Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οι «ενδιάμεσες εκπτώσεις» καταργήθηκαν, η δουλειά την Κυριακή παραμένει

Το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 6 Νοέμβρη δίνει η κυβέρνηση, μέσα από τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε με τον γνωστό τρόπο, στα μουλωχτά σε άσχετο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη ήταν μια από τις Κυριακές για τις οποίες προβλεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων στο όνομα των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Μετά την κατάργηση του θεσμού των «ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων» τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση και το υπουργείο έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις του Εμπορίου να ανοίξουν τα ρολά των καταστημάτων τους την προσεχή Κυριακή.

Για αθλιότητα κάνει λόγο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ικανοποιεί «άλλη μια απαίτηση της εργοδοσίας του κλάδου». «Ενώ με νόμο το καλοκαίρι κατάργησε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, κατά τις οποίες επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και του Νοεμβρίου, έρχεται με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (!) που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή να νομιμοποιήσει τα προγράμματα που ήδη είχαν δώσει οι εργοδότες για τη συγκεκριμένη Κυριακή», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι κράτος και εργοδοσία από κοινού τσακίζουν τις ζωές μας για να εξασφαλίζουν κέρδη μια χούφτα παράσιτα. Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη δύναμη που έχουμε απέναντί τους είναι ο μαζικός συλλογικός αγώνας μέσα από το σωματείο μας. Καμιά αναμονή! Ολοι στον αγώνα, όλοι στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, να νεκρώσουν τα εμπορομάγαζα, να βουλιάξει η Αθήνα», καταλήγει ο Σύλλογος.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» Εμπόρων

Το νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία καταγγέλλει και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», σημειώνοντας ότι και με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση ήρθε να διασφαλίσει τα «καλά και συμφέροντα» των μονοπωλιακών ομίλων. Σημειώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια, από την συνεχή απελευθέρωση του ωραρίου δεν ωφελήθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, δεν αυξήθηκαν τα έσοδά τους, ούτε μεγάλωσε η πελατεία τους, αλλά «αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι, όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες της ηγεσίας της ΕΣΕΕ, «που σε ρόλο Πόντιου Πιλατου "νίπτει τας χείρας της" μπροστά στην εφαρμογή των νόμων που απελευθερώνουν συνεχώς το ωράριο και καταργούν την αργία της μοναδικής μέρας που έχουμε για να βλέπουμε την οικογένεια μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ