Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας, αντίποινα των Χούθι

Η πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ και Βρετανίας κατά περιοχών της επαρχίας Χοντέιντα, που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι στην Υεμένη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 41, στο λιμάνι αλ Σαλίφ, σε κτίριο ραδιοσταθμού στο αλ Χοκ (όπου και τα περισσότερα θύματα) και στον καταυλισμό Γαλίφα, προκάλεσε αντίποινα.

Το πρωί της Παρασκευής, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του κινήματος εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower» που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ισχυρισμός των Χούθι γι' αυτήν την επίθεση δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε άμεσα από την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, χαρακτήρισε προηγουμένως τις επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στη χώρα του «βίαιη επίθεση» κατά της Υεμένης και «τιμωρία» για τη στρατιωτική υποστήριξή της στη Γάζα.

Αντιδράσεις και στην Τεχεράνη

Οι επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας σε 13 «στόχους» των Χούθι προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και εκ μέρους της Τεχεράνης. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιδρομές ως «παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης (...) των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Οι επιτιθέμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Υεμένης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι.

Παράλληλα με την κλιμάκωση στην περιοχή της Υεμένης, συνεχίστηκαν αμείωτες και αυτήν τη βδομάδα οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, στη σκιά νέας προσομοίωσης σχεδίων χερσαίας εισβολής του στρατού στο λιβανέζικο έδαφος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους και απαίτηση για εκεχειρία, στο φόντο όξυνσης του πολέμου

Η διπλωματική αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία την περασμένη Τρίτη, αν και αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, καθώς η διπλωματική κινητικότητα εντός χωρών της ΕΕ ανοίγει παράθυρο για ανάλογες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, από τη Σλοβενία (το κοινοβούλιο της οποίας αναμένεται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη την ερχόμενη Τρίτη, 4 Ιούνη) και πιθανώς τη Μάλτα.

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει άρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015 (που δεν εφάρμοσε ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), καθότι δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ενώ για την προστασία των εφοπλιστικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν έχει στείλει την φρεγάτα «Υδρα», που στοιχίζει κάθε μέρα 500.000 ευρώ.

Η απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από ευρωπαϊκές χώρες ενοχλεί το Ισραήλ, δεδομένης της άρνησης της σημερινής κυβέρνησης - και της αστικής τάξης που τη στηρίζει - να διαπραγματευτεί (με την πλήρη ενθάρρυνση των ΗΠΑ) λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση δύο κρατών, πόσο μάλλον να αναγνωρίσει μελλοντικό ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η στάση αυτή ενθαρρύνεται από τη θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν τη δυνατότητα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως διπλωματική «ομπρέλα» προστασίας του κράτους - δολοφόνου, το οποίο προχωρά τα σχέδια κλιμάκωσης της κατοχής και των συγκρούσεων στο πλαίσιο de facto προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι εδώ και έναν μήνα το Ισραήλ αιματοκυλά τη Ράφα (την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας μέχρι και λίγες βδομάδες πριν), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο εξακολουθούν να αρνούνται ότι πρόκειται για χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας.

Υπό αυτήν την έννοια, το νέο σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ, που προωθεί αυτήν τη βδομάδα προς ψήφιση η Αλγερία για τερματισμό του πολέμου στη Ράφα, δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη τύχη.

Κινεζική πρόταση για «διεθνή ειρηνευτική συνδιάσκεψη»

Εντούτοις, ο ευρύτερος γεωπολιτικός ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή ευνοεί την επιλογή της Κίνας να αξιοποιήσει το Φόρουμ Συνεργασίας με τις Αραβικές Χώρες και να διεκδικήσει ρόλο σε μελλοντικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Την Πέμπτη ο Σι Τζινπίνγκ, κηρύσσοντας στο Πεκίνο την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών, που φέτος έκλεισε 20 χρόνια λειτουργίας, πρότεινε την πραγματοποίηση μίας «διεθνούς διευρυμένης ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή», προκειμένου να λυθεί το Παλαιστινιακό με τρόπο που να οδηγήσει σε λύση δύο κρατών στη βάση των διεθνών αποφάσεων.

Ο Κινέζος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του επιθυμεί παράλληλα την ένταξη του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ ως πλήρους μέλους.

Η υπουργική σύνοδος του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης κοινή ανακοίνωση ζητώντας «άμεση εκεχειρία στη Γάζα» και εκφράζοντας της αντίθεσή της στον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Υποστήριξαν επίσης το αίτημα του παλαιστινιακού κράτους για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ και λύση στη βάση των δύο κρατών, ευθυγραμμισμένη με τις διεθνείς αποφάσεις, ενώ καταδίκασαν την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ σε βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Την Παρασκευή ο Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών τόνισε ότι η τοποθέτησή του είναι «σε πλήρη ευθυγράμμιση» με τη θέση του επίσημου παλαιστινιακού κράτους, που ζητά άμεση εκεχειρία στη Γάζα, πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια και τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Σε αυτό το σκηνικό, και υπό τη σχεδόν καθημερινή πίεση των συγγενών Ισραηλινών ομήρων και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου αναγκάστηκε την Πέμπτη να επιστρέψει (έστω και απρόθυμα) στο Κάιρο για έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, η οποία το ίδιο βράδυ δήλωσε «έτοιμη» για «πλήρη συμφωνία» με το Ισραήλ η οποία θα περιλαμβάνει ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται η αμείωτη σύγκρουση στη Γάζα, ο λιμός και ο εκτοπισμός αμάχων.

Από την άλλη, Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στην ομάδα διαπραγματευτών δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν θα υπάρξει παύση των μαχών στη Γάζα χωρίς απελευθέρωση ομήρων», ενώ χαρακτήρισε τη στάση της Χαμάς «ψευδαίσθηση».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με αλλεπάλληλες σφαγές στη Ράφα και σε καταυλισμούς κλιμακώνεται το ισραηλινό έγκλημα

Με αμερικανικές βόμβες οι νέες ισραηλινές κτηνωδίες, ενώ οι ΗΠΑ... δεν βλέπουν «μεγάλης κλίμακας επιχείρηση»!

Copyright 2024 The Associated

Με την απροκάλυπτη κάλυψη των ΗΠΑ και την πολύμορφη στήριξη άλλων Ευρωατλαντικών «συμμάχων», το Ισραήλ εντείνει το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με δολοφονικές επιθέσεις σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια ώρα που η χερσαία επίθεση του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Ράφα, από τις 6 Μάη, έχει οδηγήσει σε νέο βίαιο εκτοπισμό περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, την ώρα που το κράτος - δολοφόνος εξαπολύει πολύνεκρες επιθέσεις σε καταυλισμούς αμάχων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά... δεν συνιστούν τάχα «μεγάλης κλίμακας επιχείρηση», άρα η στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ θα συνεχίσει να ρέει...

Μετά από 236 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν την Παρασκευή τους 36.224 και οι τραυματίες τους 81.777.

Διαδοχικά λουτρά αίματος με τις βόμβες των ΗΠΑ

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε άλλες δύο απερίγραπτες σφαγές.

Η πρώτη ήταν το βράδυ της Κυριακής, στον καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή Ταλ αλ Σουλτάν της Ράφα, με τουλάχιστον 45 νεκρούς Παλαιστίνιους αμάχους, που κάηκαν ζωντανοί και δεκάδες τραυματίες που λαμπάδιασαν από τη ρίψη αμερικανικής βόμβας.

Αμερικανικά δίκτυα, όπως το CNN, επιβεβαίωσαν ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στο μακελειό ήταν αμερικανικές, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για «βόμβες ακριβείας» και πως αυτό δείχνει μάλιστα ότι το Ισραήλ προσπαθεί να είναι στοχευμένο και προσεκτικό στις επιθέσεις του!

Η δεύτερη σφαγή έγινε το απόγευμα της Τρίτης, όταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων στο αλ Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 21 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 12 ήταν γυναίκες.

Δεκάδες άλλοι, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν από τον βάρβαρο βομβαρδισμό σε πυκνοκατοικημένη περιοχή γεμάτη σκηνές εκτοπισμένων αμάχων και δίχως ουσιαστική πρόσβαση σε νοσοκομεία, καθώς σχεδόν όλα έχουν κλείσει εξαιτίας είτε των σφοδρών επιθέσεων του κατοχικού στρατού είτε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε καύσιμα (που ενεργοποιούν τις γεννήτριες ρεύματος), φάρμακα, τρεχούμενο νερό, ιατρικά αναλώσιμα.

Η διεθνής ΜΚΟ «Save The Children» σχολίασε ότι μέσα σε 4 μέρες σκοτώθηκαν πάνω από 60 άνθρωποι σε υποτίθεται «ασφαλείς» περιοχές της Ράφα, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτυπήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι καταυλισμοί προσφύγων Τζαμπάλια, Νουσεϊράτ, Μαγάζι, με τον ισραηλινό στρατό να μετατρέπει σε βουνά ερειπίων χιλιάδες σπίτια και μικρομάγαζα.

Τα πιο καταστροφικά χτυπήματα από εδάφους και αέρος δέχθηκε ο καταυλισμός Τζαμπάλια, που χτυπήθηκε επί 20 μέρες και απ' όπου ο κατοχικός στρατός αποχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι έχοντας διαλύσει τα πάντα...

Ο εφιάλτης των μεταδοτικών ασθενειών

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), της οποίας τη δράση προσπαθούν με νομοσχέδιο να περιορίσουν ή και να απαγορεύσουν κυβερνητικοί βουλευτές στο Ισραήλ, έκρουσε για πολλοστή φορά την Παρασκευή τον κώδωνα κινδύνου για τον εφιάλτη μεταδοτικών ασθενειών, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Οπως έγινε γνωστό αυτήν τη βδομάδα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι (σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων) υποφέρουν από μολυσματικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά ή ο ίκτερος, ενώ τις τελευταίες βδομάδες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μαζικά κρούσματα ψώρας λόγω έλλειψης τρεχούμενου νερού και πρόσβασης σε τουαλέτες και μπάνια.

Οι κίνδυνοι επιδημιών οξύνονται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας στερείται εδώ και περίπου 8 μήνες καθαρό τρεχούμενο νερό και πρόσβαση σε αποχετευτικό δίκτυο, καθώς αυτά, μαζί με τις υποδομές σε τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση, ήταν τα πρώτα που καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό και την Πολεμική Αεροπορία.

Υπό την πίεση των καθημερινών βομβαρδισμών, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, την Παρασκευή, ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις και εμπάργκο κατά του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, μεταξύ άλλων, έχουν εκτοπίσει από τη Ράφα σε λίγες βδομάδες πάνω από 18.500 εγκύους. Οι γυναίκες αυτές, δίχως καμία βοήθεια, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο πολύ πυκνοκατοικημένο παραλιακό καταυλισμό του αλ Μαουάσι, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αυτήν τη βδομάδα έκανε έναν απολογισμό των έως τώρα πληγμάτων που έχουν υποστεί δομές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες Υγείας. Ανακοίνωσε ότι από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 723 εργαζόμενοι δομών και υπηρεσιών Υγείας και έχουν τραυματιστεί πάνω από 924 άλλοι.

Οι επιθέσεις σε κλινικές, νοσοκομεία, δομές Υγείας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 450.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει τη μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, καθώς οι διακομιδές έχουν σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισε η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται». Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Σε αυτές τις οικτρές συνθήκες, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, ζήτησε την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποτρέψει τον βίαιο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι αυτό «θα δημιουργήσει ακόμη ένα πρόβλημα», η λύση του οποίου σε μια σύγκρουση δεκαετιών «θα είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί».

Απειλές κατά δημοσιογράφων

Την περασμένη Δευτέρα, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές της έρευνες δείχνουν πως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από τότε που η οργάνωση άρχισε να συλλέγει δεδομένα, το 1992.

Ο διευθυντής προγράμματος της CPJ, Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα, τόνισε ότι «από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα - τη ζωή τους - για το ρεπορτάζ τους. Χωρίς προστασία, εξοπλισμό, διεθνή παρουσία, επικοινωνίες ή τροφή και νερό, εξακολουθούν να κάνουν την κρίσιμη δουλειά τους για να πουν στον κόσμο την αλήθεια».

Σύμφωνα με την επιτροπή, έως τις 27 Μάη είχε επιβεβαιωθεί πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Από αυτούς οι 102 ήταν Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι. Επίσης, τραυματίστηκαν 32 δημοσιογράφοι, αγνοούνται άλλοι 2 και συνελήφθησαν άλλοι 38. Ωστόσο, παλαιστινιακές δημοσιογραφικές οργανώσεις εκτιμούν πως ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ δημοσιογράφων είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκε επίσης μπαράζ επιθέσεων, απειλών, κυβερνοεπιθέσεων, λογοκρισίας και δολοφονιών μελών οικογενειών δημοσιογράφων.

Και Mossad κατά Διεθνούς Δικαστηρίου

Στην αρχή της βδομάδας, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που δεν διαψεύστηκε από τις ισραηλινές αρχές, ανέφερε πως ο Γιόσι Κόεν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Mossad και στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, απείλησε την πρώην γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσούντα, ενώ στη διάρκεια μυστικών συναντήσεων προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Ισραήλ στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, που ξεκίνησε επίσημα το 2021.

Καθημερινές οι εισβολές στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις φονικές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε πόλεις όπως η Τζενίν, η Ναμπλούς, η Τουλκαρέμ και η Ραμάλα, όπου έκαψαν μεσοβδόμαδα ακόμη και την κεντρική λαχαναγορά.

Επιδρομές έκαναν δυνάμεις του κατοχικού στρατού και σε περίχωρα πόλεων, αποκλείοντας ολόκληρα χωριά για μέρες, κάνοντας παράλληλα τα στραβά μάτια στις επιθέσεις και τις λεηλασίες ορδών Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, απείλησε να «μετατρέψει σε ερείπια» όλη τη Δυτική Οχθη «με τον ίδιο τρόπο» που καταστράφηκε η Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από επαφές του με Εβραίους εποίκους των περιχώρων των παλαιστινιακών πόλεων Τουλκαρέμ, Νουρ Σαμς, Καλκίγια, Σουέικα, ο Σμότριτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε: «Θα σας μετατρέψουμε σε ερείπια όπως στη Λωρίδα της Γάζας εάν συνεχιστεί η τρομοκρατία που διαπράττετε στους εποικισμούς»...


Δ. Ορφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ