Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΓΝΗΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον εργατόκοσμο και τη νεολαία της χώρας μας

Μεγάλη η ανταπόκριση στην εθελοντική αιμοδοσία του ΠΑΜΕ | Ανοιχτά παραμένουν τα συνδικάτα για να δεχτούν τα είδη πρώτης ανάγκης

Υλικά συγκεντρώνονται σε σχολεία της Λέσβου
Υλικά συγκεντρώνονται σε σχολεία της Λέσβου
Αμείωτη συνεχίζεται η ανταπόκριση των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, συνολικά του λαού στο κάλεσμα συνδικάτων και μαζικών φορέων για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό.

Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες αποστολές των πολύτιμων φορτίων, ενώ μέρα με τη μέρα ο αριθμός των φορέων που δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ μεγαλώνει.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής.

Με μεγάλη συμμετοχή η εθελοντική αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

«Η αλληλεγγύη είναι στο αίμα μας»: Αυτό το μήνυμα έστειλαν δεκάδες εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν χτες στην εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε, προκειμένου να στηριχθούν οι ανάγκες για αίμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Εκτός από το αίμα που πρόσφεραν, αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να αφήσουν και ένα μικρό σημείωμα, με τα λόγια αλληλεγγύης τους να συγκινούν: «Σε Ελλάδα, Τουρκία και Συρία το αίμα έχει ένα χρώμα, είναι κόκκινο και αδελφικό. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο αδέρφια, σε κάθε συμφορά, σε κάθε ανθρώπινο πόνο, σε κάθε δυσκολία. Ολες μας οι σκέψεις σε εσάς...». Με τέτοια λόγια σε μικρά σημειώματα πλαισίωσαν την αφίσα της αιμοδοσίας εργαζόμενοι και νέοι που πρόσφεραν αίμα.

Αναχωρούν τα πολύτιμα φορτία από τη Ζάκυνθο
Αναχωρούν τα πολύτιμα φορτία από τη Ζάκυνθο
Παράλληλα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο Twitter, φοιτήτριες εξέφρασαν τη στήριξή τους στους λαούς της Τουρκίας και Συρίας από τον χώρο της αιμοδοσίας.

Πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω έδωσαν αφορμή στο τουρκικό συνδικάτο Nakliyat Is να απαντήσει, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ΠΑΜΕ, στον λαό και τη νεολαία της Ελλάδας, αναμεταδίδοντας και σχετικά βιντεοσκοπημένα μηνύματα από μια σειρά χώρους δουλειάς και σωματεία. Το ΠΑΜΕ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα συνδικάτα της γειτονικής χώρας, ενημερώνεται από τους συνδικαλιστές για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο λαός. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΠΑΜΕ, το οποίο μας στηρίζει και βρίσκεται δίπλα στην εργατική τάξη και στον λαό της Τουρκίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Murat Kiziltas, εκπρόσωπος του Nakliyat Is στη σεισμόπληκτη πόλη Καχραμανμαράς.

Σε μια συγκινητική πρωτοβουλία προχώρησαν μετανάστες εργαζόμενοι στα φασονατζίδικα του Ιματισμού στην Αττική, συγκεντρώνοντας από το υστέρημά τους ένα χρηματικό πόσο για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Οι εργαζόμενοι, μετανάστες κυρίως από το Μπαγκλαντές, «ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει βαρβαρότητα για να αυγατίζουν τα κέρδη των εκμεταλλευτών. Αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τον τόπο τους, βιώνουν με τους χειρότερους όρους την εκμετάλλευση των εργοδοτών. Ομως γνωρίζουν και πολύ καλά την αξία και τη δύναμη της αλληλεγγύης σε όσους την έχουν ανάγκη», σχολιάζει το κλαδικό Συνδικάτο, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία τους.

Σε όλη τη χώρα απλώνεται το κύμα αλληλεγγύης

Η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ συγκίνησε πλατιά τους εργαζόμενους
Η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ συγκίνησε πλατιά τους εργαζόμενους
Στην Πάτρα, η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και της αγωνιστικής δημοτικής αρχής έχει αγκαλιαστεί και από άλλους φορείς. Εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και άλλοι λαϊκοί φορείς καθημερινά συγκεντρώνουν ποσότητες αναγκαίων ειδών. Η πρώτη αναχώρηση θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται για συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών.

Αντίστοιχα έχει αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με τους χώρους του να γεμίζουν με τα αναγκαία, ενώ χθες αναχώρησαν από την πόλη τα πρώτα φορτία.

Τα πρώτα πολύτιμα φορτία έχουν φύγει και από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, όπου υλικά αναχώρησαν το πρωί του Σαββάτου από το νησί για την Πάτρα. Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης έχει προγραμματίσει την πρώτη του αποστολή για σήμερα Τρίτη, ενώ και οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς συνεχίζουν μέσα στη βδομάδα την προσπάθεια στα γραφεία τους (Ζάκυνθος, Δευτέρα με Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 8.30 μ.μ. στο ΕΚΖ. Αργοστόλι, Δευτέρα με Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. στο ΕΚΚ-Ι. Ληξούρι: Ολη τη βδομάδα 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. εκτός Κυριακής στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανάκαρα» - κτίριο πρώην υφαντουργείου ΒΕΣ).

Χανιά
Χανιά
Κάθε προσδοκία ξεπερνά και η ανταπόκριση του λαού και της νεολαίας στο κάλεσμα αλληλεγγύης στη Λέσβο, με δεκάδες κούτες να καταφτάνουν στο Εργατικό Κέντρο από όλα τα χωριά. Αξιοθαύμαστη και συγκινητική είναι η προσπάθεια που γίνεται από τους μαθητές, που ζωγραφίζουν και ρίχνουν τις ζωγραφιές τους μέσα στις κούτες για να τις βρουν οι συμμαθητές τους στην Τουρκία. Η συλλογή ειδών συνεχίζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.

Δεν έχει προηγούμενο και η προσφορά του χανιώτικου λαού, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Παντού, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς, σε σχολές και σχολεία, σε γυναικείους συλλόγους, ο εργατόκοσμος προσέρχεται μαζικά για να αφήσει το δικό του μερτικό βοήθειας. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν τα μηνύματα αλληλεγγύης που είναι γραμμένα από παιδιά και εργαζομένους πάνω στα δέματα, όπως «Ελπίζω να είστε καλά», «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών» κ.λπ.

Από την πρώτη μέρα μέλη των σωματείων της πόλης έχουν δημιουργήσει συνεργεία εθελοντικής προσφοράς, που καθημερινά δέχονται τα δέματα και τα ταξινομούν ανά είδος για να μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Σήμερα κορυφώνεται η συγκέντρωση ειδών, με γενικό ραντεβού όλων των σωματείων στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ώστε να σταλούν αύριο στις πληγείσες περιοχές.

«Πολύ γρήγορα γέμισε η μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων», μας δήλωσε η Μαριάντζελα Χαλακατεβάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναδεικνύοντας την τεράστια αλληλεγγύη που δείχνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός των Χανίων προς τους σεισμοπαθείς. Ξεχωρίζει δε ορισμένα παραδείγματα από ανθρώπους που αφήνουν είδη από το υστέρημά τους: «Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι φέρνουν ένα με δύο πράγματα και λένε "μακάρι να μπορούσαμε περισσότερα". Ερχονται γονείς μαζί με παιδιά, που σημαίνει ότι έχουν μιλήσει στα ίδια τα παιδιά και τους δίνουν το παράδειγμα της αλληλεγγύης. Μαθητές από όλα τα σχολεία των Χανίων έρχονται με κάθε μέσο. Χαρακτηριστικό το κομβόι αυτοκινήτων που έγινε από μαθητές, καθηγητές και γονείς από το Μουσικό Σχολείο Χανίων».

Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά της αλβανικής κοινότητας των Χανίων. Οπως τονίζει ο πρόεδρός της, Αφρίμ Αλβιέι, η αλβανική κοινότητα στέκεται πάντα αλληλέγγυα σε τέτοιες καταστάσεις και σε όποιον έχει ανάγκη.

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών

Αθήνα:

-- Γραφεία ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β, τηλ. 2103833786), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Γραφεία ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος), καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ. και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 2103827122), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Πειραιάς: Εργατικό Κέντρο (Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ. 2104100830), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ.

Λαύριο: Εργατικό Κέντρο (Δανουκάρα 7, τηλ. 2292025328), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν μια σειρά σωματεία από την Αττική, στα γραφεία τους και στους τόπους δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη, συλλογή ειδών πραγματοποιείται ως εξής: Στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή 2), Δευτέρα έως Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος, στα τηλ. 2310237694, 6932964486 και 6945513280. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στα γραφεία του (Εγνατία 6), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ. Επίσης, από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στα κατά τόπους γραφεία τους.

Στην Πάτρα συλλέγονται είδη στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. Στα Ιωάννινα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στη Λάρισα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 μ.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Σημεία συγκέντρωσης ειδών έχουν οριστεί σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η θάλασσα των ερειπίων και η ατμόσφαιρα του θρήνου «σπάει» από τη δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης

Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες από την ισοπεδωμένη Αντιόχεια

Φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνει το ΚΚ Τουρκίας φτάνουν από όλη τη χώρα στην Αντιόχεια και τις άλλες πληγείσες περιοχές
Φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνει το ΚΚ Τουρκίας φτάνουν από όλη τη χώρα στην Αντιόχεια και τις άλλες πληγείσες περιοχές
Του απεσταλμένου του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», Δημήτρη ΜΑΒΙΔΗ

Δύσκολα βρίσκονται λέξεις να περιγράψουν το δράμα που βιώνει αυτές τις μέρες ο τουρκικός λαός, καθώς παρά τα 24ωρα που έχουν περάσει, στα δεκάδες χιλιάδες σημεία όπου σήμερα υπάρχουν χαλάσματα αντί για σπίτια, άνθρωποι περιμένουν ακόμα για σημάδια ζωής των αγαπημένων τους. Παράλληλα, εκατομμύρια είναι αυτοί που είτε έχουν μείνει χωρίς σπίτι είτε δεν μπορούν να ζήσουν εκεί, λόγω των ζημιών και των διαρκών μετασεισμικών δονήσεων, και έχουν αφεθεί εν πολλοίς «στη μοίρα τους», σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμία απολύτως ενέργεια του αστικού κράτους να καλύψει ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες.

Στην απέραντη θάλασσα των ερειπίων στα οποία μετατράπηκαν οι πολιτείες εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα σε λίγα λεπτά, τη βαριά ατμόσφαιρα του θρήνου, του πόνου και της οργής, που μυρίζει καμένα έπιπλα και πλαστικό από τις φωτιές των σεισμόπληκτων που έχουν μείνει άστεγοι, σπάει η δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης.

Με μία αξιοθαύμαστη προσπάθεια, χωρίς κανέναν δισταγμό, όλες οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) βγήκαν μπροστά στη μάχη για να σωθεί ο λαός και να σταθεί στα πόδια του. Με πρωτοπόρα δράση σε όλη τη χώρα και στις ίδιες τις σεισμόπληκτες περιοχές, κατάφεραν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση και την ενίσχυση της αλληλεγγύης των εργαζομένων και του λαού.


Από το περασμένο Σάββατο η αποστολή του «Ριζοσπάστη» στην Τουρκία αντικρίζει από πρώτο χέρι τα παραπάνω. Κατέγραψε συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα ερείπια, μαρτυρίες διασωστών από την Τουρκία και άλλες χώρες, αφουγκράστηκε τον πόνο ανθρώπων σε περιοχές που δεν έχουν λάβει από τους κρατικούς οργανισμούς ούτε ένα ποτήρι νερό, συζήτησε με μέλη, στελέχη και φίλους του TKP που βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή.

Η αποστολή του «Ριζοσπάστη» ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11/2 από την επαρχία Χατάι στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπου πριν τους καταστροφικούς σεισμούς ζούσαν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πρώτος σταθμός ήταν η ισοπεδωμένη Αντιόχεια (Αντάκια), μια πόλη πάνω από 600.000 κατοίκων. Στο δεύτερο τμήμα της αποστολής, από το βράδυ της Κυριακής και χθες Δευτέρα, το οδοιπορικό συνεχίστηκε στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), στην Οσμάνιγιε, με τελικό προορισμό το βράδυ της Δευτέρας τα Αδανα.

Στο σημερινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» μεταφέρεται το πρώτο μέρος από αυτό το οδοιπορικό, με τις εικόνες και τις μαρτυρίες από την Αντιόχεια. Αύριο θα ακολουθήσει η ανταπόκριση από το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού.

Τιτάνιες προσπάθειες μέσα στα χαλάσματα

Σεισμόπληκτοι απευθύνονται στο κέντρο καταγραφής του ΚΚ Τουρκίας, όπου καταγράφονται οι ανάγκες
Σεισμόπληκτοι απευθύνονται στο κέντρο καταγραφής του ΚΚ Τουρκίας, όπου καταγράφονται οι ανάγκες
Η Αντιόχεια έχει υποστεί ολική καταστροφή. Ουσιαστικά, όσα κτίρια δεν έχουν καταρρεύσει από τον κύριο σεισμό και τους εκατοντάδες μετασεισμούς, που συνεχίζονταν στην περιοχή μέχρι και την Κυριακή, έχουν υποστεί ζημιές σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μέχρι και τη στιγμή της αναχώρησης της αποστολής του «Ριζοσπάστη» από την Αντιόχεια, το βράδυ της Κυριακής, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν, αν και τα πρώτα συνεργεία είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την περιοχή, σχεδόν μια βδομάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη. Ωστόσο, οι ειδήσεις από ανθρώπους που κατάφεραν να επιβιώσουν ακόμα και 180 ώρες στα χαλάσματα της Αντιόχειας κρατούσαν την ελπίδα ζωντανή για χιλιάδες ανθρώπους που παρέμεναν στην πόλη...

Νύχτα - μέρα οι διασώστες επιχειρούσαν, για όσο τους το επέτρεπαν οι δυνάμεις τους. Ο θόρυβος από τις φωνές, τα μηχανήματα, τις γεννήτριες και τα άλλα εργαλεία σταματούσε ανά τακτά διαστήματα, όχι για ξεκούραση, αλλά με σύνθημα την κραυγή «Σεσιζλίκ» (Ησυχία), προκειμένου να καταγραφούν με μηχανήματα κραδασμοί στα χαλάσματα, δηλαδή πιθανά σημάδια ζωής. Εκείνες τις στιγμές όλοι κρατούσαν την ανάσα τους, ελπίζοντας για μία ακόμα διάσωση.

Περνούν τα βράδια τους στους δρόμους, περιμένουν να θάψουν τους νεκρούς τους...

Τρεις φορές τη μέρα, σεισμόπληκτοι της περιοχής αλλά και συνεργεία παραλαμβάνουν ζεστό φαγητό
Τρεις φορές τη μέρα, σεισμόπληκτοι της περιοχής αλλά και συνεργεία παραλαμβάνουν ζεστό φαγητό
Οσοι έχουν απομείνει στην Αντιόχεια περνούν τα βράδια στους δρόμους, μέσα στο κρύο: Στους ελάχιστους καταυλισμούς με σκηνές που έχει στήσει - μέρες μετά τον σεισμό - η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) της Τουρκίας, και οι οποίες δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τους σεισμόπληκτους, αλλά και στα αυτοκίνητα, σε παραπήγματα στημένα με νάιλον και άλλα πρόχειρα υλικά, σε στάσεις λεωφορείων, ακόμα και στα πεζοδρόμια, με στρώματα και κουβέρτες δίπλα σε αυτοσχέδιες σόμπες...

Ανθρωποι που θάβουν τους δικούς τους και μαζεύουν ό,τι μπορούν να μαζέψουν από τα όποια υπάρχοντά τους έχουν αρχίσει να φεύγουν με αυτοκίνητα προς άλλες περιοχές, σε συγγενείς, φίλους κ.λπ., αφού οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή είναι ανυπόφορες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με σχεδόν ανύπαρκτη κρατική βοήθεια.

Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν ακόμα να παραλάβουν τους νεκρούς τους ώστε να τους θάψουν.

Σπαρακτική ήταν η στιγμή που μια γυναίκα προσέγγισε την αποστολή και κλαίγοντας έλεγε ότι προσπαθεί να ανασύρει το πτώμα του πατέρα της για να τον θάψει. Ούτε τον αδερφό της είχε θάψει ακόμα, που την ώρα του σεισμού νοσηλευόταν στην εντατική ενός από τα 3 νοσοκομεία που εγκαταλείφθηκαν μετά τον σεισμό. Μας είπε: «Θέλω απλά να μεταφέρετε αυτό που γίνεται εδώ. Ο αδερφός μου ήταν ακόμα ζωντανός όταν τον άφησαν εκεί να πεθάνει. Είχε την ευκαιρία να ζήσει με την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Το κράτος τον σκότωσε»...

Μία βδομάδα μετά τον σεισμό, συνεχίζονται προσπάθειες να βρεθούν στα χαλάσματα άνθρωποι που κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή...
Μία βδομάδα μετά τον σεισμό, συνεχίζονται προσπάθειες να βρεθούν στα χαλάσματα άνθρωποι που κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή...
Συχνά άνθρωποι προσέγγιζαν αυθόρμητα την αποστολή για να μεταφέρουν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους. Ενας διασώστης θέλησε να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την προσπάθεια που κατέβαλλαν τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης από την Ελλάδα.

Ο Σαλί Ντεμίρ, 37 ετών, έμεινε για 8 ώρες εγκλωβισμένος στα συντρίμμια του σπιτιού του, μαζί με τον γείτονά του, έναν Σύρο πρόσφυγα, και τα πέντε παιδιά του, πριν καταφέρουν μόνοι τους να ανασυρθούν από μια τρύπα στα ερείπια. «Αν δεν ήταν τα παιδιά, δεν θα είχα το κουράγιο να κρατηθώ στη ζωή», είπε, περιγράφοντας το πώς σήκωνε τα τραυματισμένα του πόδια με τα χέρια προκειμένου να συρθεί έξω από τα χαλάσματα μέσω μιας τρύπας.

Στην Αντιόχεια, που είναι στα σύνορα με τη Συρία, ζούσαν και πολλοί Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι ειδικά τα πρώτα 24ωρα αδυνατούσαν να επικοινωνήσουν με όσους έχουν αφήσει πίσω, με τους δικούς τους να βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, που χτυπήθηκε επίσης από τους καταστροφικούς σεισμούς...

Οργή για τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού

Ολοι ανεξαιρέτως με τους οποίους μιλάμε στην Αντιόχεια εκφράζουν την οργή τους για τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού.

Τρεις ολόκληρες μέρες χρειάστηκε για να εμφανιστούν τα πρώτα ίχνη του, με την έλευση του στρατού, σε μια χαοτική κατάσταση με παντελή έλλειψη οργάνωσης, πράγμα που κόστισε αμέτρητες ζωές.

Μέλη σωστικών συνεργείων παραλαμβάνουν γάζες, φάρμακα, ακόμα και μπαταρίες για τους φακούς τους από το Κέντρο του ΚΚ Τουρκίας
Μέλη σωστικών συνεργείων παραλαμβάνουν γάζες, φάρμακα, ακόμα και μπαταρίες για τους φακούς τους από το Κέντρο του ΚΚ Τουρκίας
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το αστικό κράτος δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίταξη προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες διάσωσης. Μηχανήματα όπως εκσκαφείς, γερανοί κ.λπ., που ανήκουν σε κατασκευαστικές και εργολάβους, άρχισαν να εμφανίζονται μόνο τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να αρχίσουν την απομάκρυνση των ερειπίων, και μάλιστα επί πληρωμή, με ταχύτατες διαδικασίες, αφού κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Αντιόχεια θα χρειαστεί να χτιστεί από την αρχή. Πηγές δε στον κατασκευαστικό τομέα έχουν αναφέρει ότι η μοιρασιά των τμημάτων της πόλης έχει ήδη αρχίσει στις μεγάλες κατασκευαστικές...

Ο Μπερκάι Ονογλου, μέλος της ΚΕ του TKP, μας είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες οι διασώστες «ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορούσαν να σώσουν τους πάντες, οπότε έπρεπε να πάρουν αποφάσεις - σε ποιο κτίριο να ψάξουν, ποιος θα σωθεί και ποιος θα πεθάνει. Αν δεις την τηλεόραση, φαίνεται ότι προσπαθούν να σώσουν τους πάντες, δεν είναι όμως έτσι. Σε πολλά κτίρια δεν έχουν γίνει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Υπάρχουν πολλά χωριά στα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει φτάσει ούτε ένας κρατικός υπάλληλος, οπότε απλά περίμεναν μια βδομάδα μέχρι να φέρουν τους εκσκαφείς. Τα μηχανήματα και οι εκσκαφείς είναι πληρωμένα από το κράτος, όχι επιταγμένα. Τον περισσότερο εξοπλισμό που εξασφαλίστηκε για τις διασώσεις τον έδωσαν εθελοντικά. Η απομάκρυνση των ερειπίων όμως είναι πληρωμένη από το κράτος».

Σημείο αναφοράς για τον λαό το Κέντρο Αλληλεγγύης του TKP

Οι περισσότεροι σεισμόπληκτοι περνούν μέρες και βράδια στους δρόμους, σε αυτοκίνητα, παραπήγματα με νάιλον, ακόμα και σε πεζοδρόμια...
Οι περισσότεροι σεισμόπληκτοι περνούν μέρες και βράδια στους δρόμους, σε αυτοκίνητα, παραπήγματα με νάιλον, ακόμα και σε πεζοδρόμια...
Σε πλήρη αντίθεση με τη «γύμνια» του αστικού κρατικού μηχανισμού, με τους καπιταλιστές να κοιτάζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στο ανείπωτο πόνο του λαού, για τον οποίο οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι, στέκεται η δύναμη της οργανωμένης, έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης.

Η αντίθεση αυτή αναδεικνύεται ξεκάθαρα στην Αντιόχεια, στη συνοικία Αρμούτλου, όπου ζούσαν κυρίως εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Εκεί λειτούργησε από τις πρώτες στιγμές μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το Κέντρο Αλληλεγγύης του TKP.

Ηταν το πρώτο σημείο οργάνωσης που δημιουργήθηκε στην πόλη μετά τους σεισμούς και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον λαό που υποφέρει, για τους διασώστες, ακόμα και για άλλους κρατικούς υπαλλήλους.

Εκεί δεκάδες μέλη και φίλοι του TKP από όλη την Τουρκία εργάζονται ασταμάτητα, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Κόμματος «Το κεφάλαιο έχει τη δύναμή του, ο λαός έχει το ΤΚΡ».

Χάρη στην έγκαιρη και οργανωμένη κινητοποίηση του TKP σε όλη τη χώρα, η οποία βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τον λαό και τη νεολαία, συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους, τα οποία φτάνουν συνεχώς με φορτηγά στην Αντιόχεια και στις άλλες πληγείσες περιοχές.

Στο Κέντρο Αλληλεγγύης του ΤΚΡ στη συνοικία Αρμούτλου, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος εξασφαλίζουν στους σεισμόπληκτους, αλλά και στους διασώστες, 3 φορές τη μέρα ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ρουχισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και τεχνικό εξοπλισμό.

Ολική η καταστροφή στην Αντιόχεια
Ολική η καταστροφή στην Αντιόχεια
Εκεί στήθηκε ο πρώτος σταθμός πρώτων βοηθειών μετά τους σεισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια που και τα τρία νοσοκομεία είναι κατεστραμμένα, ακόμα και τα ασθενοφόρα μετέφεραν εκεί ασθενείς. Εκεί αντιμετωπίζονται ακόμα και μικροτραυματισμοί των σωστικών συνεργείων.

Το αστικό κράτος δεν καλύπτει ούτε και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των διασωστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στιγμή που σωστικό συνεργείο ήρθε στο κέντρο του ΤΚΡ να παραλάβει μπαταρίες για τους φακούς, για να συνεχίσει τις προσπάθειές του το βράδυ...

Αλλη μια τραγική πτυχή είναι μια σειρά ορφανά, ανήλικα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους και ακόμα είναι αφημένα στη μοίρα τους, χωρίς οργανωμένη κρατική μέριμνα. Στο κέντρο του ΤΚΡ, εθελοντές και συντονιστές ψάχνουν να βρουν σπίτια ή δομές για να τα φιλοξενήσουν...

Καθοριστική συμβολή στον συντονισμό και την οργάνωση

Οπως μας είπαν τα ίδια τα μέλη του TKP στο κέντρο συντονισμού του Κόμματος, η πιο σημαντική συμβολή του ΤΚΡ είχε να κάνει με τον συντονισμό και την οργάνωση. Στην αρχή κανείς δεν ήξερε τι να κάνει, ακόμα και κρατικοί υπάλληλοι, ακόμα και τα πρώτα σωστικά συνεργεία. Οταν άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια, κανείς τους δεν ήξερε ποιοι δρόμοι είναι ανοιχτοί, πού να ξεφορτώσουν, ποιος θα ξεφορτώσει, πώς θα διανεμηθούν τα υλικά. Εκεί βρέθηκαν οι κομμουνιστές και με τη δύναμη της οργάνωσης κατάφεραν να συντονίσουν τις προσπάθειες, να συμβάλουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων.


Μια πτυχή για να καταλάβει κανείς τα παραπάνω είναι το πώς μοιράζεται η ανθρωπιστική βοήθεια. Αφού ξεφορτωθούν και διαχωριστούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ρούχα κ.λπ., οργανώνεται η διανομή με κριτήριο την καλύτερη κάλυψη των αναγκών.

Ο λαός έρχεται, οι ανάγκες του καταγράφονται από τα μέλη του Κόμματος, λαμβάνουν ένα απόκομμα και στη συνέχεια με αυτό παραλαμβάνουν ρούχα και διάφορα άλλα, ώστε να εξασφαλιστεί πως τίποτα δεν θα πάει χαμένο.

Μάλιστα, στα χωριά, με πρωτοβουλία του TKP, στήθηκαν επιτροπές από τους κατοίκους με ευθύνη να αναλάβουν και να διασφαλίσουν τη διακίνηση του υλικού.

Η ανταπόκριση του λαού στις τιτάνιες προσπάθειες του TKP είναι συγκινητική. Δεκάδες είναι αυτοί που αναγνωρίζουν την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, που προσφέρονται να βοηθήσουν με ό,τι μέσο διαθέτουν.

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες που μεταφέρονται από την ανταπόκριση στην προσπάθεια που καταβάλλει το TKP να εξασφαλιστούν τα αναγκαία στα χωριά γύρω από την πόλη, σε περιοχές στις οποίες δεν έχει φτάσει καμία κρατική βοήθεια.

Καθημερινά αναχωρούν δεκάδες οχήματα, αφού πρώτα καταγραφούν οι ανάγκες των κατοίκων. Σε ένα από αυτά τα χωριά, την ώρα που έφτανε εκεί το φορτηγό με τη σημαία του ΤΚΡ, ο ιμάμης πήγε στο τζαμί και φώναξε από τα μεγάφωνα στους κατοίκους ότι έχουν έρθει οι κομμουνιστές με βοήθεια, με τρόφιμα!

Επιταχυντής διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά ο σεισμός

Προς επιτάχυνση των διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, που ούτως ή άλλως προωθούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φαίνεται πως οδηγούνται οι εξελίξεις με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Η «διπλωματία των σεισμών» - όπως ονοματίζονται από τα αστικά επιτελεία οι επαφές με αφορμή τους χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό και τις καταστροφές - αξιοποιείται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του την Κυριακή έγραψε: «Σπεύσαμε από την πρώτη στιγμή να θέσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας στη διάθεση των αρχών της γειτονικής χώρας. Οπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν, αυτήν την ώρα της ανάγκης και της οδύνης είμαστε εδώ για ό,τι βοήθεια χρειαστούν. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, όμως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Και αυτό αποδεικνύεται από το κύμα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα».

Λίγο αργότερα, σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ έλεγε ότι «τους λαούς μας δεν τους χωρίζει τίποτα, ότι μπορούμε να ζούμε φιλικά με την Τουρκία και ότι τελικά οι σχέσεις μας είναι πολύ πιο βαθιές και στις δύσκολες στιγμές. Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι και δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο δυνατή εικόνα και για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων από αυτήν του διασώστη της ΕΜΑΚ μαζί με έναν Τούρκο συνάδελφό του να βγάζουν από τα συντρίμμια αυτού του καταστροφικού σεισμού ένα νεαρό κοριτσάκι». Ευχήθηκε, δε, με νόημα «μέσα από αυτό το δράμα, μέσα από αυτήν την ανείπωτη καταστροφή, ανθρωπιστική, αλλά καταστροφή και σε επίπεδο υποδομών (...) να ξεπηδήσει τουλάχιστον κάτι καλό όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τις σεισμόπληκτες περιοχές της Αντιόχειας επισκέφτηκε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, τον οποίο υποδέχτηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί εμφάνισαν τον καταστροφικό σεισμό ως επιταχυντή των διευθετήσεων. Χαρακτηριστική η αναφορά Τσαβούσογλου πως «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», ενώ «θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο είπε προηγουμένως ο Μεβλούτ», έσπευσε να απαντήσει ο Ν. Δένδιας.

Επιπλέον, ο Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα του ότι «θα καταβάλουμε προσπάθεια για να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου». Επίσης, τόνισε πως η επίσκεψη Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να διευκρινίσει πως «η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ», τονίζοντας εξάλλου ότι έχει εντολή Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ».

Σημειωτέον, σήμερα αναμένεται και συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλου και Χ. Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κλίμα επαναπροσέγγισης των κυβερνήσεων Τουρκίας - Ελλάδας παρουσίασαν και μια σειρά γερμανικών ΜΜΕ. Για παράδειγμα, το περιοδικό «Stern» έγραψε: «Ευκαιρία για ειρήνη: Η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη στον προαιώνιο εχθρό της - Πώς ο σεισμός της Τουρκίας εκτονώνει τη σύγκρουση στο Αιγαίο (...) ο καταστροφικός σεισμός παραμερίζει τις εχθρικές πράξεις και ίσως οι εχθροί να μπορέσουν ακόμη και να γίνουν φίλοι...». Μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι «η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι, παρά τη δύσκολη σχέση, οι άνθρωποι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για τους Τούρκους και ότι η αλληλεγγύη υπερισχύει των πολιτικών διαφορών. Το αφήγημα περί "εχθρικής Ελλάδας", το οποίο επικαλείται ο Ερντογάν εδώ και χρόνια, είναι πλέον πιθανό να στερηθεί κάθε βάσης χάρη στη μεγάλη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Ελληνες. Ειδικά από τη στιγμή που για τον Ερντογάν πρώτο μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη χώρα του και όχι η συνέχιση και πολύ περισσότερο η κλιμάκωση της διαμάχης με την Αθήνα».

Η «Stuttgarter Zeitung» αναρωτήθηκε σε άρθρο της «οι εχθροί θα γίνουν τώρα φίλοι; (...) Ανοίγει τώρα ένα παράθυρο επαναπροσέγγισης;», παρατηρώντας ότι «η προσέγγιση είναι πιο δύσκολη, καθώς ο κατάλογος των επίμαχων ζητημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος σήμερα απ' ό,τι το 1999».

Σημειωτέον ότι, αναρτώντας βίντεο από την υποδοχή Δένδια στην Αττάλεια, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σχολίασε στο Twitter: «Είναι υπέροχο...».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς χτες σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, τόνισε ότι η «διαφορά» που υπάρχει με την Τουρκία (για τις θαλάσσιες ζώνες) μπορεί να διευθετηθεί με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι «ανοικτή» στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Στο μεταξύ, καθώς δεν έχουν αποστείλει τίποτα ακόμα στη Συρία, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις απαράδεκτες ευρωατλαντικές κυρώσεις, ερωτηθείς τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση, απάντησε ...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: «Με βάση και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, τα αιτήματα που διατυπώνονται και τις ενέργειες που γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές και της Ευρώπης και της χώρας μας, όπου χρειάζεται και κυρίως, όπου μπορεί να φτάσει βοήθεια, θα φθάσει, αλλά πρέπει να πληρούνται και οι δύο αυτές βασικές προϋποθέσεις», είπε...

Επέστρεψαν οι διασώστες της ΕΜΑΚ

Επέστρεψαν, αργά το βράδυ της Κυριακής, οι διασώστες της ΕΜΑΚ, μετά από περίπου 6 μέρες εξαντλητικής «μάχης» στα συντρίμμια του διπλού φονικού σεισμού στην Τουρκία.

«Είμαστε όλοι υγιείς. Κάναμε αυτό που θα κάναμε στην πατρίδα μας. Ηταν πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν σταματήσαμε, ήμασταν στο πεδίο 24 ώρες το 24ωρο. Πάρα πολλοί είναι εγκλωβισμένοι, ειδικά όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Κλειστοί δρόμοι, χωρίς επικοινωνίες, αλλά όλα πήγαν καλά», δήλωσε στέλεχος της ΕΜΑΚ. «Δεν κάναμε τίποτα άλλο από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας», δήλωσε άλλο στέλεχος του κλιμακίου. Μάλιστα, προτού αναχωρήσουν για την Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής, μετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 8 αγνοουμένων που βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα κτιρίου στην περιοχή Αντιγιαμάν, χωρίς ευτυχή κατάληξη.

Στην αποστολή συμμετείχαν 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από τη 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί - μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες με αφορμή τον φονικό σεισμό

Περιοδείες στους μεγάλους χώρους εργασίας με αφορμή τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία προγραμματίζει από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη 16/2 η ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, θα επισκεφθεί το εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στην 26ης Οκτωβρίου, το σκάμμα του μετρό στη Βενιζέλου και το εργοτάξιο του Διαβαλκανικού.

ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκληση του ΟΗΕ για έκτακτη βοήθεια

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των σεισμόπληκτων της βορειοδυτικής Συρίας, μέσα στο τοπίο της καταστροφής που προκάλεσε πριν μία βδομάδα ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ πάνω στα αποκαΐδια της 12ετούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές, ρουχισμό και βασικές υπηρεσίες για όσους κατάφεραν να επιβιώσουν, ενώ καταφθάνει σιγά σιγά η έμπρακτη αλληλεγγύη των λαών, ξεπερνώντας, όσο και όπου μπορεί, τα σύνορα και τα εμπόδια που όρθωσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιβάλλοντας επί χρόνια καταστροφικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το κομβόι πολλών δεκάδων βυτιοφόρων με καύσιμα, που ξεκίνησαν από το Ιράκ για τη Συρία παρά το αμερικανικό εμπάργκο.

Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν υπάρχει για τον αριθμό των νεκρών του σεισμού, καθώς όλες οι εκτιμήσεις για τουλάχιστον 4.500 θύματα γίνονται κατά προσέγγιση.

Αργότερα χτες βράδυ ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, ώστε να ανοικοδομηθούν οι περιοχές της χώρας του που καταστράφηκαν από τον σεισμό, στη διάρκεια συνάντησης με τον συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς. Σε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας τονίζεται πως ο Σύρος Πρόεδρος «υπογράμμισε τη σημασία των διεθνών προσπαθειών που στοχεύουν στη βοήθεια για την ανοικοδόμηση των υποδομών στη Συρία».

Οργανώσεις αντικαθεστωτικών που ελέγχουν την επαρχία Ιντλίμπ και άλλες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που δοκιμάστηκαν από τον σεισμό απέρριπταν για παράδειγμα τη διανομή βοήθειας μέσω περιοχών που ελέγχει ο συριακός στρατός. Επέμειναν έτσι στο άνοιγμα νέων μεθοριακών περασμάτων από τη μεριά της Συρίας.

Η οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα, HTS, για παράδειγμα, απέρριψε τη διανομή βοήθειας από το πέρασμα Σαρακίμπ που ελέγχει ο συριακός στρατός, απαιτώντας σε αντίθετη περίπτωση 10.000 δολάρια για τη διέλευση κάθε φορτηγού με ανθρωπιστική βοήθεια...

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Γκείρ Πέντερσεν δήλωσε πως τα όποια προβλήματα υπήρχαν αρχικά με τη διανομή βοήθειας προς τη Βορειοδυτική Συρία «διορθώνονται τώρα».

Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν διαμήνυσε χτες πως δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλες εισροές Σύρων προσφύγων στο έδαφός της, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τονίζει: «Ισχυρισμοί ότι υπάρχει μια νέα εισροή προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία (μετά τον σεισμό) δεν είναι αληθινοί. Δεν θα το επιτρέψουμε, αυτό αποκλείεται».

Εμφανίστηκε δεκτικός ωστόσο στο αίτημα συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων να ανοίξει δύο νέα συνοριακά περάσματα από την επαρχία Κιλίς, διευκρινίζοντας και πάλι πως «όλες αυτές οι συνοριακές διελεύσεις προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι Σύροι έρχονται στην Τουρκία μέσω αυτών των σημείων διέλευσης».

Στο μεταξύ, σεισμόπληκτοι της πόλης Τζαντάρις της βορειοδυτικής Συρίας κατήγγειλαν το Σαββατοκύριακο τη «θεαματική αποτυχία» του ΟΗΕ να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους υψώνοντας ανεστραμμένες σημαίες του Οργανισμού πάνω σε κατεστραμμένα κτίρια.

Οι ΗΠΑ την Κυριακή κάλεσαν υποκριτικά όλες τις πλευρές στη Συρία να επιτρέψουν να φτάσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους, ενώ διατηρούν σε βάρος της χώρας κυρώσεις που πρωτοξεκίνησαν το 1979. Το Κρεμλίνο από την άλλη ανακοίνωσε χτες πως είναι σε στενή επικοινωνία με τις συριακές αρχές για την παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Την Κυριακή ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς παραδέχθηκε την αποτυχία της «διεθνούς κοινότητας» να παράσχει επαρκή βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας. Φτάνοντας και αντικρίζοντας την καταστροφή στο Χαλέπι είπε: «Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, εκείνη η στιγμή (σ.σ. του σεισμού) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με αλληλεγγύη και διεκδίκηση ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού

Στη συζήτηση σχετικά με «τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, σημείωσε τα εξής:

«Το χτύπημα των ισχυρών σεισμών στην Τουρκία και στη Συρία, σε συνδυασμό με την πολιτική που αφήνει τους λαούς αθωράκιστους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οδήγησε σε μια ανείπωτη τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, άστεγους.

Χαιρετίζουμε το κύμα γνήσιας αλληλεγγύης των λαών, όπου συμμετέχει ο ελληνικός λαός, όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Απαιτούμε να αρθούν τώρα όλες οι απαράδεκτες κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ενάντια στη Συρία, για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό, που υποφέρει από την πολύχρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι σε σεισμογενείς χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, με βάση την επιζήμια για τον λαό "πράσινη στρατηγική" της ΕΕ, οι κυβερνήσεις προκρίνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, γιατί είναι κερδοφόρα για τους κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους, αλλά όχι τη διασφάλιση στατικής επάρκειας των κτιρίων με την αναγκαία αντισεισμική θωράκιση.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού, με επίκεντρο την πρόληψη, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Εκτιμήσεις ακόμα και για διπλασιασμό των θυμάτων

Τεράστια προβλήματα για τα εκατομμύρια σεισμόπληκτους και τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες

Από τη μια πλευρά, η οργή που ξεχειλίζει για την πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ανθρώπινη ζωή για να υπηρετηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών. Από την άλλη, η μάχη για την επιβίωση και η ελπίδα που αρνείται να σβήσει, αντλώντας δύναμη από τη λαϊκή αλληλεγγύη...

Αυτή είναι η καθημερινότητα για τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων στην Τουρκία και στη Συρία, που μια βδομάδα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη αναμετρώνται με την απώλεια τόσων αγαπημένων συγγενών, γειτόνων κ.λπ., αλλά και με την ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής στήριξης, το διαρκές ψύχος αλλά και τις απειλές για διάφορες επιδημίες, τις οποίες γιγαντώνουν οι συνθήκες διαβίωσης, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής εδώ και πάνω από μια βδομάδα...

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι νεκροί στις δύο χώρες υπολογίζονταν σε πάνω από 36.000 (από αυτούς οι 31.643 ήταν ο επίσημος χθεσινοβραδινός απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία), ενώ εκπρόσωποι του ΟΗΕ που βρέθηκαν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο προειδοποίησαν ότι αυτά τα νούμερα μπορεί ακόμα και «να διπλασιαστούν, αν δεν αυξηθούν ακόμα περισσότερο», αναφέροντας ότι «δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών».

Αγώνα δρόμου για τη διάσωσή τους δίνουν άλλωστε οι δεκάδες χιλιάδες τραυματίες που σώθηκαν από τα συντρίμμια, αλλά τίποτα δεν εγγυάται την ανάρρωσή τους, με δεδομένη την απουσία έγκαιρης κρατικής παρέμβασης για τη διασφάλιση των απαιτούμενων υπηρεσιών Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι φτάνουν τις 120.000 οι επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούνται στις δύο χώρες, που όμως είναι άγνωστο πώς θα γίνουν, αν αναλογιστεί κανείς αφενός τις ισοπεδωτικές καταστροφές σε μια σειρά νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές στις τουρκικές επαρχίες, αφετέρου τις συνέπειες του ευρωατλαντικού εμπάργκο που παραμένει σε ισχύ σε βάρος της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική της κατεύθυνσης στην οποία η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητεί τη «στήριξη» του λαού, όπως ισχυρίζεται, είναι η αναστολή των διά ζώσης μαθημάτων στα πανεπιστήμια, με το επιχείρημα ότι οι φοιτητικές εστίες θα διατεθούν για τη φιλοξενία σεισμόπληκτων... Κι αυτό παρότι μια σειρά επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν πως «ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι επιπτώσεις της πανδημίας», μετά από χρόνια καραντίνας και αναστολής μιας σειράς διά ζώσης δραστηριοτήτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα γενιά και το δικαίωμά της στη μόρφωση, στην κοινωνική της ζωή κ.λπ. Στο βρόντο πάνε και επισημάνσεις φορέων των φοιτητών οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση δεν επιστρατεύει ξενοδοχεία για τη στέγαση σεισμόπληκτων...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ξεκίνησαν ήδη και οι ενδοαστικές διεργασίες γύρω από τη μοιρασιά των κρατικών κονδυλίων για την ανοικοδόμηση. Η εργοδοτική οργάνωση Turkish Enterprise and Business Confederation (TURKONFED) εκτίμησε ότι η οικονομική επίπτωση από τους σεισμούς της 6ης Φλεβάρη θα προκαλέσει ζημιά πάνω από 84 δισ. δολάρια, καθώς επίσης ότι τα θύματα θα φτάσουν τις 72.000.

Σε σχετική έκθεση εκτιμάται ακόμα ότι οι εξαγωγές των 10 επαρχιών που επλήγησαν θα πέσουν κάτω από τα 15 δισ. δολάρια, εκφράζοντας ανησυχία μεταξύ άλλων και για μεγάλη υποβάθμιση των λιμενικών υποδομών στην περιοχή....

Συλλήψεις μετά τις... «κατασκευαστικές αμνηστίες» με κρατική σφραγίδα

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Ερντογάν και οι κρατικές αρχές, επιχειρώντας να κατευνάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, προχωρούν - με την απαραίτητα κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ - σε μια σειρά συλλήψεις εργολάβων και άλλων επιχειρηματιών από τον κατασκευαστικό κλάδο, προαναγγέλλοντας και άλλες έρευνες για «αμέλειες» κ.λπ.

Αυτό ενώ όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες έδιναν εκατοντάδες χιλιάδες «κατασκευαστικές αμνηστίες» επί πληρωμή, για κατασκευές οι οποίες είχε διαπιστωθεί ότι είχαν σοβαρά προβλήματα. Η τελευταία τέτοια «αμνηστία» δόθηκε μόλις τον Ιούνη του 2018, ενώ ήταν διαρκείς οι προειδοποιήσεις επιστημόνων για τη μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες επαρχίες...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», έκθεση του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών για τη «σεισμικότητα του Καχραμανμαράς» και ειδικά την περιοχή Πατζαρτσίκ (το επίκεντρο δηλαδή του πρώτου σεισμού της 6ης Φλεβάρη) εκτιμούσε ότι με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του εδάφους και του «κτιριακού αποθέματος» στην περιοχή, χρειάζεται η θέσπιση νόμου για τον επανασχεδιασμό της πόλης. Μεταξύ άλλων - όπως μετέδωσε και το «Sol» - η έκθεση ανέφερε ότι «πολλές κατοικημένες περιοχές στο Καχραμανμαράς βρίσκονται σε επίγειες μονάδες, με κακές μηχανολογικές ιδιότητες» και πρότεινε «επαναπροσδιορισμό των αναπτυξιακών και εποικιστικών στρατηγικών της πόλης» με βάση τον χάρτη των ενεργών γραμμών ρηγμάτων, αλλά και να επανεξεταστούν τα υπάρχοντα κτίρια, να επιβληθεί περιορισμός δόμησης κ.λπ. Τίποτα από τα παραπάνω ωστόσο δεν έγινε...

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Μ. Κουρούμ, σε σύνολο 763 χιλιάδων κτιρίων που έχουν εξεταστεί στις πληγείσες περιοχές, 41.791 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι αρχές ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο και μια σειρά συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για λεηλασίες, επικαλούμενες και την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που τέθηκε σε ισχύ για ένα τρίμηνο.

Εστιάζοντας βέβαια σε υπαρκτές περιπτώσεις λεηλασιών από συμμορίες κ.τ.λ., επιχειρούν να συσκοτίσουν την απελπισία εκατομμυρίων σεισμόπληκτων, σε πόλεις και χωριά, που έχουν μείνει για μέρες χωρίς ουσιαστική κρατική βοήθεια για τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε - σύμφωνα με δήλωση του υψηλόβαθμου εκπροσώπου του Τζεμίλ Μπαγίκ - ότι αναστέλλονται οι επιχειρήσεις του για «όσο το τουρκικό κράτος δεν μας επιτίθεται».

Αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών

Την ίδια ώρα, εντείνονται ενδοαστικές αντιπαραθέσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβολής των επικείμενων εκλογών.

Ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε «άμεση αναβολή» των εκλογών. Στη γραπτή του δήλωση ισχυρίστηκε ότι «οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν αμέσως, ώστε η κρατική γραφειοκρατία να επικεντρωθεί στο να είναι βάλσαμο για τις πληγές. Αυτό δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη».

Ο ίδιος πρότεινε αντικατάσταση του συνταγματικού άρθρου που επιτρέπει αναβολή εκλογών μόνο σε περίπτωση πολέμου και πρότεινε οι τωρινές εκλογές να διεξαχθούν μαζί με τις αυτοδιοικητικές του 2024, ή τον Νοέμβρη του 2023.

Αμεση ήταν η αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος DEVA, του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, Ιντρίς Σαχίν, δήλωσε ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν οι εκλογές στην παρούσα κατάσταση».

Αντίστοιχα, ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP, Σ. Ντεμιρτάς, δήλωσε ότι «ο σεισμός είναι καταστροφή, δεν είναι "χάρη Θεού" για τη μετάβαση στη δικτατορία. Ο κόσμος δεν θα το επιτρέψει».

Τέλος, η μεγάλη καταστροφή επιταχύνει μια σειρά διεργασίες και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια συνοριακή πύλη ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά βοήθειας προς τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ