Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΛΑΡΥΜΝΑ
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν ξανά τον δρόμο του αγώνα

Η φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ ακούστηκε δυνατά και στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στην απεργία της Πέμπτης. «Εδεσε», όπως «δένεται το ατσάλι», τη συνέχιση του 18μηνου αγώνα τους με τον αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης.

Κόντρα σε όλους όσοι επιχείρησαν να υπονομεύσουν και να διασπάσουν τον πολύμηνο και δίκαιο αγώνα, να επιβάλουν «σιωπή νεκροταφείου» στο εργοστάσιο της Λάρυμνας τη μέρα που η εργατική τάξη της χώρας βροντοφώναζε «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τη ζωή και τα δικαιώματά μας», οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν ότι παραμένουν όρθιοι και συνεχίζουν να αναμετρούνται στα ίσα με την κυβέρνηση. Εδωσαν τη δική τους αγωνιστική απάντηση σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδείχθηκαν «λίγες» μπροστά στις πιέσεις της κυβέρνησης και της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία τους «χτυπάει την πλάτη» και από την άλλη τραβάει το «χαλί» κάτω από τα πόδια τους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έμειναν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Εκεί που 18 μήνες τώρα δίνουν έναν εμβληματικό αγώνα με αντιπάλους την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την ΕΕ, τα μονοπώλια που στρέφονται στην «πράσινη» Ενέργεια και ανταγωνίζονται για το ποιος θα βουτήξει στο «βαρέλι δίχως πάτο» και θα θησαυρίσει από την εκμετάλλευση του νικελίου και του κοβαλτίου, από την εκμετάλλευση της τζάμπα δουλειάς που επιβάλλει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Πλατιά εργατική αλληλεγγύη

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν για μία ακόμα φορά εργαζόμενοι και συνδικάτα από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί έμπνευση για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση εκ μέρους των συνδικάτων απηύθυναν: Ο Φοίβος Ιακωβίδης από το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η Ασημίνα Καραμπέτσου από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας, ο Αρης Βενιζέλος από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, ο Σωτήρης Παπαδημητρίου από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, ο Νίκος Μπούρας από το Νομαρχιακό Τμήμα Βοιωτίας της ΑΔΕΔΥ και ο Γιάννης Μαρούλης από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Παρευρέθηκαν επίσης οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπείες των Ομάδων Γυναικών Λοκρίδας και Χαλκίδας της ΟΓΕ, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία παλιών εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ, που συνέδεσαν τους μεγαλειώδες αγώνες του παρελθόντος, όπως αυτός του 1977, με τον εμβληματικό αγώνα τού σήμερα.

Συμμετείχε ακόμα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, και Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη»

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Ρήννας, εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε συνέχιση του αγώνα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους για να ολοκληρώσει τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της και να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ. Θέλει να μας κάνει συνένοχους και να αποδεχθούμε τις απολύσεις μας (...) Οσο είμαστε όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, και μας υπολογίζουν και μας φοβούνται, και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Η πείρα του 18μηνου αγώνα δείχνει τον δρόμο».

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, χαιρέτισε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καθώς και όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και σήμερα ενώνουν τη φωνή τους με άλλους εργαζόμενους και συνεχίζουν να φωνάζουν με πείσμα "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ, δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις, δεν αποδεχόμαστε το κλείσιμο". Με τη συμμετοχή μας στην απεργία είμαστε και εμείς κομμάτι ενός πρωτοφανούς για τα σημερινά δεδομένα, αγωνιστικού και σωστά προσανατολισμένου απεργιακού μετώπου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μίλησε για τον 18μηνο αγώνα και τόνισε: «Τους έχουμε τσακίσει με τον ανυποχώρητο ενωτικό αγώνα. Δεν μας υπολόγιζαν. Μας είχαν ξοφλημένους. Πόνταραν στη διάσπαση και έχασαν. Υποτίμησαν την ατσαλένια καρδιά μας, το κουράγιο μας. Υποτίμησαν το ότι έχουμε στην ψυχή μας κομμάτι από ατσάλι που παράγουμε...».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από τον εφησυχασμό και την καλλιέργεια αυταπατών, να μην υποχωρήσουν στην τρομοκρατία και τις παγίδες, αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα: «Το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων μας, την καταβολή και του τελευταίου ευρώ από τον δεδουλευμένο μόχθο μας, είναι ο αγώνας μέχρι το τέλος».

Τέλος, κάλεσε όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ να πραγματοποιήσουν άμεσα συνεδριάσεις των ΔΣ τους και σε συντονισμό με όλα τα σωματεία της χώρας να προκηρύξουν νέα πανεργατική απεργία, με κύριο αίτημα να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ