Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια

Σήμερα και τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, απαιτώντας μέτρα για ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα φτηνά, καθώς και γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στη Δυτική Αθήνα, σε τέτοιες αγωνιστικές παρεμβάσεις προχωρούν σωματεία εργαζομένων και φορείς σε Ιλιον, Αγίους Αναργύρους - Καματερό και Πετρούπολη. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Ιλιον, με σύνθημα «Ξεσηκωμός, δεν πάει άλλο», σήμερα, Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Ηλιούπολη, αύριο, Παρασκευή 4 Νοέμβρη, πραγματοποιείται πικετοφορία, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κανάρια με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στην Πετρούπολη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το δημαρχείο, στους Αγίους Αναργύρους, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Σε άλλες περιοχές

Στην Πέλλα, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Εδεσσα και στο ΙΚΑ Γιαννιτσών.

Αύριο, Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στη Λαμία, ενάντια στους πλειστηριασμούς, στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στις Σέρρες, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, στη Χαλκίδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, πίσω από τα δικαστήρια.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Δεν θα ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων!

Τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που με τις πλάτες των κυβερνήσεων βυθίζουν τον λαό στο σκοτάδι, «πολιόρκησαν» χτες συνδικάτα και φορείς στην Αττική

«Protergia»
«Protergia»
Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα γραφεία επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία της Αττικής.«Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό. Δεν θα ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων» ήταν το μήνυμα που έστειλαν για μια ακόμα φορά με την πρωτοβουλία τους, απαιτώντας μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και ταυτόχρονα απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Τα σωματεία διεκδικούν δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια, κατάργηση ΕΦΚ και ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, όπως και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του εμπορίου ρύπων. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν, να γίνουν επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.

Δεν θα μείνουμε στο σκοτάδι!

Την άρνηση του λαού να «μείνει στο σκοτάδι», όπως τον καταδικάζει η αντιλαϊκή πολιτική, διαμήνυσαν σωματεία και φορείς έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας. Απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και όχι στους ...λογαριασμούς, και απέναντι σε όσους τους καταδικάζουν να αγωνιούν μπροστά στο κόστος των λογαριασμών, στα έξοδα του ρεύματος και της θέρμανσης, διαμήνυσαν ότι απάντηση θα είναι η ενίσχυση της πάλης για να ...σβήσουν τα φώτα της αντιλαϊκής πολιτικής. «Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή», φώναξαν.

NRG
NRG
«Δεν πάει άλλο!», τόνισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια, σχολιάζοντας την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες όσον αφορά το κόστος του ρεύματος και των καυσίμων. «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απ' αυτούς που μας φέρανε σε αυτήν την κατάσταση», σημείωσε και υπενθύμισε τα βήματα υλοποίησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, της «πράσινης ανάπτυξης». «Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στον αγώνα», είπε και κάλεσε να δοθεί ηχηρή απάντηση με την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα να ζούμε στο σκοτάδι, να στοιβάζονται στα σπίτια μας απλήρωτοι λογαριασμοί», είπε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. «Ο λαός, οι εργαζόμενοι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, να ανατρέψουμε αυτήν τη βάρβαρη κατάσταση», υπογράμμισε.

Την κοροϊδία του «καλαθιού του νοικοκυριού», στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση, σχολίασε ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών. Την ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης σε κάθε συνάδελφο, εργαζόμενο, άνεργο, λαϊκή οικογένεια που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υπέρογκο κόστος του ρεύματος ανέδειξε ο Πάρης Αναγνώστου, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Κάλεσε καθέναν και καθεμία να πάρει θέση στις γραμμές των συνδικάτων, να δώσουν τη μάχη προκειμένου η απεργία στις 9 Νοέμβρη να γίνει σύνθημα για παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Κανένας παγωμένος, κανένας πεινασμένος!

«Volterra»
«Volterra»
«Κανένας παγωμένος - Κανένας πεινασμένος - Κανένας μόνος του!». Το μήνυμα αυτό έστειλαν εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς και σωματεία της περιοχής του Ηρακλείου Αττικής, από την κινητοποίηση που οργάνωσαν έξω από τα γραφεία της «Protergia».

«Ματώνουμε από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, γιατί δεν φτάνει ο μισθός μας να καλύψει τα έξοδα στην κατοικία, στη μετακίνησή μας και στα βασικά είδη, από τις υπέρογκες αυξήσεις», σημείωσε στην ομιλία της η Ντιάνα Λιάκου εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Και ξεκαθάρισε: «Μπροστά στον χειμώνα που έρχεται δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει οικογένεια που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι, μαθητής που θα ξεπαγιάζουν τα δάχτυλά του την ώρα που θα κάνει μάθημα».

Οι συγκεντρωμένοι απέρριψαν την επίσημη προπαγάνδα ότι δήθεν θα βρεθεί «κοινή ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα. «Ας αφήσουν τα παραμύθια, αφού στη στρατηγική της ΕΕ βρίσκονται οι αιτίες της πανάκριβης Ενέργειας και της ενεργειακής φτώχειας!».

Ταυτόχρονα η κινητοποίηση έγινε βήμα καλέσματος για την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, με τους συγκεντρωμένους να μοιράζουν την ανακοίνωση σε κατοίκους και περαστικούς, τονίζοντας την αξία της αλληλεγγύης σε όποιον βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλλά και την ανάγκη να δυναμώσουν η διεκδίκηση και οι αγώνες σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

«Ηρων»
«Ηρων»
Στην κινητοποίηση στο «Φυσικό Αέριο Αττικής» μίλησε ο Αλέκος Περάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Ανέδειξε ότι η πολιτική που γεννά την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό δεν ξεκίνησε τώρα αλλά προωθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην «Ηρων», στην «NRG», στη «Volterra» και στη «Watt & Volt».

  • Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Λαμία, από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

«Watt & Volt»
«Watt & Volt»

ΔΕΗ

RIZOSPASTIS

ΔΕΗ

«Φυσικό Αέριο Αττικής»
«Φυσικό Αέριο Αττικής»
Ξεπέρασαν τις 60 οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αποφάσεις για απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ληφθεί μέχρι τώρα:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη Πλατεία

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

-- Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

-- Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου

-- Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Καλλονή, 11 π.μ., διασταύρωση Κέντρου Υγείας και Σκάλας Καλλονής

-- Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

-- Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία Καρύστου

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λέσβος, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

-- Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ναύπακτος, 10 π.μ., πλατεία Λιμανιού

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., πρώην ΚΤΕΛ

-- Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

-- Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Τύρναβος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Δεμένα τα βαπόρια, στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες

Σε απεργιακή προσυγκέντρωση στον Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, στις 5.30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUESTAR), τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας και των ναυτεργατικών σωματείων, απεργούν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία στο κάλεσμά τους τονίζουν: «ΟΛΟΙ στους καταπέλτες των πλοίων για την περιφρούρηση της απεργίας. Προετοιμάζουμε τις ταξικές αναμετρήσεις για κάθε πρόβλημα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε τις δικές μας ανάγκες».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Σταματάμε κάθε εργασία και κατεβαίνουμε στην απεργιακή συγκέντρωση»

Κάλεσμα για κλειστά μαγαζιά από την ΟΒΣΑ

«9 Νοεμβρίου κλείνουμε τα μαγαζιά μας μέχρι το μεσημέρι. Σταματάμε κάθε εργασία και κατεβαίνουμε στη συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στα Χαυτεία»: Με το κάλεσμα αυτό απευθύνεται η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) στους αυτοαπασχολούμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους στην Αττική, για να κατέβουν μαζικά στους δρόμους την Τετάρτη.

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ χαιρετίζει τις δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση και ιδιαίτερα εκείνα τα σωματεία που για πρώτη φορά συμπορεύονται στον δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων για τα οξυμένα προβλήματα.

«Αρνούμαστε να πληρώσουμε ξανά, αγώνας μαζικός για την επαγγελματική μας επιβίωση και τη ζωή μας», τονίζει η ΟΒΣΑ, καλώντας όσα σωματεία δεν έχουν πάρει ακόμα θέση στον αγώνα, να το πάρουν απόφαση: «Καλούμε τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες της Αττικής να πλημμυρίσουν το κέντρο της Αθηνάς. Να βροντοφωνάξουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο το άγχος, την ανασφάλεια που μας προκαλούν η ακρίβεια, οι υποχρεώσεις, η θηλιά των χρεών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους της Αττικής να σταματήσουν κάθε επαγγελματική εργασία, να κλείσουν το μαγαζί τους και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση».

Διεθνής αλληλεγγύη στην απεργία της 9ης Νοέμβρη

Και εργάτες του Λος Αντζελες στέλνουν μήνυμα στήριξης
Και εργάτες του Λος Αντζελες στέλνουν μήνυμα στήριξης
Μηνύματα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της χώρας μας έχουν αρχίσει ήδη να καταφτάνουν από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Για την έκφραση αυτής της σημαντικής στήριξης επιστρατεύονται βίντεο, αφίσες, διαδικτυακά μηνύματα και άλλες μορφές που αποτυπώνουν τη δύναμη της εργατικής τάξης.

Μάλιστα, από την Ιταλία το Συνδικάτο USB δημοσίευσε αφίσα στα Ελληνικά για την απεργία. Αλλες οργανώσεις στέλνουν φωτογραφίες, ενώ οι λιμενεργάτες της Ιταλίας έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους λιμενεργάτες της Ελλάδας, με βίντεο κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Μέχρι στιγμής στο ΠΑΜΕ έχουν φτάσει μηνύματα αλληλεγγύης από τις εξής οργανώσεις:

Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ιταλία - USB. Ινδία - AITUC. ΗΠΑ - Συνδικάτο Οικοδόμων Λος Αντζελες United Union of Roofers 36. Κονγκό - Intersyndicale Nationale du Congo. Πακιστάν - APFUTU. Συρία - GFTU. Τουρκία - Συνδικάτο Nakliyat.


Η αφίσα αλληλεγγύης του ιταλικού συνδικάτου USB
Η αφίσα αλληλεγγύης του ιταλικού συνδικάτου USB
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις:

-- Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών και της Βιομηχανίας στην πλατεία Αθωνος στις 10 π.μ.

-- Το ΣΕΤΕΠΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και η Ενωση Λογιστών στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους στις 10 π.μ.

-- Το ΣΕΤΗΠ, στις 10 π.μ., στον ΟΤΕ της Καρόλου Ντηλ.

-- Τα σωματεία του Δημοσίου, στις 9.45 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ολοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους!

Αντίστροφα μετράνε τα συνδικάτα και η εργατική τάξη της χώρας τον χρόνο για τη μέρα του μεγάλου απεργιακού ξεσηκωμού, για την Τετάρτη 9 Νοέμβρη. Αυτές τις ώρες ακόμα και η «νύχτα γίνεται μέρα», η δράση για την επιτυχία της μεγάλης μάχης δεν γνωρίζει ανάπαυλα, «επιστρατεύονται» όλες οι δυνάμεις προκειμένου να φτάσει το κάλεσμα ακόμα πιο πλατιά, να αντιμετωπιστούν ταλαντεύσεις, να δοθεί απάντηση στις εργοδοτικές πιέσεις.

Συνδικαλιστικά στελέχη περιοδεύουν σε χώρους δουλειάς, συζητούν με τους εργαζόμενους το διεκδικητικό πλαίσιο, το περιεχόμενο της απεργιακής μάχης, τις δυσκολίες που πιθανόν πρέπει να ξεπεραστούν. Εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς κάνουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Απεργιακές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί καταστρώνουν το σχέδιό τους, για να μην αφεθεί «τίποτα στην τύχη του», για να περάσει παντού το μήνυμα: «Ολοι στην απεργία - Ολοι στις συγκεντρώσεις - Στις 9 Νοέμβρη να "βουλιάξουν" οι δρόμοι σε κάθε πόλη».

Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στην επέλαση που συνεχίζεται στο εισόδημα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, στην κοροϊδία που πάει κι έρχεται με τα «καλάθια», τα voucher και τα pass, την ίδια στιγμή που η κερδοφορία των ομίλων σε Ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα κάνει ιστορικά ρεκόρ.

Οι διεκδικήσεις που βγάζουν στους δρόμους τους εργαζόμενους κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο ζωτικές, όπως για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για μειώσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας και στις τιμές βασικών αγαθών, για να μπει τέρμα στους πλειστηριασμούς, για να πάψει να πληρώνει ο λαός τα «σπασμένα» του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της θανάσιμης εμπλοκής της χώρας σ' αυτόν.

Με τέτοιες διεκδικήσεις χτες πραγματοποιήθηκαν στην Αττική ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που «γδέρνουν» τα λαϊκά νοικοκυριά είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των επιδοτήσεων που εισπράττουν από το κράτος για να μη θιγούν τα κέρδη τους (βλ. σελ. 11).

Στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και άλλες δράσεις μεταφέρεται καθημερινά το κάλεσμα του πανεργατικού ξεσηκωμού στους χώρους δουλειάς της Θεσσαλονίκης. Χτες το απόγευμα, σωματεία και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν οι Σύλλογοι Γυναικών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη για εξορμήσεις σήμερα και αύριο, μαζί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτές τις μέρες οργανώνονται παρεμβάσεις για την ακρίβεια και τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, με εξειδικευμένο υλικό μέσα από το οποίο θα προβάλλεται το πλαίσιο πάλης:

Σήμερα, Πέμπτη 3/11, προγραμματίζεται μαζική εξόρμηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για τα εργατικά «ατυχήματα» από κλαδικά σωματεία.

Το Σάββατο 5/11 από το πρωί μαζική παρέμβαση - εξόρμηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης για την απεργία, με αφορμή τη συζήτηση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λόγω του ενεργειακού κόστους.

Το ΣΕΤΕΠΕ, σήμερα, Πέμπτη, οργανώνει σύσκεψη με νέους εργαζόμενους στον Εύοσμο (6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου) και αύριο Παρασκευή σύσκεψη με διανομείς.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οι «ενδιάμεσες εκπτώσεις» καταργήθηκαν, η δουλειά την Κυριακή παραμένει

Το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 6 Νοέμβρη δίνει η κυβέρνηση, μέσα από τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε με τον γνωστό τρόπο, στα μουλωχτά σε άσχετο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη ήταν μια από τις Κυριακές για τις οποίες προβλεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων στο όνομα των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Μετά την κατάργηση του θεσμού των «ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων» τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση και το υπουργείο έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις του Εμπορίου να ανοίξουν τα ρολά των καταστημάτων τους την προσεχή Κυριακή.

Για αθλιότητα κάνει λόγο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ικανοποιεί «άλλη μια απαίτηση της εργοδοσίας του κλάδου». «Ενώ με νόμο το καλοκαίρι κατάργησε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, κατά τις οποίες επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και του Νοεμβρίου, έρχεται με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (!) που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή να νομιμοποιήσει τα προγράμματα που ήδη είχαν δώσει οι εργοδότες για τη συγκεκριμένη Κυριακή», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι κράτος και εργοδοσία από κοινού τσακίζουν τις ζωές μας για να εξασφαλίζουν κέρδη μια χούφτα παράσιτα. Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη δύναμη που έχουμε απέναντί τους είναι ο μαζικός συλλογικός αγώνας μέσα από το σωματείο μας. Καμιά αναμονή! Ολοι στον αγώνα, όλοι στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, να νεκρώσουν τα εμπορομάγαζα, να βουλιάξει η Αθήνα», καταλήγει ο Σύλλογος.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» Εμπόρων

Το νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία καταγγέλλει και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», σημειώνοντας ότι και με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση ήρθε να διασφαλίσει τα «καλά και συμφέροντα» των μονοπωλιακών ομίλων. Σημειώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια, από την συνεχή απελευθέρωση του ωραρίου δεν ωφελήθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, δεν αυξήθηκαν τα έσοδά τους, ούτε μεγάλωσε η πελατεία τους, αλλά «αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι, όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες της ηγεσίας της ΕΣΕΕ, «που σε ρόλο Πόντιου Πιλατου "νίπτει τας χείρας της" μπροστά στην εφαρμογή των νόμων που απελευθερώνουν συνεχώς το ωράριο και καταργούν την αργία της μοναδικής μέρας που έχουμε για να βλέπουμε την οικογένεια μας».

Αύριο η συγκέντρωση των απεργών στη «Μαλαματίνα»

Στα δικαστήρια στις 8 π.μ. Η εργοδοσία διώκει μέχρι και τα μπλουζάκια του αγώνα

Σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 8 π.μ. στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εργοδοσία με στόχο να φιμώσει τον αγώνα τους.

Συγκεκριμένα, με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον 22 εργαζομένων ζητά να τους απαγορευτεί να φορούν και να διανέμουν τα πράσινα μπλουζάκια - σύμβολα της απεργίας τους και να τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς και ένας μήνας φυλάκιση.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», απαντά το Σωματείο και καλεί σε βροντερό «παρών» στη νέα κινητοποίηση.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ «IMERYS» ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
«Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης, αυτός που συμμετέχει και αγωνίζεται»

Στους εργαζόμενους μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Να μη δείξουν οι εργαζόμενοι καμία ανοχή στη βάρβαρη κατάσταση που βιώνουν και η οποία γίνεται συνεχώς και χειρότερη, κάλεσε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε μαζί με κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας στις εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής επιχείρησης «Imerys» στη Γραβιά, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Πέρρος και το κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας περιόδευσαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και συζήτησαν με τους εργαζόμενους, τονίζοντας την ανάγκη της οργανωμένης και συλλογικής απάντησης στη νέα επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και ο λαός μέσα από την εκτίναξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας και το συνεχόμενο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με επιδόματα και voucher. Δεν γίνεται να πληρώνουμε συνέχεια εμείς και να θησαυρίζουν οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν γίνεται να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση», σημείωσε ο Γιώργος Πέρρος σχολιάζοντας την εκτίναξη της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στην ηλεκτρική ενέργεια, χαρακτηρίζοντας παράλληλα κοροϊδία τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία ουσιαστικά διασφαλίζουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζοντας, και με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό «δυστύχημα» που είχε σημειωθεί στα συγκεκριμένα μεταλλεία πριν από λίγες βδομάδες αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό ενός εργολαβικού εργαζόμενου στα μεταλλεία της «Δελφοί - Δίστομο ΑΜΕ», στη Φωκίδα, ο Γιώργος Πέρρος τόνισε ότι τα συνδικάτα που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε ζητήματα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

«Στην εργασία μας θα πρέπει να ερχόμαστε όρθιοι και να φεύγουμε όρθιοι. Δεν θα πρέπει να γίνουν κανονικότητα τα εργοδοτικά εγκλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία θεωρεί «κόστος» τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων. Σημείωσε επίσης ότι στη χώρα μας δεν γίνεται επίσημη καταμέτρηση των νεκρών και των τραυματιών κατά τη διάρκεια εργασίας και επισήμανε ότι σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την τελευταία διετία οι νεκροί από εργοδοτικά εγκλήματα έχουν εκτιναχθεί και οι προβλέψεις που κάνουν αρμόδιοι αναφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Πέρρος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να ανεχθούν αυτήν την κατάσταση αλλά θα πρέπει οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους, να παλέψουν για την ανατροπή της.

«Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης, αυτός που συμμετέχει και αγωνίζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα θετικά παραδείγματα από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά χώρων δουλειάς και τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενοι.

Στους εργαζόμενους απευθύνθηκε και η Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, η οποία κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αμφισσα.

  • Χτες το απόγευμα, ο Γιώργος Πέρρος μίλησε σε σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας με θέμα την προετοιμασία της απεργίας.
Πάνω από 400 καλλιτέχνες καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία

Κείμενο υπογραφών από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Πάνω από 400 είναι οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού που ενώνουν τη φωνή τους και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη υπογράφοντας σε κείμενο που διακινεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Να ρίξουμε άπλετο φως! Ποιος από εμάς περίμενε ότι η ζέστη του σπιτιού μας θα έμπαινε στο χρηματιστήριο και η "πράσινη Ενέργεια" θα ήταν οι λέβητες πετρελαίου; Οτι θα στέλναμε οπλικά συστήματα σαν χώρα για να συνεχίσει ένας δολοφονικός πόλεμος στο όνομα της ειρήνης; Οτι κάθε μήνα θα διαλέγαμε τι από όλα θα πληρώσουμε και τι από όλα θα προλάβουμε; Οτι τα δικαστήρια θα αφήνουν ελεύθερους βιαστές και φασίστες, με την πρόφαση των ίσων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας; Ομως υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται! Που απαιτούν και έχουν κατακτήσεις!

Ο,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα υγειονομικοί, εργαζόμενοι στην "e-food", στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στη "Μαλαματίνα" και αλλού, φοιτητές, μαθητές, καλλιτέχνες, έγινε με τη δική μας δύναμη!

Με το δικό μας σθένος!

Δεν περιμέναμε και δεν περιμένουμε κανέναν Μεσσία.

Στις 9 Νοέμβρη, όλοι στους δρόμους, ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας!

Μέχρι να γίνουμε ποτάμι ορμητικό. Θα είμαι και εγώ εκεί».

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πάει χέρι χέρι με την ισχυροποίηση του Συνδικάτου

Στιγμιότυπο από πρόσφατη ενημέρωση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για την απεργία στις 9 Νοέμβρη
Στιγμιότυπο από πρόσφατη ενημέρωση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για την απεργία στις 9 Νοέμβρη
Πωλήσεις που σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψαν οι ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα μας το 2021, σύμφωνα με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας. Οι πρωτιές συνεχίζονται, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει το 60% της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακίου στην ΕΕ. Με το 58% της παραγωγής να εξάγεται, δικαίως οι ιχθυοκαλλιέργειες κατατάσσονται στα πρότυπα εξωστρέφειας και καπιταλιστικής ανάπτυξης, γεμίζοντας τα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματικών ομίλων με εκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Πρόκειται για ένα «πάρτι κερδοφορίας» στο οποίο προφανώς και δεν είναι ...καλεσμένοι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Αντίθετα, με καθηλωμένους μισθούς εδώ και πάνω από μία δεκαετία και με σκληρές συνθήκες εργασίας, απολαμβάνουν «τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι», κι ας είναι αυτοί οι παραγωγοί ενός απίστευτου πλούτου.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές και εργαζόμενους της «Avramar» στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας για τις συνθήκες εργασίας και τις διεκδικήσεις τους. Η απεργία στις 9 Νοέμβρη γι' αυτούς αποτελεί σταθμό στον αγώνα που δίνουν τα τελευταία χρόνια να βάλουν φραγμό στην ασυδοσία της εργοδοσίας, που πατάει στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, και να αποσπάσουν κατακτήσεις.

36 τόνοι ψάρια ανά εργαζόμενο...

«Δύσκολη δουλειά, μέσα στη θάλασσα, με ορθοστασία, εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι στα καιρικά φαινόμενα, όπως κρύο τον χειμώνα, ζέστη και ήλιος το καλοκαίρι», διαπιστώνει η Μελίνα Γεωργίου, εργάτρια σε μονάδα πάχυνσης και γραμματέας του κλαδικού Σωματείου Ιχθυοκαλλιεργειών και Τροφίμων του νομού. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι λόγω της φύσης των εργασιών μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβούν «ατυχήματα», ενώ μόνο το 2022 ο κλάδος μετρά 4 νεκρούς εργάτες.

«Για παράδειγμα, σε ενδεχόμενο καταιγίδας δεν υπάρχουν οδηγίες πότε πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες. Η εταιρεία επικαλείται την απόφαση του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για την έκδοση απαγορευτικού για τα μεγάλα σκάφη που κάνουν το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα και σταματάνε στα 5 μποφόρ», τονίζει ο Θοδωρής Παπαγιάννης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου και μηχανικός στη μονάδα, προσθέτοντας ότι «για εμάς που μετακινούμαστε με μικρά σκάφη, και τα 2-3 μποφόρ είναι επικίνδυνα. Μετά τον πνιγμό εργάτη στον Αστακό, έφεραν χαρτιά σε όσους χειρίζονται πλωτά μέσα, όπου δηλώνουν ότι είναι δική τους ευθύνη αν θα αποπλεύσουν ή όχι. Ταυτόχρονα, βέβαια, υπάρχουν πιέσεις να συνεχίζονται οι εργασίες».

Η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας δεν αφορά μόνο την πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων». Εργάτες σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς και μονάδες πάχυνσης αναπνέουν φορμόλη και άλλες χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο». Ενώ η παραγωγή ψαριών από τη δεκαετία του 2000 έχει διπλασιαστεί, ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει στάσιμος. Ετσι, ενώ π.χ. απαγορεύεται η ανύψωση οποιουδήποτε βάρους πάνω από 25 κιλά κάθε φορά, στους ταϊστές δεν υπάρχει οδηγία πόσα 25κιλα σακιά τροφής πρέπει να σηκώσουν, με αποτέλεσμα να φτάνουν στη βάρδια μέχρι και τους 8 τόνους με τα χέρια τους (!), ξεπερνώντας κάθε όριο σωματικής αντοχής. Την ώρα λοιπόν που η εργοδοσία πανηγυρίζει στον κλάδο για «αύξηση της παραγωγικότητας, με 36 τόνους ψαριών ανά εργαζόμενο», οι εργάτες σακατεύονται από επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά «ατυχήματα», σε περιβάλλον εντατικοποίησης και τρομοκρατίας.

...και η ζωή «κορόνα - γράμματα»

Η απουσία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο δημιουργεί ένα μεγάλο κενό, τονίζουν οι συνδικαλιστές. Η Συλλογική Σύμβαση είναι που πέρα από τον μισθό και το ημερομίσθιο καθορίζει τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που πρέπει να παρέχονται από την εργοδοσία, την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού για την εργασία σε κάθε πόστο. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να προσπαθούν οι εργαζόμενοι στο ωράριό τους να ανταποκριθούν σε δύο και τρεις θέσεις εργασίας, για να γλιτώσει ο εργοδότης έναν ακόμα μισθό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργοδότες του κλάδου για να διώξουν από πάνω τους την αστική και ποινική ευθύνη της ασφάλειας του προσωπικού αναθέτουν μια σειρά δύσκολες εργασίες σε εξωτερικά συνεργεία, όπως το κομμάτι των καταδύσεων. Στην «Avramar», με την ανοχή του Λιμενικού και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, αξιοποιούν επαγγελματίες δύτες με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, παρόλο που στην πράξη έχουν μόνιμη και εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αντίστοιχα, εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια, στην επισκευή μηχανών και σε άλλες εργασίες απολύονται και αντικαθίστανται είτε με φτηνούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα εργολαβικούς εργάτες, είτε με «εξωτερικούς συνεργάτες».

Με τον βασικό μισθό για ειδικευμένη εργασία

Η δημιουργία της «Avramar», από τη συγχώνευση του ομίλου «Andromeda» και των εταιρειών «Νηρέας», «Σελόντα» και «Περσεύς», με τις ευλογίες και την έγκριση κυβέρνησης, ΕΕ και τραπεζών, δημιούργησε παγκόσμια το μεγαλύτερο μονοπώλιο στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.

Για τους εργαζόμενους, όμως, σήμανε νέα επίθεση στα δικαιώματά τους. Δεκάδες απολύσεις, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και καθηλωμένοι μισθοί στα 680 με 700 ευρώ: Αυτό είναι το δικό τους «μέρισμα» από τη γιγάντωση των κερδών, αποδεικνύοντας ότι οι εργάτες δεν μπορούν να μοιράζονται τους ίδιους στόχους με τα αφεντικά.

«Από κει και πέρα, η εταιρεία με προσοντολόγιο ή με παροχές σε καύσιμα, που δεν είναι κατοχυρωμένες συλλογικά και αξιοποιούνται για προσωπικούς εκβιασμούς, διαμορφώνει το ύψος των μισθών ανάλογα με τις επιδιώξεις της», αναφέρει παλιός εργαζόμενος, προσθέτοντας ότι η εργοδοσία το κάνει είτε για να διασπάσει τους εργάτες είτε για να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους. Καταγγέλλει επίσης ότι με εξαίρεση τους οδηγούς και τους χειριστές μηχανημάτων όλο το υπόλοιπο προσωπικό, πάνω από 60 στον αριθμό, δηλώνονται ως «ιχθυεργάτες - ανειδίκευτοι εργάτες» και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, στον κλάδο του πρώην ΟΓΑ. Ετσι, από τη μία δικαιολογούν τον βασικό μισθό «ενώ στην πραγματικότητα είναι ειδικευμένο προσωπικό. Για παράδειγμα, στα εμβόλια οι εργαζόμενοι κάνουν αναισθησία στα ψάρια, δεν είναι μία απλή εργασία», τονίζει η Μ. Γεωργίου. Από την άλλη αρνούνται την ένταξη στα ΒΑΕ, θεσμό που συνδέεται με τα μειωμένα χρόνια εργασίας και το ύψος της σύνταξης.

«Πριν το Σωματείο πηγαίναμε για δουλειά και ήμασταν "στον αέρα"»

Απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Το 2016 φτιάχτηκε επιχειρησιακό σωματείο, ενώ το 2018 συγκροτήθηκε το κλαδικό.

«Οσα έχει καταφέρει το Σωματείο μέχρι τώρα είναι πολύ σημαντικά», τονίζει ο Θ. Παπαγιάννης και απαριθμεί:

«Καταρχάς επιβάλαμε ειδικότητες, ξέρει ο καθένας πού δουλεύει. Δεν πέρασε το σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Με την συγχώνευση δεν πέρασε το σχέδιο να υπογράψουν παραίτηση οι εργαζόμενοι, αποτράπηκε με απεργία η απόλυση συνδικαλιστή, έχει παγώσει το σχέδιο απολύσεων των εργαζομένων στη φύλαξη και αντικατάστασής τους με security».

Αλλωστε, «μετά την ίδρυση του κλαδικού Σωματείου πετύχαμε να δηλώνονται τα εργατικά "ατυχήματα", με πίεσή μας έχουν δαπανηθεί χρήματα για να φτιαχτούν σιδηροκατασκευές και τέντες, ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τον ήλιο. Πρώτα ήταν μόνο μία ομπρέλα», συμπληρώνει η Μ. Γεωργίου και καταλήγει ότι πλέον, με τη στήριξη του Σωματείου, οι εργαζόμενοι έχουν το «ανάστημα» να αρνούνται να βγαίνουν στη θάλασσα με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η ίδια η πείρα των εργατών δείχνει ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πάει χέρι χέρι με την ισχυροποίηση του Συνδικάτου μέσα στον χώρο δουλειάς. «Ολα αυτά πλέον γίνονται γιατί σήμερα υπάρχει Σωματείο», υπογραμμίζει ένας εργαζόμενος, μεταφέροντας την προσωπική του πείρα: «Εγώ που δουλεύω 30 χρόνια μόνο εδώ τα βλέπω αυτά τα πράγματα. Τα πρώτα χρόνια πηγαίναμε για δουλειά και ήμασταν "στον αέρα". Σήμερα ξέρει ο κόσμος ότι έχει κάπου να στηριχθεί, ότι μπορεί να απευθυνθεί για κάτι που τον απασχολεί, για ένα πρόβλημα που χρονίζει. Παλιότερα έπρεπε να κάνεις τον ρουφιάνο ή να σκύψεις το κεφάλι».

Ο Θεοδόσης Κωλέτσης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα άλλα εργατικά σωματεία του ομίλου και του κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι η νέα διοίκηση της «Avramar» «δεν δέχεται να πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί μας - τους προηγούμενους μήνες επικαλέστηκε τον κορονοϊό, ενώ δεν δέχεται να γίνει με όλα τα σωματεία, επικαλούμενη ότι η κάθε μονάδα έχει διαφορετικά προβλήματα. Δεν θέλει ενιαίο μέτωπο και κοινά ζητήματα».

Αυτές τις μέρες οι συνδικαλιστές καλούν τους εργαζόμενους να εμπιστευτούν το Σωματείο τους για ακόμα μια φορά, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Να δώσουν συνέχεια στην επιτυχημένη κλαδική απεργία του καλοκαιριού, προκειμένου να δυναμώσει η πίεση για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, πρόσληψη προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, κατοχύρωση ειδικοτήτων, καλύτερες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Είναι απαράδεκτο - τονίζουν - τον 21ο αιώνα οι εργαζόμενοι του κλάδου, που παράγουν όλο τον πλούτο, να δουλεύουν ως σύγχρονοι σκλάβοι. Και απευθύνουν ιδιαίτερο κάλεσμα στους συναδέλφους εργάτες της πρώην «Σελόντα» να γραφτούν στο Σωματείο. «Ο φόβος ξεπερνιέται μέσα στον κοινό μας αγώνα. Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας, ενώ όπλο μας είναι η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργατών του νομού», υπογραμμίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ