Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα οι επαγγελματίες της εστίασης

Η δυσκολία τους να «ρεφάρουν» τη χασούρα της προηγούμενης περιόδου, να αντεπεξέλθουν στις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας, στις ανατιμήσεις, αλλά και στα εμπόδια που θέτουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων εν μέσω πανδημίας, απασχολεί βασανιστικά τους επαγγελματίες της εστίασης.

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας, το εισόδημά τους έχει κλονιστεί σοβαρά, τα μέτρα στήριξής τους αποδείχτηκαν πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ ακόμα κι όσοι έλαβαν τη λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποπληρώσουν το ανάλογο ποσό, αφού δεν ήταν ουσιαστική ενίσχυση, αλλά μόνο ένα δάνειο. Δίπλα στα παραπάνω, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας που απειλούν να εξανεμίσουν τη μικρή ανάσα που πήραν το καλοκαίρι.

«Ενας καλός Αύγουστος δεν σώζει ενάμιση χρόνο αναδουλειάς», μας λέει ο Βασίλης Οικονομάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων. Η τουριστική κίνηση μπορεί να ήταν αυξημένη φέτος, ωστόσο αυτή δεν την καρπώνονται τα μικρά μαγαζιά, όπως διαπιστώνει. Στις συνθήκες αυτές «φάνηκε η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους μικρούς επαγγελματίες, τα οικογενειακά μαγαζιά», καθώς οι πρώτοι επιδοτήθηκαν γενναιόδωρα, ενώ οι δεύτεροι την έβγαλαν με ψίχουλα.

«Ερχονται χειρότερα», προειδοποιεί αναφερόμενος στις αυξήσεις σε καφέ, μπίρα και αλκοόλ, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα νέα μέτρα για τη λειτουργία της εστίασης.

Οπως αναφέρει, ο Σύλλογος προχώρησε πρόσφατα σε διαμαρτυρία για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης σε ταβέρνα της περιοχής και τώρα προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης, την Τρίτη 16 Νοέμβρη. Υπογραμμίζει την ανάγκη η πρωτοβουλία αυτή να γίνει η αφετηρία για συσπείρωση στους Συλλόγους και για νέες δράσεις, καλώντας «να μη μείνει κανένας επαγγελματίας μόνος του μπροστά στην κατάσταση αυτή», τονίζει.

Τη δυσκολία των επαγγελματιών της εστίασης να καλύψουν τις «τρύπες» που έχουν δημιουργήσει τα δύο τελευταία χρόνια, παρά την αυξημένη κίνηση των προηγούμενων μηνών, επισημαίνει και ο Κωστής Ζαχαριάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου. «Ο κλάδος μας έχει πληγεί πάρα πολύ», τονίζει ανατρέχοντας στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Μας λέει κι αυτός ότι τα περίφημα «μέτρα στήριξης» δεν ήταν για όλους, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να πάρουν έστω και τα ελάχιστα, για να μην καταρρεύσουν από τα συσσωρευμένα χρέη και δάνεια των προηγούμενων χρόνων.

Ο ίδιος, όπως εξηγεί, βλέπει ήδη το κόστος του ρεύματος να αυξάνεται σχεδόν κατά 100% στην επιχείρησή του από τον Ιούλη έως τον Σεπτέμβρη. Αντίστοιχα, στα θαλασσινά οι ανατιμήσεις έφτασαν έως το 45% μέσα στη σεζόν, τη στιγμή που οι επαγγελματίες είχαν διαμορφώσει τους τιμοκαταλόγους τους με βάση τα κόστη που γνώριζαν από τους προμηθευτές τον Απρίλη!

«Τώρα καλούμαστε να κάνουμε τους αστυνόμους στα ίδια μας τα καταστήματα», σημειώνει, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για τον covid. «Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος», καταλήγει και προσθέτει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου στην περιοχή θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση την Τρίτη 16 Νοέμβρη, διεκδικώντας μέτρα για την επιβίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ