Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας, αντίποινα των Χούθι

Η πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή ΗΠΑ και Βρετανίας κατά περιοχών της επαρχίας Χοντέιντα, που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι στην Υεμένη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 41, στο λιμάνι αλ Σαλίφ, σε κτίριο ραδιοσταθμού στο αλ Χοκ (όπου και τα περισσότερα θύματα) και στον καταυλισμό Γαλίφα, προκάλεσε αντίποινα.

Το πρωί της Παρασκευής, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του κινήματος εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower» που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ισχυρισμός των Χούθι γι' αυτήν την επίθεση δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε άμεσα από την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, χαρακτήρισε προηγουμένως τις επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στη χώρα του «βίαιη επίθεση» κατά της Υεμένης και «τιμωρία» για τη στρατιωτική υποστήριξή της στη Γάζα.

Αντιδράσεις και στην Τεχεράνη

Οι επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας σε 13 «στόχους» των Χούθι προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και εκ μέρους της Τεχεράνης. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιδρομές ως «παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης (...) των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Οι επιτιθέμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Υεμένης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι.

Παράλληλα με την κλιμάκωση στην περιοχή της Υεμένης, συνεχίστηκαν αμείωτες και αυτήν τη βδομάδα οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, στη σκιά νέας προσομοίωσης σχεδίων χερσαίας εισβολής του στρατού στο λιβανέζικο έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ