Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Πλατιά εξόρμηση του ΚΚ Μεξικού για την προβολή της πρότασης του Κόμματος και την οργάνωση της πάλης

Συνέντευξη με τον Μάρκο Βινίσιο Ντάβιλα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΜ, υποψήφιο για την προεδρία της χώρας

Ο υποψήφιος του ΚΚ Μεξικού, Μάρκο Βινίσιο Ντάβιλα
Ο υποψήφιος του ΚΚ Μεξικού, Μάρκο Βινίσιο Ντάβιλα
Μπροστά στις γενικές εκλογές που πραγματοποιούνται στο Μεξικό την Κυριακή 2 Ιούνη, το ΚΚ Μεξικού (ΚΚΜ) έχει ξεδιπλώσει μία πλατιά εκστρατεία σε όλη τη χώρα, συζητώντας με χιλιάδες εργαζόμενους για την πολιτική πρόταση του Κόμματος και για την ανάγκη ανασύνταξης των αγώνων, συσπείρωσης και προετοιμασίας δυνάμεων για την αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Απέναντι στα βασικά μπλοκ αστικών πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν την προεδρία - που είναι από τη μία ο σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός του MORENA με υποψήφια την Κλαούντια Σέινμπαουμ («διάδοχος» του νυν Προέδρου Αντρές Μανουέλ Ομπραδόρ) και από την άλλη η συμμαχία των παραδοσιακών αστικών φιλελεύθερων κομμάτων PRI-PAN-PRD με υποψήφια την Ξότσιτλ Γκάλβες - το ΚΚ Μεξικού δίνει τη δική του μάχη στις εκλογές.

Κόντρα στους εκλογικούς περιορισμούς, το ΚΚ Μεξικού κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο πρόεδρο τον Μάρκο Βινίσιο Ντάβιλα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για μη εγγεγραμμένους υποψήφιους.

Για όλα τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον σ. Μάρκο Βινίσιο Ντάβιλα.

***

-- Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο στο Μεξικό ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 2ας Ιουνίου;

-- Από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, το 2018, το ΚΚ Μεξικού ήταν η μόνη οργανωμένη δύναμη που βγήκε να καταγγείλει τον αντεργατικό, αντιλαϊκό και βαθιά δημαγωγικό χαρακτήρα αυτής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της κυβέρνησής του, άλλες δυνάμεις ύψωσαν σταδιακά τη φωνή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως οι φοιτητές των αγροτικών εκπαιδευτικών σχολών που ομαδοποιήθηκαν στην Ομοσπονδία Σοσιαλιστών Αγροτών Φοιτητών του Μεξικού (FECSM) και οι εκπαιδευτικοί της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) κ.ά. που κλιμάκωσαν τις διαμαρτυρίες.


Τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης, οι διεκδικήσεις άρχισαν να επεκτείνονται σε διάφορους χώρους, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιούσε ότι ο Πρόεδρος Ομπραδόρ αποχωρούσε χωρίς να έχει λύσει τα προβλήματα που είχε υποσχεθεί να επιλύσει:

Στην ύπαιθρο, οι παραγωγοί καφέ, οι ιθαγενείς πληθυσμοί του νοτιοανατολικού τμήματος κινητοποιήθηκαν κατά των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, όπως ο διάδρομος στον ισθμό Τεχουαντεπέκ ή το λεγόμενο «Τρένο των Μάγια» στη χερσόνησο Γιουκατάν, που τους εκτοπίζουν από τη γη τους.

Επιπλέον ένα σημαντικό χτύπημα που έσπασε τη βιτρίνα της σημερινής κυβέρνησης δόθηκε από τις μητέρες και τους πατέρες των 43 μαθητών της Αγροτικής Κοινοτικής Σχολής της Αγιοτσινάπα που δολοφονήθηκαν το 2014, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος απάλλαξε από κάθε ευθύνη το στρατιωτικό προσωπικό που εμπλέκεται άμεσα σε αυτό το κρατικό έγκλημα.

Σήμερα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία εκφράζεται με απεργίες και κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους, με βασική αιχμή τις αυξήσεις των μισθών. Και πάνω σε αυτά τα προβλήματα, τα δύο μπλοκ της αστικής τάξης που διεκδικούν την προεδρία, έχουν μια βασική συμφωνία για το πώς θα διατηρήσουν τη λεγόμενη «κοινωνική ειρήνη» και θα αυξήσουν την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, δίνοντας παράλληλα ψίχουλα στον λαό μέσω κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία δεν λύνουν τα προβλήματα επιβίωσης της εργατικής τάξης.

Η εμπειρία των εργαζομένων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διάδοση της πολιτικής μας

-- Μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης από τη σοσιαλδημοκρατία, οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές τής δίνουν και πάλι προβάδισμα. Ποια συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από αυτά τα 6 χρόνια, από την κυβέρνηση και τη στάση του ΚΚ Μεξικού;

-- Οι δημοσκοπήσεις, αν και δείχνουν τάσεις, δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική πραγματικότητα αυτής της χώρας, δίνουν το πλεονέκτημα σε όποιον υποψήφιο τις πληρώνει ή εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που τις δημοσιεύουν.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα κοινωνικά επιδόματα που διανέμονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων: Αν και αποτελούν μηχανισμούς εκλογικών πελατειακών σχέσεων, δεν κρατούν δέσμιο το σύνολο του πληθυσμού που τα λαμβάνει, δηλαδή το γεγονός ότι οι άνθρωποι παρακολουθούν προεκλογικές εκδηλώσεις δεν σημαίνει ότι είναι πεπεισμένοι ότι αυτοί αποτελούν τη λύση στα προβλήματά τους. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις προτάσεις αυτών των εκλογικών συνασπισμών.

Η εμπειρία που έχουν αντλήσει οι εργαζόμενοι από αυτά τα έξι χρόνια διακυβέρνησης είναι ότι ο Λόπες Ομπραδόρ και ο κυβερνητικός συνασπισμός του MORENA, που αρχικά έκανε μεγάλες υποσχέσεις στα συνδικάτα, τους μικροκαλλιεργητές, τους ιθαγενείς, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες των εξαφανισμένων και των θυμάτων βίας στο Μεξικό κ.ά., δεν τις τήρησε, άρα τι μπορούμε να περιμένουμε από τον διάδοχό του, που σήμερα δεν δεσμεύεται για κανένα δικαίωμα του λαού στην ύπαιθρο και την πόλη;

Και εμείς, στο ΚΚ Μεξικού, πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουμε να διαδώσουμε το Πρόγραμμα του Κόμματος στην εργατική τάξη, να ανασυντάξουμε τους αγώνες, τις αντιστάσεις που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα και να ξεκινήσουμε μια διαδικασία συσπείρωσης δυνάμεων, ώστε η εργατική τάξη να προετοιμάζεται να αμφισβητήσει την εξουσία.

Γι' αυτό το ΚΚ Μεξικού σε αυτή την εκλογική διαδικασία έχει θέσει ως σημαντικό στόχο να μιλήσει στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων. Εχουμε περιοδεύσει πρακτικά σε όλη τη χώρα, μιλώντας με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αν η εργατική τάξη γνωρίζει μια διαφορετική επιλογή από αυτούς που κυριαρχούν στις εκλογές, μια επιλογή που αντιπροσωπεύει τα ταξικά της συμφέροντα, μπορούμε να την κερδίσουμε για την υπόθεση του προλεταριάτου.

Κόντρα στους εκλογικούς περιορισμούς προβάλλουμε το Πρόγραμμα και την πρόταση πάλης του ΚΚΜ

-- Πώς δίνει τη μάχη των εκλογών το ΚΚ Μεξικού και τι ανταπόκριση υπάρχει στην καμπάνια του από τον λαό;

-- Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι το ΚΚ Μεξικού επεδίωξε να αποκτήσει την αναγνώρισή του ως εθνικό πολιτικό κόμμα το 2019, που είναι η προϋπόθεση που απαιτεί ο νόμος για να μπορέσει να συμμετάσχει στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Δεν την αποκτήσαμε για δύο λόγους, ο ένας πολιτικού χαρακτήρα και ο άλλος, ο αποφασιστικός, οικονομικού χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία πρέπει να έχουμε προϋπολογισμό εκατομμυρίων για να αποκτήσουμε τη διαπίστευση, κάτι που δεν διαθέτουμε.

Ομως το ισχύον πολιτικό Σύνταγμα αναγνωρίζει μια αρχή: Οτι όλοι οι Μεξικανοί έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να ψηφίζονται, οπότε ο εκλογικός νόμος αναγνωρίζει το σχήμα του «μη εγγεγραμμένου υποψηφίου» και, σε όλα τα ψηφοδέλτια, υπάρχει ένα κενό κουτί όπου μπορεί κανείς να ψηφίσει γράφοντας το όνομα ενός υποψηφίου που δεν εμφανίζεται στο ψηφοδέλτιο, και αυτή η ψήφος είναι μια νόμιμη ψήφος που πρέπει να καταμετρηθεί.1

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΚΚ Μεξικού συμμετέχει σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.

Ολα τα εγγεγραμμένα πολιτικά κόμματα λαμβάνουν εκατομμύρια δολάρια από τον δημόσιο προϋπολογισμό ως προνόμια για να καλύψουν τα έξοδα της εκστρατείας τους. Το ΚΚ Μεξικού δεν λαμβάνει ούτε ένα πέσο για την εκστρατεία του, το κάνουμε με δικούς μας πόρους και με την αλληλεγγύη των οργανώσεων με τις οποίες αναπτύσσουμε κοινή δουλειά, είτε συνδικαλιστικού, είτε λαϊκού, είτε φοιτητικού, είτε αγροτικού, είτε ιθαγενικού χαρακτήρα. Οι οικονομικοί περιορισμοί δυσκολεύουν την καμπάνια, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να την κάνουμε με μεγάλη διείσδυση στις εργατικές μάζες, με βάση τις Οργανώσεις του Κόμματος σε κάθε περιοχή.

Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι η κομμουνιστική μας καμπάνια έχει γίνει καλά αποδεκτή από τους εργαζόμενους της χώρας. Μιλάμε μαζί τους για τις συνθήκες στις οποίες ζούμε σήμερα ως εργατική τάξη, πώς μας επηρεάζουν τα τρέχοντα μέτρα της κυβέρνησης και ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι, αντιπαραβάλλουμε τις προτάσεις μας, που είναι στην πραγματικότητα η πρόταση πάλης του ΚΚ Μεξικού, και έτσι συνδέουμε το Πρόγραμμά μας με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της τάξης μας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουν πλευρά στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις

-- Πώς αφορούν οι διεθνείς εξελίξεις, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η όξυνση των ανταγωνισμών τις εξελίξεις και τη συζήτηση στο Μεξικό;

-- Το Κόμμα μας θέτει διαρκώς στο τραπέζι πως για την επιδείνωση της ζωής μας φταίει ο καπιταλισμός. Διαβεβαιώνουμε ότι αν δεν οργανωθούμε και δεν ετοιμαστούμε να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της λεηλασίας του εισοδήματος, την επόμενη περίοδο της κυβέρνησης, όποιος και αν κερδίσει την προεδρία της δημοκρατίας από τα δύο μπλοκ της αστικής τάξης, η κατάσταση της εργατικής τάξης θα είναι χειρότερη.

Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, μπροστά στον οποίο η κυβέρνηση του Μεξικού έχει ήδη ευθυγραμμιστεί με το ιμπεριαλιστικό μπλοκ με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Λέμε καθαρά πως εμείς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουμε πλευρά σε μια τέτοια σύγκρουση, αλλά αντίθετα να την καταγγείλουμε, γιατί στρέφεται ενάντια στην εργατική τάξη όλου του κόσμου.

Με τον ίδιο τρόπο καταγγέλλουμε την ψευδή ουδετερότητα της κυβέρνησης απέναντι στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους κατά του παλαιστινιακού λαού, απαιτώντας τη διακοπή των σχέσεων με τη μεξικανική κυβέρνηση, το τελευταίο όχι μόνο ως θέμα προεκλογικής εκστρατείας.

Το ΚΚ και η ΚΝ του Μεξικού προωθούν και συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις για την καταγγελία της γενοκτονίας που διαπράττει το ισραηλινό κράτος και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Πρέπει να πω ότι ήμουν ο μόνος υποψήφιος Πρόεδρος που καταγγέλλοντας τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού μίλησε υπέρ της διακοπής των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Μεξικού και του Ισραήλ, αφού η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ, η οποία ισχυρίζεται υποκριτικά ότι διαφέρει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διατήρησε άθικτες όλες τις εμπορικές συμφωνίες και τις συμφωνίες συνεκπαίδευσης αστυνομικών δυνάμεων.

Σημείωση:

1. Στο Μεξικό υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (χαρτί) όπου καταγράφονται όλοι οι συνδυασμοί και ο ψηφοφόρος διαλέγει και σημαδεύει την προτίμησή του. Εκεί υπάρχει και το κενό πλαίσιο όπου μπορεί κανείς χειρόγραφα να προσθέσει το όνομα του μη εγγεγραμμένου υποψηφίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ