Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας για την προστασία του παιδιού, κόντρα στην κρατική αδιαφορία

Σωματεία και φορείς διαδήλωσαν για τη στήριξη των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών

Δεν υπάρχει «αντίπαλο δέος» στον βούρκο και τη σαπίλα, που αυτές τις μέρες «πνίγουν» τον λαό με τις αποκαλύψεις για τις κακοποιήσεις παιδιών, πέρα από την οργάνωση και τη συλλογική δράση για κοινωνικές δομές πλήρως στελεχωμένες, για υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας και του παιδιού με ευθύνη του κράτους.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν από τη μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων και μαζικών φορέων στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν ένα ακόμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης», με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση». Και μέσα από την κινητοποίηση αναδείχθηκε η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την ανύπαρκτη ουσιαστικά προστασία του παιδιού, για τη μετατροπή της σε «ατομική υπόθεση», για την εμπορευματοποίησή της.

«Κοινωνικές δομές για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και δικαίωμά μας», απαίτησαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι, αναδεικνύοντας ότι η κρατική - κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται και στον τομέα της πρόνοιας και προστασίας του παιδιού είναι που «κακοποιεί» κάθε μέρα την ίδια τη λαϊκή οικογένεια.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν, συντονίζοντας τον αγωνιστικό τους βηματισμό, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Μητέρα και Παιδουπόλεις», ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας, η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Αττικής και η ΟΓΕ.


Με τις διεκδικήσεις για δημόσιες και δωρεάν δομές για την προστασία του παιδιού, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ, έδειξαν στην πράξη μερικά από τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα οποία όμως «σκοντάφτουν» στη λογική του «κόστους - οφέλους» που αποτελεί ευαγγέλιο για κάθε αστική κυβέρνηση.

Αυτήν τη διαχρονικά κακοποιητική πολιτική σε βάρος των απροστάτευτων παιδιών στηλίτευσε η Αναστασία Παπαδογιαννάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα», αναδεικνύοντας ότι προνοιακές δομές ρημάζουν ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλονται αντιπαιδαγωγικές, αντιεπιστημονικές μέθοδοι αλλά και αντεργατικές συμβάσεις εργασίας.

Εκ μέρους της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής ο Κ. Ρεϊτζόπουλος, αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης στον Κολωνό, στα Πετράλωνα, στο Κουκάκι, υπογράμμισε ότι αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου». Ανέφερε δε ότι αυτά αποτελούν μόνο ένα δείγμα από τις εκατοντάδες καταγγελίες που φτάνουν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ενώ οι περισσότερες δεν φτάνουν καν. Ενδεικτική της υποστελέχωσης, όπως είπε, είναι «η κατάσταση στο Τμήμα Κακοποίησης Ανηλίκων στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον δήμο Αθηναίων, το οποίο στελεχώνεται μόλις με δύο υπαλλήλους που δεν φτάνουν ούτε καν για να παρακολουθήσουν τα περιστατικά που καταγγέλλονται. Και την ίδια στιγμή κυλούν δίπλα μας εκατομμύρια ευρώ σε περιπάτους.

Είναι πρόκληση όταν προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων παρατάξεων είναι η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το "Χαμόγελο του Παιδιού" αντί να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μας λένε "η πόλη πάει καλά" για τους επιχειρηματίες, για τον λαό δεν υπάρχει αύριο», σημείωσε, καλώντας και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Σημαντική ήταν η πείρα από τα Κέντρα Κοινότητας που μετέφερε ο Χρήστος Μπόικος, γραμματέας του ΠΑΣΕΚΚ. Οπως είπε, «στα Κέντρα η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, επιστημονικά ευνουχισμένοι σε καθεστώς ομηρίας, που δεν ξέρουν αν θα έχουν την επόμενη μέρα δουλειά, αν θα υπάρχουν Κέντρα Κοινότητας». «Επομένως», τόνισε, «τα χέρια μας είναι δεμένα. Φτιάχνουν προγράμματα στήριξης με ΜΚΟ και ιδιώτες, παίζουν και κερδίζουν στις πλάτες και τον πόνο μιας ολόκληρης κοινωνίας».

«Μόλις 8.500 κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα», κατήγγειλε ο Περικλής Τζιάρας, εκ μέρους του ΣΚΛΕ.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία

«Η προστασία του παιδιού παρουσιάζεται ως ατομική υπόθεση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την κρατική προστασία. Γιατί κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, στη χαρά, στην Εκπαίδευση και την Υγεία», σημείωσε η Ελίνα Χαιρικάκη, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Στην καθημερινή κακοποίηση που δέχονται τα παιδιά με αναπηρίες, σε ιδιωτικά ιδρύματα που δεν τηρούν καν τις προδιαγραφές ασφάλειας, σε ΜΚΟ, στον αποκλεισμό τους από την Εκπαίδευση και την εργασία αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπίλης, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ.

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί αγωνιούμε για τα παιδιά μας, για τα παιδιά όλου του κόσμου», είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Ομάδες και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, με την Πόπη Ξεκαλάκη, ειδική γραμματέα του προεδρείου της Ομοσπονδίας, να σημειώνει την ανασφάλεια που βιώνουν οι μητέρες για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους αφού η φροντίδα τους είναι ατομική οικογενειακή υπόθεση. «Ο βούρκος των βιασμών, των κακοποιήσεων, των δολοφονιών μικρών παιδιών έφερε στην επιφάνεια τις δραματικές ελλείψεις σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες για την παιδική προστασία, αλλά και τους αμέτρητους κινδύνους για τα παιδιά από τα κυκλώματα διαδικτυακής πορνογραφίας που είναι καθ' όλα νόμιμα πουλώντας ακόμη και παιδικά σώματα και ψυχές».

Εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης κατήγγειλε την άρνηση της υφυπουργού Εργασίας να συναντηθεί με τους φορείς, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για τα «κυβερνητικά σόου στις κάμερες πουλώντας προστασία για μας και τα παιδιά μας. Με τον φόβο να καραδοκεί μπροστά στην αποκάλυψη της διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των κοινωνικών δομών. Αυτή η κοινωνία δεν αξίζει στα παιδιά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ