Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Τα εργοδοτικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης αυξάνουν τις συρροές κρουσμάτων

Δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα rapid test με ευθύνη της εργοδοσίας για εμβολιασμένους και μη εργαζόμενους, απαιτούν τα σωματεία

Την ώρα που η όλη συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας εστιάζει στο αν θα γίνονται ή όχι rapid test στην είσοδο των σούπερ μάρκετ και πόσο αυτό μπορεί «να διαταράξει την οικονομία», ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» παραμένει: Οι χώροι δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας, έχουν μετατραπεί ξανά σε εστίες υπερμετάδοσης.

Πατώντας στην κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει το εμβόλιο σε «άλλοθι» για να ξεμπερδεύουν με κάθε ουσιαστικό μέτρο προστασίας, η εργοδοσία έχει βάλει στον «πάγο» ακόμα και όσα είχε αναγκαστεί να εφαρμόζει κάτω από μεγάλη πίεση των εργαζομένων και των σωματείων τους.

Κοινή εικόνα στους χώρους δουλειάς είναι ότι οι ανεμβολίστοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να κάνουν rapid test τα οποία πληρώνουν από την τσέπη τους, αντί να υποχρεώνονται οι εργοδότες να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με δικά της έξοδα. Η τακτική που ακολουθούν κυβέρνηση και εργοδοσία είναι η αντιμετώπιση των εμβολιασμένων σαν να μην υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν και να διαδώσουν τον ιό. Σε αυτούς δεν γίνονται τεστ, ενώ πολλές φορές δεν μπαίνουν σε καραντίνα όταν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος στον χώρο δουλειάς.

«Κάνε self test κι έλα για δουλειά...»

Χαρακτηριστικά είναι όσα μας μεταφέρουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο. Στους μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου έχουν εγκαταλειφθεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα κάτω από τη διαρκή πίεση και διεκδίκηση των εργαζομένων και των σωματείων.

Στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ καμία αναλογία πελατών και τετραγωνικών μέτρων δεν μετριέται, ούτε καν τυπικά. Αντίστοιχα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα μπορεί η είσοδος να γίνεται με επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ωστόσο οι απαραίτητες αποστάσεις είναι συχνά αδύνατον να τηρηθούν στο εσωτερικό τους. Οταν ένας εργαζόμενος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό, η ζωή απλά ...συνεχίζεται, με βάση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και οι συνάδελφοί του συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά. Το αποτέλεσμα, συχνά, εκεί που νοσεί ένας, τις επόμενες μέρες να αρρωσταίνει δεύτερος και τρίτος. «Κάνε self test και έλα στη δουλειά»: Αυτή είναι η σύσταση της εργοδοσίας και σε εργαζόμενους που έχουν κρούσματα στην οικογένειά τους.

«Σήμερα, παρά τις συνθήκες της δραματικής αναζωπύρωσης της πανδημίας, ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έχουν πάει ...περίπατο στους χώρους δουλειάς», τονίζει η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως εξηγεί, η ανησυχία και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες στους εργαζόμενους. Οταν ο συνάδελφος με τον οποίο δουλεύουν δίπλα δίπλα βρίσκεται θετικός, είναι λογικό να μην εφησυχάζουν επειδή οι ίδιοι είναι εμβολιασμένοι. Ετσι, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να υποβληθούν σε τεστ και να μάθουν αν έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι, να προστατέψουν την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους. «Κανένα από τα απαραίτητα μέτρα δεν μας χαρίστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία: Απολυμάνσεις σε καταστήματα όπου εμφανίστηκαν κρούσματα, τεστ στο προσωπικό με ευθύνη της εργοδοσίας, χορήγηση μέσων προστασίας, έγιναν από την πρώτη στιγμή αντικείμενο πάλης και διεκδίκησης από τους εργαζόμενους και το σωματείο», υπενθυμίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει την ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης των εργαζομένων τα αιτήματα για την προστασία της υγείας τους από την πανδημία.

Στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις στην Αττική και αλλού επίσης καταγράφονται κρούσματα στο προσωπικό. Τα πρωτόκολλα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρήσεων εφαρμόστηκαν εξάλλου για δεύτερη χρονιά μέσα στις συνθήκες της αυξημένης τουριστικής κίνησης τους μήνες της θερινής σεζόν. Την έλλειψη μέτρων προστασίας επιδεινώνει η έλλειψη προσωπικού, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και ατελείωτου τρεξίματος από το ένα πόστο στο άλλο. Στο μεταξύ, οι αντιφάσεις των μέτρων της κυβέρνησης αποτυπώνονται και στους συγκεκριμένους χώρους: Στα εστιατόρια των ξενοδοχείων οι πελάτες πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τη διαμονή τους μπορούν να επιδείξουν και αρνητικό rapid test, ενώ για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας.

Σε επιχειρήσεις στον κλάδο Τροφίμων στην Αττική, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, οι αποστάσεις πια δεν τηρούνται ούτε για τα «μάτια του κόσμου», ιδιαίτερα στις μονάδες παραγωγής και στις αποθήκες. Και εδώ οι εργοδότες δεν παίρνουν μέτρα για τους εμβολιασμένους, ενώ δεν γίνονται συχνές απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους. Ακόμα και το ανεπαρκές μέτρο του ποσοστού πληρότητας - μέχρι 85% στα οχήματα που μεταφέρουν το προσωπικό - δεν τηρείται, αφού πολλές φορές τα πούλμαν είναι γεμάτα.

Σαν τις σαρδέλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στις αστικές συγκοινωνίες, όπου δεν περνάει μέρα χωρίς να καταγράφονται περιστατικά συνωστισμού στις αποβάθρες και στις στάσεις μέσα στα οχήματα, με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των οργανισμών, π.χ. του ΟΑΣΑ, να επιμένουν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται στα λεωφορεία και στα βαγόνια, αφού όπως λένε ...δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες. Οσο για την αύξηση του αριθμού των οχημάτων που λέει ότι έχει κάνει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν φτάνει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες σε περίοδο πανδημίας, αλλά είναι πίσω και από τις ανάγκες μετακίνησης σε φυσιολογικές συνθήκες. Απ' την άλλη, η πανδημία αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή επιχειρηματιών σε αυτές (ΚΤΕΛ, μίσθωση οχημάτων κ.λπ.).

«Περίπατο» τα μέτρα, με άλλοθι τον εμβολιασμό

Στη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα, τα νοσοκομεία δουλεύουν εκτός ορίων, η πανδημία καλπάζει. Κι όμως, αυτό δεν αγγίζει την εργοδοσία σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς, που με τις πλάτες κράτους και κυβέρνησης συμβάλλει καθοριστικά για την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.

Κρούσματα υπήρξαν ξανά σε εργοτάξια του Μετρό, με το Συνδικάτο Οικοδόμων να καταγγέλλει ότι «από την έναρξη των εμβολιασμών, τα όποια - υποτυπώδη - μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς "πήγαν περίπατο"». «Η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα (10ωρα κ.λπ.), σε εργασίες που εξ ορισμού απαιτούν συνωστισμό (σκυρόδεση, μπετά κ.ά.) καμία χορήγηση μασκών, κανένα αντισηπτικό και πουθενά, κανένα σαπούνι, καμία φόρμα, και πάει λέγοντας...».

Απαιτεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή, και σε ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό: Να μην πραγματοποιηθεί καμία εργασία στα τούνελ μέχρι να περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα μετά τα τεστ των εργαζομένων, ώστε να είναι όλοι αρνητικοί. Παύση των εργασιών που προϋποθέτουν συνωστισμό των εργαζομένων (σκυρόδεση κ.λπ.). Διασφάλιση των οικονομικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για όλη τη διάρκεια που θα είναι σε αναγκαστική αργία - καραντίνα.

Και το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καταγγέλλει την έκθεση εργαζομένων στον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό, μετά την άρνηση της εργοδοσίας να πάρει μέτρα, όπως στην περίπτωση καταστήματος αλυσίδας καφέ στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη. «Η εργοδοσία του καταστήματος όχι απλά το απέκρυψε από τους υπόλοιπους, αντίθετα δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δεν φρόντισε να τηρηθούν έστω αυτά τα ξεχειλωμένα πρωτόκολλα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ. Και ενώ ήδη μια εργαζόμενη βρισκόταν σε καραντίνα, λόγω θετικού τεστ, την Παρασκευή βρέθηκε και δεύτερη εργαζόμενη θετική στον κορονοϊό, με τους εργοδότες να μην κάνουν πάλι τίποτα γι' αυτό, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των πελατών της περιοχής», καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ, όπως και ότι η εργοδοσία δεν δίστασε να προχωρήσει σε απειλές προς τους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν άμεσα για δουλειά.

Εργοστάσια - «υγειονομικές βόμβες»

Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης εφαρμόζονται στη μεγάλη πλειοψηφία των χώρων δουλειάς και στη Στερεά Ελλάδα.

Το μόνο μέτρο που εφαρμόζεται είναι το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, κι αυτό με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Σε ελάχιστους εργασιακούς χώρους γίνονται τεστ στο σύνολο του προσωπικού, ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την αποφυγή συνωστισμού, την απολύμανση και αερισμό των χώρων, τη χορήγηση ατομικών μέτρων προστασίας, την ύπαρξη απολυμαντικών.

Χαρακτηριστική περίπτωση το εργοστάσιο της «Μιμίκος - HQF» στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία του Επιχειρησιακού Σωματείου η εργοδοσία, μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου με κορονοϊό, αποφάσισε να βάλει σε καραντίνα μόνο τους δύο ανεμβολίαστους εργαζόμενους της βάρδιας, χωρίς κανένα άλλο μέτρο προστασίας και πρόληψης για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτό, σύμφωνα με το Σωματείο, είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί και παραπάνω από τη συγκεκριμένη βάρδια, εμβολιασμένοι και μη, να προσβληθούν από τον ιό και να νοσήσουν. Παράλληλα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της βάρδιας συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

«Η στάση αυτή της εργοδοσίας μετατρέπει το εργοστάσιο σε υγειονομική βόμβα. Παίρνοντας υπόψη το κοντινό παρελθόν, όταν δεκάδες εργαζόμενοι νόσησαν λόγω της μεγάλης διασποράς, που ήταν αποτέλεσμα της μη λήψης μέτρων από την εταιρεία με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ελλοχεύει ξανά ο κίνδυνος να έχουμε μια απ' τα ίδια», τονίζει το επιχειρησιακό σωματείο, απαιτώντας τη λήψη μιας σειράς μέτρων όπως: Διεξαγωγή rapid test σε όλους τους εργαζόμενους, εξαιρουμένων μόνο των νοσούντων εντός εξαμήνου, χρονικό κενό κατά την αλλαγή βάρδιας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να γίνεται απολύμανση, θερμομέτρηση στην είσοδο και ενίσχυση της καθαριότητας.

Απέναντι στη στάση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος» στην Εύβοια απάντησαν με μονόωρη στάση εργασίας ανά βάρδια την Τετάρτη 10 Νοέμβρη, ενώ για το Σάββατο 13 Νοέμβρη το Σωματείο καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 5.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα της Νέας Αρτάκης.

Σημαντική επίσης είναι η πρωτοβουλία που πήρε το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, να συγκεντρώσει υπογραφές εργαζομένων σε κείμενο διεκδίκησης διεξαγωγής τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με το κόστος να επιβαρύνει την εργοδοσία, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, καθώς και λήψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στο κείμενο συλλογής υπογραφών το Σωματείο τονίζει ότι με το μέτρο διεξαγωγής τεστ μόνο στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους «σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να προστατέψει την υγεία μας, αλλά αντίθετα να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, βάζοντάς τους σε μια συζήτηση που απέχει πάρα πολύ από την πραγματική λύση του προβλήματος», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το κόστος των τεστ «θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα».

OENΓΕ
Η υγεία μας δεν είναι πολυτέλεια, οι ζωές μας δεν είναι αριθμοί

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας απαιτεί η Ομοσπονδία

«Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων», απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας. Παράλληλα απαιτεί μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μονιμοποιήσεις όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, αντίστοιχα μέτρα για την ΠΦΥ, επιστροφή όσων είναι σε αναστολή εργασίας.

«Κανένας ασθενής σε ράντζο! Κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ! Καμία συγχώνευση, κλείσιμο τμημάτων - κλινικών - νοσοκομείων. Κανένας περιορισμός χειρουργείων, διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων, καμία μετατροπή δημόσιου νοσοκομείου σε κοβιντάδικο», είναι διεκδικήσεις που επίσης προτάσσει η ΟΕΝΓΕ.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση όπως οι παραπάνω που διατυπώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και «εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης και των μετακινήσεων, του στυψίματος κυριολεκτικά του αποδεκατισμένου προσωπικού, της απογύμνωσης της ΠΦΥ. Εξακολουθεί να αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους δουλειάς, που μαζί με το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού μπορεί να αναχαιτίσουν το 4ο επιδημικό κύμα που φουντώνει».

Σημειώνει ότι «τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, προς το καλύτερο, αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως ΟΕΝΓΕ και ως Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών ήδη από τον Μάρτη του 2020».

Αναδεικνύοντας ότι το έγκλημα είναι «προδιαγεγραμμένο», θυμίζει ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, που ακόμα κι αν είχαν γίνει «θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων». Οτι «οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανανεώσεις συμβάσεων συναδέλφων που τους κρατάνε ομήρους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Οτι «δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Υγείας. Γιατί ΜΕΘ είναι ξεχωριστός χώρος νοσηλείας με γιατρούς και νοσηλευτές παρόντες 24 ώρες το 24ωρο». «Γιατί ακόμα και 1.500 κρεβάτια ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα να διαθέταμε θα ήταν πολύ λιγότερα από τα 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει ανάγκη η χώρα μας. Γιατί δεν είναι πολυτέλεια, όπως ξεδιάντροπα είπε ο υπουργός Επικρατείας, να έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας τις αναγκαίες εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και έκτακτες ανάγκες».

«Ως εδώ! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας. Είναι μονόδρομος. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαν αναπτυχθεί οι αγώνες των υγειονομικών αλλά και των σωματείων, των μαζικών φορέων που ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη ζωή!

Η υγεία μας δεν είναι πολυτέλεια, οι ζωές μας δεν είναι αριθμοί», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Επίταξη και όχι παζάρια με τους κλινικάρχες, για να σωθούν ζωές

Με ένα ακόμα κύμα πανδημίας να φουντώνει μέρα με τη μέρα και τη χρεοκοπία της διαχείρισής της με κριτήριο το «κόστος - όφελος» να αναβλύζει πλέον από παντού, επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία ετοιμάζονται για ένα ακόμα «μπάσιμο», αντιμετωπίζοντας και τη νέα έξαρση σαν ευκαιρία για μπίζνες.

Είναι χαρακτηριστικό το σίριαλ των τελευταίων ημερών: Στα δημόσια νοσοκομεία ράντζα μπαίνουν μέχρι και στα ασανσέρ, κλινικές σε ένα βράδυ μετατρέπονται σε κλινικές COVID, ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Και την ίδια ώρα, αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις, αντί να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία και να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων για να σωθεί κόσμος, είναι σε εξέλιξη το γνωστό παζάρι υπουργείου Υγείας και κλινικαρχών για τους «όρους της συνεργασίας», δηλαδή για το πόσα θα αρπάξουν από νοσήλια - νοίκια για μερικές κλίνες στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η «διάθεση» (πάντα με το αζημίωτο) 368 κλινών από τον ιδιωτικό τομέα.

Δωράκια πάνω στα δωράκια για τους ιδιώτες

Κι αυτό όταν η μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου», τα κλεισίματα Περιφερειακών Ιατρείων, οι συγχωνεύσεις κλινικών κ.ο.κ. ήδη έχουν προσθέσει πελατεία στους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας, αφού χιλιάδες είναι οι αποκλεισμένοι ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ.

Μετά τις εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ» εν μέσω πανδημίας, που προβλέπει ένταση της επιχειρηματικής δράσης, έρχεται και η καθημερινή πρακτική που κατοχυρώνει τέτοιες μορφές «συμπράξεων» με ιδιώτες, όπως είχε γίνει και στο προηγούμενο κύμα, με την «αξιοποίηση» από το κράτος ιδιωτικών κλινικών για την «αποσυμφόρηση» των κρατικών νοσοκομείων.

Και ενώ περισσεύουν τα μεγάλα λόγια για τους 100 πνευμονολόγους που ψάχνει η κυβέρνηση να «επιστρατεύσει», αντί να κάνει μόνιμες προσλήψεις από τους χιλιάδες γιατρούς, την περασμένη Τετάρτη έκανε συνάντηση με τους κλινικάρχες, όπου εκτός των άλλων ανακοινώθηκε και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο για απευθείας νοσηλεία ασθενών COVID σε ιδιωτικές κλινικές.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη «συνεργασία» της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, όταν είχαν φρακάρει ξανά τα δημόσια νοσοκομεία, είχε έρθει μαζί με τον διπλασιασμό του «ενοικίου» που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (από 800 σε 1.600 ευρώ ημερησίως) για κάθε κλίνη ΜΕΘ. Προβλεπόταν επίσης η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξάνουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ με μια απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες και χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο, μπας και στριμώξουν περισσότερα χιλιοεξακοσάρια κάθε μέρα. Δηλαδή, μπροστά στην «ευκαιρία» πήγαν περίπατο ακόμα και στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω «τζογάρισμα» στις πλάτες των ασθενών, είχε δοθεί η δυνατότητα στους κλινικάρχες ακόμα και να ξεδιαλέγουν περιστατικά και να αποδέχονται μόνο όσα είναι ένα βήμα πριν το εξιτήριο, ώστε να κοστίζουν λιγότερο.

«Συνύπαρξη» υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Αυτό είναι το πλαίσιο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, που αυτές τις μέρες «επικαιροποιείται». Αυτή είναι η ξινισμένη σούπα της «συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που φέρει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, αφού είναι η στρατηγική που έχει κορωνίδα την Υγεία - εμπόρευμα και τους ασθενείς - «πελάτες».

Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε ξανανοίξει αυτή η συζήτηση για τους όρους της «συνεργασίας» στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχε βγει στα κεραμίδια ζητώντας «δίκαιη μοιρασιά» της πίτας και πρότεινε κι αυτός αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο (20% - 25%), επικαλούμενος πάντα τη «μείωση του τζίρου της ιδιωτικής Υγείας».

Πάνω σε αυτήν τη σύμπλευση και στην πολιτική της εμπορευματοποιημένης Υγείας, που εκφράζεται και στη συνέπεια που δείχνουν όλες οι κυβερνήσεις στην υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, πατάνε οι εκκλήσεις για «συναίνεση», οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργούς ή «ειδικούς» «κοινής αποδοχής», που θα διαχειριστούν τη βαρβαρότητα των εκατοντάδων θανάτων κάθε βδομάδα.

Πάλη για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Με αυτήν τη στρατηγική βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί που είναι στον αγώνα για την υγεία και τη ζωή του λαού, διατυπώνοντας και το δίκαιο αίτημα της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γιατί δύο σχεδόν χρόνια τώρα έχει αποδειχθεί, και μάλιστα με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού δεν μπορεί να συνυπάρξει με το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, με Υγεία και Φάρμακο εμπόρευμα. Αυτός είναι ο «γόρδιος δεσμός» που ο λαός μπορεί να κόψει με την πάλη του, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας και βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Στο «κόκκινο» ακόμη και χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Δεν αρκούν οι εμβολιασμοί για συλλογική προστασία, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα κρούσματα της Covid-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ δεν έχει μπει ακόμη ο χειμώνας, με τη νέα έξαρση να αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι από μόνοι τους οι εμβολιασμοί δεν αρκούν, αντίθετα χρειάζονται και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των λαών, με έμφαση στους χώρους μεγάλης διασποράς, μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, μαζί με ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα.

«Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία»

Την ανησυχία από την εξάπλωση της πανδημίας, παρά τους εμβολιασμούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποτυπώνουν παρεμβάσεις ειδικών, όπως του επικεφαλής επιδημιολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Charite» στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία».

Οπως σημειώνει ο Γερμανός επιδημιολόγος, «έχουμε μια πανδημία στην οποία συμβάλλουν όλοι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο η ενισχυτική δόση δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα», «είναι βέβαιο ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό των επαφών» και «να αποφεύγονται μεγάλες ομάδες σε κλειστούς χώρους».

Η περίπτωση της Δανίας

Η Δανία έγινε το καλοκαίρι μια από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στην «κανονικότητα» και δύο μήνες έζησε «χωρίς κορονοϊό», με την κυβέρνηση να δηλώνει τότε πως η Covid-19 δεν αποτελούσε πλέον «μια ασθένεια που συνιστά κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Στη σκανδιναβική χώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 88,3% των ενηλίκων και το 85,9% των άνω των 12 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, με πληθυσμό περίπου 5,8 εκατ., καταγράφεται ξανά μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία, κατά μέσο όρο 2.000 - 3.000 τη μέρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, όχι μόνο έχουν χαλαρώσει και αυτά τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης αλλά επιπλέον τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση με την έναρξη της πανδημίας: Περικοπές, διαχρονικές ελλείψεις, ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών.

«Ηδη τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», τόνισε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας, Σ. Μπρόστρεμ, περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Η Ολλανδία θα επιβάλει από αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο μερικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος της Covid-19. Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία, αφού στο όνομα του ότι το 85% των ενηλίκων εμβολιάστηκε, έπαψαν τα όποια μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 16.264 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, και 26 θάνατοι.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν για πρώτη φορά πάνω από 50.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 235 θάνατοι, με εμβολιασμένο λίγο πάνω από το 67% του πληθυσμού.

55 νεκροί, 508 διασωληνωμένοι

Την Παρασκευή 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19 και πλέον ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 16.616 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 508, οι 423 (83,27%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 85 (16,73%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα νέα κρούσματα ήταν 6.862.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΠΘ
Εως και 70% μεγαλύτερος ο κίνδυνος να νοσήσουν

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα πανεπιστήμια αποδεικνύει η μελέτη του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ), την οποία συνυπογράφουν ο Ηλίας Κονδύλης, αναπλ. καθηγητής ΠΦΥ - Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, και ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο ΑΠΘ.

Μετά από επεξεργασία στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΘ, προκύπτει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό για τους εργαζόμενους του ιδρύματος, λόγω αυξημένου συγχρωτισμού στους χώρους Εκπαίδευσης.

Το ΑΠΘ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της χώρας, επέστρεψε, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, μετά από 1,5 χρόνο στη διά ζώσης λειτουργία εδώ και έναν περίπου μήνα, «σε συνθήκες "μέγιστης δυνατής πληρότητας" των αιθουσών διδασκαλίας, με ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εισόδους των σχολών και οδηγίες για κατ' οίκον περιορισμό μόνο των επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων, χωρίς καμία πρόβλεψη για ιχνηλάτηση, διαγνωστικό έλεγχο ή/και προληπτική απομόνωση των στενών επαφών τους», όπως αναφέρει η μελέτη.

Ο αυξημένος συγχρωτισμός φοιτητών και εργαζομένων, ο ανεπαρκής φυσικός αερισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιθουσών διδασκαλίας και η απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης εργαζομένων και φοιτητών.

Ετσι, παρά τους ισχυρισμούς των πρυτανικών αρχών πως ο αριθμός των κρουσμάτων στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι μικρός, η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει πως το χρονικό διάστημα 11 Οκτώβρη - 7 Νοέμβρη η αθροιστική επίπτωση της COVID-19 στο σύνολο του διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού του ΑΠΘ υπολογίστηκε κατά 72,6% υψηλότερη από την αντίστοιχη επίπτωση στον γενικό πληθυσμό όλων των ηλικιών και κατά 71,5% υψηλότερη από την αντίστοιχη στον γενικό πληθυσμό ηλικίας 40 - 64 ετών!

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η μελέτη επιμένει στην «επιτακτική ανάγκη συνδυασμού των εμβολίων με όλα τα αναγκαία μέτρα δημόσιας υγείας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμού, επαρκή αερισμό κλειστών χώρων, επιδημιολογική επιτήρηση) για τον διαρκή έλεγχο της εξάπλωσης του SARS-CoV2», καθώς, όπως σημειώνεται, «η καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για τον έλεγχο της επιδημίας».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «4ο κύμα πανδημίας: Υγεία και μόρφωση στο ρίσκο της "ατομικής ευθύνης". Η αναγκαία απάντηση των εργαζομένων» οργανώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

  • Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».
  • Δημήτρης Ακτύπης, καθηγητής, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
  • Σπύρος Μαρίνης, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.
  • Θεώνη Δρόσου, Γλαβίνα Σουζάνα, δασκάλες. Θα παρουσιάσουν την πρωτότυπη εκπαιδευτική έρευνα που πραγματοποίησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές σε εκπαιδευτικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της ΑΣΕ στο YouTube.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν τις διεκδικήσεις για ασφαλή σχολεία, μόρφωση χωρίς φραγμούς

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας έγινε την Παρασκευή μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

«Ως εδώ! Δεν θα σας αφήσουμε να παίζετε με την υγεία και τη μόρφωσή μας», δήλωσαν την Παρασκευή μαθητές που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, μεταφέροντας την αγωνία για τα ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία σχολεία και τους νέους φραγμούς στη μόρφωσή τους. Με πανό, πικέτες, συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», διεκδίκησαν ουσιαστικά συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, στήριξη και όχι άγχος και εμπόδια στη μόρφωσή τους.

Οι μαθητές θυροκόλλησαν στην είσοδο του υπουργείου τα αιτήματά τους για: Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο η Τράπεζα Θεμάτων. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Καμία σκέψη για περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του υπουργείου. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά των καθηγητών. Να διδάσκονται ξανά στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα όπως το Σχέδιο. Οι μαθητές που θα ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε Λατινικά ή Κοινωνιολογία αντίστοιχα με αυτά που διδάχτηκαν. Επαναφορά και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων.


«Θέλουμε ασφαλές σχολείο - σχολική χρονιά χωρίς ανασφάλειες για το τι θα γίνει», δήλωσαν, διεκδικώντας: Κάλυψη όλων των κενών στην καθαριότητα. Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία, όχι μόνο σελφ τεστ. Καμία συγχώνευση τμήματος. Μείωση των μαθητών ανά τάξη. Αξιοποίηση και άλλων διαθέσιμων χώρων για να σπάσουν τα πολυπληθή τμήματα. Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές όλων των σχολείων και στους γονείς τους για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών. Χρηματοδότηση για ανέγερση σχολικών κτιρίων, δηλώνοντας «φτάνει πια με τα κοντέινερ και τα ταβάνια που πέφτουν!».

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με παράγοντες του υπουργείου και όπως ενημέρωσε στη συνέχεια, άκουσε ότι το υπουργείο ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών για τα μέτρα στα σχολεία, ενώ δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση στις αγωνίες των μαθητών, οι οποίοι δήλωσαν πως συνεχίζουν μέχρι τα δίκαια αιτήματά τους να γίνουν πράξη.

Υπουργείο Παιδείας: «Η αραίωση των τμημάτων δεν είναι αποτελεσματική»

Ενώ η αγωνία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών κορυφώνεται, στο έδαφος της έξαρσης της πανδημίας και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να ...τα βλέπει «όλα καλά» και να εμμένει στα υγειονομικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Μιλώντας την Παρασκευή στον «ΣΚΑΪ», η υπουργός Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι «δεν έχουμε μαζική διασπορά» στα σχολεία, θεωρώντας προφανώς μικρό το 22%, το ποσοστό δηλαδή των παιδιών στα ημερήσια κρούσματα... Εκλινε σε όλες τις πτώσεις την «επένδυση σε σελφ τεστ», ενώ ισχυρίστηκε ότι η αραίωση των μαθητών στα τμήματα ως μέτρο δεν είναι αποτελεσματική, για να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης που θεωρεί κόστος την πρόσληψη εκπαιδευτικών και την αξιοποίηση όλων των αιθουσών προκειμένου να είναι λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα. Εξάλλου, υπεραμύνθηκε ακόμα μια φορά της πολιτικής κόστους - οφέλους, καθώς υπερασπιζόμενη τις συγχωνεύσεις που γίνονται εν μέσω πανδημίας, είπε ότι με αυτές αξιοποιείται στο έπακρο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό...

Ως επιβεβαίωση της «χαμηλής» διασποράς στα σχολεία είπε ότι μόνο 8 τμήματα είναι κλειστά σε πάνω από 80.000, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για κλείσιμο σχολείων. Βεβαίως, με βάση τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης, για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί το 50%+1 των μαθητών του, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα τμήμα με 26 μαθητές θα πρέπει να φτάσουν 14 παιδιά να νοσούν.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Κλείνουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Τρίτη απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας

«Δεν είμαστε χωροφύλακες», διαμηνύουν μικροί επαγγελματίες που ασφυκτιούν με τα νέα κυβερνητικά μέτρα

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι καταστηματάρχες της εστίασης σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των νέων απαράδεκτων κυβερνητικών μέτρων διαχείρισης της πανδημίας που μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης για την αποτροπή της διάδοσης στους επαγγελματίες του χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους την ερχόμενη Τρίτη, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα κατά τόπους συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές δράσεις. Μαζί τους, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και φορείς του εμπορίου, οργανώνοντας από κοινού κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις.

Σε κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση Αθήνας τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως «είμαστε επαγγελματίες και όχι "χωροφύλακες"», απαιτώντας παράλληλα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και προστασίας της υγείας των επαγγελματιών του χώρου.

Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης μεταξύ άλλων διεκδικούν: Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη. Να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ. Επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων. Κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας κ.ά.

Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στάση εργασίας από την ΟΒΣΑ

Την κινητοποίηση στηρίζουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας και καλούν την Τρίτη 16 Νοέμβρη σε στάση εργασίας όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων από το πρωί μέχρι τις 12 μ., και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν επίσης πάρει οι Ενώσεις ΕΒΕ: Καισαριανής, Καλλιθέας, Αχαρνών, Περιστερίου, Αγ. Δημητρίου, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Χαϊδαρίου, Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου, Ηρακλείου.

Σε άλλες περιοχές

Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας έπειτα από απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το πρωί με κλείσιμο καταστημάτων από τις 8 μέχρι τις 11 σε όλες τις πόλεις της περιοχής.

Στα Χανιά αποφασίστηκε κινητοποίηση στις 11 το πρωί της Τρίτης στην Αντιπεριφέρεια, έπειτα από σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου με άλλα σωματεία επαγγελματιών του νομού.

Στη Λάρισα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Χρηματοοικονομικά εργαλεία παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας στο «νέο ΕΣΥ»

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση παρεμβάσεων από την πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ» και τις θέσεις του Κόμματος

Για το έτος 2021 οι δαπάνες για την Υγεία διαμορφώνονται στα 4,257 δισ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το έτος 2020. Το ποσό για την πρόσληψη έκτακτου επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2021 διαμορφώνεται στα 131 εκατ. ευρώ, από 786 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή 655 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Δημοσιεύματα ήδη κάνουν λόγο για νέα μείωση του προϋπολογισμού για το 2022.

Η στρατηγική της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας, που συμπεριλαμβάνει και τη διαμόρφωση του «νέου ΕΣΥ», αποτελεί εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ στην Υγεία - Πρόνοια 2014 - 2020. Η εξειδίκευση των μέτρων πραγματοποιήθηκε με ένα πλέγμα νομοθετημάτων που αφορούν το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου (υποδομές και παροχές), με ενιαία κατεύθυνση τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και την παραπέρα ενίσχυση της ατομικής ευθύνης των λαϊκών στρωμάτων να εξασφαλίσουν την αγορά ενός μεγαλύτερου από πριν μέρους των αναγκαίων υπηρεσιών.

«Αναβαθμίζεται» η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και το «νέο ΕΣΥ» όχι μόνο δεν αναιρούν την ήδη εκτεταμένη εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος αλλά αντίθετα την ενισχύουν και τη βάζουν στην κούρσα του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Στόχος η απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση της Υγείας, με την αυτοτελή χρηματοδότηση των νοσηλευτικών μονάδων, που προϋποθέτει την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και εισροής εσόδων.

Ο Γιώργος Φερεντίνος
Ο Γιώργος Φερεντίνος
Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και διαγνωστικών εξετάσεων στα νοσοκομεία ήδη αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, που προσπαθούν να το αυξήσουν πουλώντας υπηρεσίες Υγείας τις οποίες πληρώνουν οι ασφαλισμένοι είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του ΕΟΠΥΥ. Υπηρεσίες για τις οποίες εν πολλοίς ήδη έχει πληρώσει ο λαός μέσω των ασφαλιστικών εισφορών του και της φορολογίας. Ετσι, η ανάπτυξη των δημόσιων νοσοκομείων, η στελέχωσή τους, ο εξοπλισμός τους, οι παρεχόμενες υπηρεσίες συνδέονται άμεσα με το κριτήριο των εσόδων τους. Βέβαια, την ίδια στιγμή οι ασθενείς δοκιμάζονται από τεράστιες αναμονές για τα πρωινά ραντεβού είτε για εξέταση είτε για απεικονιστικές εξετάσεις, κι έτσι ο κύριος όγκος «παραπέμπεται» στα απογευματινά που αφήνουν και το αντίστοιχο κέρδος.

Λόγω της αδυναμίας των νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες Υγείας του λαού, ένα μεγάλο μέρος των ασθενών εξαναγκάζεται να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας επιπλέον ποσά, παρόλο που θεωρητικά δικαιούται «δωρεάν» αυτές τις παροχές (π.χ. συμμετοχή κατά 15% στις εργαστηριακές - διαγνωστικές εξετάσεις, πληρωμή από 30% έως 50% της τιμής των νοσηλίων στον ιδιωτικό τομέα, επιπλέον ξεχωριστή αμοιβή των γιατρών). Υπέρογκες είναι και οι δαπάνες στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της αποκατάστασης των ασθενών, όπου η απουσία δημόσιων δομών είναι κραυγαλέα.

Η δοκιμασμένη μέθοδος του leasing, αλλά και οι ΣΔΙΤ αναμένεται να αναπτυχθούν σε τρία στάδια: Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων, σε στοχευμένες μονάδες για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας, όπως είναι η αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή η ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου και στην ολοκληρωτική αλλαγή ενός νοσοκομείου. Με αυτόν τον τρόπο ιδιώτες θα επενδύουν στα δημόσια νοσοκομεία και θα αποζημιώνονται είτε με βάση τη διαχείριση ολόκληρων των μονάδων είτε με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που θα πραγματοποιούν τα επινοικιαζόμενα μηχανήματα που θα έχουν εγκαταστήσει στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και οι δωρεές από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους (Νιάρχος, Λάτσης κ.ά.) για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Δωρεές που έχουν προκύψει από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των οποίων ο πλούτος που παράγουν φτάνει και περισσεύει για την ανάπτυξη δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και που διασφαλίζουν φοροαπαλλαγές και διακανονισμούς σε ασφαλιστικές αποδόσεις των μεγάλων κλινικαρχών. Την ίδια στιγμή στοχεύουν και στην ιδεολογική χειραγώγηση των εργαζομένων, καλλιεργώντας την αντίληψη ότι οι σύγχρονες δομές Υγείας είναι θέμα φιλανθρωπίας και όχι δικαίωμα, ενώ έτσι επιδιώκεται και η ενσωμάτωση και η «κοινωνική ειρήνη» των εργαζομένων με τους εκμεταλλευτές τους.

Ο,τι κινείται ...κοστολογείται

Ενα ακόμα εργαλείο για τη βαθύτερη προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων και των παροχών τους στους κανόνες της αγοράς αποτελεί και ο δοκιμασμένος από τη δεκαετία του '80 θεσμός των DRGs (ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες). Με βάση τα DRGs ό,τι κινείται εντός νοσοκομείου κοστολογείται και συγχρόνως «αξιολογείται» βάσει των προσδιορισμένων οικονομικών δεικτών. Θα καταγράφεται δηλαδή πόσο «κοστίζει» κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, μια οποιαδήποτε ιατρική ή νοσηλευτική πράξη, τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται κ.ά., σύμφωνα πάντα με τη λογική υγεία = κόστος και ασθενής = πελάτης. Τη διαφορά στην τιμή που θα αποκλίνει από το προκαθορισμένο πακέτο αποζημίωσης, θα καλούνται να την επωμιστούν ο ασθενής και ο υγειονομικός, ενώ ο τελευταίος θα αξιολογείται και αρνητικά με «point system» επειδή ο ασθενής κόστισε πιο ακριβά από το προδιαγεγραμμένο όριο.

Υπάρχει εμπειρία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου έκλεισαν νοσοκομεία επειδή δεν έπιαναν τον στόχο των ετήσιων επεμβάσεων, ενώ και στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας έκλεισαν νοσοκομεία επειδή δεν ήταν ανταγωνιστικά. Στην ουσία, αυτό το μέτρο αποδέχεται αντιεπιστημονικά ότι υπάρχουν ασθένειες και όχι ασθενείς, αδιαφορώντας για την ιδιαιτερότητα του ιατρικού ιστορικού κάθε ασθενούς και την αναγκαιότητα εξατομικευμένης αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης.

Η διαρκώς αυξανόμενη μετακύληση επιπλέον δαπανών Υγείας στους εργαζόμενους - πρόφαση οι δημοσιονομικές πιέσεις εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος και των νέων διεθνών οικονομικών συνθηκών - αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, στη λογική του καπιταλιστικού κέρδους που βρίσκει πεδίο κερδοφορίας στην ασθένεια, στον πόνο και τον θάνατο των ασθενών.

Στην κατεύθυνση αυτή, προκρίνεται καταρχάς η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε θυγατρικές ανώνυμες εταιρείες του ΕΣΥ (ΝΠΔΔ) ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά το επικρατέστερο ευρωπαϊκό πρότυπο. Ετσι θα δίνεται η δυνατότητα:

-- Ανάθεσης της διοίκησης νοσοκομείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, όπως ήδη συμβαίνει σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

-- Παραχώρησης των αγροτικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας σε κοινοπραξίες ιατρών με τη μορφή leasing, τόσο του κτιρίου όσο και του εξοπλισμού, ώστε να λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρείες υπό την εποπτεία του ΕΣΥ ΝΠΔΔ.

-- Κατάρτισης του υγειονομικού χάρτη, που προβλέπει κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων με μόνο αντιεπιστημονικό κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, όπως είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός σε ομιλία σε συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή».

-- Ανάπτυξης ενιαίου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των Α/βάθμιων δομών Υγείας, ώστε να είναι πιο «ανταγωνιστικές» με τα αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Εξαγγελίες για 15λεπτη εξέταση ανά ασθενή (20 ασθενείς ανά μέρα θα εξασφαλίζουν το πολύ μια συνταγογράφηση φαρμάκων ή μια υποτυπώδη εξέταση), ενώ καταργείται και η δωρεάν εξέταση κατ' οίκον στους ασθενείς που δεν δύνανται να μετακινηθούν.

-- Κατάργησης του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου (στο οποίο σήμερα υπάγονται οι υγειονομικοί) και θέσπισης κριτηρίων και κινήτρων οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας που θα διαφοροποιήσουν τις αμοιβές των γιατρών, των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω του συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων και δομών.

-- Συμπράξεων ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία για τη μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών και την εισροή κεφαλαίων με τη μορφή των ασφαλιστηρίων Υγείας και την επινοικίαση δομών (π.χ. αίθουσες χειρουργείων).

-- Εξασφάλισης για τους άνεργους - ανασφάλιστους ασθενείς ενός βασικού πακέτου παροχών Υγείας που στόχο θα έχει μόνο την επιβίωση, που δεν θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ευθύνη για τους άπορους μεταφέρεται και στον «εθελοντισμό» των ΜΚΟ και των κοινωνικών ιατρείων.

«Επιχείρηση με μόνιμους πελάτες»

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες όπου κινείται η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας: Σταδιακή απεμπλοκή της χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενίσχυση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αυτοτελής χρηματοδότηση, ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο της Υγείας και περιορισμός των υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου».

Αυτή η πολιτική αντιμετωπίζει την πρόληψη, την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας του λαού ως κόστος που «πρέπει να εξορθολογιστεί γιατί μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η αντίληψη ότι η Υγεία είναι μια επιχείρηση που πάντα θα έχει «πελάτες», ανοίγει έναν ορίζοντα κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, που επιδιώκει το μέγιστο κέρδος από την εμπορία της ασθένειας, του ανθρώπινου πόνου, της ελπίδας για ζωή.

Πάλη για Υγεία - κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν αγοραπωλησίας

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που ζυγίζει την ανθρώπινη ζωή με γνώμονα το κέρδος, οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με τον λαό οφείλουν να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, χωρίς δωρεές από σωτήρες-εφοπλιστές, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν αγοραπωλησίας. Με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με φορολόγηση του κεφαλαίου, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Ενα ενιαίο πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια, χωρίς καμία διάκριση σε ασφαλισμένους/ανασφάλιστους, εθνικότητα ή χρώμα.


Γιώργος ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Γιατρός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ