Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μεγαλώνει η στήριξη του συλλαλητηρίου για την Υγεία στις 8 Δεκέμβρη

Τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνεται για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο, εκφράζουν επιπλέον σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας.

Μέχρι χτες τη στήριξή τους είχαν εκφράσει: Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο Εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Αλμυρού και Σούρπης, ο Σύλλογος Φοιτητών Φυτικής Παραγωγής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ - ΤΣΑ), ΝΑΤ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ (εμπόρων), ΕΦΚΑ & ΕΤΕΑΠ, Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

Σήμερα, προγραμματίζονται εξορμήσεις στο νοσοκομείο, στη ΒΕΜΕΚΕΠ, σε σούπερ μάρκετ και γειτονιές της Νέας Ιωνίας. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επαφές με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαιτούν μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας

Σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση, με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις

Σε πανελλαδική κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Σε αυτό το πλαίσιο, στην επαρχία έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, ενώ στην Αττική θα γίνουν παναττική στάση εργασίας, συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν τον αγώνα για άμεση μονιμοποίηση όλων των «ελαστικά» εργαζομένων στα νοσοκομεία, αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άρση της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων που δουλεύουν σε μονάδες Υγείας, στελέχωση - επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία προσωπικού από το κράτος. Επίσης, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Παλεύουν ενάντια στη μετατροπή των νοσοκομείων και πάλι σε μιας νόσου, στο κλείσιμο των χειρουργείων και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κατά 279 εκατ. και για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην παναττική στάση εργασίας και στη συγκέντρωση απευθύνουν ήδη το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο» και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Συγκεντρώσεις επίσης θα γίνουν:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις ΥΠΕ στις 8.30 π.μ.

-- Στο Ηράκλειο, στην πύλη του ΠΑΓΝΗ στις 10 π.μ.

-- Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στην πύλη του Νοσοκομείου.

-- Στη Λευκάδα, στις 9 π.μ. στο Νοσοκομείο.

-- Στην Πρέβεζα, στην πύλη του Νοσοκομείου και σύσκεψη με τους συμβασιούχους που βρίσκονται υπό απόλυση.

-- Στα Τρίκαλα, στις 11 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπροστά στην πάλη για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Εκπρόσωποι σωματείων και φορέων μετέφεραν τις αγωνίες τους και το κάλεσμα διεκδίκησης σε εκδήλωση για την Υγεία στην περιοχή

Εκδήλωση με θέμα «Υγεία: Κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Οι θέσεις του ΚΚΕ» πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και φορέων της πόλης.

Στην ομιλία της, η Α. Ρέτζιου μεταξύ άλλων ανέφερε στοιχεία που αναδεικνύουν την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας από την πανδημία και τις επιπτώσεις που αυτή επέφερε, ενώ κατέρριψε επιχειρήματα της κυβέρνησης, όπως ότι αντιμετωπίζουμε «πανδημία ανεμβολίαστων» και πως πραγματοποιήθηκε «πλημμυρίδα προσλήψεων».

Σημείωσε επίσης πως οι εστίες αντίστασης για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, πράγμα που αναδείχθηκε και στη Δράμα, με το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου. «Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ», τόνισε, «όπως έκανε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όταν όλοι οι άλλοι είχαν κηρύξει σιωπητήριο, θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις. Αυτόν τον δρόμο σάς καλούμε να βαδίσουμε μαζί».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, στάθηκε στη διαχρονική υποβάθμιση του Νοσοκομείου από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την τωρινή της ΝΔ. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων και του λαού έχουν καταφέρει αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το 2015, μετά από κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι και λαός της περιοχής, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου αυξήθηκε, από τα 7,8 εκατ. ευρώ στα 8,8 εκατ., η δε πρόσφατη αντίστοιχα μαζική κινητοποίηση πίεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει 11 θέσεις ιατρών για το Νοσοκομείο, ενώ είχε εξαγγείλει 6. «Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα. Ηταν το αποτέλεσμα που θέλαμε; Οχι, αλλά μας δείχνει τον δρόμο», τόνισε.

«Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατήφεια και τη μιζέρια», τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά η Ευγενία Σαραφίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, και πρόσθεσε πως «δεν φτάνει να λέμε τι φταίει, αλλά να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε», σημειώνοντας πως ο Σύλλογος συνυπογράφει τα δίκαια αιτήματα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και πως θα σταθεί δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων. Στην παρέμβασή της, αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στους καρκινοπαθείς, που θα φέρουν ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα στους καρκινοπαθείς, που μπορεί να αναγκάζονται να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για τις ανάγκες της νοσηλείας τους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του Συλλόγου για δημιουργία ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο της Δράμας και την ενίσχυση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβασή της απευθυνόμενη προς τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, λέγοντας πως «στηρίζουμε τα δίκαια αυτά αιτήματα, μαζί θα τα παλέψουμε».

Η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, στην παρέμβασή της ανέφερε μεταξύ άλλων πως όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, τα οποία είναι ξεκάθαρα γνωστά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Τοπική Διοίκηση και τις πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, παρά την τραγική κατάσταση που υπάρχει στις συνθήκες νοσηλείας, δεν υπάρχουν προσπάθειες βελτίωσης, καθώς, όπως είπε, «η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη» και οδηγεί στη μεγαλύτερη είσοδο των ιδιωτών στην Υγεία.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης ο Μιχάλης Αθανασιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δράμας, ο Κώστας Δημητριάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας και η Ράνια Κοσμίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δράμας και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά - 46.438 νόσησαν τον Νοέμβρη

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση στα σχολεία

Eurokinissi

Σταθερά πολλαπλασιαστική σημειώνεται η άνοδος στα κρούσματα σε παιδιά, από το άνοιγμα των σχολείων μέχρι σήμερα, αφού για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση άφησε τα σχολεία αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο δεκαήμερο νόσησαν πάνω από 14.660 παιδιά, ενώ συνολικά μέσα στον Νοέμβρη τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών έφτασαν τα 46.438, όταν ο αντίστοιχος αριθμός κρουσμάτων στα παιδιά για τον Οκτώβρη ήταν περίπου 24.000.

Τις τελευταίες μέρες ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως αφορούν παιδιά της ηλικιακής κατηγορίας 0 - 17 ετών. Συγκεκριμένα, από 7.486 χτεσινά κρούσματα, τα 2.066 (ποσοστό 27,6%) ήταν σε παιδιά, προχτές τα κρούσματα σε παιδιά ήταν 1.721 (ποσοστό 25,77% των ημερήσιων κρουσμάτων), μια μέρα πριν ήταν 986 (ποσοστό 25,32% των ημερήσιων κρουσμάτων).

Ο αριθμός των σχολείων που είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων (είτε ολόκληρα είτε τμήματά τους) παραμένει στα 12 πανελλαδικά, ωστόσο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διάδοση μέσα στα σχολεία, όπως θέλει να ισχυρίζεται το υπουργείο, καθώς με τα πρωτόκολλά του θέλει να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα. Η εξάπλωση του ιού μέσα στα σχολεία είναι δεδομένη, αφού κάθε βδομάδα σημειώνονται πάνω από 10.000 νέα κρούσματα σε παιδιά...

Την ίδια στιγμή, Γολγοθάς γίνεται για τους γονείς, που εντοπίζονται κρούσματα στις τάξεις των παιδιών τους, η πραγματοποίηση δωρεάν ράπιντ τεστ σε δημόσια δομή, πολλές εκ των οποίων δεν λειτουργούν μετά το μεσημέρι, «σπρώχνοντας» τους γονείς να τα κάνουν σε ιδιωτικές δομές πληρώνοντας από την τσέπη τους. Παράλληλα, για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που νοσούν και μένουν σε 10ήμερη καραντίνα, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και νέα κενά έρχονται να συσσωρευθούν γι' αυτά, μετά από δυο χρόνια ανοιγοκλεισίματος των σχολείων, λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία.

Αυτό που πεισματικά αρνείται η κυβέρνηση είναι τα ουσιαστικά μέτρα που ζητούν από την αρχή γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, όπως αραίωση των μαθητών στις τάξεις, επαρκής καθαριότητα και απολύμανση των σχολείων, πραγματικές ιχνηλατήσεις, διαδικτυακές τάξεις για όσους νοσούν κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επανάληψη της ίδιας συνταγής που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την πανδημία:

«Απ' την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην "ατομική ευθύνη", για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την "ατομική ευθύνη" με ποινή - αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα - χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας "συνταγής" που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Χαράτσι για την εμπέδωση της «ατομικής ευθύνης» και τη συγκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής

Πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα θα επιβάλλεται σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν εμβολιάζονται

Τη θέσπιση πλέον της ...«ατομικής ευθύνης» και με την επιβολή χαρατσιού 100 ευρώ τον μήνα για όποιον, άνω των 60 ετών, δεν έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολιασμού, μέχρι τις 16 Γενάρη 2022, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Ετσι, μετά τους «νέους» που διαδίδουν τον ιό, όπως έλεγε πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση, φορτώνοντάς τους τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, μετά τους χιλιάδες υγειονομικούς που έθεσε σε αναστολή με πρόσχημα τον εμβολιασμό και μετά τις «διαδηλώσεις που σπέρνουν θάνατο», όπως έλεγε πέρυσι τον Νοέμβρη, σειρά τώρα στη στοχοποίηση παίρνουν όσοι είναι άνω των 60 και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Σε αυτούς καταλόγισε ο Κυρ. Μητσοτάκης την κατάρρευση των νοσοκομείων και των ανύπαρκτων ΜΕΘ, που η κυβέρνησή του φρόντισε να κρατήσει στον «πάτο», μαζί βέβαια με τα κλειστά νοσοκομεία από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, αφού ακόμα και σήμερα αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να πάψουν να χρονίζουν περιστατικά που αποκλείονται από το σύστημα μιας νόσου. Ενώ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαρατσώνει όσους με δική της ευθύνη ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν αφού το εμβολιαστικό της «πρόγραμμα» υπονομεύει τον άμεσο και γενικευμένο εμβολιασμό του πληθυσμού, εξακολουθεί να συντηρεί όλες τις αιτίες της υπερμετάδοσης. Τα πάνω από 7.000 κρούσματα που καταγράφονται πια καθημερινά δεν είναι αποτέλεσμα της απουσίας του χαρατσιού που επέβαλε χτες, αλλά της ασφυκτικής κατάστασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, εκεί που συνωστίζονται όλοι μαζί εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι, αφού αυτό επιτάσσει η «εξοικονόμηση πόρων» για κράτος και επιχειρηματικούς ομίλους.

Και ενώ τα νέα μέτρα ποινικοποιούν τους ανεμβολίαστους, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο ενίσχυσης του καθολικού εμβολιασμού, όπως ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για όλους, η φαρμακοεπαγρύπνηση, η ουσιαστική προσωποποιημένη ενημέρωση, τα τακτικά δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και μη. Και ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ...πρόβλημα με όσους έχουν να πληρώνουν 100 ευρώ τον μήνα ως «αντίτιμο υγείας», όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός, για να μένουν ανεμβολίαστοι.

Η πρόκληση μάλιστα απογειώθηκε όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το χαράτσι των 100 ευρώ τον μήνα θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ (μέσω εφορίας δηλαδή) «και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία»! Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια να εμπεδώνεται η λογική της ατομικής ανταπόδοσης για την Υγεία, μια ακόμα εκδοχή τού να πληρώνουν π.χ. οι ανεμβολίαστοι για τις ΜΕΘ, όπως έλεγαν διάφοροι λαγοί της κυβέρνησης πριν από μερικές μέρες. Κι αυτό όταν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 572 εκατομμύρια ευρώ το 2021 (σε σχέση με το 2020), μεσούσης της πανδημίας, ενώ για το 2022 προβλέπεται νέα μείωση κατά 250 εκατομμύρια σε σχέση με τις δαπάνες του 2021.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών καθίσταται υποχρεωτικός με περιθώριο για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να κλείσει τα ραντεβού της για την πρώτη δόση να είναι η 16η Γενάρη. Οσοι δεν εμβολιάζονται θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως από τις 6 έως τις 12 Δεκέμβρη θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και την περίοδο από 3 έως 7 Γενάρη, κι εκεί εξαντλείται η όποια επιδημιολογική επιτήρηση.

Αλλοι 88 νεκροί χτες, στα ύψη οι διασωληνωμένοι

Χτες 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους συνολικά 18.157 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664, το 80,12% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 19,88% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα νέα κρούσματα ήταν χτες 7.486, εκ των οποίων 2.200 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.162 στη Θεσσαλονίκη, 233 στη Λάρισα, 213 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 938.903.

Τη βδομάδα 22 - 28 Νοέμβρη καταγράφηκαν ξανά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων: 80% στην Πάτρα, 65% στον Αγιο Νικόλαο, 40% στα Ιωάννινα, 19% στη Θεσσαλονίκη.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η «Ομικρον» φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τεράστια διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, όπως και η απουσία συστηματικής επιτήρησης για τον έγκαιρο εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων μεταλλάξεων ακόμα και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, είναι μερικές από τις πλευρές που βγαίνουν ακόμα εντονότερα στην επιφάνεια με την εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» του SARS-CoV-2.

Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοινώθηκε χτες ότι 42 περιπτώσεις μόλυνσης με την «Ομικρον» έχουν επιβεβαιωθεί ήδη σε 10 χώρες της ΕΕ. Η διευθύντρια του ECDC ανέφερε ότι μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ΕΕ αντιστοιχούν σε ήπιες ή ασυμπτωματικές μορφές της Covid-19, αλλά φαίνεται να έχουν επηρεάσει νεότερους ανθρώπους.

Χτες, εξάλλου, μετά τη γνωστοποίηση ότι η «Ομικρον» έφτασε στην Ιταλία τουλάχιστον από τις 12 Νοέμβρη, οι αρμόδιες αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι παρούσα στη χώρα τουλάχιστον από τις 19 Νοέμβρη.

Στο επίκεντρο των εργαστηριακών μελετών, πλέον, βρίσκεται η έρευνα για το κατά πόσο η νέα μεταδοτικότερη παραλλαγή μπορεί να διαφεύγει και σε ποιο βαθμό από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του SARS-CoV-2.

Και η έρευνα για τις μεταλλάξεις του ιού, βέβαια, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δεσμά που επιβάλλει το κριτήριο της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ολόκληρα χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ομολόγησε τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού.

«Ορισμένα κράτη - μέλη έχουν μείνει σημαντικά πίσω όσον αφορά αυτή την κρίσιμης σημασίας διάσταση», ανέφερε σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας. «Ενθάρρυνε» επίσης τις εθνικές αρχές να κάνουν περισσότερα διαγνωστικά τεστ, την ώρα που στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, το εμβόλιο αξιοποιήθηκε αντιπαραθετικά με την ανάγκη αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και διαγνωστικών ελέγχων για όλους, εμβολιασμένους και μη.

«Πολιτικές αποφάσεις» και «διπλωματία των εμβολίων»

Στο μεταξύ, ενώ οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Moderna», Στ. Μπανσέλ, έσπευσε να προαναγγείλει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής και σημείωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες των εμβολίων θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να μπορέσουν να παράγουν σε ευρεία κλίμακα ένα εμβόλιο τροποποιημένο για την «Ομικρον» εφόσον χρειαστεί.

Σχολιάζοντας τη διεθνή ανισομετρία των εμβολιασμών και το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στην Αφρική και τις «φτωχότερες χώρες», ο Μπανσέλ σημείωσε ότι «αυτό ήταν κυρίως μια πολιτική απόφαση από τις πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ, μας είπαν ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε το 60% της παραγωγής μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτή δεν ήταν απόφαση της "Moderna", ήταν απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης».

Αυτό που δεν είπε βέβαια ο διευθύνων σύμβουλος της «Moderna» είναι ότι «νύχι - κρέας» με αυτές τις πολιτικές αποφάσεις των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών είναι τα αμύθητα κέρδη που βγάζουν οι μεγάλες φαρμακευτικές από την εμπορευματοποίηση των εμβολίων...

Η υποταγή των εμβολίων στην καπιταλιστική κερδοφορία και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς είναι ο ένοχος για τις μεγάλες διεθνείς καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Επιχειρώντας να υποκρύψουν αυτήν την αλήθεια και να αποκτήσουν προβάδισμα σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα επαναφέρουν στο προσκήνιο την περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων», που είναι η άλλη πλευρά του «εθνικισμού των εμβολίων»

Ετσι, η ΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι από 1/1/2022, οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ, καθώς η ΕΕ αποφάσισε να μην παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού «διαφάνειας» και χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 (λήγει στις 31/12/2021).

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι η «διαφάνεια των εξαγωγών» θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται μέσω ενός νέου μηχανισμού παρακολούθησης που θα παρέχει έγκαιρα, ειδικά για κάθε εταιρεία, στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων.

Η Κομισιόν «διαφημίζει» ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος «πάροχος» εμβολίων κατά της Covid-19, έχοντας εξαγάγει πάνω από 1,3 δισ. δόσεις μέχρι στιγμής, δηλαδή πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της. Επισημαίνεται ακόμα ότι έχει δεσμεύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβων παρασκευής σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στο Κινεζο-Αφρικανικό Φόρουμ Συνεργασίας, ανέφερε ότι η χώρα του θα δώσει 1 δισ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική, «τα 600 εκατομμύρια ως δωρεά και τα 400 με άλλες μορφές, όπως με την ίδρυση μονάδων παραγωγής» επιτόπου.

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την παραγωγή του κινεζικού εμβολίου της «Sinovac», ενώ άλλα σχέδια βρίσκονται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο, όπως στη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ