Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Νιώθουμε περήφανοι για το Κόμμα μας και τη στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

Μέλη και φίλοι της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ προσφέρουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από την Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής συγκέντρωσαν και προσφέρουν 1.000 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα.

Αναφέρουν:

«Νιώθουμε περήφανοι για το Κόμμα μας και τη στάση που κράτησε απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουκρανία. Αντιλαμβανόμενοι τα νέα και αυξημένα καθήκοντα που προκύπτουν για το Κόμμα μας σε αυτές τις συνθήκες για να διεξαγάγει απρόσκοπτα την πολιτική του δραστηριότητα, τη δουλειά διαφώτισης μέσα στον λαό και τη διεθνιστική του δράση, αποφασίσαμε να προσφέρουμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ως πρώτη δόση καταβάλλουμε το ποσό των 1.000 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η προσφορά μελών και φίλων του Κόμματος, καθώς και άλλων λαϊκών ανθρώπων που εκτιμούν το ΚΚΕ, και θα ανακοινωθεί η δεύτερη δόση οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματός μας».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το Μάαστριχτ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων, διαρκούς επίθεσης ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Η απάντηση του ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μάρτη, έναρξη στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (λεωφ. Ηρακλείου 145, Περισσός).

ΥΠΕΞ
Μελετά μεταφορά βοήθειας στη Μαριούπολη

Πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Μαριούπολης θα αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος δήλωσε πως προτίθεται να την συνοδεύσει αυτοπροσώπως στην ουκρανική πόλη, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Εξάλλου, το ΥΠΕΞ ζητά, με διπλωματική νότα, από την ουκρανική πλευρά να διευκολύνει την αποστολή, και από τη ρωσική πλευρά, με άλλη νότα, να μην την παρακωλύσει.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση μιας ομάδας συντονισμού και υποδοχής ομογενών στο Βουκουρέστι, υπό τη διεύθυνση υψηλόβαθμων διπλωματών. «Η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε σχετικά ο Ν. Δένδιας, αν και η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο μόνο αυτό δεν εξυπηρετεί, αφού ρίχνει «λάδι στη φωτιά».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη, Μ. Ανδρουλάκη, ενημερώνοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τον παρασημοφορήσει, μαζί με τους Φρ. Κωστελλένο και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
Να «κοκκινίσει» το Σύνταγμα την Παρασκευή 1η Απρίλη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Παρασκευή 1 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ΚΟ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τον λαό της Αττικής στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ για να ακουστεί δυνατά:

-- Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

-- Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας.

-- Δεν δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου, την ακρίβεια και τη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια που εξανεμίζουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον είναι:

-- Να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

-- Ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας, στον δρόμο για να ξεμπερδεύουμε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Στο μεταξύ οι Κομματικές Οργανώσεις αξιοποιούν τις πρόσθετες μέρες από τη μετάθεση του συλλαλητηρίου για να πλατύνουν ακόμα παραπάνω το κάλεσμά τους, η συμμετοχή να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στολίζουν εκ νέου με πανό, αφίσες και άλλο προπαγανδιστικό υλικό κεντρικούς δρόμους, πάρκα και γειτονιές, ενώ συνεχίζουν το πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα επιτυχημένο συλλαλητήριο, που και μόνο στην ιδέα του διάφορες δημοσιογραφικές πένες και αστικά επιτελεία όλες αυτές τις μέρες βγάζουν φλύκταινες.

Συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, με εκδηλώσεις και συσκέψεις οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα εντείνουν την ενημέρωση, τη συζήτηση και την παρακίνηση για δράση στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη:

-- Στη Ρόδο, η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στα Μέγαρα, στις 7 μ.μ. στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (απέναντι από το Κέντρο Υγείας Μεγάρων) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ.

-- Σύσκεψη - συζήτηση στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιστιαίας. Θα μιλήσει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

-- Η ΚΟΒ Ξηρόμερου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει σύσκεψη στη Χρυσοβίτσα, στο καφέ «Χαρίση» στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κομπλίτσης, μέλος της ΤΕ.

  • Αύριο Πέμπτη, στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Χαλκίδα διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.
  • Το Σάββατο 26 Μάρτη, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στην Κάρυστο στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Την Κυριακή 27 Μάρτη η Τομεακή Επιτροπή Χανίων καλεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 28 Μάρτη στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Alpha Bank καλεί σε σύσκεψη - εκδήλωση στον πολυχώρο «Εκστάν» (Καυταντζόγλου 5, Πατήσια) με ομιλητή τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα ενάντια στον πόλεμο.
  • Την Τρίτη 29 Μάρτη οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καλούν στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ.
ΧΑΝΙΑ
Μεγάλες αντιδράσεις ενάντια στην απελευθέρωση των Αμερικανών τραμπούκων

Με το καθεστώς ατιμωρησίας της «ετεροδικίας» που έχουν εξασφαλίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική απελευθέρωση των δύο Αμερικανών τραμπούκων, μελών του πληρώματος του αεροπλανοφόρου «Χ. Τρούμαν», που το βράδυ της περασμένης Κυριακής μπούκαραν στο δωμάτιο ξενοδοχείου στα Χανιά και κατατρομοκράτησαν 14χρονη που διέμενε εκεί με μέλη της οικογένειας, που εκείνη τη στιγμή απουσίαζαν. Αρχικά συνελήφθησαν, στη συνέχεια όμως με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν ελεύθεροι, γιατί όπως ειπώθηκε «η περίπτωσή τους αφορά ιδιαίτερη δωσιδικία και σε αυτές τις περιπτώσεις παραλαμβάνονται από Αμερικανό - σύνδεσμο της βάσης στη Σούδα». Πρόκειται για την ατιμωρησία με το καθεστώς «ετεροδικίας» που έχουν εξασφαλίσει όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στα τραμπούκικα ΝΑΤΟικά πληρώματα.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους να απαιτούν να διωχθούν οι ΝΑΤΟικοί τραμπούκοι. Σε αποφάσεις των ΔΣ τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ενιαίου ΠΚ, ΜΗΧΟΠ, ΗΜΜΥ, ΑΡΧΜΗΧ, ΕΛΜΕΠΑ και Εστίας ΠΚ της πόλης των Χανίων αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε να βλέπουμε τον τόπο μας να μετατρέπεται σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών, ούτε σε σύγχρονη Τρούμπα. Εξω οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες των λαών από τα Χανιά! Τα Χανιά δεν είναι ούτε θα γίνουν τσιφλίκι του 6ου στόλου των ΗΠΑ!». Απαιτούν να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου, να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι ΝΑΤΟικοί που ευθύνονται για την εισβολή και την τρομοκράτηση της 14χρονης μαθήτριας.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά για τις «άνωθεν» εντολές και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης είναι και τα όσα κατήγγειλε ο Μ. Παπαδομανωλάκης, συνήγορος της οικογένειας της 14χρονης μαθήτριας, η οποία βέβαια ζητάει την τιμωρία των ΝΑΤΟικών. Οπως τόνισε, «κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η δίκη, για μια πράξη που τεκμηριώνεται από τις καταθέσεις (σ.σ. των γονέων και της 14χρονης). Η εισαγγελέας μάς επεσήμανε ότι αυτήν την πληροφόρηση είχε από το αστυνομικό τμήμα. Ο ενεργών την προκαταρκτική εξέταση μετέφερε στην αρμόδια εισαγγελέα διαφορετικά τα γεγονότα από αυτά που περιλαμβάνει η δικογραφία που συνέταξαν αρμόδιοι αστυνομικοί. Είπαμε στην εισαγγελέα ότι είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά. Δεν ισχύει το καθεστώς της ετεροδικίας. Ακόμα και αν ίσχυε το καθεστώς της ετεροδικίας, αυτό θα πρέπει να κρίνεται από το δικαστήριο, όχι από κανέναν προανακριτικό υπάλληλο. Παραβίασαν δύο πόρτες, εξώθυρα και πόρτα δωματίου. Αναρωτιέμαι τι θα κάνατε αν ήταν το δικό σας παιδί, η δική σας αδελφή, η δική σας μάνα. Πρέπει να δοθεί απάντηση και από την κοινωνία, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια στον ελλιμενισμό του «Ντε Γκολ»

Αύριο, Πέμπτη 24 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πασαλιμάνι, πραγματοποιείται η κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στο λιμάνι.

Οπως σημειώνει το ΕΚΠ στο κάλεσμά του: «Η εργατική τάξη στην Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να στοιχηθεί πίσω από τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή. Τα συμφέροντα των εργαζομένων βρίσκονται απέναντι από τις επιδιώξεις και τους στόχους όλων αυτών που σήμερα διεξάγουν τον πόλεμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι να γίνονται κιμάς στα κανόνια τους».

Ενώ προσθέτει πως «οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και παντού πρέπει να στρέψουμε την πάλη μας ενάντια στις πολιτικές που καθημερινά χτυπάνε τα εργασιακά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στον γύψο οι αγώνες ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην υπογραφή ΣΣΕ. Αντίθετα, χρειάζεται ενίσχυσή τους για την άμεση ανακούφιση του λαού από τις επιπτώσεις της κρίσης και του πολέμου που μαίνεται.

Τα συμφέροντα του λαού μας δεν βρίσκονται στη βαθύτερη εμπλοκή σ' αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Βρίσκονται στην άμεση απεμπλοκή από αυτούς. Εχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας. Διαχρονικά έχουν δώσει γην και ύδωρ στους φονιάδες των λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο καταγγέλλει την άφιξη στον Πειραιά του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου μαζί με το αμερικανικό «Χάρι Τρούμαν» και δεκάδες υποστηρικτικά πλοία.

«Είναι ανεπιθύμητοι!», τονίζει το ΕΚΠ και προσθέτει: «Ο Πειραιάς είναι λιμάνι των λαών και όχι του πολέμου και των ιμπεριαλιστών. Η συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον λαό μας, μιας και γινόμαστε μαγνήτης επιθέσεων στους ανταγωνισμούς που δεν αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Τέλος, το ΕΚΠ καλεί «την εργατική τάξη, τον λαό του Πειραιά να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική. Τα σωματεία - μέλη μας άμεσα, μαζικά, μαχητικά να πούμε: ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από αυτόν και τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας».

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν ακόμη η ΕΕΔΥΕ, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, η ΠΕΜΕΝ, Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά.

Αναβολή της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Αναβάλλεται η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μάρτη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς ο ίδιος στο πλαίσιο τακτικού και προληπτικού ελέγχου διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό.

Ολη η χώρα μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ

Τη Σούδα επιθεώρησε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, όπου έχει αράξει το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», με τα «καλόπαιδα» του πληρώματος να ξεσαλώνουν στα Χανιά, όπως έδειξε και το επεισόδιο της Κυριακής, οπότε και εισέβαλαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Χανιά, όπου διέμενε 14χρονη μαθήτρια με την οικογένειά της, με τους Αμερικανούς να αφήνονται, αφού πρώτα συνελήφθησαν, ελεύθεροι!

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Πάιατ από την πρεσβεία των ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι «ευχαρίστησε το πλήρωμα για τις προσπάθειες διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ», όπως και για τις πρόσφατες επιχειρήσεις του αεροπλανοφόρου στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Ταυτόχρονα, ο Πάιατ τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να είναι «πιο περήφανος για όλα όσα καταφέραμε με τους συμμάχους μας στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας τα τελευταία χρόνια από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη», η οποία, με τις διεκπεραιώσεις και την παρουσία εκεί των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε «Σούδα του Βορρά», όπως οι ίδιοι λένε, και στόχο των ανταγωνιστών.

Η δε διοίκηση του πλοίου καλωσόρισε τον πρέσβη, κατά τον ελλιμενισμό του στο «μαργαριτάρι της Μεσογείου», όπως χαρακτήρισαν τη Σούδα.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Πάιατ, αναγνωρίζοντας την αξία της για την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, την χαρακτήρισε «μοναδική υποδομή που παρέχει η Ελλάδα στη συμμαχία του NATO».

Σημειωτέον, η Σούδα είναι φορτωμένη και στο αεροπορικό σκέλος της. Π.χ. χτες είχαν σταθμεύσει εκεί τουλάχιστον ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF τύπου RC-135V «Rivet Joint» (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου - πετάει σε αποστολές μέχρι τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), δύο μεταγωγικά και ένα ιπτάμενο τάνκερ, έτοιμο ανά πάσα ώρα να ανεφοδιάσει στον αέρα μαχητικά των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Στον Πειραιά το «Ντε Γκολ», «παρέλαση» ΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη

Ταυτόχρονα, έτερο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, το γαλλικό «Charles de Gaulle», δένει αύριο στον Φαληρικό Ορμο. Το αεροπλανοφόρο επιχειρεί στο πλαίσιο της αποστολής «Κλεμανσό 2022», έχοντας ενταγμένη στην αρμάδα συνοδείας του τη φρεγάτα «Υδρα». Στο μεταξύ, αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλ. Παρλί, για την υπογραφή της τελικής σύμβασης αγοράς των τριών φρεγατών «Belharra» του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη δε Αλεξανδρούπολη, στις 30 του μήνα αναμένεται άλλο ένα οχηματαγωγό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, το «Liberty King», μετά από τα «Hartland Point» και «Liberty Passion». Συνέπεια και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ευρωατλαντικό ορμητήριο, βάζοντάς την στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων, όλα τους ξεφορτώνοντας στρατιωτικό υλικό, το οποίο κατόπιν διεκπεραιώνεται σιδηροδρομικώς προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η Αλεξανδρούπολη μαζί με λιμάνια σε Δανία και Ολλανδία είναι σημεία εισόδου αυτόν τον μήνα για φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών (συγκεκριμένα, την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, από το Fort Carson του Κολοράντο), που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» εισάγουν για 9η συνεχή χρονιά στρατεύματα σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τη διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (U.S. Army Europe - Africa), αυτόν τον μήνα και από τα τρία λιμάνια θα μεταφερθούν 90 άρματα μάχης «Abrams», 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα «Paladin», 150 οχήματα μάχης «Bradley», 500 ερπυστριοφόρα και 600 τροχοφόρα οχήματα. Θα ακολουθήσουν τον Απρίλη 4.000 στρατιώτες, οπότε και αναμένεται νέα τέτοια ...αξιοποίηση του θρακιώτικου λιμένα. Ολα για να συμμετάσχουν σε πολυεθνικές «πρόβες πολέμου» με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022» ήδη από τον Νοέμβρη είχαν διεκπεραιωθεί μέσω Αλεξανδρούπολης προς στρατηγικά σημεία της Ευρώπης ελικόπτερα και προσωπικό της 1st Air Cavalry Brigade.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Εντείνονται οι εκατέρωθεν κατηγορίες για χημικά όπλα και προβοκάτσιες

Νέες κυρώσεις και περισσότερα ΝΑΤΟικά στρατεύματα σχεδιάζουν να αναγγείλουν ΗΠΑ - ΕΕ κατά το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη

Κλιμακώνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, σχεδόν έναν μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις εκατέρωθεν κατηγορίες για ενδεχόμενη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων, όπως και τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, να παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο σε αυτήν την κλιμάκωση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψευδείς» τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ. Αυτοί οι ισχυρισμοί δείχνουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, ανέφερε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

Ο Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη». Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (...) Αυτή είναι σαφής ένδειξη ότι (σ.σ. ο Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών - μελών του NATO.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμα απτές ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε χτες ανώνυμα ανώτερος αξιωματούχος Αμυνας των ΗΠΑ.

Νέες γαλλικές δυνάμεις φτάνουν στην Εσθονία, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη
Νέες γαλλικές δυνάμεις φτάνουν στην Εσθονία, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι διαθέτει στοιχεία για περίπου 20 βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία - την ύπαρξη τέτοιων εργαστηρίων έχει επιβεβαιώσει και η Β. Νούλαντ, στέλεχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - ενώ παράλληλα είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενες προβοκάτσιες του Κιέβου με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού, ώστε να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Τη Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «Ουκρανούς εθνικιστές» ότι προκάλεσαν διαρροή ιδιαίτερα τοξικής αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν τις ΗΠΑ, ως αντίποινα της Μόσχας για τις δυτικές κυρώσεις, κάτι που αρνήθηκε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα εντείνονται οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια τακτική που πιθανώς θα παίξει ρόλο και στην «επόμενη μέρα», είτε για μεγαλύτερη εμπλοκή διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη σύγκρουση, είτε για την επέκταση ή τη διατήρηση των κυρώσεων κ.λπ. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε χτες εκ νέου τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για «επιθέσεις αδιακρίτως» από τις ρωσικές δυνάμεις. «Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Οσον αφορά το τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ισχυρίστηκε χτες πως 2.389 παιδιά από την Ουκρανία «απήχθησαν παράνομα» από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ προς τη Ρωσία. «Δεν είναι βοήθεια. Πρόκειται για απαγωγή», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία.

Οι «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν προχτές το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της στρατιωτικής και «ανθρωπιστικής» στήριξης της Ουκρανίας, και συντόνισαν την απάντησή τους απέναντι στη Ρωσία.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ

Αύριο Πέμπτη ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, του G7 και της ΕΕ, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφτεί την Πολωνία.

Οι ΗΠΑ «και οι σύμμαχοι» θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στις Βρυξέλλες, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα εξετάσει με τους συμμάχους των ΗΠΑ πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην... Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια Ενέργειας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».

Στο μεταξύ η Πολωνία, που έχει εξαγγείλει ότι θα διακόψει κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία, ανακοίνωσε χτες ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από το G20 και ότι η πρόταση έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε χτες ο εκπρόσωπός του.

Από την πλευρά της η Ρωσία κάνει κινήσεις για να ενισχύσει δικές της συμμαχίες και συνεργασίες. Χτες ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τους πρέσβεις των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι «ο άνευ προηγουμένου οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας παραβιάζει κατάφωρα βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα, καθώς οι αναφορές στα πυρηνικά παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο αν απειλούνταν η ίδια η ύπαρξή της. Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δύο μέρες.

Νεοναζί και κρατούμενοι συρρέουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν

Εκτός από τις παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία από τη Δύση, στη χώρα συρρέουν και χιλιάδες «εθελοντές» μαχητές - μισθοφόροι.

Πληροφορίες για 27 ακροδεξιούς - νεοναζί που ήδη ταξιδεύουν ή προτίθενται να ταξιδέψουν από τη Γερμανία στην Ουκρανία αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung». Οι γερμανικές αρχές παρατηρούν μεμονωμένους ακροδεξιούς να συλλέγουν πολεμική εμπειρία στην Ουκρανία, ενώ άλλοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας πως 3 έφυγαν από τη Γερμανία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και συνολικά 12 άτομα από τον νεοναζιστικό χώρο έχουν ήδη επιστρέψει στη Γερμανία.

Δύο Ουκρανοί ύποπτοι για διακίνηση ανθρώπων απελευθερώθηκαν στην Ολλανδία, λόγω του πολέμου και της έκκλησης της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να υπερασπιστούν τη χώρα τους, «συνθήκες έκτακτες, σοβαρές», σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου του Ζίλαντ και του δυτικού Μπράμπαντ...

Η Μόσχα «εγκρίνει» τις δηλώσεις περί δημοψηφίσματος

Στο μεταξύ, παρότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι συνεχείς και πολλές συμβουλευτικές ομάδες εμπλέκονται στη διαδικασία, σημειώνουν μικρή πρόοδο, καθώς η πολεμική σύγκρουση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην πορεία τους επιδρούν οι εξελίξεις στο πεδίο, αλλά και ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια και διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει μια δέσμευση του Κιέβου για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, τονίζοντας πως ένας τέτοιος συμβιβασμός θα πρέπει να επικυρωθεί σε δημοψήφισμα.

«Κοιτάξτε, όταν μιλάτε για ορισμένες αλλαγές που μπορεί να είναι ιστορικές, δεν θα το αποφύγουμε, θα καταλήξουμε σε δημοψηφίσματα», ανέφερε.

Εξάλλου, προχτές δεν απέκλεισε να τεθούν σε δημοψήφισμα ζητήματα που αφορούν τα εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, το Ντονμπάς και την Κριμαία.

«Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, και μπορεί και πρέπει να έχει κάποιες εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Κρεμλίνου απέναντι σε ένα πιθανό δημοψήφισμα στην Ουκρανία για ζητήματα συμβιβαστικής λύσης με τη Ρωσία.

Εξάλλου, και η Ρωσία έχει θέσει στις διαπραγματεύσεις ζητήματα αλλαγής του Συντάγματος της Ουκρανίας ώστε να κατοχυρωθούν ορισμένες αξιώσεις της, κάτι που πιθανώς θα απαιτούσε δημοψήφισμα.

Πάντως ο Πεσκόφ αρνήθηκε να αναφερθεί σε πλευρές των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων, καθώς κάτι τέτοιο «μπορεί να έβλαπτε τη διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία προχωρά πολύ πιο αργά και λιγότερο ουσιαστικά από όσο θα θέλαμε».

Η Ρωσία «είναι αποφασισμένη να επιτύχει όλους τους στόχους της σταθερά και χωρίς δισταγμούς», με την εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ, ενώ επέρριψε ευθύνες σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων: «Αν οι Δυτικοί συνάδελφοί μας κατανοούσαν έστω και λίγο ότι πρέπει να επηρεάσουν το Κίεβο για να βρεθεί λύση, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων θα ήταν μεγαλύτερες», αλλά «δεν βλέπουμε καμία απολύτως επιθυμία από το Κίεβο να εξετάσει τα αρχικά αιτήματα της Ρωσίας, που είναι απολύτως επιτακτικά», πρόσθεσε.

«Από την επαφή μου με διάφορους παράγοντες, στοιχεία διπλωματικής προόδου διαφαίνονται σε αρκετά βασικά ζητήματα», δήλωσε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν αρκετά στο τραπέζι για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες τώρα και να διαπραγματευτούν σοβαρά».

Στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, επέμεινε και προχτές το βράδυ ο Ζελένσκι, λέγοντας πως «χωρίς αυτήν τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι οι Ρώσοι προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο».

Μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι δυνατή αφού προετοιμαστεί ένα προσχέδιο οδικού χάρτη για διευθέτηση, δήλωσε ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Μ. Ποντόλιακ: «Οταν οι ομάδες εργασίας συντάξουν κάποια προκαταρκτικά έγγραφα στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και αυτά διαβιβαστούν στους Προέδρους, θα αξιολογήσουν εάν πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που μπορεί να συζητηθεί τετ-α-τετ. Οποιεσδήποτε ουσιαστικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο σε συνάντηση των Προέδρων».

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως και με τον Ουκρανό Πρόεδρο, τον Γερμανό καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Ζελένσκι πρότεινε το Βατικανό να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου, ενώ κάλεσε τον Πάπα να επισκεφτεί την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η ουκρανική αντικατασκοπεία ισχυρίστηκε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ουκρανού Προέδρου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, συλλαμβάνοντας ομάδα Ρώσων σαμποτέρ στα σύνορα Ουκρανίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας με αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο.

Χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους παραμένει η Μαριούπολη

Χωρίς τέλος είναι το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης, που παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα και ρεύμα.

Το Κίεβο ζήτησε χτες εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη - λιμάνι στη νότια Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες και αναφορές στα ΜΜΕ για θηριωδίες από το Τάγμα Αζόφ και άλλες νεοναζιστικές ένοπλες ομάδες.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειές της για απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στη Μαριούπολη, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία οι οποίες θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

Οι δυνάμεις του Ντονέτσκ «έχουν απελευθερώσει τουλάχιστον το 50% του εδάφους της Μαριούπολης», ανακοίνωσε χτες στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών, προσθέτοντας πως η επιχείρηση προχωρά δύσκολα αλλά «από τους περίπου 14.000 εθνικιστές έχουν απομείνει οι μισοί».

Η ανάληψη του ελέγχου της Μαριούπολης δεν είναι ζήτημα δύο ή τριών ημερών ή ακόμα και μιας βδομάδας, δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν. Πρόσθεσε ότι αρκετές χιλιάδες εκπρόσωποι των ουκρανικών εθνικών ταγμάτων παραμένουν οχυρωμένοι κυρίως στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, που εκτείνεται σε 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στη Χερσώνα - που έχει περάσει σε ρωσικό έλεγχο - οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους εξαντλούνται, ανέφερε χτες το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία. Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδήλωση πολιτών της Χερσώνας να κινούνται προς το κέντρο της πόλης και τις ρωσικές δυνάμεις να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τις ρωσικές ανακοινώσεις για «απελευθέρωση» εδαφών και προώθηση δυνάμεων, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις για την ανάκτηση εδαφών, ειδικά τις τελευταίες μέρες στο Μικολάιφ.

Την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων επιβεβαίωσαν χτες οι δυο πλευρές. Συγκεκριμένα, 9 Ρώσοι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, ο οποίος είχε απαχθεί στις 11 Μάρτη.

Σε εξέλιξη και ο πόλεμος προπαγάνδας

Η Ρωσία θα καταθέσει στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τoυ ΟΗΕ ψήφισμα «για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία», ζητώντας κατάπαυση του πυρός «για την απομάκρυνση όλων των αμάχων, διασφαλίζοντας την προστασία των πολιτών και των αστικών εγκαταστάσεων».

Επίσης, το ΣΑ του ΟΗΕ θα επανεξετάσει περιστατικά με τοξικά χημικά στην Ουκρανία, με φόντο το περιστατικό στη Σούμι, ενώ η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι ετοιμάζεται κάτι αντίστοιχο στην πόλη Κοτλιάροβο.

Στον πόλεμο προπαγάνδας που εξελίσσεται παράλληλα, δύο γνωστοί Ρώσοι φαρσέρ δημοσίευσαν πλάνα από μια βιντεοκλήση που είχαν με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας, Μπ. Γουάλας, παριστάνοντας τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντ. Σμιγκάλ.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Γουάλας εμφανίζεται να μιλάει σε έναν άνδρα. Στο ερώτημα που του γίνεται αν η Βρετανία θα βοηθήσει την Ουκρανία σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, απαντά ότι «για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να μιλήσω με τον πρωθυπουργό μου», ενώ εμφανίζεται επίσης να απαντά ότι τελειώνουν τα βρετανικά αντιαρματικά. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το βίντεο είναι μονταρισμένο και δεν περιλαμβάνει ολόκληρες τις απαντήσεις που έδωσε ο Γουάλας στη διάρκεια της φάρσας...

Στο μεταξύ, συζητήθηκε ιδιαίτερα δημοσίευμα που εμφανίστηκε στη ρωσική εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda» - και κατόπιν διαγράφηκε - το οποίο ανέφερε ότι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ανέρχονται σε 9.861 και οι τραυματίες σε 16.153, με πηγή στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Δημοσιογράφος της εφημερίδας δήλωσε ότι η ρωσική εφημερίδα «έπεσε θύμα χάκερς» οι οποίοι έκαναν την επίμαχη ανάρτηση.

Τέλος, η Ρωσία άσκησε χτες την πρώτη ποινική δίωξη εναντίον δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία σύμφωνα με τον νέο νόμο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. Ο δημοσιογράφος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπιμου βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη από τον ρωσικό στρατό», ανακοίνωσε η Ανακριτική Επιτροπή.

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Απαράδεκτη» η ρωσική απόσυρση από τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για την υπογραφή Συνθήκη Ειρήνης με τη χώρα του ως «εξαιρετικά αδικαιολόγητη και απολύτως απαράδεκτη».

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του «προφανώς μη φιλικού χαρακτήρα των μονομερών περιορισμών που επέβαλε η Ιαπωνία στη Ρωσία σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία», η χώρα «δεν προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία». Η ανακοίνωση αναφέρεται στις συνομιλίες που είχαν επαναληφθεί τα τελευταία χρόνια και ενώ οι δύο χώρες τυπικά βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση (δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Μεταξύ άλλων, η Μόσχα ανέστειλε και την κατάργηση της βίζας για όσους Ιάπωνες επιθυμούν να ταξιδεύουν στις Νότιες Κουρίλες (για την κυριαρχία των οποίων οι δύο χώρες διαφιλονικούν), ενώ αποσύρθηκε και από τον διάλογο για κοινές μπίζνες με την Ιαπωνία στις Νότιες Κουρίλες.

Ο Κισίντα μίλησε για «κατάσταση» που είναι «αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «η ρωσική απόπειρα να μετατεθεί το ερώτημα αυτό ώστε να αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και Ρωσίας είναι εξαιρετικά αδικαιολόγητη και απολύτως απαράδεκτη». Μετέφερε την «έντονη διαμαρτυρία» της χώρας του και επέκρινε ξανά τη Ρωσία για ενέργειες που «αλλάζουν διά της βίας και με μονομερή τρόπο το στάτους κβο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν σχολίασε ότι «έχουμε προσέξει αυτές τις πληροφορίες (για την επιδείνωση των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων). Η Κίνα ελπίζει ότι η Μόσχα και το Τόκιο θα επιλύσουν με επιτυχία τα σχετικά ζητήματα».

«Παραμένουμε ουδέτεροι» δηλώνουν Βιετνάμ και Μαλαισία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ιγκόρ Μοργκούλοφ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα, Σιν Χονγκ Τσολ, με θέμα την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων «στο πλαίσιο των αλλαγών που συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή». Σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση συζητήθηκαν και «τοπικά προβλήματα της περιφέρειας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ισμαήλ Σαμπρι Γιακούμπ, από το Βιετνάμ όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι «συζητήσαμε τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και συμφωνήσαμε ότι Μαλαισία και Βιετνάμ θα παραμείνουμε ουδέτεροι (...) όσον αφορά τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, δεν τις στηρίζουμε (...) Αναγνωρίζουμε μόνο περιορισμούς που θα μπορούσε να επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε δε ότι οι δύο χώρες «δεν στηρίζουμε τέτοια επίθεση ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος» (αναφερόμενος στη Ρωσία) για να υπερθεματίσει στη «θέση της μη ανάμειξης» και να καταλήξει εκφράζοντας προσδοκία «για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα, ο ΥΠΕΞ του Βιετνάμ Μπούι Ταν Σον είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στον οποίο είπε ότι θέση του Ανόι είναι πως οι διεθνείς διαφωνίες πρέπει να λύνονται με ειρηνικά μέσα, αλλά την ίδια στιγμή συνέστησε και στις δύο πλευρές (ρωσική και ουκρανική) να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μειώσουν τις εντάσεις και να συνεχίσουν τις προσπάθειες διαλόγου για εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης. Ο δε Λαβρόφ επέλεξε να επιδοκιμάσει τον ρόλο του Βιετνάμ για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αλλά και παγκόσμια.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται παζάρια και διεργασίες στην ΕΕ για τα Ενεργειακά

Ενώ στο επίκεντρο τριμερούς συνόδου στο Κάιρο βρέθηκε το ντόμινο εξελίξεων που επιταχύνει ο πόλεμος της Ουκρανίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου, ΗΑΕ και Ισραήλ στο Σαρμ ελ Σέιχ

Hamad Al Kaabi / Ministry of P

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου, ΗΑΕ και Ισραήλ στο Σαρμ ελ Σέιχ
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα ιμπεριαλιστικά παζάρια εντός της ΕΕ γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μάρτη, με φόντο τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις διεργασίες που επιταχύνει.

Προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της επικείμενης Συνόδου που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», αναφέρει πως οι 27 ηγέτες συμφωνούν στην από κοινού αγορά (υγροποιημένου και μη) φυσικού αερίου καθώς και υδρογόνου από το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Ενόψει του επόμενου χειμώνα, οι χώρες - μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούν επειγόντως για μια κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρει το προσχέδιο, ενώ προστίθεται πως οι «27» συμφωνούν να συντονίσουν μέτρα και κινήσεις τους για γέμισμα των ταμιευτήρων φυσικού αερίου (για τον χειμώνα 2022 - 2023) «το συντομότερο δυνατόν».

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου καταγράφονται οι αντιθέσεις συμφερόντων των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων: Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα φέρεται να ζητούν παρέμβαση της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές καυσίμων στις αγορές Ενέργειας και αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη, χώρες όπως οι Γερμανία, Ολλανδία και Δανία αντιτίθενται στις παρεμβάσεις στις αγορές, προβάλλοντας και το επιχείρημα ότι έτσι θα υπονομευτούν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (στις οποίες άλλωστε ενεργειακά μονοπώλιά τους έχουν προβάδισμα).

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζονται εξάλλου και τα παζάρια γύρω από το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία, με χώρες όπως η Γερμανία και Ολλανδία να αντιτίθενται σταθερά, με δεδομένη την πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση των μονοπωλίων τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε μια ακόμα σχετική δήλωση από το Βερολίνο, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι εάν η χώρα της επιθυμεί ή όχι το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, αλλά οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε αυτό στη γερμανική οικονομία. Η ίδια επικαλέστηκε και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν μπορούν «από τη μία μέρα στην άλλη» να διακόψουν τις εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία.

Πολλά «μέτωπα» στο μενού της συνάντησης Αιγύπτου - ΗΑΕ - Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το ντόμινο επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την επιτάχυνση εξελίξεων σε μια σειρά από άλλα καυτά μέτωπα προκαλεί «ανησυχίες» και διεργασίες σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Οι ηγέτες της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, και του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, που είχαν ξεκινήσει από τη Δευτέρα επαφές στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας, πραγματοποίησαν χτες συνάντηση έχοντας στο επίκεντρο μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται σε χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η οποία εισάγει το 80% των δημητριακών που χρειάζεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα παραπάνω θέματα καταγράφονται στις λιτές ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των τριών χωρών, ενώ δεν υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του ισραηλινού και αραβικού Τύπου αναφέρουν επίσης πως στην ατζέντα της συνάντησης στο Σαρμ ελ Σέιχ τέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία (στο φόντο και της επίσκεψης Ασαντ στα ΗΑΕ στις 18/3), όπως και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Ειδική αναφορά γίνεται στο ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να αφαιρέσει τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης από τη «μαύρη λίστα» της τρομοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει η αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που θορυβεί ιδιαίτερα τα ΗΑΕ και το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία: «Χτίζουμε συνεχώς σχέσεις με τις χώρες γύρω μας, βρισκόμαστε σε έναν έντονο διάλογο με τους Αμερικανούς για να επηρεάσουμε τη συμφωνία για τα πυρηνικά, το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να επηρεάσει τη συμφωνία».

Αντίστοιχα, χτεσινό ρεπορτάζ της «Jerusalem Post» αναφέρεται στις «ανησυχίες» Ισραηλινών αξιωματούχων, που αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία άρει τις βαριές κυρώσεις έναντι του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη τη δυνατότητα να αποκτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν το επιλέξει, και πυρηνικά όπλα (τα οποία διαθέτει εδώ και χρόνια το Ισραήλ).

Πληροφορίες της ισραηλινής «Haaretz» αναφέρουν επίσης πως το Ισραήλ «προσπαθεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου με πρώτες τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ», που με βάση τα δικά τους συμφέροντα στον ΟΠΕΚ+ δεν συμμερίζονται τις θέσεις και τις πιέσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Οι δύο χώρες δείχνουν να αντιστέκονται στα κελεύσματα της κυβέρνησης Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ ώστε να μειωθούν οι τιμές του που έχουν εκτοξευτεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύονται κινήσεις για να αξιοποιήσει και ενεργειακές ανακατατάξεις

«Νέα κρίσιμη αποστολή» του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη Μαύρη Θάλασσα

Ετοιμη δηλώνει η Τουρκία να παζαρέψει γερά τη συμμετοχή της σε νέες ενεργειακές και γεωπολιτικές κολιγιές, που εξετάζονται με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Αυτό επιβεβαίωσε και η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Φ. Ντονμέζ ότι από τις 4 Απρίλη το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκινά μια «νέα κρίσιμη αποστολή» στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ντονμέζ έκανε τις δηλώσεις από την τουρκική επαρχία Ζονγκουλντάγκ, την οποία βρέχει η Μαύρη Θάλασσα, και συγκεκριμένα από τις παράκτιες εγκαταστάσεις στο λιμάνι Φίλιος, όπου χτίζεται μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, μία ακόμα από αυτές που συνδέονται με τις φιλοδοξίες της τουρκικής αστικής τάξης να εξελιχθεί σε «ενεργειακό κόμβο» μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στη μονάδα πρόκειται να γίνεται επεξεργασία του αερίου που εντοπίστηκε το 2020 στο «οικόπεδο Σακάρια» της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να λειτουργεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οπως δήλωσε ο Ντονμέζ, το έργο προβλέπει και την κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 170 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει το κοίτασμα με το κεντρικό δίκτυο αγωγών που διαθέτει η χώρα.

Η Αγκυρα επιταχύνει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, ενώ φουντώνει η συζήτηση για τη συμβολή της στην «απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο μεταφοράς ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας, με τουρκικά ΜΜΕ να φιλοξενούν μια σειρά διαγράμματα παλιών και νέων αγωγών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και αγωγοί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (ενώ, με φόντο την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, επανέρχονται στο επίκεντρο και οι όροι μιας «λύσης του Μεσανατολικού»).

Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα - π.χ. της «Μιλιέτ» - που αναφέρονται στο ενδεχόμενο σύνδεσης του ισραηλινού αερίου με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ (μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) και μετά προώθησής του στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή Βουλγαρίας, με επισημάνσεις για την εξάρτηση του έργου από την «αμοιβαία εμπιστοσύνη των χωρών, τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, ζητήματα αναγνώρισης» κ.λπ. Αλλά και με σχόλια του τύπου ότι «στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας δεν είναι τόσο δύσκολο να μαντέψει κανείς ποια χώρα θα αντιταχθεί στα έργα που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική σε βάρος της Ρωσίας και, αν χρειαστεί, να καταγράψει την αντίρρησή της προκαλώντας προβλήματα σε άλλους τομείς».

Ξανά για τη σημασία της Τουρκίας ως ΝΑΤΟικού «εταίρου»

Ολα αυτά ενώ το αλισβερίσι με την Τουρκία, γύρω από την Ενέργεια και όχι μόνο, ενισχύεται πολύπλευρα.

Την Κυριακή ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φ. Καϊμακτσί, είχε προγραμματίσει επαφές στο Βερολίνο για να συζητήσει «όλες τις πλευρές των διμερών σχέσεων και τα πεδία συνεργασίας», καθώς επίσης τις «σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ», «περιφερειακά θέματα» και «ειδικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία».

Χτες βρέθηκε στην Αγκυρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και με αφορμή την επίσκεψή του δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για την άμυνα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», καθώς επίσης ότι πρέπει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν ό,τι και η Γερμανία και να αναπτύξουν στενή επαφή με την Τουρκία. Δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ο Ρούτε παίνεψε τον ρόλο της Αγκυρας για να βρεθεί «λύση» στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, και στάθηκε στη «μεγάλη πολιτική και στρατιωτική σημασία» της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ. Τη χαρακτήρισε δε «σημαντικό εταίρο και για την ΕΕ» και σχολίασε ότι «υπάρχει μεγάλο περιθώριο για συνεργασία», ενώ αναφέρθηκε στις διμερείς και ευρωτουρκικές μπίζνες επισημαίνοντας ότι «σήμερα στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 3.000 ολλανδικές εταιρείες».

Από τη μεριά του ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «περιμένουμε η ΕΕ να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», αλλά και ότι «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε χτες ανακοίνωση για να εκφράσει δυσαρέσκεια για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ και να παραπονεθεί ότι οι Βρυξέλλες κάνουν επιλογές «ατυχείς και χωρίς όραμα», ότι αντιμετωπίζουν «με ρηχή προοπτική μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Να καταγραφεί τέλος ότι η τουρκική διπλωματία επανέρχεται και στην «ανάγκη μεταρρύθμισης» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το επιχείρημα ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου συζήτησε σχετικά και με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γ. Χαγιάσι. Δήλωσε μάλιστα ότι «έχουμε συμφωνήσει μαζί με την Ιαπωνία να ενεργήσουμε από κοινού σε αυτά τα ζητήματα». Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και για τις εξελίξεις σε Ασία - Ειρηνικό.

Τουρκική NAVTEX για τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Η Υδρογραφική Υπηρεσία Σαμψούντας στη βόρεια Τουρκία εξέδωσε τη Δευτέρα NAVTEX, απευθύνοντας προειδοποίηση για τις νάρκες που φέρονται να έχουν αποκολληθεί λόγω κακοκαιρίας από τις άγκυρές τους και να πλέουν ανεξέλεγκτες στη Μαύρη Θάλασσα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι μπορεί να φτάσουν σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Αναφέρθηκε ότι η περιοχή κοντά στα λιμάνια Οδησσού, Οτσακόφ, Τσερνομόρσκ και Γιούζνι είναι γεμάτη νάρκες» οι οποίες «μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», σημειώνει η οδηγία και προσθέτει ότι γι' αυτό «είναι σημαντικό όλα τα πλοία που πλησιάζουν στην περιοχή να προσέχουν πολύ για νάρκες που έχουν παρασυρθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ