Καθημερινά συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στον νότιο Λίβανο. Χτες χτυπήθηκαν από ισραηλινά αεροπλάνα οι πόλεις Τζάμπαλ αλ Μπατ, Αϊταρούν, Νακούρα, Μπουστάν, Μπλίντα, με τον ισχυρισμό ότι επλήγησαν εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών και στρατιωτικές υποδομές. Η Χεζμπολάχ ανταπάντησε στα ισραηλινά πυρά χτυπώντας θέσεις του στρατού σε μεθοριακές περιοχές του βόρειου Ισραήλ, δίχως να αναφερθούν άμεσα νεκροί ή τραυματίες. Το νούμερο 2 ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασίμ, τόνισε χτες ότι η οργάνωση θα διατηρήσει την «πολύ υψηλή ετοιμότητά της» για δράση, προσθέτοντας πως «το μέτωπο του Λιβάνου» θα παραμείνει ανοιχτό όσο συνεχίζεται η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, ισραηλινά αεροπλάνα επανέλαβαν και χτες επιθέσεις στη Συρία, δίχως αυτήν τη φορά να γίνουν γνωστά τυχόν θύματα ή ζημιές.
Οι Χούθι της Υεμένης συνέχισαν και χτες τις επιθέσεις σε πλοία που κατευθύνονται προς λιμάνια του Ισραήλ μέσω Ερυθράς Θάλασσας, ρίχνοντας δύο πυραύλους κοντά σε ένα τάνκερ σε μικρή απόσταση από τα Στενά Μπαμπ αλ Μαντίμπ, δίχως να το πετύχουν.
Στην πρώτη περίπτωση επρόκειτο για το δεξαμενόπλοιο «Ardmore Encounter», που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης και δέχτηκε πυρά από ενόπλους, επιβαίνοντες σε ταχύπλοο, ενώ έγινε και στόχος πυραύλων. Δεύτερο εμπορικό σκάφος προσεγγίστηκε επίσης από ταχύπλοο στην ίδια περιοχή, αν και δεν δέχθηκε επίθεση.
Παράλληλα, αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε drone των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε χτες για δεύτερο 24ωρο την εισβολή σε προσφυγικό καταυλισμό και συνοικίες της πόλης Τζενίν στη βόρεια Δυτική Οχθη, με πρόφαση τη σύλληψη «τρομοκρατών» και πραγματικό στόχο την τρομοκράτηση του πληθυσμού και τη συνέχιση της καταστροφής υποδομών, αλλά και συμβόλων αντίστασης του παλαιστινιακού λαού όπως το γλυπτό ενός αλόγου σε κεντρική πλατεία της πόλης.
Οι νεκροί μέσα στο τελευταίο 48ωρο από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν ανέρχονται σε τουλάχιστον οκτώ, μετά από τον θάνατο χτες ενός 29χρονου που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από σφαίρα.
Πολλές καταγγελίες υπάρχουν για τη χρήση στρατιωτικών drones που πυροβολούν εν ψυχρώ σπίτια αμάχων και καταυλισμούς προσφύγων. Οι καταγγελίες αυτές ανέφεραν πως τέσσερα μέλη μίας οικογένειας χτες χτυπήθηκαν από πυροβόλο drone.
Δεκάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή λεηλατήθηκαν από τον στρατό. Παράλληλα, μπουλντόζες των Ισραηλινών κατέστρεψαν κτίρια, δρόμους και δίκτυα κοινής ωφελείας ή υποδομές, για να επιδεινώσουν τις συνθήκες ζωής και να τους εξαναγκάσουν να φύγουν.
Πολλές δεκάδες συνελήφθησαν και τις δύο μέρες και οδηγήθηκαν για «ανάκριση».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε άλλες πόλεις οι κατεδαφίσεις σπιτιών, επειδή κάποιο μέλος τους επιτέθηκε στον στρατό ή σε εποίκους, όπως έγινε χτες στη Χεβρώνα και στη συνοικία Ρας αλ Αμούντ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και οι κλοπές ζώων από Εβραίους εποίκους.
Παράλληλα, χτες, το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων κατήγγειλε πως από τις 7 Οκτώβρη οι κατοχικές αρχές στη Δυτική Οχθη έχουν κλείσει οκτώ τυπογραφεία εφημερίδων και περιοδικών και κατάσχεσαν τον εξοπλισμό Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων σε Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Ραμάλα, Μπιρέχ, προκαλώντας συνολικά ζημιές περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Παρέμβαση στη συζήτηση για την «επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σημείωσε τα εξής:
«Οι θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα σπάνε κάθε όριο φρίκης. 18.000 νεκροί, οι μισοί από αυτούς είναι άμαχοι. 7.000 βρέφη και παιδάκια δολοφονημένα από βόμβες των κατοχικών δυνάμεων ακόμα κι εν ψυχρώ από ελεύθερους σκοπευτές.
ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τη σφαγή. Είτε με προσχήματα όπως το δήθεν "δικαίωμα αυτοάμυνας" του κατακτητή Ισραήλ και την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική στήριξή του. Είτε απροσχημάτιστα, όπως οι ΗΠΑ και κράτη - μέλη της ΕΕ που καταψήφισαν ακόμη και την εκεχειρία. Εχουν βαριές ευθύνες για τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Είναι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου.
Κάνετε ότι δεν βλέπετε τις χιλιάδες Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές για χρόνια χωρίς δίκη, ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά, γυναίκες, ασθενείς, σε άθλιες συνθήκες.
Οι λαοί διατρανώνουν την αλληλεγγύη τους με την αντίσταση των Παλαιστινίων, κόντρα στα ισραηλινά ψέματα και την προπαγάνδα. Ενάντια στη σφαγή στη Γάζα, στην πολύχρονη κατοχή, τους παράνομους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, για ελεύθερη πατρίδα, ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ».
Το τελευταίο διάστημα, Παλαιστίνιοι άνδρες (όχι μόνο νεαροί, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας) συλλαμβάνονται από τον στρατό σαν «ύποπτοι τρομοκράτες» και εξαναγκάζονται να γδυθούν, μένοντας να φοράνε μόνο εσώρουχο, ώστε να ταπεινωθούν και να υποβληθούν σε ακόμα μεγαλύτερες κακουχίες μέσα στον χειμώνα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται και σαν ανθρώπινες ασπίδες, για να προστατεύσουν τους στρατιώτες του κράτους - δολοφόνου από τις σφαίρες μαχητών της Χαμάς, που παρά τις συνθήκες αυτού του άνισου πολέμου εξακολουθούν να αντιστέκονται με αξιώσεις.
Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του πολέμου στη Γάζα, η ηθική ήττα του στρατού της υποτιθέμενης «μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή» είναι ήδη δεδομένη...
Ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Κατά ψήφισαν οι ΗΠΑ
Τις «πλάτες» του Ισραήλ για τη συνέχιση του εγκλήματος «ζεσταίνουν» οι ΗΠΑ, που καταψήφισαν και αυτό το ψήφισμα, μαζί με μόλις άλλες 9 χώρες στον κόσμο, αλλά και οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επέλεξαν την αποχή ή ψήφισαν υπέρ, ζυγίζοντας τα δικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια ώρα που στηρίζουν οικονομικά - πολιτικά - στρατιωτικά το Ισραήλ και αναπαράγουν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπέρ ψήφισαν 153 χώρες, κατά ψήφισαν 10 (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αυστρίας και της Τσεχίας) και 23 ήταν οι αποχές (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ουκρανία κ.ά.).
Η συνέλευση επίσης απέρριψε αμερικανική τροπολογία στο κείμενο, με σκοπό να συμπεριληφθεί η φράση πως η Γενική Συνέλευση καταδικάζει «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» στις 7 Οκτώβρη (84 ψήφοι υπέρ, 62 κατά, 25 αποχές).
Τα ψηφίσματα των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικά, ωστόσο καταγράφεται πολιτικά η πολύ μεγάλη στήριξη που εκφράστηκε στο αίτημα για κατάπαυση του πυρός, πολύ μεγαλύτερη από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση στα τέλη Οκτώβρη (τότε είχαν καταγραφεί 120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 15 αποχές).
Σημειώνεται μάλιστα ότι η πλειοψηφία που καταγράφηκε την Τρίτη είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτήν που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (το σχετικό ψήφισμα είχε συγκεντρώσει 143 ψήφους).
Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, μιλώντας χτες σε στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ, επέμεινε στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων, τονίζοντας: «Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το λέω παρά τον μεγάλο πόνο και τις διεθνείς πιέσεις. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να κερδίσουμε και τίποτα λιγότερο».
Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού ΗΠΑ - Ισραήλ, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερες συναντήσεις με Ισραηλινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταφέροντας (κατά προχτεσινή δήλωσή του) τις «σκέψεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν», μεταξύ άλλων και για το χρονοδιάγραμμα του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους ασκούνται «πιέσεις» για να τελειώσει έως το τέλος τρέχοντος μηνός - τουλάχιστον στη σημερινή μορφή του - ενώ οι Ισραηλινοί θέλουν την παράτασή του τουλάχιστον έως το τέλος Ιανουαρίου.
Ο Σάλιβαν θα συναντήσει αύριο τον Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισ. Χέρτζογκ.
Στο Ισραήλ αναμένεται να μεταβεί και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν.
Με φόντο την αυξανόμενη λαϊκή καταδίκη του εγκλήματος στη Γάζα, ακόμα και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και συνυπολογίζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, ο Μπάιντεν έχει ξεκινήσει δηλώσεις από την περασμένη Τρίτη, εν είδει «προειδοποίησης», που αφορούν τη μείωση της αποδοχής της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας στους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» του Ισραήλ, τονίζοντας πως η διεθνής υποστήριξη «θα μπορούσε να αλλάξει σε ένα βράδυ».
«Η ασφάλεια του Ισραήλ μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ, αλλά τώρα, έχει περισσότερη υποστήριξη όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από την ΕΕ. Εχει υποστήριξη από την Ευρώπη και από τον περισσότερο κόσμο... Αλλά αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που κάνουν», είπε ο Μπάιντεν.
Την ίδια ώρα, βέβαια, Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο CNN σημείωναν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να θέσει «προϋποθέσεις» ή «όρους» στη συνέχιση της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνει στο Ισραήλ, «παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις Δημοκρατικών βουλευτών και οργανισμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να δίνουν όπλα» στον ισραηλινό στρατό.
Στο πλαίσιο κινήσεων για την ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ πρότεινε χτες να πραγματοποιηθεί διεθνής συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ και των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως σε μία τέτοια συνδιάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως «η συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, στον οποίον έχουν υποσχεθεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, τροφοδοτεί πολύ σοβαρά τα συναισθήματα τρομοκρατών και εξτρεμιστών».
Με αφορμή τη ρωσική πρωτοβουλία αλλά και τη γενικότερη συζήτηση για μελλοντική διαπραγμάτευση πάνω στο Παλαιστινιακό, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, είπε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς είναι μια «αυταπάτη».
«Είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε οποιεσδήποτε ιδέες ή πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τερματίσουν την (ισραηλινή) επιθετικότητα και να ανοίξουν την πόρτα για την τακτοποίηση του παλαιστινιακού σπιτιού τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.
ΗΠΑ και Βρετανία επέβαλαν χτες νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος 8 προσώπων στην Τουρκία και αλλού που συνδέονται με την Χαμάς. Οι βρετανικές κυρώσεις στοχοποιούν επίσης ένα ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ».
Στους 18.608 έφτασαν οι νεκροί από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού
Copyright 2023 The Associated |
Στους 18.608 έφτασαν οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 50.594 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Πάνω από 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια και τις πόλεις τους - δηλαδή πάνω από το 85% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας - με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τους εκτοπισμένους να στριμώχνεται από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό σε ένα όλο και πιο μικρό κομμάτι γης στη νότια Γάζα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα και παρά το δολοφονικό μπαράζ που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς που διαθέτει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αναγκάζοντας τον κατοχικό στρατό να παραδεχτεί σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.
Η τραγωδία των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και τραυματιών συμπληρώνεται από τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι εκατομμύρια εκτοπισμένοι, με τον επικεφαλής της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, σε νέα του συνέντευξη να κάνει λόγο για «επίγεια κόλαση».
Εκατομμύρια άμαχοι που έχουν στριμωχτεί στη νότια Γάζα δίνουν καθημερινά μάχη απέναντι σε πείνα, δίψα, κρύο, βόμβες, κακουχίες. Πολλοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αναζητώντας λίγη τροφή ή νερό. Αλλοι ζητιανεύουν λίγα ζεστά ρούχα, χτυπώντας πόρτα - πόρτα όσα σπίτια της νότιας Γάζας έχουν απομείνει όρθια. Μητέρες μικρών παιδιών διηγούνται σε δημοσιογράφους ξένων δικτύων ότι αναζητούν εναγωνίως ένα παλτό ή μια ζεστή ζακέτα για τα παιδιά τους, που είναι εκτεθειμένα στο κρύο και στη βροχή που έπεσε χτες καταρρακτωδώς στη νότια Γάζα.
Μιλώντας στο «Al Jazeera», ο Λαζαρινί επιβεβαίωσε τραγικές ιστορίες πολλών αμάχων που είδε και ο ίδιος όταν μετέβη στην περιοχή. Οι άμαχοι της Γάζας αντιμετωπίζονται από το Ισραήλ σαν «ανθρώπινα ζώα», τόνισε, και τους έχουν αφήσει να κοιμούνται στο έδαφος, χωρίς σκηνές, τροφή, νερό, φάρμακα.
Υπενθύμισε ότι πάνω από 130 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από τις βόμβες των Ισραηλινών, ενώ έχουν καταρρεύσει σχεδόν όλες οι υπηρεσίες και δομές Υγείας στον θύλακα.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι, αφότου έφυγαν από τον βορρά και μετακινήθηκαν στον νότο, ήρθαν αντιμέτωποι ξανά με τις ασταμάτητες επιδρομές. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το 40% των νεκρών έχασαν τη ζωή τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή ασφαλές καταφύγιο.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε χτες ότι το Νοσοκομείο «Αλ Αχλί», ένα από τα μεγαλύτερα στη Γάζα, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό, δεν μπορεί πλέον να παράσχει βασικές υπηρεσίες περίθαλψης, αφενός λόγω δραματικών ελλείψεων σχεδόν στα πάντα και αφετέρου επειδή επικρατεί το αδιαχώρητο από τους ασθενείς και τους τραυματίες που κατακλύζουν το κτίριο εδώ και δυο μήνες.
Στους πρόχειρους καταυλισμούς εκτοπισμένων στη νότια Γάζα, στη Ράφα και αλλού, σε σκηνές καλυμμένες με λινάτσες ή πλαστικό, η βροχή ήρθε να χειροτερεύσει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.
«Ολες οι σκηνές έχουν πλημμυρίσει. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», είπε ο Ιχάμπ Αμπού Τζοφ, 23 ετών, προσπαθώντας να προστατεύσει τον αυτοσχέδιο φούρνο του.
Επειτα από βομβαρδισμό που άνοιξε τεράστιο κρατήρα, επιζήσαντες έψαχναν στα συντρίμμια, πολλοί με γυμνά χέρια. Τραυματίες καλυμμένοι με κουβέρτες μεταφέρονταν στις καρότσες ημιφορτηγών σε νοσοκομείο, άλλοι πάνω σε αυτοσχέδια φορεία που μετέφεραν νέοι.
«Αυτοί (σ.σ. οι ισραηλινοί στρατιωτικοί) λένε πως ο νότος είναι ασφαλής, πως η Ράφα είναι ασφαλής. Πού είναι η ασφάλεια στη Ράφα; Τη βομβαρδίζουν από τον αέρα κάθε μέρα», ξέσπασε ο Ταουφίκ Αμπού Μπρικ ανάμεσα στα συντρίμμια.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε την Τρίτη ισραηλινή έφοδο εναντίον του Νοσοκομείου «Καμάλ Αντουάν» της Γάζας - όπου βρίσκονται 65 ασθενείς και 45 υγειονομικοί - έπειτα από πολιορκία. «Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος», τόνισε μέσω «X» (πρώην Twitter). Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο ίδιο νοσοκομείο όμως συνεχίστηκαν και χτες...
Παράλληλα με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις, καταγράφονται νεότερες καταγγελίες για εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων από Ισραηλινούς στρατιώτες, πέρα από εκείνες για αήθη συμπεριφορά σε βάρος αιχμαλώτων και συλληφθέντων αμάχων, λεηλασίες και πλιάτσικο σε καταστήματα και σπίτια κατοίκων της Γάζας οι οποίες βγαίνουν καθημερινά με διάφορα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το «Al Jazeera» μετέδωσε χτες ρεπορτάζ με φρικιαστικές εικόνες από τις σορούς πολλών αμάχων που θανατώθηκαν στο σχολείο Shadia Abu Gazala του προαστίου Φαλούτζα, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.
Μετέδωσε επίσης μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ότι αρκετά από τα θύματα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στρατιώτες. Οπως είπαν, οι στρατιώτες μπήκαν στο σχολείο, αιχμαλώτισαν όλους τους άνδρες, τους απομάκρυναν με δεμένα χέρια και μάτια και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τουλάχιστον μία γυναίκα με αρκετά παιδιά (ανάμεσά τους και βρέφη), στο πλαίσιο «εκκαθάρισης» του σχολείου.
Παρά τις εγκληματικές επιθέσεις και την τεράστια δύναμη πυρός του ισραηλινού στρατού, Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, προξενώντας σοβαρές απώλειες στις κατοχικές δυνάμεις.
Χτες ανακοινώθηκε από τον Ισραήλ ο θάνατος 10 στρατιωτών του κατοχικού στρατού, ανεβάζοντας - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - σε 115 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών από τις 27 Οκτώβρη, που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Γάζα. Στους 1.645 ανέρχονται οι τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες στο ίδιο διάστημα.
Οι σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στο ανατολικό προάστιο της Πόλης της Γάζας, Σουτζάγια, οδήγησαν στον θάνατο 9 Ισραηλινών στρατιωτικών. Ανάμεσα στα θύματα, που τα περισσότερα ήταν στρατιώτες από την 53η Ταξιαρχία «Γκολάνι», ήταν ένας συνταγματάρχης και ένας αντισυνταγματάρχης. Υπάρχουν επίσης ανεπίσημες πληροφορίες (από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24news.tv) για πιθανή αιχμαλωσία άλλων 4 στρατιωτικών κατά τις συγκρούσεις με άνδρες της Χαμάς στο ίδιο προάστιο.
Παράλληλα, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν και χτες σε περιοχές των νότιων πόλεων Χαν Γιούνις και Ράφα. Η Χαμάς έκανε επίσης λόγο για μάχες στο κεντρικό τμήμα του θύλακα και ασταμάτητο σφυροκόπημα του πυροβολικού στην Πόλη της Γάζας.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις και οι πιέσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση από τις οικογένειες και τους φίλους των 135 ομήρων και αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Οικογένειες των ομήρων πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου (Κνέσετ), ζητώντας από τους βουλευτές να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να ξαναρχίσε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ανθρώπων τους. Κάποιοι από τους συγγενείς των ομήρων δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως μολονότι αντιλαμβάνονται ότι θα είναι «υψηλό το τίμημα» για την απελευθέρωση των ομήρων, απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την εξασφαλίσει.
Σε ένα τέτοιο φόντο, για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχτηκε σε συνάντηση συγγενείς Αμερικανών πολιτών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.
Διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία γύρω από το εμβληματικό γλυπτό «Βουνά και Σύννεφα», στο αίθριο του κτιρίου που στεγάζει γραφεία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο. Με το πανό τους, έστειλαν μήνυμα ότι αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ σημαίνει βομβαρδισμούς σε βάρος των Παλαιστινίων.
Επίσης, διαδηλώτριες εβραϊκής καταγωγής - στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένες - αλυσοδέθηκαν στον φράχτη που περιβάλλει τον Λευκό Οίκο. Φορώντας μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «Οχι στο όνομά μας», οι γυναίκες απαίτησαν από τον Μπάιντεν να στηρίξει μια κατάπαυση του πυρός. Οι διοργανωτές είπαν ότι επέλεξαν σκόπιμα την περασμένη Δευτέρα - μέρα του εορτασμού της εβραϊκής γιορτής Χανουκά - για να διαμαρτυρηθούν. «Εμείς ως ηλικιωμένοι Εβραίοι ξέρουμε πώς μοιάζει η γενοκτονία. Ξέρουμε πώς είναι η γενοκτονία. Είναι στο σώμα μας, στα κόκαλά μας», είπε μια διαδηλώτρια.
Νέα διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό οργανώνεται το Σάββατο 16/12 στη 1 μ.μ. στη Στοκχόλμη. Η Ελληνική Κοινότητα της σουηδικής πρωτεύουσας καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους της Κοινότητας και όλους τους συμπατριώτες, άλλους μετανάστες και τους Σουηδούς, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, στο Observatorielunden (σταθμός του Μετρό Radmansgatan), με συγκέντρωση πίσω από το πανό της Κοινότητας.