Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν τις διεκδικήσεις για ασφαλή σχολεία, μόρφωση χωρίς φραγμούς

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας έγινε την Παρασκευή μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

«Ως εδώ! Δεν θα σας αφήσουμε να παίζετε με την υγεία και τη μόρφωσή μας», δήλωσαν την Παρασκευή μαθητές που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, μεταφέροντας την αγωνία για τα ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία σχολεία και τους νέους φραγμούς στη μόρφωσή τους. Με πανό, πικέτες, συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», διεκδίκησαν ουσιαστικά συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, στήριξη και όχι άγχος και εμπόδια στη μόρφωσή τους.

Οι μαθητές θυροκόλλησαν στην είσοδο του υπουργείου τα αιτήματά τους για: Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο η Τράπεζα Θεμάτων. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Καμία σκέψη για περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του υπουργείου. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά των καθηγητών. Να διδάσκονται ξανά στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα όπως το Σχέδιο. Οι μαθητές που θα ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε Λατινικά ή Κοινωνιολογία αντίστοιχα με αυτά που διδάχτηκαν. Επαναφορά και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων.


«Θέλουμε ασφαλές σχολείο - σχολική χρονιά χωρίς ανασφάλειες για το τι θα γίνει», δήλωσαν, διεκδικώντας: Κάλυψη όλων των κενών στην καθαριότητα. Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία, όχι μόνο σελφ τεστ. Καμία συγχώνευση τμήματος. Μείωση των μαθητών ανά τάξη. Αξιοποίηση και άλλων διαθέσιμων χώρων για να σπάσουν τα πολυπληθή τμήματα. Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές όλων των σχολείων και στους γονείς τους για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών. Χρηματοδότηση για ανέγερση σχολικών κτιρίων, δηλώνοντας «φτάνει πια με τα κοντέινερ και τα ταβάνια που πέφτουν!».

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με παράγοντες του υπουργείου και όπως ενημέρωσε στη συνέχεια, άκουσε ότι το υπουργείο ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών για τα μέτρα στα σχολεία, ενώ δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση στις αγωνίες των μαθητών, οι οποίοι δήλωσαν πως συνεχίζουν μέχρι τα δίκαια αιτήματά τους να γίνουν πράξη.

Υπουργείο Παιδείας: «Η αραίωση των τμημάτων δεν είναι αποτελεσματική»

Ενώ η αγωνία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών κορυφώνεται, στο έδαφος της έξαρσης της πανδημίας και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να ...τα βλέπει «όλα καλά» και να εμμένει στα υγειονομικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Μιλώντας την Παρασκευή στον «ΣΚΑΪ», η υπουργός Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι «δεν έχουμε μαζική διασπορά» στα σχολεία, θεωρώντας προφανώς μικρό το 22%, το ποσοστό δηλαδή των παιδιών στα ημερήσια κρούσματα... Εκλινε σε όλες τις πτώσεις την «επένδυση σε σελφ τεστ», ενώ ισχυρίστηκε ότι η αραίωση των μαθητών στα τμήματα ως μέτρο δεν είναι αποτελεσματική, για να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης που θεωρεί κόστος την πρόσληψη εκπαιδευτικών και την αξιοποίηση όλων των αιθουσών προκειμένου να είναι λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα. Εξάλλου, υπεραμύνθηκε ακόμα μια φορά της πολιτικής κόστους - οφέλους, καθώς υπερασπιζόμενη τις συγχωνεύσεις που γίνονται εν μέσω πανδημίας, είπε ότι με αυτές αξιοποιείται στο έπακρο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό...

Ως επιβεβαίωση της «χαμηλής» διασποράς στα σχολεία είπε ότι μόνο 8 τμήματα είναι κλειστά σε πάνω από 80.000, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για κλείσιμο σχολείων. Βεβαίως, με βάση τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης, για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί το 50%+1 των μαθητών του, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα τμήμα με 26 μαθητές θα πρέπει να φτάσουν 14 παιδιά να νοσούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ