Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Νέες δυνατότητες δείχνει η μεγάλη άνοδος της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες

Σύσκεψη το Σάββατο για τη συμμετοχή του κλάδου στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη

Με επιτυχία για τους εργαζόμενους του κλάδου, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές ανάδειξης νέας διοίκησης και των αντιπροσώπων του στην Ομοσπονδία και στο Εργατικό Κέντρο στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», το μοναδικό που συμμετείχε στις εκλογές, συγκέντρωσε 881 ψήφους από 358 πριν από τρία χρόνια, εκλέγοντας τα 7 μέλη του ΔΣ. Επίσης, εκλέχτηκαν 9 (από 4) αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Ομοσπονδία και 53 στο Εργατικό Κέντρο (από 24).

Πρόκειται για αποτέλεσμα που δίνει ελπίδα και είναι παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους στον κλάδο, το οποίο ήρθε μέσα από διαδικασίες - «σταθμό» στη δράση του. Τώρα, όπως αναδεικνύουν οι συνδικαλιστές στο Σωματείο, τα καθήκοντα αυξάνονται για τη νέα διοίκηση, όχι μόνο για την επόμενη τουριστική περίοδο αλλά και για την οργάνωση της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργατοϋπάλληλοι του κλάδου, με πρώτο αγωνιστικό σημαντικό σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Η απεργία που έχουμε μπροστά μας, πρέπει να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα στην περαιτέρω οργάνωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στη συμμετοχή τους σ' αυτή», δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και επανεκλεγείς στο ΔΣ, Θοδωρής Σαρακίνης, χαιρετίζοντας όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο και στις εκλογές.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να φτιαχτούν επιτροπές του συνδικάτου σε κάθε χώρο δουλειάς, στα μεγάλα ξενοδοχεία και μονάδες, αλλά και στους τόπους κατοικίας, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των δυνάμεών του στις εκλογές. Επίσης, να συνεχιστεί η πάλη για την τοπική ΣΣΕ, με κατοχύρωση, μεταξύ άλλων, ωραρίου εργασίας, ρεπό, αδειών, κάλυψη των υπερωριών κ.λπ.

Κάλεσε παράλληλα τους εργαζόμενους να καταθέσουν από τώρα μέσω του Σωματείου αιτήσεις επαναπρόσληψης στις επιχειρήσεις που εργάζονταν (έως τις 31 Γενάρη 2023).«Πρόκειται για δικαίωμα που έχουμε κατοχυρώσει και δεν το απεμπολούμε», υπογράμμισε.

Το δυνάμωμα του Σωματείου περνά, επιπλέον, μέσα από την αλληλεγγύη, την ανάγκη συνέχισης και διεύρυνσης των δράσεων της επιτροπής που έχει συστήσει με σκοπό «κανένας εργαζόμενους να μη μείνει μόνος του μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία, χωρίς ρεύμα, τρόφιμα, τα αναγκαία για τη ζωή, αγώνα που πρέπει να δίνεται συνέχεια», είπε ο Θοδωρής Σαρακίνης, αναφερόμενος στα άμεσα ζητήματα δράσης.

«Εγινε σοβαρή προσπάθεια που απλώθηκε σε πολλούς χώρους δουλειάς και κατοικίας των εργαζομένων», τόνισε, από την πλευρά του, ο Τάκης Στρούζας, μέλος της προηγούμενης αλλά και της νεοεκλεγείσας διοίκησης, εξηγώντας:

«Το Σωματείο έδωσε σοβαρές μάχες για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και επιχειρησιακών. Βγήκε μπροστά για την καταβολή δεδουλευμένων, επικόλληση ενσήμων, αλλά και για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την πληρωμή του στους δικαιούχους όλους τους μήνες μη εργασίας κάποιου. Αυτά αναγνωρίστηκαν από μεγάλη μερίδα εργαζομένων, που το έλεγαν στις συζητήσεις μαζί μας και κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών».

Δήλωσε ότι ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία που αναπτύχθηκαν κινητοποιήσεις η προσπάθεια του συνδικάτου έβρισκε ανταπόκριση η οποία εκφράστηκε και στις εκλογικές διαδικασίες με πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής. «Ψήφισαν εργαζόμενοι που έρχονται στο νησί για σεζόν, γνώρισαν το Σωματείο και τον αγώνα του. Επίσης, αρκετοί μετανάστες, πολλοί απ' τους οποίους για χρόνια πλέον μένουν στο νησί», σημείωσε, επισημαίνοντας, τέλος, τα αυξημένα καθήκοντα που αναλαμβάνει το νέο ΔΣ.

Σύσκεψη το Σάββατο 5 Νοέμβρη

Το νέο ΔΣ καλεί σε σύσκεψη το Σάββατο 5 Νοέμβρη τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Εκτός από την προετοιμασία για τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ θα προετοιμαστεί άμεσα και μεγάλο γλέντι του συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ