Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Πυριτιδαποθήκη» η Ερυθρά Θάλασσα

Και «δεύτερες σκέψεις» για τη συμμετοχή στη ναυτική δύναμη που στήνουν οι ΗΠΑ με φόντο «πιθανή μεγάλη κλιμάκωση»

Πυριτιδαποθήκη θυμίζει η Ερυθρά Θάλασσα, όσο περνά ο καιρός, μπροστά στα σχέδια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν κάθε αφορμή για να κάνουν πιο δυναμική την παρουσία τους έναντι γεωπολιτικών αντιπάλων αλλά και συμμάχων, μέσω της επιχείρησης «Φρουρός Ευημερίας» που δρομολογούν τις τελευταίες βδομάδες σε μια από τις πιο νευραλγικές περιοχές της διεθνούς ναυτιλίας.

Περίπου 20 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που κόπτεται για την προστασία των ελληνικών εφοπλιστικών συμφερόντων) είχαν ανακοινώσει ότι προτίθενται να συμμετάσχουν στην υπό συγκρότηση ναυτική δύναμη των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φρουρός Ευημερίας», ωστόσο, στη συνέχεια διαφάνηκε πως κάποιες άλλαξαν ή σκέφτονται να αλλάξουν γνώμη, ενώ άλλες, όπως η Ισπανία, ανακοίνωσαν και επισήμως μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι δεν θα συμμετάσχουν, με πρόσχημα πως η αποστολή και τα μέσα θα πρέπει «να αποφασιστούν από τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ», αλλά διαβεβαιώνοντας ότι «η Ισπανία δεν θα πρόβαλλε αντίσταση με κανέναν τρόπο στη δημιουργία της».

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε στην αρχή της βδομάδας πως εταίροι των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ινδο-Ειρηνικό «ανησυχούν» για τα εντεινόμενα σημάδια «πιθανής μεγάλης κλιμάκωσης», ενώ η διαφαινόμενη διαφοροποίηση αποτυπώνει και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Το δίκτυο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ συναντούν τις τελευταίες μέρες «πολιτική απροθυμία» από αραβικές χώρες επειδή η συμμετοχή τους θα μπορούσε να εκληφθεί ως «άμεση στρατιωτική δράση σε ένδειξη βοήθειας στο Ισραήλ». Μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες φέρεται πως είναι ακόμη η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ η Αυστραλία απέρριψε σχετικό αμερικανικό αίτημα.

Από την άλλη, πρόσφατη αρθρογραφία σε «Guardian», «New York Times», «Jerusalem Post» αναφέρει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ στην Ερυθρά «εξασθενούν από την απουσία της Σαουδικής Αραβίας», η ηγεσία της οποίας προτιμά «να παρακολουθεί την κατάσταση από το περιθώριο» καθώς έχει ως προτεραιότητά της την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους Χούθι στην Υεμένη για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε τον Μάρτη του 2017, με φόντο τον στόχο για μετατροπή της χώρας σε διεθνή επιχειρηματικό κόμβο έως το 2030. Αλλες αραβικές χώρες, με εξαίρεση το Μπαχρέιν, έχουν επίσης επιλέξει να αποστασιοποιηθούν από την αμερικανική επιχείρηση «Φρουρός Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι νέες επιθέσεις των Χούθι

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης, τον διάπλου αρκετών δεκάδων πλοίων με εμπορευματοκιβώτια από τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε χτες πως έχει προγραμματίσει για τις επόμενες αρκετές βδομάδες η δανέζικη πολυεθνική «Maersk», αναιρώντας πρόσφατη απόφαση για αναστολή των διελεύσεων από εκεί λόγω του κινδύνου επιθέσεων. Ωστόσο επισημαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα συνεχίζει να υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που μπορεί να εκπονηθούν τις επόμενες μέρες.

Από την αρχή της βδομάδας, οι Υεμενίτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με drones εναντίον πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και την εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος αναχαιτίστηκε, προς την κατεύθυνση του Ισραήλ. Ειδικότερα, την Τρίτη αναφέρθηκαν εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, αφότου εθεάθησαν drones και πύραυλοι σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν την Τρίτη 12 drones και 5 πυραύλους (συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Κρουζ) των Υεμενιτών Σιιτών.

Το Σάββατο, το δεξαμενόπλοιο χημικών «Chem Pluto», υπό σημαία Λιβερίας, που ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία, χτυπήθηκε ανοιχτά της Ινδίας, στη Θάλασσα της Αραβίας, 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ, από τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος.

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη γι' αυτήν την ενέργεια, Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο υποστήριξαν ότι το αεροσκάφος «εκτοξεύτηκε από το Ιράν», δίχως να παρουσιάσουν στοιχεία. Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι έστειλε στην περιοχή ένα αεροσκάφος κι ένα πολεμικό πλοίο για να συνδράμουν το MV «Chem Pluto».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ