Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες επιθέσεις εν μέσω ισραηλινών απειλών

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο και οι απαντήσεις από τους ένοπλους της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εξαπολύει καθημερινά απειλές για ευρεία σύγκρουση, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, να λέει την Τετάρτη ότι «αυτό μπορεί να βλάψει την ασφάλεια του Ισραήλ».

Η δήλωση του Μίλερ ήρθε λίγες ώρες αφότου εμφανίστηκε στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ «είναι προετοιμασμένο για πολύ έντονη επιχείρηση» στα σύνορα με τον Λίβανο. Χτες ο αντιστράτηγος Ορι Γκορντίν, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, μιλώντας σε τελετή για την προ 18 ετών λήξη του Δεύτερου Πολέμου με τον Λίβανο τόνισε πως ο στρατός είναι έτοιμος «να αντιμετωπίσει» τη Χεζμπολάχ για άλλη μια φορά.

Στο μεταξύ, χτες πέθανε ένας 39χρονος Ισραηλινός στρατιώτης, που είχε τραυματιστεί το απόγευμα της Τετάρτης από επίθεση drone της Χεζμπολάχ στο χωριό των Δρούζων Χουρφεΐς. Κατά την επίθεση αυτή είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλα 10 άτομα.

Νέες επιθέσεις των Χούθι

Εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε χτες ότι επιτέθηκαν σε δύο εμπορικά πλοία που είχαν ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Χάιφα και σε ένα τρίτο μακριά από το λιμάνι, σε συνεργασία με τη σιιτική πολιτοφυλακή «Ισλαμική Αντίσταση Ιράκ». Το πρωί της Πέμπτης είχε ανακοινωθεί από τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας «Ambrey» ότι είχε δεχτεί επίθεση από τους Χούθι ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο ενώ έπλεε στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα. Οι εκπομπές του πλοίου σταμάτησαν ενώ έπλεε 118 ν.μ. ανατολικά της περιοχής Μασάουα της Ερυθραίας, με κατεύθυνση τη διώρυγα του Σουέζ. Το όνομα του πλοίου δεν έγινε άμεσα γνωστό. Ωστόσο, την πληροφορία αυτή διέψευσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενα ακόμα φρικτό ισραηλινό έγκλημα με αμερικανικές βόμβες εναντίον αμάχων στη Γάζα

Το κράτος - δολοφόνος βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ με 6.000 εκτοπισμένους, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες

Copyright 2024 The Associated

Με τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», το Ισραήλ συνεχίζει το λουτρό αίματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων.

Σε 244 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 36.654 Παλαιστίνιοι και άλλοι 83.309 έχουν τραυματιστεί. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 68 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 235.

Χτες, λίγες ώρες πριν τα χαράματα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός πραγματοποίησε άλλο ένα φρικιαστικό έγκλημα, εξαπολύοντας αεροπορική επιδρομή με αμερικανικούς πυραύλους εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, στο οποίο είχαν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σχολείο al-Sardi που μέχρι την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα λειτουργούσε υπό την αιγίδα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, οι βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών σκότωσαν τουλάχιστον 45 ανθρώπους (ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 παιδιά και 9 γυναίκες) και τραυμάτισαν πάνω από 70 άλλους, όπως μετέδωσε το CNN.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι σοκαριστικές εικόνες χάους, τρόμου και θανάτου, ενώ οι βόμβες προκάλεσαν και πυρκαγιά στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ερείπια και θρήνο άφησε πίσω του το ισραηλινό πλήγμα στο σχολείο που στέγαζε αμάχους

Copyright 2024 The Associated

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ερείπια και θρήνο άφησε πίσω του το ισραηλινό πλήγμα στο σχολείο που στέγαζε αμάχους
Την επίθεση επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, προβάλλοντας το «γνωστό» επιχείρημα πως η επίθεση ήταν «δικαιολογημένη», με τον ισχυρισμό ότι στο σχολείο κρύβονταν μερικές δεκάδες μαχητές της Χαμάς.

O επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρίνι, δήλωσε ότι «το σχολείο φιλοξενούσε 6.000 εκτοπισμένους όταν χτυπήθηκε», ενώ τόνισε ότι το χτύπημα έγινε «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση για τους εκτοπισμένους ή την UNRWA».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πάνω από 180 κτίρια της UNRWA έχουν πληγεί και περισσότεροι από 450 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, σε δύο ξεχωριστές αναλύσεις το αμερικανικό δίκτυο CNN και το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» επιβεβαιώνουν ότι και το νέο ισραηλινό έγκλημα έγινε με αμερικανικές βόμβες.

«Ανάλυση του CNN σε βίντεο από το σημείο και εξέταση από εμπειρογνώμονα σε θέματα εκρηκτικών όπλων διαπίστωσε ότι στο χτύπημα στο σχολείο χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής. Το CNN εντόπισε θραύσματα τουλάχιστον δύο αμερικανικών βομβών μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) σε βίντεο που τραβήχτηκε στο σημείο από δημοσιογράφο που εργάζεται για το CNN», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Αντίστοιχα, σε ανάλυση του «Al Jazeera» επισημαίνεται ότι «εικόνες από θραύσματα πυραύλων που αναλύθηκαν (...) εντόπισαν εξαρτήματα της «Honeywell», μιας αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στα συστήματα καθοδήγησης ακριβείας»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, νοσοκόμοι που δουλεύουν σε αποστολή της διεθνούς ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο νοσοκομείο Αλ Ακσα μετέφεραν σε δημοσιογράφους «σκηνές αποκάλυψης» εν μέσω «φρενήρους κλιμάκωσης εχθροπραξιών» ειδικά στην κεντρική Γάζα από το πρωί της Τετάρτης. «Είδαμε νοσοκομεία και προσφυγικούς καταυλισμούς να βομβαρδίζονται, όπως και αποθήκες με ανθρωπιστική βοήθεια», είπαν σύμφωνα με σχετικό χτεσινό ρεπορτάζ του CNN.

Ωρες μετά το μακελειό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ - ο οποίος για πολλούς μήνες και μετά από δεκάδες χιλιάδες σκοτωμένους Παλαιστίνιους αναμασούσε το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ» - απαίτησε τη διενέργεια «ανεξάρτητης» έρευνας για την επίθεση «ακριβείας» στο σχολείο.

Αυξάνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε δομές Υγείας

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε χτες νέα αύξηση επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε δομές Υγείας.

Από τον περασμένο Οκτώβρη, καταγράφηκαν 469 επιθέσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, Κέντρα Υγείας και άλλες υγειονομικές δομές.

Σε αυτές σκοτώθηκαν 727 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, υπάλληλοι νοσοκομείων) και τραυματίστηκαν άλλοι 933.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ τόνισε πως το 37% των Ισραηλινών επιθέσεων σε δομές Υγείας έγιναν στην πόλη της Γάζας, το 23% στη Βόρεια Γάζα και το 28% στην Χαν Γιούνις.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της UNICEF ανακοίνωσε χτες πως 9 στα 10 παιδάκια της Λωρίδας της Γάζας δεν έχουν σήμερα αρκετά τρόφιμα, για να χορτάσουν και να αναπτυχθούν σωστά. Επισήμανε πως αυτό συνιστά σημαντική απειλή για την επιβίωση, την υγεία και την ομαλή ανάπτυξή τους.

Λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως κανένας ασθενής ή τραυματίας δεν έχει μπορέσει να μεταφερθεί από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο ή άλλες χώρες της περιοχής από τις 6 Μάη, από τότε δηλαδή που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κατέλαβε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας και τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας».

«Αυτό εκθέτει χιλιάδες ανθρώπους σε επιπλοκές και θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», τόνισε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ανέφερε πως υπάρχουν 25.000 άτομα που χρειάζεται να μεταφερθούν εκτός Γάζας για θεραπεία, ενώ μόλις 4.895 Παλαιστίνιοι άρρωστοι ή τραυματίες μπόρεσαν να μεταφερθούν για νοσηλεία εκτός Γάζας από την αρχή του πολέμου.

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού με Παλαιστίνιους μαχητές, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 34χρονου Ισραηλινού στρατιώτη σε συμπλοκή στα σύνορα του νότιου Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Επισήμως, αυτό ήταν το 295ο θύμα του κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 27/10/2023.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, ανακοίνωσε χτες ότι 5 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν μαχητές της Χαμάς ανατίναξαν είσοδο σήραγγας κοντά στη Ράφα. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έστησαν ενέδρα σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη συνοικία Ταλ Ζούρομπ, στο δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Δυτική Οχθη: Νέα φονική ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν

Στη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε μία ακόμα φονική επιδρομή στην πόλη Τζενίν, όπου ανέπτυξαν τις επίλεκτες δυνάμεις Duvdevan και επιστράτευσαν ακόμη και στρατιωτικά ελικόπτερα, μέσα σε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή.

Από την ισραηλινή επιδρομή σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 13.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που έφεραν τραύματα από σφαίρες και θραύσματα καθώς και σε έναν που χτυπήθηκε από στρατιωτικό τζιπ. Ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες της δέχτηκαν πυρά ενώ προσπαθούσαν να περισυλλέξουν κάποιους από τους νεκρούς.

Νωρίτερα, ένας 32χρονος Παλαιστίνιος στην πόλη αλ Ραμ που βρίσκεται βορείως της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά.

Επιπλέον, νωρίς το μεσημέρι, Εβραίοι έποικοι έβαλαν φωτιά σε χωράφια Παλαιστινίων με στάρι, ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, στο χωριό Μπέιτ Ντατζάν της Ναμπλούς.

Στο μεταξύ, ισραηλινό στρατοδικείο παρέτεινε με το πρόσχημα της «υποκίνησης σε αντίσταση» κατά των αρχών την κράτηση της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Ράσα Χαρτζάλαχ, από την Ναμπλούς, που δουλεύει στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Η δημοσιογράφος συνελήφθη την Κυριακή από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και τη μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Αριέλ.

Το ίδιο 24ωρο, οι κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν τα σπίτια 7 Παλαιστινίων στην πόλη αλ Ναχιρίγια, νότια της Χεβρώνας.

Πλάι σε αυτές τις εξελίξεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε χτες το απόγευμα να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων κατά της αντιστασιακής οργάνωσης νεαρών Παλαιστινίων μαχητών, «Lions' Den», («Φωλιά των Λιονταριών»), που συγκροτήθηκε στο τέλος του 2022 στην πόλη Ναμπλούς σαν απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παρέμβαση των ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες υπέρ της πρότασης Μπάιντεν

Ενώ η Χαμάς καταγγέλλει ότι το σχέδιο που κυκλοφορεί η Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ διαφέρει από την πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Copyright 2024 The Associated

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα παζάρια με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ - παζάρια που διασυνδέονται άμεσα με τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το φόντο, οι ΗΠΑ και άλλες 16 χώρες - οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, με κοινό χαρακτηριστικό ότι πολίτες τους συμπεριλαμβάνονται στους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζουν την πρόταση εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων που περιέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις 31 Μάη.

Καλούν την Χαμάς να κλείσει αυτήν τη συμφωνία, αναφέροντας μάλιστα ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει» με αυτήν - παρότι ακόμα η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ότι την αποδέχεται και μια σειρά από στελέχη της την απορρίπτουν.

Επισημαίνουν ότι «αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκατάσταση της Γάζας, μαζί με εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και ευκαιρίες, για μια πιο διαρκή μακροπρόθεσμη ειρήνη και μια λύση δύο κρατών».

«Σε αυτήν την αποφασιστική στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ καθώς και τη Χαμάς να κάνουν οποιουσδήποτε τελικούς συμβιβασμούς είναι απαραίτητοι για να κλείσει αυτή η συμφωνία», προσθέτουν.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και της Βρετανίας.

Αντίδραση Χαμάς για διαφορετικό σχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, πάντως, οι προχτεσινές συνομιλίες του διευθυντή της CIA Γ. Μπερνς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Α. Κάμελ δεν φάνηκαν να αποδίδουν καρπούς.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Reuters» πως μολονότι η οργάνωση χαιρετίζει «ιδέες του Μπάιντεν» όπως τις ανακοίνωσε στις 31 Μάη μιλώντας για εκεχειρία τριών φάσεων στη Γάζα, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαρτάται από την πρόταση του Ισραήλ την οποία η Χαμάς είδε και απέρριψε ως μη ικανοποιητική.

«Το έγγραφο των ΗΠΑ (...) δεν έχει καμία αναφορά σε τερματισμό της επίθεσης ή σε αποχώρηση (...) Το ισραηλινό έγγραφο μιλά για ανοικτή διαπραγμάτευση δίχως χρονικό όριο και μιλά για "στάδιο" στη διάρκεια του οποίου η κατοχική κυβέρνηση παίρνει τους ομήρους και ξαναρχίζει τον πόλεμο. Είπαμε στους μεσολαβητές πως τέτοιο έγγραφο δεν το αποδεχόμαστε», ανέφερε ο Ζούχρι.

Παρ΄ όλα αυτά πρόσθεσε πως είναι «δεσμευμένος» στην πρόταση της 5ης Μάη για εκεχειρία τριών φάσεων και ανταλλαγές ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, μολονότι λίγο μετά Ισραηλινός αξιωματούχος την απέρριψε ως «απαράδεκτη».

Πιο αισιόδοξη προοπτική των παζαριών σε Ντόχα και Κάιρο έδινε το ίδιο διάστημα το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι «Al Qahira».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel» ορισμένες από τις διαφωνίες Χαμάς - Ισραήλ αυτήν τη στιγμή είναι οι ακόλουθες: Η Χαμάς προτείνει απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων (όχι απαραίτητα ζωντανών συνολικά), ενώ η ισραηλινή πρόταση ζητά την απελευθέρωση 33 ζωντανών ομήρων. Η πρόταση της Χαμάς αίρει το «βέτο» που απαιτεί το Ισραήλ για την απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων και αυξάνει τον αριθμό αυτών που επιθυμεί να απελευθερωθούν. Η πρόταση της Χαμάς ζητά την ελεύθερη κίνηση των αμάχων της Γάζας σε βορρά και νότο δίχως «ελέγχους ασφαλείας» που ζητά το Ισραήλ για να αποτρέψει επαναφορά των μαχητών της οργάνωσης στις διάφορες περιοχές... Επίσης, η πρόταση της Χαμάς διαφοροποιείται στον χρόνο των τριών φάσεων, αφενός στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων και σε ό,τι αφορά την αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων. Απαιτεί επίσης την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων, που απελευθερώθηκαν μετά τη συμφωνία του 2011, για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ και έκτοτε συνελήφθησαν ξανά.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως η Χαμάς ζητά από την πρώτη μέρα της εκεχειρίας σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλισμό για την απομάκρυνση συντριμμιών και για την επαναλειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Σε αντάλλαγμα η Χαμάς δεσμεύεται να απελευθερώσει 3 Ισραηλινούς ομήρους κατά την τρίτη μέρα της εκεχειρίας και άλλους 3 κάθε επτά μέρες με προτεραιότητα στις γυναίκες (στρατιώτες ή πολίτες). Την έκτη βδομάδα η Χαμάς προθυμοποιείται να απελευθερώσει και τους υπόλοιπους Ισραηλινούς μη στρατιωτικούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση συμφωνημένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Κατά το διάστημα αυτό, προτείνεται το Ισραήλ να απομακρύνει μερικώς τα στρατεύματα από τη Γάζα και να επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση αμάχων μεταξύ βορρά και νότου. Κατά την 22η μέρα της πρώτης φάσης προτείνεται οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν και από το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας προς τα ισραηλινά σύνορα. Η δεύτερη φάση μελετάται να έχει διάρκεια 42 ημερών με στόχο «βιώσιμη ηρεμία» και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Παρεμβάσεις από Ρωσία και Ισπανία

Δριμεία κριτική σε Ισραήλ και ΗΠΑ άσκησε την Τετάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό πως στη Γάζα δεν κάνει πόλεμο αλλά «πλήρη αφανισμό άμαχου πληθυσμού». Χαρακτήρισε τον πόλεμο ως «αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ» που μονοπώλησαν τις προσπάθειες επίλυσης του Παλαιστινιακού με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη πως η κυβέρνησή του προσπαθεί να επηρεάσει «όσο μπορεί» τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης.

Από την πλευρά της Ισπανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ανακοίνωσε χτες πως η Μαδρίτη θα υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, με την κατηγορία της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Η κίνηση της Ισπανίας έρχεται μετά από ανάλογη απόφαση της Ιρλανδίας, που προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην υπόθεση, ενώ νωρίτερα είχαν ανακοινώσει την ίδια απόφαση η Χιλή και το Μεξικό.

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον ρόλο του ad hoc δικαστή σε επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εξετάζει την προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ ο 87χρονος Ισραηλινός δικαστής Αχαρόν Μπαράκ. Σε σχετική επιστολή αναφέρει ότι οι λόγοι δεν αφορούν την προσφυγή της Ν. Αφρικής, αλλά είναι «προσωπικοί και οικογενειακοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ