Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Μέτρα διευκόλυνσης των εταιρειών logistics

Μέτρα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου (έλεγχος τελωνείων), προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές, τα διεθνή εμπορευματικά κέντρα εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics), «πέρασε» χτες η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζοντας να δείχνει και ποιες είναι οι προτεραιότητές της.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την «Κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς (CMR) σχετικά με το Ψηφιακό Δελτίο Παράδοσης», το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει το Ψηφιακό Δελτίο Παράδοσης, που αφορά απαλοιφή και την ψηφιοποίηση μιας σειράς διαδικασιών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρηματικών ομίλων, του χρόνου διακίνησης των στοιχείων των δελτίων παράδοσης, τη διασφάλιση μεγαλύτερης ταχύτητας στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παράδοσης των εμπορευμάτων, τον περιορισμό του χρόνου για τον έλεγχο του δελτίου παράδοσης και την εναρμόνιση με τις ευρωενωσιακές Οδηγίες οδικής εμπορευματικής μεταφοράς εντός και εκτός συνόρων.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, «πρόκειται για σύμβαση που διευκολύνει τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων από χώρα σε χώρα, κυρίως στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας», με τα «οφέλη καταφανέστατα να αφορούν τις μεγάλες εταιρείες των διεθνών εμπορευματικών οδικών μεταφορών, τα μεγάλα διεθνή κέντρα εφοδιαστικών αλυσίδων, τα γνωστά και ως logistics, στα οποία θα συγκεντρώνονται ακόμα πιο γρήγορα τα εμπορεύματα μέσω αυτών των διεθνών οδικών μεταφορών».

Με άλλα λόγια, η σύμβαση συμβάλλει στον στόχο των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα περισσότερα κέρδη, αφού πλέον οι νταλίκες δεν θα καθυστερούν στα τελωνεία, επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και «έτσι αποκτούν αυτές οι εταιρείες ένα συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων διεθνών ανταγωνιστών τους».

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι πρόκειται «για μία διαδικασία αδιάφορη για τα λαϊκά στρώματα» και γι' αυτό «εμείς θα ψηφίσουμε "παρών"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ