Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΚ
Νέες αιματηρές εχθροπραξίες

Βομβαρδισμένο από ισραηλινές δυνάμεις σπίτι στο νότιο Λίβανο

Copyright 2023 The Associated

Βομβαρδισμένο από ισραηλινές δυνάμεις σπίτι στο νότιο Λίβανο
Φουντώνουν τα μέτωπα συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού στην ευρύτερη περιοχή αλλά και του στενού συμμάχου τους, των ΗΠΑ, όπως καταγράφεται και τα τελευταία 24ωρα με τις αιματηρές συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου και τις επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών κατά βάσης αμερικανικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ.

Στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, την Τρίτη ένας αντιαρματικός πύραυλος της Χεζμπολάχ έπληξε τη χριστιανική εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Ικρίτ, στο βόρειο Ισραήλ. Λίγη ώρα αργότερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι από το συμβάν σκοτώθηκε ένας 80χρονος και τραυματίστηκαν 9 Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε το κτίριο στο οποίο κατέφυγε μαχητής της Χεζμπολάχ που εκτόξευσε τον πύραυλο, ενώ αργότερα αναφέρθηκε πως εκτοξεύτηκε και άλλος ένας πύραυλος από την οργάνωση κοντά σε ένα τζαμί στο βόρειο Ισραήλ.

Παρόμοιες ισραηλινές επιθέσεις αναφέρθηκαν και χτες κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με 30 ρουκέτες στη μεθοριακή πόλη Κιργιάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ, ως αντίποινα για πρότερη επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σπίτι χωριού στη μεθόριο του Λιβάνου.

Μπροστά στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς είπε ότι πλέον η πιθανότητα πολέμου είναι μεγάλη, με το πρόσχημα της απομάκρυνσης της Χεσμπολάχ από τα σύνορα.

Αμερικανικά αντίποινα στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, κλιμακώνονται οι επιθέσεις σε θέσεις αμερικανικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, προκαλώντας την Κυριακή τον τραυματισμό τριών Αμερικανών στρατιωτών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρότερη κατάσταση.

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε ένα 24ωρο μετά (25/12) επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών ενόπλων κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων θέσεων της παράταξης Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στο Ιράκ. Η επιδρομή των ΗΠΑ, που επέφερε τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 18, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, που τη χαρακτήρισε «ξεκάθαρα εχθρική ενέργεια» που παραβιάζει τα ιρακινά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί πάνω από 100 επιθέσεις με ρουκέτες ή drones εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ.

Επίσης την Τρίτη, στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, η αιγυπτιακή αεράμυνα κατέρριψε drone που είχε τελικό προορισμό το ισραηλινό τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ, αλλά κατευθύνθηκε στην αιγυπτιακή τουριστική πόλη Νταχάμπ (νοτιοανατολική ακτή της Χερσονήσου). Η κατάρριψη του αντικειμένου πραγματοποιήθηκε 2 χιλιόμετρα από την ακτή και έγινε ορατή καθώς προκάλεσε εκρήξεις.

Ακόμα, έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί σημειώθηκε στις 26 Δεκέμβρη, δίχως να αναφερθούν σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματίες.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εξι νεαροί Παλαιστίνιοι νεκροί από εισβολή στην Τουλκαρέμ

Οι καθημερινές εισβολές του στρατού σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης είχαν χτες ως επίκεντρο τη βόρεια πόλη Τουλκαρέμ με απολογισμό τουλάχιστον έξι νεαρούς Παλαιστίνιους νεκρούς (ο ένας εξ αυτών 16 ετών).

Η επίθεση έγινε με drone που έριξε πυρά εν ψυχρώ σε μια μικρή ομάδα νεαρών Παλαιστινίων που κοιτούσαν την επίθεση του στρατού στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς. Τουλάχιστον έξι από αυτούς ξεψύχησαν πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο καθώς ο στρατός εμπόδιζε για 90 λεπτά τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν την περιοχή προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων. Από τα πυρά του drone τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι που κατάφεραν να φθάσουν στο Νοσοκομείο Θάμπετ Θάμπετ της Τουλκαρέμ.

Παράλληλα, χτες αργά το απόγευμα, στην παλιά πόλη της Χεβρώνας, Ισραηλινοί στρατιώτες ξυλοκόπησαν έναν 14χρονο Παλαιστίνιο ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Χτες επίσης ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 24χρονου Παλαιστινίου που είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά στις 14 Νοέμβρη στην Τουλκαρέμ.

Από τις 7 Οκτώβρη, ο ισραηλινός στρατός και Εβραίοι έποικοι έχουν σκοτώσει πάνω από 310 Παλαιστίνιους αμάχους, έχουν τραυματίσει και συλλάβει χιλιάδες με διάφορα προσχήματα.

Συλλήψεις στελεχών του Λαϊκού Μετώπου

Επιπλέον, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν το μπαράζ συλλήψεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται από τις 26 Δεκέμβρη η 60χρονη Παλαιστίνια βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), Χαλίντα Τζαράρ, στο σπίτι της στη Ραμάλα (περίπου δύο χρόνια μετά την αποφυλάκισή της). Επίσης συνελήφθησαν και άλλα στελέχη του Μετώπου.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με «μακρύ πόλεμο» και παραπέρα «ένταση των μαχών» απειλεί το Ισραήλ

Τουλάχιστον 21.110 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Copyright 2023 The Associated

Με αμείωτη κλιμάκωση συνέχισε χτες για 82η μέρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός τις δολοφονικές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 21.110 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 8.800 παιδιά και 6.300 γυναίκες, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 55.243, ενώ πάνω από 7.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από το πρωί της Τρίτης μέχρι χτες το πρωί σκοτώθηκαν 195 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 325.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες οι εγκληματικές ισραηλινές επιθέσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς, πολυκατοικίες και σπίτια αμάχων.

Εφιαλτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν παραμονή Χριστουγέννων στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγάζι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς πάνω από 70 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης τις προηγούμενες μέρες στους καταυλισμούς Bureij και Nuseirat, ενώ σφοδρά πλήγματα εξαπολύθηκαν ξανά και στη νότια Γάζα. Ενώ χτες σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα από ισραηλινή επιδρομή στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, σε κτίρια κοντά στο Νοσοκομείο «Αλ Αμάλ».

Επιπλέον, μέσα στο τελευταίο 48ωρο τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Χ. Χαλεβί προειδοποίησαν ότι η σφαγή στη Γάζα θα συνεχιστεί για «πολλούς μήνες».


Copyright 2023 The Associated

Ο Νετανιάχου, επισκεπτόμενος στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, διαμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε (...) θα εντείνουμε τις μάχες τις μέρες που έρχονται. Θα είναι μακρύς πόλεμος».

Αντίστοιχα, σε άρθρο του τα Χριστούγεννα στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», αποτυπώνοντας την επίθεση του Ισραήλ εναντίον όλου του παλαιστινιακού λαού και του δικαιώματός του να παλεύει για ελεύθερη πατρίδα, ο Νετανιάχου έθεσε 3 όρους «προτού παύσει» η ισραηλινή επίθεση: Την καταστροφή της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «αντιπρόσωπο - κλειδί του Ιράν», την «αποστρατιωτικοποίηση» της Γάζας και την «αποριζοσπαστικοποίηση της παλαιστινιακής κοινωνίας».

Ανέφερε ακόμα ότι στο «εγγύς μέλλον» το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», καθώς και ότι θα δημιουργηθεί μια «προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας». Απέρριψε δε ξανά το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει τη λεγόμενη «εθελοντική μετανάστευση» - δηλαδή τον εκτοπισμό - των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το «πρόβλημα», είπε, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χαλεβί την Τρίτη μιλώντας σε στρατιωτικούς επεσήμανε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει «πολλούς μήνες».

Επίσης την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, μιλώντας στην Κνεσέτ και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δέχεται όλο αυτό το διάστημα «πόλεμο από επτά μέτωπα» - αναφέροντας τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν. Πρόσθεσε πως ο στρατός έχει απαντήσει «στα 6 από τα 7 μέτωπα» και πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς και σκληρός, με βαριά κόστη». που όμως «δεν είναι ανώτερα» από τον λόγο που προκάλεσε τη σύρραξη. Διαβεβαίωσε δε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρήσει» τη Χαμάς «ακόμα κι αν χρειαστούν μήνες ή χρόνια».

Παλαιστινιακές αντιδράσεις στις ισραηλινές απειλές

Απέναντι στις απειλές και τις τοποθετήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό κανάλι ΟΝ επεσήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, παρά την αντίθεση του Ισραήλ. Υποστήριξε επίσης πως «η περίοδος μετά το τέλος του πολέμου θα αποδειχθεί δοκιμασία για τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι θα κληθούν να αποδείξουν αν θα τηρήσουν τον λόγο τους προς την Παλαιστινιακή Αρχή σχετικά με την «υποστήριξή τους» σε μια «αναζωογονημένη» παλαιστινιακή ηγεσία.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση στη Γάζα είναι χειρότερη και από τη Νάκμπα («Καταστροφή») του 1948, τονίζοντας: «Στη Νάκμπα ο λαός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γη του, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι ακόμα πιο τρομερό, καθώς καταστρέφονται τα πάντα: Σχολεία, τζαμιά, όλα τα κτίρια, τα πάντα!».

Επανερχόμενος στο θέμα των ενδοπαλαιστινιακών διαβουλεύσεων ενότητας που είχαν ξεκινήσει τον Ιούλη στην αιγυπτιακή πόλη Ελ Αλαμέιν, ο Αμπάς ανέφερε ότι αναμένει να ακούσει από τους ηγέτες άλλων παρατάξεων τις θέσεις τους για μια συμφωνία. Είπε πως αναμένει την επίτευξη μιας διευθέτησης με άλλες παρατάξεις που ήταν «παρούσες ή απούσες εκεί» (στις διαβουλεύσεις πήραν μέρος στελέχη της Χαμάς, ενώ δεν συμμετείχε η «Ισλαμική Τζιχάντ»).

Από την πλευρά της η Χαμάς χαρακτήρισε «γελοίο σχέδιο» τις δηλώσεις Νετανιάχου περί «εθελοντικής μετανάστευσης» των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε σε ανακοίνωσή της, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχτούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε στη γη μας».

Μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στάδιο στη Γάζα

Στο μεταξύ, ανάμεσα στα αναρίθμητα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου σε βάρος του παλαιστινιακού λαού προκαλούν αποτροπιασμό βίντεο που τράβηξαν Ισραηλινοί οπερατέρ, υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού, και δείχνουν τη μετατροπή ανοιχτού σταδίου της Γάζας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, μεταξύ τους και παιδιών, που στέκονται φορώντας μόνο εσώρουχα ή κάθονται σε παράταξη υπό την απειλή των όπλων Ισραηλινών στρατιωτών.

Στις εικόνες φαίνονται να κρατούνται νέοι, παιδιά και έφηβοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και ανάπηροι.

Παράλληλα, πυκνώνουν οι καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις και βασανιστήρια εναντίον Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ξεθάβουν πτώματα Παλαιστινίων και αρπάζουν νεκρούς από νεκροτομεία!

Σε ένα ακόμα δείγμα των εγκληματικών και απάνθρωπων τακτικών του ισραηλινού κατοχικού στρατού, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι παρέλαβε 80 πτώματα σε προχωρημένη σήψη και αποσύνθεση από το Ισραήλ, μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ξεθάψει τα πτώματα Παλαιστινίων από περιοχή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας - καταγγελίες αναφέρουν ότι αρπάχτηκαν πτώματα και από νεκροτομεία - με το πρόσχημα της εξέτασης αν ανάμεσά τους υπήρχαν Ισραηλινοί όμηροι...

Αφού έγιναν νεκροτομή και «έρευνες», τελικά 80 σοροί παραδόθηκαν και ξαναθάφτηκαν σε νεκροταφείο στη Ράφα της νότιας Γάζας.

Εκπρόσωπος της Χαμάς σχολίασε ότι η είδηση αποκαλύπτει την έλλειψη ηθικής από τον ισραηλινό στρατό, ενώ επανέφερε τις κατηγορίες για κλοπή ανθρώπινων οργάνων και ιστών θυμάτων των επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό.

ΟΗΕ: Διορισμός Ολλανδής αξιωματούχου για την ανθρωπιστική βοήθεια

Την Ολλανδή απερχόμενη υπουργό Εμπορίου και Ανάπτυξης, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής, Σίγκριντ Κάαχ, διόρισε ο γγ του ΟΗΕ στη θέση της συντονίστριας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η Κάαχ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 8 Ιανουαρίου, επικεφαλής ενός νέου, υπό συγκρότηση μηχανισμού του ΟΗΕ.

Την Τρίτη η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι παρέλαβε 41 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και 7 νέα ασθενοφόρα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα.

Ο όγκος της βοήθειας που φτάνει στον θύλακα παραμένει πολύ κατώτερος των αναγκών, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυξάνονται οι απώλειες στον κατοχικό στρατό

Καθώς εντείνονται οι μάχες στη Γάζα, αυξάνονται οι απώλειες στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις από την παλαιστινιακή αντίσταση.

Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα (27 Οκτωβρίου) σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 164 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δημοσιεύει βίντεο από μάχες και επιθέσεις σε δυνάμεις του κατοχικού στρατού, ενώ το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον τραυματισμό και τη νοσηλεία χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός Ισραηλινού στρατιώτη από λοίμωξη που προήλθε από επικίνδυνο παθογόνο μικροοργανισμό, τον οποίο κόλλησε ενώ πολεμούσε στη Γάζα, σε συνθήκες έξαρσης επιδημιών στον παλαιστινιακό θύλακα, λόγω του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού και της συστηματικής καταστροφής των δομών Υγείας.

Ιατρικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Times of Israel» αναφέρουν ότι υπάρχουν «μεμονωμένες περιπτώσεις ανάλογων φλεγμονών με μύκητες» ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι ανθεκτικοί στα περισσότερα αντιβιοτικά και μεταξύ άλλων στρατιωτών που τραυματίζονται στη διάρκεια συγκρούσεων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός επιδημιολόγος Ναντάβ Νταβίτοβιτς, που ηγείται της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου «Μπεν Γκουριόν», τόνισε πως όσο παρατείνεται ο πόλεμος τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών στους στρατιώτες, καθώς «οι ασθένειες δεν έχουν σύνορα». Υπενθύμισε ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις στη Γάζα είναι «τεράστιο πρόβλημα» εκεί «εδώ και χρόνια», λόγω έλλειψης φαρμάκων κ.ο.κ.

Εντείνουν παζάρια οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στην περιοχή

Στο τραπέζι και τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής της Παλαιστίνης

Εντείνουν τα παζάρια οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο στην ισραηλινή ηγεσία για την κλιμάκωση της αιματοχυσίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να διαμορφώσουν το έδαφος για την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα και της κατοχής της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή έναντι άλλων ανταγωνιστών που παρεμβαίνουν σε αυτή.

Χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως έως το τέλος της επόμενης βδομάδας θα μεταβεί σε Ισραήλ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Πρόκειται για την 4η περιοδεία του στην περιοχή και την 5η του επίσκεψη στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Την Τρίτη είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Καταριανό εμίρη, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, με επίκεντρο το θέμα των ομήρων και αιχμαλώτων που παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση του Κατάρ αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «κοινές προσπάθειες μεσολάβησης για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία».

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, χωρίς τέτοιες αναφορές, σημείωσε πως συζητήθηκε «η επείγουσα προσπάθεια εξασφάλισης της απελευθέρωσης» όσων παραμένουν όμηροι της Χαμάς.

Την ίδια μέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, στην Ουάσιγκτον, συζητώντας «τη μετάβαση σε μία διαφορετική φάση πολέμου» και προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.

Διαβουλεύσεις από την αιγυπτιακή κυβέρνηση

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εντείνει τις διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και άλλους Αραβες αξιωματούχους, επιχειρώντας να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ή την προετοιμασία εδάφους για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» από τον τερματισμό της.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», το αιγυπτιακό σχέδιο που φέρει την υποστήριξη του Κατάρ έχει τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται αναστολή των συγκρούσεων για περίπου δύο ή τρεις βδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων της Χαμάς και 120 Παλαιστίνιων κρατουμένων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου προβλέπεται αύξηση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η δεύτερη φάση προβλέπει ενδοπαλαιστινιακό «εθνικό διάλογο» με στόχο το γεφύρωμα αντιθέσεων μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και τη συγκρότηση μίας «κυβέρνησης τεχνοκρατών» σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Προβλέπεται επίσης η επιστροφή εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το τρίτο στάδιο προβλέπει συνολική εκεχειρία, απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων (συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών), με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που σχετίζονται με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα και επιστροφή των αμάχων στις εστίες τους.

Προηγούμενη αιγυπτιακή πρόταση που προέβλεπε να παραδώσει η Χαμάς τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας με αντάλλαγμα μόνιμη εκεχειρία είχε απορριφθεί και από τη συγκεκριμένη παλαιστινιακή οργάνωση και από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι ηγέτες Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο, συζητώντας τα γνωστά σχέδια του Ισραήλ για ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, τόνισαν πως δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να προχωρήσει σχέδια διωγμού των Παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ, ώστε αφενός να συμφωνήσει σύντομα σε «κατάπαυση πυρός» και αφετέρου να επιτρέψει μεγαλύτερη και ταχύτερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Διεθνής Σύνοδος του Ιράν για το Παλαιστινιακό

Χτες, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Καναάνι αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ιρανικής ηγεσίας για το Παλαιστινιακό. Τόνισε την πρόσφατη πραγματοποίηση Διεθνούς Συνόδου για το Παλαιστινιακό στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων 60 χωρών, επισημαίνοντας την έκκλησή τους για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Καναάνι, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Ιράν για την Παλαιστίνη και το μέλλον της, τόνισε πως υπάρχει «αποτελεσματική επαφή» με όλα τα σχετικά μέρη και όρισε ως βασική προτεραιότητα τον τερματισμό των εγκλημάτων πολέμου του ισραηλινού κατοχικού κράτους και των επιθέσεων στη Γάζα. Επισήμανε δε πως χώρες που είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο «μιλούν ήδη για τη μεταπολεμική κατάσταση».

Οργή για τη δολοφονία Ιρανού ταξίαρχου στη Συρία

Από την κηδεία του Ιρανού ανώτατου αξιωματικού Μουσαβί στη Νατζάφ του Ιράκ

Copyright 2023 The Associated

Από την κηδεία του Ιρανού ανώτατου αξιωματικού Μουσαβί στη Νατζάφ του Ιράκ
Νέο «λάδι στη φωτιά» της σφοδρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Ισραήλ - Ιράν έριξε τη Δευτέρα ισραηλινή πυραυλική επίθεση στη Συρία, στη νότια Δαμασκό, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού ταξίαρχου Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων «Αλ Κουντς» των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» στη Συρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, ο Μουσαβί χτυπήθηκε από τρεις ισραηλινούς πυραύλους ενώ βρισκόταν στη συνοικία Σαγέντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού. Η εν ψυχρώ δολοφονία του ταξίαρχου προκάλεσε την οργή της ιρανικής ηγεσίας, που διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε ότι η δολοφονία του Μουσαβί - η οποία σημειώθηκε λίγες μέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3/1/2020 στη Βαγδάτη - ήταν «ένδειξη του εκνευρισμού και της ανικανότητας» του Ισραήλ, το οποίο από την πλευρά του απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την έκθεση της ΙΑΕΑ

Την Τρίτη, ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του Μουσαβί, έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ιράν «αυξάνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά ποσοστό υψηλότερο του 60%» και, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, το απόθεμα του Ιράν σε εμπλουτισμένο κατά 60% ουράνιο ανέρχεται πλέον σε 128,3 κιλά, σημειώνοντας αύξηση 6,7 κιλών από την προηγούμενη αξιολόγηση της IAEA (για την κατασκευή πυρηνικών όπλων πρέπει να είναι εμπλουτισμένο κατά περίπου 90%).

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να εκφράσουν «έντονη ανησυχία», με εκπρόσωπο του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, να συσχετίζει την εξέλιξη με πρόσφατες επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων, όπως οι Χούθι της Υεμένης, με drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων.

Το Ιράν απέρριψε τις αμερικανικές αιτιάσεις, με τον επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της χώρας, Μοχάμεντ Εσλαμί, να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει τίποτα νέο».

Φονικές τουρκικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ

Την Κυριακή στη βορειοανατολική Συρία σκοτώθηκαν 8 άμαχοι από βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού σε περιοχές υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών. Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει για την επίθεση μία μέρα πριν, ως αντίποινα για τον θάνατο 12 στρατιωτικών της στο βόρειο Ιράκ στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας. Ακολούθησε κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων και χτες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον 71 θέσεων Κούρδων σε Συρία και Ιράκ «εξουδετερώθηκαν 59 τρομοκράτες».

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έπληξαν 48 στόχους, καταστρέφοντας υποδομές όπως νοσοκομεία, πρατήρια καυσίμων, σιταποθήκες αλλά και κατοικίες, με τουλάχιστον 20 αμάχους νεκρούς.

Τέλος, η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος, στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε μια κλινική για διαβητικούς στο Κομπανί.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Καταγγελία της γενοκτονίας και σάλπισμα αντίστασης

Συγκλονίζει και συγκινεί το βίντεο με τα κάλαντα που έψαλαν οι μαθητές του σχολείου «Ramallah Friends School» της Δυτικής Οχθης, ένα βίντεο - καταπέλτης για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το Ισραήλ και ταυτόχρονα κάλεσμα ελπίδας και αντίστασης.

Παραθέτουμε αποσπάσματα των στίχων:

«Δείτε τα παιδιά της Γάζας που κλαίνε

Τα παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν λόγω του πολέμου

Και ο κόσμος κάθεται και κοιτάζει βουβά

(...)

Η δικαιοσύνη σε αυτόν τον κόσμο είναι άκαρδη

και παραμένει σιωπηλή

(...)

Πότε θα μπορέσω να ονειρευτώ έναν κόσμο χωρίς φόβο;

Εναν κόσμο χωρίς κρότους πυροβολισμών

και που δεν θα ανησυχούμε για βομβαρδισμούς;

Είμαι μόνο ένα παιδί

που γεννήθηκα για να ζω και όχι για να πεθάνω

(...)

Η Γάζα σας καλεί, παιδιά μου

θέλουμε αγάπη, θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε δικαιοσύνη

Θα χτίσουμε αυτόν τον κόσμο με τα δικά μας χέρια, ό,τι κι αν συμβεί

Θα ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας μετά την καταστροφή

Το ένα σπίτι μετά το άλλο, είμαστε πεπεισμένοι

Η Γάζα είναι δυνατή ό,τι και να γίνει».

Νέες κινητοποιήσεις και μέσα στο Ισραήλ

Κόντρα στην ασφυκτική καταστολή

Από την κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ, όπου το πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία!» μπήκε στο στόχαστρο της αστυνομίας
Από την κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ, όπου το πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία!» μπήκε στο στόχαστρο της αστυνομίας
Οι διαμαρτυρίες ενάντια στο έγκλημα στη Γάζα συνεχίζονται και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, κόντρα στην ασφυκτική καταστολή από την κυβέρνηση, στις αστυνομικές και δικαστικές απαγορεύσεις, στις συλλήψεις κ.ο.κ.

Το Σάββατο έγινε νέα κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ, με συγκέντρωση στην πλατεία Χαμπίμα στο κέντρο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η διαμαρτυρία ήταν δυναμική παρά τη συνεχιζόμενη επιχείρηση τρομοκράτησης, με την αστυνομία να παρεμβαίνει και να αποσπά βίαια από τους διαδηλωτές ακόμα και ένα πανό στην οδό Καπλάν το οποίο κρίθηκε «επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη», επειδή ανέγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία!».

Κινητοποίηση έγινε και στην Καισάρεια, έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην πόλη, με διαδηλωτές να καταγγέλλουν τη λύση που προτείνει η κυβέρνηση στη σημερινή κατάσταση μέσα από έναν «ατελείωτο πόλεμο, χωρίς χρονοδιαγράμματα».

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί διαμαρτυρία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, με αγρυπνία στη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και αίτημα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Τη Δευτέρα έγινε νέα διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ, ενώ οικογένειες ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κνεσέτ (Βουλή). Πολλές οικογένειες Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων ζητούν να υπάρξει άμεσα νέα συμφωνία ανταλλαγής με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Πολύμορφες διαμαρτυρίες κατά της σφαγής και τις μέρες των Χριστουγέννων

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Οπαδοί της Σέλτικ επέστρεψαν δυναμικά στα μηνύματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Οπαδοί της Σέλτικ επέστρεψαν δυναμικά στα μηνύματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
Πολύμορφες διαμαρτυρίες κατά της σφαγής του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη και υπέρ του δικαιώματός του να έχει και να παλεύει για μια λεύτερη πατρίδα έγιναν και μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων.

Ιδιαίτερα σε «δυτικές» χώρες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολύμορφη στήριξη του ισραηλινού εγκλήματος, διαδηλωτές ξεσκέπασαν τις κυβερνήσεις που αυτές τις μέρες αναμασούν ευχολόγια για... «επί Γης ειρήνη», την ίδια ώρα που κάνουν «πλάτες» στο κράτος - δολοφόνο.

Νέες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε όλη τη Βρετανία

Με διαδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες συνεχίστηκαν οι δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στη Βρετανία.

Ξεχωριστές είναι οι εικόνες από την εργατούπολη Λέστερ, όπου ανήμερα των Χριστουγέννων σημαίες της Παλαιστίνης κόσμησαν τα μπαλκόνια σε ολόκληρες γειτονιές, βροντοφωνάζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχνά το αίμα τόσων αθώων που ρέει στην παλαιστινιακή γη...

Αλλά και στο Λονδίνο έγινε νέα διαμαρτυρία, μεταξύ άλλων και από εργαζόμενους υγειονομικούς με εβραϊκή καταγωγή, στο πάρκο Gasholder, με αίτημα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στη δε Γλασκώβη της Σκωτίας έγινε διαδήλωση κατά της σφαγής, με τους οργανωτές να διαμηνύουν στο κάλεσμά τους ότι «τα Χριστούγεννα ακυρώθηκαν στη Βηθλεέμ» και να καλούν σε αλληλεγγύη και κοινή δράση «για την ελευθερία των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των οικογενειών, καθώς συνεχίζουν να ζουν μέσα στη βία και τη γενοκτονία, χωρίς ασφαλές μέρος να πάνε».

ΙΤΑΛΙΑ - Πανό και σημαίες μέσα στη Σκάλα του Μιλάνου
ΙΤΑΛΙΑ - Πανό και σημαίες μέσα στη Σκάλα του Μιλάνου
Στην ίδια πόλη, δυναμική ήταν επίσης η επιστροφή της «Πράσινης Ταξιαρχίας», των οπαδών της Σέλτικ, που για ένα δίμηνο είχαν αποκλειστεί από όλους τους αγώνες της ομάδας τους, εξαιτίας της ανοιχτής συμπαράστασής τους στον παλαιστινιακό λαό. «Πολλά σπίτια είναι θλιμμένα απόψε. Ψιθυρίζουν τα ονόματα κάποιων κοντά στο φως του καντηλιού. Πάνω από 20.000 νεκροί και πάνω από 8.000 παιδιά», έγραφε πανό που ύψωσαν οπαδοί της ομάδας σε αγώνα.

Πανό και μέσα στη Σκάλα του Μιλάνου

Δυναμική διαμαρτυρία οργανώθηκε στην Ιταλία και μέσα στο παγκοσμίου φήμης θέατρο, τη Σκάλα του Μιλάνου.

Ενα κάθετο γιγαντοπανό, που έγραφε «Σταματήστε τον βομβαρδισμό!», ξεδιπλώθηκε από τους εξώστες μέσα στο θέατρο «La Scala» της ιταλικής μεγαλούπολης, ενώ διαδηλωτές ύψωσαν κι άλλα πανό και παλαιστινιακές σημαίες στην πλατεία του θεάτρου, αναδεικνύοντας τα διεθνιστικά συναισθήματα και του ιταλικού λαού, που παρά τη συμπαράταξη της κυβέρνησης Μελόνι με το ισραηλινό κράτος - σφαγέα, διαμήνυσε τη δική του συμπαράταξη με τον παλαιστινιακό λαό, που ζητά κι αυτός να έχει μια λεύτερη πατρίδα.

Στη Γερμανία, έγινε νέα μαζική διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Βερολίνο, με πορεία που άρχισε από την περιοχή Kreuzberg και κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο κέντρο της πόλης, με πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη δολοφονία, σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τη γενοκτονία της Γάζας».

Νέες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ακόμα περιοχές του κόσμου, όπως στο Τορόντο του Καναδά, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας κ.α.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Ολόκληρες γειτονιές στο Λέστερ στολίστηκαν με παλαιστινιακές σημαίες
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Ολόκληρες γειτονιές στο Λέστερ στολίστηκαν με παλαιστινιακές σημαίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Νέα κινητοποίηση στο Βερολίνο
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Νέα κινητοποίηση στο Βερολίνο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ