Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Συνθήκες συνωστισμού για εργαζόμενες καθαρίστριες

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ιωαννιτών ότι «επέλεξε να καλέσει περίπου 40 σχολικές καθαρίστριες στο ίδιο γραφείο, για να τους μοιράσει τις βεβαιώσεις μετακίνησης, αγνοώντας οποιαδήποτε υποχρέωση για σταδιακή προσέλευση», προκαλώντας συνωστισμό 10 μέτρα πιο κάτω απ' το δημαρχείο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «από όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων στο δήμο, επέλεξε να προκαλέσει συνωστισμό στον κλάδο που έχει ήδη 12 περιπτώσεις που χρειάστηκαν αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, και μάλιστα για να επιδώσει τη βεβαίωση μετακίνησης που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 2 βδομάδες που έκλεισαν τα σχολεία».

«Οι συναδέλφισσες είναι αυτές που ενώ από τον Σεπτέμβρη έχουν πιάσει δουλειά, δεν έχουν εξεταστεί ακόμα από το γιατρό εργασίας, δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός για να πάρουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και καθεμιά έχει ό,τι ΜΑΠ επέλεξε να της αγοράσει ο/η διευθυντής του σχολείου που δούλευε. Δεν εκπαιδεύτηκαν ποτέ πώς να καθαρίζουν με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, και φυσικά δεν έχουν πάρει ούτε ένα λίτρο γάλα απ' αυτό που δικαιούνται όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι», προσθέτει η ανακοίνωση, για να καταλήξει σε κάλεσμα στην απεργία, αφού «η τήρηση των μέτρων προστασίας για την υγεία μας είναι θέμα διεκδίκησης και η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό αν δεν αγωνιστούμε».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
Στο πλάι των εργαζομένων στη σημερινή απεργία

Την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας στη δυτική Ευρυτανία «που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε απλές στοιχειώδεις ανάγκες», τον εντοπισμό κρουσμάτων σε εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας, αλλά και αδυναμία της πλειοψηφίας των μαθητών να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγράφων, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας, καθώς και του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και στην περιοχή των Αγράφων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «το αποδεκατισμένο από προσωπικό και αναγκαίο εξοπλισμό Κέντρο Υγείας Φραγκίστας δεν μπορεί να καλύψει ούτε απλές στοιχειώδες ανάγκες, πολύ δε περισσότερο όταν ήδη έχουν νοσήσει τρεις εργαζόμενοι από κορονοϊό». Καταγγέλλει επίσης ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, κάτι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Παράλληλα σημειώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών της περιοχής των Αγράφων δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης καθώς είτε δεν διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές είτε η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Επισημαίνει μάλιστα ότι μόνο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα να παρακολουθούν και τηλεκπαίδευση, μετά τη χορήγηση του αναγκαίου εξοπλισμού από τον δήμο Αγράφων.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, μπροστά στη σημερινή απεργία, συντονίζει τα βήματά του με τους εργαζόμενους, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας.

Επίσης, απαιτεί την κάλυψη όλων των απωλειών από την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού, τη συνέχιση των εμβολιασμών και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τις δαπάνες που έχουν κάνει, ελάχιστες εγγυημένες τιμές για το γάλα και το κρέας, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο κ.λπ.) κ.ά.

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΛΑΪΚΟ»
Επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις

«Είναι επιτακτικότατη ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους ειδικευόμενοι γιατροί στην κλινική Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».

Οπως επισημαίνουν, «οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας επιβάλλουν την άμεση πρόσληψη νέου, μόνιμου προσωπικού, σε ένα νοσοκομείο το οποίο ήδη πριν από την πανδημία (υπο)λειτουργούσε με πολλά κενά».

Ως εργαζόμενοι ιατροί στην κλινική Covid του νοσοκομείου, ήδη από την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας Covid, είχαμε επισημάνει ότι ο αριθμός των 9 ειδικευομένων είναι οριακός για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της κλινικής. Κάτι τέτοιο φάνηκε από τη δυσκολία κάλυψης των εφημεριών της κλινικής, για την οποία, τον τελευταίο μήνα, απαιτήθηκε η συνδρομή ειδικευομένων από τις Παθολογικές κλινικές για την αναπλήρωση κενών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, αλλά και η υπερεργασία συναδέλφων, για κάποιους από τους οποίους οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ξεπέρασαν (ή θα ξεπεράσουν αυτόν το μήνα) τις 100. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για το νοσηλευτικό προσωπικό, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό.

(...) Οπως ήδη θα γνωρίζετε, η κάθε εφημερία μάς βρίσκει με όλο και λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια και ήδη αναγκαστήκαμε να επεκτείνουμε την κλινική θετικών κρουσμάτων στη θέση των υπόπτων (...) Eίναι χαρακτηριστικό δε το γεγονός ότι σύντομα μπορεί να χρειαστεί να νοσηλεύουμε και διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους».

87 νεκροί και 597 διασωληνωμένοι

Αλλοι 87 θάνατοι από κορονοϊό και 2.152 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χτες στη χώρα, ενώ τους 597 έφτασαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97.288 και των θανάτων 1.902.

Από τα 2.152 νέα κρούσματα, 633 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 383 στην Αττική, 160 στη Λάρισα, 106 στην Πέλλα, 69 στη Μαγνησία, 61 στην Ημαθία, 59 στη Δράμα, 55 στις Σέρρες, 44 στην Πιερία, 40 στη Χαλκιδική κ.α., ενώ 47 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Θεματική» προσπάθεια συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση

Μετά το εμπόριο προσδοκιών για το εμβόλιο, σειρά πήρε χτες η «εικονική πραγματικότητα» για τον ΕΟΔΥ

Την ώρα που η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνεται όλο και πιο εκρηκτική, με πολλαπλές συνέπειες για το λαό, οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις του υπουργού Υγείας εξελίσσονται σε... «Θεματικές Τετάρτες», με πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να συσκοτίσει τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία.

Την προηγούμενη Τετάρτη, αντί να πει οτιδήποτε για την επιτακτική ανάγκη άμεσης θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο μέσα στην πανδημία βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού» με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ο Β. Κικίλιας επιδόθηκε σε ένα εμπόριο προσδοκιών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο επί χάρτου για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού... την ώρα που το εμβόλιο παραμένει ακόμα ζητούμενο, σε αντιστοιχία με τα «άρτια» σχέδια για «έτοιμο και ενισχυμένο ΕΣΥ» που κατέρρευσαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός έβγαλε ξανά χτες τις διαφάνειές του, για να μιλήσει αυτή τη φορά για τον ΕΟΔΥ και τη λειτουργία του, κάνοντας και πάλι το μαύρο άσπρο.

Αλλη μια προκλητική προσπάθεια να κάνουν το μαύρο άσπρο

Μεταξύ άλλων:

-- Εκανε λόγο για τα «υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ», που «έχουν αποτελέσει την επιστημονική σταθερά για την αντιμετώπιση της νόσου». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης, τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ προσαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή στις ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του, σε βάρος της υγείας του λαού. Χαρακτηριστικές είναι οι τεράστιες και αλλεπάλληλες «εκπτώσεις» στα πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, με τα φισκαρισμένα αεροπλάνα και καράβια κ.ο.κ., τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς που ήδη οι εργαζόμενοι τα έχουν ονομάσει «πρωτόκολλα της συγκάλυψης και της διασποράς», τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, που έβγαλαν «ασφαλή» τα 27άρια τμήματα και δεν προβλέπουν τεστ ούτε μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, τα πρωτόκολλα που περικόπτουν τις μέρες καραντίνας στους υγειονομικούς, προσαρμοσμένα στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, και πάει λέγοντας...

-- Μίλησε για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), καμαρώνοντας ότι αποτελούν «πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα», με συμβολή στα τεστ σε όλη τη χώρα κ.λπ. Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας, στη λογική του μικρότερου «κόστους» για το αστικό κράτος, οι ΚΟΜΥ έμειναν υποστελεχωμένες, με προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις, με μοναδικό πλήρωμα έναν οδηγό και μια νοσηλεύτρια στην καλύτερη περίπτωση, με υγειονομικούς που μετακινήθηκαν κατά εκατοντάδες το καλοκαίρι από τα νοσοκομεία προς τις πύλες εισόδου της χώρας για να καλύψουν τα κενά, αφήνοντας μεγαλύτερες «τρύπες» στις υποστελεχωμένες μονάδες Υγείας προέλευσής τους. Ο δε αριθμός των ΚΟΜΥ παρέμεινε στις 500, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα για διενέργεια ελέγχων και ιχνηλάτησης σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις 947 ολιγόμηνες προσλήψεις που έγιναν στον ΕΟΔΥ, που όχι μόνο δεν φτάνουν αλλά, ενώ έχουν ριχτεί στη μάχη της πανδημίας, η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα τους απολύσει. Μαζί τους θα απολυθούν και οι «200 επιπλέον προσλήψεις» που ...θα γίνουν.

-- Διαφήμισε το ...«υπερσύγχρονο» τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, που ούτε κι αυτό δεν ισχύει, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά και υγειονομικούς, να κρεμιούνται στο ακουστικό τους επί ώρες, ήδη από το πρώτο κύμα.

-- «Η έκθεση του ΕΟΔΥ που ανακοινώνουμε κάθε μέρα (...) είναι πληρέστατη (...) δίνουμε με διαφάνεια όλα τα στοιχεία», ήταν η προκλητική απάντηση του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα, σε σχετική ερώτηση, όταν εδώ και 9 μήνες με εντολή της κυβέρνησης η ενημέρωση δίνεται με το σταγονόμετρο, αποκρύπτοντας σημαντικά στοιχεία για την πορεία της νόσου, π.χ. στοιχεία που αφορούν τους μεγάλους χώρους δουλειάς, κλειστές δομές που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως τα γηροκομεία, κ.ο.κ.

Αντίστοιχη ψευδεπίγραφη εικόνα «επάρκειας» παρουσιάστηκε και για τα τεστ για τον κορονοϊό. Αναφέρθηκε έτσι ότι χτες έγιναν περίπου 32.000 τεστ, αθροίζοντας βέβαια σε αυτόν τον αριθμό τα τεστ που υποχρεώνεται να πληρώνει από την τσέπη του ο λαός στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ο οποίος συνέχισε να θησαυρίζει και με αυτόν τον τρόπο μέσα στην πανδημία, ακριβώς με την αντίστοιχη αβάντα από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ...

ΟΕΝΓΕ
Κανένα κρούσμα αυταρχισμού δεν θα μείνει αναπάντητο!

Καταγγελία για τα περιστατικά στοχοποίησης συνδικαλιστών γιατρών

Τα επανειλημμένα περιστατικά στοχοποίησης και συκοφάντησης συνδικαλιστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας δύο πολύ σοβαρά περιστατικά στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, και για το πρώτο περιστατικό, η Ομοσπονδία αναφέρει: «Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης του κ. Ζέρβα επιτέθηκαν στην πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και σε άλλους συναδέλφους υγειονομικούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και τους κατηγόρησαν ότι "κομματικοποιούν τη συζήτηση". Τους κατηγόρησαν ότι κομματικοποιούν τη συζήτηση επειδή εκπροσωπώντας τα δημοκρατικά εκλεγμένα συλλογικά τους όργανα κατέθεσαν τις προτάσεις αυτών που βρίσκονται νύχτα μέρα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή του λαού μας».

Το δεύτερο περιστατικό αφορά το κατάπτυστο δελτίο Τύπου της αντιπεριφειάρχη Υγείας Νοτίου Αιγαίου, με το οποίο «στοχοποιεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου και τον καλεί να διαλέξει ανάμεσα στον όρκο του Ιπποκράτη και το σφυροδρέπανο» «Ούτε λίγο ούτε πολύ, του ζητάει να αποκηρύξει την ιδεολογία του», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, προσθέτοντας: «Για την αντιπεριφερειάρχη Υγείας Νοτίου Αιγαίου όποιος γιατρός είναι κομμουνιστής δεν τιμάει τον όρκο του Ιπποκράτη. Τι ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι για την αντιπεριφερειάρχη; Οτι ο συνάδελφος αποκάλυψε ότι το τεστ αντισωμάτων που διέθεσε η περιφέρεια στο ΚΥ Πάτμου δεν έχει ένδειξη για την ιχνηλάτηση, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς».

«Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Οποιος αποκαλύπτει την αλήθεια και διεκδικεί, στοχοποιείται και συκοφαντείται. Τους ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά. Ματαιοπονούν. Κανένα περιστατικό στοχοποίησης, αυταρχισμού, συνδικαλιστικής δίωξης δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα. Για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των ασθενών μας. Για τα δικαιώματά μας», διαμηνύει η ΟΕΝΓΕ και καλεί στη σημερινή πανελλαδική απεργία.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Γέμισαν οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό εξαντλείται

Στο «κόκκινο» συνεχίζεται η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας της Θεσσαλίας, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της περιοχής. Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές εμφάνισαν χτες μια μικρή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, πλέον όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ, συνολικά 71 κλίνες, και στα πέντε νοσοκομεία είναι γεμάτα. Αδεια κλίνη ΜΕΘ δεν υπάρχει πλέον ούτε στο Νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο εδώ και περίπου είκοσι μέρες διακομίζονται ασθενείς με Covid-19 από τη Θεσσαλία, ενώ πριν από λίγο γέμισε και η τελευταία άδεια κλίνη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, το οποίο την τελευταία βδομάδα σήκωνε το βάρος από τη Θεσσαλία.

Σοκαριστικές οι εικόνες από τα συντρίμμια του συστήματος Υγείας

Η κατάσταση που περιγράφουν οι υγειονομικοί σοκάρει! Κάθε κρεβάτι που αδειάζει, επειδή αποσωληνώνεται κάποιος ασθενής, παίρνει εξιτήριο ή πεθαίνει, γεμίζει αμέσως σε λίγα λεπτά. Τα όποια άδεια απλά κρεβάτια χρησιμοποιούνται μόνο για να εξυπηρετούν τις εφημερίες των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό είναι το τραγικό παράδειγμα 32χρονου από τα Τρίκαλα, που καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε μέρα με τη μέρα, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του σε ΜΕΘ Covid-19. Δεδομένου πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία, έγινε προετοιμασία διακομιδής στη Χαλκίδα, ωστόσο ο 32χρονος κατέληξε από ανακοπή.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, αν κάποιος χρειαστεί νοσηλεία για μια ασθένεια, φιλοξενείται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που διαθέτει μόλις 10 κρεβάτια, ενώ την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού που νοσεί. Αυτήν τη στιγμή, μόνο στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι!

Μέσα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς καταγγέλλουν πως δεκάδες εργαζόμενοι εμφανίζουν συμπτώματα ή έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά η εργοδοσία αρνείται να τους καλύψει τα έξοδα για τα τεστ, στα νοσοκομεία υπάρχει καθυστέρηση, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να οδηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές ή να συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους, με μεγάλο κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ανιση μάχη δίνουν οι υγειονομικοί με τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

φωτ. αρχείου
φωτ. αρχείου
Συνεχίζεται καθημερινά η μάχη για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, με την άτυπη λίστα αναμονής να μακραίνει. Κάθε ώρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί μετρούν πολλαπλάσιες απώλειες από όσες θα υπήρχαν αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να κάνει μαζικές προσλήψεις και να ανοίξει σχεδιασμένα και με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό τις ΜΕΘ που χρειάζονται, αν είχε επιτάξει και είχε εντάξει σχεδιασμένα κάτω από κρατικό έλεγχο τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο μπαίνουν σε εφημερία χωρίς καμία κενή κλίνη ΜΕΘ - Covid καθώς γεμίζουν την επόμενη στιγμή ακόμη και όσες ελάχιστες επιπλέον καταφέρνουν να ανοίξουν σε αίθουσες χειρουργείων κ.α.

Ετσι, π.χ. το «Παπανικολάου» μπήκε χτες το πρωί σε εφημερία με καλυμμένες και τις 44 κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί υπήρχαν μόνο δύο κενές κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο θα μπει σήμερα το πρωί σε εφημερία, οπότε αναμένεται να εξαντληθούν.

Στον «Αγιο Δημήτριο» ήταν γεμάτες και οι 3 κλινικές (περίπου 60 ασθενείς) και οι 12 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 3 στήθηκαν πρόχειρα και λειτουργούν στο χώρο των γαστροσκοπήσεων. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ σε χώρους της Παθολογικής, χωρίς φυσικά το αναγκαίο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σωματείο αγόρασε ιατρικό μηχάνημα!

Χαρακτηριστικό των τραγικών ελλείψεων είναι το γεγονός ότι το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου έφτασε να αγοράσει ένα μηχάνημα High Flow (5.000 ευρώ) για την υποστήριξη εργαζόμενου που νοσεί με κορονοϊό και βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση. Ελλείψεις που επιβεβαιώνει η διοίκηση του νοσοκομείου, αν και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι τέτοιες συσκευές «επιβαρύνουν το δίκτυο αερίων», αλλά παρ' όλα αυτά «το νοσοκομείο βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειάς» τους...

Και στο Νοσοκομείο των Σερρών οι υγειονομικοί παλεύουν με τις επιπτώσεις από την εγκληματική υποστελέχωση, αφού 30 υγειονομικοί νοσούν και είναι σε καραντίνα.

Τις τελευταίες μέρες, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν σταθεροποιηθεί στους 110 - 120, όμως παραμένουν γεμάτες και οι 14 κλίνες ΜΕΘ, ενώ γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν άλλες 3 στο χώρο των χειρουργείων, χωρίς όμως επιπλέον προσωπικό.

Ετσι, οι 6 γιατροί που λειτουργούσαν τις 6 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν στο νοσοκομείο, καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν τις επιπλέον 4 που δημιουργήθηκαν στο χώρο της ΜΕΘ, τις 4 που έγιναν πρόχειρα στο χώρο του σηπτικού χειρουργείου, χωρίς τη δυνατότητα κεντρικής παρακολούθησης, και τις 3 επιπλέον που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν με τους ίδιους όρους. Δηλαδή 17 κλίνες, σχεδόν τριπλάσιες, σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Η πληρότητα 100% στη ΜΕΘ έχει ως αποτέλεσμα ένας ασθενής διασωληνωμένος να νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο.

Σαρώνει το προσωπικό των νοσοκομείων ο κορονοϊός

Εξαντλημένο από την εντατικοποίηση και τη σοβαρή έλλειψη εφεδρειών είναι το προσωπικό της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Κοζάνης, καθώς σε καραντίνα βρίσκονται ήδη 7, ειδικοί και ειδικευόμενοι παθολόγοι, από τους οποίους οι δύο εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Σε κάθε εφημερία υπηρετούν 2 παθολόγοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη νοσηλεία 60 ασθενών, από τους οποίους οι 40 με κορονοϊό, καθώς και για τα επείγοντα περιστατικά.

Αμεσες ενισχύσεις απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών ΓΝ Κοζάνης και ΚΥ Σιάτιστας, τονίζοντας πως η κατάσταση που επικρατεί στην Παθολογική κλινική αποδεικνύει περίτρανα την επιτακτική ανάγκη για εφεδρείες προσωπικού. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους υγειονομικούς σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί στις 10.30 π.μ. στο προαύλιο του ΓΝ Κοζάνης, με διεκδικήσεις ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο μεταξύ, με μόλις 2 νοσηλεύτριες βγαίνουν, λόγω της έλλειψης προσωπικού, και οι βραδινές βάρδιες στο νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, το «Μποδοσάκειο» στην Πτολεμαΐδα.

Στα Γρεβενά, 33 είναι οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου σε καραντίνα και θετικοί στον ιό, ενώ θετικοί είναι επίσης τουλάχιστον 4 άτομα του προσωπικού του ΓΝ Καστοριάς.

Σε αντίστοιχα κρίσιμα επίπεδα είναι η διασπορά του κορονοϊού στις τάξεις των υγειονομικών και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αν και εργαζόμενοι του ΓΝ Δράμας έχουν επιστρέψει από την καραντίνα, οι μολύνσεις συνεχίζονται. Πλέον πάνω από 60 εργαζόμενοι νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ 2 από αυτούς, μια 52χρονη νοσηλεύτρια και ένας 55χρονος διοικητικός υπάλληλος, είναι διασωληνωμένοι. Αλλοι 2 γιατροί νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΓΝ Καβάλας.

Και οι κλινικάρχες τα ...κέρδη τους

Παρά τις τυμπανοκρουσίες για την είσοδο των ιδιωτικών κλινικών στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τις δήθεν επιταγμένες κλινικές ακόμη και με προσωπικό από τις δημόσιες δομές Υγείας, μία βδομάδα μετά, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία «αποσυμφόρησης» των νοσοκομείων.

Αντίθετα, έχει ξεκινήσει επίθεση των κλινικαρχών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, 60 και πλέον εργαζόμενοι της «ΑΡΩΓΗΣ», όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν ασθενείς Covid από τα δημόσια νοσοκομεία, δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Η εργοδοσία επιδιώκει να ξεμπερδεύει με όσους μπορεί από τους δεκάδες υγειονομικούς που απασχολούνται σε ειδικότητες μη σχετικές με τις ανάγκες της πανδημίας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.).

Ετσι, διαδίδει ότι όσοι δεν θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν στις νέες συνθήκες μπορούν να παραιτηθούν. Μάλιστα φαίνεται να ωθεί σε παραίτηση και εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον άρχισε να διαδίδει πως σε αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να βγάλει εργαζόμενους σε «αναστολή», παραπέμποντας στην επόμενη βδομάδα για τελικές ανακοινώσεις - αποφάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη η επαρκής θέρμανση των νοικοκυριών την περίοδο της πανδημίας

Ερώτηση για την ενεργειακή φτώχεια, σε συνθήκες πανδημίας, κατέθεσαν στους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Η ενεργειακή φτώχεια και η αίσθηση του να κρυώνει κανείς είναι απαράδεκτη πάντοτε, σε όλες τις συνθήκες, αλλά η κατάσταση αυτή γίνεται πραγματικά επικίνδυνη για την υγεία του λαού στις σημερινές συνθήκες, αφού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκτίναξη των κρουσμάτων του κορονοϊού. Η προφανής έκρηξη των κρουσμάτων σε περιοχές με περισσότερο κρύο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κατάσταση γίνεται πραγματικά επικίνδυνη αν υπολογίσει κανείς το κύμα κακοκαιρίας που απειλεί και τη Νότια Ελλάδα.

Ακόμα πιο σύνθετη είναι η κατάσταση με την καραντίνα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τόσο τις δαπάνες θέρμανσης, όσο και τις απαιτήσεις αερισμού, οδηγώντας σε δραματικά αποτελέσματα.

Ενοχος είναι η εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά δολοφονική. Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. (...) Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί, προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέρμανση του λαού και να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη του COVID, τι μέτρα θα λάβουν στις ειδικές έκτακτες συνθήκες για:

1. Nα διασφαλίσουν ΑΜΕΣΑ την παροχή πετρελαίου θέρμανσης στα ελληνικά νοικοκυριά ως μέτρο επιβίωσης του λαού, καταργώντας το σύνολο της φορολογίας και τα τεράστια κέρδη των διυλιστηρίων, περιορίζοντας ουσιαστικά την τιμολόγηση διύλισης και μεταφοράς στο κόστος της και στρέφοντας το σύνολο, αν χρειαστεί, της παραγωγής των διυλιστηρίων στο πετρέλαιο θέρμανσης, διαμορφώνοντας τιμές κάτω των 30 λεπτών το λίτρο (τιμή αντίστοιχη με την τιμή της ΜΒ) και παρέχοντας επαρκές επίδομα θέρμανσης στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, και να προχωρήσουν σε αντίστοιχη τιμολόγηση και επιδότηση του φυσικού αερίου.

2. Να διαμορφώσουν, για τους επόμενους χειμερινούς μήνες, τιμολόγιο πολύ χαμηλής χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα στα 5 λεπτά την kwh, επιδοτώντας παράλληλα τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, μεταφέροντας το βάρος στους ενεργειακούς ομίλους που θησαυρίζουν, μεταξύ άλλων καταργώντας τις επιδοτήσεις των παραγωγών ΑΠΕ και θέτοντας σε λειτουργία το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του συστήματος Ενέργειας από ορυκτούς πόρους, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 4 εκατ. κρούσματα σε μια βδομάδα

Περισσότεροι από 67.000 έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διάστημα

Copyright 2020 The Associated

Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τις κυβερνήσεις να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ούτε ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 60,1 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,416 εκατ.

Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες επτά μέρες, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι αυτό το στάδιο της πανδημίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 67.200 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συγκριτικά, την αμέσως προηγούμενη βδομάδα ο Οργανισμός κατέγραφε 3.977.223 κρούσματα και 59.699 νεκρούς.

Τα περισσότερα κρούσματα που διαγνώστηκαν παγκοσμίως από 16 έως 22 Νοέμβρη εντοπίζονταν στην Ευρώπη (1,7 εκατ., πάνω από 32.600 θάνατοι). Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με σχεδόν 3.000 νεκρούς κατά μέσο όρο τη μέρα η Covid-19 έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ.

Η ίδια είπε πως η Κομισιόν «έχει εξασφαλίσει πλέον συμβόλαια για εμβόλια με 6 εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ενδέχεται να εμβολιαστούν ήδη πριν από το τέλος Δεκέμβρη». «Τα κράτη - μέλη πρέπει τώρα να ετοιμαστούν (...) πρέπει να προετοιμάσουν την επιμελητεία για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου», πρόσθεσε.

Σε Βόρεια και Νότια Αμερική καταγράφηκε αύξηση μολύνσεων και θανάτων (1,6 εκατ. κρούσματα, 22.000 νεκροί) την ίδια περίοδο. Μόνο οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 1,1 εκατ. κρούσματα.

Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική θεωρείται υποτιμημένος, και εκεί σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο των μολύνσεων (+15%) όσο και των θανάτων (+30%) μέχρι τώρα.

Στην Ασία καταγράφηκαν περίπου 351.000 νέα κρούσματα και 4.700 νέοι θάνατοι.

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσέγγιζαν χτες τα 13 εκατ. και οι θάνατοι τις 266.000. Στην Ινδία είχαν καταγραφεί πάνω από 9,2 εκατ. κρούσματα και 134.700 θάνατοι, ενώ στη Βραζιλία πάνω από 6,1 εκατ. κρούσματα και 170.000 θάνατοι.

Στη Ρωσία οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 500, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 37.538.

Στην Ιταλία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων αλλά μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών, που ξεπέρασαν τους 850. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε χτες αριθμός ρεκόρ 410 θανάτων από κορονοϊό το προηγούμενο 24ωρο, ενώ πολλά κρατίδια αναφέρουν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ανησυχητική και ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την παροχή ιατρικής βοήθειας με τόσο υψηλό ποσοστό μολύνσεων.

Στο μεταξύ, η αεροπορική βιομηχανία ετοιμάζεται για τη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο, στη «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη εφοδιαστική επιχείρηση όλων των εποχών», δήλωσε ο επικεφαλής της «Lufthansa» μετά την ετήσια γενική συνέλευση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών IATA, της οποίας είναι πρόεδρος. Οπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, η «Lufthansa» έχει αρχίσει να αφαιρεί καθίσματα από επιβατικά αεροσκάφη για να μπορεί να μεταφέρει περισσότερο φορτίο με τα τρία υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, τόνισαν τη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού. Οπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Υγείας μέσα στο Νοέμβρη, η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», σε εγκαταστάσεις της τουρκικής φαρμακοβιομηχανίας.

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού εντοπίστηκαν σε αστυνομικούς στην Ακαρνανία, καθώς μετά από τεστ που έγιναν από τον ΕΟΔΥ, συνολικά 33 αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συνεργείο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε περίπου 150 τεστ σε ισάριθμους αστυνομικούς, από τα οποία τα 33 βγήκαν θετικά, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για ένστολους μάχιμων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας. Ενδεικτικό της έξαρσης του ιού στο εσωτερικό αυτής της υπηρεσίας ήταν ότι στον συγκεκριμένο νομό όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό 11 αστυνομικοί.

«Εκτιμώ ότι η έξαρση αποδίδεται στα μέτρα που ελήφθησαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Και στο νομό μας οι αστυνομικοί κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή στις υπηρεσίες τους. Συγχρωτίστηκαν για πολλές ώρες και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν ελάττωσαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά την αύξησαν, με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Εμείς ζητάμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα οχήματα για να μην έρχονται οι αστυνομικοί σε επαφή με τα άτομα που μεταφέρουν, όπως και περισσότερα τεστ. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να καταλάβει ότι ο αστυνομικός δεν είναι επαίτης επιδομάτων. Μόνη της η κυβέρνηση θα έπρεπε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ένστολους, με στόχο την ηθική ανύψωση του προσωπικού», δήλωσε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Ραυτογιάννης από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Παρέμβαση ενόψει της λήξης της Υπουργικής Απόφασης

Την ανάγκη να παρθούν αυστηρότερα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα δικαστήρια, παίρνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων τις προηγούμενες τρεις βδομάδες σε συνδυασμό με τη σαφή εικόνα ασφυκτικής πίεσης που παρουσιάζουν οι μονάδες Υγείας της χώρας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ενόψει της λήξης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των δικαστηρίων στον καιρό του κορονοϊού, η Ενωση επαναλαμβάνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, να ληφθεί μέριμνα για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε δικαστές και εισαγγελείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς και σε εκείνους που ενδέχεται να νοσήσουν από τον ιό. Προτείνει επίσης τη διαμόρφωση νέου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων σε δύο επίπεδα, κατά τα οποία θα προσδιορίζεται η αναστολή ή μη ανάλογα με την ένταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκτιμώντας τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες σε συνδυασμό με τη σαφή εικόνα ασφυκτικής πίεσης που παρουσιάζουν οι μονάδες Υγείας της χώρας, θεωρεί ότι για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει το αυστηρότερο μοντέλο, της περιορισμένης λειτουργίας των δικαστηρίων, που αποτυπώνεται στο σχέδιο υπό στοιχείο Β, καθώς κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τις συνθήκες και οδήγησε σε επιτυχημένη προστασία του ανθρώπινου κεφαλαίου της Δικαιοσύνης και όλων των πολιτών την περασμένη άνοιξη, και επιπλέον να μεριμνήσει για τη θεσμοθέτηση πλαισίου αδειών ειδικού σκοπού και για τους δικαστές και εισαγγελείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή νοσούν από τον ιό Covid-19».

Επιπρόσθετα, προτείνεται από την Ενωση η πρόβλεψη για εξέταση κατηγορούμενου που έχει συμπτώματα ή νοσεί από Covid-19 εξ αποστάσεως με εικονοτηλεδιάσκεψη, χωρίς τη φυσική παρουσία του στο ανακριτικό γραφείο στο πλαίσιο διενέργειας κύριας ανάκρισης. Ηδη για τη ρύθμιση αυτή, με το από 30/10/2020 έγγραφό της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει κοινοποιήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργασμένο σχέδιο σχετικής διάταξης με αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ