Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να στεγαστούν σε ενοικιαζόμενα από το κράτος σπίτια οι πλημμυροπαθείς

«Να στεγαστούν άμεσα σε ενοικιαζόμενα από το κράτος σπίτια όσοι έχασαν το σπίτι τους ή είναι ακατάλληλο προς κατοίκηση από τη φονική πλημμύρα», ζητά ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναλυτικά:

«Κοντεύουν 20 μέρες από τη φονική πλημμύρα, από την οποία χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία έχασαν το σπίτι τους ή αυτό είναι ακατάλληλο προς κατοίκηση.

Η προσωρινή φιλοξενία σε κάποια ξενοδοχεία ή σε συγγενικά και φιλικά σπίτια δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η απάντηση από την πλευρά των δήμων, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Θεσσαλίας αξιώνει από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους να δώσουν άμεσα λύση στο οξύτατο αυτό πρόβλημα των πλημμυροπαθών που καταστράφηκε το σπίτι τους, με την ενοικίαση σπιτιού από το κράτος με πλήρη κάλυψη του ενοικίου και για όσους έχει καταστραφεί εντελώς, να υπάρξει πλήρης αποζημίωση και να φτιαχτούν νέες κατοικίες με ευθύνη του κράτους για τη στέγασή τους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποζημίωσης σε όλους τους πληγέντες, να ολοκληρωθούν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών και να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις για όλες τις καταστροφές σε οικοσκευή, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όχι ένα ποσό οριζόντια σε όλους.

Τέλος, για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων να δοθεί από την κυβέρνηση σε όσους έχασαν τη δουλειά επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό για όσο δεν θα μπορούν να δουλέψουν. Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με τον βασικό μισθό, για όσους μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.

- Απαλλαγή από πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, νερού, θέρμανσης, δημοτικών τελών για 2 χρόνια.

- Αναστολή οφειλών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες, χωρίς καμία επιβάρυνση.

- Σε ό,τι αφορά την εξόφληση των διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών προς τον ΟΑΕΔ, αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο.

- Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με το βασικό μισθό, για όσους μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αναδεικνύει τις διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» από την κυβέρνηση για τις δομές Υγείας

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης που στήθηκε από την ΟΕΝΓΕ και τους γιατρούς της Καρδίτσας στον Παλαμά, καθώς το εχθρικό αστικό κράτος έχει αφήσει τους κατοίκους αβοήθητους
Το Ιατρείο Αλληλεγγύης που στήθηκε από την ΟΕΝΓΕ και τους γιατρούς της Καρδίτσας στον Παλαμά, καθώς το εχθρικό αστικό κράτος έχει αφήσει τους κατοίκους αβοήθητους
Το διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, και ήδη έχει γίνει στόχος πάλης των πληγέντων, μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα.

Οπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, οι τεράστιες καταστροφές έχουν μετατρέψει ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής της Θεσσαλίας σε υγειονομική βόμβα. Τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα λιμνάζοντα νερά, οι καταστροφές υποδομών ύδρευσης, η αύξηση των κουνουπιών και σκνιπών, η έντονη μυρωδιά από την αποσύνθεση των ζώων, τα μπάζα, οι λάσπες, βοθρολύματα δημιουργούν μεγάλες εστίες μόλυνσης για τον πληθυσμό.

Παράλληλα είναι διαπιστωμένη η αδυναμία πρόσβασης μέρους των κατοίκων σε υπηρεσίες Υγείας.

Στη βάση των προβλημάτων αυτών, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα όπως:

- Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των ΚΥ.

- Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας, να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους, έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής έως την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

- Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

«Είχαμε προετοιμαστεί και όλα δούλεψαν κανονικά»

Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος, προσπερνώντας τις προτάσεις, επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία όλα δούλεψαν μια χαρά: «Υπήρξε προετοιμασία των νοσοκομειακών μονάδων των περιοχών, δεν υπήρχαν ελλείψεις και δεν κινδύνεψαν τα νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής και Ζαγορίου αποκαταστάθηκε η λειτουργία, ενώ δεν λειτουργούν ακόμα τα Κέντρα Υγείας Παλαμά και Γιάννουλης. Ανέφερε ότι στις περιοχές αυτές λειτουργούν κινητές μονάδες, ενώ η αποκατάσταση είναι στο στάδιο καθαρισμού και απολύμανσης. Ακόμα, είπε ότι στην περιοχή υπάρχει πλήρης επιδημιολογική επιτήρηση.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το σύνθημα «ο λαός σώζει τον λαό» ίσχυσε στην περιοχή του Παλαμά, καθώς με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, της τοπικής Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και με συνδρομή άλλων Ενώσεων, υγειονομικοί έστησαν ιατρείο αλληλεγγύης για να συνεισφέρουν, ώσπου να συντονιστεί το κράτος.

Τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει τραγική, καθώς προβλήματα υπήρχαν και πριν τις καταστροφές στη Θεσσαλία (ανεπαρκέστατη ανάπτυξη δομών Υγείας, υποχρηματοδότηση, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα), τα οποία τώρα πολλαπλασιάστηκαν.

Απαίτησε να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ κατήγγειλε ως απαράδεκτη την τροπολογία για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα, καθώς αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό των πληγέντων και αφήνει εκτός πάρα πολλά αναγκαία φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση προκήρυξη προσλήψεων οργανικών θέσεων στη Θεσσαλία, με έκτακτες διαδικασίες, αλλά και την οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και την περίθαλψη των κατοίκων.

Κλείνοντας ο υφυπουργός έκανε λόγο για προκήρυξη 1.500 προσλήψεων, ενώ κατά το αφήγημα της κυβέρνησης αποφάνθηκε ότι υπάρχουν φυσικά φαινόμενα στα οποία «κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί», για να κρύψει την επιλεκτική γύμνια του αστικού κράτους.

Για μέτρα στήριξης των οπλιτών δεσμεύτηκε η κυβέρνηση μετά την Ερώτηση του ΚΚΕ

Μέτρα βοήθειας και ενίσχυσης των οπλιτών που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές και πλημμύρες δεσμεύτηκε ότι θα πάρει η κυβέρνηση, ύστερα από την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός:

Πρώτον, χορηγείται άδεια σε αυτούς που έχουν οικογενειακή ατομική ή πατρική κατοικία ή περιουσία σε περιοχή που έχει πληγεί. Το ύψος της άδειας είναι 3 μέρες ανά δίμηνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

Δεύτερον, χορηγείται προσωπική άδεια μέχρι 10 ημέρες σε αυτούς που έχουν σημαντικό πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Τρίτον, έχει χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, που η περιουσία του έχει πληγεί τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα του Εβρου όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλίας, άλλες πέντε ημέρες άδειας.

Τέταρτον, για τις μεταθέσεις σε περίπτωση ανωτέρας βίας, όπως οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, δίνεται η δυνατότητα στους οπλίτες υποβολής μιας ειδικής υπηρεσιακής αναφοράς, στην οποία θα τεκμηριώνονται τα στοιχεία και οι λόγοι για κατ' εξαίρεση μετάθεση.

Πέμπτον, όσον αφορά στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, οι οπλίτες οι οποίοι θα καταταχθούν στην επόμενη ΕΣΣΟ, στην Ε' ΕΣΣΟ του 2023, και διαμένουν μόνιμα σε δήμο ή κοινότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα τοποθετηθούν σε μονάδες πλησίον του τόπου κατοικίας τους.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για όσους επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες και παρότι εμπίπτει βέβαια στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα, η «arogi.gov.gr», μέσα από την οποία εξειδικεύονται όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των οπλιτών θητείας.

Ο Ν. Παπαναστάσης ανέδειξε ότι για άλλη μια χρονιά ο λαός βρέθηκε στο ίδιο έργο θεατής, με την επιλεκτική ανικανότητα και αδυναμία του λεγόμενου επιτελικού κράτους να προστατεύσει τον λαό της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες αλλά και του Εβρου, της Ρόδου και άλλων περιοχών από τις πυρκαγιές. Απαντώντας ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επανέλαβε την χιλιοπαιγμένη κασέτα περί «κακοκαιρίας άνευ προηγούμενου», για τις «7 Περιφερειακές Ενότητες σε κατάσταση ανάγκης», αλλά και την καραμέλα της «αναβαθμισμένης πολιτικής προστασίας».

Ο βουλευτής του Κόμματος ζήτησε επιπλέον από την κυβέρνηση να ελεγχθεί η ασφάλεια σε στρατώνες όπως στο Στεφανοβίκειο και τη Νέα Αγχίαλο, καθώς από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Μια νεροποντή ήταν αρκετή για να αναδείξει πόσο ανοχύρωτα παραμένουν πόλεις και χωριά

Σε ποτάμια μετατράπηκαν και πάλι δρόμοι των Τρικάλων
Σε ποτάμια μετατράπηκαν και πάλι δρόμοι των Τρικάλων
Οι βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία, που αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι πόλεις και χωριά παραμένουν ανοχύρωτα, ότι παρά τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων βδομάδων, ο κρατικός μηχανισμός δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, γέφυρες, ο καθαρισμός φρεατίων. Ούτε βέβαια για τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη νέα βροχόπτωση.

Ταυτόχρονα, στη Θεσσαλία δεν σημειώθηκαν τα ...«mega - φαινόμενα» που χρησιμοποιεί ως άλλοθι η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις τεράστιες καταστροφές, παρά μικρά και έντονα διαστήματα βροχής, που ήταν όμως αρκετά για να παραλύσουν και να πνίξουν συνοικίες στην πόλη των Τρικάλων, χωριά όπως η Φαρκαδόνα, να προκαλέσουν κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας. Και όλα αυτά, πριν καλά καλά στεγνώσουν χωριά και σπίτια από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Ειδικά στη Φαρκαδόνα, έπειτα από λίγα λεπτά βροχής, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και παρέσυραν σκουπίδια και φερτά υλικά σε εκατοντάδες μέτρα μακριά, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο μολύνσεων στην περιοχή.

Ανήσυχοι παρέμεναν και χτες οι πλημμυροπαθείς στον δήμο Παλαμά, που έσπευσαν να μεταφέρουν οχήματα σε ψηλά σημεία, αντίστοιχα και στα χωριά του Πηλίου.

Τρίκαλα: Με πατέντες οι κάτοικοι έσωσαν τα σπίτια τους, ενώ ο δήμος ζει «στην εικονική του πραγματικότητα»

«Οι πολίτες έτρεχαν να σώσουν τις περιουσίες τους, να βρίσκουν πατέντες οχύρωσης των σπιτιών και καταστημάτων και η σωτηρία να αφήνεται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Μόνο μετά από έντονες αντιδράσεις κατοίκων μετέβησαν αντιδήμαρχοι στον τόπο του εγκλήματος, βάζοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΤ να ξεβουλώνουν με το φτυάρι φρεάτια», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τρικάλων σχετικά με τους πλημμυρισμένους δρόμους στην πόλη μετά από λίγα λεπτά βροχής.

Παράλληλα σημειώνει ότι «η δημοτική αρχή ζει στην εικονική της πραγματικότητα», απαντώντας έτσι στις «δηλώσεις αυταρέσκειας του κ. δημάρχου ότι "ανταποκριθήκαμε"».

«Η πραγματική ζωή στους δρόμους της πόλης και σε χωριά ήταν τελείως διαφορετική. Τα γνωστά πλέον σημεία επικινδυνότητας (οδός Καλαμπάκας, οδός Μετεώρων, οδός Πατουλιάς, περιοχή Μαβίλη, Μπάρα, Τρίκκη κ.ά.) πλημμύρισαν μέσα σε μισή ώρα, η Αγία Κυριακή και τα Μεγάλα Καλύβια θα ήταν πλημμυρισμένα τώρα, αν συνεχιζόταν λίγο ακόμη η βροχή, η Πυροσβεστική είχε δεκάδες κλήσεις για παρέμβαση, η περιβόητη γραμμή βοήθειας του δήμου κώφευε», επισημαίνει και προσθέτει ότι «είναι φως φανάρι πως το σχέδιο της δημοτικής αρχής είναι "βλέποντας και κάνοντας", "πάμε κι όπου βγει". Πώς μπορεί να είναι διαφορετικά όταν στις 18 μέρες από την πρόσφατη καταστροφή δεν ενισχύθηκε καθόλου ο μηχανισμός προστασίας με μέσα και προσωπικό; Είναι ξεκάθαρο ότι με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο δήμος όχι μόνο σοβαρές αλλά και πιο απλές καταστάσεις».

Επίσης, σχετικά με το μοντέλο της «έξυπνης πόλης» που προωθεί η δημοτική αρχή (στηρίχτηκε από τη ΝΔ) σημειώνει σκωπτικά: «Ποιο ψηφιακό μαθηματικό μοντέλο της smartcity εξηγεί τη μετατροπή των 6 εκατοστών βροχής από τον ουρανό σε 30 - 50 εκατοστά στους δρόμους της πόλης σε λίγα λεπτά;». Καταλήγει ότι «εδώ και τώρα απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού, απόκτηση ικανού αριθμού εργαλείων και μέσων, άμεσο σχέδιο εκσυχρονισμού της αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, που στην πόλη των Τρικάλων είναι τουλάχιστον 5 δεκαετιών».

ΟΡΕΙΝΗ ΑΧΑΪΑ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και τη βροχή

Παρεμβάσεις από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη λήψη άμεσων μέτρων

Πολύ μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν οι έντονες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα προς βράδυ της Δευτέρας σε ορεινές περιοχές των νομών Αχαΐας και Κορινθίας, στους δήμους Καλαβρύτων και Σικυωνίων αντίστοιχα.

Στην Αχαΐα, το έντονο χαλάζι είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να κλείσουν τόσο η παλαιά όσο και η νέα Εθνική οδός, στο ύψος του Αιγίου (σε δύο διαφορετικά σημεία, σε Ελαιώνα και Διακοπτό), και μάλιστα σε περιοχές που πριν λίγες μέρες είχαν χτυπηθεί από παρόμοια φαινόμενα, με την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Αποτέλεσμα ήταν επίσης να κλείσει ξανά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων, λόγω κατολισθήσεων.

Στον δήμο Καλαβρύτων, σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, παρουσιάστηκαν μεγάλες καταστροφές, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, σε καλλιέργειες και περιουσίες (σπίτια, αυτοκίνητα, θερμοσίφωνες κ.λπ.). Στέγαστρα έσπασαν, αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες φθορές, ενώ σύμφωνα με κατοίκους το μέγεθος του χαλαζιού ήταν σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Στον δήμο Σικυωνίων της Κορινθίας, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν από το χαλάζι σε καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, ελιάς, σταφυλιών και σταφίδας (σε ό,τι είχε απομείνει από τα τελευταία), σε μια σειρά χωριά όπως Μποζικοχώρια, Κρυονέρι, Μικρό και Μεγάλο Βάλτο, κάμποι Καισαρείας και Βελίνας, μέχρι τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας. Επίσης, λόγω του μεγέθους του χαλαζιού υπήρξαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καλαβρύτων αναδεικνύει τις ευθύνες για την κατάσταση με την έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού τις οποίες φέρουν οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές, απαιτώντας άμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών. Απαιτεί επίσης:

«Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους. Αποζημίωση της ζημιάς στο 100%, με απευθείας κρατική αρωγή, βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ. Αμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορεί να προβαίνει σε ταχείες καταγραφές - αποζημιώσεις των ζημιών. Οι πληγέντες να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη, χωρίς προσαυξήσεις, για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και "κούρεμα" κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους. Αμεση λύση αποκατάστασης για κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους. Να επιστρατευτούν με ευθύνη του δήμου και της Περιφέρειας μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη και αποκατάσταση ΟΛΩΝ των αγροτικών δρόμων. Αμεσα έργα οδοποιίας στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Με κρατική ευθύνη να γίνει μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή, στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες, και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια τους».

Αντίστοιχα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Σικυωνίων σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά δημιουργείται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) χαλαζόπτωση αποτελειώνει ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη κακοκαιρία! Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς έχουν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και για άλλη μια φορά μένουν με άδεια χέρια, χωρίς εισόδημα, ενώ μετρούν απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο και στις υπόλοιπες υποδομές που έχουν ακριβοπληρώσει» και απαιτεί να ληφθούν μέτρα.

Στο μεταξύ, προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στάλθηκε από χθες το απόγευμα με ισχύ μέχρι και σήμερα στους κατοίκους της Πάτρας και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, από την Πολιτική Προστασία, καλώντας τους «να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου, ουσιαστικά καλώντας τον λαό να κλειστεί σπίτι για να σωθεί...

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ - ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναβάλλεται για τις 3 Οκτώβρη η κινητοποίηση

Αναβάλλεται, λόγω καιρού, η αυριανή κινητοποίηση ορειβατικών, πεζοπορικών και φυσιολατρικών συλλόγων της Αττικής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η κινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη 3 Οκτώβρη.

Οι σύλλογοι παλεύουν για την υπεράσπιση των δασών και του φυσικού πλούτου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και άλλα βουνά της Αττικής, όπως και σε όλη τη χώρα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κυβερνητικές συσκέψεις για να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες

Να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες που η Στερεά Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη είναι ανοχύρωτη απέναντι σε μια δυνατή βροχόπτωση επιχειρούν κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι, ενώ την ίδια στιγμή η αγωνία του λαού βρίσκεται στο «κόκκινο», με τη νέα κακοκαιρία να έχει ήδη προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Και πάλι το μοναδικό μέτρο που επιστρατεύει η κυβέρνηση είναι το μήνυμα «112 μείνετε σπίτι», που χτυπά από την Κυριακή σε Φθιώτιδα και Εύβοια, και το κλείσιμο των σχολείων, που επίσης ανακοινώθηκε την ίδια μέρα και πολύ πριν εκδηλωθούν τα καιρικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι από λάθος, όπως ειπώθηκε, χτύπησε χθες το 112 και για κατοίκους της Αττικής.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, της περιφερειακής αρχής, δημάρχων και φορέων που εμπλέκονται με την Πολιτική Προστασία.

Η προηγούμενη κακοκαιρία έδειξε με τον χειρότερο τρόπο την έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια σειρά περιοχές της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, μέχρι και εκεί που κάθε χρόνο σημειώνονται πλημμύρες και ακόμα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως η κοιλάδα του Σπερχειού. Εδειξε επίσης ότι στην πλειοψηφία τους τα ρέματα παραμένουν ακαθάριστα, όπως στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, με αποτέλεσμα να πνιγούν χωριά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αλλά και στη Βόρεια Εύβοια, όπου είδαμε φράγματα χωρίς σίδερα στο μπετόν, που παρασύρονται στην πρώτη πλημμύρα.

Την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού φανέρωσε και η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λίγες ώρες βροχής έφτασαν ώστε να κλείσει για ώρες η Εθνική οδός Λαμίας - Καρπενησίου, στο ύψος του χωριού Βίτωλη, όπου το καλοκαίρι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν και σε άλλα σημεία της Φθιώτιδας, όπως στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας - Στυλίδας, στη Λοκρίδα και αλλού.

Να σημειωθεί επίσης ότι προκλήθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες εξαιτίας χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε, όπως στην περιοχή της Χαιρώνειας Βοιωτίας, όπου υπέστησαν καταστροφές βαμβακοκαλλιέργειες.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
Η κραυγή αγωνίας να μετατραπεί σε φωνή διεκδίκησης για μέτρα αποκατάστασης

«Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων, των αγροτών και των επαγγελματιών του Τουρισμού σχετικά με τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων προστασίας των σπιτιών μας, των χωραφιών και των επιχειρήσεων πρέπει να μετατραπεί σε στεντόρεια φωνή διεκδίκησης για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων!», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζαγοράς Μουρεσίου σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, του διοικητή του ΕΛΓΑ και του δημάρχου, στις 21 Σεπτεμβρίου, 15 μέρες μετά τις καταστροφές στην περιοχή και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζαγοράς Μουρεσίου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«-- Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών για τις γέφυρες Κισσού, Ζαγοράς και Πουρίου. 15 μέρες μετά τις καταστροφές, με τη συγκομιδή να έχει ξεκινήσει και τα σχολεία να ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα, δεν υπάρχει ούτε μια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την αποκατάσταση πρόσβασης μέσω στρατιωτικής γέφυρας σε Πουρί, καθώς και επισκευής της γέφυρας Ζαγοράς. Η αντίστοιχη γέφυρα στον Κισσό καθυστερεί αδικαιολόγητα.

-- Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των απαραίτητων τεχνικών έργων για τη μόνιμη αποκατάσταση των δρόμων, αγροτικής οδοποιίας, εθνικού κυκλώματος, δημοτικών δρόμων, ούτε αναφορά στο πόσα χρήματα θα διατεθούν.

-- Δεν δόθηκε απάντηση σχετικά με την αποζημίωση των αγροτών, τόσο για την απώλεια εισοδήματος με 1.000 ευρώ / στρέμμα όσο και για το κατεστραμμένο πάγιο κεφάλαιο στα κτήματα, που διεκδικούν οι αγρότες.

-- Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει αποζημίωση των κατοίκων για ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο των οικιών τους.

-- Δεν υπήρξε αναφορά σχετικά με αποζημίωση για τη σοδειά που δεν θα καταφέρουν να συγκομίσουν οι αγρότες του δήμου μας, κυρίως σε μήλα, κάστανα και άλλα προϊόντα.

-- Δεν υπήρξε καμία αναφορά για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών που αναφέρονται στο ΦΕΚ 824Β/2020, σχετικά με τις καταστροφές του 2018, και περιλαμβάνουν 76 περιοχές σε όλα τα χωριά του δήμου μας, από το Ξουρίχτι μέχρι το Πουρί. Θα δοθούν χρήματα για τα απαραίτητα έργα, και πότε;

-- Οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι εξελίσσεται η παραχώρηση από το υπουργείο Υποδομών της απευθείας ανάθεση έργων στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ, με fast track διαδικασίες.

Τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και εξασφάλισης των σπιτιών μας, των υποδομών και των χωραφιών, ιεραρχούνται με βάση τη λογική κόστους - οφέλους και, όπως φαίνεται, δεν τίθενται σε προτεραιότητα».

«Τα όνειρα των παιδιών δεν χωράνε στις λάσπες των κερδών σας... »

Δεκάδες γονείς συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, απαιτώντας να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία

Δεκάδες γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Γονέων Λάρισας και συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, απαιτώντας να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία, με όλους τους απαραίτητους όρους για την ασφάλεια των μαθητών, καθώς και να αποσυρθεί η οδηγία για τηλεκπαίδευση.

Οι γονείς τόνισαν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι δεκάδες οι καταγγελίες από γονείς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα παιδιά τους στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιώτου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία κανονικά και έχουν ανοίξει μέσω της τηλεκπαίδευσης. Οι δικές μας οι ανάγκες δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα, καθώς τα παιδιά μας δεν έχουν πάρει βιβλία, ενώ σε πολλές περιοχές η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης δεν υφίσταται πρακτικά, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνική σύνδεση και internet. Η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους έχει χτυπήσει και στα σχολεία. Αφού μας έπνιξε πρώτα με τις πλημμύρες, τώρα δεν λειτουργούν ούτε και τα σχολεία. Δεν είναι δυνατόν με κάθε νεροποντή, ειδικά μπροστά και στον χειμώνα, να διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων και να προκρίνεται η τηλεκπαίδευση. Απαιτούμε από όλους τους κρίκους του κράτους να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης, παρότι ήταν ενήμερη για την κινητοποίηση, απουσίαζε. Οι γονείς ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο Πέμπτη, οπότε θα γίνει νέα παράσταση διαμαρτυρίας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αποφασίστηκε παλλαϊκό - παν-καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο την 1η Οκτώβρη

Οι πλημμυροπαθείς διεκδικούν αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και έργα υποδομής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους

Από τη μαζική σύσκεψη στον Παλαμά
Από τη μαζική σύσκεψη στον Παλαμά
Παλλαϊκό - παν-καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο την Κυριακή 1 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία στον Παλαμά, αποφασίστηκε χτες κατά τη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης συλλόγων, σωματείων και μαζικών φορέων, που έγινε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά.

Η οργάνωση της συλλογικής δράσης μέσα από τους συλλογικούς φορείς, ενάντια στην πολιτική που στον βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες, και η διεκδίκηση μέτρων πλήρους αποκατάστασης, αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και έργων υποδομής για την προστασία του λαού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που έγινε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι άνω των 30 φορέων (σωματεία, αγροτικούς συλλόγους κ.ά.).

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η πείρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού εδώ και 20 μέρες, ενώ συζητήθηκε και το πλαίσιο αιτημάτων. Με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μας θα μείνει ζωντανός ο νομός Καρδίτσας, υπογράμμισαν οι ομιλητές.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στάθηκε στις ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και τοπικές αρχές για τη μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε. «Τρία χρόνια μετά τον "Ιανό " δεν υλοποιήθηκαν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, δεν έγιναν αναχώματα, δεν καθαρίστηκαν ρέματα, ποτάμια, φρεάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «οι μεγάλες καταστροφές δεν αφορούν μόνο το σήμερα. Βρήκαν ευκαιρία να επιταχύνουν σχεδιασμούς για να μας διώξουν από τον τόπο μας, τη γη μας. Ηδη κυβέρνηση και παπαγαλάκια της διαρρέουν σχέδια για "διορθώσεις στο παραγωγικό μοντέλο", προγράφοντας τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που δεν χωρούν στα σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

Τόνισε με έμφαση ότι τώρα είναι η ώρα «οι πληγέντες να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης και διεκδίκησης στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία, τους αγροτικούς συλλόγους και τους άλλους μαζικούς φορείς, να απαιτήσουν, μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, για να μη χαθούν ξανά ή κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και το βιος τους, για να μείνει ζωντανός ο νομός Καρδίτσας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλες αυτές τις μέρες από σωματεία και φορείς όλης της χώρας.

«Είμαστε Εμπορικός Σύλλογος χωρίς μαγαζιά», τόνισε ο Ιάσων Διδάγγελος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, προσθέτοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων είναι εμπαιγμός.

Ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, στάθηκε στη δράση του Ιατρείου Αλληλεγγύης που στήθηκε στον Παλαμά με τη συνεισφορά γιατρών από την Καρδίτσα και άλλες περιοχές της χώρας. Υπογράμμισε επίσης ότι απέναντι στην απουσία και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού χρειάζεται να μεγαλώσει η πίεση γιατί τα ζητήματα της δημόσιας υγείας είναι φλέγοντα.

Ο Αποστόλης Ταξιάρχης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι 3 χρόνια μετά τον «Ιανό» είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και η καταστροφή μάς αφορά όλους, όχι μόνο τους άμεσα πληγέντες.

Η Ελένη Καρυά, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Καρδίτσας, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Στεκιού Αλληλεγγύης που έχει στηθεί από σωματεία και φορείς στην Καρδίτσα, προσθέτοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει άφαντος.

Ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε ότι το μόνο σχέδιο του κράτους ήταν το «μείνετε σπίτι σας» και ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας γιατί μόλις σβήσουν τα φώτα θα μας ξεχάσουν».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, σημείωσε ότι η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού είναι επιλεκτική και αφορά μόνο τις ανάγκες του λαού.

Ο Μιχάλης Σιώκος, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, υπογράμμισε την ανάγκη «να δυναμώσει ο αγώνας για να πάνε τα παιδιά μας σε ασφαλή σχολεία».

Τέλος, ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού σημείωσε ότι η καταστροφή που σημειώθηκε είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του «Ιανού», τόνισε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν στο ελάχιστο τα οξυμένα προβλήματα, ενώ σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί αλλαγής χρήσεων γης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ τόνισε πως «το σύνθημά μας πρέπει να είναι ότι αγωνιζόμαστε για να μείνουμε στον τόπο μας» και κατέληξε ότι «κάθε φορέας πρέπει να πάρει μέτρα για την όσο πιο μαζική λαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Οκτώβρη».

Παράδειγμα προς μίμηση!

Τις ευχαριστίες της μέσω του τοπικού Τύπου («TrikkiPress») εκφράζει η Δέσποινα Μπότη, πλημμυροπαθής της Φαρκαδόνας Τρικάλων, στους εργάτες και τις εργάτριες που βοήθησαν τις προηγούμενες μέρες στον καθαρισμό των σπιτιών. Στο μικρό της σημείωμα αναφέρει:

«Ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους εθελοντές των εργατικών συνδικάτων και σωματείων του ΠΑΜΕ, στις κυρίες Ευαγγελία Στεργίου και Βάσω Μπακάση για τον συντονισμό των ομάδων, για την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν σε πολλές πλημμυροπαθείς οικογένειες στη Φαρκαδόνα, καθώς και στη δική μου οικογένεια, με το να μεταφέρουν ακούραστα όλα τα υπάρχοντα των οικιών σε εξωτερικούς χώρους. Μου έκαναν εντύπωση η ευγένειά τους, η προθυμία τους και η ακούραστη διάθεσή τους για προσφορά. Να έχουν δύναμη, υγεία και καλοτυχία. Είναι παράδειγμα προς μίμηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ