Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνάντηση με τους δημάρχους Δάφνης - Υμηττού και Βύρωνα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί τη Δευτέρα 14 Ιούνη, στις 12.30 μ.μ., με τους δημάρχους Δάφνης - Υμηττού, Α. Μπινίσκο και Βύρωνα, Γρ. Κατωπόδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση, εργοδοσία και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το απεργιακό κύμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας και τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές που, σε δεκάδες μαζικές συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα, έστειλαν μήνυμα καταδίκης του αντεργατικού τερατουργήματος της κυβέρνησης της ΝΔ και απαίτησαν την άμεση απόσυρσή του.

Η επιτυχία της απεργίας και των πάνω από 60 απεργιακών συγκεντρώσεων γελοιοποίησε τα ψέματα της κυβέρνησης, που προσπαθεί να συγκαλύψει τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αυτή η επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί η απεργία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών και κυβερνητικών απαγορεύσεων, όπως έγινε με τη δικαστική απόφαση για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των ναυτεργατών, που τελικά "έπεσε στο κενό". Οπως έπεσαν στο κενό και οι "νουθεσίες" διαφόρων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων ότι δήθεν οι "απεργίες δεν έχουν νόημα".

Η κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εμποδίσει το απεργιακό κύμα, στη συνέχεια επιστράτευσε όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς - ειδικά γνωστά ΜΜΕ - για να συκοφαντήσει τους απεργούς και να απαξιώσει το μέγεθος των κινητοποιήσεών τους. Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απορρίπτουν το άθλιο νομοσχέδιο που θέλει να τσακίσει τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία.

Η κλιμάκωση του αγώνα με νέες, πιο μαζικές απεργιακές μάχες και συγκεντρώσεις, η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εμπιστοσύνη στο δίκιο και τη δύναμή τους είναι αυτό που φοβούνται κυβέρνηση και κεφάλαιο, είναι αυτό που απαιτείται σήμερα για να πεταχτούν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο - έκτρωμα και οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Για να μη ζήσουμε σαν "σκλάβοι τον 21ο αιώνα"».


ΣΕΛ.  3
Παίρνουμε ανάσα από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων και συνεχίζουμε!

Ανάσα στον αγώνα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς με πλήρη δικαιώματα, και όχι σαν σκλάβοι στα πόδια του κεφαλαίου όποτε και όπως απαιτούν τα κέρδη του.

Αυτό ήταν η απεργία - σταθμός την περασμένη Πέμπτη, η λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, οι διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, οι κινητοποιήσεις που ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

* * *

Ηταν ανάσα για τη συνέχεια, για την κλιμάκωση του αγώνα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις με τις «οδηγίες» της ΕΕ, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στο σημερινό άθλιο νομοθέτημα. Μια κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο σταθμό την Τετάρτη 16 Ιούνη, με τη νέα απεργιακή κινητοποίηση που αποφασίζουν και εισηγούνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αμέσως μετά τη μεγαλειώδη απεργία της 10ης Ιούνη.

Ηταν ανάσα για όσους μετά από καιρό ή για πρώτη φορά «έκαναν το βήμα», βρέθηκαν στην ίδια «αλυσίδα» με τους συναδέλφους τους στη διαδήλωση. Για εκείνους που αυτήν τη φορά είδαν «με άλλο μάτι» τους συνδικαλιστές εργάτες που βρέθηκαν στους χώρους δουλειάς τα ξημερώματα της Πέμπτης, οργανώνοντας τις απεργιακές φρουρές. Για εκείνους που μέχρι χτες δεν τολμούσαν μπροστά στις κάμερες της εργοδοσίας να πάρουν ούτε μια ανακοίνωση στην πρωινή εξόρμηση, όμως το πρωί της Πέμπτης ψιθύριζαν στα μέλη των συνδικάτων «βοηθήστε μας να απεργήσουμε, δεν αντέχουμε άλλο».


Τέτοια στιγμιότυπα ήταν πολλά, καταγράφονται στο απεργιακό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, αποτυπώνοντας τη μεγάλη αλήθεια, την οποία διαστρεβλώνει η κυβέρνηση: Οτι η απεργία πέτυχε, ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται καθολικά από τους εργαζόμενους, που απαιτούν την απόσυρσή του, και ότι οι μόνοι που το «υπερψηφίζουν» είναι ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις.

* * *

«Φρέσκος αέρας» και ελπίδα, λοιπόν, για τους εργαζόμενους από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά ...βραχνάς για την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τα επιτελεία του συστήματος, για τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τους εργατοπατέρες. Για όλους εκείνους, δηλαδή, που έσπευσαν να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο πριν ακόμα αυτό ψηφιστεί στη Βουλή, όπως έκαναν τα δικαστήρια στον Πειραιά ανακοινώνοντας για λογαριασμό κυβέρνησης κι εφοπλιστών «απαγόρευση» στην απεργία των ναυτεργατών. `Η όπως κάνουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που τρέχουν πρώτες πρώτες να κάνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, να αλλάξουν τα καταστατικά σε σωματεία για να τα προσαρμόσουν στα άρθρα του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Ηταν και είναι «βραχνάς» για εκείνους που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας καλλιεργούσαν την ηττοπάθεια, προεξοφλούσαν την «αποτυχία» της, όπως έκαναν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ως μόνη «λύση» για ακόμα μια φορά την «κυβερνητική εναλλαγή», προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την εργατική κινητοποίηση για να ξαναπάρουν το χρίσμα του «κατάλληλου διαχειριστή» από την αστική τάξη. Για εκείνους που πασχίζουν να αποσυνδέσουν το νομοσχέδιο από τη στρατηγική του κεφαλαίου και να το παρουσιάσουν ως «εξαίρεση από την κανονικότητα» της εκμετάλλευσης που όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν με συνέπεια.

Η μαζική εργατική - λαϊκή κινητοποίηση μετράει ήδη επιτυχία, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει μετά, όχι μόνο γιατί διέψευσε όλους όσοι έλεγαν ότι η απεργία είναι ξεπερασμένη μορφή που δεν συγκινεί αλλά γιατί πάνω απ' όλα εκφράζει τη μαζική απόρριψη του εκτρώματος από παλιούς και νέους εργαζόμενους, γιατί φανερώνει ότι δεν περνάει η προπαγανδιστική προσπάθεια όσων ακόμα επιμένουν να «χαρτογραφούν» τα θετικά του εκτρώματος, όπως κάνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που αφού πρώτα το συνδιαμόρφωσε με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, σήμερα κάνει λόγο για «θετικές ρυθμίσεις» και εκφράζει «αντιρρήσεις» για τις «αρνητικές».

* * *

Για όλους τους παραπάνω λόγους η επιτυχία της απεργίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού οργανώθηκε κόντρα σε πιέσεις, εκβιασμούς και συκοφαντίες, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή, στην ανοιχτή υπονόμευση. Γι' αυτό «το φυσάει και δεν κρυώνει» η κυβέρνηση, η οποία αφού δεν κατάφερε να ανακόψει το απεργιακό ποτάμι επικαλείται «στοιχεία» για να απαξιώσει το μέγεθός της. Στελέχη του ΣΕΒ για πρώτη φορά μπαίνουν στον κόπο να τριγυρνούν στα αστικά ΜΜΕ και να «ανακοινώνουν» ότι «δεν έγινε και τίποτα» με την απεργία, ψάχνουν να βρουν ποσοστά συμμετοχής που να τους βολεύουν...

Μιλούν με συναίσθηση, ξέροντας ότι σε αυτές τις συνθήκες κάθε εργαζόμενος που αψηφά την εργοδοτική τρομοκρατία είναι και μια ήττα γι' αυτούς και τα παπαγαλάκια τους, που λιβανίζουν όλη μέρα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ξέρουν ότι με όλο το νομικό οπλοστάσιο στα χέρια τους δεν έχουν άλλο εμπόδιο πέρα από τα σωματεία, που οργανώνουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, που δεν υποτάσσονται στη γραμμή της «σωτηρίας των κερδών της επιχείρησης» αλλά διεκδικούν το ξήλωμα των αντεργατικών μέτρων και διατάξεων. Εχουν συναίσθηση ότι η επιτυχία της απεργίας αποτελεί παρακαταθήκη για πιο επιθετικούς αγώνες το επόμενο διάστημα, ξέρουν ότι όσο παίρνουν κουράγιο οι εργαζόμενοι, τόσο θα προβάλλονται αντιστάσεις στον εργασιακό μεσαίωνα.

* * *

Κάθε ανάσα ελπίδας για την εργατική τάξη κι ένας βραχνάς για τους δυνάστες της, για τα απολιθώματα της κοινωνίας που την καλούν να δουλεύει με όρους του περασμένου αιώνα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για πραγματικά σύγχρονους όρους δουλειάς, με αξιοπρεπείς μισθούς, με λιγότερο εργάσιμο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με σταθερό ωράριο, με κατοχύρωση της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης.

Οι επόμενες μέρες και ώρες, κάθε λεπτό είναι κρίσιμα για την οργάνωση της πάλης. Αν η απεργία της 10ης Ιούνη προκάλεσε τέτοια αντίδραση στην αστική τάξη, στην κυβέρνηση και τα κόμματά της, η ερχόμενη απεργιακή μάχη, όταν θα συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο - τερατούργημα, μπορεί πραγματικά να τους «ζεματίσει».

Ο φρέσκος αυτός αέρας να πάρει και να σηκώσει την μπόχα της «σύγχρονης» σκλαβιάς που αναδίνει η χωματερή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Εκεί από όπου ήρθε και θα καταλήξει ξανά το αντεργατικό έκτρωμα.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Νέα απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. και συλλαλητήριο στις 5 μ.μ., στο Σύνταγμα

Στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Η Τετάρτη 16 Ιούνη, μέρα που συζητιέται προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή, είναι η επόμενη μέρα του αγώνα, με συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν αποφασίσει την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, κλιμακώνοντας τον αγώνα και απαιτώντας την απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στις 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη, τα εργατικά σωματεία καλούν σε απεργία και διοργανώνουν συλλαλητήρια στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν βγει απεργιακές αποφάσεις από τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και από τις Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Λογιστών και Τύπου - Χάρτου.

Επίσης, απεργία είχαν αποφασίσει για τις 16 Ιούνη τα εξής συνδικάτα στην Αττική: Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, καλώντας σε ενιαίο απεργιακό μέτωπο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Απεργία από τα ναυτεργατικά σωματεία

Κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη, σε συντονισμό με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απευθύνουν 14 ναυτεργατικά σωματεία. Το κάλεσμα υπογράφουν οι διοικήσεις των εξής: Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών ΕΝ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝμ, Πανελλήνια Ενωση Φροντιστών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Τροφοδοσίας ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Με επιχειρήματα δανεισμένα από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, με κοινή στάση οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιχειρούν την αποκλιμάκωση και την υπονόμευση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο, και μάλιστα με επιχειρήματα δανεισμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν ...ο κόσμος δεν θέλει απεργία! Ετσι, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας απέρριψαν την πρόταση για απεργία και αποφάσισαν στάση εργασίας (!) την Τετάρτη 16/6, στον αντίποδα των απεργιακών αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Παρόμοια στάση κράτησαν και στην ΑΔΕΔΥ, φανερώνοντας για μία ακόμα φορά ότι θέλουν τον λαό στη γωνία και όχι πρωταγωνιστή των εξελίξεων, κάτι που ανέδειξαν στις συνεδριάσεις οι εκπρόσωποι των σωματείων που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με απεργιακή κλιμάκωση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να πετάξουν το νομοσχέδιο στα σκουπίδια

Στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα».

Να κλιμακώσουμε με νέα απεργία στις 16 Ιούνη

«Σήμερα ο λαός μας έγραψε ακόμα μια σελίδα, θα λέγαμε λαμπρή σελίδα, στην Ιστορία του. Αποδείξαμε ότι δεν πέρασε ούτε η τρομοκρατία ούτε ο φόβος ούτε η υπονόμευση», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το Σύνταγμα.

Με εφαλτήριο την πετυχημένη απεργία και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, απηύθυνε στους εργαζόμενους και τα σωματεία κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης, και πιο συγκεκριμένα πρότεινε την Τετάρτη 16 Ιούνη ως νέα μέρα απεργίας, και εκείνη η συγκέντρωση «να είναι διπλάσια»!

«Εχουμε υποχρέωση όχι μόνο στην παλιά γενιά. Εχουμε υποχρέωση στα νέα παιδιά, έχουμε υποχρέωση στη νέα γενιά, να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο μέλλον, όχι αυτό που ζούμε σήμερα. Και αυτή η υποχρέωση είναι τεράστια», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμπρός, λοιπόν, γιατί ξέρουμε ότι ο τροχός της Ιστορίας θα γυρίσει έτσι κι αλλιώς και εμείς πρέπει να βάλουμε το χέρι μας, πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις».

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
«Αποσύρτε το τώρα, είναι για τα σκουπίδια!»

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Δυναμικό παρών από την ΟΒΣΑ και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων
Δυναμικό παρών από την ΟΒΣΑ και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων
Την επιτυχημένη απεργία και τη «μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων» χαιρέτισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι «εκφράστηκε η παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιό σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρτε το τώρα!».

Αποτυπώνοντας την παλλαϊκή καταδίκη του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «δεν έχει βρεθεί ούτε ένα συνδικάτο - πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ - που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους».

«Επεσε στο κενό η προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, να διασπάσει και να υπονομεύσει το μεγάλο απεργιακό μέτωπο εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων», σημείωσε. Σκιαγραφώντας την επιτυχία της κινητοποίησης, ανέφερε πως η απεργία «νέκρωσε» όλα τα εργοτάξια, τις αστικές συγκοινωνίες, το λιμάνι του Πειραιά, ενώ χιλιάδες απεργοί καταγράφηκαν σε εργοστάσια, στο εμπόριο, τον τουρισμό - επισιτισμό, τις τηλεπικοινωνίες, σε άλλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι, που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το σωματείο τους, έκαναν το βήμα της απεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απεργία των ναυτεργατών, στην προσπάθεια ποινικοποίησής της που έπεσε στο κενό. «Εσπασαν τα μούτρα τους κυβέρνηση και εφοπλιστές απέναντι στην ενότητα και στην αποφασιστικότητα των ίδιων των ναυτεργατών και στην πλατιά αλληλεγγύη που αγκάλιασε την απεργία τους», τόνισε.


Στηλιτεύοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που χτυπούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, υπογράμμισε ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι μόνο επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου των αστικών κομμάτων, όσο κι αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θέλουν να διατείνονται πως έχουν «κηρύξει δήθεν τον πόλεμο» στο νομοσχέδιο. «Επιβεβαιώνεται ότι στον πόλεμο που ισχυρίζονται ότι μπαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ δεν έχουν για πολεμοφόδια τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει τα τελευταία 11 χρόνια και ακόμα πιο πίσω οι κυβερνήσεις τους και μαζί της ΝΔ. Υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να μοιράσει καλύτερα στους ομίλους τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθώντας τις πράσινες business και ένα σύγχρονο New Deal που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση». «Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης», υπογράμμισε. Στο φόντο όλων των παραπάνω, όπως πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει την πλάτη των αγώνων να γίνει σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν στις κυβερνητικές καρέκλες».

Το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης το πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι

Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τα Προπύλαια
Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τα Προπύλαια
Με αφορμή το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ο Ν. Μαυροκέφαλος απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, ειδικά στις νέες και στους νέους, καλώντας τους να αναρωτηθούν: «Γιατί ενώ υπάρχει τέτοια πρόοδος της επιστήμης και της γνώσης, γιατί ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, οι αστικές κυβερνήσεις με τα μέτρα που νομοθετούν μας γυρνούν ενάμιση αιώνα πίσω; Γιατί ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σταθερό ημερήσιο χρόνο μειωμένο ακόμα και σε σχέση με το 8ωρο και να ζουν καλύτερα, διαμορφώνονται συνθήκες δουλειάς και ζωής πραγματικής κόλασης;».

«Το σύνθημα της ΓΣΕΕ, ότι "ανάπτυξη δεν γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους" όχι μόνο είναι ψεύτικο, είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει δουλειά ήλιο με ήλιο, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Προϋποθέτει εξαντλητικά ωράρια και παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες κάθε χρόνο. Προϋποθέτει εργοστάσια, κρίσιμα, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ΛΑΡΚΟ, να κλείνουν ή να ξεπουλιούνται σε άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια γιατί η λειτουργία τους δεν εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος για τους καπιταλιστές, με το μάρμαρο πάντα να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι», σχολίασε.


RIZOSPASTIS

«Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν γι' αυτές, να οργανωθούν στα σωματεία τους. Χιλιάδες νέες και νέοι πήραν σήμερα το βάπτισμα του πυρός, έκαναν την πρώτη τους απεργία. Δεν θα τα είχαν καταφέρει εάν δεν είχαν δίπλα τους τα σωματεία τους, εάν δεν είχαν οργανωθεί σε αυτά. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα. Για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που καταδυναστεύουν τη ζωή μας. Για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, όπως είναι εφικτό να γίνει με βάση την πρόοδο της γνώσης και των μεγάλων επιστημονικών επιτευγμάτων. Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τη δράση των σωματείων μας, για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην απεργία», επισήμανε και κάλεσε σε απεργιακή κλιμάκωση με πρόταση για νέα απεργία στις 16 Ιούνη.

«Μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα, το κλίμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατικό και λαϊκό σπίτι, σε κάθε γειτονιά. Να μη χαθεί ώρα, να μη χαθεί μέρα. Ολοι στον αγώνα. Ολοι στα συνδικάτα. Θα νικήσουμε», τόνισε.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
«Ευχαριστούμε ολόψυχα για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη που δείχνετε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, όλο αυτό το διάστημα. Στον δίκαιο και έντιμο αγώνα μας, τόσο για το μεροκάματο, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ», τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εδρας των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων.

«Βλέπουμε και βιώνουμε με τον πιο άγριο τρόπο τι γίνεται στη ΛΑΡΚΟ», τόνισε και κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι «μετά από 17 μήνες ανασφάλειας, ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας, αντιμετωπίζονται με τρόπο αδιάλλακτο και αλαζονικό από τη σημερινή κυβέρνηση» που επιδιώκει να τους ρίξει ένα ξεροκόμματο και να τους πετάξει στον δρόμο.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα. Οι ζωές 1.200 οικογενειών είναι στον αέρα, αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Τόσο καιρό μας μετράνε και τους μετράμε. Θα μας βρουν μπροστά τους. Σύσσωμοι και αποφασισμένοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας και την Ελλάδα. Θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα, θα παλέψουμε για να κρατηθούμε στη ζωή», σημείωσε.

«Μαζί με χιλιάδες εργαζομένους στη χώρα σηκώνουμε το ανάστημά μας», υπογράμμισε και κάλεσε σε αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη «χαριστική βολή» στην εργατική τάξη, σε αγώνα ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου και των Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια στην ποινικοποίηση και το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης, ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας, την ανεργία και τον οικονομικό μαρασμό χιλιάδων εργαζομένων. «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Κάτω τα χέρια από την εργατική τάξη», κατέληξε.

Μας ενώνει η πάλη για τον ελεύθερο χρόνο

«Εχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Μεταφέροντας το «παρών» εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών στην απεργιακή κινητοποίηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες εργατών και αυτοαπασχολούμενων.

«Μας ενώνει το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, στην ψυχαγωγία, στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές, σε μια καλύτερη ζωή που μπορεί η εποχή που διανύουμε να μας εξασφαλίσει, αλλά σκοντάφτει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που μας εκμεταλλεύονται. Σε αρκετές περιπτώσεις στην Αττική η κοινή δράση εργατών και αυτοαπασχολούμενων αγκαλιάστηκε και ανέδειξε τη δυνατότητα να κάνουμε βήματα και να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία. Και από αυτό το βήμα δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνησή τους να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Ενώνουμε τη φωνή τους με τους εργαζόμενους υπερασπιζόμενοι αγωνιστικά τη νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας», ανέφερε.

«Στέλνουμε από κοινού το μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στις πολυεθνικές. Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία. Νομοθετική κατοχύρωσή της τώρα. Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», κατέληξε.

Μεγάλο απεργιακό ποτάμι πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας

Στα σκουπίδια ρίχνουν το τερατούργημα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Χιλιάδες απεργούς που έβαλαν «στον πάγο» τη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων, ογκώδεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, μαζικές κινητοποιήσεις από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη: Τα δικά τους «όπλα» αντέταξαν την Πέμπτη στην κυβέρνηση και την εργοδοσία οι εργαζόμενοι, απαντώντας με το απεργιακό τους «μπλόκο» στην προώθηση του νομοσχεδίου - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Με τα ίδια «όπλα» ετοιμάζονται να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, που την προσεχή βδομάδα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, κλιμακώνοντας την πάλη τους, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προτείνουν την Τετάρτη 16 Ιούνη ως μέρα απεργίας.

Η απεργία της περασμένης Πέμπτης ήταν ένας κρίσιμος σταθμός, μια μάχη που χρόνια είχε να γνωρίσει τέτοια απήχηση, δημιουργώντας κλίμα ανάτασης ώστε τις επόμενες μέρες να ενταθεί ακόμα περισσότερο η αναμέτρηση με κυβέρνηση και εργοδοσία. Μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία κόντρα σε «θεούς και δαίμονες»: Που με τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης ακύρωσε εκβιασμούς της εργοδοσίας. Με τη δύναμη της αλληλεγγύης έσπασε στην πράξη δικαστικές απαγορεύσεις όπως στο λιμάνι του Πειραιά, όπου «δεν γύρισε προπέλα» αφού οι ναυτεργάτες απέργησαν καθολικά. Με τη δύναμη της συγκρότησης απεργιακού μετώπου από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έστειλε στον αγύριστο τα διαλυτικά σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και τα τερτίπια με τις ημερομηνίες της απεργίας. Και κυρίως, με τη δύναμη της γραμμής πάλης των συνδικάτων, της καθολικής απόρριψης του νομοσχεδίου και όχι του «παζαρέματός» του, της αναζήτησης «θετικών στοιχείων» και «περιθωρίων βελτίωσης».

Ετσι, «νέκρωσαν» εργοτάξια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το λιμάνι του Πειραιά, μεγάλοι χώροι δουλειάς όπου σύσσωμοι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία και «καταψήφισαν» έτσι το νομοσχέδιο, απαντώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις βάρβαρες ανατροπές, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης ως «πρόοδο» και «εκσυγχρονισμό».

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο»: Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που έδωσαν τον τόνο στα μπλοκ των απεργών σε όλες τις συγκεντρώσεις, εκφράζοντας την ομόθυμη απαίτηση των εργαζομένων να αποσυρθούν το νομοσχέδιο και οι διατάξεις του που βάζουν «ταφόπλακα» στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, να πάρουν τη θέση που τους αξίζει, στον κάλαθο των αχρήστων, μαζί με όλες τις ήδη νομοθετημένες ρυθμίσεις της «ευελιξίας». «8ωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», φώναξαν εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, στέλνοντας μήνυμα πως τα δικαιώματά τους δεν είναι «δόγματα» του «παρελθόντος» που πρέπει να «ξεπεραστούν», όπως λένε η κυβέρνηση και ο υπουργός της. Στη «σύγχρονη σκλαβιά» που επιβάλλουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι διαδηλώσεις αντέταξαν τις απαιτήσεις των εργαζομένων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σταθερή δουλειά, για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση.

Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους

Οταν οι διαδηλωτές έπαιρναν θέσεις για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, το πρώτο τους πανό έφτανε σχεδόν την οδό Βουκουρεστίου (προς την πλατεία Συντάγματος), ενώ οι τελευταίοι δεν είχαν ακόμα βγει στον δρόμο από την πλατεία Κάνιγγος. Τέτοιο ήταν το μέγεθος της oγκώδους απεργιακής διαδήλωσης της Αθήνας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό (βλ. χάρτη), πως όταν ξεκίνησε η πορεία, για να περάσει όλο αυτό το ανθρώπινο ποτάμι από τη Βουλή, η κεφαλή έφτασε μέχρι το Ζάππειο και η ουρά βρισκόταν ακόμα χαμηλά στην Πανεπιστημίου, στο ύψος του ΣτΕ! Τελικά οι διαδηλωτές, προκειμένου να «χωρέσουν» στην πλατεία Συντάγματος, την «αγκάλιασαν» από τους γύρω δρόμους, με τα μπλοκ των συνδικάτων να απλώνονται σε Οθωνος, Φιλελλήνων και Γεωργίου Α' (στα ξενοδοχεία).

Ηταν μια διαδήλωση που συγκλόνισε όσους βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, που άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη για την ακόμα πιο δυναμική κλιμάκωση της μάχης.

Στη μάχη της απεργιακής φρουράς από το πρωί

Στη «Σελόντα» στην Αρκαδία
Στη «Σελόντα» στην Αρκαδία
Στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, μία ακόμα κατάκτηση της εργατικής τάξης την οποία ποινικοποιεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να επικρατεί πιο εύκολα κλίμα απεργοσπασίας, βρέθηκαν τα σωματεία από τα χαράματα της Πέμπτης. Μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο και χώρο δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα, για να δώσουν κουράγιο, για να βρουν «τοίχο» οι απειλές και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας. Η απεργία και η περιφρούρησή της συνδυάστηκαν με παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις, ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων.

Εξω από εργοστάσια στο Μενίδι, στα Μεσόγεια και στο Περιστέρι βρέθηκε το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, ενώ παρέμβαση έγινε στην επιχείρηση «Lasereco - Αλ. Χανάς» ενάντια στην πρόσφατη εκδικητική απόλυση εργαζόμενης.

Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, μεταξύ άλλων, απεργιακές περιφρουρήσεις έγιναν στις πύλες των εργοστασίων της «ΕΒΓΑ» και της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην Αθήνα, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο στην Αργολίδα βρέθηκε στο συσκευαστήριο της εταιρείας «Σελόντα - Ιχθυοκαλλιέργειες», στην περιοχή της Ερμιονίδας.

Σε μεγάλα εργοτάξια που λειτουργούν στις περιοχές τους περιφρούρησαν την απεργία Εργατικά Κέντρα και Σωματεία: Εξω από το εργοτάξιο του ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού βρέθηκαν σωματεία του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Απεργιακή περιφρούρηση στο εργοτάξιο του έργου ανάπλασης του κεντρικού δρόμου στο Νυδρί πραγματοποίησαν το Σωματείο Οικοδόμων Λευκάδας και μέλη σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας βρέθηκε στο εργοτάξιο του βιολογικού καθαρισμού, στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου.

Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στην Αθήνα
Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στην Αθήνα
Απεργιακή περιφρούρηση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης Μεσσηνίας στη ΔΕΥΑ στην Καλαμάτα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συνεχίζουν την κινητοποίηση για το δικαίωμα στη δουλειά

«Στο πόδι» σηκώνουν το κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ

Eurokinissi

«Στο πόδι» σηκώνουν το κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ
Η απεργία της Πέμπτης βρήκε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων (ΒΦΛ) της Καβάλας να δίνουν για δεύτερη μέρα τον αγώνα τους έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, όπου έχουν στήσει αντίσκηνα απαιτώντας να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι εργαζόμενοι των ΒΦΛ με τα συνθήματά τους καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και την κάλυψη που δίνει στην εργοδοσία, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το σύνθημα που φώναζαν: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι παραμάγαζο της εργοδοσίας!».

Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Χρ. Κατσώτη, βουλευτή και μέλος της ΚΕ, ο οποίος σε χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» σημείωσε ότι η εργοδοσία κρατά εκτός παραγωγής 133 εργαζόμενους που δουλεύουν στην επιχείρηση με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Απώτερος στόχος της είναι να τους απολύσει και να λειτουργεί αποκλειστικά με εργαζόμενους μέσω εργολάβων. Η μεθόδευση αυτή, όπως εξήγησε, κρατά από το 2016. Το 2018 επέστρεψαν στη δουλειά, ωστόσο από τις αρχές του 2020 βρίσκονται και πάλι στον δρόμο.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το αίτημα των εργαζομένων να παρέμβει, «κάνει ότι δεν καταλαβαίνει», η δε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αρνείται να τους δεχτεί. Επίσης, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως και η όποια περιορισμένη παρέμβαση είχε κάνει στα λόγια η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εργάτες από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Συγκέντρωση έκφρασης «αντιρρήσεων» από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Με ντεκόρ τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με την παρουσία αντιπροσωπειών από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΜέΡΑ25, που έπιασαν «πρώτο τραπέζι» στην πλατεία... έγινε η συγκέντρωση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος. Η προσπάθεια κομμάτων και στελεχών τους που κυβέρνησαν, εφαρμόζοντας κάθε νόμο - απαίτηση του κεφαλαίου και διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, να «ξεπλυθούν» μέσα από την παρουσία τους στην απεργία και να μαζέψουν «κουκιά» για τις επόμενες κυβερνητικές εναλλαγές, για μία ακόμα φορά έβγαζε μάτι.

Οσο για το περιεχόμενο που έδωσε η ηγεσία της ΓΣΕΕ στη συγκέντρωσή της; Μετά από όλη την πορεία «συνδιαμόρφωσης» του νομοσχεδίου με την κυβέρνηση, ο κεντρικός ομιλητής της αναγνώρισε και πάλι μερικά θετικά στοιχεία στο έκτρωμα, τα οποία μάλιστα παρουσίασε ως «ρυθμίσεις - δόλωμα», και παραπονέθηκε ότι το νομοσχέδιο έχει «κενά και παραλείψεις που ακυρώνουν κάθε θετική (!) προσέγγιση». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή της η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μετά την απεργία εκφράζει και πάλι «τις αντιρρήσεις μας στις αντεργατικές διατάξεις», θάβοντας το δίκαιο πανεργατικό αίτημα της απόσυρσης εδώ και τώρα του τερατουργήματος.

Κατά τ' άλλα, η συγκέντρωση προσαρμόστηκε στο σύνθημα που είχαν ρίξει οι εργατοπατέρες για την απεργία, «Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται», αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχει ως «καύσιμη ύλη» τα εργατικά δικαιώματα.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Χαυτεία από δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αναρχοαυτόνομες ομάδες, η οποία κατευθύνθηκε μέσω της Πανεπιστημίου προς το Σύνταγμα.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Στην περπατησιά των απεργών...

Τη δική της ιστορία έγραψε η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα στέλνοντας ηχηρό το μήνυμα της κλιμάκωσης. Κάθε μπλοκ ήταν εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό. Ηταν ενισχυμένο με «νέο αίμα», «ζωντανή» απόδειξη της μάχης που δόθηκε από τα ξημερώματα, σε εργοστάσια, γιαπιά, εργοτάξια, εμπορικά καταστήματα, παντού, για να καταγραφεί αυτή η απεργία και η απεργιακή διαδήλωση, με τους χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους από τα Προπύλαια, ως το Σύνταγμα και ακόμα παραπέρα, ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. «Καρπός» όλης της σκληρής και δύσκολης δουλειάς της κουβέντας εργάτη τον εργάτη, της πλούσιας αγωνιστικής δράσης που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις, συνδικάτα και σωματεία, επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς και κλάδους. Της επιμονής αφενός στη δουλειά «από τα κάτω» για να συγκροτηθεί ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο και αφετέρου στη γραμμή πάλης με άξονα την απόσυρση του νομοσχεδίου, στον αντίποδα του δηλητηρίου που ρίχνουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ότι το νομοσχέδιο έχει και «θετικές ρυθμίσεις».

Φαινόταν από νωρίς η μαζική συμμετοχή

Το ότι η συμμετοχή στην απεργία και στη διαδήλωση θα είναι μεγάλη φαινόταν από νωρίς. Από τα τηλέφωνα που «έσπαγαν» ανάμεσα σε εργαζόμενους, από τον «πάγο» που έσπαγε πολλές φορές στις πύλες επιχειρήσεων, που μετά από καιρό η συγκατάβαση, το «έχετε δίκιο, αλλά τι να κάνουμε;» γινόταν «Δεν πάει άλλο... Τι ώρα θα βρεθούμε για τη διαδήλωση;»

Κι εκεί που πια έγινε σίγουρο ότι το συλλαλητήριο της Αθήνας θα είναι πραγματικά τεράστιο ήταν στις προσυγκεντρώσεις.

Το ραντεβού των εργατικών συνδικάτων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είχε κλειστεί για τις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Οι πρώτοι, οι πιο κοντινές απεργιακές φρουρές στο κέντρο της Αθήνας, κατέφθασαν αρκετή ώρα πριν. Οπως αυτή του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής που είχε δώσει τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς από πολύ νωρίς το πρωί και περίπου στις 9 π.μ. κατευθύνθηκε με πορεία μέσω Πανεπιστημίου στο σημείο του ραντεβού.

Στις 9.30 π.μ. η πλατεία Κάνιγγος ήταν κιόλας γεμάτη. Μάλιστα λίγο πριν, αστυνομικές δυνάμεις, μερικά μέτρα πιο κάτω, δοκίμαζαν ανεπιτυχώς να καθυστερήσουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους κάνοντας «τυπικούς ελέγχους», όπως έγινε με τον πρόεδρο του Κλαδικού Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, ζητώντας προκλητικά να «ανοίξουν τσάντες», ενώ στα χέρια τους κρατούσαν πανό και σημαίες. Η αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών έκανε στην άκρη κάθε προσπάθεια να στηθεί επεισόδιο, με την προσυγκέντρωση να εξελίσσεται κανονικά. Σημειώνεται ότι ανάλογες προκλήσεις σε αστυνομικούς ελέγχους προς διαδηλωτές γίνονταν σε όλο το κέντρο της Αθήνας πριν από την απεργιακή συγκέντρωση.

Οσο περνούσε η ώρα κατέφθαναν απεργοί, πυκνώνοντας τις απεργιακές γραμμές. Η πορεία από την Κάνιγγος ξεκίνησε με την κεφαλή στραμμένη προς την Πατησίων, την οποία και ακολούθησε. Το μάτι «δεν χορταίνει» να βλέπει εργατόκοσμο, νεολαία, ανθρώπους του μεροκάματου και του μόχθου, που συγκροτούν τα ογκώδη μπλοκ.

Φθάνοντας στην Πανεπιστημίου συνάντησε την προσυγκέντρωση της Ομόνοιας που ερχόταν από τα Χαυτεία και είχε ήδη στρίψει στην Πανεπιστημίου, ανηφορίζοντας προς τα Προπύλαια. Στην Ομόνοια είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα η ΟΒΣΑ, σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Μαζί τους η ΟΓΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών που μαχητικά διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης Σύλλογοι Συνταξιούχων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που «πλημμύρισαν» τους γύρω δρόμους από την πλατεία, απαιτώντας με μια φωνή: «Πάρτε πίσω το έκτρωμα!».

Οση ώρα τα Συνδικάτα περίμεναν να περάσει η άλλη προσυγκέντρωση προτού ξεκινήσουν γέμιζαν από κόσμο. Η κεφαλή τους ήταν στην γωνία Πατησίων και Πανεπιστημίου και τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα στην Κάνιγγος! Οταν πια φθάνει η ώρα ξεκίνησαν, ανηφορίζοντας με τη σειρά τους την Πανεπιστημίου. Κάποιοι που στέκονται στην άκρη και παρατηρούν την πορεία σχολιάζουν: «Τι είναι αυτό; Πόσοι είναι; Ολο περνά, και περνά, και περνά!».

Τα μπλοκ των συνδικάτων φθάνουν στα Προπύλαια και ενώνονται σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι με τις άλλες προσυγκεντρώσεις, όπως των Φοιτητικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα φοιτητών και του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, Οι αυριανοί εργαζόμενοι παίρνουν θέσεις πλάι στους γονείς τους, διαδηλώνουν ότι «σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε».

Εργαζόμενοι που είχαν χρόνια να κατέβουν στο δρόμο...

Σχεδόν σε όλα τα μπλοκ συμμετείχαν εργαζόμενοι που είχαν χρόνια να απεργήσουν αλλά και εργαζόμενοι που κατέβηκαν για πρώτη φορά σε κινητοποίηση, κι αυτό το άκουγες σχεδόν σε κάθε κουβέντα.

Εντύπωση προκαλούν μπλοκ συνδικάτων, όπως από το Φάρμακο, τις Τηλεπικοινωνίες, τους Οικοδόμους, με εκατοντάδες απεργούς, πολύ περισσότερους από άλλες φορές. Σε όλα τα μπλοκ είναι φανερή η μεγάλη συμμετοχή νέων σε ηλικία εργαζομένων.

Στήνονται πηγαδάκια, γίνονται συζητήσεις. Εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή στη συγκέντρωση, ιδιαίτερα σε όσους κατέβηκαν για πρώτη φορά. Πολλοί ήταν αυτοί που νόμιζαν πως δεν γίνεται τίποτα γιατί αν απεργήσουν, θα είναι λίγοι και μόνοι τους, κυρίως σε επιχειρήσεις που εξέφραζαν λίγοι τη διάθεση να απεργήσουν. Συμμετέχοντας στην απεργία κατάλαβαν πως οι «λίγοι» απεργοί από μια επιχείρηση γίνονται «πολλοί» μαζί με τους άλλους απεργούς του κλάδου τους και «ακόμα πιο πολλοί» μαζί με όλους τους κλάδους.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος είναι πως στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια, εργαζόμενοι του κλάδου κατέβηκαν στην απεργία, έψαξαν να βρουν το σωματείο και έγιναν μέλη του την ίδια στιγμή.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι σχεδόν σε κάθε κλάδο τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις ήταν τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.

Στο Φάρμακο πολλά τμήματα παραγωγής σε εργοστάσια έκλεισαν, όπως στη ΦΑΜΑΡ, στην Οικοδομή μεγάλα εργοτάξια σε όλη τη χώρα νέκρωσαν αφού η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις. Στο Μέταλλο, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα «δεν έπεσε σφυριά», ενώ σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή και στα ναυπηγεία της Αττικής. Στις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ τα ποσοστά συμμετοχής ήταν επίσης πολύ μεγάλα, σε έναν όμιλο όπου οι εργαζόμενοι ήδη βιώνουν τη «διευθέτηση», τις μειωμένες αποδοχές, τη χρονοκάρτα εργασίας κ.ά.

Στο Εμπόριο, δύο μέρες πριν την απεργία εργαζόμενοι επικοινωνούσαν οι ίδιοι με τον Σύλλογο, ζητώντας να γίνουν μέλη του, ενώ στη μάχη που δόθηκε για την προετοιμασία της απεργίας βγαίνουν νέα ενθαρρυντικά στοιχεία. Εργαζομένοι από σούπερ μάρκετ ζήτησαν από τον Σύλλογο να τους επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί και να τους ενημερώνει, ενώ οι κουβέντες που ανοίγουν με τους εργαζόμενους σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους είναι «ατελείωτες».

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αγωνιστικών διαθέσεων που γεννιούνται είναι αυτό ομάδας εργαζομένων από δύο μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις από το χώρο του Βιβλίου. Οπως είπαν οι εργαζόμενοι που κατέβηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση, συζήτησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν να κάνουν απεργία, με κάποιους νεότερους να απεργούν για πρώτη φορά, ενώ ένας μεγαλύτερος δήλωσε δεν θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που είχε απεργήσει. Οι εργαζόμενοι αναζήτησαν μάλιστα στη διαδήλωση το μπλοκ της Επιτροπής Εργαζομένων στο χώρο του Βιβλίου, γιατί όπως είπαν, τα μέλη της Επιτροπής ήταν οι μόνοι που πήγαν στο χώρο δουλειάς τους και τους θυμόνταν, ειδικότερα από τις παρεμβάσεις που έκανε η Επιτροπή για την απεργία το Νοέμβρη του 2020! Είπαν ακόμα ότι τους άγγιξε το σημείο της ανακοίνωσης που μοίραζε τότε η Επιτροπή ότι «μας δουλεύουν με τα οικειοθελή 10ωρα, τη στιγμή που ήδη στο χώρο του Βιβλίου σε κάθε σχολική έναρξη δουλεύουν εξαντλητικές ατελείωτες υπερωρίες με υποτιθέμενα ρεπό που δεν δίνονται τελικά πότε».

«Απεργία» δήλωσαν, προσπερνώντας τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, κοντά 850 εργαζόμενοι, οδηγοί και τεχνικοί της ΕΘΕΛ, παίρνοντας τη θέση τους στην διαδήλωση και βάζοντας εμπόδια στην απεργοσπαστική προσπάθεια, στη μετατροπή δηλαδή της απεργίας σε ολιγόωρες στάσεις εργασίας.

Η απεργία της Πέμπτης έβγαλε νέες δυνάμεις στο δρόμο, αναζωογόνησε και κινητοποίησε παλιές. Εγινε ένα δυνατό όπλο στα χέρια των συνδικάτων για τη συνέχεια του σκληρού ταξικού αγώνα.

Οταν το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας ακουμπάει τη γελοιότητα!

«Ενδεχόμενη συνάθροιση μελών του ΠΑΜΕ» στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του «ΣΚΑΪ» «ανακάλυψαν» τα ...λαγωνικά της ΓΑΔΑ την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με δελτίο που αναρτήθηκε στο site της Αστυνομίας και το οποίο ενημερώνει για «κυκλοφοριακές ρυθμίσεις». Βεβαίως το ΠΑΜΕ ουδέποτε είχε βάλει τέτοια «συνάθροιση», επομένως δημιουργούνται έντονα ερωτηματικά από πού προέκυψε μια τέτοια πληροφορία στην Αστυνομία.

Σε σχόλιό του στο Twitter το ΠΑΜΕ αναφέρει σχετικά, επισυνάπτοντας το σχετικό δελτίο της ΕΛΑΣ:

«Αποκαλυπτικό! Οταν το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας ακουμπάει τη γελοιότητα! Για την παρακάτω αισχρή αναφορά η #κυβέρνηση_μητσοτάκη είναι έκθετη και απαιτούνται άμεσα εξηγήσεις. Τι σημαίνει ενδεχόμενη συνάθροιση; Σε εμάς δεν περνάνε οι προβοκάτσιες».

«Ναι, απεργώ! Και πρέπει να συνεχίσουμε... »

Τα στιγμιότυπα που μετέφεραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ήταν μοναδικά. Ολόκληροι εργασιακοί χώροι ή τμήματα παραγωγής σε εργοστάσια, π.χ. στο εργοστάσιο ΚΑΝΑΚΗ του ομίλου Φιλίππου, στη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ, νέκρωσαν την Πέμπτη μετά από πολλά χρόνια και οι απεργοί «κατέβηκαν» συγκροτημένα στην απεργία.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, πολλοί από αυτούς νέοι στην ηλικία, με αποφασιστικότητα και θάρρος, το πρωί αντί να «χτυπήσουν κάρτα» σήκωσαν το κεφάλι ψηλά απέναντι στην εργοδοσία και δήλωσαν για πρώτη φορά, άφοβα, «απεργία». «Τι έχω να χάσω;». «Αντλήσαμε μεγάλη δύναμη σήμερα». «Δεν ήξερα ότι θα δω τόσους χιλιάδες εργάτες. Απίστευτο και ελπιδοφόρο. Μπορούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια το νομοσχέδιο και να καταφέρουμε πολλά ακόμα», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στο μαζικό μπλοκ του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο Ν. Αττικής είναι οι απεργοί της φαρμακοβιομηχανίας «Boehringer» (γερμανική πολυεθνική) που για πρώτη φορά απήργησαν μαζικά. Ο Αντώνης, εργαζόμενος της επιχείρησης, ανέφερε: «Κέρδη και επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ομως, πέρα από τη μεγάλη εντατικοποίηση σε βάρος μας προσλαμβάνει εργαζόμενους για μία βδομάδα ή από Τετάρτη μέχρι Κυριακή ή ενοικιαζόμενους. Αν εφαρμοστεί και το νομοσχέδιο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Δύο χρόνια είχα να έρθω σε απεργία. Αλλά τώρα είπα "δεν πάει άλλο". Και το είπαν και άλλοι συνάδελφοι που απέργησαν για πρώτη φορά. Πολλοί συνάδελφοι αυτές τις μέρες πήραν και την απόφαση να γραφτούν και στο συνδικάτο. Ηδη έχουν υπογράψει την αίτηση μερικές δεκάδες ακόμα».

Παραδίπλα είναι η 26χρονη Σοφία, που δουλεύει στο ίδιο εργοστάσιο. Οπως είπε, «πρώτη φορά απεργώ. Και άλλοι νέοι εργαζόμενοι είπαν ότι απεργούν. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Αντλήσαμε μεγάλη δύναμη σήμερα. Αν δεν το ζήσεις, εύκολα σε παραμυθιάζουν και νομίζεις ότι δεν έχεις καμία δύναμη ως εργαζόμενος και πως κυβερνήσεις, εργοδότες είναι παντοδύναμοι. Τώρα, ναι, μπορώ να πιστέψω ότι και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό μπορούμε οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί. Να μείνει "κενό γράμμα". Το χρωστάμε στο μέλλον μας και στο μέλλον των παιδιών που θα κάνουμε».

Εκεί βρίσκονται και οι απεργοί της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ. Ο Κώστας θα πει, «εντάξει, το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο. Γι' αυτό και οι συνάδελφοι για πρώτη φορά στα τμήματα συσκευασίας, στο χημείο, 100 με 120 εργαζόμενοι, απεργούμε και συμμετέχουμε οργανωμένα και έχουμε στήριγμά μας το σωματείο. Γι' αυτό θέλει να τα διαλύσει η κυβέρνηση. Ειδικά τα νέα παιδιά έχουν εξοργιστεί με το νομοσχέδιο. Ηδη με τη νομοθεσία των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, δουλεύουν 12ωρα για 8 μήνες το χρόνο και 4 μήνες off. Οχτώ μήνες τους ξεζουμίζει και μετά τους διώχνει. Καταλαβαίνουν τι θα γίνει αν περάσουν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου. Εχουν βιώσει, το ξέρουν ότι με το ρεπό δεν χορταίνεις, δεν τρώγεται».

Μας έχουν διαλύσει στα εμπορικά καταστήματα και τις αποθήκες

Για πρώτη φορά έγινε απεργία και στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας ρούχων «Celestino». Η Μαρίνα, 27 ετών, ανέφερε: «Ηδη οι ρυθμοί δουλειάς είναι εξαντλητικοί: Μας χρονομετρούν με το δευτερόλεπτο στα πάντα, ακόμα και το διάλειμμα. Πέρα από τους εκβιασμούς έχουν βρει και το κόλπο ενός πλασματικού μπόνους, για να μας κάνουν να τρέχουμε ακόμα περισσότερο. Μας είχαν πει για 50 ευρώ παραπάνω αν βγάλουμε 100 παραγγελίες ο καθένας, το οποίο τώρα το διπλασιάσανε και το πήγαν στα 100 ευρώ. Ομως, όσο και να τρέχεις 100 παραγγελίες δεν πρόκειται να "βγάλεις". Μας έχουν με 500 ευρώ που δεν βγαίνεις με τίποτα και με ρεπό. Ολοι έχουμε καταλάβει ότι αν εφαρμόσουν και το νομοσχέδιο τότε την "κάτσαμε". Γι' αυτό και απεργούμε και πρέπει να συνεχίσουμε».

Απεργώ για πρώτη φορά!

Ο Μάνος, 27 χρόνων, ιδιωτικός υπάλληλος, στο μπλοκ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δουλεύει στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών ICAP με τηλεργασία. «Απεργώ για πρώτη φορά. Το ως εδώ το έχω πει πολλές φορές και είπα τώρα την οργή μου να την κάνω απεργία. Τι έχω να χάσω; Τα 500 ευρώ που φτύνω αίμα για να τα βγάλω; Οτι με κάνουν όλο και πιο φτηνό και πιο αναλώσιμο; Λοιπόν όλοι στα σωματεία, όλοι στην απεργία!».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πετυχημένη η απεργία στο λιμάνι, έσπασαν τα μούτρα τους κυβέρνηση και εφοπλιστές

Από τα χαράματα στους καταπέλτες των πλοίων οι ναυτεργάτες περιφρούρησαν τον δίκαιο αγώνα τους

Από τα ξημερώματα στους καταπέλτες
Από τα ξημερώματα στους καταπέλτες
«Δεν θα γυρίσει προπέλα σήμερα. Δεν θα περάσουν οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών»: Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε από τα ξημερώματα της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά, με εκατοντάδες ναυτεργάτες και εργαζόμενους από κάθε συνοικία της περιοχής να δίνουν αποφασιστικό «παρών», σπάζοντας την απαγόρευση που κήρυξε το δικαστήριο στην απεργία, κατ' εντολή κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Θυμίζουμε ότι την παραμονή της απεργίας, η οποία είχε προκηρυχθεί τουλάχιστον 10 μέρες πριν από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Πρωτοδικείο Πειραιά την κήρυξε παράνομη, με μια απροκάλυπτη και απροσχημάτιστη απόφαση, ενδεικτική των στοχεύσεων του νομοσχεδίου - εκτρώματος.

Αμεση ήταν η απάντηση 12 ναυτεργατικών σωματείων, όπως και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που απηύθυναν απεργιακό κάλεσμα και οργάνωσαν την περιφρούρηση της απεργίας από τις 5.30 π.μ., στους καταπέλτες των πλοίων.

Ετσι, αξημέρωτα βρέθηκαν στα βαπόρια μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Τα πανό και τα συνθήματά τους ξεκαθάριζαν: «Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία!».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους
Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους
Ακόμα, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, το ΔΣ του οποίου κάλυψε την απεργία στα καράβια. Επίσης αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων όπως η ΟΓΕ.

Την ίδια ώρα, με επιτυχία δινόταν η μάχη και στο ΣΕΜΠΟ της COSCO στο Ικόνιο από τους λιμενεργάτες και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. «Εμείς δούλοι δεν θα γίνουμε για τα αφεντικά», σημείωνε το Σωματείο απαιτώντας «Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις - Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους». Μήνυμα αλληλεγγύης προς το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ έφτασε μάλιστα από το Σωματείο λιμενεργατών στο λιμάνι του Λιβόρνο της Ιταλίας.

Με καθολική συμμετοχή στην απεργία μπήκαν στη μάχη και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, αλλά και σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και κλάδους όπως της Ελαιουργοσαπωνοποιίας στην περιοχή του Πειραιά.

Το ίδιο ηχηρό μήνυμα έστειλε και η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο λιμάνι, ενώ ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, που πέρασε από το Πασαλιμάνι και επέστρεψε στην Ακτή Ποσειδώνος.

Ολοι στον αγώνα - Ολοι στα συνδικάτα

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που αναφερόμενος στην προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής της απεργίας, σημείωσε ότι η επιτυχία της έδωσε απάντηση σε κυβέρνηση και εφοπλιστές. «Εσπασαν τα μούτρα τους κυβέρνηση και εφοπλιστές απέναντι στην ενότητα και στην αποφασιστικότητα των ίδιων των ναυτεργατών και στην πλατιά αλληλεγγύη που αγκάλιασε την απεργία τους», υπογράμμισε.


Και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για την επιτυχία της απεργίας και σε άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς του Πειραιά: «Νέκρωσε η Ζώνη, οι προβλήτες του λιμανιού. Καταγράφηκαν χιλιάδες απεργοί στο Εμπόριο, στον Τουρισμό - Επισιτισμό, στις Τηλεπικοινωνίες, σε άλλες επιχειρήσεις».

Οπως είπε σε άλλο σημείο, «είμαστε στη διάρκεια μιας σύγκρουσης, μιας σκληρής αναμέτρησης» και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, μεταφέροντας την πρόταση για νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιούνη. «Απέναντι στο μαύρο μέτωπο επιχειρηματικών ομίλων - κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων - ηγεσίας της ΓΣΕΕ η εργατική τάξη δεν υποχωρεί. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το τερατούργημα. Ολοι στον αγώνα. Ολοι στα συνδικάτα. Θα νικήσουμε», τόνισε.

Νωρίτερα χαιρετισμό είχε απευθύνει στη συγκέντρωση ο Βαγγέλης Σκουμπάφης, εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Περάματος, που στάθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική απόφαση για μετατροπή του ΕΠΑΛ σε πρότυπο αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές των λαϊκών οικογενειών από τα συγκεκριμένα σχολεία, αφού θέτει κριτήριο βαθμολογίας στο Γυμνάσιο.

Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους

«Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Δεν υπολογίζουνε ανθρώπινες ζωές, αυτοί υπολογίζουνε κέρδη και ζημιές», «7ωρο - 5θήμερο - σταθερή δουλειά, σκλάβοι δεν θα γίνουμε για τα αφεντικά»: Με συνθήματα όπως τα παραπάνω οι Πειραιώτες εργαζόμενοι, με μεγάλη τη συμμετοχή της νεολαίας, ξεκαθάρισαν ότι «σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε». Ενώ, δίνοντας απάντηση στα «επιχειρήματα» της κυβέρνησης φώναξαν: «Βάλτε τον Χατζηδάκη να μαζεύει ελιές, μόνο 12ωρα και ...μόνο Κυριακές».


Από την απεργιακή περιφρούρηση στις προβλήτες της COSCO
Από την απεργιακή περιφρούρηση στις προβλήτες της COSCO
Ο «Ριζοσπάστης» καθημερινό όπλο μας...

Στο λιμάνι του Πειραιά έχει πια ξημερώσει και οι ναυτεργάτες μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους στο πλάι τους έχουν ήδη κατοχυρώσει την απεργία στο λιμάνι, αφού «δεν έχει λύσει κάβος». Ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι, περήφανοι για τη μάχη που δίνουν, έστειλαν μια φωτογραφία με την εφημερίδα τους, τον «Ριζοσπάστη», που πάντα τους στηρίζει κόντρα στην πολύμορφη κατασυκοφάντηση από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης. Ο αγώνας τους, άλλωστε, όπως και η καταγγελία της κατάπτυστης δικαστικής απόφασης, που έκρινε παράνομη την απεργία τους, ήταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας την περασμένη Πέμπτη.


Σε Ελευσίνα και Κορωπί

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην Ελευσίνα εργατικά σωματεία της Δυτικής Αττικής, στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης και των εκατοντάδων χώρων δουλειάς. Το «παρών» έδωσαν απεργοί από μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής όπως η «Διακίνηση», ο «Παπαστράτος», από χώρους του Μετάλλου («Δημητρίου», «Μαραγκάκης», ΝΟΕ, «Παπαδάκης»). Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας, ενώ έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής τα σωματεία πέταξαν το νομοσχέδιο στα σκουπίδια, καλώντας σε κλιμάκωση και νέα απεργία στις 16 Ιούνη.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Θοδωρής Παπαβασιλείου, εκ μέρους του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, και ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπάλληλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια.

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Γεωργία Νιέρη, εργαζόμενη στις κεντρικές αποθήκες της «Lidl» στα Καλύβια, και ο Παναγιώτης Τσιχλής, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.


ΚΟΡΩΠΙ
ΚΟΡΩΠΙ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγαλειώδης απεργιακή διαδήλωση - αποστομωτική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία

MotionTeam

Αποστομωτική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία έδωσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μεγαλειώδη απεργιακή διαδήλωση. Η συμμετοχή στην απεργία αλλά και στην απεργιακή κινητοποίηση έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα - απόφαση της εργατικής τάξης, που συμπυκνώθηκε στο κεντρικό πανό των εργατικών Σωματείων: «Απορρίπτουμε το αντεργατικό έκτρωμα - αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες της τάξης μας».

Από νωρίς το πρωί, με επιτυχία δόθηκε η μάχη της απεργίας σε δεκάδες μικρούς και μεγαλύτερους χώρους δουλειάς. Στο Εμπόριο, με πιο σημαντική την παρέμβαση στους εργαζόμενους στο «Πράκτικερ», που στη συνέχεια πήραν τη θέση τους συγκροτημένα στην απεργιακή κινητοποίηση. Στις κατασκευές, σε εργοτάξια του Μετρό και της συμβατικής οικοδομής, σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ αλλά και σε επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, σε υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, σε κάθε κλάδο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Με επιτυχία δόθηκε και η μάχη των εργαζομένων του ΟΑΣΘ να εμποδίσουν την επιχείρηση απεργοσπασίας της διοίκησης που ήθελε να βγάλει σε κυκλοφορία περισσότερο από το 50% του στόλου των οχημάτων. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού.

Από παρέμβαση του Σωματείου «Πράκτικερ» στο κατάστημα
Από παρέμβαση του Σωματείου «Πράκτικερ» στο κατάστημα
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι εργαζόμενοι πήραν τη θέση τους συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων τους, οι οικοδόμοι με τα γιλέκα και τα κράνη τους, οι υγειονομικοί με τις άσπρες ποδιές τους, οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, στο Εμπόριο, σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, στο Μέταλλο, στα Τρόφιμα, τους ΟΤΑ κ.α. Με πορεία έφτασε η προσυγκέντρωση των εργαζομένων του Επισιτισμού - Τουρισμού. Μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκαν οι συνταξιούχοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, να διεκδικούν όρους ανθρώπινης δουλειάς και ζωής, αγρότες από την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, φοιτητές, σπουδαστές, γυναίκες. Εδωσε το «παρών» νέος κόσμος που για πρώτη φορά μπαίνει στο καμίνι του αγώνα, πεισμένος ότι «τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς».

Από το βήμα της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου, σάλπισαν ξεσηκωμό οι εκπρόσωποι των εργατών και των φοιτητών. Ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γγ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ανέδειξε με παραδείγματα από τον χώρο της «Κόκα Κόλα» ότι το νομοσχέδιο εκφράζει τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμη ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην πολύμορφη δράση των φοιτητικών συλλόγων.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που χαρακτήρισε σπουδαία νίκη το γεγονός «πως με τη δική μας δράση δεν μάσησαν οι εργαζόμενοι από το περιτύλιγμα που έβαλε η κυβέρνηση στην ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας». Ξεκαθάρισε ότι «όσο η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της θα επιμένει για την ψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο η εργατική τάξη και τα σωματεία της θα δυναμώνουν τον αγώνα».

Στη συνέχεια το κέντρο της πόλης συγκλονίστηκε από τη μεγάλη πορεία, που ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τον δρόμο άνοιγαν μπροστά εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια τους και τις σημαίες του ΣΕΤΕΠΕ.

Με τα πανό, τις σημαίες και τα συνθήματά τους, με μια φωνή οι χιλιάδες αποφασισμένοι διαμήνυσαν ότι οι ίδιοι θα διαφεντεύουν τη ζωή τους, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει. «Μας θέλουν με σκυμμένο κεφάλι, απαντάμε με αγώνες - μάχη και πάλη», όπως χαρακτηριστικά πρόβαλε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων της «Speedex» Θεσσαλονίκης.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο. «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «ο ανθρωπισμός τους είναι ένα ψέμα, οι δρόμοι πετρελαίου χαράζονται με αίμα», βροντοφώναξαν.


Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου ο Δ. Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κάλεσε τα σωματεία να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα προτείνοντας νέα απεργία στις 16 του Ιούνη.


ΗΠΕΙΡΟΣ
«Πάρτε πίσω τις "ανατροπές του αιώνα"»

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι δρόμοι πλημμύρισαν, το μήνυμα ξεκάθαρο. «Πάρτε πίσω τις "ανατροπές του αιώνα"». Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου η οργή των εργαζομένων μετατράπηκε σε ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο. Η επιτυχία της απεργίας κερδήθηκε από τα χαράματα, με τις απεργιακές φρουρές των Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων σωματείων να δίνουν μάχη ώστε και ο τελευταίος εργαζόμενος να κάνει πράξη τη θέλησή του. Να απεργήσει.

Στα Γιάννενα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, περιφρούρησε την απεργία στα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού της εταιρείας «Ζαγόρι» σε Περίβλεπτο και Κρανούλα Ιωαννίνων. Στην απεργιακή συγκέντρωση ξεχώρισε η παρουσία των εργαζομένων από τα ΙΚΕΑ, ενώ για πρώτη φορά κοινό μέτωπο συγκρότησαν οι εργάτες της μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» και της «Ανακύκλωσης» Ιωαννίνων με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου που συνεδρίασε επιτόπου στο χώρο της συγκέντρωσης για κλιμάκωση του αγώνα με προκήρυξη νέας απεργίας την Τετάρτη 16 Ιούνη. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νέοι διαδήλωσαν στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης, ενώ αμέσως μετά με μαχητικές συσκέψεις τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων πήραν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Στην Αρτα απεργιακές φρουρές βρέθηκαν στο υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ «Μασούτης». Η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς μετατράπηκε σε ένα μαχητικό ξέσπασμα, με την καθολική συμμετοχή των εργατών του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας να δίνει το στίγμα. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν δεκάδες εργάτες από το συσκευαστήριο «Intercom», τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και άλλους βιομηχανικούς χώρους του νομού.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.

ΛΑΡΥΜΝΑ
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν ξανά τον δρόμο του αγώνα

Η φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ ακούστηκε δυνατά και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στην απεργία της Πέμπτης. «Εδεσε», όπως «δένεται το ατσάλι», τη συνέχιση του 18μηνου αγώνα τους με τον αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης.

Κόντρα σε όλους όσοι επιχείρησαν να υπονομεύσουν και να διασπάσουν τον πολύμηνο και δίκαιο αγώνα, να επιβάλουν «σιωπή νεκροταφείου» στο εργοστάσιο της Λάρυμνας τη μέρα που η εργατική τάξη της χώρας βροντοφώναζε «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τη ζωή και τα δικαιώματά μας», οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν ότι παραμένουν όρθιοι και συνεχίζουν να αναμετρούνται στα ίσα με την κυβέρνηση. Εδωσαν τη δική τους αγωνιστική απάντηση σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδείχθηκαν «λίγες» μπροστά στις πιέσεις της κυβέρνησης και της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία τους «χτυπάει την πλάτη» και από την άλλη τραβάει το «χαλί» κάτω από τα πόδια τους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έμειναν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Εκεί που 18 μήνες τώρα δίνουν έναν εμβληματικό αγώνα με αντιπάλους την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την ΕΕ, τα μονοπώλια που στρέφονται στην «πράσινη» Ενέργεια και ανταγωνίζονται για το ποιος θα βουτήξει στο «βαρέλι δίχως πάτο» και θα θησαυρίσει από την εκμετάλλευση του νικελίου και του κοβαλτίου, από την εκμετάλλευση της τζάμπα δουλειάς που επιβάλλει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Πλατιά εργατική αλληλεγγύη

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν για μία ακόμα φορά εργαζόμενοι και συνδικάτα από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί έμπνευση για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση εκ μέρους των συνδικάτων απηύθυναν: Ο Φοίβος Ιακωβίδης από το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η Ασημίνα Καραμπέτσου από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας, ο Αρης Βενιζέλος από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, ο Σωτήρης Παπαδημητρίου από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, ο Νίκος Μπούρας από το Νομαρχιακό Τμήμα Βοιωτίας της ΑΔΕΔΥ και ο Γιάννης Μαρούλης από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Παρευρέθηκαν επίσης οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπείες των Ομάδων Γυναικών Λοκρίδας και Χαλκίδας της ΟΓΕ, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία παλιών εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ, που συνέδεσαν τους μεγαλειώδες αγώνες του παρελθόντος, όπως αυτός του 1977, με τον εμβληματικό αγώνα τού σήμερα.

Συμμετείχε ακόμα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, και Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη»

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Ρήννας, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε συνέχιση του αγώνα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους για να ολοκληρώσει τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της και να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ. Θέλει να μας κάνει συνένοχους και να αποδεχθούμε τις απολύσεις μας (...) Οσο είμαστε όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, και μας υπολογίζουν και μας φοβούνται, και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Η πείρα του 18μηνου αγώνα δείχνει τον δρόμο».

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, χαιρέτισε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καθώς και όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και σήμερα ενώνουν τη φωνή τους με άλλους εργαζόμενους και συνεχίζουν να φωνάζουν με πείσμα "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ, δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις, δεν αποδεχόμαστε το κλείσιμο". Με τη συμμετοχή μας στην απεργία είμαστε και εμείς κομμάτι ενός πρωτοφανούς για τα σημερινά δεδομένα, αγωνιστικού και σωστά προσανατολισμένου απεργιακού μετώπου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μίλησε για τον 18μηνο αγώνα και τόνισε: «Τους έχουμε τσακίσει με τον ανυποχώρητο ενωτικό αγώνα. Δεν μας υπολόγιζαν. Μας είχαν ξοφλημένους. Πόνταραν στη διάσπαση και έχασαν. Υποτίμησαν την ατσαλένια καρδιά μας, το κουράγιο μας. Υποτίμησαν το ότι έχουμε στην ψυχή μας κομμάτι από ατσάλι που παράγουμε...».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από τον εφησυχασμό και την καλλιέργεια αυταπατών, να μην υποχωρήσουν στην τρομοκρατία και τις παγίδες, αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα: «Το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων μας, την καταβολή και του τελευταίου ευρώ από τον δεδουλευμένο μόχθο μας, είναι ο αγώνας μέχρι το τέλος».

Τέλος, κάλεσε όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ να πραγματοποιήσουν άμεσα συνεδριάσεις των ΔΣ τους και σε συντονισμό με όλα τα σωματεία της χώρας να προκηρύξουν νέα πανεργατική απεργία, με κύριο αίτημα να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Παρέλυσε η χώρα απ' άκρη σ' άκρη!

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ισχυρή και ηχηρή απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα έδωσαν οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους σε όλη τη χώρα.

Μεγάλες ήταν οι συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, σε Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.

Από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών ήταν αυτή στην πόλη των Σερρών, ενώ με επιτυχία δόθηκε η μάχη και σε άλλες πόλεις.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στον Πολύγυρο, ενώ κλίμα ξεσηκωμού δημιουργήθηκε με την μαχητική πορεία που ακολούθησε παρά την ξαφνική επιδείνωση του καιρού και την καταρρακτώδη βροχή. Και στο Κιλκίς, με επιτυχία δόθηκε η μάχη της απεργίας και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Με τη μαζική τους παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης απέρριψαν το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Στην Καβάλα χρόνια είχαν να δουν τέτοιο μέγεθος σε απεργιακή συγκέντρωση, ενώ η δράση για την επιτυχία της απεργίας δόθηκε από το πρωί, με το Σωματείο Οικοδόμων να βρίσκεται σε όλα τα γιαπιά της πόλης. Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων (ΒΦΛ) που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις έξω από το «υπουργείο εργοδοσίας» στην Αθήνα, ενάντια στις απολύσεις που μεθοδεύει η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια με μαχητικότητα διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της «Ενεργειακής» για μαζικές απολύσεις και χτύπημα δικαιωμάτων.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη Δράμα. Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, ενώ στην Αλεξανδρούπολη εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων πραγματοποίησαν παρέμβαση στη δημοτική αρχή καταδικάζοντας τη στάση της αφού το τελευταίο διάστημα στέκεται εμπόδιο στη δράση των σωματείων.

Μαχητικό «παρών» έδωσαν μαζικά οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών εργατικών σωματείων στην Κοζάνη, ενώ από το πρωί απεργιακή φρουρά βρέθηκε στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Πτολεμαΐδα, με ιδιαίτερη τη συμμετοχή νέων εργαζομένων. Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν στα Γρεβενά, ενώ συγκεντρώσεις επίσης έγιναν σε Φλώρινα και Καστοριά.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Δυναμική και μαζική απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα, έδωσαν οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με την απεργιακή περιφρούρηση σε διάφορους χώρους δουλειάς, όπως στο εργοστάσιο της Eurodrip στα Οινόφυτα.

Η πλούσια δράση των συνδικάτων οδήγησε σε Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Αμφισσα, Καρπενήσι, Αλιβέρι, Κάρυστο, Ιστιαία και Μαντούδι, στην πραγματοποίηση μιας από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Στην Πελοπόννησο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», διαδήλωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Καλαμάτα, ενώ τα σωματεία προετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης τους. Στον Πύργο απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με κοινή απόφαση 17 σωματείων.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Σε δεκάδες νησιά έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο.

Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους δρόμους της πόλης έκαναν σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή απεργών από τα μεγάλα εργοτάξια, τα ξενοδοχεία, τα σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις τροφίμων, αλλά και από τα δύο νοσοκομεία και τις ΔΕΥΑ της περιοχής. Στα Χανιά μαζικές ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς πρωτοβάθμια σωματεία και η πορεία που ακολούθησε.

Στην πλατεία Σαπφούς έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ ακολούθησε πορεία από την προκυμαία της Μυτιλήνης προς τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, όπου επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην Κέρκυρα το Συνδικάτο Οικοδόμων έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοτάξιο του ξενοδοχείου «Γλυφάδα», ενώ αντίστοιχα το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού - Τουρισμού βρέθηκε έξω από τις πύλες των ξενοδοχείων «La Grotta», «Verde», «Sandy» και «Capo di Corfu». Η συνέχεια δόθηκε στη μαζικότατη απεργιακή συγκέντρωση και το μαχητικό συλλαλητήριο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρακαταθήκη η σημαντική συμμετοχή στην απεργία και οι μεγάλες συγκεντρώσεις

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία από μεγάλους χώρους δουλειάς

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» έστειλε η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που οργάνωσαν τα σωματεία της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Εκεί ήταν οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, που βλέπουν την εργοδοσία να «τεντώνει» τις ώρες εργασίας και τις υπερωρίες, οι καλλιτέχνες που «κυνηγάνε» εδώ και 15 μήνες ένα μεροκάματο, οι υγειονομικοί κ.α.

Τα σημάδια ότι θα «βουλιάξει» η πλατεία φάνηκαν από το πρωί, από τις απεργιακές φρουρές και τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν σε δεκάδες εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, χώρους του δήμου και σχολεία. Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν την αντανάκλασή τους στην καθολική συμμετοχή στην απεργία, εργαζομένων από το εργοτάξιο της «Αρμός», τις φαρμακαποθήκες. Αλλά και σε χώρους όπως η «alfa wood», ο «Παπαγιάννης», η «Ιντρακάτ», η «Σέλτερ», η CMC, ο «Λευκαδίτης» και αλλού, εκατοντάδες εργαζόμενοι αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και απήργησαν, κατέβηκαν μαζικά και οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση, μετατρέποντάς την σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Συγκέντρωση έγινε και στην Ελασσόνα, κόντρα στην υπονομευτική δράση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στον Βόλο, ξεχώρισε η συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο του Μετάλλου. Η πλατεία Πανεπιστημίου γέμισε και την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Στα Τρίκαλα, σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργατών της ΦΑΓΕ στην απεργία, ενώ μαχητικό «παρών» έδωσαν και εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές. Μετά την κεντρική ομιλία, που έκανε η Κωνσταντίνα Παππή, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που σταμάτησε έξω από το δημαρχείο, όπου εκπρόσωποι σωματείων ανάρτησαν πανό κατά των κατασχέσεων λογαριασμών από το δήμο.

Στην Καρδίτσα, καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στα γιαπιά της πόλης, ενώ την ομιλία έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.

ΠΑΤΡΑ
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους έδωσαν απάντηση σε κυβέρνηση και νόθους εργατοπατέρες

Νέκρωσαν εργοτάξια και μεγάλα εργοστάσια, με σωματεία και εργαζόμενους να συσπειρώνονται γύρω από το Εργατικό Κέντρο

Eurokinissi

Στην Πάτρα μήνυμα αγώνα, μάχης και κλιμάκωσης έστειλαν απεργοί, σωματεία και φορείς, από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, με χιλιάδες εργατόκοσμου να δείχνουν στο δρόμο ότι το Εργατικό Κέντρο έχει κατοχυρωθεί ως ο οργανωτής της πάλης των εργαζομένων κόντρα σε κυβέρνηση κι εργοδοσία. «Η δύναμη και το δίκιο είναι με το μέρος μας. Είναι με τους πολλούς και τους βασανισμένους. Είναι με τους εργαζόμενους», τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την πετυχημένη κινητοποίηση και προτείνει στα συνδικάτα απεργιακή κλιμάκωση την επόμενη βδομάδα με νέα απεργιακή συγκέντρωση.

Η μάχη της απεργίας δόθηκε από τα χαράματα, με απεργιακές φρουρές σε επιχειρήσεις («UNISOL», «ΝΟΥΝΟΥ», «Σκλαβενίτης», «Κωτσόβολος», «Ανδρικόπουλος», «Jumbo»), σε χώρους του Μετάλλου και των Κατασκευών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιάννης Μαγγανάς, α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών του δήμου Πατρέων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και μέλος του ΣΕΤΑΠ, και ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

«Η απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι καθολική», τόνισε η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις Ν. Αχαΐας. «Νέκρωσαν όλα τα εργοτάξια και μεγάλα έργα στην Πάτρα, τα πλοία είναι δεμένα στα λιμάνια, σε μεγάλα εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Πατρών δεν πήραν μπροστά οι μηχανές», σημείωσε μεταφέροντας την εικόνα της πετυχημένης απεργίας.

«Στέλνουμε το μήνυμα σε εργοδοσία, κυβέρνηση και νόθους εργατοπατέρες ότι το ΕΚΠ είναι εδώ ζωντανό, οργανώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα δεκάδων συνδικάτων, της εργατικής τάξης της πόλης μας για να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι. Οσες πραξικοπηματικές ενέργειες και να κάνουν, όσους μηχανισμούς και να αξιοποιούν, δεν μας πτοούν και δεν θα κάνουμε πίσω», επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας. «Η διοίκηση του ΕΚΠ είναι εδώ! Θα συνεχίσει στο δρόμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους αυτό. (...) Ας το χωνέψουν καλά και τα αφεντικά της Πάτρας και η κυβέρνηση και οι νόθοι εργατοπατέρες της Πάτρας», σχολίασε αναφερόμενος στις πραξικοπηματικές προσπάθειες να μπει φρένο στη δράση και λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

«Πάρτε το χαμπάρι λοιπόν, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σας έκριναν οι πράξεις σας. Σας έκριναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», διαμήνυσε σε όσους ονειρεύονται να ξανακάτσουν στο σβέρκο των εργαζομένων. «Εμείς πάμε μπροστά υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Εσείς διαλέξατε πλευρά και είστε με τα μνημόνια, με τον Χατζηδάκη, με τους τραπεζίτες. Εσείς βλέπετε θετικά σημεία μέσα στο αντεργατικό νομοσχέδιο σε μια σαφή προσπάθεια να υπονομεύσετε την απεργία και τον αγώνα της εργατικής τάξης. Είστε σάπιοι μέσα σε ένα σάπιο σύστημα», κατέληξε.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ