Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ στις πυρόπληκτες περιοχές

Μετά τα τόσα χρόνια κρίσης και την πανδημία που είναι σε εξέλιξη, δόθηκε το τελικό χτύπημα στους μικρούς εμπόρους αυτοαπασχολούμενους των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ολοι οι μικροί έμποροι και γενικά οι επαγγελματίες βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Οσοι δεν έβαλαν λουκέτο εν μέσω γενικού lockdown και της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, δύσκολα θα κατορθώσουν να παραμείνουν ενεργοί μετά από αυτές τις καταστροφές.

Και δεν μιλάμε μόνο για όσους δυστυχώς είδαν τις επιχειρήσεις τους να καίγονται. Μιλάμε και για τα μαγαζιά και τους αυτοαπασχολούμενους που δεν υπέστησαν ζημιές και θα δουν τους τζίρους τους να καταποντίζονται, αφού μια σειρά από περιοχές και κλάδοι υπέστησαν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτες περιοχές δεν μπορεί να αποδίδεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή. Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, που θεωρεί κόστος τα έργα υποδομής - πυρασφάλειας και δεν τα έχει σε πρώτη προτεραιότητα υλοποίησης, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τέτοιες ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι Περιφερειακές Διοικήσεις δεν φρόντισαν να γίνουν τα αναγκαία έργα δασικής προστασίας και ανάσχεσης δασικών πυρκαγιών. Αυτά τα έργα κατά βάση δεν θεωρούνται επιλέξιμα, όπως άλλα έργα που έχουν ανταποδοτική χρήση. Οι αυτοκινητόδρομοι, με τα διόδια που φέρνουν κέρδος στους μονοπωλιακούς ομίλους, περατώνονται σε χρόνο μηδέν, για να μπουν ανεμογεννήτριες «κόβονται» δρόμοι στα πιο απόκρημνα σημεία μέσα σε λίγες βδομάδες!

Τα λόγια τους είναι πρόκληση! Ο προϋπολογισμός που τρέχει δεν καλύπτει ούτε τα βασικά για τις ανάγκες της δασοπροστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτίμησε τις ανάγκες της γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Από τον προϋπολογισμό που εκτελείται, έλαβε μόλις 1,7 εκατομμύρια.

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πολύ μακριά από την άμεση και επιτακτική ανάγκη των κατοίκων και των επαγγελματιών των πυρόπληκτων περιοχών για αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν, προκειμένου να μπορέσουν να ξανασταθούν όρθιοι και να μείνουν στον τόπο τους.

Υπάρχουν επίσης χιλιάδες επαγγελματίες που μπορεί να μην είδαν άμεσα τις επιχειρήσεις τους να γίνονται στάχτη, όμως και αυτοί θα πρέπει να ζήσουν και να δουλέψουν σε μια περιοχή που θα κουβαλά τις πληγές των καταστροφών για χρόνια. Αυτοί θα αποζημιωθούν ή δεν θα δουν δεκάρα τσακιστή; Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

  • Την πλήρη στήριξη όλων των μικροεπιχειρήσεων, πρώτα απ' όλα των πληγέντων, αλλά και των υπολοίπων, που λόγω των τεράστιων καταστροφών θα έχουν ανυπολόγιστες οικονομικές απώλειες, τόσο στην Εύβοια όσο και στην Ηλεία, στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.
  • Αποζημίωση στο 100%, άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.
  • Αμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον τα επόμενα δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των πληγεισών περιοχών.
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για έναν χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.
  • Απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.
  • Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα.
  • Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους Ενέργειας τουλάχιστον για δύο χρόνια. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή για όλες τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων.
  • Αμεση αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές που καταστράφηκαν. Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

Αυτά τα αιτήματα μπορούν να ανακουφίσουν τους επαγγελματίες της περιοχής. Για να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας καταστρέφει, που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας, είναι αναγκαία η οργάνωση του αγώνα μας, για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε, για σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.


Αγης ΤΡΙΓΑΖΗΣ
Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» στο ΔΣ της ΕΣΕΕ

ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Το δάσος που γλίτωσε μαρτυρά τις εγκληματικές ευθύνες

Αυτοψία του «Ριζοσπάστη», με τη βοήθεια ρητινοκαλλιεργητών, σε τμήματα του δάσους που σώθηκαν αυτήν τη φορά από την πυρκαγιά

Η σημερινή εικόνα από το πευκόδασος στο Μετόχι Εύβοιας
Η σημερινή εικόνα από το πευκόδασος στο Μετόχι Εύβοιας
Η εικόνα εγκατάλειψης που αντικρίζει κανείς στο δάσος της βορειοκεντρικής Εύβοιας, στο κομμάτι που γλίτωσε από την πρόσφατη πυρκαγιά, αποτελεί πειστήριο της εγκληματικής πολιτικής που αφήνει τον δασικό πλούτο απροστάτευτο, χωρίς καμιά ουσιαστική πρόληψη, στο έλεος των πυρκαγιών, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της Τοπικής Διοίκησης, συνολικά του κρατικού μηχανισμού.

Η κατάσταση χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για το σοβαρό ενδεχόμενο μια νέα πυρκαγιά να αποτελειώσει ό,τι άφησε όρθιο η προηγούμενη, που έκαιγε για 9 μέρες στην περιοχή.

Δασικοί δρόμοι απροσπέλαστοι, σπασμένοι κορμοί και κλαδιά πεύκων διάσπαρτα, νεροφαγώματα, πυκνή βλάστηση έχουν μετατρέψει το δάσος σε ζούγκλα. Πλήρης απουσία αντιπυρικών ζωνών και δεξαμενών αποθήκευσης νερού για τις ανάγκες της πυρόσβεσης. Καμία μέριμνα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Μία εικόνα εγκατάλειψης, «μάρτυρας» της τεράστιας απόστασης που χωρίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του δάσους από τη σημερινή δασική πολιτική όλων των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεων, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης και της επιχειρηματικής αξιοποίησης δασών και αιγιαλών σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.

Ο «Ριζοσπάστης», με τη βοήθεια ρητινοκαλλιεργητών της περιοχής, μπήκε στα πευκοδάση που βρίσκονται δίπλα στα χωριά Μετόχι, Καλύβια και Τρούπι. Η κίνηση γίνεται μόνο με όχημα 4x4 και με μεγάλη δυσκολία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να αφήσουμε τα αυτοκίνητα και να συνεχίσουμε με τα πόδια.

Απροσπέλαστα και αθωράκιστα δάση

«Ο δρόμος που βλέπεις, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο κεντρικός δρόμος που ένωνε τη Χαλκίδα με τα χωριά της περιοχής. Τώρα δεν μπορείς να τον διασχίσεις ούτε με τα πόδια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Λίτσας, ρητινοκαλλιεργητής από το χωριό Καλύβια.

Και προσθέτει: «Η τελευταία φορά που μπήκε μηχάνημα για να καθαριστεί ήταν πριν από 6-7 χρόνια με δική μου πρωτοβουλία και έξοδα. Από τότε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Μετά από τη χιονόπτωση της "Μήδειας", που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Φλεβάρη, κορμοί δέντρων έπεσαν στο δρόμο και πλέον είναι απροσπέλαστος.

Πάλι με δική μου πρωτοβουλία και έξοδα απομάκρυνα κάποια δέντρα. Τον δρόμο αυτό τον χρησιμοποιούσα για να προσεγγίσω τα πεύκα από τα οποία συλλέγω ρετσίνι, πλέον δεν μπορώ να φτάσω μέχρι εκεί. Το Δασαρχείο δεν έχει ούτε προσωπικό ούτε κονδύλια για να κάνει καθαρισμούς και τις άλλες αναγκαίες εργασίες στο δάσος, οπότε η κατάσταση πάει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο».

Θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», για την προστασία των δασών, που καλύπτουν το 65% της επιφάνειας της χώρας, δαπανάται απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ η κρατική επιχορήγηση στα δασαρχεία ήταν φέτος μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, από τα 17,7 που είχαν ζητήσει, με βάση τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η εικόνα στα δάση της βόρειας Εύβοιας.

Ιδια κατάσταση παντού

Ιδια κατάσταση επικρατεί και στο πευκόδασος που δεν κάηκε κοντά στο χωριό Μετόχι. «Η εικόνα που βλέπεις επικρατούσε σε ολόκληρη τη βόρεια Εύβοια», τονίζει ο Θανάσης Τσιβίκας, ρητινοκαλλιεργητής από το Μετόχι. Και σημειώνει: «Ο,τι εργασίες καθαρισμού έγιναν τις κάναμε μόνοι μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργήσαμε νέες προσβάσεις ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε το δάσος.

Αν και από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει το πρόβλημα και μάλιστα είχαμε τονίσει ότι αν δεν απομακρυνθούν τα πεσμένα δέντρα και αν δεν καθαριστούν οι δασικοί δρόμοι, ώστε να μπορούν να κινηθούν πυροσβεστικά οχήματα, το καλοκαίρι θα καούμε. Και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Θα πρέπει να προσέξουμε το δάσος που έμεινε. Εστω και τώρα να γίνουν τα ελάχιστα, τα πιο στοιχειώδη. Να καθαριστεί, να διανοιχτούν οι δρόμοι και να ληφθούν μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας».

Αναφερόμενος στην καταστροφή του δάσους στην υπόλοιπη βόρεια Εύβοια και στις επιπτώσεις που είχε η μη απομάκρυνση των σπασμένων δέντρων από τη «Μήδεια», ο Θανάσης Τσιβίκας επισήμανε: «Αυτό που συμπεραίνω είναι ότι εκεί όπου υπήρχαν σπασμένα δέντρα, το δάσος έχει σχεδόν εξαϋλωθεί. Οπου δηλαδή υπήρχε καύσιμη ύλη, τα δέντρα είτε έχουν καεί μέχρι τη ρίζα και εξαφανιστεί, είτε έχουν απομείνει μία στήλη κάρβουνου».

Είχαμε προειδοποιήσει

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το που είδαμε την καταστροφή στο δάσος από τη χιονόπτωση, είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο να γίνει η βόρεια Εύβοια παρανάλωμα του πυρός», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, Βαγγέλης Γεωργαντζής.

Σημειώνει μάλιστα ότι είχαν γίνει οι σχετικές παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση, την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους δήμους και τα δασαρχεία. «Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεν έγινε τίποτα ούτε για τον καθαρισμό του δάσους και των δασικών δρόμων, αλλά ούτε για τη στήριξή μας. Ακόμα περιμένουμε την ενίσχυση για την παραγωγή που χάσαμε από τα πεσμένα δέντρα, η οποία δεν ξέρουμε πότε και αν θα μας δοθεί».

Και προσθέτει: «Αυτό που μας απομένει πλέον ως ρητινοκαλλιεργητές, είναι να αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας. Για αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος, για να δουλέψουμε στην αποκατάσταση του δάσους, για τη συνταξιοδότηση των συναδέλφων μας που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης και έχουν συμπληρώσει τα 55 έτη οι άντρες και τα 50 οι γυναίκες. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας και εμείς και ο υπόλοιπος λαός της βόρειας Εύβοιας».


Γ. Δ.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Με συσπείρωση στα σωματεία, στους συλλόγους, στις Επιτροπές Αγώνα να συνεχιστεί η διεκδίκηση

Σε σύσκεψη στηΝ Αιδηψό παρενέβη ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και έκανε περιοδεία σε χωριά

Ο Γ. Μαρίνος στη σύσκεψη στην Αιδηψό
Ο Γ. Μαρίνος στη σύσκεψη στην Αιδηψό
Στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια βρέθηκε την Παρασκευή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που συγκάλεσαν επαγγελματικοί φορείς του Τουρισμού και της Εστίασης στα Λουτρά Αιδηψού, ενώ περιόδευσε σε πυρόπληκτα χωριά της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων σημείωσαν ότι ο κλάδος του Τουρισμού και της Εστίασης στη βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί, με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς να προστίθενται στις επιπτώσεις της πανδημίας. Τόνισαν επίσης ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις για να στηριχθεί η βόρεια Εύβοια.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε αρχικά ότι κάθε συζήτηση θα πρέπει να καθορίζεται από τις αναφορές στις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή. Σημείωσε ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μεγάλες και εγκληματικές ευθύνες για την έλλειψη πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, καθώς και για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις για τη συγκεκριμένη κατάσταση και επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του δάσους που έχει απομείνει, καθώς και άμεση έναρξη της υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.

Επίσης, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών και των ζημιών που έχουν προκληθεί. Προσδιόρισε μάλιστα ότι όπως συνέβη σε προηγούμενες καταστροφές, είτε πυρκαγιές είτε πλημμύρες, έτσι και τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να υποτιμήσει τις ζημιές και να εξαιρέσει δικαιούχους.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για άμεσα μέτρα για τους πληγέντες αυτοαπασχολούμενους που περιλαμβάνουν αποζημίωση στο 100% για όλες τις ζημιές, άμεση οικονομική ενίσχυση, απαλλαγή φόρων και εισφορών, να μη χαθούν οι ρυθμίσεις σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους Ενέργειας, αναστολή τους για τουλάχιστον για δύο χρόνια, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και η άμεση αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές που καταστράφηκαν. Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια, ο Γιώργος Μαρίνος επισκέφθηκε το Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Στροφυλιά, ενώ το απόγευμα συμμετείχε σε σύσκεψη στο χωριό Κήρινθος. Κάλεσε τον λαό της περιοχής να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις «επιτροπές ανασυγκρότησης» και να συνεχίσει τον αγώνα του, με συσπείρωση στα σωματεία, στους συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του.

Οπλο η λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει

Με επίκεντρο τα δύο Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Στροφυλία και την Ιστιαία, όπου εκφράζεται η πιο πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, οργανώνεται η δύσκολη πάλη του επόμενου διαστήματος.

Παρακαταθήκη στον αγώνα που δίνει ο λαός της βόρειας Εύβοιας για την επιβίωση και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αποτελεί το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς και οι αποφάσεις των συνελεύσεων των Επιτροπών Αγώνα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, με επόμενο μεγάλο σταθμό τη συναυλία που προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτέμβρη, επίσης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Με τα «μέτρα αποκατάστασης» που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή να μην ανταποκρίνονται ούτε στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων, πόσο μάλλον στο δίκαιο αίτημα να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, οι πυρόπληκτοι της βόρειας Εύβοιας αντιλαμβάνονται, κάθε μέρα και περισσότερο, ότι μόνο μέσα από τον αγώνα θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Το αίτημα για αποζημιώσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100% των ζημιών που υπέστησαν στα σπίτια, στις καλλιέργειες, στις σταυλικές εγκαταστάσεις και τα κοπάδια τους, στα μηχανήματα και στα μαγαζιά τους, είναι η ελάχιστη κρατική βοήθεια για την επιβίωσή τους. Η διασφάλιση του εισοδήματος αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τους ρετσινάδες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ώστε να συνεχίσουν να ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους στα χωριά τους. Το ίδιο ισχύει και για την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων ώστε να μην πνιγούν από τις βροχές.

Την ίδια στιγμή, ο λαός της βόρειας Εύβοιας αντιλαμβάνεται ότι ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του συνδέεται και με τον αγώνα να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για μετατροπή της περιοχής τους σε πεδίο κερδοφορίας. Για να μη στηθούν οι μπίζνες της «πράσινης ανάπτυξης», των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και της αγροδιατροφής πάνω στα αποκαΐδια και τις στάχτες.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Αποφασιστικά στον αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους

Δυναμική αρχή με το συλλαλητήριο στις 2 Σεπτέμβρη στον Πύργο

Από το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στον Πύργο
Από το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στον Πύργο
Η μαχητική, μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία, στις 2 Σεπτέμβρη, την οποία οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας, έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της περιοχής που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με κάθε τρόπο για να παραμείνουν στον τόπο τους. Χαρακτηριστικό το σύνθημα που κυριάρχησε: «Κάψανε τα δάση και τον κόπο μας, αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας».

Πολλοί ήταν οι φορείς που έδωσαν το δυναμικό «παρών»: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (που το προηγούμενο διάστημα έπαιξε ρόλο για τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χειμαδιού - Σοπίου, Ξυλοκέρας, Καυκανιάς, Ζαχάρως, Κακόβατου, Αλφειούσας, Φολόης, Καρδαμά, Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Πηνείας και Αμαλιάδας. Επίσης, συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα πυρόπληκτων των χωριών Νεμούτας και Χελιδονίου. Τη στήριξή τους εξέφρασαν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, τα Σωματεία Δασκάλων Πύργου, Δασκάλων Αρχαίας Ολυμπίας, Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Εργαζομένων Δήμου Ζαχάρως, Οικοδόμων Νομού Ηλείας, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νομού Ηλείας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Κρεστένων, Ανδραβίδας, Γαστούνης, η Ομοσπονδία Κυνηγετικών Συλλόγων Πελοποννήσου, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πύργου, ο Ηλείος ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος. Ακόμα τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Αχαΐας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ερυμάνθου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τους Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

Ο Ηλείος ηθοποιός Κώστας Καζάκος χαιρέτισε την εκδήλωση, απήγγειλε ποιήματα και ο Διονύσης Τσακνής έδωσε συναυλία, ενώ οι συγκεντρωμένοι τίμησαν με ενός λεπτού σιγή τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κεντρικός ομιλητής, Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η σημερινή συγκέντρωση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ότι θα αναζητήσουμε κάθε υπεύθυνο και θα πληρώσει για το έγκλημα που κάνανε. Μας άφησαν μόνους μας να παλεύουμε με τις φλόγες. Στις πυρκαγιές μάς έλεγαν να εγκαταλείψουμε τα χωριά μας, όμως πίσω δεν έμεναν πυροσβέστες για να πέσουν πάνω στη φωτιά και να μην μπει στα σπίτια μας.

(...) Η σημερινή συγκέντρωση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Γιατί αυτό που είδαμε να ανθίζει μέσα στη μαυρίλα που άφησε η πυρκαγιά είναι η αλληλεγγύη από τους συνανθρώπους μας».

Ειδικά για τα μέτρα - «ασπιρίνες» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόνισε πως δεν καλύπτουν τον λαό της Ηλείας, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωσή του, αντιθέτως «ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας».

Ζήτησε, ταυτόχρονα, άμεσα να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα και στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα τόνισε: «Τους το λέμε ξεκάθαρα και σήμερα από εδώ, όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα των πυρόπληκτων στην Εύβοια, στον Ερύμανθο, στην Αχαΐα και παντού στις πυρόπληκτες περιοχές. Τώρα να μετρήσουν τις ζημιές και να αποζημιωθούμε με βάση τις ζημιές που πάθαμε στο 100%. Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε από πυρκαγιά.

Θα είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα από την οργή μας, καμία δύναμη. Ο αγώνας τώρα αρχίζει, αγώνας που έχει ως στόχο να μείνουμε στον τόπο μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ