Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους

Δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, από τα χωριά του δήμου Αγιάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Οι αγρότες του δήμου Αγιάς βγήκαν στο δρόμο αφού το εισόδημά τους, κύρια των μηλοπαραγωγών, επλήγη από την πανδημία, το οποίο σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω των αυξήσεων στη ΔΕΗ και το πετρέλαιο, τους φέρνει σε απόγνωση. Ταυτόχρονα και ενώ φέτος τα μήλα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές ή έμειναν αδιάθετα, ως συνέπεια των μέτρων για την πανδημία, η κυβέρνηση τους εξαιρεί από τις έκτακτες ενισχύσεις. Ακόμα, οι πληροφορίες ότι στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, τα μήλα, τα κάστανα και τα αμύγδαλα πρόκειται να μείνουν εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης, θα επιφέρουν ένα ακόμη πλήγμα σε εκατοντάδες αγρότες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μαζικοί φορείς του δήμου, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος καταστηματαρχών εστίασης, ο Σύλλογος Γυναικών.

Τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών μετέφερε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, που δεσμεύτηκε να φέρει τα προβλήματά τους στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Ζαχαράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες διεκδικούν: Την ένταξη των μήλων Αγιάς στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί ενίσχυση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή, να διασαφηνιστεί η θέση της κυβέρνησης σχετικά με το αν θα ενταχθούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση τα μήλα, τα κάστανα, τα αμύγδαλα. Να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια και τις νόσους. Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ