείας, με τις μεγάλες ελλείψεις εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το εξαντλημένο προσωπικό, που στερούν από το λαό τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη, πολύ περισσότερο στην περίπτωση μιας κρίσιμης κατάστασης, όπως ήταν αυτή τη μέρα της πυρκαγιάς.

Ενα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα είναι οι ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ και παραπέρα σε κρεβάτια ΜΕΘ Εγκαυμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται εξειδικευμένα οι ασθενείς με εγκαύματα. ΜΕΘ Εγκαυμάτων υπάρχει μόνο στο Θριάσιο, αλλά κι εκεί, λόγω έλλειψης προσωπικού και της ανάγκης αντικατάστασης του εξοπλισμού, λειτουργούν συνήθως τα 10 από τα 18 κρεβάτια.

Μάλιστα, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες νοσηλείας εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.

Την ίδια στιγμή, κλειστές παραμένουν 150 κλίνες στις ΜΕΘ πανελλαδικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από τις 750 που υπάρχουν (και ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες), λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό...

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου

Κατά την επίσκεψή μας στην περιοχή, μιλήσαμε επίσης με κατοίκους, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατήγγειλαν τις μεγάλες ελλείψεις και ανέδειξαν την ανάγκη για δημόσιο νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο καθώς και τη λειτουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στην Ανατ. Αττική. Μια περιοχή που εδώ κι αρκετά χρόνια φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να εργάζονται στην Αθήνα ή αλλού και παλιότερα επισκέπτονταν την περιοχή μόνο ως παραθεριστές.

«Στον Μαραθώνα και στο Σούλι υπήρχαν τα αγροτικά ιατρεία. Σχόλασαν κι αυτά. Δεν υπάρχει τίποτα. Με φωνές του κόσμου, ο δήμος Μαραθώνα έστησε, για προεκλογικές σκοπιμότητες, ένα ιατρείο στην παραλία του Τύμβου για ενάμιση μήνα και τελείωσε. Οπου υπήρχε ιατρείο του ΙΚΑ, μετά από ένα - δύο μήνες μπήκε ταμπέλα κάποιου επιχειρηματικού ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας. Πήξαμε στους ιδιώτες», λένε οι κάτοικοι.

Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή (Μαραθώνα, Μάκρη, Αγιο Ανδρέα, Ζούμπερι κι ένα κομμάτι του Βαρνάβα) και πολυπληθή (πάνω από 35.000 μόνιμους κατοίκους, πολλαπλάσιος πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες). Οσοι ζουν στις «άκρες» της περιοχής ευθύνης του πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα για να δουν γιατρό. Κι όχι όλες τις ειδικότητες ούτε όλες τις ώρες, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική υποβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων είναι αδύνατο να καλύψει τις σύγχρονες και επείγουσες ανάγκες.

Λειτουργεί, όπως σχεδόν όλα τα Κέντρα Υγείας, με οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80, που είναι ξεπερασμένο κι αναντίστοιχο των αναγκών που καλείται να καλύψει.

«Οι οργανικές θέσεις που είναι καλυμμένες είναι ελάχιστες, πίσω ακόμα κι απ' αυτό το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, που αφορούσε τον πληθυσμό και τις ανάγκες της εποχής εκείνης. Μετά από 30 χρόνια εξακολουθεί να υπάρχει ο ίδιος οργανισμός: 7 θέσεις γενικής ιατρικής, 7 νοσηλεύτριες. Τι να καλύψεις και πού να φτάσουν; Ομως, ακόμη και με τον υπάρχοντα οργανισμό δεν προκηρύσσονται οι αντίστοιχες θέσεις. Βάζουν χίλιες μορφές ελαστικής απασχόλησης που στοιχίζουν λιγότερο. Οταν λέμε ΚΥ εννοούμε ένα μίνι νοσοκομείο με 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες το χρόνο, με τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ, με χειρουργείο που να μπορεί να κάνει μικροεπεμβάσεις είτε επείγουσες είτε προγραμματισμένες, με στελεχωμένα εργαστήρια, όπως ακτινολογικό, μικροβιολογικό», λέει ένας από τους εργαζόμενους.

Ξεμένοντας από γιατρούς

«Κάθε τρεις και λίγο ξεμένουμε από γιατρούς επειδή λήγει η σύμβασή τους ή δεν προκηρύσσονται θέσεις. Γυναικολόγος δεν υπήρχε για μήνες. Μετά από πιέσεις σήμερα είναι μόνο ένας. Ο παιδίατρος αναγκαστικά εξυπηρετεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, γιατί δεν υπάρχει δεύτερος. Λες και τα παιδιά είναι προγραμματισμένα ό,τι πάθουν να είναι τις πρωινές ώρες! Αν μετά τις 2 το μεσημέρι κάποιος χτυπήσει το πόδι του δε γίνεται να βγάλει ακτινογραφία.

Μιλάμε για ειδικότητες φλέγουσας ανάγκης. Να μη μιλήσουμε για δερματολόγο, ενδοκρινολόγο, πνευμονολόγο, οφθαλμίατρο που δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, ο οποίος είναι συμβασιούχος, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 4 για να καλύπτουν τρεις βάρδιες. Πριν από μερικούς μήνες δεν υπήρχε κανείς. Να τσακιστούν να κάνουν προκηρύξεις και να πάρουν μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων.

Εδώ και χρόνια διεκδικούμε να γίνει νοσοκομείο, να δημιουργηθεί σταθμός του ΕΚΑΒ στην περιοχή. Παθαίνεις κάτι έκτακτο και το ασθενοφόρο έρχεται μετά από 50 λεπτά και θέλεις άλλο τόσο για να φτάσεις στο νοσοκομείο», καταγγέλλει ο Αντώνης Ζαμπέτας, μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων της περιοχής.

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες και για το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΚΥ που στην ουσία δε λειτουργεί, καθώς έχει μετατραπεί σε κέντρο αιμοληψίας. «Δεν κάνουν εξετάσεις πλέον γιατί δεν έχουν αντιδραστήρια. Παίρνουν το αίμα και το στέλνουν στο Σισμανόγλειο», λένε. Το φυσικοθεραπευτήριο του ΚΥ Ν. Μάκρης είναι η μοναδική τέτοια μονάδα του Δημοσίου στην Ανατολική Αττική, με δύο εναπομείναντες εργαζόμενους. Ο υπέρηχος είχε χαλάσει για μήνες και μετά τις πιέσεις των κατοίκων μεταφέρθηκε υπέρηχος από δομή του ΙΚΑ.

Πυροτεχνήματα που κρύβουν την αιτία

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, εξήγγειλε στο «και πέντε» ότι ενισχύονται εκτάκτως τα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική με προσωπικό και υποδομή. Την ίδια στιγμή, σ' όλη τη χώρα, τα ΚΥ εξακολουθούν να ρημάζουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού και πόρων, κάτι που θα συμβεί αύριο και σε αυτά που σήμερα «ενισχύονται».

Η παραπάνω εξαγγελία αντιμετωπίστηκε ως εξής από κατοίκους της περιοχής, στους οποίους τη μετέφερε ο «Ριζοσπάστης»: «Δεν είναι μέτρα αυτά, πυροτεχνήματα είναι. Τι να κάνεις τους γιατρούς που τους παίρνει από το "Γεννηματά" και το "Σισμανόγλειο" για ένα μήνα τον Αύγουστο; Υπάρχουν τόσες χιλιάδες γιατροί που λείπουν και θέλουν να προσληφθούν και τους έχουν στο ψυγείο ή τους πετούν μια σύμβαση κι ένα ξεροκόμματο για ένα και δύο χρόνια. Επειδή δε θέλουν να ανεβάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, πεθαίνει κόσμος. Γιατί η παροχή σύγχρονων, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας θεωρείται "κόστος". Αυτή είναι η αλήθεια»...


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ