Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Εμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας έδειξαν μέλη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Καβάλας το απόγευμα της Παρασκευής, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πύλη των εγκαταστάσεων.

Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Αύγουστο, αντιδρώντας στην επίθεση της «Ενεργειακής ΑΕ» - εταιρείας που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου - στους εργαζόμενους, με σχεδιασμό για πάνω από 80 απολύσεις εργαζομένων και για παραπέρα περιορισμό μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Θυμίζουμε ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη στη Βουλή, η «Ενεργειακή» δανειοδοτήθηκε με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα οποία περίπου 10 εκατ. αποτελούν απευθείας κρατικό δάνειο και τα υπόλοιπα απολαμβάνουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, με την αιτιολόγηση της μείωσης της τιμής του πετρελαίου την περίοδο της πανδημίας, την ίδια ώρα που τα κέρδη συνολικά του ομίλου, όπως και οι τιμές του πετρελαίου, έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα. Ο πακτωλός κρατικού χρήματος ωστόσο δεν εξασφάλισε και τις θέσεις εργασίας, καθώς η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για πρόβλεψη, ως ρήτρα για τη χρηματοδότηση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη μη βλαπτική μεταβολή των εργασιακών όρων.

Η εργοδοσία, προκειμένου να θωρακίσει την κερδοφορία της εταιρείας, συνεχίζει το «σχέδιο εξορθολογισμού του κόστους». Αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει οι αστικές κυβερνήσεις - το οποίο προωθεί την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών - και τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση.

Μάλιστα, στις 9 Νοέμβρη η εργοδοσία κατέθεσε μηνύσεις κατά 4 εργαζομένων, τους οποίους κατηγορεί ότι παραβίασαν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, απολύοντας τους 2 και κινώντας πειθαρχική διαδικασία για τους άλλους 2, που είναι μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων. Από την πλευρά του το σωματείο κάνει λόγο για «οργανωμένο τρόπο κατασυκοφάντησης των εργαζομένων (...) για να δικαιολογήσει τις εκφοβιστικές απολύσεις της».

Τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Καβάλας ανέδειξαν την ανάγκη κοινής πάλης και συντονισμού ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος της, με μέτωπο που θα αντιπαλεύει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ