Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και σε συνοικίες της Ράφα

Προς κλιμάκωση του μακελειού στην περιοχή, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Ανελέητα συνεχίστηκαν και χτες οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Copyright 2024 The Associated

Ανελέητα συνεχίστηκαν και χτες οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε χτες για 125η μέρα τις δολοφονικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στο νότιο τμήμα, βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες συνοικίες προαστίων της νοτιότερης πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από τους μισούς κατοίκους όλης της Γάζας.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 27.840 και οι τραυματίες τους 67.317. Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 130 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 170.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αραβικής εφημερίδας «Al-Araby Al-Jadeed», οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί χτες σε ορισμένα προάστια της Ράφα ήταν τόσο σφοδροί που ακούγονταν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων στο κυβερνείο του Βόρειου Σινά (βορειοανατολική Χερσόνησο του Σινά). Θεωρήθηκαν οι σφοδρότεροι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 7 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι πτήσεις αιγυπτιακών στρατιωτικών ελικοπτέρων «Απάτσι» στα σύνορα με τη Γάζα, πάνω από τη στρατηγικής σημασίας αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που είναι γνωστή ως «Διάδρομος Φιλαδέλφεια».

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, Νάσερ, παραμένει κυκλωμένο από ισραηλινά άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές, ενώ σε αυτό έχουν αναζητήσει καταφύγιο περίπου 10.000 εκτοπισμένοι άμαχοι και πάνω από 450 τραυματίες.


Copyright 2024 The Associated

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του «Al Jazeera», οι τραυματιοφορείς αδυνατούν να βγουν από το νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους τραυματίες επειδή γίνονται στόχος από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Δεν μπορούν ούτε τα πτώματα να απομακρύνουν για τον ίδιο λόγο.

Συστηματικές κατεδαφίσεις κτιρίων για «νεκρές ζώνες»

Παράλληλα, όλες οι συνοικίες της δυτικής πόλης της Γάζας κατεδαφίζονται και ισοπεδώνονται συστηματικά από πυροτεχνουργούς και μπουλντόζες του κατοχικού στρατού.

«Επισημαίνω προς τις ισραηλινές αρχές το γεγονός ότι το άρθρο 53 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης απαγορεύει την καταστροφή από την κατοχική δύναμη των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, εκτός κι αν η καταστροφή αυτή έχει καταστεί απολύτως απαραίτητη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, αναφερόμενος στις συστηματικές κατεδαφίσεις κτιρίων (όπως πανεπιστήμια, τεμένη, πολυκατοικίες κ.ά.) στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Ο Τουρκ υπενθύμισε πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις συνιστούν έγκλημα πολέμου γιατί δεν δικαιολογούνται από στρατιωτικές επιταγές και γίνονται αυθαίρετα. Οπως πρόσθεσε, «πρόκειται κυρίως για κτίρια οικιστικής χρήσης και πανεπιστήμια σε ζώνες όπου δεν έγιναν ούτε γίνονται μάχες».

Και κατέληξε: «Αυτές οι καταστροφές φαίνεται πως έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των αμάχων σε αυτές τις ζώνες».

Ισραηλινά σχέδια αύξησης του χρόνου επιστράτευσης

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και με δεδομένο το προχτεσινό διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, όπου απέρριψε τις αντιπροτάσεις της Χαμάς, επιμένοντας στην «απόλυτη νίκη» και στην κλιμάκωση του πολέμου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ (του κόμματος Γες Ατίντ), δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ότι δεν είναι αντιφατικοί στόχοι να επιστρέψουν οι όμηροι και «να εξαλειφθεί» η Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμη την «επείγουσα πολιτική διευθέτηση» των «εντάσεων» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Αντιδράσεις προκαλεί στο Ισραήλ η αποστολή ειδοποίησης επιστράτευσης 1.300 νεαρών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων είχαν αρχικά εξαιρεθεί. Η εξέλιξη δείχνει τις εντεινόμενες ανάγκες ανθρώπων στον ισραηλινό κατοχικό στρατό παρά την επιστράτευση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων από τον περασμένο Οκτώβρη.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε χτες ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει αύξηση του χρόνου επιστράτευσης εφέδρων και στρατεύσιμων, καθώς καταστρώνονται σενάρια μακράς κατοχής της Λωρίδας της Γάζας και παράτασης ή και κλιμάκωσης του πολέμου (πιθανώς και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», εντείνονται οι διαμαρτυρίες για την εξαίρεση στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων (Χαρεντίμ), ενώ ετοιμάζεται νομοσχέδιο με αλλαγές που θα ρυθμίζουν θέματα επιστράτευσης, στράτευσης και επιμήκυνσης της διάρκειας στρατιωτικής θητείας, αλλά και αύξησης του ορίου ηλικίας των εφέδρων στα 45 έτη για τους τακτικούς εφέδρους, στα 50 έτη για τους αξιωματικούς και στα 52 έτη για εκείνους που έχουν «ειδικό ρόλο» στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Και άλλος νεκρός Παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη

Χτες το μεσημέρι, ένας 27χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε θανάσιμα από ισραηλινά πυρά κοντά σε φυλάκιο του στρατού στην περιοχή Ντέιρ Σαράφ, δυτικά της πόλης Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο 27χρονος ήταν από το χωριό Τζαλκαμούς της βορειοδυτικής Τζενίν και πέθανε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του επειδή ο στρατός εμπόδισε ασθενοφόρο να τον διακομίσει στο νοσοκομείο.

Στο ίδιο φυλάκιο ελέγχου τραυματίστηκε και ένας 35χρονος άνδρας στο χέρι στη διάρκεια συγκρούσεων που προκλήθηκαν όταν ο στρατός αποφάσισε να απαγορεύσει αυθαίρετα την κίνηση των Παλαιστινίων στην περιοχή.

Ο θάνατος του 26χρονου ανεβάζει σε 388 το σύνολο των Παλαιστινίων που έπεσαν νεκροί στη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν και χτες το μπαράζ συλλήψεων κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων από τον Οκτώβρη σε πάνω από 6.920 άτομα.

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονη αντίδραση της Βαγδάτης στη νέα αμερικανική επίθεση σε ιρακινό έδαφος

Γερμανική φρεγάτα αναχώρησε για την αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» αναχώρησε χτες για την Ερυθρά Θάλασσα

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» αναχώρησε χτες για την Ερυθρά Θάλασσα
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στο Ιράκ η προχτεσινοβραδινή επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανώτερων στελεχών της «φιλοϊρανικής» σιιτικής οργάνωσης «Καταΐμπ Χεζμπολάχ» και του οδηγού του αυτοκινήτου που τους μετέφερε.

Η επίθεση αυτή, όπως και το μπαράζ επιδρομών που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή προς Σάββατο σε Συρία και Ιράκ, εντάσσεται στα μακράς διάρκειας αντίποινα που έχει εξαγγείλει η Ουάσιγκτον, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά», για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία στις 28 Ιανουαρίου από πυρά της «Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ».

Η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμπού Μπακίρ αλ Σαάντι και του Αρκάν Αλγιάουι. Ο Αλ Σαάντι ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών της οργάνωσης και είχε στοχοποιηθεί από τους Αμερικανούς που τον θεωρούσαν υπεύθυνο για δεκάδες επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και Συρία από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η «Κεντρική Διοίκηση» του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση, λέγοντας πως σκότωσε τον διοικητή της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, επειδή «ήταν υπεύθυνος για τον άμεσο σχεδιασμό και την εξαπόλυση επιθέσεων σε αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τέτοιες επιθέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «απαραίτητη δράση για την προστασία των ανθρώπων μας».

Αντιδρώντας στη νέα επίθεση των ΗΠΑ σε ιρακινό έδαφος, η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι την χαρακτήρισε «ωμή δολοφονία σε κατοικημένη συνοικία της Βαγδάτης».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Γιαχία Ρασούλ, σχολίασε πως ο διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ στο Ιράκ (και τη Συρία), που συγκροτήθηκε το 2014 με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», παραβιάζει το πλαίσιο δράσης και σκοπών για το οποίο βρίσκεται στο ιρακινό έδαφος. «Αυτό το μονοπάτι ωθεί την ιρακινή κυβέρνηση πιο πολύ από ποτέ να τερματίσει την αποστολή του συνασπισμού που έχει καταντήσει πλέον παράγοντας αποσταθεροποίησης του Ιράκ», τόνισε.

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που καταδίκασε τις δολοφονίες αυτές, υποστηρίζοντας πως «θα ενθαρρύνουν τη συνέχιση ενεργειών» απέναντι στον αμερικανικό στρατό στην περιοχή. Πρόσθεσε δε πως αυτή η επίθεση είναι συνέχιση της επιθετικότητας «κατά των λαών του έθνους μας σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, ασφάλειας και σταθερότητας του Ιράκ».

Στη Συρία, χτες το πρωί, το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Mayadeen» μετέδωσε πως σημειώθηκαν «εκρήξεις» στην αμερικάνικη βάση που βρίσκεται κοντά στην πετρελαιοπηγή Ομάρ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της Συρίας. Δεν έγινε ωστόσο άμεσα γνωστή η αιτία των εκρήξεων και το πιθανό αποτέλεσμά τους.

Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη

Χτες το μεσημέρι, δυνάμεις της «Κεντρικής Διοίκησης» του αμερικανικού στρατού πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, ανακοινώνοντας ότι στόχος τους ήταν περιοχή αντιπλοϊκών πυραύλων των Χούθι που ήταν στραμμένοι σε θέσεις πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίτερα το δίκτυο «Al Mayadeen» είχε μεταδώσει πως το πρωί της Πέμπτης αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έβαλαν κατά θέσης των Χούθι στην περιοχή αλ Κουτάινα στη βόρεια επαρχία της Υεμένης, Σαάντα, δίχως να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.

Το ίδιο 24ωρο, αναχώρησε από λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας η γερμανική φρεγάτα «Hessen» με 240 ναύτες, στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας.

Εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Και το περασμένο 24ωρο οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου παρέμειναν ακατάπαυστες, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών Ισραηλινών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρότερη κατάσταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κιργιάτ Σμονά, Μπιρανίτ και Ορος Χερμόν του βόρειου Ισραήλ.

Δυνάμεις του ισραηλινού πυροβολικού ανταπάντησαν χτυπώντας θέσεις του νότιου Λιβάνου, όπως η περιοχή Κιάμ, ενώ στη συνέχεια η εκτόξευση οβίδας σε σπίτι στη Μετούλα του βόρειου Ισραήλ και η ρίψη ρουκετών στην ύπαιθρο του Κιμπούτς Σνιρ (κοντά στα βόρεια σύνορα με Λίβανο), προκάλεσε πτήσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Βηρυτό.

Διπλωματικά παζάρια σε Ισραήλ και Κάιρο

Το «δικαίωμα» του κράτους - δολοφόνου στην «αυτοάμυνα» υπερασπίστηκε ξανά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που θα συνοδεύεται από εκεχειρία, αλλά και για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και επικίνδυνης ανάφλεξης σε όλα τα πεδία συγκρούσεων.

Τέτοια παζάρια συνεχίστηκαν τόσο στο Ισραήλ, από όπου αποχώρησε χτες το μεσημέρι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ολοκληρώνοντας την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τις αρχές Οκτώβρη, όσο και στο Κάιρο, όπου ξεκίνησε χτες νέος γύρος έμμεσης διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς, με μεσολαβητές Αιγύπτιους διπλωμάτες και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τη σταθερή πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, παρά τις διαφορές της κυβέρνησης Μπάιντεν με την ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με την «επόμενη μέρα» και τους σχεδιασμούς που εξυπηρετούν καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ετσι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε προχτές το βράδυ στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», θυμίζοντας ξανά τις επιθέσεις της Χαμας στις 7/10 και διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να ξανασυμβούν.

Μετά από αυτό, οι υποκριτικές αναφορές του Μπλίνκεν περί των πληγμάτων σε βάρος των Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα ήταν παραπέτασμα καπνού, για τις αντιδράσεις αραβικών και άλλων λαών - όπως και εντός των ΗΠΑ - ενάντια στην πολύμορφη στήριξη της Ουάσιγκτον στο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Είπε ότι το Ισραήλ έχει «υποχρέωση» απέναντι στους αμάχους και ότι υπάρχουν περιθώρια «διαπραγμάτευσης» για «λύση».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε φυσικά να ανοίξει την κουβέντα για τη μελλοντική «ενσωμάτωση» του Ισραήλ στη «Μέση Ανατολή» και την αποκατάσταση των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία. Τα παζάρια με το Ριάντ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, παρότι το τελευταίο λίγες μόλις ώρες πριν είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου θέτει ως προϋπόθεση για «εξομάλυνση σχέσεων» το σταμάτημα του πολέμου στη Γάζα και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι «οι Ισραηλινοί αντιμετωπίστηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο στις 7 Οκτωβρίου... Οι όμηροι αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, καθημερινά από τότε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άδεια για απάνθρωπη αντιμετώπιση άλλων». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ πίεσαν και συνεχίζουν να πιέζουν το Ισραήλ «με συγκεκριμένους τρόπους για να ενισχύσουν την προστασία των πολιτών» και να δώσουν περισσότερη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. «Και δεν μπορούμε, δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε την κοινή μας ανθρωπιά», είπε προκλητικά, καλώντας το Ισραήλ να ανοίξει ξανά το πέρασμα του Ερέζ, κάτι που θα επέτρεπε η βοήθεια να φτάσει στη βόρεια Γάζα πιο άμεσα.

Ολα αυτά βέβαια τη στιγμή που οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων ανέστειλαν τη χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ενώ συνεχίζουν να ψηφίζουν πακέτα στρατιωτικής στήριξης στο κράτος - δολοφόνο.

Μόλις χτες η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε επί της αρχής ένα νέο τεράστιο πακέτο «βοήθειας» σε Ουκρανία και Ισραήλ (με 67 ψήφους υπέρ και 32 κατά).

Το πακέτο προβλέπει 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ και περίπου 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, ενώ αφήνει εκτός το μέρος του αρχικού νομοσχεδίου που προέβλεπε μεταξύ άλλων δισεκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση της καταστολής της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Πριν φύγει από το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με δύο ανθρώπους - κλειδιά της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου: Τους υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς και Γκ. Αϊζενκοτ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ynetnews.com, συζήτησαν την προώθηση προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, «την ανάγκη να επιτευχθεί μια πολιτική λύση με τον Λίβανο η οποία θα επιτρέψει στους κάτοικους του βορείου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και την αντιμετώπιση του ιρανικού τρομοκρατικού άξονα».

Στη συνάντηση αυτή ο Γκαντς ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και στις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Νέος γύρος παζαριών στο Κάιρο

Το ίδιο 24ωρο, ξεκίνησαν νέο γύρο έμμεσης διαπραγμάτευσης στο Κάιρο οι αντιπροσωπείες Ισραηλινών και στελεχών της Χαμάς με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης για ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, με αντάλλαγμα παρατεταμένη εκεχειρία στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναμένουν οι διαπραγματεύσεις αυτές να κρατήσουν τουλάχιστον 10 μέρες προτού επιτευχθεί παύση πυρός στο πρώτο στάδιο μιας συμφωνίας.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έχει επικεφαλής τον Χάλιντ αλ Χίγια, υπαρχηγό της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Περιοδεία του Ιορδανού βασιλιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Χτες ανακοινώθηκε ότι ξεκινά τις επόμενες μέρες περιοδεία σε «δυτικές» πρωτεύουσες ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', επιχειρώντας να ασκήσει και αυτός από την πλευρά του πιέσεις στους στενούς συμμάχους του Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που εάν συνεχιστεί δεν αποκλείεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ιορδανία (και στην Αίγυπτο).

Οπως έγινε γνωστό, ο Ιορδανός βασιλιάς θα συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 12/2. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Οτάβα του Καναδά για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, μετά στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Γερμανία, όπου θα συναντήσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου (που φέτος γίνεται μεταξύ από 16 έως 18 Φλεβάρη).

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στη Βηρυτό

Επίσκεψη στη Βηρυτό του Λιβάνου αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Η επίσκεψη, που είναι η δεύτερη σε περίπου τρεις μήνες, γίνεται με φόντο την ένταση των εχθροπραξιών στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου αλλά και των αμερικανικών επιθέσεων σε «φιλοϊρανικές» σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ.

Χτες, ο Ιρανός υπουργός δέχθηκε στο υπουργείο τον Σαουδάραβα πρέσβη στην Τεχεράνη. Συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή επιστολή του Σαουδάραβα βασιλιά και του πρίγκιπα διαδόχου στον θρόνο προς τον Ιρανό Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος ευχήθηκαν στην ιρανική ηγεσία με αφορμή την 45η επέτειο της ιρανικής «Ισλαμικής Επανάστασης» και χαιρέτισαν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Νωρίτερα, είχε μεταβεί στη Λευκωσία ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Σούκρι, για συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του, Κ. Κόμπο. Συζήτησαν τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη ο παλαιστινιακός πληθυσμός στην περιοχή. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος τόνισε ιδιαίτερα πως θα πρέπει να υποστηριχτεί το έργο της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ετοιμάζει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο

Ενώ ο Φιντάν είχε επαφές στη Λιβύη

Ρόλο ρυθμιστή και στη Λιβύη διεκδικεί η Τουρκία (φωτ. από συνάντηση των Φιντάν - Ντμπεϊμπά)
Ρόλο ρυθμιστή και στη Λιβύη διεκδικεί η Τουρκία (φωτ. από συνάντηση των Φιντάν - Ντμπεϊμπά)
Την προσπάθεια να αναβαθμίσει τον ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς και στις διεργασίες σε όλα τα κρίσιμα «μέτωπα» της ευρύτερης περιοχής επιβεβαιώνουν οι επαφές που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στις 14 Φλεβάρη ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Οι δύο χώρες προχωρούν στην επίσημη πλέον «εξομάλυνση» των διμερών τους σχέσεων, με φόντο τις πυκνές και πολύπλευρες εξελίξεις στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν είπε ότι η πρώτη αυτή συνάντηση των δύο ηγετών θα εστιάσει σε περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και στη συνεργασία τους σε Εμπόριο, Ενέργεια και «ασφάλεια». Είπε ακόμα ότι «η εξομάλυνση των σχέσεών μας είναι σημαντική ώστε η Αίγυπτος να διαθέτει ορισμένες τεχνολογίες. Εχουμε μια συμφωνία να παρέχουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες».

Στο μεταξύ και καθώς συνεχίζεται το στενό αλισβερίσι της Αγκυρας και με τη Μόσχα, η αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στην Τουρκία μετατίθεται για αργότερα (πιθανώς Απρίλη ή και Μάη), εξαιτίας - σύμφωνα με πηγές και των δύο πλευρών - των εκλογών που το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί στις δύο χώρες.

Στη Ρωσία θα γίνουν προεδρικές εκλογές μέσα Μάρτη, ενώ στην Τουρκία θα γίνουν τοπικές εκλογές τέλη Μάρτη.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αναβολή», αφού δεν είχε ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία.

Ο Πεσκόφ προ ημερών είχε πει ότι οι δύο χώρες ιεραρχούν τα σχέδια δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ενώ στο επίκεντρο των ρωσοτουρκικών παζαριών βρίσκονται και οι όροι μιας νέας συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών δημητριακών μέσω Μαύρης Θάλασσας.

«Προοδεύουν σταδιακά» οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη

Στο μεταξύ, προχτές ο Φιντάν είχε επίσημες επαφές στη Λιβύη, έχοντας τονίσει πριν ακόμα φτάσει ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά (σ.σ. της Λιβύης) προοδεύουν σταδιακά», ενώ ανήγγειλε ότι «σύντομα» θα ξανανοίξει το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι «οι επιχειρήσεις μας άρχισαν να εργάζονται και πάλι εκεί», αλλά και ότι στις συναντήσεις του θα επαναλάβει «την εποικοδομητική πολιτική στάση που η Τουρκία ούτως ή άλλως επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια», για να καταλήξει: «Θέλουμε η Λιβύη να λύσει τα προβλήματά της μέσω του διαλόγου. Δεν θέλουμε να δούμε τη σημερινή διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης να καθίσταται μόνιμη. Εχουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να επιλυθεί αυτή η διαίρεση εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος και μέσω διαλόγου, με ειρηνικό τρόπο και με μια διαδικασία στην οποία θα συμφωνούν όλα τα μέρη. Οι εργασίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Αγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» στο ζήτημα της Λιβύης, μαζί με άλλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη της περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο Φιντάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη, χωρίς να δοθούν άλλα στοιχεία για τη συνάντηση. Ακόμα, επισκέφτηκε την έδρα στρατιωτικής μονάδας που έχει στείλει η Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ