Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά την συντρόφισσα Αντωνία Κολοντούρου - Μιχαλακάκου

Η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας και η ΚΟΒ Πόλης Σπάρτης του ΚΚΕ, με θλίψη και σεβασμό, αποχαιρετούν την συντρόφισσα Αντωνία Κολοντούρου - Μιχαλακάκου, που «έφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη 11 Νοέμβρη, σε ηλικία 95 ετών.

«Η συντρόφισσα γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Βαρβίτσα Λακωνίας. Οι γονείς της ήταν φτωχοί βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής η οικογένειά της, όπως άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των χωριών στην περιοχή του Πάρνωνα, έλαβε μέρος στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Οι γονείς της στο ΕΑΜ, ο αδελφός της Δημήτρης στον ΕΛΑΣ (Ομαδάρχης). Η ίδια μαζί με την αδελφή της Ελένη οργανώθηκαν στην ΕΠΟΝ (...)

Μετά τη Βάρκιζα και για να αποφύγει τις διώξεις, η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι (...) Η συντρόφισσα, μαζί με την αδελφή της Ελένη, από τον Σεπτέμβρη του 1946 στο βουνό. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες, όπως στο Παλιοχώρι, στην Καστάνιτσα, στον Αγ. Πέτρο, στο Μονοδέντρι, στη Ζαραφώνα. Φοίτησε το 1948 σε Σχολή Αξιωματικών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στη συνέχεια, κατά το ίδιο έτος, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετείχε σε επιχειρήσεις και σε μάχες σε όλη την Πελοπόννησο, όπως στη Μάχη της Δημητσάνας, στη Ζαχάρω, στην Πιάνα και αλλού. Πιάστηκε τον Μάρτη του 1949 και ακολούθησε τη μοίρα των αγωνιστών τότε, με συνεχείς διώξεις, ανακρίσεις και κυνηγητό.

Τη δεκαετία του '50 παντρεύτηκε τον αγωνιστή Σταύρο Μιχαλακάκο, μαχητή του ΕΛΑΣ και αξιωματικό στο Συγκρότημα Ταϋγέτου του ΔΣΕ. Απέκτησαν τρία παιδιά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε με την οικογένεια της κόρης της στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά τη δικτατορία, πρωτοστάτησε στο χτίσιμο των Οργανώσεων του Κόμματος στη Λακωνία. Υπηρέτησε το Κόμμα από πολλές θέσεις, όπου κι αν τάχθηκε. Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών '89 - '91 αντιπάλεψε την προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος και βοήθησε στην ανασυγκρότηση των Οργανώσεων του Κόμματος στη Λακωνία.

Αταλάντευτη, ανυποχώρητη και μαχητική, παρέμενε πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης. "Εφυγε" από κοντά μας αφήνοντας παρακαταθήκη την αδάμαστη πίστη της στο Κόμμα και στην προοπτική του σοσιαλισμού», τονίζει η ΚΟ Λακωνίας του ΚΚΕ και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

  • Η πολιτική κηδεία της συντρόφισσας Αντωνίας θα γίνει το Σάββατο 13 Νοέμβρη στις 5 μ.μ., στο Νεκροταφείο Ξηροκαμπίου Λακεδαίμονος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ