Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Μια νεροποντή ήταν αρκετή για να αναδείξει πόσο ανοχύρωτα παραμένουν πόλεις και χωριά

Σε ποτάμια μετατράπηκαν και πάλι δρόμοι των Τρικάλων
Σε ποτάμια μετατράπηκαν και πάλι δρόμοι των Τρικάλων
Οι βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία, που αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι πόλεις και χωριά παραμένουν ανοχύρωτα, ότι παρά τις καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων βδομάδων, ο κρατικός μηχανισμός δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, γέφυρες, ο καθαρισμός φρεατίων. Ούτε βέβαια για τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη νέα βροχόπτωση.

Ταυτόχρονα, στη Θεσσαλία δεν σημειώθηκαν τα ...«mega - φαινόμενα» που χρησιμοποιεί ως άλλοθι η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις τεράστιες καταστροφές, παρά μικρά και έντονα διαστήματα βροχής, που ήταν όμως αρκετά για να παραλύσουν και να πνίξουν συνοικίες στην πόλη των Τρικάλων, χωριά όπως η Φαρκαδόνα, να προκαλέσουν κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας. Και όλα αυτά, πριν καλά καλά στεγνώσουν χωριά και σπίτια από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Ειδικά στη Φαρκαδόνα, έπειτα από λίγα λεπτά βροχής, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και παρέσυραν σκουπίδια και φερτά υλικά σε εκατοντάδες μέτρα μακριά, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο μολύνσεων στην περιοχή.

Ανήσυχοι παρέμεναν και χτες οι πλημμυροπαθείς στον δήμο Παλαμά, που έσπευσαν να μεταφέρουν οχήματα σε ψηλά σημεία, αντίστοιχα και στα χωριά του Πηλίου.

Τρίκαλα: Με πατέντες οι κάτοικοι έσωσαν τα σπίτια τους, ενώ ο δήμος ζει «στην εικονική του πραγματικότητα»

«Οι πολίτες έτρεχαν να σώσουν τις περιουσίες τους, να βρίσκουν πατέντες οχύρωσης των σπιτιών και καταστημάτων και η σωτηρία να αφήνεται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Μόνο μετά από έντονες αντιδράσεις κατοίκων μετέβησαν αντιδήμαρχοι στον τόπο του εγκλήματος, βάζοντας τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΤ να ξεβουλώνουν με το φτυάρι φρεάτια», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τρικάλων σχετικά με τους πλημμυρισμένους δρόμους στην πόλη μετά από λίγα λεπτά βροχής.

Παράλληλα σημειώνει ότι «η δημοτική αρχή ζει στην εικονική της πραγματικότητα», απαντώντας έτσι στις «δηλώσεις αυταρέσκειας του κ. δημάρχου ότι "ανταποκριθήκαμε"».

«Η πραγματική ζωή στους δρόμους της πόλης και σε χωριά ήταν τελείως διαφορετική. Τα γνωστά πλέον σημεία επικινδυνότητας (οδός Καλαμπάκας, οδός Μετεώρων, οδός Πατουλιάς, περιοχή Μαβίλη, Μπάρα, Τρίκκη κ.ά.) πλημμύρισαν μέσα σε μισή ώρα, η Αγία Κυριακή και τα Μεγάλα Καλύβια θα ήταν πλημμυρισμένα τώρα, αν συνεχιζόταν λίγο ακόμη η βροχή, η Πυροσβεστική είχε δεκάδες κλήσεις για παρέμβαση, η περιβόητη γραμμή βοήθειας του δήμου κώφευε», επισημαίνει και προσθέτει ότι «είναι φως φανάρι πως το σχέδιο της δημοτικής αρχής είναι "βλέποντας και κάνοντας", "πάμε κι όπου βγει". Πώς μπορεί να είναι διαφορετικά όταν στις 18 μέρες από την πρόσφατη καταστροφή δεν ενισχύθηκε καθόλου ο μηχανισμός προστασίας με μέσα και προσωπικό; Είναι ξεκάθαρο ότι με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο δήμος όχι μόνο σοβαρές αλλά και πιο απλές καταστάσεις».

Επίσης, σχετικά με το μοντέλο της «έξυπνης πόλης» που προωθεί η δημοτική αρχή (στηρίχτηκε από τη ΝΔ) σημειώνει σκωπτικά: «Ποιο ψηφιακό μαθηματικό μοντέλο της smartcity εξηγεί τη μετατροπή των 6 εκατοστών βροχής από τον ουρανό σε 30 - 50 εκατοστά στους δρόμους της πόλης σε λίγα λεπτά;». Καταλήγει ότι «εδώ και τώρα απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού, απόκτηση ικανού αριθμού εργαλείων και μέσων, άμεσο σχέδιο εκσυχρονισμού της αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, που στην πόλη των Τρικάλων είναι τουλάχιστον 5 δεκαετιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ