Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΚ
Νέες αιματηρές εχθροπραξίες

Βομβαρδισμένο από ισραηλινές δυνάμεις σπίτι στο νότιο Λίβανο

Copyright 2023 The Associated

Βομβαρδισμένο από ισραηλινές δυνάμεις σπίτι στο νότιο Λίβανο
Φουντώνουν τα μέτωπα συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού στην ευρύτερη περιοχή αλλά και του στενού συμμάχου τους, των ΗΠΑ, όπως καταγράφεται και τα τελευταία 24ωρα με τις αιματηρές συγκρούσεις στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου και τις επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών κατά βάσης αμερικανικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ.

Στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, την Τρίτη ένας αντιαρματικός πύραυλος της Χεζμπολάχ έπληξε τη χριστιανική εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Ικρίτ, στο βόρειο Ισραήλ. Λίγη ώρα αργότερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι από το συμβάν σκοτώθηκε ένας 80χρονος και τραυματίστηκαν 9 Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε το κτίριο στο οποίο κατέφυγε μαχητής της Χεζμπολάχ που εκτόξευσε τον πύραυλο, ενώ αργότερα αναφέρθηκε πως εκτοξεύτηκε και άλλος ένας πύραυλος από την οργάνωση κοντά σε ένα τζαμί στο βόρειο Ισραήλ.

Παρόμοιες ισραηλινές επιθέσεις αναφέρθηκαν και χτες κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με 30 ρουκέτες στη μεθοριακή πόλη Κιργιάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ, ως αντίποινα για πρότερη επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σπίτι χωριού στη μεθόριο του Λιβάνου.

Μπροστά στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς είπε ότι πλέον η πιθανότητα πολέμου είναι μεγάλη, με το πρόσχημα της απομάκρυνσης της Χεσμπολάχ από τα σύνορα.

Αμερικανικά αντίποινα στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, κλιμακώνονται οι επιθέσεις σε θέσεις αμερικανικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, προκαλώντας την Κυριακή τον τραυματισμό τριών Αμερικανών στρατιωτών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρότερη κατάσταση.

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε ένα 24ωρο μετά (25/12) επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών ενόπλων κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων θέσεων της παράταξης Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στο Ιράκ. Η επιδρομή των ΗΠΑ, που επέφερε τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 18, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, που τη χαρακτήρισε «ξεκάθαρα εχθρική ενέργεια» που παραβιάζει τα ιρακινά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί πάνω από 100 επιθέσεις με ρουκέτες ή drones εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ.

Επίσης την Τρίτη, στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, η αιγυπτιακή αεράμυνα κατέρριψε drone που είχε τελικό προορισμό το ισραηλινό τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ, αλλά κατευθύνθηκε στην αιγυπτιακή τουριστική πόλη Νταχάμπ (νοτιοανατολική ακτή της Χερσονήσου). Η κατάρριψη του αντικειμένου πραγματοποιήθηκε 2 χιλιόμετρα από την ακτή και έγινε ορατή καθώς προκάλεσε εκρήξεις.

Ακόμα, έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί σημειώθηκε στις 26 Δεκέμβρη, δίχως να αναφερθούν σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε μεθοριακά χωριά του Λιβάνου (2023-11-08 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ (2023-11-03 00:00:00.0)
Τύμπανα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή (2023-10-21 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου (2023-10-14 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική επίθεση Ισραηλινών (2019-07-25 00:00:00.0)
Προσπάθειες να "αποφευχθεί" μια σύρραξη (1997-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ