Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στα Λιπάσματα

Ανακοίνωση με αφορμή την απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε Ερώτηση του Κόμματος σχετικά με τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα»

Οι εγκαταστάσεις της ΒΦΛ, όπου έγινε το πρόσφατο «ατύχημα»
Οι εγκαταστάσεις της ΒΦΛ, όπου έγινε το πρόσφατο «ατύχημα»
Την - καθυστερημένη κατά 3 μήνες - απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες υγείας και ασφάλειας και τη ρύπανση του περιβάλλοντος στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ - Λιπάσματα Καβάλας) σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κόμματος.

Θυμίζουμε ότι η Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ - αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, που ακόμα δεν έχει απαντήσει - με αφορμή δύο απανωτά εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνη, και σ' αυτήν επισημαίνονταν οι απαράδεκτες και συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας, καθώς και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Οπως τονίζει η ΤΕ Καβάλας, η διαρροή αντλίας με καυστικό οξύ που έστειλε εργαζόμενο στο νοσοκομείο στις 25/6/2022 και η διαρροή - λίγες μέρες μετά - πολύ επικίνδυνου τοξικού αερίου, που «αντιμετωπίστηκε» από την εργοδοσία με πολυήμερη αναρρωτική άδεια στους εργαζόμενους, χωρίς να οδηγηθούν στο νοσοκομείο για εξετάσεις και περίθαλψη, «αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Και προσθέτει: «Το υπουργείο, αντί της πολιτικής απάντησης που οφείλει, επέλεξε να παραθέσει τεχνοκρατικά στοιχεία από εκθέσεις των υπηρεσιών του, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Από τη δε τελευταία ενημερωθήκαμε ...ότι δεν τηρεί αρχείο (!!!) για τη ΒΦΛ και δεν έχει γίνει δέκτης κάποιας καταγγελίας "που να αφορά σε ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των εταιρειών"! Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, θα εκλαμβάναμε την απάντηση ως ατυχές ...τρολάρισμα!».

Συνεχίζοντας η ΤΕ Καβάλας υπογραμμίζει ότι προκύπτουν τεράστια ερωτήματα από τις απαντήσεις του υπουργείου - π.χ. κατά πόσο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί με επάρκεια η μονάδα εξυγίανσης απαερίων U-900, αν και από το 2017 έχει δοθεί η απαραίτητη άδεια - όπως και από το γεγονός ότι στα πορίσματα των ελέγχων δεν γίνεται καμία αναφορά στη μονάδα U-1500, που είναι και αρχαιότερη. Επίσης, για το πώς είναι δυνατό ο έλεγχος Seveso (για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης) να αφορά μόνο τη μία εταιρεία, δηλαδή το μισό εργοστάσιο, όταν είναι γνωστό ότι το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης (ΣΕΑ) καταρτίστηκε από προηγούμενη εταιρεία («Λιπάσματα Νέας Καρβάλης»), η οποία σήμερα δεν υφίσταται, αλλά το εν λόγω ΣΕΑ αφορούσε ολόκληρο το εργοστάσιο.

Ακόμα, για το γεγονός ότι από τους λιγοστούς ελέγχους που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία έχουν διαπιστωθεί περιβαλλοντικές παραβάσεις, οι οποίες κοινοποιήθηκαν το 2017 στην Εισαγγελία, χωρίς κάποια περαιτέρω ενέργεια.

«Σε επόμενους ελέγχους διαπιστώθηκαν διαφυγές σκόνης φωσφορίτη, μη τήρηση των ορίων διάθεσης των υγρών αποβλήτων και ελλιπής καθαρισμός. Οσο αφορά την απόθεση της φωσφογύψου, η υπηρεσία του υπουργείου τη χαρακτηρίζει "χρονίζον θέμα" και ...ξεμπερδέψαμε!

Για όλα τα παραπάνω έχουν επιβληθεί δύο πρόστιμα, ύψους 47.150 ευρώ και 330.000 ευρώ, για τα οποία φυσικά το υπουργείο δεν ενημερώνει αν εισπράχτηκαν», σημειώνει η ΤΕ Καβάλας.

Με βάση τα παραπάνω η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που αφήνουν υποστελεχωμένες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ενθαρρύνοντας την ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και για την υποκρισία τους, καθώς μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τόσα χρόνια «κάνουν πως δεν βλέπουν» το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στη Νέα Καρβάλη και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης, σε μια χημική βιομηχανία που απέχει κάποιες εκατοντάδες μέτρα από δεξαμενές πετρελαίων και τις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας.

Επίσης, για την επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, με την εργοδοσία παράνομα και εκδικητικά να διατηρεί εκτός εργοστασίου εργαζόμενους που διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, και μάλιστα παρά τη δικαστική τους δικαίωση.

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΦΛ για τα δικαιώματά τους σε αξιοπρεπείς μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, και με κάθε τρόπο να πιέζει και να αποκαλύπτει την εργοδοτική αυθαιρεσία με τις πλάτες των κυβερνήσεων, τους κινδύνους για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

«Στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας είναι απαραίτητοι όλοι. Οι νυν εργαζόμενοι αλλά και οι απολυμένοι. Εδώ και τώρα να γυρίσουν στις δουλειές τους με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Να σταματήσουν η εντατικοποίηση και τα ατέλειωτα 12ωρα», καταλήγει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ