Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Μεγάλες αντιδράσεις ενάντια στην απελευθέρωση των Αμερικανών τραμπούκων

Με το καθεστώς ατιμωρησίας της «ετεροδικίας» που έχουν εξασφαλίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική απελευθέρωση των δύο Αμερικανών τραμπούκων, μελών του πληρώματος του αεροπλανοφόρου «Χ. Τρούμαν», που το βράδυ της περασμένης Κυριακής μπούκαραν στο δωμάτιο ξενοδοχείου στα Χανιά και κατατρομοκράτησαν 14χρονη που διέμενε εκεί με μέλη της οικογένειας, που εκείνη τη στιγμή απουσίαζαν. Αρχικά συνελήφθησαν, στη συνέχεια όμως με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν ελεύθεροι, γιατί όπως ειπώθηκε «η περίπτωσή τους αφορά ιδιαίτερη δωσιδικία και σε αυτές τις περιπτώσεις παραλαμβάνονται από Αμερικανό - σύνδεσμο της βάσης στη Σούδα». Πρόκειται για την ατιμωρησία με το καθεστώς «ετεροδικίας» που έχουν εξασφαλίσει όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στα τραμπούκικα ΝΑΤΟικά πληρώματα.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται, με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους να απαιτούν να διωχθούν οι ΝΑΤΟικοί τραμπούκοι. Σε αποφάσεις των ΔΣ τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ενιαίου ΠΚ, ΜΗΧΟΠ, ΗΜΜΥ, ΑΡΧΜΗΧ, ΕΛΜΕΠΑ και Εστίας ΠΚ της πόλης των Χανίων αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε να βλέπουμε τον τόπο μας να μετατρέπεται σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών, ούτε σε σύγχρονη Τρούμπα. Εξω οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες των λαών από τα Χανιά! Τα Χανιά δεν είναι ούτε θα γίνουν τσιφλίκι του 6ου στόλου των ΗΠΑ!». Απαιτούν να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου, να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι ΝΑΤΟικοί που ευθύνονται για την εισβολή και την τρομοκράτηση της 14χρονης μαθήτριας.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά για τις «άνωθεν» εντολές και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης είναι και τα όσα κατήγγειλε ο Μ. Παπαδομανωλάκης, συνήγορος της οικογένειας της 14χρονης μαθήτριας, η οποία βέβαια ζητάει την τιμωρία των ΝΑΤΟικών. Οπως τόνισε, «κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η δίκη, για μια πράξη που τεκμηριώνεται από τις καταθέσεις (σ.σ. των γονέων και της 14χρονης). Η εισαγγελέας μάς επεσήμανε ότι αυτήν την πληροφόρηση είχε από το αστυνομικό τμήμα. Ο ενεργών την προκαταρκτική εξέταση μετέφερε στην αρμόδια εισαγγελέα διαφορετικά τα γεγονότα από αυτά που περιλαμβάνει η δικογραφία που συνέταξαν αρμόδιοι αστυνομικοί. Είπαμε στην εισαγγελέα ότι είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά. Δεν ισχύει το καθεστώς της ετεροδικίας. Ακόμα και αν ίσχυε το καθεστώς της ετεροδικίας, αυτό θα πρέπει να κρίνεται από το δικαστήριο, όχι από κανέναν προανακριτικό υπάλληλο. Παραβίασαν δύο πόρτες, εξώθυρα και πόρτα δωματίου. Αναρωτιέμαι τι θα κάνατε αν ήταν το δικό σας παιδί, η δική σας αδελφή, η δική σας μάνα. Πρέπει να δοθεί απάντηση και από την κοινωνία, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ