Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παρέμβαση για τα «νόμιμα δικαιώματά της» στην Ανατολική Μεσόγειο

Turkish Defense Ministry

Τις γνωστές αξιώσεις της, με τις επισημάνσεις περί «νόμιμων δικαιωμάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο, σπεύδει να επαναλάβει η Τουρκία, αναφερόμενη σε περιοχές που βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ τα παζάρια σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό φουντώνουν με «ομπρέλα» τα ευρωατλαντικά σχέδια και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.

Η νέα τουρκική παρέμβαση έγινε με αφορμή την πρόσφατη έγκριση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, την περασμένη Τετάρτη (20/12), με τη Λευκωσία να διαμηνύει ότι στόχος της είναι και η «βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα». Συγκεκριμένα, η Κύπρια υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, δήλωσε πως «μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού η Δημοκρατία στοχεύει να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, του τουρισμού, της εξόρυξης πρώτων υλών, καθώς επίσης την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων και στη διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αγκυρας, που μέσω του ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι οι περιοχές που καθορίζονται στο κυπριακό «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο», παραβιάζουν «υπό αυτήν τη μορφή τους τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», κάνοντας λόγο για «μονομερείς πράξεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις της Λευκωσίας «δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της χώρας μας στον τομέα αυτόν συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο», για να επαναλάβει ακόμα μία φορά ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο», κατηγορώντας τη Λευκωσία για «άπληστες πρωτοβουλίες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και μάλιστα «αποκομμένες από την πραγματικότητα», που «δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού». Ενώ κάνει και αναφορά επί της ουσίας στις επιστολές που έχει αποστείλει στον ΟΗΕ με τις παράνομες αξιώσεις της, λέγοντας πως «η Τουρκία έχει καταθέσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Εθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020».

Ενώ καταλήγει: «Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των θεμάτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην περιοχή, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την ΤΔΒΚ, αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν διασφάλισε - όπως αναφέρεται - την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η συγκεκριμένη Οδηγία - που καθορίζει «κοινή προσέγγιση» για τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους - έρχεται στο προσκήνιο με φόντο πολυεπίπεδα παζάρια για το Κυπριακό, το Αιγαίο, την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συνολικά τις σχέσεις με την Τουρκία κ.τ.λ. Η Οδηγία προβλέπει ότι τα παράκτια κράτη - μέλη της ΕΕ έπρεπε να έχουν καταρτίσει Σχέδιο το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, αλλά η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υποβάλει, παρά την «προειδοποιητική επιστολή» και την «αιτιολογημένη γνώμη» που έλαβε από τις Βρυξέλλες τον Δεκέμβρη του 2021 και τον Απρίλη του 2023, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ